Akzo Nobel

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 134 ocen.

Akzo Nobel
3 134 6 1

Opinie o Akzo Nobel

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Akzo Nobel

Zuzanna

@EMER miałeś okazję pracować dla tej firmy, czy swoją opinię budujesz tylko i wyłącznie na podstawie przeczytanych opinii innych użytkowników? To ważne w perspektywie Twojej wypowiedzi. Każda wypowiedź zawierająca merytoryczną treść się przyda.

EMER

Jeśli chodzi o pracę jako zwykły robol to ta firma jest po prostu porażką... Najniższa krajowa (1700zł) Nie miłe kierownictwo zwracające się do pracowników tekstami typu " ty jesteś ch.j nie pracownik" " lepiej się zwolnij" odmierzanie czasu wizyt w toalecie, ciągle jesteś kontrolowany i obserwowany . Na magazynie jeśli nie przerzucisz minimum 5 tyś litrów farby w 8 godzin pracy to jesteś gnębiony . Odradzam pracę tam nawet najgorszemu wrogowi.

Body

Witam, Interesuje mnie praca w Akzo, proszę napisać jak wyglada praca przedstawiciela handlowego ds. Detalu ile wizyt dziennie Jaka podstawa jest realna na początku pracy i jakie premie? Jakie narzędzia dostaje ph czy są do celów prywatnych? Proszę o odpowiedzi na temat a nie złośliwości Pozdrawiam ;)

PH
@an 25.06.2018 22:15

Co ty opowiadasz” zapomnij o premii”? Jak to w handlu plany się nie zrobią same ale są do zrobienia. Dużo promocji i wsparcia. Ci którzy się angażują to zarabiają . Warunki pracy i sama firma są ok. Wiadomo że jest to korporacja , ale jedna z najlepszych w jakiej pracowałem . A pracować trzeba jak wszędzie. 6-8 wizyt biorąc pod uwagę FMCG 15-20 naprawdę niewiele, specyfika pracy inna. Szczerze polecam.

Jarek

To będą dalsze zmiany w Akzo ? Czas na zmiany dla CAR-ów. Ktoś się przejmuje zagraniczną firmą ?

anonymous
@Taki jeden 09.06.2018 00:26

Kar czy Car, ma to znaczenie ?

Zuzanna

@Zainteresowany na jednym z dużych portali z ogłoszeniami o pracę znalazłam informację, że Akzo Nobel aktualnie poszukuje w Warszawie Analityka Sprzedaży. Między innymi należy posiadać wykształcenie wyższe (preferowane kierunki: matematyka, ekonomia, statystyka) oraz minimum dwa lata doświadczenia jako Analityk. Będziesz aplikować? A może interesuje Cię inne stanowisko w tej firmie? Czy są tu jacyś Analitycy Sprzedaży z Akzo Nobel, którzy chcieliby podzielić się z nami swoją opinią o tej pracy? Ułatwi to osobom zainteresowanym podjęcie decyzji czy wziąć udział w rekrutacji.

Zainteresowany

Podpowiedzcie czy firma rekrutuje aktualnie?

Opinia
@Zainteresowany 23.05.2018 19:16

Aktualne oferty zawsze znajdziesz na portalach z ofertami pracy.

Kandydatka

Witam, stanowisko Reprezentant Handlowy, dwie hale - jakieś informacje? Plany do zrobienia, jak z kasą i grafikiem pracy oraz weekendami?

Cezary

Może czas na docenianie tego co posiadamy a mianowicie dobrą firmę!!

Administrator

W czasach korzystnej dla kandydatów sytuacji na rynku, atmosfera w miejscu pracy odgrywa coraz istotniejszą rolę. Czy tak samo jest w Akzo Nobel? Podzielcie się swoimi wrażeniami, wyrażając swoją opinię na ten temat!

