Dodatkowo spółka przestrzega wszystkich przepisów, choćby się waliło i paliło zawsze wynagrodzenie na czas, urlopy, chorobowe, komfortowe warunki pracy. Oczywiście nie jest to 6000zł netto ale pozapłacowe rzeczy też są istotne w szczególności dla tych, co mają rodzinę i dzieci - nie samą pracą człowiek żyje.
@stefan
10.11.2015 10:09
Faktycznie w dziale analiz możliwe jest uzyskanie wynagrodzenia na poziomie 2000 netto, ale z tego co wiem, ani od razu ani po trzech miesiącach takiej kasy nie dostaniesz. Ogólnie w oponeo specjaliści zaczynają od poziomu ok. 1700 netto, później do 2000 uda się dobić. Czy może coś się zmieniło? Ktoś jest na bieżąco?
cecylia załóż sobie własną działalność i zatrudniaj pracowników po 6000zł netto co miesiąc z wszystkimi składkami (czyli z ZUSem będzie cię jedna osoba kosztować ponad 10000zł co miesiąc), nic nie stoi przecież na przeszkodzie. Działaj
feranzo
30.10.2015 10:38
Albo aż 147 000 forintów. Od razu lepiej wygląda na liczbach. Jeśli jest to praca dla osób bez doświadczenia lub bez umiejętności (wiedzy), a mówimy o osobach do przyuczenia od zera, to nie uważam tej pensji za głodową
cecylia
06.11.2015 23:47
w EU zachodniej są jeszcze wyższe składki a zarobki na poziomie 2000-4000 Euro ,
przy prawie takich samych kosztach życia , więc nie pitol że się nie da ,
Oponeo jest na GPW i panoszy się już w kilku krajach , więc te nędzne 6000 zł każdemu się należy ,
Piotr
04.01.2016 14:52
@grazia
witam,
piszesz ze dobre zarobki na tym stanowisku ... dobre czyli jakie jeżeli można zapytac?
28.10.2015 13:13
cecylia
29.10.2015 19:57
2000 zł to tylko 470 Euro bardzo niskie zarobki wręcz głodowe za to się nie da normalnie żyć ,
stefan
28.10.2015 09:56
Jakby kogoś interesowały zarobki - Konsultant ds. analiz - 2000 zł netto (na rękę), jeśli zatrudniają przez agencję pracy to 1800 zł przez 3 miesiące, a następnie 2000 zł
Robi
11.08.2015 13:59
Jedno jest pewne ze tam gdzie caly czas pracodawca ciagle sie oglasza poszukujac pracownika na dane stanowisko nie moze byc dobrze.
opinia
06.08.2015 07:57
Jeśli zarzutem jest inne wykształcenie niż ecommerce to gratuluję rozumowania... Przy okazji znajdź studia, gdzie będzie ecommerce. Doktor chemii może znać się na chemii jak być świetny w zarządzaniu i znać się na ecommerce. Znam na przykład muzyków, którzy zostali świetnymi programistami... Przeważnie jak się idzie na chorobowe to nie ma premii, to raczej normalne w firmach, za nieobecność pracownika 80% płaci pracodawca (nie ZUS), a pracownika przecież nie ma, dlaczego pracownik którego nie ma, ma otrzymywać premie? I czy byłoby to uczciwe w stosunku do innych pracowników, którzy nie idą na zwolnienie? Premia to coś dodatkowego, a nie obowiązek wypłacania, należy się tym, którzy po prostu pracują.
29.07.2015 14:40
Hot Dog
31.07.2015 17:10
I gdyby wszystko było na pałę jak piszesz, to nie byłoby nas w 12!! krajach zagranicznych...a to wszystko dzięki Kozaczkowi:-)
konfucjusz
05.08.2015 21:10
rozumiem, dla Hot Dog najważniejszą kwestią jest kto napisał posta, a nie odpowiedź na dość poważne kwestie, które zostały poruszone w moim poprzednim komentarzu... no cóż, trzeba bronić przełożonych przed wszelakim złem tego świata .... :)
xyz
23.07.2015 15:21
Praca w dziale handlowym na jakiś czas, na przeczekanie to jak najbardziej. Jednak na stałe odradzam.
