Opinie o comarch.pl - Comarch S.A. w Kraków

1.7/5
Na podstawie 641 ocen.

Branże: Usługi IT - działalność związana z oprogramowaniem

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o Comarch w Kraków

Znajomy J

Comarch zostaje sprzedany. Fundusz zrobi wynik, wyssie kapitał, podzieli i sprzeda dalej. Za 5 lat nie będzie już brandu Comarch. Filipiak się w grobie przewraca ale skoro nie zadbał o zgodę w rodzinie za życia to było pewne, że się tak w końcu stanie. Długo nie trzeba było czekać. Chyba nawet miesiąc nie minął od momentu podziału majątku ojca na rzecz dzieci. Dla pracowników oznacza to masowe zwolnienia, zamykanie nierentownych produktów, chaos, niepewność, znacznie większe obciążenie pracą. Jeśli będzie jakakolwiek poprawa warunków pracy to tylko niewielka i tylko w pierwszym okresie, i tylko po to aby uniknąć masowych odejść. Znikną działy takie jak bezpieczeństwo czy masa tych centrów odpowiedzialnych za te śmieszne nierentowne produkty w msp, zwiną się datacenter. Nastał początek końca Comarch. Jedyny plus to że może z zarządu przypadkowi niekompetentni karierowicze czy elementy jak gość od zielonych maili więc może będzie chociaż troszkę spokojniej i bez (usunięte przez administratora). Czas uciekać.

@JJ

Jakby audytów w ogóle nie było. Wróble ćwierkają, że trochę ich jest, ale wątpię, aby coś z tego wyszło, poza raportami na biurko, aby było, ot spis wskazań, co ok, co nie ok, co poprawić, ale żeby coś za tym szło? ;)

JavaDev

Pensje są wysokie (zachodnie), a osoby tutaj piszące zwyczajnie nie potrafią pójść po podwyżkę i ją uzyskać (albo są zbyt słabe, żeby dostać), dlatego dla nich jedyną opcją jest odejście do słabszych firm, które wymagają mniej.

Pawel
@JavaDev

Zgadzam się w 100%. Podwyżek nie dostaje się za to że się należy. Trzeba na nią zapracować wyróżniając się ponadprzeciętnością. Nie piszcie, że podwyżek nie ma, bo są! Dla tych co na prawdę (usunięte przez administratora) a nie robią po najmniejszej linii oporu.

A

Czy w związku ze zmianą wladzy w firmie zauważyliście jakieś pozytywne zmiany w ostatnim czasie? Chodzi mi o podwyżki, lepsze benefity czy inne rzeczy

@M

(usunięte przez administratora) Napiszę zatem tak. Nic się nie zmieniło, czekają zmiany, toteż wszyscy są ultra ostrożni i skupiają się na wynikach. Najbliższe miesiące mogą okazać się kluczowe.

programista

Pracuję tu już ponad trzy lata jako programista, zaczynałem od stażu. Projekty nad którymi pracuję, są nawet ciekawe, technicznie wymagające, niesztampowe. Zespoły są młode i dynamiczne, nie ograniczamy się do 1 technologii. Mogę często pracować zdalnie, do biura jeżdżę tylko trzy razy w tygodniu. W kwestii finansowej jest dobrze, konkretnie do niedawna zarabiałem 8,5k zł brutto a teraz już 10k zł na UoP oczywiście. To naprawdę sporo, bo biję na głowę kolegów z innych branż. Jest na co narzekać ale ciepła posadka w nowoczesnej polskiej firmie IT i dobre pieniądze to wynagradzają

Nocny Marek
@Hr

Ludzie, przecież wpis programisty jest sarkastyczny. "Zespoły są młode i dynamiczne" albo "Jeździ do biura tylko trzy razy w tygodniu" nie jest dla was wystarczająco jasne, że ktoś ciśnie bekę? Wgl @przemo, dasz źródło tych danych? Ja bym powiedział, że w zależności od technologii junior to 6-10k na UoP, a mid to bardziej 11-16k na UoP, a przynajmniej tak to w raporcie JJIT wygląda.

Slawek

No i mamy oficjalnie nowego CEO. Zapowiada się naprawdę dobrze. Panie Prezesie, aby nie zabrakło Panu odwagi w gruntownych zmianach strukturach i managemencie. Liczę na szybką sprawną miotłę która przejdzie przez zarząd i szefów bu i centrów. Może akcja 50%? Tylko tym razem tniemy od góry.

