NOKIA

Wrocław

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 398 ocen.

NOKIA
3398

Opinie o NOKIA

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NOKIA

Franek

Dobra firma, myślę, że warto aplikować bo to firma z perspektywami!!

anonymous

Nie mówić na rozmowach mniej niż: 6000- dla juniora 10000-dla middle 14000-dla seniora i po kłopocie.

jack sparow
@anonymous 23.05.2018 08:48

chyba 20k+ dla seniora ;)

Dominika

@Iza, widziałam, że pytałaś o pracę w NOKIA. Zdecydowałaś się aplikować? Jeśli tak, to napisz proszę, jak wyglądał przebieg Twojego procesu rekrutacyjnego. @Rfsw, rozumiem, że pracujesz lub pracowałeś w NOKIA. Co możesz powiedzieć o warunkach oferowanych przez tego pracodawcę? @Radek C, mylisz się. jestem moderatorem forum GoWork.pl, nie jestem w żaden sposób związana z firmą NOKIA. Moją rolą jest dopytywanie o szczegóły związane z pracą.

anonymous

polscy informatycy wg zagranicznych korporacji są naj............... najlepsi i zarazem najtańsi ;)

anonymous
@Piotr 23.04.2018 13:45

to po co ta firma organizuje wieloetapową rekrutację? nie łatwiej iść do zoo po szympansa ?

Iza

Czy firma potrzebuje pracowników? Czy rekrutacja jest bardzo skomplikowana?

Nickt

Niech każdy poda stanowisko i zarobki z Nokia, to będziemy mieć pełny wykaz :-P

emigrant

Wpiszcie sobie na you tubie: ZOBACZ???? Porównanie CEN i ZAROBKÓW pomiędzy POLSKĄ a NIEMCAMI

nYX
@xyN 29.03.2018 21:53

Po pierwsze dlaczego akurat na zmywak? Po drugie, człowiek inteligentny zadzwoni po prostu do siedziby firmy i wszystkiego się dowie.

Rfsw

Nie przychodz do firmy jeżeli myślisz że będziesz mial narzędzia z pierwszej ligi. Ba nie przychodz jeżeli myślisz że tu coś działa... Scm to jakaś parodia, ciągle problemy z budowaniem i z systemem labowym. Windows wszędzie i Nie stabilność również

Radek C
@.... 16.03.2018 06:39

Uważaj zaraz ktoś z managmentu Nokia napisze że rozmawiasz sam ze sobą.

Dominika

@Radek C, przypominam, że wątek dotyczy pracy w firmie NOKIA we Wrocławiu, a nie w Szwajcarii ;) Niemniej jednak dziękujemy za podzielenie się Twoją opinią. Jak wygląda możliwość awansu w tym miejscu? Łatwo jest go dostać, czy jednak firma nie oferuje takich możliwości?

Radek C
@Dominika 08.03.2018 23:22

Napisała Pani z HR

Radek C

Szwajcaria 480 CHF dziennie, informatyk - 2 lata doświadczenia, wąska spec., projekt długoterminowy dla banku, po aktualnym kursie wychodzi ok. 35000 zł miesięcznie. Pozdrawiam wszystkich polaków którzy myślą o emigracji jak i tych który próbują im wmówić że to się nie opłaca ;) bo po prostu jeszcze pewnych rzeczy nie zrozumieliście... aaaa.... za wynajem kawalerki płacę ok 5000 zł. i tak się opłaca ;)

Radek C
@M 07.03.2018 10:56

w przeciwieństwie do ciebie sam do siebie nie gadam

Nexxxio

Web Client Developer MIEJSCE PRACY: PRAGA YOUR ROLE: Develop high-quality software applications which adhere to approved designs Active participation in all phases of system architecture, development, testing, release and on-going maintenance Ensure unit testing activities are properly specified and executed Initiate code reviews, ensuring coding standards and practices are maintained Identify products/ technologies that need to be researched REQUIREMENTS: Bachelor's degree in Science/IT/Computing or equivalent Min. 4 years of experience as a programmer (preferable Frontend, JavaScript) Very good knowledge of Javascript, HTML, CSS, Good knowledge of Java, Spring Knowledge of the Eclipse IDE Knowledge of the JBoss Very good knowledge of English Experience working in an Agile software development environment Good analytical and problem-solving ability Strong communication skills The ability to work independently as well as collaborating with a team WE OFFER: Work in a dynamic company with access to the best world business and technical models Attractive salary (20.000+ PLN gross) Accommodation, airplane tickets (to go and to come back), support in relocation Medicover health care

