Fiat Auto Poland

Tychy

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 293 ocen.

Fiat Auto Poland
3 293

Opinie o Fiat Auto Poland

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fiat Auto Poland

4931

Z braku ludzi nam(poddostawcy) zaproponowano premie 750zl jak przepracujemy wszystkie dni oprócz niedziel do 30 lipca, bez brania przepustki urlopu na żądanie czy urlopu nieplanowanego sprawy losowe.

   
Kpina z pracownika
@4931 20.06.2018 17:10

750 rozumiem BRUTTO,czyli do łapki jedynie 500 złotówek,czyli.....100 euro,za spaprane wszystkie weekendy lipca,he,he..Gdyby pracownikowi z branży motoryzacyjnej w Europie Zachodniej zaproponowali taką wlaśnie kwotę premii,to spytałby się pracodawcy,czy czasami nie zamienił się z koniem,na łby.

   
dejavu

pracownicy z ukrainy to młodzi ludzie ok. 30 lat po ubraniach cywilnych widać że z dużych miast wysportowani ale widać że niestworzeni do zapierdolu na linii montażowej.popracują trochę do końca umowy i więcej ich nie zobczymy….. zobaczą tylko wielki SFIAT.Z relacji co sobie opowiadają to narzekaju na robotu.pewnie to ich ostatnie wakacje w Tychach.

   
Każdy orze jak może

Przyjechali jednym autobusem,1300 km!!!Jechali 26 godzin!!!Odległość,zapewne nie przypadkowa hahaha!!,tam jeszcze nie znają opinii o tym pracodawcy hahaha!Ale,to nie są głupi ludzie,i też mają facebooka,i kontaktują się miedzy sobą,szybko się rozniesie,i za każdym razem z "nową"turą,będzie im trudniej "uzbierać"chętnych,tak samo zresztą,jak z "uzbieraniem"chętnych polaków do pracy w tej "cudnej"firmie. Każdy orze jak może,ale fiat już się chwyta wszystkiego(czytaj tel do emerytów,byłych pracowników,przenoszenie pracowników umysłowych na linię itd...)

   
Pracownik
@były 20.06.2018 12:17

Oby nie,bo oprócz tej "śmietanki"pracują tam naprawdę dobrzy i pracowici ludzie,którzy powinni przejrzeć na oczy i zacząć się szanować i robić jak np włoscy koledzy(patrz posty niżej),NORMALNIE,i to wystarczy,Po prostu NORMALNIE,TERAZ JUŻ NIE STRASZĄ,ŻE CIĘ ZWOLNIĄ,bo się nie wyrabiasz,bo w sobotę czy na 10 godz.nie chcesz przyjść,Dlaczego:bo są nierealizowane plany,ciągłe zaległości,i się boją że zacznie się "lawinowa"ucieczka sprawdzonych pracowników,których ciężko będzie im zastąpić w tych czasach,ale o tym nikt ze "śmietanki"głośno nie mówi hahaha Choć Dyrektor ostatnio na naradzie powiedział cyt"musiał bym zatrudnić 1000 osób,żeby zostało 10-ciu,ale skąd wziąć ten 1000?"Także "śmietanka"zna problem,ale jak w pokerze,musi zachować kamienną twarz.żartów już nie ma.Zacznijcie się szanować,bo firma sama tego nie zrobi.

   
Pracownik

Prawda o Ukraińcach jest taka,że ci którzy obecnie są zatrudnieni,są w Polsce pierwszy raz(świerzaki:-),i nie są zorientowani na naszym rynku,kwestia czasu jak uciekną,bo raczej ta praca im nie odpowiada co widać po nich.Oczywiście Firma zadbała o to,aby nie odbyło się to zbyt szybko:-)Musieli zapłacić kaucję 100$,którą odzyskają,po przepracowaniu pewnego okresu,jedni mówią,że miesiąc,inni ,że do przerwy urlopowej(ciężko się z nimi dogadać,bo są pierwszy raz i nie znają polskiego za dobrze)Oczywiści,żeby nie było "afery"kaucja jest pod pretekstem mieszkania:-)Na co w sumie wychodzi tak samo:-)Dla nich 100 dolców,to spoooro kasy:-)

   
Były pracownik Fiata

Zatrudniają jeszcze do Fiata? Tylko bez wulgaryzmów poproszę

   
Spawalnia
@Były pracownik Fiata 18.06.2018 10:58

Przez posrednika

   
pytak

Czy to prawda, że 5 000 polskich pracowników w Tychach wyprodukowało ok. 600 000 aut, a w tym samym czasie 22 000 włoskich pracowników we Włoszech wyprodukowało ok. 645 000 aut?

