Amazon
3 3051 6 1

Opinie o Amazon

Epigon

Po pierwszych czterech przepracowanych nockach w Amazonie mogę się wstępnie o tej pracy wypowiedzieć. Zostałem zatrudniony przez agencję pracy Adecco. Stawiłem się na szkolenie w tak zwanym "day 0". Dokładnie mieliśmy się stawić w Amazonie na 6:00 rano i za ten dzień mieliśmy mieć zapłacone. Problem zaczął się pod koniec zmiany, kiedy przyszło do podpisywania umowy za ten właśnie dzień. Otóż Adecco policzyło nam 8 godzin, zamiast 10, a to dlatego, że ich zdaniem właściwe szkolenie zaczęło się od godziny 8:00, a nie od 6:00, ponieważ wcześniej były tylko badania lekarskie. Problem w tym, że na spotkaniu w agencji pracy Adecco polecono nam wyraźnie stawić się o 6:00 rano w Amazonie, co zrobiliśmy i dokładnie wtedy przejęli nas instruktorzy z agencji pracy. Zatem gdzie się podziały te dwie godziny pomiędzy szóstą a ósmą? Skoro badania dokonywał na miejscu lekarz od Adecco, to powinno to zostać uznane w ramach szkolenia, bo było obowiązkowe. Co do samego szkolenia, to ludzie je prowadzący, a zwłaszcza pan Tomasz celowo wprowadzał ludzi w błąd podając im nieprawdziwe informacje. Niektóre kuriozalne do tego stopnia, że aż mi włosy dęba stanęły. 1. Coach Tomasz powiedział nam, że w Amazonie są OBOWIĄZKOWE nadgodziny i jeżeli ktoś nie chce ich robić, to zostanie to potraktowane jako NIEUSPRAWIEDLIWIONA NIEOBECNOŚĆ. Jest to całkowitą bzdurą. Przepisy dotycząc obowiązkowych nadgodzin bardzo precyzyjnie reguluje kodeks pracy i mówi on, że te są obowiązkowe tylko w szczególnych okolicznościach. Czyli jeżeli trzeba usunąć awarię, zachodzi potrzeba ratowania zdrowia lub życia etc. Nadgodziny zlecone ze względu na zwykłe potrzeby pracodawcy (czyli robienie tego, czym pracownik zajmuje się codziennie, pracując normalnie) NIE są obowiązkowe. O tym jednak Tomasz nie poinformował, strasząc ludzi konsekwencjami. 2. Tomasz poinformował wszystkich, że na halę nie wolno wnosić nic, prócz butelki z wodą. Żadnych TELEFONÓW czy innych urządzeń multimedialnych. I oficjalnie wmawia się ludziom, że to ze względów bezpieczeństwa, bo taki towar jest na magazynie. Nieoficjalnie zaś doskonale wiadomo i mówi się wprost, że chodzi o to, by ktoś przypadkiem nie nagrał tego, jak wygląda Amazon. dodatkowo coach Tomasz poinformował ludzi, że ochrona obiektu ma prawo zabrać nam telefon oraz go przeszukać, co jest niesmacznym żartem. Tym bardziej, że ochrona w Amazonie jest NIEKWALIFIKOWANA. A przynajmniej jej spora część, co można stwierdzić nie tylko po prezencji, ale i po zachowaniu. 3. Praca w Amazonie, to praca na magazynie, a czysto tam wcale nie jest. Ma się też do czynienia z różnymi produktami, w tym istnieje ryzyko natrafienia na materiały niebezpieczne, jak substancje żrące, materiały łatwopalne etc. Jednak ani Adecco, ani Amazon NIE daje pracownikom żadnej odzieży roboczej, ani butów. Zatem pracownik skazany jest na używanie swojej odzieży i obuwia, co prowadzi do ich zużywania. Zwłaszcza obuwia, gdyż w pracy praktycznie cały czas się stoi/chodzi. 4. Szatnia w Amazonie, to jakaś kpina. Jest tam kilka większych szafek, ale większość z nich, to skrytki gabarytowo podobne do tych w Biedronce. Jak bardzo są małe? Ano tak, że z ledwością można tam upchać buty i nic poza tym. Są to skrytki tylko na rzeczy osobiste, zatem odnośnie punktu 3, pracownik nie ma fizycznej możliwości zmiany obuwia, bo nie ma gdzie zostawić zmiennego. Należy tutaj nadmienić, że szatnie NIE są monitorowane, a wszyscy instruktorzy, managerowie etc. wmawiają ludziom, że: "za rzeczy pozostawione na terenie zakładu (w tym szatni) Amazon NIE ponosi odpowiedzialności". To też jest oczywiście bzdurą. Więc do pracy musisz przychodzić już w swoich butach, bo tych na zmianę nie będzie gdzie zostawić. Nieważne czy deszcz czy śnieg... 5. Przerwy, to kolejny punkt warty uwagi. W sumie jest ich trzy. Dwie płatne po 15 minut i jedna niepłatna 30 minutowa. Sęk w tym, że te płatne przerwy wcale nie są przerwami, bo ze względu na to iż nie są płatne, to pracownik nie wybija się na zegarze, czyli traktowany jest tak, jakby wciąż był w pracy, a zatem systemowo norma wciąż mu spada i te 15 minut przerwy będzie musiał odrobić. Dodatkowo Liderzy wmawiają pracownikom, że zegar ogłasza przerwę 3 minuty wcześniej, by pracownik miał czas na zejście z hali, co jest BZDURĄ. Na skanerach są zegary i łatwo zauważyć, że przerwa jest ogłaszana zawsze co do minuty, nigdy wcześniej. Tak więc samo zejście z hali zajmuje kilka minut (2-4 minuty), zależnie od tego, w który miejscu jesteśmy, zatem niewiele zostaje pracownikowi faktycznego czasu dla siebie, by mógł chwilę odpocząć. Najzabawniejsze jest to, jak instruktorzy poganiają pracowników i wypominają im, że ci sobie przedłużają przerwy, bo na przykład nie pracowali do samego jej ogłoszenia. Tyle, że nie ma to żadnego sensu, przynajmniej nie na każdym dziale. Na przykład na dziale "pick", jeżeli do przerwy zostało nam 2-3 minuty, a akurat dostaliśmy zlecenie na skanerze, by iść na drugi koniec hali, to nie ma to w ogóle sensu, bo zanim tam dojdziemy