@Slawek

Ktoś tutaj się rozmarzył ;) Choć popieram idee zmian, to jednak ta racjonalna część mnie, obawia się, że zbyt dużo się nie zmieni. Skoro został wybrany przez 'górę', to raczej 'góry' nie zmieni. Jest nowy prezes, jest CVC, są audyty. Zobaczymy, co będzie dalej.

nikt wazny Nowy wpis
@PrzedostatniWolnyLogin

Mi się wydaje że jedyne co się może zmienić to ilość projektów czyt. będą cięcia żeby zmaksymalizować zyski. Stawki płacowe na pewno się nie poprawia - nie zmienia się mechanizmu który działa. Masz rację co do zmian na górze. Nikt nie poleci a jeśli już to raczej będzie pokazówka. Ta firma zbyt mocno opiera się na trzymaniu stołków przez management. Ogólnie rzecz mówiąc nie rozumiem optymizmu twórcy wątku bo beton jak był tak jest i nie zapowiada się na poprawę a wręcz bym zakładał że jeśli nic się nie zmieni to będzie sukces.

Jb Nowy wpis
@nikt wazny

Zgadzam się. Po ubiegłorocznej panice kadra zarządzająca od lat dostosowała się i okopała, jest identycznie.

Zniesmaczony Nowy wpis
@nikt wazny

Obawiam się, że możesz mieć rację. Życzę nam wszystkim aby ktoś w końcu dostrzegł konieczność zmiany na stanowisku szefa sektora w es i nowy podział na bu. Wyniki są może dobre ale mogłyby być dużo lepsze. Potrzeba odważnych decyzji jak już pisał autor wątku.

Kris Nowy wpis
@Zniesmaczony

Zmiany będą, ale skierowane głównie w podrzędnych pracowników. Dalsze cięcia nierentownych projektów, optymalizacja kosztów pracy wszelkimi sposobami -- wszystko co związane z AI, dodatkowy monitoring aktywności pracowników. Organizacyjnie mają być jakieś realokacje pomiędzy budynkami i reorganizacja stanowisk w firmie (cokolwiek to znaczy to nie spodziewałbym się niczego dobrego).

pawel

Jeszcze ustawa o jawności wynagrodzenia i można zamykać tę pseudo firme :)

nikt wazny
@pawel

Wejdzie ustawa to sypną po 10% podwyżki i na tym się skończy. Oczywiście tylko tym którzy porównają swoją stawkę z konkurencją i zauważa jak bardzo odstają od średniej rynkowej.

Sag

wer

Sag

Koleżanka mówiła, że jest źle.

Programista baz danych
Przebieg rekrutacji

Ostatnio miałem "przyjemność" uczestniczyć w rekrutacji na programistę baz danych. Zaczęło się standardowo - test umiejętności(z tego co wiem to każde stanowisko programistyczne zaczyna od tego testu), następnie dostałem telefon z krótkim wywiadem, w jakiej placówce chciałbym pracować, oczekiwania finansowe, od kiedy mogę zacząć - standardowe hrowe rozmowy. Podczas właśnie tego telefonu dowiedziałem się, że jeśli będą dalej zainteresowani moją osobą zaproszą mnie na dłuższą HR-OWĄ rozmowę, żebym opowiedział o doświadczeniu i poznał kierownika mojego zespołu. Jakie było moje zdziwienie jak tylko wszedłem na rozmowę, a bez żadnego wstępu zaczęto mnie pytać nie o moje doświadczenie, a o zagadnienia techniczne, nie wywodzące się z mojej dziedziny!! Przypominam aplikowałem na stanowisko programista baz danych, a zaczęto mi zadawać pytania z dziedzin sieci komputerowych, protokołów, komend na linuxie, jak i rejestrów w Windowsie. Kiedy przeszliśmy wreszcie do pytań z dziedziny SQL oraz pisania kodu, "wielcy" kierownicy zaczęli się czepiać o każde słowo. Mimo podania poprawnej definicji na początku, z którą się nie zgodzili, tak obchodzili temat żeby na koniec pouczyć mnie, że nic nie umiem i powiedzieć słowo w słowo to co ja odpowiedziałem jako pierwsze - takich sytuacji było dużo więcej, a musze zaznaczyć, że mam spore doświadczenie w bazach, więc takie pytania nie stanowią dla mnie problemu. Ogólnie cała "rozmowa kwalifikacyjna", jeśli można ją tak nazwać to był pokaz dwóch wielkich kierowników, którzy znęcali się nad kandydatem.