Wywiadu udzieliłaMonika Siarkowska- firma
12.05.2015 13:36
Jakie były początki firmy?
Firma zaczęła funkcjonować w okresie, gdy e-commerce w Polsce dopiero raczkował. Korzenie OPONEO.PL S.A. sięgają roku 1999, w którym to powstała spółka Citynet Media S.C. Pomysłodawcami biznesu było trzech przyjaciół: Dariusz Topolewski (Prezes Zarządu OPONEO.PL) Arkadiusz Kocemba oraz Ryszard Zawieruszyński, którzy do dziś zarządzają i nadzorują firmami, jakie w międzyczasie wyodrębniły się ze struktur Citynet Media S.C. Przed etapem utworzenia tejże Spółki, zbierali oni wspólnie doświadczenia we własnej firmie informatycznej zajmującej się dystrybucją sprzętu komputerowego i oprogramowania. Początki działalności wiążą się z rejestracją kilkudziesięciu domen internetowych i koncepcją stworzenia branżowych portali informacyjnych. Stworzonych zostało wiele serwisów informacyjnych, w tym portal oponiarski Opony.com.pl. Prowadzenie go umożliwiło firmie nawiązanie kontaktów z najważniejszymi i największymi polskimi firmami działającymi w branży motoryzacyjnej. W 2001 roku rozpoczęto sprzedaż opon i felg przez Internet. Dwa lata później powstała odrębna firma Opony.com.pl Sp. z o.o., która w 2006 roku zmieniła nazwę na Oponeo.pl Sp. z o.o., a rok później przekształciła się w spółkę akcyjną.
Jaki był kluczowy moment firmy i kiedy nastąpił?
Myślę, że takich momentów było kilka. Pierwszy nastąpił, gdy po kilkunastu miesiącach funkcjonowania firmy pojawiły się pierwsze poważniejsze problemy, m.in. związane z rozwiązaniami logistycznymi. Przyczyniło się to do stworzenia autorskiego programu integrującego systemy e-commerce, logistyki i księgowości, w wyniku czego ograniczono do minimum pracowników obsługujących te procesy. Program, usprawniany i rozwijany, funkcjonuje do dziś. Kolejnym znaczącym wydarzeniem był debiut spółki na GPW i pozyskanie 8,6 mln zł na dalszy rozwój. W 2009 roku OPONEO zaczęła sprzedawać towary na pierwszych czterech rynkach zagranicznych (dziś działa na dwunastu, poza polskim).
Czego poszukujecie Państwo u potencjalnych pracowników?
W zależności od stanowiska oczywiście specjalistycznej wiedzy/doświadczenia w danej dziedzinie. W większym stopniu ogólności zawsze wymagamy zaangażowania, gdyż jest to cecha, która nawet przy braku doświadczenia w konkretnej specjalizacji pozwala na szybkie przeszkolenie i wdrożenie pracownika. Do ważnych, miękkich kompetencji należą również samodzielność oraz dobra organizacja czasu pracy.
Jaka jest misja firmy?
Ze względu na charakter naszej działalności od początku przyświecała nam misja udoskonalania oraz tworzenia innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które pozwalają na pełną funkcjonalność aplikacji użytkowych oraz skuteczną kontrolę zarządzenia relacjami z naszymi klientem. Tą drogą chcemy wyznaczać nowe trendy w e-commerce i wyprzedać rynek. Poprzez udostępnianie wysoko rozwiniętych rozwiązań w naszych sklepach internetowych oraz fachowego doradztwa i wysokiej jakości asortymentu dążymy do celu, który postawiliśmy sobie kilka lat temu, by zyskać pozycję europejskiego lidera w segmencie sprzedaży opon przez internet.
Jakie wartości przyświecają Oponeo.pl?
Sukces naszej firmy z pewnością w dużej mierze zawdzięczamy zgranej pracy zespołowej. Zatem można uznać, iż jedną z najważniejszych wartości w naszej firmie jest współpraca. Każdy pracownik i każdy zespół ma swoje zadania, ale praca każdego z osobna to składowa jednego – wyników, jakie osiągamy.