   
Byly Fiatowiec
@pytak 19.06.2018 00:39

Jak najbardziej jest to prawda.Fabryka w Tychach wyprodukowala wtedy tyle samo aut,co 4-ery zaklady Fiat-a we Wloszech.Dlaczego tak duzo samochodow zostalo wyprodukowanych w Tychach ? Ano dlatego,ze w fabryce Fiat-a w Polsce,linia produkcyjna idzie NIEZGODNIE z technologia[podkrecanie tempa linii],natomiast we Wloszech produkcja odbywala sie na normalnych zasadach i pracownicy w slonecznej Italii pracowali sobie na spokojnie,bez takich odstawianych szopek,jak w Tychach.We Wloszech, po prostu zwiazki zawodowe potrafia zawalczyc i zadbac o pracownika,w przeciwienstwie do tych w Polsce.A makaroniarzom bardzo latwo mozna by ukrocic ten proceder,wystarczyloby tylko oddelegowac jednego zwiazkowca aby monitorowal przez 8 godzin,jak faktycznie przesuwa sie linia produkcyjna.Niestety tego nie ma,bo.... zwiazkowcy sa sprzedajni[podobnie jak politycy w Sejmie].i zwyczajnie maja to w du....e.Pracownikom wmawiaja,ze robia cos dla ich dobra,a w rzeczywistosci ida reka w reke z Dyrekcja....

   
Natalia

@Byly Fiatowiec, czy w tamtym okresie była możliwość otrzymania premii za nadgodziny? A może pracownikom były udzielane dodatkowe profity? Zachęcam Cię do odpowiedzi na te pytania. Twoja wypowiedź może okazać się pomocna dla osób poszukujących pracy w Fiat Auto Poland.

   
Byly Fiatowiec
@Natalia 18.06.2018 22:46

NIKOMU NIE polecam,a wrecz odradzam podjecie tam pracy.20-30 lat temu to byla zupelnie inna[normalna] fabryka,teraz dzieja sie tam nieciekawe rzeczy.Maksymalny wyzysk pracownika:znaczne podniesienie norm pracy,przy jednoczesnym braku podwyzek plac[konkretnych podwyzek,od co najmniej 10 lat.]Do tego dochodzi mobbing,zastraszanie i utrudnianie zycia pracujacym tam osobom:wprowadzenie 10-godzinnych dniowek.

   
Prawie były pracownik

Głupota jest Piętką achillesową tego zakładu.

   
Dany

Może wkoncu uruchamia 3 zmianę będzie mniej nadgodzin. Coś wiadomo?

   
Byly Fiatowiec
@Dany 30.05.2018 23:54

Modl sie o to,aby nie bylo 3-iej zmiany.A gdy plotka o produkcji nowej Pandy sie potwierdzi,to na 100% nocki beda wprowadzone.Problemem moze byc jedynie obsadzenie stanowisk pracy, aktualnie omijanych szerokim lukiem przez Polakow,ale pisowski rzad dal zielone swiatlo do zatrudniania w Polsce nawet i.....Filipinczykow,tak,ze wkrotce moze sie tam zrobic ciekawie,he,he...Makaroniarze beda chcieli maksymalnie wykorzystac wejscie nowego modelu auta na rynek,wiec beda zmuszac do niewolniczej pracy,zatrudnione tam osoby.W przeszlosci taka sytuacja miala juz przeciez miejsce,gdy byla produkowana poprzednia generacja Pandy.Pracownicy orali na okraglo,od poniedzialku 6 rano,do 6 rano w niedziele.Zycie spaprane po calosci.Nigdzie nie dalo sie praktycznie wyskoczyc na weekend.Wolna sobota trafiala sie raz na pol roku.

   
Natalia

Czy w ciągu tych kilku dni zmieniła się sytuacja w Fiat Auto Poland? Jak obecnie ona wygląda? Myślę, że odpowiedzi na te pytania przydadzą się osobom poszukujących aktualnych informacji na temat tego co dzieje się w firmie.