Pytania

Protokoły TLS, HTTP, komendy na systemie Linux (te podstawowe jak i bardziej zaawansowane), rejestry i dziennik zdarzeń w Windowsie. Bazy danych: Kilka kwerend do napisania w SQL do wyświetlonej przez nich bazy, DELETE vs TRUNCATE, transakcje i jeszcze jakieś były (najlepiej wyszukać "SQL rozmowa kwalifikacyjna pytania" i większość powinna być)

• Poziom rozmowy:
  • Rezultat: Nie dostałem pracy
Użytkownicy czekają na odpowiedź 5 dni.

Wpadłem na ofertę pracy w Comarch, stanowisko Konserwator. Jak wygląda tam praca i jakie są stawki? Ogólnie Comarch to programy komputerowe, dlatego pytam. Czy środowisko jest przyjazne? Podobno jakieś duże zmiany są u was?

Pracuję już tutaj kilka dobrych lat. Jest to naprawdę bardzo fajne miejsce do pracy! Pensja na poziomie, miła atmosfera itd. Osobiście bardzo polecam!

kk
@Pracownik

Ja też, na pewno zależy od działu w jakim się jest ale u mnie jest na prawdę dobrze. Przede wszystkim super ludzie od których można się wiele nauczyć. Jest to moja pierwsza praca w IT więc nie mam porównania. Ale w porównaniu do wcześniejszego miejsca pracy pensja i warunki są dużo lepsze. Dla ludzi na początku kariery w IT jak najbardziej polecam.

HRy do roboty
@kk

Nudzi wam się w tych HRach? Może weźcie się do roboty i zacznijcie coś robić z patologiami zamiast propagandę szerzyć

kk
@HRy do roboty

Jestem programistą. Przebranżowilłem się z zupełnie innej dziedziny. Tu nauczyłem się bardzo dużo. Nie wiem jak opinie na goworku mają być wiarygodne jak od razu jak jest jedna pozytywna to piszecie że HRy. Tak jak mówię nie mam porównania w innych firmach IT, ale dla takich ludzi jak ja to miejsce jest idealne na początek kariery.

FilipJanuszak
@kk

Twoje opinie i opinie @Pracownik są bardzo ogólnikowe, nie zawierają żadnych faktów, które uwiarygadniałyby fakt, że rzeczywiście pracujesz w Comarchu. Ta firma ma fatalne opinie - opinie, które zawierają konkrety. Być może coś się poprawiło, być może akurat w Twoim konkretnym kawałku Comarchu nie ma tragedii, być może nie masz porównania, ale jednak brzmisz jak pracownik HR, który miał coś napisać, ale jednocześnie nie wie nic o swojej firmie.

@FilipJanuszak

Podobnie uważam. Za mało konkretów i merytoryki. Część negatywnych opinii powstało za czasów śp. profesora. Ciekawe jak teraz będzie, bo powoli wchodzą zmiany. Ja jeśli chodzi o mnie, mogę powiedzieć, że trafiłem na bardzo miłe osoby i doceniam atmosferę. Jednak to wszystko zależy od ludzi i działu, a to może być loteria. Jednak na tym, niestety bądź stety, plusy się kończą, a powoli zaczynają się minusy. Czy to o wynagrodzenia, benefity czy jak się posłucha i zobaczy, chodzi o samozarządzania i decyzje. Uważałem, że Comarch ma potencjał, ale dużo zależy od ludzi, ich traktowania i ogólnego kierunku rozwoju. Nawet drobna rzecz może sprawić, że będzie pracowało się lepiej lub w milszych warunkach. Tylko trzeba (albo aż tylko) 'chcieć'.

hej
@PrzedostatniWolnyLogin

Przecież ty już któryś miesiąc z rzędu jesteś pracownikiem miesiąca w dziale HR, wystarczy poczytać twoje komentarze.