Ile w tym momencie jest zatrudnianych osób?
Blisko 170 pracowników na stałe i około kilkudziesięciu osób dodatkowo zatrudniamy w czasie sezonów wymiany opon, kiedy to odnotowujemy największą sprzedaż.
Czy firma stosuje outsourcing? np. księgowość, IT, rekrutacje, itd.?
Tak, niektóre usługi np. IT są realizowane poprzez zewnętrzne firmy, ale w nieznacznym stopniu.
Co można uznać za dotychczasowy sukces firmy?
Pozycja, jaką osiągnęliśmy na krajowym rynku sprzedaży opon oraz dynamiczny rozwój sprzedaży zagranicznej.
Jakie są silne strony firmy, dzięki którym jest ona konkurencyjna na rynku?
Przede wszystkim nie jesteśmy tylko sklepem internetowym. Oponeo.pl to portal, który udostępnia szeroką wiedzę na temat opon i ich użytkowania. Posiadamy największą w Europie bazę testów i opinii dotyczących opon oraz bazę informacyjną z opisami produktów, które tworzone są niezależnie na podstawie opinii i testów. Staramy się tworzyć bardzo funkcjonale strony. Wszystkie wdrażane przez naszych specjalistów autorskie rozwiązania technologiczne typu np. kreator doboru pojazdu, sposób filtracji produktów, pobieranie informacji o pojeździe na podstawie nr rejestracyjnego pojazdu mają na celu maksymalne ułatwienie procesu zakupu opon. Biorąc pod uwagę, że wygoda zakupów to jeden z najważniejszych aspektów dla kupujących przez internet wprowadziliśmy do Polski innowacyjną usługę łączącą zakupy online z montażem. Klienci mają możliwość rezerwacji online montażu zakupionych na Oponeo.pl opon na konkretny dzień i godzinę w partnerskich serwisach wulkanizatorskich.
W jaki sposób kreują Państwo markę OPONEO?
Promujemy OPONEO jako firmę specjalizującą się w dziedzinie opon, nie tylko sprzedawcę, ale też i doradcę. Wszystkim, co oferujemy naszym klientom, staramy się zasłużyć na wizerunek firmy innowacyjnej i na taką też kreujemy naszą marką. Chcemy być marką widoczną w internecie i myślę, że nam to dobrze wychodzi
Jak przekonują i zdobywają Państwo klientów?
Wszelkie działania marketingowo - pr-owe kierujemy do internautów, więc i w tym środowisku się promujemy. Klienci trafiają do nas często szukając informacji na temat opon, a to im właśnie poza samym produktem udostępniamy. Oczywiście, poza ważnym aspektem tj. ceną, klienci wybierają nasz sklep z wielu innych powodów np. wiarygodności, dobrych opinii o naszej firmie, dodatkowych usług ułatwiających zakup, funkcjonalności i przejrzystości serwisu.
Jakie są topowe produkty Państwa firmy?
OPONEO.PL zajmuje się przede wszystkim handlem detalicznym oponami i innymi produktami motoryzacyjnymi. Sprzedaż opon stanowi ponad 95% udziału w strukturze ilościowej sprzedaży towarów. Oprócz opon oferujemy także felgi stalowe, felgi aluminiowe, akcesoria do felg i łańcuchy na koła.
Pracowników na jakie stanowiska poszukujecie Państwo najczęściej?
Co roku przed sezonem wiosennym i jesiennym poszukujemy pracowników do obsługi infolinii oraz pracowników magazynowych. Ponadto stale rozwijający się dział zagraniczny rekrutuje na stanowiska konsultantów do obsługi klientów zagranicznych, a rosnąca sprzedaż wymaga wsparcia innych działów np. IT, gdzie często poszukiwanymi pracownikami są programiści czy działu marketingu internetowego, do którego zatrudniamy np. specjalistów ds. pozycjonowania stron.
