Comarch

Kraków

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 268 ocen.

Comarch
2 268

Opinie o Comarch

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comarch

zainteresowany pracą

Czy do Comarchu przyjmują ludzi po trzydziestce na stanowisko Junior Java Developer? Czy odrzucają z automatu po wieku?

Gerwant

Byłem na stażu w Comarch PointsHub (po wrześniowych spadkach akcji nie istnieje) na stanowisku UX/UI Designer. Powiem wprost - jedyną osobą która mnie wiele nauczyła i jestem mu wdzięczny był Pan Sebastian W. zatrudniony jako osoba nadzorująca z zewnątrz (UX Director). Reszta to jedna wielka porażka do kwadratu. Kompletny chaos, brak porządku, celów biznesowych i jakiegokolwiek składu. Już na samym początku przeprowadziliśmy badania, wyciągnęliśmy wnioski, stworzyliśmy persony. Ale nikt nie wziął ich pod uwagę, bo oczywiście project managerzy, szefowie działu czy nawet wiceprezes BU Usługi byli mądrzejsi od potencjalnych użytkowników produktu. Zmieniające się cele biznesowe średnio co 2 tygodnie to była norma, zaprojektowanie jakiekolwiek produktu w takiej sytuacji staje niemożliwe bo nonstop prace trzeba zaczynać od nowa. Ale "Biznes" tego nie widzi a chciałby mieć wyniki. Nie wspomnę o produkcie który zastaliśmy w opłakanym stanie, nieużywalnym, brzydkim i niefunkcjonalnym. W międzyczasie dostawaliśmy zadania do zmiany innym produktów. Po zaprojektowaniu i zbadaniu rozwiązań szły one do wdrożenia ale nie zostały wdrożone bo... programiści podważają użyteczność (No sorry ręce mi opadają). UI i UX Designerom stanowczo odradzam te praktyki bo projektanci nie mają żadnego zdania w tej firmie. W Comarch rządzi biznes i programiści a reszta jest zbędna. Potem wszyscy się dziwią że oprogramowania Comarchowego nie da się używać - jak projektują je programiści to co się dziwić. ;) Miałem kontakt ze stażystami UX z innych sektorów - to samo co u nas. To tyle, jest dużo innych fajnych firm gdzie można odbyć spoko praktyki UX/UI. 5!

Nick
@Gerwant 22.10.2017 14:13

A jakie mialas wynagordzenie?

Lidia

@Miron, to jest link -->>https://kariera.comarch.pl/lokalizacje-comarch/praca-it-krakow/ , w którym opisane są wszystkie stanowiska na jakie w danej chwili firma Comarch prowadzi rekrutacje. Jest tu wiele ofert pracy na przeróżne stanowiska więc jestem pewna, że znajdziesz też coś dla siebie. Koniecznie podziel się na forum swoim odczuciem o do firmy gdy już odbędziesz rozmowę rekrutacyjną.

tooo

Dawno dawno temu po studiach jak jeszcze byłem bardzo głupiutki wysłałem do nich CV. Nie zadzwonili. Gdyby zadzwonili teraz i zaproponowali hmm 5k na rękę turlałbym się ze śmiechu. Przy 10k parsknąłbym śmiechem. Przy 20k też spowodowaliby banan na mojej twarzy. Może przy 50k zacząłbym się zastanawiać hmmm.... Nieeee, jednak nie!! Po co wstawać dziennie rano i zasuwać 8h skoro lepsze pieniądze można zarabiać pracując dziennie 2 godziny z dowolnego miejsca na świecie :D

Miron

Czy firma w ogóle potrzebuje pracowników?

rob

Mając świadomość jaki jest tam poziom zaufania do pracownika, mimo wszystko zapytam: czy wprowadzona zostanie możliwość pracy zdalnej, choćby częściowo dla osób nie pracujących bezpośrednio z klientem?