@hej

Ładnieś jesteś odklejony chłopie XD Proszę podaj przykłady, że wychwalam firmę i mówię 'ochy i achy' na jej temat. Jak to mówią, "ciężaru dowodu spoczywa na tym, kto twierdzi, nie kto zaprzecza". Pomijam fakt, ile razy pisałem, że moje komentarze były usuwane, jak z innymi pisałem właśnie tutaj, co dzieje się w zarządzie i jakie były 'roszady' ostatnimi czasami.

:p

Przerwa na kawusię. Programiści rozmawiają o kodzie. Nagle jeden mówi: - my tylko o tych komputerach, o kodzie... pogadajmy o dup*ach... Nastała cisza, konsternacja. Aż inny walnął: - mój komputer jest do (usunięte przez administratora) :p

Hala produkcyjna na IOT plant właśnie została sprzedana.

Ooooooo
@Pracownik

Jeszcze nie została. Na razie zaczęli szukać kupca.

pot
@Pracownik

ciekawa informacja ponieważ poszukują pracowników chyba do tego działu "pracownik linii SMT" kto to przejął?

I’m who I’m
@Ooooooo

Nie tylko hala ale i telco, telemedycyna, apus. Jest też podobno jakiś temat dużej restrukturyzacji w erpach oraz zwijanie żagli w spółkach fasadowych za granicą. Info z pierwszej ręki, nawet nie wszyscy z zarządu są wtajemniczani podobno. Należy to jednak odbierać pozytywnie. Jak ktoś to kupi to powinno być tylko lepiej.

Ano

Pierwsze zwolnienia, zaczęło się od juniorów

@Ano

Zwolnienia juniorow byly juz w grudniu ;-)

Fiku miku
@Ano

Jaki sektor?

Wstydem jest tutaj nawet wystawić 1 gwiazdkę, bo to aż nadto. Podczas rozmowy rekrutacyjnej, wielki pan manager zespołu, mówił, słowo w słowo to samo co ja, twierdząc, że udzielałem złych odpowiedzi. Pytania względem stanowiska kompletnie nie były adekwatne - jako New Business otrzymywałem pytania o struktury i architektury kodu??? Oczywiście, feedback negatywny - nie traktowałem tego jak feedback, ponieważ podczas rozmowy byłem dosłownie poniżany i zrównany do poziomiu ziemi. 2ga rozmowa do innego działu (nota bene sami się odezwali) - w trakcie rozmowy padły słowa, że w sumie oni to mnie u siebie w zespole nie widzą i bezsensowna byłaby taka zmiana w moim CV XDDD Feedback po 2giej rozmowie - "negatywny, nie możemy zaoferować współpracy" Chyba pierwszy raz w życiu byłem zadowolony, z odrzucenia mojej kandydaturu. TL:DR? - Marnowanie czasu - Poniżanie kandydata - Wywyższanie się

Askier

I jeszcze się tym publicznie chwalić... Co trzeba mieć w głowie...

Oj tam
@Askier

@Biur, @Askier, Bardzo dobrze, że @Kandydat to opisał. Czytając ze zrozumieniem można łatwo można ustalić kto / które strona powinna się wstydzić w opisanej sytuacji. I po to jest to miejsce, żeby takie historie móc poznać PRZED aplikacją do danej firmy.

Pawello

Ja na szczęście już tam nie pracuje od ponad roku, ale info od znajomego menago, który raportuje bezpośrednio do zarządu jest takie, że szykują się solidne zwolnienia. Jak ktoś jest w projekcie, który nie generuje zysku to ja bym już na waszym miejscu szukał nowej roboty, bo pierwsi idziecie na odstrzał. W obecnej sytuacji na rynku IT dla ludzi którzy się zasiedzieli i mieli seniora w Comarchu za sam staż będzie raczej bolesne zderzenie z rzeczywistością. Szczególnie jak ktoś ma słaby angielski i szuka pracy lokalnie w Krakowie.

@Pawello

Wiadomo w jakich miesiącach będą zwolnienia? Zrobią ludziom prezent na święta czy chociaż wstrzymają się trochę?

@Pracownik

Pewnie nie zrobią wszystkich redukcji na raz aby po rynku się nie rozniosło. Pewnie też zależy od projektu kiedy ale gdybym ja miał zwalniać to pojechałbym po stażu. Nie usuwałbym dobrych z nierentownych projektów tylko przesunąłbym ich w miejsce słabych w tych opłacalnych projektach. Przy masowych zwolnieniach przysługuje odprawa, a tego też będą chcieli zapewne uniknąć.