Opinia
@Administrator 20.04.2018 16:33

Jeśli chodzi o ogólne standardy- typowe korpo, w pakiecie opieka medyczna, dofinansowany benefit, system premiowania itp. Warto zaczepić się w marketingu- szefowa potrafi zadbać o swoich pracowników. Lub do sprzedaży w kanale nowoczesnym- duży potencjał. Na pewno ogólnie można dużo się nauczyc, ale trzeba być odpornym na stres i rozgardiasz. Minus firmy- HR-y w Wawie praktycznie nie istnieją. Co do porady, wiedzy, jakichs dokumentów czy w ogóle do podejścia propracowniczego, a powinny być pomostem między pracodawcą a pracownikiem. Atmosfera zależy gdzie. Na pewno trzeba od początku się zdystansować do wielu rzeczy.

Oceniacz

Jak czytam niektóre wpisy to mam wrażenie , że zwykła złośliwość przemawia przez was. Szefowie są po to żeby trzymać pewne standardy.

Oddany

A czy tzw. Gruba dalej rządzi zakupami w Akzo ? Wyjątkowo tępa i wyrafinowana baba, Karierę zrobiła w firmie kosztem swoich ludzi. O materializmie nie wspominam, chociaż to w zakupach wskazane ale szkoda że w tym przypadku, działa to w tą drugą stronę :-(

Dzik

Ojej jak mi strasznie przykro, żartowałem to jest miód na moje serce taka informacja, że kolejny nieudacznik pseudo reformator Akzo musiał opuścić szeregi firmy. Koniec lansowania się za pieniądze Akzo. To My swego czasu budowaliśmy tą Firmę i z pełnym zaangażowaniem co dnia przychodziliśmy do roboty. Jeszcze trzeba się pozbyć tego nieudacznika z regionu północnego i jego braciszka. Nieeeee on sam się podda bez swojego mentora i władcy nie będzie umiał nawet oddychać. Trzymam kciuki za Akzo .

Były

To jednak eksperyment wprowadzania zasad fmcg do branży budowlanej nie powiódł się )-: No żal ogromny. Szkoda tylko, że tak długo to trwało i wielu wartościowych ludzi opuściło Akzo. Kiedyś świetna firma, bardzo przyjazna pracownikom, pod rządami osób wiadomego pochodzenia bardzo straciła. Jak będzie teraz - czas pokaże.

XYZ

Wiedziałem, że kiedyś to nastąpi. Kolejny wielki manager, wszystkowiedzący naj , człowiek skutecznie "restrukturyzujący" działy sprzedaży w firmach, które - tak jak do dziś Akzo - skutecznie psuł, wyleciał z firmy - W KOŃCU!!!!!!! Hej - otwierajcie szampany!!!!!! Jeszcze jeden z tej ekipy psujów na północy został ze swoimi totumfackimi, ale co się odwlecze... Pewnie zaraz przytuli ich znów "ojciec chrzestny", który ponoć w ciastkach gdzieś teraz robi. Współczuję ludziom w tamtej firmie a Akzo życzę wszystkiego naj, naj, naj!!!! Firma teraz na pewno się teraz odrodzi i będzie git!!!

Plamofobowość :-)

Kilka słów na temat pracy w biurze: - spore i częste rotacje w dziale sprzedaży w biurze tj. odeszło lub zostało "porzuconych" wielu bardzo doświadczonych managerów regionalnych, dyrektor sprzedaży i prezes zarządu zostali zwolnieni z dnia na dzień, zmiany na stanowisku NKAM - silny dział Marketingu, zarządzany przed dyrektorkę, która swoich ludzi ruszyć nie pozwoli. Co ma swoje plusy i minusy, bo albo jesteś jej człowiekiem albo współpraca z jej działem jest bardzo trudna. - ankiety i badania Gallupa to w sumie nie wiem jaki mają sens. Nie wiem czy są z nich wyciągane jakieś wnioski. - poziom wsparcia reklamowego i wysokość budżetów łatwo wyestymować na podstawie porównania ilości reklam w TV: Dulux i konkurencja. - jeśli jakiś pracownik odchodzi, to często jego obowiązki są później dzielone pomiędzy pozostałych. Rekrutacje na zwolnione stanowisko starują albo bardzo późno albo wakaty są mrożone. - z tylnego fotela firma kierowana jest przez Marketing. Oni są dobrzy, reszta już nie. I tak od wielu lat.