Jakimi kanałami jest prowadzony proces rekrutacji?
Głównie korzystamy z internetowych portali rekrutacyjnych, ale wykorzystujemy też tzw. friendhunting oraz współpracujemy z biurami karier lokalnych uczelni. Ponadto wszelkie ogłoszenia pojawiają się na naszej stronie internetowej w zakładce Kariera.
Czy wynagrodzenie jest jednoskładnikowe czy też w systemie premiowym?
Bardzo różnie w zależności od charakteru pracy.
Czy w firmie są przeprowadzane okresowe oceny pracownicze?
Tak, w wybranych działach przeprowadzane są okresowe oceny pracownicze.
Jak najlepiej przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej?
Na początek należałoby pozyskać z dostępnych źródeł informacje o firmie i środowisku w jakim funkcjonujemy. Następnie warto byłoby zastanowić się dlaczego chciałbym/chciałabym pracować właśnie w OPONEO i co mógłbym wnieść do tej firmy. W związku z tym, że jesteśmy otwarci na wdrażanie nowych projektów to cenimy świeże spojrzenie nowych pracowników i dodatkową energię, jaką wnoszą. Jeśli kandydat, zamiast po prostu opowiedzieć o swoim doświadczeniu, zastanowi się i przedstawi pomysł, jak mógłby wykorzystać swoje umiejętności i zdobytą praktykę w naszych strukturach, to z pewnością zyskałby dodatkowe punkty. Ważne są naturalnie odpowiednie kwalifikacje i specjalistyczna wiedza, ale wydaje mi się, że równie ważne jest to jak to zaplecze dany kandydat sprzeda na rozmowie.
Jak często są przeprowadzane szkolenia w firmie i jakich obszarów dotyczą?
Regularnie odbywają się szkolenia wewnętrzne w obrębie wybranych działów. W miarę potrzeb inwestujemy w szkolenia zewnętrzne, w tym także dofinansowujemy studia podyplomowe niektórym pracownikom.
W jaki sposób motywujecie Państwo pracowników?
Poza standardowymi działaniami takimi jak imprezy integracyjne, czy zniżki na karnety sportowe przeprowadzamy również szkolenia z bezpiecznej jazdy z udziałem kierowcy rajdowego. Takimi szkoleniami chcemy m.in. podnieść umiejętności naszych pracowników, jako kierowców.
Czy angażują się Państwo w działania prospołeczne?
Angażujemy się w wydarzenia sportowe; wspieramy zespół rajdowy oraz grupę kolarską.
Czy osoby zatrudnione mogą pracować zdalnie?
W uzasadnionych sytuacjach tak.
Jak często i czy w ogóle odbywają się imprezy integracyjne?
Tak, odbywają się w różnej częstotliwości w różnych działach.
Dziękujemy za rozmowę.
23.01.2015 09:11
Ponieważ boli mnie to, co ludzie tutaj wypisują, bez żadnego merytorycznego uzasadnienia, o firmie, która dała mi chleb, zaufała, wyszkoliła, zmieniła sposób myślenia, dzięki której wszedłem na nowy poziom kariery zawodowej. Dodatkowo firma Oponeo otwiera drzwi do wielu innych firm i budzi szacunek na rynku. Brak działu HR... o rozwój powinien dbać kierownik, to on najlepiej zna osoby i nowe technologie. Poczytajcie sobie o innych firmach, o tym jak nie wypłacają na czas, jakie to są często tragedie życiowe. Prawda jest taka, firma się dynamicznie rozwija, ciągle przyjmuje nowe osoby, a wszystko jest transparentnie pokazywanie w publicznych wynikach finansowych. Jak to się mówi "psy szczekają a karawana jedzie dalej".
Anik
22.01.2015 15:48
Wxs takim razie skoro wszyscy tu wchodzą tylko narzekać, to po co Ty tutaj przesiadujesz i wszystkim odpisujesz?????