@Pawello

Ekhm... to chyba normalne, że jak projekt nie generuje zysku, czyli raczej generuje straty, to się taki projekt zamyka, a ludzie albo znajdą miejsce w innej części Comarchu albo muszą szukać pracy poza.

Gdzie?

@M

Dziś poszła decyzja o zlikwidowaniu całego 40 osobowego BU w sektorze ES. Kierownicy szukają miejsca dla ludzi po Comarch ale nie ma żadnych deklaracji ani pewności ile osób się utrzyma.

jasio

Co to ES ?

ajro
@PrzedostatniWolnyLogin

No właśnie nie zawsze - bywa że ciągnie się projekt na minusie po to by potem: a) wejść na asystę / utrzymanie, b) zdobyć rekomendację pod kolejnego klienta

@jasio

Enterprise solutions, czyli ERPy po prostu

@Pracownik

Który jest likwidowany bo nic do mnie nie dotarło?

@ajro

Nowy właściciel, nowe zasady. Raczej właściciel nie z tych cierpliwych, a raczej nastawionych na wynik dodatni i zysk. A klientów to ona ma, nie potrzeba mu potencjalnych nowych związanych ze stratami w konkretnym projekcie. Sad, but true.

Karol
@Pracownik

To akurat było do przewidzenia i trudne nie będzie :D jest TYLE projektów do których Comarch dokładał w ES przez kłamstwa zarządzających, że działanie na szkodę firmy też powinno być poruszone. Chodzi o miliony! A jak zwykle zapłacą za to najmniej winni.

@Karol

Nie wspominając o tym że zamiast sprzedawać nasze produkty, które już posiadamy w firmie, które są wygrzane w licznych wdrożeniach to oni robili sobie własne jak obiegi dokumentów, mesy, inventory management, ocr i inne

OdbiorcaZionychMaili
@Karol

I ten co się do ludzi przechwalał mówiąc że nie wie dlaczego prof mu dalej tak dużą kasę wypłaca powinien to wszystko zwrócić.

x

Widzę że od lat sie tu jednak niewiele zmieniło. Z opowieści znajomych wynika, że ma być jednak coś lepiej niż przed laty, kiedy to ludzie tracili włosy ze stresu, nabawiali się nerwicy i depresji. Kolega z MSP, który współpracował z zr bezpośrednio, po tym jak zmienił firmę nie mógł się latami przestawić. Wydawało mu się, że skoro go nikt o wszystko nie opierdziela to musi być na wylocie. Co gorsza podobno nasiąka się tym (usunięte przez administratora)i później samemu się jest ohydnym dla ludzi, co widać mocno jak się przechodzi do normalnego korpo.

on

Różne historie krążyły po firmie, aż się w nie nie chciało wierzyć. Niektórym oczy się otworzyły dopiero jak się na własnej skórze przekonali. W tym mnie. Na szczęście zmiany nie utrzymały się na dłużej. Współczuje kolegom z erp. Najniżej opłacany sektor w firmie a jednocześnie najbardziej poniewierani.

PrzedostatniWolnyLogin

Hmm... ok, jednak... gdyby tak było jak piszesz, to nikt by w owym sektorze nie pracował, bo większość normalnych ludzi by uciekło, zmieniło pracę, a owa osoba nie byłaby jednym z lepiej zarabiających prezesów. Nie mówię, że owa osoba jest krystalicznie czysta bez wad i tak dalej, bo plotki są różne. Co do drugiego wątku. Wątpię, aby były jakieś haki i obmawianie za plecami. Chyba że rodzina nic o tym nie wie. Nie tak dawno był jeden dyrektor sektora, który pożegnał się z firmą mimo, że pracował tutaj prawie od początku, a było mu chyba nie po drodze z 'Jerrym'. Więc się da jak widać na załączonym obrazku. Myślisz, że jak 'wejdzie nowe' już za jakiś czas, to się ostanie?