Były pracownik 1234
@rob 16.06.2018 16:03

Praca zdalna - zapomnij. VPN nie jest po do by łączyć się z domu jak pracuje się zdalnie, jest tylko po to abyś miał dostęp do danych np. jak jesteś u klienta. Żeby nie było w Comarchu pracuje się 8h30m Pozdrawiam,

Były pracownik 1234

Comarchu jak tam? Macie wystarczająco dużo miejsc i biurek przygotowanych na 2 lipca? Czy znowu posadzicie stażystów w salach konferencyjnych, na doczepkę w innych pokojach itp? Jak to miało miejsce przez ostatnie 2 lata w SSE6? Niestety nie wszystkich da się zastąpić stażystami...

TezByly4321
@Były pracownik 1234 11.06.2018 22:06

Będą siedzieli w bezpośrednio w ZUSie. Bo to nie przelewki, tu ugody za niedotrzymanie terminu nie będzie.

Janek

Czy dobrze się tu pracuje? Tak jakoś rzadko zaglądacie na forum.

Jerzy

Idealnych firm nie ma. Każdy ma jakieś swoje wymagania i nie należy obarczać tym firmę.

Szefuncio
@Marciano 13.03.2018 19:18

Ale to chyba komplement? Przecież Biedronka to całkiem dobry pracodawca ostatnio :)

Lidia

@Bolilek Kultura obowiązuje każdego i zawsze, Twój post zupełnie nic nie wnosi do dyskusji i łamie regulamin. Przez co może zniknąć z forum. @czajmen Wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że pracujesz w firmie Comarch mógłbyś opowiedzieć trochę o warunkach? Czy jest coś co Ci się bardzo podoba? Myślę, że Twoja opinia może być bardzo pomocna i obrazująca sytuację w firmie.

Michał

Orientuje się ktoś czy rzeczywiście w Comarchu są trzynastki?

anonymous3
@czajmen 12.05.2018 21:46

@czajmen, napisałeś dużo, ale nic z tego nie wynika. Konkretnie. Ile może wynieść premia i za co (wystarczy, że klient wystawił fakturę?). Ile wynosi 'niezła kumulacja'?

anonymous

http://forsal.pl/artykuly/1121388,filipiak-we-wspolczesnej-gospodarce-wyzysk-pracownika-jest-juz-niemozliwy.html przeczytajcie komentarze na dole tego artykułu ? Dostaliscie 2 tys. zł podwyżki? czy kolejna ściema ?

anonymous3
@czajmen 12.05.2018 21:40

@czajmen, w jakim BU? W jakim Centrum?

Robert

Pracowałem jako QA. Manualny klikacz 4/5 etatu (studia). Umowa zlecenie, 2k netto (z kosztami wychodziło 2,2). Realnej pracy może 3h/32, Głównie technologie M$, entry level. Durne "odbijanie się" i liczenie każdej minuty. Nieogarnięty średni szczebel zarządzania na dorobku (tzw kierownicy którzy nie mają żadnej realnej władzy, ani realnych umiejętności. Jedyne co umieją to się podlizywać osobom wyżej). Warto pobyć tu rok i opuścić firmę, aby się dowiedzieć jaki jest tutaj (usunięte przez administratora) kiła i mogiła. Jak masz jakiekolwiek ambicje to nawet nie aplikuj. Jedyny plus to to że można na studiach tu "pracować" i mieć co wpisać do CV. Nie nauczysz się tutaj kompletnie niczego. Biedronka ma lepsze warunki zatrudnienia, no ale czego to się nie robi by zdobyć doświadczenie. Teraz w innym korpo zarabiam 3x tyle:)

Lidia

@Były Może jednak uda mi się Ciebie namówić, abyś napisał opinię na temat pracy w firmie Comarch. Powiedz proszę po prostu jak Ci się tam pracowało, co Ci się podobało, a co nie. Nie musisz się rozpisywać. Wystarczą proste zdania. Będę Ci wdzięczna.

MalaM

Witam, Czy ktos orientuje sie jak wyglądają zarobki na stanowisku administracyjnym np. Sekretarka? Uprzejmie proszę o informacje.