Jerzy

Podpowiedzcie czy warto aplikować? Firma prowadzi może aktualnie rekrutację?

emigrant
@M 02.02.2018 13:43

Ty raczej jesteś polaczkiem do popychania, bo pracujesz dla zagranicznego korpo za polską stawkę i tyle w temacie. Sądzę że na wejściu dostałem więcej niż ty dużym stażem. Więc kto tu jest polaczkiem do popychania? jak dojdziesz do kwoty 25-30 tys zł miesięcznie to możemy porozmawiać.

ja

Czesc, czytam, ze firma dofinansowuje przedszkole. Moze ktos przyblizyc jakies szczegoly?

M
@anonymous 02.02.2018 18:53

Widziałbym problem otrzymując w Nokii pensje polskiego zmywacza. Otrzymując jedną z lepszych stawek w IT we Wrocławiu (u banksterów jest troszkę lepiej) nie widzę absolutnie żadnego problemu i oceniam tego pracodawcę bardzo dobrze pod tym względem. Rozmawiamy tutaj o pracy w Polsce i o polskich zarobkach. Uskutecznianie filozofii o niesprawiedliwości na świecie nic nowego w temacie pracy i zarobków w Nokii nie wnosi.

Seba

Hej, jakich pytań mogę się spodziewac aplikujac do Nokii na stanowisko Testera? Chodzi mi głównie o pytania z LTE i TCP/IP :)

hohoł
@Seba 18.01.2018 21:28

Podstawa to architektura LTE i protokoły TCP/IP

xxx

Integration engineer, praca nudna, zarabiam 10 tys brutto plus benefity jakies tam. 30% tax break dla integracji. dużo bardzo dziwnych ludzi bez wiedzy czy dobrego doświadczenia.

programista na emigracji.
@xxx 14.11.2017 18:52

Firma IT wlk. brytania stanowisko jakie zajmuje to regular developer, pensja 5 tys funtów, w pl byłem gnojony za psie pieniądze...

pppp

Według mnie dla twojego minimalnego komfortu najmniej średnio zaawansowany B10/11. W teamach w których akurat ja się kręcę w 5G bez tego ani rusz. Być może w bardziej usystematyzowanym już 4G nie ma ciśnienia. Oczywiście też zależy to od stanowiska. Jak będziesz miał do czynienia z testami tzw. "ficzerów" to ni chusteczki bez poziomu o którym wspomniałem - kontakt z obcokrajowcami gwarantowany.

Nokiusz
@testomaniak 05.01.2018 11:07

75% komunikacji to maile i czat wewnętrzny firmy przy zgłaszaniu i naprawianiu buga, ale jesli znalazłeś coś ciężkiego i ważnego to spodziewać trzeba się spotkania na callu w szerszym gronie, gdzie ty wystepujesz jako specjalista od tego zagadnienia. Plus niektórzy developerzy wolą rozmawiac niż pisac.

Marek

ja skończyłem technikum informatyczne w łodzi wyjechałem do Niemiec na start dostałem 2200 euro brutto przy podłączaniu komputerów w biurach i montażu podzespołów. po ok. 4 miesiącach podwyżka na 2500. za kawalerkę płacę 530 euro, ceny w marketach podobne. Przy rozrzutnym życiu odkładam co miesiąc 800-900 euro. Dziwie się tym, którzy pokończyli studia i dają się tak wyzyskiwać w Polsce i nie zamierzam wracać. Trzeba się szanować Panie i Panowie...