M
@Epigon 08.12.2018 23:38

Normalnie badanie lekarskie odbywa się tego samego dnia co jest spotkanie w agencji w sprawie pracy i nie obejmuje one day 0, więc tak za badanie lekarskie nie macie płacone, a za szkolenie BHP. Kazali Wam być o 6 rano, bo gdyby nie fatalna organizacja u Was to byście mieli już od 6 rano to szkolenie BHP. Ad. 1 w Amazonie za nie przyjście na obowiązkowe nadgodziny nie przedłużają Ci umowy na następny miesiąc. Tam nie liczą się z kodeksem pracy.

Mudżin

Czy ktos orientuje sie o co chodzi z tymi przerwami pomiedzy skanowaniem produktow gdzie typ chodzi i wypytuje o powody tych przestojow? Po ktorej wizycie zwalniaja?

niewolnik
@Mudżin 08.12.2018 20:51

Przerwy pomiędzy skanowaniem sumują się, jak przekroczysz jakiś limit to masz wizytę czy jak na picku wołają do biurka. Najpierw dają tobie słowne upomnienie, później jak to nie pomaga to musisz podpisać papier, od tego momentu dwie trzy wizyty i rozwiązanie umowy.

Epigon

przerwa się zacznie. Tak samo, jeśli zamkniemy pojemnik i zostanie nam po jego odstawieniu na taśmę minuta czy dwie do przerwy, nie ma sensu zaczynać pickowania. Ale instruktorzy są bezwzględni, zupełnie jakby pracownik był robotem i zawsze powtarzają, że należy pracować do samej przerwy, co jest idiotyczne, bo pracując w ten sposób dodatkowo skracamy sobie czas trwania przerwy, bo po jej rozpoczęciu zwykle musimy jeszcze odstawić pojemnik na taśmę i zejść z hali. Więc to się w ogóle nie opłaca. Ale o to chyba im chodzi, żeby ludzie najlepiej w ogóle nie mieli żadnych przerw. O tyle śmiesznie jest z tym wszystkim, że jeżeli na przerwę nie pójdziesz, to nikomu się do ciebie nie spieszy sprawdzić, czy żyjesz i czasem nie zasłabłeś gdzieś między półkami na hali. Potem instruktor zajrzy do ciebie, żeby wyjaśnić, czemu się nie wybiłeś na zegarze, ale jeżeli systemowo uznają, że sobie przedłużyłeś przerwę, to od razu do ciebie lecą z upomnieniami. Ach, właśnie, co do przedłużania sobie przerw, to wszystko kontroluje system. System liczy nam czas od ostatniego wzięcia przedmiotu z półki (na dziale pick) i jeżeli uzna, że trwało to za długo, to dostaniemy upomnienie za przedłużanie sobie przerwy. Nieważne, że zatrzymał się Lider, czy że siadła ci bateria w skanerze i musiałeś pójść po nową, albo do ubikacji. Póki co, to tyle.

była i poszła

Tak się zdarzyło, że byłam przez pewien czas pracowniczką tejże firmy (niestety). Był to na szczęście tylko okres przejściowy i cieszę się, że to wszystko już się zakończyło. O samej pracy i płacy rozpisywać się nie będę, bo ten kto miał kiedyś styczność z Amazonem to wie, ten kto nie miał - cudów nie ma. Myślę, że płacę można znaleźć taką samą nawet i w mniejszych miastach. Co do samej pracy, to po jakimś czasie można się tylko nabawić nieprzyjemności zdrowotnych. Dziwi mnie tylko jedno. Nie oszukujmy się, ale Amazon to nie jest firma marzeń, płace są takie a nie inne, warunki pracy też, więc wszyscy jedziemy na tym samym wózku (chodzi mi oczywiście o zwykłych pracowników) a tam pełno konfitur, wazeliniarzy i plociuchów. Nie mówię, że wszyscy, bo jest tam sporo osób które są w pyte, ale jakaś część po prostu włazi bez mydła tym, którzy są postawieni o stołek wyżej, donoszą, plotkują i zauważyłam co mnie bardzo zdziwiło, że częściej tak zachowują się mężczyźni niż kobiety :D . Jeszcze jakby to równało się z podwyżką, lepszą posadą no to ok - da się zrozumieć. Takie zachowanie jednak nie wnosi nic w życie zawodowe przynajmniej w Amazonie :). Dalej będziesz na tym samym stanowisku, dalej będziesz marznąć czekając wiecznie na autobus, dalej będziesz dostawał głodowe stawki a na koniec jak już się Tobą znudzą to ci pomachają wypowiedzeniem przed oczyma i tyle Twojego. Wszystkim tym którzy tam jeszcze pracują, życzę wytrwałości i lepszej pracy, a tym którzy zastanawiają się nad podjęciem pracy ew. już ją podjęli życzę jak najkrótszej przygody ;).

Bart
@była i poszła 23.11.2018 18:22

A widzialas w pracy chociazby instruktorow? Do awansu kieruje manager i wlasnie jesli kablujesz na innych i lizesz (usunięte przez administratora) managerom to szybciej awansujesz na intruktora i byc moze w przyszlosci wyzej + nie beda sie ciebie czepiac jak nie bedziesz miec norm, jednym slowem bedziesz mogla sie opieprzac w robocie bez konsekwencji. Dlatego trzeba uwazac o czym i z kim sie rozmawia, choc tych lizaczy tylka jest znacznie mniej i wiekszosc ludzi jest ok.