Zniesmaczony
@PrzedostatniWolnyLogin

Jeśli dobrze zorientują się w sytuacji to nie mam wątpliwości że mało kto w zarządzie pozostanie. Tak patrząc na to co się stanie w perspektywie kolejnych kilku lat to coś mi się wydaje, że erp pójdzie pod młotek oddzielnie. No sami pomyślcie. Ekspansja zagraniczna ma być pretekstem sprzedaży comarchu. Jeśli tak faktycznie jest to jeśli chodzi o produkty usług telco bankowe czy medyczne można je łatwo sprzedawać na cały świat. Z erpami już jest jednak lipa bo produkt musi być zrobiony dokładnie pod przepisy podatkowe w danym kraju, a to już niemal jak nowy produkt. Nie da się ich tak prosto zrolować. Coś mi się wydaje, że teraz zr gra na to by jak się erpy sprzedadzą oddzielnie to on stanie na czele nowej spółki. Oby mu się nie udało.

Ten co wie i zna
@PrzedostatniWolnyLogin

Plotki, które do mnie dochodziły nie oddawały tego co jest w rzeczywistości. Nie pojmuję jak na coś takiego jest przymykane oko. Może nowy właściciel coś zmieni. Co najgorsze to z opowieści kolegów wynika, że kiedyś było jeszcze gorzej.

Eh
@x

Gość jest nie do ruszenia. Nikt nie zwraca uwagi w jaki sposób i jakim kosztem robi się wynik byle był wynik. Znam takiego kolegę co kompletnie wyłysiał przez stres współpracy z jegomościem. Inny zaczął tracić pigment (bielactwo) i to wszystko podobno również przez stres. Więc tylko sobie wyobraźcie co się tam dzieje.

Jo
@Zniesmaczony

Ostatnie artykuły w prasie trochę niepokoją. Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że ze umacnia swoją pozycję. Może się mylę. Oby.

Jo

A chociazby to że z zarządu ma podobno odejść 4 wice. Skoro 4 to pewnikiem pozbędą się tylko świeżaków a taki zr pozostanie w dodatku fundusz ma inwestować w ten sektor. To oznacza że się jeszcze umocni. Oby zmiany były głębsze i oby zaczęły się liczyc w końcu jakieś wartości to jak się traktuje ludzi i sposob zarządzania. Idealny byłby manager z krwi i kości a nie taki co został nim przez przypadek bez wykształcenia co uczył się na nas jak ta firma rosła i umacniał w sobie wszystko co złe i mało czerpał z zewn.

@Jo

To jeszcze nie problem, a raczej kłopoty do zmartwień raczej mają owi 4 wice. Poza tym czy zwolnią czy przeniosą gdzie indziej i nadal spadną na cztery nogi, któż to wie? Co do zr, to kwestia nowego prezesa, który rzekomo ma być. Poza tym nic nowego i nic, co mogłoby na plus czy na minus oddziaływać dla 'szaraczków' i normików w firmie. No chyba, że ktoś ma jakieś nowe wieści.

On
@Jo

No i polecieli. Problem w tym że zabrakło odwagi do odważnego kroku i usunięcia conajmniej dwóch czy trzech więcej. Pozostaje liczyć że to nie koniec i że będą kolejne etapy. Nadal są tu osoby bez kompetencji do bycia VP. Żadna z tych osób nie ma nawet MBA.

OdbiorcaZionychMaili
@Eh

Potwierdzam. Znam obu. Niestety pan na koturnach to taki mały dyktatorek któremu można dużo zarzucić jeśli chodzi o traktowanie ludzi. Napisałbym więcej ale pewno usuną chociaż to prawda i tylko prowda.

mark

Niestety moja opinia nie może być pozytywna, ponieważ nie otrzymałem kompletnie żadnej informacji zwrotnej odn. mojej aplikacji, nie wiem to jest, tak jakby na moje miejsce mamy 10 pracowników gotowych pracować za minimalną. Z tego co przeczytałem to chyba nawet nie chciałbym tam pracować :) Dziękuję wszystkim którzy podzielili się uczciwymi opiniami zwłaszcza byłym pracownikom ! :) uderzyło mnie, że tak duża ilość ludzi ma tak strasznie negatywne opinie :( To tylko praca (są inne) nie traktujcie życia zbyt poważnie:))

@mark

Wiesz głównie na goworku przeważają negatywne opinie, nie ważne jaka firma. Wiem bo sprawdzałem, to żadna nowośc, że większość ludzi wylewa tutaj swoje żale i negatywne opinie. Feedback odnośnie aplikacji nie jest jakoś często spotykane. Zazwyczaj panuje "zadzwonimy do pana" albo dziękują za aplikacje, ale skontaktują się z wybranymi kandydatami. Pełny feedback jest bardzo rzadko spotykany, ale dzięki temu, jest bardziej ceniony. Co do opinii, przeważają one z działu IT, a IT to trochę inna bajka niż reszta działów/branż.

