Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Stako

Pracowałeś w firmie Stako i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Pan Jabłecznik - 2014-09-26 22:16:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Będą jeszcze jabłka ??
zdjecie uzytkownika
Paco Dupo lisoss - 2014-09-26 23:06:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pól godziny jebło
zdjecie uzytkownika
bitels - 2014-09-27 20:48:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
w co wy wierzycie ze dalej firma ponosi straty jest na minusie ?
zdjecie uzytkownika
Pan Jabłecznik - 2014-09-28 10:57:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [bitels - 2014-09-27 20:48:53]:
Gdyby była na minusie to by jabłek nie rzuciła. Może na Święta Bożego Narodzenia dostaniemy po świeżym śledziu z beczki, która będzie się znajdować koło kołowrotka.
zdjecie uzytkownika
bitels - 2014-09-28 12:15:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Pan dyrektor bedzie nam wsciskał swoke bajeczki bo tak musi bo inaczej jego zwolnia na premi nas oszukuje bo program do naliczania wylacza sie na pare dni a poznie po ponownym uruchomieniu premia spada o 10 % i dzieki zwiazkom tak by nie było i sie teraz sie z nas malarni sie smiejecie u was tez niedługo poleca głowy wy wielcy spawacze i kontrolerzy szczelnosci nie do wszystkich sie to tyczy babole puszczacie nawet o tym nie wiecie cieszycie sie ze co macie jabłka darmowe napoje i impreza integracyjna a co ostatnio wam dyrektor obiecywał ze jak zrobicie 600 zbiornikow na zmiane to dostaniecie na zmiane jakas pole do podzialu i ile na jednego pracownika to wyjdze 100 zl neeto.
zdjecie uzytkownika
BANK GODZIN - 2014-09-28 13:03:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Rekompensata czasem wolnym

Pracownik za pracę w nadgodzinach może otrzymać normalne wynagrodzenie i dodatek albo czas wolny. Decyzja o formie kompensaty za dodatkową pracę należy zasadniczo do pracodawcy.

W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca może udzielić pracownikowi czasu wolnego. W zależności od tego, kto był inicjatorem jego udzielenia, wymiar czasu wolnego wynosi odpowiednio:

tyle samo godzin, ile wyniosła liczba nadgodzin - jeżeli czas wolny został udzielony na pisemny wniosek pracownika,

o połowę większą liczbę godzin niż liczba przepracowanych nadgodzin - jeżeli czas wolny został udzielony przez pracodawcę bez wniosku pracownika (art. 1512 § 1 i 2 K.p.).

Zatem gdy wniosek o czas wolny za godziny nadliczbowe składa pracownik, to otrzyma za 1 godzinę takiej pracy 1 godzinę czasu wolnego. Natomiast gdy pracownik odbiera czas wolny z polecenia pracodawcy, to rekompensata jest korzystniejsza, gdyż wynosi 1,5 godziny za każdą nadgodzinę. Wykorzystanie czasu wolnego z inicjatywy pracodawcy musi nastąpić najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego. W przepisach brak jest takiego zastrzeżenia, gdy to pracownik wnioskuje o udzielenie czasu wolnego za godziny nadliczbowe. Zatem w tym przypadku odbiór czasu wolnego może nastąpić także po zakończeniu danego okresu rozliczeniowego. Jednakże złożenie wniosku powinno nastąpić przed terminem wypłaty wynagrodzenia za bieżący miesiąc. Tak też uznał Główny Inspektorat Pracy w piśmie z dnia 21 kwietnia 2009 r., znak: GPP-306-4560-32/09/PE/RP.