   
Spawalnia
@Natalia 11.06.2018 21:58

Nic się niezmienilo Dalej jest tak jak było u nas 3 nowych w piątek wzięło wypłatę dziś odeszlo

   
dejavu

pracownicy z ukrainy już są pracują ale tempem technologicznym na linii.niewiem czy to się to spodoba pracodawcy, raczej nie będą gonić za autem poczekają aż im ktoś pomoże.

   
4931
@dejavu 07.06.2018 15:13

U nas popracować 2 tygodnie i już została 3 reszta się zwolniła bo chcieli po 12 godzin pracować a nie 8 bo za mało zarobią

   
4931

Marchione dał sygnał, że prawdopodobnie marka Fiat staje się niszową marką dla Europy. Najważniejszy ma być jeep alfa i maserati, 500X w Serbii. O Tychach nie wspomniał. Z mojego zakładu wycofywane są powoli inne projekty, zostają tylko projekty zwiazane z 500, ludzi na razie rozsylaja po innych zakladach a w ich miejsce Ukraińcy. Ale na piękny dzień rodzinny to wszyscy przyjdą z uśmiechem na twarzy

   
Byly Fiatowiec
@4931 05.06.2018 08:07

Dziwne,ze sa w ogole jeszcze jacys chetni do zmarnowania sobie niedzieli,skoro prawie caly tydzien,z sobota wlacznie, musza tam zaiwaniac.Jesli potwierdzi sie info,ze w Tychach bedzie ponownie produkowana Panda,to jak nasciagaja do roboty Ukraincow w odpowiedniej ilosci,to znow zostanie uruchomiona 3-cia zmiana i oczywiscie soboty dalej beda "wloskie".Czyli koszmar powroci.Bedzie oranie na okraglo,tak jak kiedys.od poniedzialku do 6 rano w niedziele.Wlosi beda ich wyciskac jak cytryne,bo oczywiscie nieudolne zwiazki zawodowe nic z tym tematem nie beda w stanie zrobic.Wiec pracownicy tego czegos[bo nie wiadomo nawet jak to wlasciwie okreslic:plantacja bawelny,kolchoz,(usunięte przez administratora)?]..,powinni pokazac makaroniarzom srodkowy palec i zwyczajnie olac ten smieszny "Dzien Rodzinny" i spedzic go zupelnie inaczej,bo FIAT-a to oni juz maja serdecznie dosc...po 10-godzinnych zmianach.

   
dejavu

do emerytowanych pracowników fiata dzwonią służby REPO z propozycją pracy.może tylko z najlepszymi ocenami zapoprzednie lata.jeden już sie znalazł.osoby z dozorem elektronicznym po wyrokach już są zatrudnione.teraz czas na nastolatków.

   
40+
@dejavu 08.05.2018 15:27

przestępczość w Polsce by spadła jak by kryminaliści mieli odpracowywać wyrok na montażu

   
Natalia

@Spawalnia, jak wygląda praca w firmie? Jaka panuje atmosfera? Czy są dodatkowo płatne nadgodziny? A może jako pracownicy, możecie liczyć na profity i pakiety socjalne? @zxc, czy praca po godzinach na Twoim stanowisku jest dodatkowo płatna?

   
Dejavu
@Spawalnia 04.06.2018 06:53

Zapraszamy na montaż .tam się zmienia zdanie.

   
Ciekawy

No i jak,pracuja juz Ukraincy w FCA ?

   
Cześć
@Ciekawy 04.06.2018 12:47

Od pierwszego czerwca pracują

   
Weteran

Witam.macie moze adres meilowy do dzialu kadr fiata ???z gory dziekuje

   
xxx
@Weteran 04.06.2018 11:51

Mail nieznany :) Ale jest telefon.(32)217-91-00

   
Natalia

Proszę osoby obecne na forum o wzajemne nie obrażanie się. Wpisy nie zgodne z regulaminem serwisu będą usuwane przez administratora. Zachęcam do zapoznania się: https://www.gowork.pl/regulamin Czy ktoś z obecnych na forum chciałby wypowiedzieć się też odnośnie atmosfery w pracy? Jak wyglądają kontakty między pracownikami?

