brak logo

2KMM

Katowice

Opinie o 2KMM

Pracownik 2011-01-05 09:32:40
Coż można o tej firmie powiedzieć, rewelacyjna atmosfera, super ludzie, całkiem sympatyczne szefostwo i w sumie tyle. Odnośnie zarobków powiem tyle porażka naprawdę zarabia sie tutaj mało z tego co jest mi wiadomo Programista - z dużym doświadczeniem ok 2 tys netto tester ok 1 200 max 1 500zł netto. Firma od dłuższego czasu stoi w miejscu według mojej skromnej opinij dział marketingu (porażka) zero życia i zaangażowania, przez co ciągną się jakieś śmieszne projekty. Ludzie przychodzą i po chwili odchodzą z tej firmy, gdyż szefostwo woli zatrudnić 3 studentów ( którzy i tak odejdą) niż jednego pracownika z doświadczeniem i dbać o to by został razem z nimi.
Janick 2011-02-09 22:50:49
Aha jak ktoś mimo to chce robić za groszę to podaję link do zadania które należy rozwiązać w trakcie rozmowy kwali: http://codility.com/tasks/equi/ Jest to jedyne darmowe dla każdego użytkownika zadanie z codility - jak widać w 2kmm nie tylko na pracownikach się oszczędza
czyzby prezes 2011-04-11 16:42:05
Ciekawe, ze sam prezes odradza zatrudnienie w swojej firmie... Czyżby jakiś pracownik, który właśnie dostał wypowiedzenie próbuje się zemścić podszywając się pod prezesa?
1
byly 2011-04-15 19:06:56
Teoretycznie firma 2kmm z Katowic powinna wyglądać ciekawie. 2kmm zajmuje się badaniami klinicznymi, farmacją i oprogramowaniem dla służby zdrowia. W praktyce ciężko o gorszą pracę. Początkowo programista zarabia trochę powyżej 1400 zł potem jest podwyżka na 1700 i więcej nie będzie. Jakość tworzonego kodu i wykorzystywanych narzędzi jest fatalna. Widać to po pracownikach, o ile w normalnych firmach programistami są młodzi, ambitni ludzie, to tutaj zdarzają się starzy nieudacznicy w sweterkach. Praca w 2kmm oznacza ogromny krok w tył w rozwoju - zarówno finansowym jak i technologicznym. Nie radzę liczyć na dobrą atmosferę, osoby decyzyjne lubią inwigilować pracowników, widać to po usuwaniu niepochlebnych opinii ze strony gowork.
Małgosia 2011-04-19 09:44:04
Nie zgadzam się z tą opinią. Jest cyniczna i obraża przede wszystkim pracowników. Może fakt, iz nie nadajesz się do pracy zespołowej i jesteś miernym jakościowo pracownikiem sprawia, iż wylewasz jad na firmę. Brak odwagi cywilnej to kolejny Twój minus - anonimowe wypowiedzi nie świadczą o Tobie pozytywnie. Ludzie pracują tu już kilka dobrych lat i nie narzekają, a to o czymś świadczy. A tak przy okazji - dla nas pracowników nie jest tajemnicą kim jesteś. Pozdrawiamy Cię! :) i życzymy sukcesów w nowej pracy
Leo Bulero 2011-07-10 15:55:01
Hehe widzę że miałem mega farta, że uniknąłem pracy tutaj. Dla mnie największym obciachem jest wypominanie anonimowości jako główny argument przeciw.

Co do wad to faktycznie, coś w tej inwigilacji może być- miałem 2 rozmowy z takim śmiesznym grubaskiem, i za 2giem razem zaczął mnie coś pytać że figuruję na stronach z praktykami makro a nie informatyki...powiało wiochą.

