The Software House Sp. z o.o.

4 Dodaj merytoryczną opinię
baner wywiady

Opinie o The Software House Sp. z o.o.

Po swojej przygodzie mogę w pełni polecić proces rekrutacyjny. Przede wszystkim tutaj obyło się bez klasycznego odpytywania z regułek, natomiast rozmowa skupiała się na konkretnych przypadkach w połączeniu z doświadczeniem, co dodatkowo w fajny sposób pokazało podejście firmy do codziennych zadań itd. Na koniec przedstawiono mi plan wdrożenia i tutaj również duży plus bo widać, że firmie zależy na profesjonalnym onboardingu nowych osób. Jakby tego było mało - firma zaakceptowała obowiązujący mnie okres wypowiedzenia. W innych firmach wręcz nachalnie pytano mnie o możliwość jego skrócenia, a gdy z mojej strony padło pytanie o onboarding oraz docelowy projekt (zakładam, że skoro danej firmie się spieszy to chyba ma sprecyzowane plany...), to wówczas następowała magiczna cisza i jedno wielkie lanie wody. Podsumowując wszystkie powyższe czynniki to było coś czego zdecydowanie zabrakło mi podczas procesów rekrutacyjnych w innych firmach.

@Adam

Dziękujemy za miłą i motywującą opinię! :)

Kasia Nowy wpis

Witam, uczę sie w szke policealnej na kierubku technik programista i szukam praktyk do odbycia w wymiarze 280 godzin najlepiej w formie zdalnej czy jest taka możliwość?

@Kasia

Na ten moment nie.

Nicky Nowy wpis

Ile dni urlopu przysługuje na B2B?

@Nicky

20 lub 26 w zależności od stażu pracy

zenada

pracowalem w TSH dwa lata w dziale node. jezeli szukasz firmy gdzie nie bedziesz doceniany i traktowany jak trybik w fabryce to TSH bedzie swietnym miejscem pracy dla ciebie. rozmowa rekrutacyjna - srednio przecietna, ale sympatyczna plusem pracy w tsh jest to ze pieniadze bedziesz mial zawsze na czas i jesli jestes juniorem lub midem to bedziesz mial okazje podciagnac swoje kwalifikacje poprzez rozne kursy ktore TSH oferuje wspolpracownikom i na tym plusy sie koncza przez 2 lata pracy w TSH ani razu nie uslyszalem zadnej pochwaly od swojego przelozonego, jak przychodzil to zespoly (bo bylem w dwoch czy trzech roznych przez ten czas) wiedzialy ze przychodzi bo bedzie opierdzielac i czepiac sie. non stop stres w pracy. ty jako pracownik sie nie liczysz - najwazniejszy jest klient, niezaleznie od tego kto ma racje czy Ty czy klient to klient zawsze wygrywa i nie bedziesz mogl liczyc na wsparcie swojego przelozonego bo.. jestes trybikiem i sie nie liczysz. zostalem przydzielony do projektow do ktorych mialem byc nie przydzielany - tak bylo ustalane zanim zostalem przyjety, mimo wszystko to nie mialo zadnego znaczenia. po zatrudnieniu dostalem informacje ze CTO na pewno ze mna sie spotka i porozmawia aby sie zapoznac tylko moze nie od razu bo jest zajety - i byl tak zajety przez kolejne dwa lata, z panem CTO nigdy nie mialem okazji porozmawiac widzialem go tylko dwa razy na ogolnych callach przed swietami. nawet przed odejsciem mimo wyslania wiadomosci z podziekowaniem za wspolprace nie dostalem zadnej odpowiedzi od swojego przelozonego. chamstwo w tsh wychodzi na kazdym kroku tylko ciezko jest je zauwazyc na poczatku bo wszyscy pieknie to ukrywaja. sa bardzo duze dysproporcje w zarobkach na tych samych stanowiskach - mialem wiecej niz osoba ktora pracuje tam ok 5 lat i wg mnie miala wieksze doswiadczenie niz ja. nawet po podwyzce ktora dostal w dalszym ciagu zarabial pare tysiecy mniej niz ja. w tym samym czasie ucieklo kilku project managerow i testerow z tych samych powodow ktore opisalem powyzej. nie polecam. sa jakies marne benefity - mi na nich nigdy nie zalezy wiec nie biore ich pod uwage