X

I serio są jakieś większe zwolnienia czy cisza?

Y

cisza

Karol

Plusy dodatne: + szansa na zdobycie doświadczenia w technologiach na które jest zapotrzebowanie w lepiej płacących korporacjach + vibe jak na uczelni, czyli wielu młodych, więc jeszcze nadal inteligentnych i zmotywowanych ludzi Plusy ujemne: - vibe jak na uczelni, czyli proporcjonalnie niskie wynagrodzenie, w wielu przypadkach niższe od średniej krajowej - losowe nierentowne projekty o wątpliwej wartości, czyli teraz większe prawdopodobieństwo że restrukturyzacja CVC doprowadzi do ich zamknięcia Streszczenie: wzbogać swoje CV i ucieknij

hyhy

place jak w budzetowce + obecnie wysokie szanse na wylot i juz nawet nie wspominam jak jedna osoba tutaj jest chyba oplacana zeby slodzic i przekonywac ze nic sie nie dzieje mam wrazenie ze tu wszedl za mocno syndrom sztokholmski

Areczek

Doszły mnie słuchy że od nowego roku spore zwolnienia, na początek pewien nierentowny dział....

Programista
@Areczek

Czy możesz więcej napisać na ten temat? Jakie projekty są na "tej czarnej liście"?

Kuba

W jakim modelu odbywa się hybrydowa praca zdalna ? Czy obejmuje wszystkie stanowiska czy tylko programistyczne ?

Kuc Crudziarz
@Kuba

3 dni z biura, dwa dni z domu. Do stanowisk menadżerskich raczej obowiązuje, ale PM i wyżej to bardzo zależy.

Wczoraj rozwiązano BU Industry 5.0 w sektorze ES (dawniej ERP) i teraz trwa szukanie miejsc dla 40 pracowników.

MU
@Nick

A nie zamykają tych co dublują nasze produkty, robią wewn konkurencję i podkradają klientów i przychody? Jak widac erpy nigdy nie czuły się częścią firmy i działały wbrew jej interesowi. Sam prof tym mówił, przez lata nawet nie pozwalał im mieć maila w tej samej domenie tylko mieli swoją coś cnd.

@MU

Potrafisz określić, które BU dublowały prace innych zespołów oraz jakie to były produkty?

On
@Nick

To chyba w każdym coś by się znalazło. Oni mają tyle produkcikków że ciężko zliczyć i są rozsiane po zespołach bez większej logiki. Połowa z nich ma odpowiedniki w innych sektorach. Niemal zawsze bardziej zaawansowane.

@On

Ten BU wytwarzał MESa i został zamknięty z powodu kosztów/braku przychodów. Niezależnie od tego, że jest drugi MES też w sektorze ES to ten z zamkniętego BU ma przejąć inny zespół i być integrowany z jednym z ERPów. Dążę do tego, że to BU nie zostało rozwiązane z powodu duplikowania produktu, ale rozpoczął się (a raczej trwa od jakiegoś czasu) proces ucinania tego co nie przynosi (zadowalających) zysków.

Nocny Marek
@Nick

Tak. W każdym coś. Chwalili się na prezentacjach dla innych sektora własnym billingiem ale jak się zapytali laski odpowiedzialnej za niego czym różni się od tego z telco i dlaczego go robili sami to nie potrafiła powiedzieć. Wiem też że mają konkurencyjnego OCR i DMS. Od chłopków z CS wiem że zrobili im konkurencyjnego idm. Kopiują flagowe produkty z sektorów i integrują je z erpami choć wcześniej nie chcieli się integrować z naszymi.

Programista

Hej, słychać coś o planowanych zwolnieniach?

Wku.ny
@Programista

Słyszałem plotki o redukcji na start 40% w administracji i po 30% w usługach erpach i fibu. Pozostałe mają być pozostawione do przejęcia przez nowych właścicieli, zapewne w dużo większym stopniu. Chyba że szybko nie znajdzie się kupiec to i one mają być redukowane. Mają być wygaszone wszystkie produkty, których produktywność nie jest na określonym poziomie. Nie znam tego poziomu niestety. Ludzie z nierentownych produktów mają być zwolnieni poza limitem.