Lidia

@łobiłankenobi Skoro tak chętnie wypowiadasz się o tym, co napisano - bądź tak uprzejmy i napisz również coś od siebie. Nie jest to merytoryczne, jak mówisz, że to czy tamto napisano. Przedstaw proszę, jak wyglądała z Twojej perspektywy współpraca z firmą Comarch, a na pewno będzie to wartościowa informacja dla każdego.

Były
@Lidia 09.04.2018 12:58

Daj spokój, widać frustrat. Zresztą kto tam nie pracował, ten nie zrozumie. To firma dla takich co maja na wszystko wyebane. Też byłem, swoje widziałem ( maziaje też), i nie mam ochoty się rozpisywać.

Ja

Praca beznadziejna z malymi wyjatkami. Place beznadziejne, socjal beznadziejny, zarzadzanie beznadziejne. Ogolnie jak juz gdzies pracowales nie idz do tej firmy. Strata czasu kompletnie. Niech se Pan F. sam zarabia na Mercedresy. )

olek_91
@Ja 16.07.2017 22:06

hahahaha, ale przydatan wypowiedź ;)

łobiłankenobi

Taka firma jaki prezes, o przepraszam Profesor. Na wszystko co się zrobi... co na ten temat powie Profesor. Strach chodzić do toalety. To taka Korea Północna, tylko na południu Polski (zilustrowanie: http://weszlo.com/2015/04/20/panie-filipiak-moze-pora-na-retusz-panskiego-pieknego-obrazu/). O atmosferze - napisano. O możliwościach rozwoju - napisano. O poszanowaniu pracowników - napisano. Są inne firmy, zapewniające lepsze warunki. Pytanie tylko co się stanie z naszymi emeryturami, jeżeli ta firma bierze się za obsługę ZUS (wynik przetargu: średnia znajomość materii, ale najniższa cena - mamy aż tylu naiwnych studentów?).

Nick
@łobiłankenobi 27.03.2018 21:32

Ten na obrazie po prawej, to właśnie ta pesona?... No tak Franklin, Einstein i... No nieźle

PamPam

3 razy nie: "nie ma czasu", "nie ma pieniędzy", "nie ma dokumentacji".

Monika

Niedawno brałam udział w rozmowie rekrutacyjnej ( I etap w siedzibie firmy) na stanowisko menagera ds. programu lojalnościowego, pomimo informacji i zapewnieniu o odzewie ze strony rekrutera w przeciagu kilku dni, nikt do tej pory nie przyslal mi ani mejla ani nie zadzwonil. Bylam przygotowana na kazdy wariant, ale zero informacji zwrotnej to dla mnie brak profesjonalizmu ze strony firmy. Brak poszanowania czasu kandydata( ponad godzine na rozmowe)

anonymous

Ogólnie jest dużo pracowników którzy nie znają zasad sztuki większość z nich ma tytuł zamias wiedzy. Kierownicy którzy nie mają zielonego pojęcia o technologiach. Głupawe parcie na cel.

Fishner

Hej, Czy wie ktoś jak wygląda rekrutacja do działu Business Inteligence? Z góry bardzo dziekuję za odpowiedzi!

falksdjfalskdfjaoeilfjawdfalsdmvads

świeżak w UK zarabia 1500 gbp, w estonii 780 euro, w Norwegii to głodowa stawka 14000NOK. A ile zarabia świeżak w Comarch?

didi
@kolega 31.01.2018 19:43

Znam kilku doświadczonych gości, którzy wrócili z Londynu do Krakowa ze względu właśnie na koszty życia. Ale to się opłaca tylko w przypadku pracy zdalnej dla jakiejś firmy z zachodu albo gdy pracuje się dla firmy, która dobrze płaci, a jest w Krakowie kilka takich firm. Większość płaci w porównaniu do zachodnich stawek przeciętnie lub słabo.