@zenada

Dziękujemy za feedback, zawsze staramy się brać sobie do serca opinie, więc tak będzie i w tym przypadku. Życzymy Ci wszystkiego dobrego. Lidia, Head of HR

Teresa
@zenada

Ale to przenosili cię tak mimo tego, że się na to nie zgadzałeś? :/ Przecież w umowach zazwyczaj określane jest jakie są twoje obowiązki, co i gdzie będziesz robił, więc jest to dla mnie dość dziwne. I ta atmosfera w ogóle się nie poprawiła przez te dwa lata jak tam pracowałeś? Nikt tego nie próbował gdzieś zgłaszać? Z doświadczenia wiem, że warto o tym rozmawiać żeby zobaczyć jakąś zmianę na plus.

@Teresa

rozmawialem, uslyszalem od przelozonego ze on tez robi w zyciu wiele rzeczy ktore mu sie nie podoba i mam robic niezaleznie od tego czy mi to sie podoba czy nie

Lidia
@zenada

A innych pracowników też tak przenoszono bez ich zgody? Co do tych nierównych zarobków, to w takim razie co firma bierze pod uwagę? Tak dobrze wynegocjowałeś stawkę? :D Wynagrodzenie jest rynkowe, czy proponują więcej?

Nikt

Opinia niezwykle krzywdząca. Mało tego bardzo obraźliwe słownictwo czego nie powinno być na tej stronie.

Graphic Designer
Przebieg rekrutacji

Kilku etapowa rekrutacja. Po pozytywnej ocenie CV oraz portfolio otrzymałem zadanie rekrutacyjne. Gdy ono zostało pozytywnie ocenione, to zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną. Atmosfera była dość przyjemna, acz była mocno stresująca, gdyż rozmowa była przeprowadzana w pięcioosobowym składzie istotnych pracowników TSH. Po ponad godzinnej rozmowie zostałem poinformowany o czasie oczekiwania na odpowiedź. Bardzo ważnym plusem jest, to iż jeżeli tylko zechcesz, to możesz poprosić o informację zwrotną na temat twojego zadania testowego. Otrzymasz wówczas informacje, co dokładnie się nie spodobało zespołowi. Przy kolejnych rekrutacjach istnieje możliwość ponownej aplikacji (zadania rekrutacyjne się nie powtarzają).

Pytania

Zadanie rekrutacyjne: LP na podstawie przesłanego briefu. Rozmowa: prezentacja prac z portfolio oraz zadania rekrutacyjnego, pytania o widełki, pytania o doświadczenie i preferowane zadania. Dodatkowo krótka konwersacja w języku angielskim.

• Poziom rozmowy:
  • Rezultat: Nie dostałem pracy

Jaki rodzaj umowy preferowany jest w The Software House Sp. z o.o.?

@Pytanie

Umowa o pracę lub umowa o świadczenie usług, jeśli ktoś prowadzi działalność. Można sobie wybrać.

Nosacz Sundajski

Proces rekrutacyjny mocno przeciętny. Sam początkowy kontakt, przedstawienie firmy oraz umówienie rozmowy technicznej przebiegło wzorowo, ale później było już tylko gorzej. W trakcie rozmowy pomimo wysokiego seniority stanowiska, na które aplikowałem, czułem się bardziej jak uczniak odpytywany pod tablicą z byle szczegółów, których nikt w codziennej pracy nie wyciąga z głowy, tylko w ciągu 5 minut znajduje na stacku albo gdzieś indziej w internecie. Odniosłem wrażenie, że prowadzący rozmowę drąży jak tylko może i wyciąga jakieś edge case'y, żeby tylko udowodnić jak mało wiem. W porównaniu z pozostałymi rozmowami, które miałem w tym okresie, a na których czułem się jak równy z równym, a formuła pozwalała na partnerską wymianę zdań i wiedzy, ta wypadła pod tym kątem zdecydowanie najgorzej. Nawet jeśli otrzymałbym ofertę, ze względu na powyższe nie zdecydowałbym się jej przyjąć. Koniec końców dostałem odmowną decyzję (za to plus), niestety bez wskazania konkretnych braków w wiedzy (za to minus) i po całym tygodniu oczekiwania (za to też minus). Nie ukrywam, że spodziewałem się więcej po pozytywnych opiniach o rekrutacjach jak i samej firmie.