Pieniądze jakie mi proponowano też fatalne - najlepsze, że na pierwszej rozmowie wspomniałem o 2500 netto i potem dostałem informację, że na tyle nie mogę liczyć ale jest to do negocjacji - po czym na 2gim spotkaniu dowiaduję się o 2000 brutto...Teraz pracuję za dużo większe pieniądze dla poważnych ludzi z Niemiec.
Leo Bulero 2011-07-10 15:57:47
A byłbym zapomniał - pracę w Kato zaoferowano mi w grudniu, czyli miałem pracować i w Wigilię i Sylwestra (bez urlopu) - teraz mam na okres świąteczno-noworoczny flexzeit - czyli płatny urlop, za który nie muszę płacić swoim urlopem :)
Człowiek 2011-07-16 22:54:51
Nawet nie macie pojęcia jak ja sie ciesze ze już nie pracuje w tej firmie. Zero rozwoju !!! A pieniądze ŚMIESZNE!!! W biedronce na kasach chyba więcej zarabiają ( z całym szacunkiem dla pracowników biedronki). Atmosfera pracy juz nie jest taka wyśmienita jak kiedyś... cóż polecam tą prace tylko i wyłącznie studentom choć i oni nie wiele sie tu nauczą ludzie którzy myślą o rodzinie na pewno tu nie zabawią długo.
anonim 2011-10-06 13:42:43
He, koledze Leo firma musiała nieźle zajść za skórę, jak jeszcze po ponad pół roku pojawia się tu by wylewać żale. Coś mi to wygląda na zemste, ale za co ? Przeciez zaproponowali mu pracę ale na szczescie jej nie chciał. Czy może jednak chciał a coś nie wyszło ? ;-)

Firma nie szuka operatora wózka widłowego tylko programisty więc praktyka w makro może być mniej przydatna niż jakakolwiek programistyczna. Tak się składa, że rzadko można znaleźć na takich stronach pochlebne opinie o pracodawcach, bo ci co są zadowoleni nie mają czego na nich szukać. Choć tu o dziwo mamy też głos w obronie

.Nie spodziewam zbyt dużego obiektywizmu w takich wypowiedziach i mimo wszystko zaryzykuję (nawet spotkanie ze śmiesznym grubaskiem :-)
programista 2011-11-25 19:16:09
Jako obecny pracownik skontruję część wypowiedzi.

Po pierwsze żadna z powyższych opinii nie została napisana przez programistę byłego czy też obecnego pracującego w 2KMM, a
najwięcej pracowników tej firmy to właśnie programiści.

Po drugie (odpowiedzi na opinie @byly):
- nie byłeś programistą wiec nie rozumiem co daje ci podstawy do oceny jakości kodu jak i wykorzystywanych narzędzi. Narzędzia akurat są najnowsze, a jakość kodu zależy już od pracownika. Ci z kolei w dużej mierze są pasjonatami, a nie ludźmi po prostu po informatyce, którzy akurat taką pracę znaleźli.
- co do starych nieudaczników w sweterkach to już kompletnie nie wiem co za głupoty wypluwasz, bo najstarsi programiści mają około 30 lat. Owszem, w 2KMM pracują ludzie po 40, ale nie są koderami
- atmosfera jest bardzo przyjazna
- inwigilacja w jedynej formie jaką odczuwam, to zainteresowanie jak minął weekend i jak idą postępy nad projektem
- skoro jak opisujesz jest tak źle, dlaczego sam nie odszedłeś tylko czekałeś aż firma się ciebie pozbędzie.

Po trzecie i to już będzie ostatnie, zarobki.
Aż tak mało się nie zarabia jak pisali poprzednicy, choć wiadomo, że zawsze mogło by być lepiej.

Kończąc dodam, że z tego co widzę najlepiej samemu pogadać z prezesem lub obecnymi pracownikami, niż czytać opinie tych byłych/niedoszłych, które jak mniemam zostały napisane w celu przekonania samego siebie, że spółka była nie godna ich osoby.

Pozdrawiam
3
zagubiona 2012-04-29 14:11:17
To jak to w koncu jest? Tutaj sporo negatywnych opinii a np. na Golden Line jest pozytywna opinia bylego pracownika sprzed kilku lat. No wiec dwa pytania: czy tak dobrze bylo kiedys, ale teraz jest gorzej? I dlaczego on odszedł, skoro tak chwali? Chyba ze sie bal napisac cos negatywnego pod swoim nazwiskiem ale to po co wogole pisal? (usunięte przez administratora)
1
Ambitna 2012-11-29 21:34:19
Jest kiepsko, pensja głodowa, brak rozwoju, brak nowych projektów. Ambitnym polecam omijać szerokim łukiem. Jedyna na plus to atmosfera - poza dwoma Panami z kierownictwa.
2008 2013-02-18 17:04:53
Ambitna - 2012-11-29 21:34:19