22.01.2015 10:02
Chciałem tylko przekazać, może zbyt dosadnie, za co przepraszam, że tutaj nie szuka się porady (do tego tak wiele razy), bo nikt Ci nie odpisze, jeśli w danym dziale jest dobra atmosfera. Szukasz porady, na portalu, gdzie ludzie atakują firmę niezrozumiały sposób, czasami tylko z powodu, że ktoś na nich krzywo spojrzał. A na pewno zapomnij, że ktoś poda tutaj o warunki wynagrodzenia, bo wszyscy w naszym kraju to ukrywają. Dodatkowo mamy tendencję do narzekania, więc opinie znajdziesz głównie negatywne. Ten portal służy głównie do wylewania frustracji, więc szukanie tutaj wielokrotnie porady jest błędem. Jeśli nie ma negatywnych opinii o dziale księgowości, to oznacza, że jest bardzo dobrze. Jeśli byłoby inaczej to od razu by się znalazł ktoś, kto by tutaj płakał. Za to pozytywów już nikt nie napisze.... Tyle mogę napisać, bo pewnie każdy dział jest inny i atmosfera zależy od kierownika.
ONA
21.01.2015 19:35
Do Kolczyk: posłuchaj moj drogi , nie szukam tutaj porady czy aplikowa cczy nie !!!!!!!!!! to pytam raczej o atmosfere w firmie, lub w danym dziale ewentualnie o warunki wynagrodzenia, wiesz to nie jedyny dzial księgowości w calej Bydgoszczy ale jak mam trafic w jakąś beznadziejna atmosfere i ludzi to dziekuje bardzo, poza tym widze ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem wiec jeszcze raz przytocze Ci ten fragment : "czy ktos z pracownikow byłych czy obecnych moze cos powiedziec o tym dziale bede bardzo wdzieczna.za opinie wszystkie ", poza tym nie zgodze sie z tym ze kazdy przychodzacy nowy pracownik to niby takie wielkie inwestycje dla firmy, kazdy nowy pracownik co przychodzi odwala zawsze najgorsża robote której niechca robic inni praocwnicy dłuzej pracujacy, moz efaktycznie na poczatku kazdy musi sie nauczyc procedur w danej firmie ale napewno nie trwa to kilka miesiecy!!!!!!!!!! jak nie zapałapiesz w pare dni i sobie nie proadizsz to wiadomo ze za chwile cie wymienia na kogos innego wiec napewno nie kilka miesiecy i naprawde masakryczny masz tok rozumowania. żegnam i niechce dalej z toba poelmizowac KOLCZYKU.
18.01.2015 20:06
Do HR, stwórz lepszą firmę IT od podstaw, w oparciu tylko o polski kapitał, bez rozbuchanych kredytów, bez wydrukowanych dolarów od Obamy, bez łapówek w przetargach i bez przekrętów w naszym kraju.
Do ONA, jak jesteś księgową, to powinnaś wiedzieć, że to firma bardziej ryzykuje zatrudniając ciebie niż twoja osoba. Powinnaś zdawać sobie sprawę, że pierwsze miesiące funkcjonowania danego pracownika to koszt dla firmy, bo zysk z takiego pracownika na początku żaden. Dodatkowo księgowych na rynku spory wybór, wręcz zatrzęsienie. Więc ja bym się nie martwił czy aplikować czy nie, po prostu bym nie aplikował skoro tutaj szukasz porady. Problem ci rozwiązałem bardzo szybko.
23.01.2015 14:34
Jak widać doskonale odnajdujesz się w Oponeo, wręcz reprezentujesz sposób myślenia kierowników i osób decyzyjnych: "Nie podoba się, mamy innych chętnych na pęczki" - kwintesencja polityki personalnej tej firmy:D
23.01.2015 20:25
I znowu brak jakichkolwiek konkretów. Poziom decyzyjności u mnie żaden, ale wcześniej miałem nieprzyjemność prowadzić własną DG i doświadczyłem nieprzyjemności kosztów pracy pracowników, kontroli urzędników oraz innych problemów. Naprawdę każdemu polecam, uczy szacunku do swoich obecnych i byłych pracodawców, czego wszystkim życzę.