Była i poszła
@Bart 24.11.2018 13:16

Dlatego mowie, ze większość jest ok, ale są i tacy co lubią donosic itp :). Ale na szczęście ja już nie pracuje, przygoda moja długo nie trwała :) Teraz mam pracę za taką samą stawke a może i ciut większą i na miejscu :)

ŻalPl
@Bart 24.11.2018 13:16

Ale zostanie instruktorem to nie jest awans , nie rozumiem jak można do tego dążyć, to jest tylko dla takich głupich ludzi którzy cieszą się że dostaną jakąś inną od reszty kamizelkę czy smyczkę , bo według mnie bony raz w roku to nie jest żadna podwyżka

Epigon
@Bart 24.11.2018 13:16

Tylko że INSTRUKTOR w Polskim Amazonie zarabia tyle samo, co każdy inny pracownik. W Niemczech INSTRUKTORZY mają dodatek do stawki godzinowej.

Bart
@ŻalPl 28.11.2018 10:11

Instruktor jest zawsze wyzej od zwyklego pracownika + prowadzi szkolenia nowych, wiec de facto nie tylko robi za robota. Ponadto instruktorow inaczej traktuja liderzy i managerowie, to sa juz tzw swoi wiec wolno im wiecej.

zenek
@Bart 29.11.2018 14:28

1. Managerowie traktują Cię jak zwykłego pracownika nawet jeśli jesteś instruktorem (no chyba, że masz naprawdę długie nogi a Twoim Managerem jest facet). 2. Lider ma Cię w (usunięte przez administratora) i to głęboko bo on musi być na zawołanie managera typu: pobiegnij tam, pobiegnij tu, odblokuj linkę, poprowadź stand-up. 3. Instruktor zarabia tyle samo co zwykły pracownik. Na święta dostaje jakieś bony. Niby za co ma dostawać więcej??! a co to za odpowiedzialność szczególna żeby mieć więcej od kogoś kto musi zasuwać na picku i narażać się na feedbacki? 4. Instruktor jest wybierany przez HR jeśli złożysz u nich swoje CV (i dobrze bo managerowie to by sobie zrobili tam prywatny harem) 5. Instruktor to nie jest żadna "wyższa kasta" w Amazonie... w koszulce instruktora już widziałem dziewczyny, które dostawały feedback za feedbackiem i już były na wylocie a co po niektórych nie śmiałem nawet sądzić, że potrafią liczyć do 20. 6. Teraz i tak instruktorów robią nawet Ukraińców po przepracowanym miesiącu pracy, żeby szkolić w ich języku obywateli krajów byłego ZSRR, których jest tam coraz więcej i jedyne co zauważyłem to ... że atmosfera nie jest już tak wesoła i fajna jak w zeszłym roku. Nie chcą się integrować być może dlatego, że nie znają języka. 7. Jakość takiego szkolenia przez instruktorów (którzy sami mają feedbacki np; jakościowe, nie znają wszystkich funkcji skanera) jest marna, więcej nauczyłem się pytając starszych pracowników itp.

lewak
@była i poszła 23.11.2018 18:22

Tak się zastanawiam w ilu zakładach pracy pracowałaś w swoim życiu i ile masz lat stażu? Część informacji jakie podajesz można uznać za trafne, ale co do wazeliniarstwa itp. to niemalże każdy zakład pracy czy to prywatny czy to publiczny ( budżetówka ) ma takich ludzi - karierowiczów. W żaden sposób nie wyróżnia to Amazon'a. Wyróżnia go wysoka - zawyżona MOIM zdaniem norma do wyrobienia i traktowanie feedback'ami ludzi , którzy wyrabiają 98 % tak samo jak tych co wyrabiają 60%. To jest główny problem bo obie osoby dostaną upomnienie. Obecnie te upomnienia zostały zawieszone , ale na stand ' upie ostatnio mówili, że w systemie nadal odnotowują naszą wydajność. W sumie rzecz oczywista bo przecież w okresie PEAK Time'u nie pozwolą na to by ludzie się obijali.

Traveler
@Epigon 29.11.2018 09:04

Jestem instruktorem w Niemczech i zapewniam Cie, ze tutaj za to zadnych dodatkow nie ma. Nie wiem skad ta bajka.

zdezorientowany
@Bart 24.11.2018 13:16

Właśnie się zatrudniłem w Amazon i rozmawiałem z kilkoma instruktorami. Każdy z nich twierdzi, że stawkę mają taką samą, jak zwykli pracownicy.

PackSingle

Kocham Amazon ..Dzięki pracy w nim wyszłam z biedy i stać mnie na co chcem...Wypłata grudniowa 3300 ????????❤️❤️