kolega
@tof85 12.09.2017 15:09

pracuję w de i mam na umowie 3600 euro brutto, na konto mi wpływa bez premii 2240 euro po wszystkich potrąceniach więc jakieś 63% kwoty brutto

ancymon

Chcę wystartować na nową ścieżkę jako samouk junior z Pythonem, do tej pory grafika 3D przez kilka zdrowych lat i przede ukończony wszystkim human a nie cokolwiek ścisłego. Do tego z minusów nie jestem już bardzo młody - 31 lat. Oprócz praktycznie biegłego angielskiego - zaawansowany francuski i włoski ale zakładam, że to taka sobie karta przetargowa. Jeżeli faktycznie będę umiał to przyjmą czy jestem niezaturdnialny z powodów formalno-metrykalnych? Ile śpiewać na okres próbny? Czytam, że z home office to zależy. Jeżeli w Nokii nie to gdzie z moim CV? Koniecznie we Wrocławiu.

ancymon
@dor 05.01.2018 19:00

Dzięki za odpowiedź, mnie interesuje ściśle techniczna ścieżka i to w miejscu gdzie mogę szybko nawdychać się wiedzy i doświadczeniu bo po wstępnym obwąchaniu się z Pythonem wyszło że naprawdę nie mam z nim większych problemów. Rozumiem też że sam Python to nie wszystko i trochę czytania przede mną niemniej z tematyką techniczno-logiczną (frameworki, db, sieci i protokoły) też nie mam i nigdy nie miałem problemów - np. grafiki i masy koniecznych dodatków nauczyłem się sam. Mniej więcej orientuję się jak wygląda IBM i zupełnie nie interesuje mnie wsad w teamy gdzie zajmie mi dużo czasu zanim wyczołgam się na interesującą mnie ścieżkę - a z racji wieku nie mam tego czasu już za dużo. Dadzą zlecenie - trudno - mogą dać fakturę chociaż nie opłaci im się na taką kasę jaką pewnie dostanę. Nie liczę na żadne kokosy, liczę na kokosy za 2-3 lata bo jako grafik i tak muszę wybrać albo obniżenie stawek albo i tak pójscie jako najemnik do kogoś.

pppp

Sorki B1/2 miało być

testomaniak

Witam, pomijam inne dyskusje. Pytanie z innej beczki dla tych co pracują w NOKIA. W jakim stopniu trzeba znać język angielski aby dać radę w pracy? Ile trwa wdrożenie jako junior na stanowisku testera? Czy z ang A2/B1 mam szanse ?

jegomośc
@Thang 30.12.2017 19:00

w niektórych korpo przyjmują ludzi którzy ledwie dukają po angielsku, a w wymaganiach w ogłoszeniu jest niby min. B2 poziom, kwestia jest bardziej oczekiwań finansowych w Polsce. Może być taka sytuacja że będzie znał 5 języków biegle i powie 10 tys i cie odrzucą, a ten który zna ledwo ang. i powie 3 tys. się dostanie. Znam kilka takich przypadków.

Gosia

Byłam 2 dni temu w Niemieckim ALDI i kupiłam kurtkę zimową za 19 euro, czy w Polsce kupiłabym nową kurtkę za 19 zł? bo tak to trzeba liczyć! Zrobiono z nas naród frajerów i dostarczyciela taniej siły roboczej. Takie firmy jak Nokia, Atos, IBM i tak dalej, Myślisz że w nich pracujesz bo jesteś zaje^^stym fachowcem? nie po prostu jesteś tani... Ja zobaczyłam jak ludzie żyją w Niemczech i tam nikt nie rzuca się na promocję jak w Polsce, tylko każdego, nawet jeśli ktoś zarabia niemiecką pensję minimalną jest stać sobie kupić kurtkę nawet za 100 euro nie to co u nas cebula goni cebulę. A Polski prywaciarz umie tylko robić biznes taki, że pojedzie to Niemca i powie mu "mi zapłaci Pan za usługi informatyka 1800 euro" i drugie tyle Pan zaoszczędzi. I teraz ja rekin biznesu będę szukał frajerów za 900 euro i drugie tyle zostanie dla mnie za nic nie robienie."