@Nosacz Sundajski

Dziękujemy za opinię. Przemyślimy ją sobie i wyciągniemy wnioski na przyszłość. Zależy nam na partnerskich relacjach z kandydatami. Coś zawiodło, za co Cię przepraszamy. Może jeszcze kiedyś nasze drogi przetną się, a wtedy może uda się nam to wrażenie zmienić. :) Życzymy Ci wszystkiego dobrego. Lidia, Head of HR

Lubimy placki, ale
@The Software House Sp. z o.o.

Podpisuje się obiema rękami pod tym co napisał przedmówca. Wydaje mi się, że forma sprawdzianu, w którym wystawiacie w swoim kajeciku oceny na podstawie odpowiedzi na poszczególne pytania jest trochę nie na miejscu w momencie, w którym macie CV z toną działających projektów w identycznej technologii i publicznie dostępnym kodem. Oszczędziłoby to czas zarówno Wam jak i części kandydatów. Część live codingu jest również mocno dyskusyjna - programiści bardzo często wertują kandydata tylko pod to by zagiąć go jakimś wyszukanym terminem, który użyli tylko raz w życiu, i po złapaniu go na niewiedzy z automatu go odrzucają - stwierdzając, że nie ma wystarczająco wiedzy na seniora. Lakoniczną odpowiedź możecie dostać nawet po dwóch tygodniach, o ile na nią poprosicie. W porównaniu z innymi rekrutacjami tą postrzegam dość negatywnie.

Karol
@Lubimy placki, ale

W ile spotkaniach zamyka się cały proces rekrutacyjny? Pytania, live coding, coś jeszcze? sporo zależy od subiektywnej oceny rekrutujących?

Czy zdarzają się nadgodziny w The Software House Sp. z o.o.?

xxxxx
@Pytanie

bardzo rzadko, a jesli juz to sa dodatkowo platne

Ilona
@xxxxx

w jakim % wtedy są rekompensowane? Oprócz nich na coś jeszcze dodatkowo płatnego można liczyć czy raczej stawki są na tyle dobre, że nie ma takiej potrzeby?

Nie lubię botów
@Ilona

700%

marek

Chciałem się dopytać jak odbywa się sposób pracy front-endowca, w dużym skrócie, przychodzi team leader mówi że jest do zrobienia projekt X i masz na niego 2 tygodnie czasu i musisz do zrobić do tego dnia? czy każdy projekt jest omawiany z danym developerem i wspólnie omawiany jest termin czasu realizacji? oraz jak jest rozliczany każdy developer, przychodzimy do pracy o godzinie 8 włączamy timer i każdy krok swojej pracy musi opisywać co o której robił do godziny 16? dla niektórych te pytania mogą być dziwne, ale z doświadczenia Moich byłych pracodawców właśnie tak to się odbywało.

@marek

Wszystkie nasze projekty prowadzimy w zwinnej metodyce pracy i wykorzystujemy SCRUM, gdzie podczas spotkań takich jak refinement omawiamy wszystkie zadania w zespole deweloperskim. Dotyczy to zarówno zakresu, jak i złożoności zadań oraz czasu potrzebnego na ich wykonanie. Natomiast czas trwania projektów to przeważnie kilka do kilkunastu miesięcy. Jeśli natomiast chodzi o rozliczanie czasu pracy developerów, to bazujemy na logowaniu czasu pracy w zadaniach w systemie do zarządzania projektami. Nie instalujemy żadnych aplikacji monitorujących czas pracy. Jeśli możemy doprecyzować bardziej - daj znać. :)

@Adam

Dziękujemy za miłą i motywującą opinię! :)

K

Jakie są persepktywy rozwoju dla senior frontend developerów? Czy firma posiada jakieś gotowe schematy rozwoju jak np. frontend tech lead, full stack, devops itd?