Bart

Ogolnie odradzam, ale przechodzac do konkretow: 1. 18,5 brutto / godzine - w duzych miastach jest to stawka niska. Przykladowo praktycznie wiekszosc firm na Bielanach Wroclawskich oferuje przynajmniej 20 na godzine brutto. Dodatkowo trzeba podkreslic, ze w Amazonie naprawde sie zasuwa, bite 10 godzin na nogach. 2. WRO 1 i cudowne buty bhp - ogolnie faceta ktory je wyprodukowal oraz tego kto je w amazonie zamowil ubralbym ich w te buty i kazal pojsc na pielgrzymke. Twarde, grube, nieprzewiewne. Po 10 godzinach stop i nog nie czuje, a same stopy sa w bablach, poobcierane etc. Problem poniekad pozwala rozwiazac zakup porzadnych wkladek sportowych zelowych, przynajmniej jesli chodzi o stopy, jednakze przed otarciami i ogolnym zmeczeniem nog nie zniweluje. 3. Zdrowie - tutaj niewazne czy jestes szczuply, grupy, wyspiortowany czy nie, na wiekszosci stanowisk, szczegolnie stow i pick gdzie 10h non stop chodzisz po hali, zrobisz te 20 - 30 km w ciagu zmiany, schylisz sie setki razy, bedziesz dzwigasz kilkadziesiat razy na zmiane, nie ma sily abys nie spotkal sie z bolami kregoslupa, nog, zlym samopoczuciem itd. 4. Normy - normy nie sa jakims wielkim problemem, jak pracujesz, wyrobisz je bez problemu. JEdnakze najwiekszym chamstwem jest fakt, ze w Niemczech gdzie stawka jest 3 x wyzsza niz w PL, norma jednoczesnie jest o 30% nizsza. Problemem sa tez niektorzy managerowie, ktorzy srubuja normy za wszelka cene i nie raz slychac bylo jak opieprzali ludzi. 5. premie - amazon chwali sie premia do 15%. Slowo DO jest tutaj kluczem. Z reguly dostaniesz premie frekwencyjna 7%, a pozostale jest to premia wydajnosciowa calego magazynu, czyli niewazne ze wyrobisz 200% normy jesli twoi koledzy nie wyrobia to magazyn nie wyrobi i zegnajcie pozostale 8% premii. Z reguly premia wydajnosciowa jest 3 - 4 razy w roku... 6. Dodatki - LuxMed czy aviva spoko, sa za darmo w podstawowych pakietach, za wyzsze trzeba doplacic. Multisport ktory oferuje amazon - nie ma go za darmo, zawsze musisz zaplacic, z reguly jest to 50zl. Tyle ze po 4 dniach w Amazonie nie chce sie juz isc na silownie czy basen... Po prostu nie masz sily. 7. 4 dni pracy 3 dni wolnego - Z reguly tak jest, choc zdarzaja sie tygodnie w ktorych 5 dni pracuyjesz, aczkolwiek rzadko. 3 dni wolnego to tylko fikcja. Po 4 dniach w Amazonie 1 dzien wolny po prostu przespisz i przelezysz. Organizm musi dojsc do siebie. 2 dnia wolnego dopiero staniesz na nogi ale i tak twoje nogi i kregoslup bedziesz jeszcze mocno czuc... 8. Obiady - sa, czasem lepsze, czasem gorsze, zawsze 1-posilkowe zlozone z drugiego dania. Do wyboru danie miesne lub wegetarianskie. 9. Monotonia pracy - nudna jak flaki z olejem. W zadnej pracy dotychczas nie bylo takiej monotonii jak tutaj. Czlowiek po prostu czuje sie jak robot Podsumowujac, jezeli mozecie omijajcie ten zaklad szerokim lukiem. Waszych wysilkow wlozonych w prace nikt nie doceni. Pieniadze sa bardzo slabe, wyplaty sa czesto roznie liczone i trzeba naprawde pilnowac sobie kazdej godziny. Dla Amazona jestes robocikiem ktory ma wyrabiac normy. Niewazne ze 49 dni masz super a jednego zle sie czules, byles slabszy i norma ponizej 100 spadla - od razu manager i rozmowa i grozenie zwolnieniem. Przerwy to fikcja - 15 minutowa ale przerywasz prace w momencie sygnalu na przerwe, a ze hala ogromna to licz 3 - 5 minut na dojscie do kantyny w jedna strone... Jest to najgorszy zaklad pracy w jakim bylem. Na pewno wiecej nie wroce. Po 2 miesiacach podziekowalem, znalazlem robote na Bielanach, o wiele lepiej platna przy znacznie mniejszym wysilku. I co najwazniejsze nie czuje sie jak robot w robocie, tylko czlowiek.

M.
@Bart 18.11.2018 16:00

Jak tylko zobaczą, że pracujesz i to dobrze zaczną cię gnębić , obgadywać , utrudniać pracę Niektórzy mają uczulenie na te buty, ja miałam czerwone plamy Rzeczywiście pilnować każdego dnia jeśli chodzi o wypłaty, zwłaszcza dni świąteczne Uważać bo na portierni wydają klucze bez sprawdzenia danych osobowych, zaglądają do szafek Zdrowie : 100% że każdy będzie miał z tym problem

Anka
@Bart 18.11.2018 16:00

A mógłbyś podać nazwę firmy gdzie Teraz pracujesz? :) Z góry Dziękuję :)

smile
@Bart 18.11.2018 16:00

Możesz proszę dodać odpowiedź na pytania poniżej z 18.11.18? O dojazdy i ilość godzin w grudniu, pls. Inne firmy na Bielanach - to tak po skrócie, gdzie uderzać? Najchętniej z dowozem.

wiking
@Bart 18.11.2018 16:00

W Niemczech nie ma wcale norm

Bart
@Anka 19.11.2018 14:06

Obecnie Hemmersbach, za znacznie wyzsza stawke i przede wszystkim praca bardziej rozwojowa. Na bielanach pelno jest firm, niektore oferuja pracownikom dojazd. Na pewno wyzsza stawke maja: Ikea, Leroy Merlin, Mendelez, Hemmersbach, Danfoss i o wiele wiecej firm, gdyz sporo znajomych robi na bielanach. 18,5 brutto we Wroclawiu to naprawde jest malo i praktycznie znaczna wiekszosc firm daje wiecej. Nawet Lidle i Biedronki maja czesto wyzsze stawki i bogatsze pakiety dodatkowe dla pracownikow. Wystarczy poszukac. Pracy jest multum, naprawde jest w czym przebierac.

smile
@Bart 21.11.2018 06:05

Hemmersbach? Podałem im podczas rozmowy stawkę 20 zł brutto, to stwierdzili, że niestety poza ich budżetem... Amazonowe 18,50 zł + absencyjna = 20 zł. Ikea - fakt, dają 20 zł na starcie, dojazd znożny, ale Bieda i Lidl to zap... dodatkowo z roszczeniowymi klientami, którym nie chce się czekać w kolejce, a przyszli po nalewkę za 5 zł

Bart
@smile 22.11.2018 12:24

W hemmersbachu stawka zalezy od stanowiska i doswiadczenia. I pytanie kiedy byles bo wiele sie zmienilo w ostatnim czasie. Ja mam obecnie stawke 24 brutto + premie co miesiac, w pelni darmowy multisport, ubezpieczenie itd.