M

Coś w tym jest. Można wierzyć lub nie ale fuzje z reguły kończą się restrukturyzacją i znaczną redukcją zatrudnienia. Zwłaszcza w obecnej sytuacji branży IT. O zamykaniu nierentownych tematów dotarło już i do mnie z dość zaufanego źródła. Można z tym nic nie robić albo można się na taki wariant wyprzedzająco przygotować. Każdy zrobi co uważa za stosowne.

@M

Zamykanie nierentownych projektów zaczęło się już dawno, np wszystko.pl, chociaż wtedy z tego co wiem obyło się bez zwolnień. Smutne jak kolejna większa polska firma kończy w taki sposób…

Z
@X

Z Wszystko.pl było zupełnie inaczej. To było zamknięcie chorych wizji jednego człowieka o wielkim ego, który bez pojęcia o tym czym są takiej platformy jak ta na A wygrażał im że nadchodzimy u będziemy dla nich konkurencją. Zresztą wszystkie projekty tam są powoływane pod wpływem chwili, bez twardych danych czy analiz. Jeden wielki chaos w zarządzaniu. Przez lata znalazł sobie sposób na urabianie Profa więc mu się udawało. Teraz Profa nie ma i połowa tych jego zabawek zostanie zamknięta.

@Z

Jak się robi takie projekty bez solidnego biznesplanu i marketingu, to wyszło jak wyszło. Plotki niosą, że zabrakło na marketing i reklamę, bo takie Temu jakoś sobie poradziło i istnieje.

@PrzedostatniWolnyLogin

Produkt był słaby funkcjonalnie. We wszystko zabrakło wszystkiego. Od analiz, przez projekty, liderów słabych merytorycznie, niedoświadczonych ludzie projekcie aż po kasę na marketing i sprzedaż.

T
@X

Zgodzę się. Jeżeli chodzi o wszystko.pl, to sam pomysł może i miał rację bytu, gdyby zostawić go ludziom za niego odpowiedzialnym. Projekt, zamiast lecieć zgodnie z planem, ciągle był atakowany randomowymi wrzutkami "z góry", typu "ten guzik mi się nie podoba, zmieńcie", albo wrzutki na inne funkcjonalności (już zaplanowane na przyszłość). Jak w takich warunkach coś sensownie przeanalizować i zrealizować? Skoro nagle coś musi być na juz. Również dział marketingu nie miał szans na popis, bo marketing musiał być spójny z resztą comarchu. Czyli nudne, smutne, poważne teksty. Wcale niepasujące do B2C w dzisiejszych czasach. Nie wspominając o budżecie. Liderzy powinni bronić swoich racji, a nie przytakiwać "górze" na każdy, nawet wątpliwy pomysł.

@T

Przecież to styl zarządzania (usunięte przez administratora) w pigułce. Na każdym spotkaniu się (usunięte przez administratora) do czego się da bo on się zna na wszystkim. To on właśnie te przyciski usuwa, to on każe kolory zmieniać, układ itp. Co tam badania ux, on wie lepiej. On się nauczy programować w tydzień i nam pokaże jak się to robi już patrzyć nie może itp itd. W skutek czego masa pustej roboty zamiast iść do przodu to stoimy w miejscu i cała para w gwizdek. Jak próbuje się mu coś tłumaczyć to (usunięte przez administratora) nie na temat że bije się pianę itp. Problemem tej firmy jest góra i to sam szczyt w postaci (usunięte przez administratora) sektora. On na imprezie integracyjnej gdzie miało być podniośle miło i motywacyjnie potrafił wszystkich (usunięte przez administratora) i(usunięte przez administratora) że będzie zwalniał bo mu się kręciołek od progresu na prezentowanej aplikacji nie podobał. Oby obecny wiatr zmian wiał wystarczajaco mocno (usunięte przez administratora)

Zostaw merytoryczną opinię o Comarch - Kraków

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Comarch?

Zobacz opinie na temat firmy Comarch tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 407.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Comarch?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 261, z czego 36 to opinie pozytywne, 136 to opinie negatywne, a 89 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

• Jak wygląda rekrutacja do firmy Comarch?

Kandydaci do pracy w Comarch napisali 3 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.

gemius

Ranking Użytkownicy