Jest kiepsko, pensja głodowa, brak rozwoju, brak nowych projektów. Ambitnym polecam omijać szerokim łukiem. Jedyna na plus to atmosfera - poza dwoma Panami z kierownictwa.
powiem tak już w 2008 r. firma miała wyraźne problemy a wystąpienia prezesa i insynuacje że jak jest dużo ludzi to większość się obija są nie na miejscu, niech sam pomyśli jeżeli większość otrzymuje informacje o podwyżkach a w efekcie można się zapracować i nic z tego nie wychodzi poza tym że jak widzą że daje się rade to dają więcej.
Ogólnie nie polecam firma szyta grubymi nićmi, niby pieniędzy niema a wystarczy zobaczyć jak mieszkają stali pracownicy i pracodawcy..
Oczywiście zostawiam ocenie każdemu kto się zatrudni u nich , możliwe że coś się zmieniło ale wątpię.
niedawny pracownik 2014-04-03 15:18:07
Atmosfera OK, ale kluczowych pracowników powinni trzymać za wszelką cenę (czytaj: porządną kasę). Niestety dla samego klimatu nikt nie będzie pracował. Z tego co wiem kumple z 2KMM szukają dobrych ofert i wyfruną Prezesowi. Jak ktoś złoży wypowiedzenie, to pracę ma dogadaną i już nic go nie zatrzyma.

(usunięte przez administratora)
Raster 2015-01-26 09:56:04
Jeżeli ktoś nie siedzi pod kocem w domu to będize w stanie sobie wyobrazić to jak odpowiednio przeprowadzić rozmowę rekrutacyjną aby dobrze wypaść. Wydaje mi się,że 2KMM jest firmą, która jest nastawiona na dobrych i uczciwych pracowników, a to wszystko po to by mieć pewność wysokiej jakości. Zastanawiam się tylko jak to wszystko od środka funkcjonuje.
owią 2015-03-29 04:52:20
Ile osób tyle rozmów kwalifikacyjnych. Bardzo często podczas rozmów o pracę panuje zasada: AKCJA = REAKCJA. Czyli komisja rekrutacyjna ma przygotowaną pewną pule pytań, która zada ale większość pytań jest zależna od tego jak będzie odpowiadał na nie. Ogólnie to zalecam poćwiczyć radzenie sobie ze stresem. Interesuje mnie jednak ile osób jest w komisji i ile etapów zawiera rozmowa o prace w 2KMM ?
Ktos 2016-03-13 20:03:33
Młody, energiczny zespół, sympatyczna atmosfera, szefostwo z ludzkim podejściem do człowieka, ani razu nikt mnie źle nie potraktował a wręcz przeciwnie, okazywano wiele zrozumienia, elastyczne godziny pracy, zarobki do dogadania. Wyjazdy firmowe, bony na święta. Rozmowa kwalifikacyjna była bardzo miła, dwuetapowa o ile dobrze pamiętam.
1
Tomasz 2016-08-07 13:40:11
Pracuje w 2kmm od 7 lat. Jestem mega zadowolony. Zawsze powtarzam, że te najlepsza firma, w której do tej pory pracowałem. Atmosfera prawie idealna; jest paru gburow, ale gdzie ich nie ma. Pracy wiele, czasami trzeba zbić różne dziwne rzeczy. Jeśli komuś nie podoba się zarządzanie firmą, to niech swoją założy i będzie prezesem. Nikt nikogo na sile nie trzyma. Zarobki-jak widzicie-nadal tam pracuje:)
Nie chce nikogo obrażać, ale czasami młodzi myślą, że na dzień dobry dostaną 6 patykow, komorę, furę i bilet do spa.
Podsumowując, nie ma się czego obawiać, tylko atakować, a programiści są zawsze mile widziani.
dok 2016-08-07 13:57:12
A jak wygląda rozmowa rekrutacyjna na testera oprogramowania? Elastyczne formy zatrudnienia (praca stała lub dorywcza) to dobry warunek, bo przecież jest szansa u nich na dwuskładnikowe zarobki. Dzięki
Były programista 2016-11-07 09:55:41
Pozdrawiam Ci z innej firmy gdzie na dzień dobry dostałem 6100zł netto (czasy się zmieniają i nikogo nie bawi 2tys na start)
1
Zostaw swoją opinię o 2KMM - Katowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie 2KMM