..............................
@Anka 19.11.2018 14:06

w homersbach daja 2500- brutto po okresie próbnym niby premia 300 zl ale to ściema bo premie raz się ma raz nie, w leroy wiecej niż 2000 netto nie zarobisz

Bart
@.............................. 23.11.2018 03:24

Nie zgodze sie, gdyz sasiad robi od lutego w leroy merlin i ma obecnie 3900 brutto + premie co miesiac. W hemmersbachu robie wiec mysle ze wiem lepiej ile zarabiam...

smile
@Bart 23.11.2018 16:20

Bart, skoro pracujesz, to oczywiście wierzę ile zarabiasz, ale faktycznie wygląda to tak, że rozpiętość między podanymi wyżej 2500 zł brutto a 4000 Twoimi, tylko z czego to wynika? Rozmowę miałem dwa miesiące temu, nie było nawet rozmowy pt. damy Panu mniej na starcie, ale jak się Pan sprawdzi, to wrócimy do tematu, tylko od razu dziękujęmy, nie stać nas :(

Bart
@smile 27.11.2018 20:40

Na jakie stanowisko aplikowales?

Bart
@M. 19.11.2018 07:19

Jeszcze odnosnie Amazon we Wroclawiu kilka kwestii o ktorych zapomnialem: 1. NA bielanach wroclawskich sa 2 magazyny tzw. WRO1 i WRO2. WRO1 zatrudnia glownie mezczyzn, gdyz jest to magazyn wiekszych gabarytow. Sa oczywiscie rowniez i mniejsze rzeczy, ale jest to magazyn glownie nastawiony na wieksze, ciezsze przedmioty. Jednakze atmosfera na WRO1 jest znacznie lepsza niz na WRO2 - mniejsze normy i lepsi managerowie, przede wszystkim nie ma az takiego poganiania i cisnienia jak na WRO2. 2. Znajomy, ktory wczoraj sie zwolnil z Amazon na WRO1 opowiadal, ze praktycznie codziennie wysylaja po kilkadziesiat osob z WRO1 na WRO2, bo sa braki kadrowe. Kazdy kto wraca z WRO2 nie chce juz tam wracac. 3. Jesli na WRO1 wysla cie na tzw. glebe, gdzie sa glownie ciezkie przedmioty i chodzenie po najwiekszej czesci hali to poza potwornym bolem stop i nog dotknie cie jeszcze ogromny bol kregoslupa, bo przez 10 godzin bedziesz miec do czynienia glownie z duzymi i ciezkimi przedmiotami. W zaleznosci od managera do jednego pojdziesz i ci zmieni zadanie i przeniesie cie na lzejszy dzial czyli na wieze a drugi ci powie, twoj problem i zasuwaj. Uczciwy manager po prostu pozwoli na rotacje na tym dziale, inny nie. 4. Nie dajcie sie nabrac przy rekrutacji na WRO1, ze zrobia wam kurs na wozki. Z reguly na to czeka sie dobre kilka miesiecy... 5. Jesli zatrudnicie sie teraz przygotujcie sie rowniez na prace 24 grudnia i w sylwestra. OWszem beda to krotsze dniowki ale beda.

Traveler
@Bart 18.11.2018 16:00

W Niemczech tez mamy normy, co za glupota pisac, ze ich nie ma. Wszedzie sa. Na picku srednio 130 artykulow na godzine trzeba zrobic zeby miec te 100%. Ale jak ktos chce wywalczyc po 2 latach umowe na stale to musi spokojnie ze 120% normy wyrobic.

Nieznajoma

Nie wiem jak inne stanowiska ale na piku jest do (usunięte przez administratora) , czepiają się o normę ale nie patrzą że człowiek biega po piętrach jak robot po jedna rzecz na przykład , mając 82 normę na godzinę narzekają i tak .

OLEG

W amazonie jest super, 3000 netto złotych na ręka, darmowe dojazdy klimatyzowanymi autobusami, pyszne darmowe jedzenie, darmowa pyszna kawa i herbata. Czego można chcieć więcej ? Ludzie wesoli i pomocni , a narzekają tylko polaki którym się nie chce pracować, nie wszyscy ale większość. Pozdrawiam :)

jan123
@OLEG 02.12.2018 16:28

Ale jęzor musisz mieć brązowy. Nie wlali ci jeszcze po robocie za takie bzdury ?

SlamOperator
@OLEG 02.12.2018 16:28

(usunięte przez administratora)... Chciałabym zarabiać 3000 netto ale jest o wiele mniej , obiady niedobrze że aż nie jem ich,kawa i herbata takie sobie co można chcieć z automatu a autobusy zależy jak trafisz raz zimno jak cholera raz cieplutko...

anonim

(usunięte przez administratora)

prof.Piotr

Wysyłam Obywatela/kę do szkoły języka polskiego. Nieprawdziwe piszemy razem. Skierowanie na naukę wyślę w ciągu 3 dni roboczych. Wykłady obowiązkowe!

Aleksandra.G

Polecam każdemu prace w Amazon , Ludzie 3400 zł na konto !!! Nie taki diabeł straszny jakiego go malują. Po 1 nie ma żadnych poganiaczy czy mobingu, sami mili ludzie. Po 2 chcesz to chodzisz na nocki nie chcesz to wybierasz zmiane dzienną, oni dopasują sie do Ciebie. Za niedługo czeka mnie awans na instruktora i będę zarabiał 6400 brutto po niecałych 4 miesiącach pracy.