HR
15.01.2015 08:27
Oponeo jako firma IT??? - najgorsze co może być w Bydgoszczy... (pozdrowienia dla pana prezesa)
ONA
28.12.2014 17:48
witam,PONAWIAM PROŚBE BO NIKT MI NIECHCE ODPWOIEDZIEC A WIDZE ZE SA TU PRACOWNICY OBECNI, BYLI TEJ FIRMY, BARDZO PROSŻE O ODPOWIEDZ BO NIE WIEM CZY APLIKOWAC widziałam ogłoszenie do działu ksiegowosci czy ktos z pracownikow byłych czy obecnych moze cos powiedziec o tym dziale bede bardzo wdzieczna.za opinie wszystkie
23.12.2014 12:04
I oprócz premii świątecznej, jeszcze widziałem paczki z słodyczami i kawą. Wigilie w działach, ogólne rozluźnienie, a przecież mogliby nic takiego nie organizować, tylko ciągle naciskać na pracę. Widać się starają, na tyle ile im pozwalają sezonowe fundusze.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Oponeo.Pl?
@aldi
23.12.2014 02:11
Na jakie stanowisko chcesz aplikować? Może wtedy ktoś Ci odpowie.
leclerc
17.12.2014 14:34
Zgadzam się z kolczykiem - jak w każdej firmie, w OPONEO znajdziecie rzeczy i pozytywne i negatywne. Jednak w ogólnym rozrachunku firma jak mało która, w naszym regionie, daje możliwość rozwoju. Jeśli pojawiają się sufity w strukturze (a w każdej takie znajdziecie), dobrym pomysłem i zaangażowaniem można je z powodzeniem przebić.
17.12.2014 12:05
Nie pisz, że nie było szkoleń, bo mieli sporo dofinansowanych z Unii. Może było dużo mniej tych technicznych dla programistów. Poza tym, jak w szkolenia się inwestuje, to trzeba mieć pewność danego pracownika, natomiast były sytuacje, że firma zainwestowała bardzo dużo w kilka osób, a później te osoby już wykształcone, rzuciły papierami. Jestem po prostu zły na Ciebie, jak każda firma ma swoje wady, ale jakbyś życzył firmie dobrze, to napisałbyś zarówno pozytywy jak i negatywy.
17.12.2014 01:06
Sam odszedłem, kolego:P A uwierz mi, że czuję żal, bo w tej firmie jest naprawdę potencjał wśród pracowników, który niestety ciągle pozostaje niewykorzystany. Gdyby bardziej stawiali na ludzi, szkolenia, rozwój i atmosferę, mogliby osiągnąć naprawdę wiele na rynku europejskim, czego zresztą tej firmie serdecznie życzę.
she
16.12.2014 20:08
Bardzo prosze o opinie dotyczace ksiegowosci jak sie tam pracuje cokolwiek, co ktos wie jacy ludzie , atmosfera itp chce tam zlozyc papiery i nie wiem czy warto.
16.12.2014 19:50
Widzę, że kolega się udziela, bo ciągle boli mocno utrata stanowiska w Oponeo, ja to całkowicie rozumiem, to może boleć. Po kolejnych twoich gorzkich żalach zaczynam doskonale rozumieć postawę Oponeo i czemu tam już nie pracujesz :)
ona
16.12.2014 18:18
witam, widziałam ogłoszenie do działu ksiegowosci czy ktos z pracownikow byłych czy obecnych moze cos powiedziec o tym dziale bede bardzo wdzieczna.za opinie wszystkie
16.12.2014 11:44
Widać w dziale IT też nie pracowałeś, bo nie masz bladego pojęcia, o czym piszesz. W swoim czasie zwolnili się prawie wszyscy Web Deweloperzy i uwierz mi, nikt z nich nie oczekiwał ogromnych podwyżek i nikt nie robił prywaty w czasie pracy, zupełnie nie wiem, skąd wziąłeś te "fakty". Wiem natomiast, że jeden z programistów, osoba z wieloletnim doświadczeniem w nowej firmie dostała na start 2.000 (słownie dwa tysiące złotych!!) podwyżki, w Oponeo, żeby ją zatrzymać proponowano 100 złotych brutto, to mówi samo za siebie.