Jasio

Polska firma z małym kapitałem co oznacza brak funduszy na R&D (nie mylić z klepaniem) , przez co nie jest w stanie wykreować żadnych znaczących produktów. Pracowałem w Comarchu około 12 lat, od dewelopera po kierownika liniowego. Byłem w kilku jednostkach organizacyjnych. Jest różnie, bardzo różnie. Można trafić na sfrustrowanych PM-ów, kierowników,dyrektorów gdzie zalecana jest szybka ewakuacja. Można trafić na naprawdę wartościowe zespoły, gdzie rotacja jest mała a pracownicy doświadczeni z długoletnim stażem. Od kilku lat Comarchowi zaczyna odjeżdżać rynek, jest to spowodowane przyjętą strategią firmy, która przez ostatnie 25 lat się sprawdzała aż do teraz. Ratunkiem jest chyba nowy młodszy Janusz. Zalety: -można w szybkim tempie doświadczyć powstawania rozwiązania na każdym ze szczebli, dla tych co lubią wyzwania -firma dobra na start dla studentów - elastyczne godziny pracy -ze względu na wielkość można zmienić projekt, dział -kampus w jednym miejscu, osoby decyzyjne w jednym miejscu, szybkie podejmowanie decyzji, brak problemów z parkowanie jak przyjeżdża się na 9. Wady: -brak jasnych kryteriów oceny pracy pracownika - jest niby HR taki co nic nie może -małpowanie zachodnich elementów zarządzania, ale tak by było po polsku -brak wydzielonych budżetów na tworzenie Produktu a nie rozwiązań pod klucz -kadra zarządzająca, konsulting i sprzedaż to najsłabsze ogniwa - patrz strategia -muszę to napisać brak kawy i herbaty, w kuchni stoi 10 expresów każdy zespół ma swój -bardzo słaby sprzęt aż 5 lat amortyzacji, zarówno dla deweloperów jak i pod konkretne projekty -wprowadzania zwinnych metod tj: agile koszmarkowy. Słyszeliśmy, że jest i jest super to my też bierzemy. Ostatnio zasłyszana rozmowa kierownika z deweloperem: No wiesz teraz w tym nowym projekcie to będziesz działać waterfall-owo a później agile, od 9 -12 jesteś w waterfall-u a od 13 do 17 w agile. Wynika to ze strategii i dużej presji na cel. Również z wprowadzania Agile przez osoby, które nie mają o tym zielonego pojęcia -brak możliwości pracy zdalnej -8,5 h dzień pracy -słaby budżet szkoleniowy, niby szkolenia są, ale z technologii baaardzoo legacy.

Reksio

Web Client Developer MIEJSCE PRACY: PRAGA YOUR ROLE: Develop high-quality software applications which adhere to approved designs Active participation in all phases of system architecture, development, testing, release and on-going maintenance Ensure unit testing activities are properly specified and executed Initiate code reviews, ensuring coding standards and practices are maintained Identify products/ technologies that need to be researched REQUIREMENTS: Bachelor's degree in Science/IT/Computing or equivalent Min. 4 years of experience as a programmer (preferable Frontend, JavaScript) Very good knowledge of Javascript, HTML, CSS, Good knowledge of Java, Spring Knowledge of the Eclipse IDE Knowledge of the JBoss Very good knowledge of English Experience working in an Agile software development environment Good analytical and problem-solving ability Strong communication skills The ability to work independently as well as collaborating with a team WE OFFER: Work in a dynamic company with access to the best world business and technical models Attractive salary (20.000+ PLN gross) Accommodation, airplane tickets (to go and to come back), support in relocation Medicover health care

Loki

Zastanawiam się nad aplikowaniem na stanowisko SPECJALISTA DS. WSPARCIA SPRZEDAŻY I MARKETINGU. Czy ktoś może się podzielić swoimi przemyśleniami? Od jakiej kwoty warto zacząć negocjować wynagrodzenie? Wszystkie informacje mile widziane ;)