Epigon
@Aleksandra.G 27.11.2018 20:31

Tylko że INSTRUKTOR w Polskim Amazonie zarabia tyle samo, co każdy inny pracownik.Jesteś zwykłym kłamcą i wciskasz ludziom kit. Żałosne.

wiking
@Aleksandra.G 27.11.2018 20:31

co za bzdety,3400 na konto,chyba za 250 godz w mies,chcesz to Chodzież na nocki ? A kto cie pyta? Dostajesz grafik nocki i tyle

Elektra
@Aleksandra.G 27.11.2018 20:31

To chyba z jakimis nadgodzinami? ile ich bylo i w ktorym miescie?

Bart
@Aleksandra.G 27.11.2018 20:31

Zmiane nocka dniowka moze wybrac jedynie pol etatowiec i student. Cala reszta ma zmiany rotujace czyli miesiac nocek a potem dniowek. 18,5 brutto na godzine to ile godzin musisz przepracowac na te 3400 na konto? Liczac premie frekwencyjna 8% to jest ok 240 godzin. Nie wiem po co oklamujesz ludzi bo na takie nadgodziny nikt by w amazon nawet nie pozwolil... Prawdopodobnie twoj komentarz to zwykly trolling.

Amazonka

Jakim cudem wyszło Ci 12.75 przy stawce 18.50????bo w moim Amazonie mamy stawkę 17.50 a netto wychodzi 13.74 więc wróć do szkoły na matematykę...

OLEG

Amazon super, praca na początek 3000 złotych polskich netto. Nikt nikogo nie pogania, darmowe dojazdy w super klimatyzowanych autobusach, również darmowe pyszne obiadki i jeszcze darmowa kawa i herbata . Wszyscy uśmiechnięci i każdy każdemu pomaga, tylko te polaki wiecznie narzekające i uprzykrzające prace innym, ale wasz czas się powoli kończy. Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą pracować :)))

...................

PRAWDA WIĘC PRZESTAŃ KŁAMAĆ PO 1 W amazon nie zarobisz 3 tyś netto wystarczy se policzyć 18,50 brutto to daje 13,70 netto gdzieś czyli 130 dniówki x 16 dni co daje nie całe 2200 + premia max 5% zatem góra 2450 trzeba być upośledzonym żeby w to uwierzyć 20 dni byś pracował to byś 3 tyś nie zarobił

Bał. wanek

Idź pracuj, a przekonasz się sam.

były-pracownik

odradzam. totalna porażka. Obecnie przebywam na chorobowym (wypadek w drodze do pracy ). Totalne korpo robią wszystko aby wyjść na swoje. 1. wypadek w drodze do pracy - potrącił mnie samochód (przejście dla pieszych ;) ) w szpitalu spędziłem 2 dni po wyjściu w związku z uszkodzeniem spowodowanym wypadkiem mój lekarz wystawił mi dalsze zwolnienie (wysłane drogą elektroniczna jak poprzednie). Gość od bhp stwierdził że wypadek był pewnie dzień wcześniej (dzie wolny i nie jest to wypadek w pracy) 2. na skutek błędu pracownika z kadr zostałem zwolniony dyscyplinarnie (gdzieś tak miesiąc po całym zdarzeniu) po kilku telefonach i wizytach u pracodawcy łaskawie zostałem przywrócony do pracy (niestety trwało to miesiąc ). Tak 2 miesiąc bez wypłaty (nosz kur..). dzisiaj dowiedziałem się że moja sprawa jest nadal procesowana i raczej nie bedzie wypłaty również w grudniu (3 miesiąc) . Mogę się spodziewać wyrównania 24 grudnia jednak pracownik na infolinii stwierdził że może być tak że wyrównają dopiero w styczniu. Zna ktoś jakiegoś prawnika który wytoczy im sprawę ??? odradzam totalny bałagan w papierach pewnie do zus-u też nie płacili :(

wiking
@były-pracownik 29.11.2018 19:06

Związki Zawodowe,po prowadzą sprawę za ciebie

znaFca
@były-pracownik 29.11.2018 19:06

jak najszybciej zgłaszaj sprawę do PIPu i Sądu Pracy, zanim miną 3 miesiące !!! daj znać jak sprawa będzie się toczyć

znaFca
@były-pracownik 29.11.2018 19:06

P.S. dlaczego nie odwołałeś się od decyzji tego pożal się boże, BHPowca??

znaFca
@były-pracownik 29.11.2018 19:06

a tak poza tym, ludzie czytajcie pouczenia i odwołujcie się zawsze jeśli macie pewność co do swoich racji ! (oby w terminie...)

Elektra

Jak wygladaja wyplaty w Kolbaskowie od wrzesnia? ponoc byla podwyzka

kokos

Norman to parówa pamiętajcie to ! Kto wie to pozdrawiam :))))) Reszta naprawdę spoko ludzie nikt nie pogania i da się tam nie "zmęczyć"

Wiking

W Kolbaskowie jakiś mądry menager wywiesił listę nadgodziny na 31 listopada

ŻalPl

Śmiech na sali ,ostatnio widziałem ogłoszenie o pracę w amazonie po Ukraińsku ,to najbardziej świadczy o tym że Polacy już nie chcą tak pracować i amazon nie mając innego wyboru ściąga Ukraińców tym bardziej że podobno na WRO2 stand-upy są już przetłumaczone także na Ukraiński... A ze swojej strony jako były już pracownik dodam że naprawdę strzeżcie się ludzie dłuższej pracy w tym zakładzie bo wyjdziecie stamtąd wypaleni psychicznie,naprawdę

iron man

jakie badania i gdzie wrocław

iron man

ile trwa rekrutacja do amazona i jak wygląda rekrutacja

smile
@iron man 21.11.2018 08:21

Nie ma rekrutacji, biorą wszystkich jak leci. Zgłaszasz się przez formularz Adecco, idziesz na spotkanie, gdzie wypełniasz papiery i robisz badania, następnego dnia jedziesz na BHP i na koniec podpisujesz umowę.