Tom
@Plamofobowość :-) 07.02.2018 22:35

Dzieki za info. Domyslalem sie ze z wykonaniem ich moze byc nie lada problem. A cos wiadomo od kiedy nowe etaty ruszaja?

Tom

Cześć. Widzialem ogloszenie na doradce technicznego/ świętokrzyskie. Czy ktos ma.jakies info na temat tego stanowiska? Skad zmiana czlowieka, jakie zarobki i w ogóle?

smakosz

Robota KAR-ow to najglupsza praca jaka mozna wykonywac bez perspektyw Zwykly merch ma lepiej, tu jest sie popychadlem, nikt tych ludzi nie traktuje powaznie, jest sie gosciem w marketach a niepracownikiem Nie polecam na dluzej

Oceniajacy
@smakosz 11.11.2017 05:01

Nie do konca się zgodzę, aczkolwiek każdy ocenia subiektywnie. Firma ceni sobie KAR-ow i widzi Ich dobra pracę.

Zuzanna

@Zmęczony dziękuje za odpowiedź. Czy w takim razie firma wynagradza te liczne dodatkowe godziny pracy? Mógłbyś jeszcze powiedzieć, czy taka sytuacja dotyczy wszystkich działów, czy też może niektóre szczególnie się pod tym względem wyróżniają?

Oceniajacy
@Zuzanna 23.11.2017 12:26

Nadgodziny nie są płatne, nie są również do odbioru. Praca na urlopie czy w weekendy nie taka rzadka. W sprzedaży to już rutyna. Firma byłaby ok gdyby nie zmiana władzy. Teraz jednak warto rozważyć zanim się zdecyduje ktoś na to. Czasami szkoda życia.

obecny w akzo

Hej:) stanowisko KAR jest zupelnie innym stanowiskiem niż PH w Akzo. I tu nie ma co porównywać. Co do rozwoju KAR-a nie mam pojecia jakie są szkolenia z dedykacją dla tego stanowiska, ale uważam że podstawowe. Czyli poznanie produktu i krotki zarys technik sprzedaży. Wedlug mnie dla ludzi którzy w zupelności nie mieli styczności z praca w handlu jest to rozwój. Można tam nabrać pewnośc siebie, zobaczyc jakie pytania zadają ludzie, jak dostosować swoja wypowiedz do ich potrzeb, jak nimi manipulować. Uwierzcie mi, że o wiele łatwiej jest przekonać zwykłego kowalskiego do zakupu trzech puszek farby na podstawach handlu cecha-zaleta-korzyść niż właściela dużego punktu dystrybucyjnego ktory robi kilkumilionowe obroty w ciągu roku, do zakupy na coraz to mniej korzystnych warunkach... I sluchajcie nikt nie zły... Czy to KAR czy inny pracownik on też musi wykonywać swoje zadania. On też jest z tego rozliczania przez swojego szefa.... A to jest korporacja i tu wynik jest najważniejszy... A co do samego Akzo to niestety widać, że sie podzieliło na sukcesy czyli rynek nowoczesny i niestety porazki rynek tradycyjny. Szkoda tylko, że wsparcie dla tych dwoch działów jest tak nie równe.

ciekawy

Przedstawiciele w tej firmie się zmieniają, to jak może być traktowany tzw. CAR. Zapraszam do rozmowy.

marianna
@ciekawy 04.10.2017 09:35

normalnie jest traktowany KAR a jak ma być??

Zuzanna

@Zmeczonypiszesz, że obecnie pracuje się również w weekendy. Jak długo będzie trwał taki okres wzmożonej pracy? Często się to zdarza, czy też jest to dla pracowników coś nowego? Wspominasz też, że do niedawna firma dbała o swoich pracowników oferując dodatkowe benefity, czy też pakiety medyczne. Czy obecnie tego już nie oferuje?