W przypadkach udzielenia pracownikowi czasu wolnego za pracę nadliczbową, nie ma on prawa do dodatku do wynagrodzenia za tego rodzaju pracę. Przysługuje mu jednak prawo do normalnego wynagrodzenia za każdą dodatkowo przepracowaną godzinę. TAKIE MAMY PRAWO TO JESTEM CIEKAWY KIEDY TE NADGODZINY ODBIORE W MIESIACU MAM NP 16 SETEK RAZY 4 MIESIACE = 64 H ODBIORU MAM 96 H PODZIELE TO NA 8 H TO WYJDZIE MI 12 DNI DO ODEBRANIA ALE KIEDY A JAK WYROBIE LIMIT NADGZODZON W MIESIACU 32H TO DO ODBIORU DEDE MAIŁ 24 DNI TO WŁASNIE KIEDY TO ODBIORE O URLOP CIEZKO SIE DOPROSIC BO JEST TYLE ROBOTY NIE DZISIAJ WES URLOP NA ZADANIE WEZME TO MNIE ZWOLNIA
zdjecie uzytkownika
Raz sierpem raz młotem czerwoną chołotę - 2014-09-29 11:02:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [BANK GODZIN - 2014-09-28 13:03:15]:
Co się spinasz już niedługo te sprawy SOLIDARNOŚĆ będzie załatwiać. I bajeczki wciskane ludziom na pseudozebraniach derektorowi nie przejdą .
zdjecie uzytkownika
gosc - 2014-09-30 09:55:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Masz racje w czwartek o 14,30 jest zebranie na siekiewicza w zwiazkach chetnych zapraszam na siekiewicza w solidarnoaci a kto sie boi to niech dalej wacha kielbe
zdjecie uzytkownika
Pionier - 2014-09-30 17:29:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
W czwartek 2 pażdziernika o 14,30 jest zebranie załogi stako i związkowców w siedzibie solidarności chetnych zapraszamy. ZRÓBMY POŻĄDEK!
zdjecie uzytkownika
SHIFT - 2014-09-30 21:32:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Pionier - 2014-09-30 17:29:38]:
Pionier mam już hasło przewodnie : "ZRÓBMY PORZĄDEK! BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ"
zdjecie uzytkownika
jak tam po zebraniu - 2014-10-15 18:01:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i jak tam po zebraniu bo minęło juz trochę czasu a tutaj żadnej rewolucji nie widzę, chbya, że w samej firmie dzieje sięrewolucja i wzięliście siędo roboty ;) no ciekawy jestem co uradziliście na tym zebraniu. W końcu to ktoś musi porządek zaprowadzić, tak jak wszędzie ten cały zwiazek jest na tyle mocny, żęby coś ugrać?
zdjecie uzytkownika
dawny pracownik - 2014-10-18 15:42:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pojechana firma.pracowałem tam bardzo długo.ale warto było się zwolnić,a to otworzyło mi drzwi na Europę.nie żałuję ani chwili.jak bym dalej tam robił bym dalej narzekał na ten syf.firma bez jakiejkolwiek przyszłości.kołchoz,obóz i nic więcej.zero poszanowania człowieka.jak przyjeżdżam obok tej firmy to nawet patrzeć mi się nie chce w jej stronę.syf,syf,syf!!!
zdjecie uzytkownika
stiwen - 2014-10-23 20:52:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Siema leszce he he. stiwen zyje i sie smieje olejcie to beznadziejna stako wtedy zobaczycie jakie zycie jest kolorowe
zdjecie uzytkownika
stiwen - 2014-10-23 20:56:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kto tam jeszcze zostal w tym syfie. Pampers pewnie osrany chodzi a kurczak burger jeszce tam jest? zwany rosolem i melon przydupasek (pijecki ryj zafafluniony) i pewnie dea tofiki a moze i nawet trzy. pelna okupacja
zdjecie uzytkownika
stiwen - 2014-10-23 21:10:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
he he co to za zwiazki. To mieczaki z osranymi [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Osrac frajerczynskiego udaje madrego a tepy jak PIEŃ.
zdjecie uzytkownika
Janek - 2014-10-30 05:05:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jakoś nie za bardzo mnie interesuje co to za zwiazki sie porobily czy coś - powiem szczerze, że pewnie większości ludziom którzy szukają pracy albo po prostu opinii o firmie taka wiedza się do niczego nie przyda. Potrzeba konkretów jak w firmie się wszystko udaje i generalnie jaka tam atmosfera i zadowolenie z pracy?
zdjecie uzytkownika