wiking
@smile 21.11.2018 16:43

Jakie badania ???????

iron man
@smile 21.11.2018 16:43

dzięki za odpowiedzi Witam mam jeszcze jedno pytanie jakie są badania i gdzie

asd
@iron man 23.11.2018 09:48

Badania wstępne medycyny pracy, jak w każdym zakładzie na umowę o pracę. Gdzie indziej to dzień z głowy i bieganie po gabinetach, tu trzy minuty formalności i jedynie osłuchanie przez lekarza, także możesz nogi nie mieć, nie zauważą, mają płacone za podpis, że jesteś zdolny do pracy w amazon

mmmmmm

te PREMIE i PODWYŻKI to ŚCIEMA!!! Na plakatach i reklamach premia za polecenie pracownika 1600 zł to fikcja. Ściągnęli ludzi obiecując bonusy, a teraz jak już mają obsadzone stanowiska to zmieniają regulaminy. Nie mamy tych bonusów zapisanych w umowie, więc mogą zmieniać regulamin w każdej chwili, bez żadnych konsekwencji. Reklamy i plakaty do niczego ich nie zobowiązują. Nie jest ważne też, że ktoś się zatrudnił w momencie kiedy w regulaminie były inne bonusy. Zmieniają regulaminy z dnia na dzień, trzymając to w tajemnicy i nie informując nikogo, żeby się ludzie nie pozwalniali. Kto nie wierzy niech idzie i poprosi o AKTUALNY regulamin. Premia za polecenie wynosi 1000 zł, a nie jak na plakatach 1600 zł. I mogą zaraz zlikwidować wszystko co chcą nawet do zera. Zarobienie 10 000 w 10 tygodni to też fikcja, chyba że z nadgodzinami. Podwyżki faktycznie dali, ale likwidując inne bonusy (np. bonus za powrót na okres peaku i inne), w związku z tym w podsumowaniu zarobimy duuuużo mniej zamiast więcej. O premii miesięcznej 7% za wyniki można zapomnieć, bo liczy się wynik całego magazynu. Ustalony tak żeby premii nie było. Mimo to musicie wyrobić waszą normę i mając wzorowe wyniki nie zapewni wam to premii. Więc nie ma po co się starać. Moje sugestie dla Amazon: Jeszcze dwa lata temu i w zeszłym roku chwaliłam to miejsce, teraz to istna dżungla, brak autobusów, walka o miejsce i o dobre stanowisko pracy, bo nic nie działa na stanowiskach, obiady jak pomyje. Idzie się tam jak za kare. Z najlepszego miejsca pracy które sprawiało radość, Amazon stał się najgorszym koszmarem.

Hee
@mmmmmm 10.11.2018 23:21

Premia za polecenie wynosi 1600 dla osób zatrudnionych do 3 listopada. Po tej dacie wynosi 1000! Ale bzdury tu piszecie. Nic dziwnego bo jednak dużo osób w Amazon to osoby z wykształceniem podstawowym

Mała
@Hee 16.11.2018 21:36

Witam chciałam się dowiedzieć jak jest z urlopem czy w firmie można brać sobie urlop w miarę możliwości w tedy gdy mi pasuje i jak jest z urlopem w wakacje ponieważ mam wykupione wakacje i obawiam się czy dostanę urlop . I jak jest w święta czy jest wolne

byly sezonowiec
@Hee 16.11.2018 21:36

Obiady i bonus z socjalu bo tam wyjazdów integracyjnych nie ma. Talonow na święta tez. Dno firma gdyż dno traktują pracowników - ludzi którzy przez listopad i grudzień nie śpią, do pracy 100 km. Kradzieże sa zrozumiałe. Firma okrada mnie broniąc się logicznie ja też moge? Szkoda że prawo jest nieugiete.

smile
@mmmmmm 10.11.2018 23:21

"Ściągnęli ludzi obiecując bonusy, a teraz jak już mają obsadzone stanowiska to zmieniają regulaminy. " - cały czas się ogłaszają i wydzwaniają, więc chyba nie mają obsadzonych, albo taka rotacja nadal. Jak to jest z pracą w grudniu - 168h czy więcej? Rozumiem, że nie płacą nadgodzin, tylko oddają w styczniu/lutym wolne, skoro 3-miesięczne grafiki?

Mietek
@smile 18.11.2018 05:42

Nie.3 miesieczny grafik konczy sie w grudniu wiec zaplaca za kazda nadgodzine.

wiking
@Hee 16.11.2018 21:36

Daje głowę ze to anonimowe @mmmmmmm siedzi w biurze

wiking
@smile 18.11.2018 05:42

nie mogą oddać w styczniu,muszą rozliczyć się do końca grudnia,w Szczecinie rozesłał i wszystkim SMS w listopadzie ze za 12 listopada oddadzą dzień wolny w grudniu,bezczelnie,po chamsku nas okłamał i,malo ze wg grafiki na grudzień nie oddali to jeszcze dodali godz,juz. Napisałem skargę do Inspekcji Pracy

Dar

Mam pytanie. Wychodząc z pracy badż zaświecił mi się na niebiesko i nie mogłam wyjść. Przez co takie coś jest spowodowane. Na koniec zmiany normalnie się wybiłam i wszystko było okej. Pracuje tam od ponad miesiąca przez agencję Randstad.