Premia na święta owszem jest i oprócz jednej drożdżówki, jaką kiedyś dostałem, był to jedyny przejaw wsparcia socjalnego przez firmę, jakiego doświadczyłem przez dwa lata:D
Jeśli chodzi o dział HR, podstawą istnienia takiego nie działu nie jest ocenianie pracowników, ale ich umiejętny dobór oraz pomoc w rozwoju kluczowych kompetencji. Pracowałem w nowoczesnych firmach, brak działu HR jest w nich niewyobrażalny. Ale w Oponeo przecież korzystają z firmy zewnętrznej GP, dzięki której trzymają na śmieciówkach pracowników po dwa lata, więc w realiach tej firmy faktycznie lepiej sprawdza się firma zewnętrzna.
Haha, prezes Oponeo czeka na inicjatywy:D Już widzę te kolejki do gabinetu Pana Prezesa, żeby podzielić się z nim naszymi pomysłami na rozwój firmy i wsparcie rozwoju pozostałych pracowników.
Twoje ostatnie zdanie trochę jednak tłumaczy, jeśli jedyną alternatywą dla Ciebie jest wyjazd na zachód, to współczuć należy Tobie, bo ja pracuję w Polsce i żyję na dobrym poziomie. I chciałbym zaznaczyć, że w Oponeo pracowało mi się naprawdę nieźle i byłem jednym z niewielu, którzy zarabiali tam niezłą kasę, nie przysłoniło mi to jednak postępowania firmy wobec pozostałych pracowników. I niech fakty mówią same za siebie, o poziomie zadowolenia pracowników z firmy świadczy rotacja, w Oponeo średnio zwalnia się kilka osób miesięcznie, wystarczy spojrzeć na maile informujące o zmianach personalnych.
16.12.2014 11:11
Jeśli programiści nagle chcą otrzymywać ogromne stawki, robiąc w między czasie swoje prywatne sprawy (zlecenia), to może się zdarzyć, że są zastępowani przez studentów, którzy po prostu chcą mniej i są bardziej zaangażowani (przynajmniej na początku). Każdego programistę można zastąpić skończoną ilością studentów.
Zawsze jest premia na święta. Firma natomiast jest z kapitałem polskim i w rękach polskich i wiadomo, że nie może sobie pozwolić na stawki zagraniczne, aczkolwiek to się poprawia.
Brak działu HR i nie korzystanie z zewnętrznych HR, to największa zaleta tej firmy, dzięki temu dana osoba nie jest oceniona przez niedouczone osoby z HR. Jeśli oceniasz nowoczesną firmę przez to, że nie istnieje dział HR, to pozostaje tylko tobie współczuć.
Z tego co wiem na inicjatywy zawsze czeka prezes Oponeo lub kierownik działu problem jest w tym, że ludzi twórczych coraz mniej, ale to problem dotyka każdej firmy.
Jeśli w CC są tylko połączenia przychodzące (nie wiem, nie pracowałem akurat tam), to tylko można się cieszyć. Gorzej, jakby trzeba było wydzwaniać i namawiać klienta.
Oczywiście, że CC musi być frontem do klienta, nawet jakbyś chciał nakrzyczeć na klienta bo jest upośledzony, to nie możesz tego zrobić. To chyba nie ulega wątpliwości.
Reasumując Oponeo wg mnie to bardzo dobry kierunek, później jak ktoś oczekuje gruszek na wierzbie, to czeka zachód - powodzenia z wyjazdem.