@K

Jak najbardziej, jest wiele perspektyw rozwoju, w zależności od tego, która ścieżka interesuje pracownika najbardziej. :) Jeśli jest to ścieżka managerska - zarządzanie zespołem, dbanie o rozwój jego członków itp. - wtedy idziemy w kierunku Team Managera. W przypadku, gdy dla kogoś bardziej interesująca jest ścieżka techniczna, to wtedy wspólnie z pracownikiem zastanawiamy się, czy najlepsze jest dla niego/dla niej wspomaganie techniczne zespołów, konsultowanie, proponowanie rozwiązań, czy też bardziej rozszerzanie swoich kompetencji. Jeżeli to pierwsze, to mamy ścieżkę architekta - osoby, która u nas nadzoruje kilka projektów, konsultuje rozwiązania, ale też wspomaga sprzedaż na wczesnym etapie i odpowiada za zaprojektowanie rozwiązania. Jeżeli to drugie, to każdy dział techniczny posiada dodatkowo ścieżkę, która pozwala osobie z innego działu nabyć odpowiednie kompetencje realizując tzw. t-shape (wszechstronna wiedza techniczna połączona z mocną specjalizacją w wybranej dziedzinie). Ponadto jesteśmy firmą idącą w kierunku kultury DevOps, wiec naturalnie każda osoba w działach technicznych nabywa szereg umiejętności związanych właśnie z szerokim tematem DevOps.

Non-IT

Dzień dobry, czy jest w firmie wewnętrzny dział HR poza rekrutacją? Na stronie firmy nie ma wyznaczonego działu HR lub rekrutacji jako ofert pracy (choćby w przyszłości) . Jest szansa i sens aplikować na profil HR lub Rekrutera? :)

@Non-IT

Dzień dobry, tak, oczywiście jest u nas dział HR (a także dział Finanse). Obecnie nie prowadzimy ani nie planujemy rekrutacji do tych działów. Jeśli interesuje Panią/Pana praca w dziale HR w przyszłości, to zachęcam do wysłania maila na adres lidia@tsh.io - zachowam CV na później. Pozdrawiam serdecznie :) Lidia, Head of HR

To co zapamiętam z pracy w TSH to na pewno fajna, rodzinna atmosfera, dbałość o pracowników co objawia się np webinarami na tematy związane z niedawnym lockdownem. Regularnie organizowane spotkania wewnątrzdziałowe czy rozkręcane dyskusje na Slacku pozwalają dobrze się zintegrować z kolegami i koleżankami. Co jakiś czas organizowane są także szkolenia techniczne/warsztaty prowadzone przez zewnętrznych szkoleniowców na które można zostać wysłanym przez swojego menagera. Miłym akcentem są również podwyżki inicjowane przez firmę, premie oraz okolicznościowe paczki. Jeżeli więc chodzi o podejście firmy do pracownika oceniam je bardzo wysoko, natomiast odejmuję jedną gwiazdkę od oceny końcowej ze względu na same projekty oraz regularne inicjatywy do prezentacji których należy się przygotować (np w czasie wolnym)

Krystyna
@Były pracownik

Co trzeba zrobić, aby zostawać wysyłanym na szkolenia przez menagera? :-) Bardzo cenię sobie rozwój w pracy, więc fajna perspektywa :-)

Maciej Z

Bez wątpliwości mogę polecić pracę w The Software House. Zdecydowanie najlepszy software house z jakim miałem do tej pory przyjemność współpracować. Co wyróżnia TSH?: - ciekawe projekty - nowoczesne technologie - nienaganne podejście do pracowników i wyjątkowa atmosfera - szeroki pakiet benefitów (również na b2b) - wsparcie rozwoju: certyfikacja, szkolenia wewnętrzne jak i zewnętrzne - skuteczny mentoring i jasne cele - wspaniali ludzie - piękne biuro

$
@Maciej Z

to wszystko nic i słabizna. Bo ciągle jesteś tylko siłą roboczą a klienci nie są twoi. Technologie i szkolenia.. wyobraź sobie, że to w interesie pracodawcy jest a ty się cieszysz, że on na tobie zarabia. Dowiedz się jakie są zyski firmy (mln) i porównaj z wypłatą. Jesteś biedny ale szczęśliwy pracując na nie swój sukces.