była i poszła

Tak się zdarzyło, że byłam przez pewien czas pracowniczką tejże firmy (niestety). Był to na szczęście tylko okres przejściowy i cieszę się, że to wszystko już się zakończyło. O samej pracy i płacy rozpisywać się nie będę, bo ten kto miał kiedyś styczność z Amazonem to wie, ten kto nie miał - cudów nie ma. Myślę, że płacę można znaleźć taką samą nawet i w mniejszych miastach. Co do samej pracy, to po jakimś czasie można się tylko nabawić nieprzyjemności zdrowotnych. Dziwi mnie tylko jedno. Nie oszukujmy się, ale Amazon to nie jest firma marzeń, płace są takie a nie inne, warunki pracy też, więc wszyscy jedziemy na tym samym wózku (chodzi mi oczywiście o zwykłych pracowników) a tam pełno konfitur, wazeliniarzy i plociuchów. Nie mówię, że wszyscy, bo jest tam sporo osób które są w p*te, ale jakaś część po prostu włazi bez mydła tym, którzy są postawieni o stołek wyżej, donoszą, plotkują i zauważyłam co mnie bardzo zdziwiło, że częściej tak zachowują się mężczyźni niż kobiety :D . Jeszcze jakby to równało się z podwyżką, lepszą posadą no to ok - da się zrozumieć. Takie zachowanie jednak nie wnosi nic w życie zawodowe przynajmniej w Amazonie :). Dalej będziesz na tym samym stanowisku, dalej będziesz marznąć czekając wiecznie na autobus, dalej będziesz dostawał głodowe stawki a na koniec jak już się Tobą znudzą to ci pomachają wypowiedzeniem przed oczyma i tyle Twojego. Wszystkim tym którzy tam jeszcze pracują, życzę wytrwałości i lepszej pracy, a tym którzy zastanawiają się nad podjęciem pracy ew. już ją podjęli życzę jak najkrótszej przygody ;).

iron man

witam a jakie są badania i gdzie

Srek

Czy nadal jest zakaz wchodzenia z telefonem?

D.
@Srek 19.11.2018 04:52

z telefonem wchodzenia zakaz jest nadal. - master yoda :D

iron man

w której agencji lepiej załatwiać adeco czy ramstad

derty
@iron man 18.11.2018 08:20

Adecco

Koras

Mam pytanie odnośnie pracy na 1/2 etatu .Czy jest możliwość pracy wyłącznie w weekendy ? Mam pracę w tyg i interesuje mnie praca tylko sob, niedz. Oraz z jakiego miejsca odjeżdża autobus z Wrocka ?

Witold
@Koras 14.11.2018 22:51

Jest pół etatu weekendowe, sam tak pracuję na nocki. Tyle, że przy weekendówce wypadają też nieraz piątki, ja to spokojnie godzę z praca w tygodniu, ale mam nie normowane godziny.

Rokas
@Koras 14.11.2018 22:51

Weekendy, ale razem z piątkiem. Odjazd z EPI, przez skrzyżowanie Hallera/Powstańców, Przyjaźni/Karkonoska, Partynice

ooo
@Koras 14.11.2018 22:51

niby była zmiana sobota/ niedziela, mówili że piątek zdarzy się raz na kwartał dla wyrównania brakujących godzin. Nie wiem co im brakowało bo zawsze było 20 godzin w tygodniu. Tak jak powinno. A piątki były w każdym miesiącu ( nawet 3 bywają)

Koras
@ooo 15.11.2018 21:06

dzieki za odpowiedz wszystkim ... a jesli zmiana weekendowa to jest mozliwosc dniowek a nie nocek ? i w momencie kiedy wypada piatek to o ktorej sie zaczyna zmiana ? Interesuje mnie to gdyz pracuje od 8 do 16 w tyg i nie wiem czy mi sie uda połaczyć piatek czy tez poniedziałek z 2 etatami :(

martyniuk
@Koras 17.11.2018 20:14

Ja pracuję na weekendy 1/2 etatu. Sprawa wygląda tak, że na kwartał wypadają 2-3 piątki (czasami nawet 4). Ja robię to w taki sposób, że biorę urlop u siebie w tej drugiej pracy albo urlop w Amazonie. Musisz po prostu to ogarnąć urlopami i wszystko da radę pogodzić. Zmiana weekendowa nie rotuje i tutaj masz możliwość mieć albo same dniówki albo same nocki. jeśli pracujesz w swojej pracy 8-16 to lepiej wybrać dniówki w Amazonie. Ja pracuję już w takim systemie 1,5 roku i na początku było ciężko przywyknąć ale teraz jak już się wkręciłem w tą pracę (nauczyłem sie pracowac i odpowiednio chodzić po hali) to nie czuje ani bólu ani zmęczenia. Jedynie co mnie tam może denerwować to niektorzy TeamLiderzy ... zamiast spokojnie odpowiedzieć to jakiś dziki ryk jak na targu z jajkami. Pozdro

banz

Moje sugestie dla Amazon: sugestie znaja, bo nie sa slepi, tylko maja to po prostu gdzies. Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: nic nie zrobi, bo gdyby mial dawno by to zrobil

Xxxxxxxx

Chcialabym się zapytac jak pracujemy w sylwestra? Krócej czy w pełnym wymiarze godzin? Oraz czy w amazonie rowniez w nowy rok jest dniem wolnym od pracy? Pytam ponieważ chce mieć pewność.

ooo

Co ja się martwiłam tłokiem i przepychaniem z powodu braku autobusów. Teraz to nawet nie zapewnili sztućców do obiadu. Darmowe napoje też w większości automat pokazuje braki. Albo kubków albo napoju. Wszystko nie ogarnięte.

smile
@ooo 15.11.2018 21:03

Jak to jest faktycznie z tymi autobusami? Podstawiają jeden, czy mają to wyliczone do ilości osób na zmianie? Ktoś pisał o problemach z powrotami, co jak rano będzie zapełnienie, że mi się amazonbus nie zatrzyma na kolejnych przystankach, UNŻ? Zwykły a'la MPK, czy bardziej taki lotniskowy, że po 11 h na Bielanach przez kolejną godzinę tylko stoisz na nogach, gdy autobus w korkach? Pytam poważnie, bo perspektywa dorobienia sobie w grudniu 2400+ +1300 może być kusząca, ale jak na mrozach mam stać na autobus, a później wracać do domu, bo miejsca za brakło, to mało fajne

Zostaw opinię o Amazon - Wrocław

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Amazon