Zmęczony
@Zuzanna 02.10.2017 10:08

To nie projekt,który zaraz się skończy ,to stan permanentny. Masz umowę na 40 h tyg, pracy na wiele więcej. Oczekiwania, ze nie ma mowy, żebyś tego nie zrobił. Pakiet medyczny jest, karta benefit w dobrej podobno cenie. Ale kiedy z tego korzystać?:)

Zmeczony

Przyszedł czas kiedy i ja stwierdzam, że wyrażę opinię,chociaż nie chcialem się mieszac . Jeszcze do niedawna Akzo było firma, która mimo narzekań wielu osób w miarę dbała o pracownika(benefity, opieka medyczna,ankiety zaangażowaniu). Doceniala zaangażowanie i dobrego pracownika. Ale jak to mówią "po dobrym panie jeszcze lepszy nastanie". Są jeszcze nieliczne działy, gdzie szefowie mysla nie tylko o sobie i pokazaniu się przed władzą, ale wiele kluczowych zmian w tym roku spowodowało, że teraz wymaga się jeszcze więcej pracy ponad normę, pracownik przestaje się liczyć, chcą wycisnąć z niego jak najwięcej kosztem jego czasu, życia prywatnego i zdrowia. Pracujesz aż padasz na twarz, z uśmiechem. W weekend zamiast poświęcić czas dzieciom pracujesz, ku chwale firmy. Firma już jakiś czas temu zapomniała, że umowy z ludźmi podpisała na 8godzinny dzień pracy przez 5 dni w tyg. Czasami mam wrażenie, że prowadzą jakieś badanie i sprawdzają wytrzymałość, ile jeszcze mogą komuś dołożyć. No nic, szukamy pracy. Może okaże się, że gdzieś indziej jest tak samo, ale tutaj psychicznie już ciężko dać radę, bo presja jest ogromna, a zdrowie ma się jedno.

ktoś

Witam. Wreszcie ktoś napisał jak to wygląda. Zgadzam się z poprzednikiem. Ciekawe na jaki okres jest podpisana umowa z sieciami handlowymi DIY na ten projekt. Druga sprawa rentowność projektu. Zapewne projekt KAR jest analizowany , nikt nie będzie ładował ogromnej kasy jeżeli nie będzie rentowny zostanie zmodyfikowany. Kolejna sprawa KARowie celowo mają umowy o pracę tzw. "tymczasową". Nikt z punktu biznesowego nie da stały umów o pracę, KAR-owie to tylko narzędzia do wykonania pewnego założenia biznesu. Akzo to korporacja przez duże K, więc jeżeli coś nie będzie szło jak trzeba będzie trzeba to zmienić (zmodyfikować).

tom
@ktoś 21.09.2017 08:23

Analityk sie odezwal. Sam jestes projekt. Filozof. Jak ktos chce czegos sie dowiedziec o kar to polecam isc do pierwszego lepszego sklepu i spytac osobiscie o opinie o pracy. Watpie ze ktos bedzie narzekal.

obecny w akzo

Witam wszystkich, Wybaczcie literowki. Czytając wszystkie opinie chcialbym wyrazic swoje zdanie. Mianowicie projekt KAR to nadal projekt, ktory pomimo dużej ciagłej inwestycji, jest nadal projektem. Fakt ciekawym, przynosi firmie zwiekszenie volumenu na hala sprzedażowych, ale czy jest rentowny??? Pytanie do osob które powinny go rozliczać a takowych raczej nie ma na ten moemnt. Pracuje na rynku detalicznym w AKZO i praca KAR-ów jest fajna chciałbym takich widziec 2 mobilnych którzy by odwiedzali w ciągu dwóch tygodni 50% moich klientów. Ale nie oszukujmy sie wsparcie jakie dostaja sieci miedzynarodowe jest bardzo duże, ciekawe ile byście zrobili bez niego. Co do pracy jako PH w Akzo jest ona wymagajaca. Da się zarobić ale jak wszedzie trzeba się napracować i nastresować. Co do planów są one ułozone pod zeszły rok, ale to też zależy jak żyjecie z bezposrednim szefem. Czasami jak każdy z nas mam wszystkiego dosyc, ale jest wiele gorszych firm. Pracowalem w dwóch miedzynarodowych koorporacjach ale tu zarobiłem nawięcej. Pytanie czy ktoś jest wstanie dostosować stres do wymagań... Bo praca w akzo na stanowisku ph to praca korporacyjna, raport do raportu, plan z przyrostem do zeszlego roku i brak wpływu na reszte. Albo się z tym godzimy albo nie. a wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Pozdrawiam