Anik
10.12.2014 18:08
a najlepszy w ich ofertach pracy jest zapis "możliwość kariery zawodowej i awansu" ;-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD paść można ze śmiechu
10.12.2014 15:40
Filip
10.12.2014 20:59
@Belzebubiusz
- faktycznie,typowu ruch przychodzący co w kontekście sposobu pracy w innych CC w tym mieście jest duzym ułatwieniem,
- wynagrodzenie? realnie wyższe licząc wszystkie składniki w odniesieniu do tzw CC usługowych,
- Oponeo nie boi sie merytorycznych komentarzy, jedynie jak każda szanująca się firma nie lubie hejterstwa,
- co do rzekomych zwolnień to praca sezonowa tym się właśnie charakteryzuje a jeśli masz jakieś zstrzeżenia to zapraszam do rozmowy,
- zegraek w ręku? punktualność w mojej ocenie jest standardem wymaganym przez każdego pracodawce,więc o co takna prawdechodzi?
pozdrawiam
Belzebubiusz
10.12.2014 15:37
Niestety, te opinie są prawdziwe.... Call Center to tylko i wyłącznie obsługa przychodzących - tak przynajmniej było za moich czasów. JEDYNYM plusem, jaki ja widziałem, to świetni ludzie - do dziś, kilka miesięcy po zakończeniu pracy, mamy ze sobą świetny kontakt....
Kasa? W byle jakiej firmie dostaniesz więcej, a i problemów nie masz... Jeszcze jak klient zadzwoni z problemem, a Ty mu nie dałeś, co chce, to od razu leci komentarz, a tych Oponeo boi się jak ognia.... W mojej obecnej pracy, jak ktoś mi na pytanie: "Ile macie reklamacji w ciągu roku?" odpowiada "Nie mamy, bo dobry produkt i dobra obsługa, (usunięte przez administratora) Szanująca się firma nie boi się krytyki, bo to jest miarą dokonań. (usunięte przez administratora) A i też mieliśmy kilka okazji przekonać się, że 'nie znasz dnia, ani godziny', kiedy kogoś wywalą....
Pozdro dla chcących tam pracować - pierwszy, poważny Wasz życiowy błąd. Lepiej zarabiać mniej, ale spać spokojnie, niż zarabiać mało i myśleć po nocach, jak problem rozwiązać?
A.
08.12.2014 12:50
Podpisuję się pod tym co napisał @kolczyk.
15.11.2014 12:16
Opinia o Oponeo jest kiepska, bo call center czy to polskie czy zagraniczne to najbardziej podstawowe zajęcie do którego nie trzeba dużych kwalifikacji, może dla zagranicznego dobrze trzeba znać język, ale nadal jest to call center, a ludzie nie wiadomo czego oczekują. W innych działach firmy jest naprawdę w porządku.
fizyczny
11.10.2014 22:00
Jaka to wyglada praca na magazynie przyjmuja tylko i wylacznie przez agencje? Czy jest szansa ze po 2-3miesiach zatrudniaja bezposrednio u siebie?
05.10.2014 14:10
Specjaliści na start mogą liczyć na zarobki 1400-1700 netto, po kilku latach, jak wychodzisz, możesz dobić do 2000, o ile wychodzisz najpierw umowę o pracę, ale to zależy od działu, w Call Center przeciągają maksymalnie na umowie tymczasowej.
02.10.2014 19:57
Jak wygląda praca na stanowisku obsługa klienta obcojęzycznego? (Nie sprzedaż, ale udzielanie informacji) ? Wie ktoś może coś? :)
"malkontentka"
12.09.2014 15:15
....i dołączyć do grona "malkontentów i obiboków", widać samych takich zatrudniacie, skoro rotacja jest tak ogromna...
Helium
03.09.2014 16:19
Ile zarabia na ręke pracownik szeregowy?.. Jakie tam są zarobki?.. Konkret poprosze, bo nie wiem czy warto iść na rozmowe kwalifikacyjną!
Johny Mnemonic
11.09.2014 15:31
Warto!!!.Nie ma sensu słuchać malkontentów.Opinie,to opinie,głownie piszą obiboki i co,co nie pracują należycie.Czytanie opinii to strata czasu!!!.Trzeba samemu popracowac a potem dywagować i już!
haha
29.08.2014 10:37
oj Andrzej, Andrzej, na takie cytryny do wyciśnięcia, które próbują, to wy czekacie, gdyby nie to, to już byście dawno mieli pustki w klitkach zwanych biurami call-center.
Zostaw merytoryczną opinię o Oponeo.Pl S.A.