Jakie są warunki zatrudnienia w The Software House Sp. z o.o.?

Jj
@Pytanie

Bardzo dobre :) a szczerze to ciężko odpowiedzieć. Sprecyzuj czy chodzi Ci o formę zatrudnienia, benefity czy co?

Ryszard
@Jj

Najlepiej opowiedz o wszystkim jeśli możesz oczywiście :D Przyda mi się to, chciałbym wiedzieć czy warto tu pracować

OJ

To ja w takim razie opowiem o swoim doświadczeniu. Zacznę od czytelnego, rozsądnego, konkretnego, szczegółowego, ogłoszenia o pracę, które to miało jasno opisany zakres obowiązków i wymagań, które spełnić powinien kandydat. Podane były widełki na UoP i B2B oraz to co firma oferuje poza pensją, a było tego naprawdę sporo. Następnie po rozmowie wstępnej z HR, krótkiej, konkretnej i rzeczowej, gdzie omówione zostały wszystkie kwestie w tym oczekiwania finansowe, sposób zatrudnienia, model pracy itd, otrzymałem zadanie rekrutacyjne. Jedni powiedzą, że łatwe, drudzy powiedzą że za trudne, dla mnie było w sam raz. Paru fajnych rzeczy można się nauczyć w trakcie realizacji tego zadania. Następnie przyszedł czas na rozmowę techniczną, którą prowadzili Head i Team Manager działu Front-end. Rozmowa w luźnej i koleżeńskiej atmosferze, pytania z wiedzy ogólnej i wymaganych technologii HTML,CSS,JS React i co chyba dla mnie najważniejsze, w trakcie rozmowy przeprowadzono 30 minutowe code review mojego zadania. Pokazano mi miejsca gdzie mogłem zrobić coś lepiej, pokazano właściwe rozwiązania, podesłano kilka fajnych i przydatnych artykułów i bibliotek. Pracę rozpocząłem tydzień temu konkretnym onboardingiem, teraz czeka mnie wewnętrzny bootcamp przygotowujący mnie do pracy i pokazujący schemat pracy w zespole, oraz zasady panujące w firmie jaki i zwyczaje przy projektach z klientem. Mi osobiście, naprawdę ciężko byłoby się do czegoś przyczepić.

M

Brałem jakiś czas temu udział w rekrutacji na mida, backend node.js developera, ogólnie od razu po rozmowie z hrem wymagają zadania, zadanie niezbyt sprecyzowane, w miarę proste. Jednak tego etapu nie przeszedłem, ponieważ jak zostało mi podane w "feedbacku", źle umiejscowiłem liby (dev, nie dev), zrobiłem złą strukturę projektu (zadanie testowe na 3 endpointy, bez żadnej wstawki o tym, że ma być napisane jak komercyjne) i ostatecznie użyłem chyba synchronicznej funkcji, żeby czytać kontent pliku jsonowego (nie wiedziałem, że zamiast z baz danych korzysta się z plików na dysku w prawdziwych aplikacjach). W każdym razie, feedback przychodzi przez HR, więc nawet nie porozmawiasz w razie czego z kimś kto wystawił feedback. Ogólnie czuję, że takim podejściem do kandydatów tracicie dużo dobrych programistów, ponieważ odrzucono mnie (i pewnie nie tylko mnie) za rzeczy, które poprawia się dosłownie w parę minut, ale rynek przesycony to pewnie można sobie tak odrzucać/wybierać :) W każdym razie nie polecam, nie zaaplikuje więcej.