Prawda

Poniższe wpisy to chyba HR pisze Pracowałem parę lat temu w Comarchu To tragiczna firma - słabe zarobki, mała ilość szkoleń, wszechobecny chaos Moi znajomi z różnych działów którzy do tej pory pracują, mówią to samo, więc nie moja opinia nie jest osamotniona

czajmen
@Prawda 18.12.2017 18:42

Słabe zarobki - dla słabych ludzi na pewno Mała ilość szkoleń - szkoleń jest bardzo dużo. Problem IT jest to, że brakuje szkoleń na bardziej zaawansowanym poziomie. Prawie wszystkie to jednak podstawy albo co najwyżej jakieś na średnim poziomie. Chaos - z doświadczenia wiem, że on jest obecny wszędzie, ale nie jest to jakiś niesamowity poziom - po prostu jest duża firma, dużo procedur, biurokracja. Da się z tym żyć i po prostu trzeba mieć świadomość, że idealnie nie jest. Ja pracuje grubo ponad 10 lat i wciąż mi się podoba. Minusy są nagradzane wynagrodzeniem oraz różnorodnością zadań. Oczywiście wszystko też zależy co robisz i gdzie trafisz. Po prostu są lepsze i gorsze sektory / business unity - jednym wiedzie się lepiej, a innym gorzej- wszystko zależy od rynku na jakim działają. Public na przykład ostatnie lata ma bardzo słabe, ale od tego jest możliwość awansów poziomych i przenosin do innych działów. Po prostu trzeba umieć o tym gadać.

Anpnimowy

Zainteresowała mnie praca na stanowisku młodszy konsultant systemów erp do spraw finansowo-księgowych. Ktoś powie coś więcej na temat pracy na tym stanowisku? Czy opłaca się tam iść? Jest jakaś szansa na rozwój? I wiele innych rzeczy. Z góry dzięki

MW
@Anpnimowy 27.12.2017 11:50

A taka oferta? http://poznan.lento.pl/specjalista-ds-wdrozen-comarch-erp,6321617.html

Lidia

A co możecie powiedzieć na temat możliwości rozwoju jakie zapewnia Comarch? Czy można liczyć na dodatkowe kursy i szkolenia podnoszące kwalifikacje? Takie dodatkowe informacje mogą być bardzo pomocne dla osób, które zastanawiają się nad aplikacją.

anonymous
@ComarchSuperFirma 17.08.2017 09:39

3,5 netto po 5 latach? To chyba świadczy o tym, że zdawali sobie sprawę, jak szybko mogą Cię zastąpić kimkolwiek innym... W Comarchu miałem wyższy zarobek po 12 miesiącach pracy i doświadczenia w zawodzie w ogóle. A i szkolenia się trafiły!

anonymous

Poszedłem tam z przeświadczeniem, że to firma na rok, góra 3. O dziwo w projekcie zastałem ludzi z 3-12 letnim doświadczeniem, którzy z racji swoich umiejętności mogliby być rozchwytywani do wszystkich konkurentów. Na start zaoferowano mi całkiem niezłe warunki jak na start bezpośrednio po studiach, wciągnięto do naprawdę dużego projektu, w którym robi się co może, aby 'nadążyć za nowinkami' (choć legacy kodu ciągle mnóstwo). Po roku dostałem podwyżkę , która daje sumaryczny zarobek na poziomie dużych zagranicznych firm przy podobnym doświadczeniu, i wszyscy, którzy dla projektu znaczą naprawdę dużo, również nie kwapią się by odejść. Firma nie motywuje finansowo osób, których da radę szybko zastąpić, wystarczy jednak choć trochę się wybić ponad przeciętność, i w zasadzie całą obiegowa opinia o tej firmie nas nie dotyczy. Na plus: zarobki, bardzo fajne, duże projekty dla znaczących firm, fajna atmosfera, elastyczny czas pracy (mimo, że nikt go na etapie rekrutacji nie obiecywał!). Na minus: benefity to jakiś żart. 15 biletów do kina na rok, i na tym koniec. Multisport nie dotowany przez Comarch, więc kosztuje kosmiczne pieniądze. Brak paczek na święta, kawy w kuchniach, wysokość premii przyznawana na nie wiadomo jakiej podstawie. Budżet na szkolenia mierny w porównaniu z konkurencją, sama ich jakość tez nie powala. Mimo to: według mnie zdecydowanie warto, szczególnie dla początkujących.

Zostaw opinię o Comarch - Kraków

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Comarch