   
Spawalnia
@Natalia 03.06.2018 13:58

Jeśli chodzi o atmosferę to od lat straszą załogę że zwolnienia będą itp Jeśli chodzi o relacje między ludźmi to spoko wszyscy normalnie zachowują się wobec siebie

   
Natalia

Nic pozytywnego nie uda się opisać o Fiat Auto Poland? Jest później szansa na odbiór dnia w tygodniu? Kto jeszcze podzieli się opinią? Jest umowa o pracę? Może jakieś benefity dodatkowe?

   
Cześć
@Spawalnia 31.05.2018 21:45

Czytając twoje wpisy sądzę że jesteś dyrekcyjnym wysłannikiem do naprawy wizerunku ale już zbyt późno na takie rzeczy.

   
Zygmunt

Ten co zarzadza finansami w tej fabryce dawno powinien być wywieziony na taczkach .(Może sie doczekają ludzie:))? Jak myslą,że zamiast lepiej płacić to zatrudnimy Ukraińców bo takowi od jutra mają tam zawitać to się mogą nieźle zdziwić. Jakości ta fabryka przy takim płaceniu od ludzi wymagać juz nie może. Dobrze,że pracy w okolicy nie brakuje więc jest alternatywa i można lepszą pracę znaleść. Za obecne pieniadze nie warto w niej pracować i lepiej szukać czegoś innego. Pozdrawiam

   
Robol
@1 czerwiec i nowi pracownicy 31.05.2018 19:03

Niestety to prawda. Pracodawca który zatrudnia Ukraińców dostaje od państwa 800zl za jednego Ukraińca!!! I przez tych (usunięte przez administratora) Ukraińców pensje Polaków stoją w miejscu i stać będą!!!

   
Sam

W domach starców jest jeszcze sporo ludzi do przyjęcia,balkoniki juz czekają przy stanowiskach nic tylko się przyjmować do tego obozu.

   
Robol
@Sam 31.05.2018 16:34

Kolejna szansa to niepełnosprawni. Już tu na forum jedna z grupą inwalidzką pytała o pracę. Jeszcze trochę a będą tu głusi i o kuli

   
renata88

Dzień dobry, mam pytanie odnosnie pracy na Fiacie a mianowicie czy to prawda,że wszystkie soboty są obowiązkowe?

   
zigi
@renata88 08.05.2018 17:24

prawda

   
dejavu

w czerwcu na II zmianie wtorki i czwartki mają być po 10 godzin ze względu na zbliżające się upały.gorącą zapraszamy.ktos potwierdza?

   
Byly Fiatowiec
@dejavu 30.05.2018 09:52

Ludzie,wypiszcie sie WSZYSCY z tych nieudolnych zwiazkow zawodowych,ktore nie sa w stanie wywalczyc dla Was konkretnych podwyzek plac,ani tez skutecznie obronic w przypadku zwolnien.Malo tego,one nawet nie daja rady wymusic na pracodawcy,abyscie pracowali w NORMALNYCH warunkach,jakie obowiazuja w 21 wieku,w wielkich korporacjach,a do takich zalicza sie wlasnie FIAT.Chodzi o KLIMATYZACJE w halach produkcyjnych.Przeciez praca w tym piekarniku,w miesiacach letnich, to jest jedno,wielkie nieporozumienie.

   
Pawel

Do wszystkich chętnych szukających pracy z braku pracowników fca zwiększa tydzień pracy do 50 godzin obowiązkowo!!! Płaci 15,10 zł/godz po 10 latach pracy stawki takie same a zwrot "proste prace manualne" czytaj - zapi...dol totalny!

   
Byly Fiatowiec
@14 lat stażu 30.05.2018 13:09

Wlosi nie po to przejeli FSM zeby dac zarobic pracujacym tutaj Polakom,lecz po to aby pieniazki z zysku[ogromne] z tej fabryki w Tychach,pompowac do slonecznej Italii,dla "swoich" pracownikow.I to dziala tak samo w przypadkow wszystkich innych firm,gdzie w PL jest spolka-corka,a za granica,spolka-matka.Np.Lidl,Opel Gliwice itd..Rola Polaka w UE jest bycie niewolnikiem,zasuwajacym za miche ryzu i nic poza tym,na co wyrazil zgode rzad Polski,demolujac[celowo] wczesniej nasza gospodarke/przemysl,po roku 1989.