Seweryn

@Zuzanna Możliwości rozwoju w Akzo będąc KARem? Nie licz na to. Praca w Akzo w tym charakterze daje ci możliwość poznania branży, technik sprzedaży

taki jeden
@Boy 24.09.2017 22:01

dlaczego miałbym sobie darować :) koleżko :) ( boy - ja tylko piszę jak to wygląda, jak Ty tego nie wiesz to ...) druga sprawa sam rzuciłeś reposte, więc nie będę "cicho siedział", czego mam się bać ?

RH

Witam Czy mógłby ktoś napisać konkrety. Jaka podstawa , jaka premia ? jak z użytkowaniem auta służbowego ? Jakie inne benefity pozapłacowe? Czy w firmie jest duża rotacja i jeśli tak to czym jest spowodowana? Czy plany są do osiągnięcia ?

Były...

Strasznie dużo jadu wylewa się z opinii - w sumie to nie ma się co dziwić, bo to dość łatwe, trudniej jest zacząć rozliczenia od siebie. Z perspektywy pracy dla Akzo i innych firmach radzę jednak zaczynać od siebie - jesteśmy kowalami swojego losu. W każdej firmie są problemy i radości oraz ludzie, którzy wykorzystują szanse i krytykujący frustraci. To kim my jesteśmy to nasze osobiste decyzje - nie firmowe wytyczne.

Zuzanna

@Tajland myślę, że z doświadczeń obecnych pracowników firmy można zdobyć wiele ważnych informacji. Rozmowy kwalifikacyjne też wiążą się z poniesionymi kosztami i poświęceniem czasu, dlatego też warto wiedzieć coś więcej o firmie zanim się zaaplikuje. Piszesz też, że jest to miejsce na opinie o pracodawcy. Chętnie poznam Twoją.

Tajland
@Zuzanna 04.07.2017 09:06

Moja opinia o pracodawcy: Firma znana, odpowiednie warunki płacowe( dla mnie) pakiet świadczeń i możliwości rozwoju na plus. Jak ktoś chce pracować i potrafi troszkę pomyśleć a nie kombinować to się odnajdzie i bedzie tak długo jak chce. Najważniejsza jest aktywna współpraca z przełożonymi. Jak coś nie idzie po myśli trzeba rozmawiać o tym jak to można rozwiązać a nie czekać az się samo stanie. Od 5 lat jestem pod skrzydłami Akzo i jest mi tu dobrze.

Zuzanna

@Seweryn piszesz o tym, że w firmie są szkolenia dla pracowników. Na jakie jeszcze możliwości rozwoju można liczyć? @Tajland wydaje mi się, że stajesz w obronie firmy Akzo Nobel. Rozumiem, że nie zgadzasz się ze stanowiskiem @nie dla Akzo. Mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat tego jak Ty oceniasz firmę jako pracodawcę?

Tajland
@Zuzanna 29.06.2017 16:11

To są opinie o pracodawcy a nie zdradzanie informacji co można uzyskać dzięki pracy w Akzo :D Od tego są rozmowy kwalifikacyjne na odpowiednie stanowisko, gdy Ciebie zaproszą wtedy możesz śmiało się dowiedzieć co możesz a czego nie itd.

Seweryn

Nie porownujcie kompetencji merchow akzo ze sniezka, ppg czy tikku. Akzo zapewnia szkolenia więc siła rzeczy muszą posiadać wieksza wiedze

Zostaw opinię o Akzo Nobel - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Akzo Nobel