Bartek
@Gosia 06.12.2017 13:51

Ja mieszkałem w USA to płaciłem 10$ miesięcznie za karnet na siłownię, w Polsce płacę 130 zł ;)

Stowarzyszenie ANTYprywaciarz

zasady przeciwdziałania wyzyskowi: - nie przychodź na rozmowę na kolanach - pamiętaj prywaciarz zawsze będzie chciał zaniżyć twoją samoocenę na rozmowie, taki zabieg psychologiczny w celu obniżenia oczekiwań finansowych, pamiętaj on zawsze znajdzie 1000 powodów jak nie płacić Miej to w du... - jeżeli jesteś umówiony na konkretną godz. a przedstawiciel prywaciarza się spóźnia co najmniej 10 minut, wyjdź i nie czekaj. Skoro mają cie w du... też ich tam mniej... - Pamiętaj ty jesteś właścicielem swojego skilu, czasu itd i i ty powinieneś wiedzieć ile ma zarabiać, nie prywaciarz. - nie wierz w żadane zapewnienia ustne prywaciarza liczy się to co na umowie. obiecuje ci złote góry? zapomnij.... - zacząłeś pracę u prywaciarza, to odrazu szukaj nowej lepszej nie czekaj ani 1-ego dnia! - prywaciarz to zwykły cwaniaczek nikt więcej, bądź cwańszy od niego. - nigdy nie przyznawaj się że wziąłeś kredyt hipotecznych, wtedy będziesz jego zakładnikiem... - pamiętaj, jeśli prywaciarzowi wydaje się że jest królem to tylko mu się tak wydaje.. zawsze jak cie będzie szantażował możesz mu zastać CBA, Kontrolę Skarbową, PIP itd. bo tylko tyle jest wart.... Wstańcie z kolan i walczcie, bo zrobiono z Polaków współczesnych niewolników.

ssss

Porażka. Rozmowa telefoniczna, proste pytania z angielskiego, odpowiedziałem bez problemu na wszystkie... odrzucono mnie ze względów na niskie kompetencje techniczne. Ale żadnego pytania technicznego nie dostałem. Burdel jakich mało.

misiek
@Adam 15.12.2017 17:00

z wymaganiami takimi jak nokia ma na stanowiska juniorskie i płacą 5-6 brutto to warszawskie firmy płacą 7-9 zł brutto z dobrą znajomością języka programowania.

pppp

Obecnie pracuje w Nokii w 5G. Dla mnie rewelacja. Młody dział, wszystko poukładane, żadnego korpo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie spotkałem, świetni ludzie, technologia tip top, pieniądz godny. Wstawać mi się chce do roboty :) Ja polecam

inf
@pppp 28.07.2017 22:02

absolwent IT polska - 5000 brutto absolwent IT niemcy - 15000 brutto

tomek

KIEROWCA CE, plandeka, 4/1, 2450€ na rękę! niemcy

tomek
@tomek 15.10.2017 08:06

zapomniałem wspomnieć. Zakwaterowanie zapewnione przez pracodawcę i doświadczenia miałem 6 mscy. Możliwość (ale nie obowiązek) pracy w nadgodzinach Umowę o pracę na niemieckich warunkach Opłacane składki ubezpieczeniowe i emerytalne Płatny urlop Pomoc koordynatora na miejscu Wszystkie świadczenia przysługujące pracownikom z tytułu zatrudnienia na terenie Niemiec Praca od poniedziałku do piątku. A u Polskiego prywaciarza praca 24/7 w święta i soboty też, śmieciówka. Wałek gonił wałek, zaniżanie faktycznych godzin pracy . Nigdy nie wrócę do Polski. Piszę tutaj bo wcześniej pracowałem u Janusza biznesu w IT i żeby móc przeżyć musiałem zrobić CE i szybko przeniosłem się 3000 brutto IT (nie był to Wrocław) do 5000 zł na ciężarówce, bo nie byłem w stanie utrzymać rodziny z pensji u polskiego prywaciarza. I wcale nie chodziło o to że nie mógł płacić wiecej, MOGŁ ALE NIE CHCIAŁ, wolał inwestować w nieruchomości niż podnosić pensje. Miałem dużą więdzę i doświadczenie w IT, studia skończone z wyróżnieniem i co i nic, Polska jest krajem dla frajerów. Moja żona w niemczech na pół etatu zarabia 2x więcej niż zarabiała w polsce na cały etat. Jaki jest sens wracać do tego piekła wyzysku?