@M

Dziękujemy za opinię. Na zadanie patrzymy całościowo i oceniamy, czy prezentuje oczekiwany przez nas poziom. Nie jest ono tak szczegółowo sprecyzowane, bo zależy nam przede wszystkim na poznaniu toku myślenia kandydata i podejścia do pisania kodu, a nie umiejętności wykonywania poleceń. W skrócie - chcemy dać mu się wykazać. :) Tak też później pracujemy na co dzień. Do kolejnego etapu (rozmowy) zapraszamy kandydatów, którzy naszym zdaniem wykonali zadanie najlepiej. Wierzymy, że nasze podejście pozwala nam na zatrudnienie najlepszych specjalistów, o czym świadczy mnóstwo pozytywnych opinii na tym portalu. :) Jeśli chodzi o odrzucanie kandydatów: chcemy zachować takie tempo wzrostu, które z jednej strony umożliwi nam na rozwój i pozyskiwanie nowych projektów, z drugiej jednak - pozwoli nam zachować wysoką jakość, która jest dla nas bardzo istotna. Dlatego nie możemy zatrudnić wszystkich i niektórym kandydatom musimy podziękować. Szanując czas kandydatów, w przypadku niezaproszenia do kolejnego etapu, wysyłamy feedback, w którym wskazujemy, co w zadaniu mogło być zrobione lepiej. Jeśli ma Pan do niego pytania, to prosimy o kontakt z osobą, która prowadziła Pana proces rekrutacji. Zawsze chętnie odpowiemy i wyjaśnimy. Przepraszamy za złe wrażenie, które zrobiliśmy i mamy nadzieję, że mimo wszystko wyciągnął Pan dla siebie z tego procesu rekrutacji coś nowego, dobrego. Życzymy powodzenia! :) Pozdrawiam serdecznie - Lidia, Head of HR

Anon

Bardzo fajna atmosfera w zespole, porządny onboard, bootcamp na wprowadzenie i oswojenie się z firmowymi standardami :)

Pytanie odnośnie podejścia firmy do Juniorów podejmujących się przekwalifikowania z innych inżynierskich branż, jest ustalona jakaś ścieżka wdrożenia/szkolenia? Czy w ogóle ktoś bez pracy w IT, ale z chęcią przekwalifikowania się ma szanse się dostać, czy raczej wymagane jest przedstawienie mnóstwa certyfikatów czy dyplomów z różnych szkoleń we własnym zakresie? Bardzo mnie to ciekawi ;)

Inny Anonim
@Anonim

Ważniejsza od certyfikatów jest wiedza, którą pokazuje się w zadaniu rekrutacyjnym oraz na rozmowie kwalifikacyjnej. Od kandydatów na juniorów wymaga się podstawowej wiedzy technicznej z danego działu np. znajomości Symfony lub Reacta. Mamy własny program wdrażający w naszą kulturę i zasady pracy, ale trzeba przyjść już z jakąś wiedzą.

Czy w firmie wymagany jest język angielski na wysokim poziomie? Komunikacja odbywa się w tym języku, czy po polsku? :) niestety mój angielski to a2, b1 i zastanawiam się nad rekrutacją.

@Marek

Wysokim poziom znajomości języka angielskiego jest dużym atutem, ale jego brak nie przekreśla szans kandydata w procesie. To wszyscy zależy od pozostałych umiejętności. W większości projektów rzeczywiście komunikujemy się w języku angielskim. Spróbuj jednak swoich sił. Jeśli Twoje kompetencje techniczne i miękkie będą na wysokim poziomie, to wspólnie zastanowimy się, jak możemy tę znajomość języka u Ciebie poprawić. Mamy przykładowo bezpłatne kursy języka angielskiego odbywające się dwa razy w tygodniu. Są u nas w firmie osoby, które zaczynały od poziomu A2, a dziś bez problemu komunikują się w projektach. Przy odpowiednim zaangażowaniu jest to więc możliwe. W TSH jest wiele możliwości rozwoju swoich kompetencji i język angielski również do nich należy.

Etap 1
Etap 2

Zostaw merytoryczną opinię o The Software House Sp. z o.o. - Gliwice

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

• Jak się pracuje w The Software House Sp. z o.o.?

Zobacz opinie na temat firmy The Software House Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 27.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w The Software House Sp. z o.o.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 15, z czego 12 to opinie pozytywne, 2 to opinie negatywne, a 1 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

• Jak wygląda rekrutacja do firmy The Software House Sp. z o.o.?

Kandydaci do pracy w The Software House Sp. z o.o. napisali 1 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.

The Software House Sp. z o.o.
Przejdź do nowych opinii