   
FCA Tychy

Do nowych, szukających pracy. To nie jest praca dla osob 40+ i więcej. Już niespełna 40 latek jest za stary na taką harówkę. To praca dla młodych ludzi i to szybkich i zwinnych, bo trzeba ostro (usunięte przez administratora) I dziwi mnie że do tak ciężkiej roboty biorą też kobiety. Ja jestem młody i czasem mam serdecznie dość a co dopiero osoba stsrsza ok 40 i więcej

   
byłem, widziałem
@Znawca 27.05.2018 06:30

Tylko te inne miejsca, które nie polegają na machaniu rękami są "zabetonowane" przez pociotków. Ty też pomijasz pewne fakty

   
Natalia

@lewy organista, masz odmiennie zdanie od większości obecnych na forum. Czy jesteś pracownikiem firmy? Może mógłbyś napisać coś więcej? Jak wygląda praca z twojej perspektywy? Jaka panuje atmosfera w Fiat Auto Poland? Poparte przykładami wypowiedzi są bardzo pomocne. @dejavu, skąd posiadasz takie informacje? Jesteś pracownikiem firmy? Może podzielisz się swoim doświadczeniem z Fiat Auto Poland?

   
anonymous
@Spawalnia 26.05.2018 23:42

Spawalnia. Praca w nadgodzinach nie może być traktowana jako stały i planowany element organizacji,a taka bezdyskusyjnie jest.To że KP nie precyzuje co dokładnie znaczy "szczególne potrzeby" nie znaczy że pracodawca może dowolnie sobie to interpretować.Skąd wiadomo? Gdyż istnieją liczne orzeczenia Sądu Najwyższego w tej materii.To że włosi wymyśli sobie różne kurioza w stylu "sobota włoska" jest bez znaczenia,istnieje coś takiego jak nadrzędność w prawodastwie,wewnętrzny regulamin,układy zbiorowe itp są akurat na samym dole tegoż.

   
dejavu

na interia piszą że koszty produkcji fiata pandy we Włoszech . są nizsze niż w Polsce.czyli produkcja nowej pandy będzie opłacalna jak pracownicy zejdą z wynagrodzeniami w dół.cała nadzieja w taniej sile roboczej

   
z
@dejavu 22.05.2018 15:54

Na Interii piszą... To oczywisty błąd w artykule. Jakim cudem koszty pracy we Włoszech mogą być niższe,pomyśl...

   
work11

Witam, zostałam zaproszona na rozmowę do Denso. Czy ta firma jest również pod Fiatem? Czy rzeczywiście jest tak ciężko jak mówią?Co ze zwolnieniami? Pozdrawiam

   
Pele
@work11 19.04.2018 11:48

Pracowałem tam rok,wszyscy się gonią bo pracujesz na 2 albo 3 stanowiskach w czasie zmiany,normy wyśrubowane-tam mają dobrze tylko Ci co pracują długo i mają dobre układy z dozorem

   
semafor

Luuuuuuuudzie idzie nowe, FCA zapowiedziało że ma w d...pie produkcję samochodów bo tworzy imperium naukowe z automatyzacją wszystkiego co dostępne ,instytut naukowy to pikuś. Fabryka się chyli a tu takie cuda na kiju:))))))) , a do tego powszechny plan oszczędnościowy czyli lepienie czegoś z gówna. Ciekawe kto na tym trzepie kasę.?

   
Spawalnia
@Były comau 23.05.2018 00:07

Są firmy co za przeróbkę lubi Cabrio powiedziały 4 x mniej niż Conan za to samo

   
Monter

Hej dostałem wypłatę 2900zł na rękę 20dni i 4soboty bez soboty wychodzi 2000 zł przepracowane po10latach pracuję na montażu sami widzicie ze nie warto

   
Dejavu
@Monter 10.05.2018 09:55

Nie przepij .odłóż na emeryture

   
dejavu

od 1 czerwca zaczną pracować pracownicy z ukrainy.8 godzin na taśmie a następne w sistema gdyż wtedy tylko da się zarobić.nocki mają wolne chyba że będzie 10 godzina praca na 2-giej zmianie to dodatkowa kasa im się przyda.powodzeeeeeenia bracia!

   

Zostaw opinię o Fiat Auto Poland - Tychy

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fiat Auto Poland