P

Dziwne. Wyjechać do Niemiec, zarabiać kokosy, żyć jak pączuś i siedzieć na goworku na profilu Nokii intensywnie pisząc komentarze o wspaniałości Niemiec. Widać Nokia jest firmą, za którą nawet w Niemieckim luksusie się tęskni :) I tylko Niemcy i Niemcy z różnych profili.

JOKER
@P 11.10.2017 15:21

wpiszcie sobie w google: Tak wygląda praca w niemieckim korpo.

Magda

Integration and Testing Engineer - zostałam zaproszona na rozmowę, która ma trwać 90 min. Może ktoś może mi powiedzieć czego mogę się spodziewać, jakich pytań, czy w ogóle warto itd. Może ktoś pracuje na tym stanowisku? Będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam.

no
@Magda 10.10.2017 16:18

widocznie spełniłaś warunek taniości skoro cię zaprosili

zenek

Zgadzam się, jeśli przychodzisz tam na juniora to nie będziesz programował tylko naprawiał błędy w projekcie który ma miliony linii kodu nie wiedząc tak naprawdę co robisz. Zarobki jak na pierwszą pracę dobre. 5-6k brutto na start

felek

Praca w nokii jako programista jest dobra ... ale tylko krotko (powiedzmy rok). Niestety programowania jest tam mało ... mozna poznac technologie pracy z "duzym" programem (kontrola wersji, cykl programowania (scrum, review itd)). Znam osobe ktora tam byla prawie rok i nic nie programowala. W sensie "malo" programowania chodzi mi o sama specyfike pracy ... nie masz pojecia co tak naprawde robisz bo, za duzy program. W skrocie to bardziej szukanie , pytanie sie gdzie co jest zeby pozniej dostawic przyslowiowa "linijke" i sprawdzenie czy testy sie nie "posypaly".

Szcześliwa

Dostałam pracę w niemieckiej firmie IT, nie miałam żadnego doświadczenia tylko studia i praktyki w kilku miejscach. Zaoferowali mi 3000 euro + wsparcie z tzw. "welcome center". Jest to taka instytucja dla obcokrajowców którzy szukają w Niemczech pracy, pomoc w znalezieniu mieszkania i załatwieniu wszelkich formalności. Dodatkowo bezpłatny kurs niemieckiego. Nie marnuje czasu na szukanie pracy w Polsce, na te centra taniej siły roboczej i polskich prywaciarzy cwaniaczków, bo nie są tego warci... Mam już 2 miesiące pracy za sobą, ceny żywności wcale nie są wyższe jak w Polsce. Za wynajęcie kawalerki (dość ładnej) w porównaniu z tymi oferowanymi we Wrocławiu za 1200 zł płacę 450 euro. Podwyżki mam zapisane w umową, kierownik spoko - zawsze się można dogadać, a nie to co w Polsce, że musisz być do dyspozycji kierownika 24h. Moim zdaniem jak najwięcej ludzi powinno emigrować żeby samemu się przekonać że może być lepiej niż Polsce, oczywiście zawsze jest tęsknota za rodziną, ale w mojej firmie obcokrajowy mają rocznie dodatkowe 10 dni roboczych wolnego na pobyty w swoim kraju, oprócz standardu. Pracownicy są szanowani, nie ma pracy w biegu jak w Polsce. Tutaj nikt nie jest zawistny. Jest krótko mówić tak jak powinno być, czyli normalnie ;)

Zostaw opinię o NOKIA - Wrocław

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NOKIA