Darek - 2014-11-01 18:00:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam! Ja tez pracowalem w tym zakladzie w latach 90tych.Jako spawacz dzwigalem z przesowajacych sie w stalowym korytku przygotowanych do spawania zbiornikow,wrzucalem na obrotnik,spaw,zmiana strony,spawanie,gotowe do korytka.Z poczatku wydawalo mi sie to latwe.Po ok 2,5 miesiacach jednak takiej pracy zaczely mnie totalnie bolec przedramiona i przeguby rak.Po jakims czasie zaczely sie tez problemy z kregoslupem.Odmowilem w nastepnym miesiacu pracy w Soboty i Niedziele.Od pilnujacego nas jako brygadzisty jakiegos emerytowanego boksera uslyszalem,ze zrobil sie ze mnie zly pracownik i mam uwazac.Poszlem za zwolnienie.Gdy sie zakonczylo wylali mnie.Klopoty ze zdrowiem zostaly.Nic nie moge udowodnic.Obliczylem ze dzwigajac okolo 100 najlzejszych wtedy zbiornikow(a robilo sie ok.120,czasem wiecej),podczas zdejmowaniaz rynny,zakladania,przekrecani,wrzucania do rynny gotowego zbiornika trzeba bylo w sumie podniesc ponad 4 nawet do 6 ton dzinnie przy 12 godzinach pracy.Nikt zdrowia mi nie wroci a ludzie ktorzy tym kierowali uwazaja pewnie,ze maja czyste sumienie.Przy 12 godzinach i pracy w Soboty i Niedziele zarobilem wtedy ok 1400zl.Niech Pieklo pochlonie taki zaklad,takich pracodawcow i caly ten system w ktorym ludzie sa kompletnie nie licza.Czytajac opinie o zwalnianiu ludzi widze ze chyba nic sie nie zmienilo i juz nie wierze ze moze sie zmienic cos na lepsze.Polska to dziki beznadziejny kraj.
zdjecie uzytkownika
Spawacz - 2014-11-06 15:48:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Darek - 2014-11-01 18:00:11]:
Ciekawa historia, aż się wzruszyłem. Może udasz się p.Darku do "Rozmów w Toku". Tak na serio w latach 90 była inna technologia i warunki pracy. Obecnie cała linia spawalnicza jest tak przemyślana , aby pracownik jak najmniej się nadźwigał. Mamy przez cała linie rolotoki po których zbiornik śmigają jak ciepłe bułeczki, podnośniki hydrauliczno-ciśnieniowe do przenoszenia zbiorników, wózki do transportowania, paleciaki ramieniowe, roboty do spawani jaki i podnoszenie,przenoszenia, itp. Mało tego że teraz bez Sobót i Niedziel zarabiasz dwa razy więcej jak w latach 90-tych. Skoro p.Darku było ciężko w latach 90 tych po zaledwie 2 miesiącach pracy mógł Pan zrezygnować i zatrudnić się w innym zakładzie. Nikt nie trzymał na siłę. Może został Pan zwolniony bo zwolnienie było tak długie że przekroczyło Pana staż w zakładzie.
zdjecie uzytkownika
As - 2014-11-07 10:18:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [Spawacz - 2014-11-06 15:48:57]:
Prawda,teraz w stako spawacz to tylko patrzy jak roboty pracują i konto sprawdza czy mu się kasa zgadza . I dlatego ma czas o głupotach myśleć (tzn. ZWIĄZKACH) a dyrekcja tylko myśli jak to zrobić żeby biedny spawacz robił coraz mniej a zarobił coraz więcej. Łot taki to amerykański sen spawacza się ziścił ;)
zdjecie uzytkownika
Robot - 2014-11-07 22:42:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A spawacze to ci co ich jest za dużo i mało robią?
zdjecie uzytkownika
Pracownik - 2014-11-11 19:41:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Panowie znowu ankietę robią. Trzeba napisać jak jest na prawdę, to może amerykanie sie nami zainteresują a tak dyrektorek im bajki opowiada a nas gnębi.
zdjecie uzytkownika
Benio - 2014-11-14 16:41:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Pracownik - 2014-11-11 19:41:59]:
Dobre "Trzeba napisać jak jest na prawdę". Przecież po to jest ankieta, żeby pisać całą prawdę i wtedy wyniki są wiarygodne. "to może amerykanie sie nami zainteresują" Hehe ankieta zbierana na zakładzie zostaje w zakładzie. Nikt ich nie wyśle do USA. "a tak dyrektorek im bajki opowiada a nas gnębi" Bajki to Nam opowiada szczególnie jeśli chodzi o podwyżki itp. , a że gnębi to może z polecenia wyżej zasiadających ludzi. Tak czy inaczej gdyby nie było dyscypliny byłby jeden wielki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a pracownicy chodziliby jak wolne elektrony.
zdjecie uzytkownika
basieńka - 2014-11-18 19:59:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
bardzo bym chciała iść do stako jako spawacz i pytanie do obecni tam pracujących jakie są teraz na dzień dzisiejszy warunki takiej pracy iczy da się wytrzymać? kasa wiem już jaka jest i byłabym wniebowzięta gdyby mi się udało dostac,
zdjecie uzytkownika
Bony M . - 2014-12-15 10:42:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ciekawe kiedy bony ????
zdjecie uzytkownika
spawacz - 2014-12-20 22:22:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pilne. Sprzedam rower półroczny mało używany marki ,,łabędż,, plus butelka wina gratis info na spawalni
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Stako
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Stako?
Zadaj pytanie
x