brak logo

Copy General Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Copy General Sp. z o.o.

ja jestem alicja 2012-01-31 16:57
a sory, daty mi sie pomerdaly to nie lipiec tylko 01-01-211 to (usunięte przez administratora)to pisal pewnie, akurat po udanym sylwku nie mial co robic :P
śmiech na sali 2012-04-17 21:07
*alicja- wspaniały post, kierownictwo widać jak próbuje wypromować firmę brawo.
Odnośnie pracy, troszkę popracowałem w tej firemce bo blisko 5lat. Jedyny plus to miłe towarzystwo (nie licząc kierownictwa). Warunki pracy koszmarne, obóz pracy to za mocne słowo, ale śmiało można powiedzieć o nieludzkich warunkach. Szefostwo jest na poziomie podstawówki, czysta amatorka, 0pomysłów na rozwój firmy. Pieniądze bardzo dobre, bez nadgodzin można wyciągnąć 1700zł na rękę. Perspektywy rozwoju bardzo duże, częste podwyżki i duże nagrody (wtedy się budzimy). Jeśli ktoś zastanawia się nad pracą w tym molochu z czystym sumieniem odradzam, szkoda nerwów i zdrowia. Polecam poszukać troszkę dłużej i na pewno traficie na dobrego pracodawcę.
PAX 2012-07-31 19:22
Miałem okazję pracować w Copy General. Powiem szczerze, że stawka i tak była wtedy dość duza. Atutem byla mozliwosc podpisania umowy o prace.


Sama praca jest bardzo rozwojowa i ciekawa (przynajmniej na jakiś czas bo to już zależy co kto chce robić w życiu), ale cały czar pryska jeśli chodzi o kierownictwo. Szkoleniowiec jest zwyczajnym chamem i sądzi, że jest niezastąpiony. Trudno się dziwić. Sam \\\\\\\"głównodowodzący\\\\\\\" na Jerozolimskich powiedział, że to najlepszym szkoleniowcem jak do tej pory. Z tego wynika, że według niektórych lepiej mieć w załodze dobrze sprawdzającego się chama. Strasznie słabe. Jest tez niezbyt przyjemny kierownik zmiany (sami się przekonacie), który uwielbia złośliwe docinki i zwyczajne tłamszenie ludzi. Łatwo wyczuwa kto daje sobie w kaszę dmuchać. Reszta ludzi w normie, jak w kazdej niemal pracy.

Wiekszosci osób z kierownictwa mówię stanowczo nie. W pracy liczy się tez atmosfera, a w tym punkcie nie jeden raz bywało bardzo nieprzyjemnie.

Podsumowanie:
Praca jest ciekawa i dobrze platna, ale na tym zalety sie koncza. Wystawiam dostateczny.
2
ralsz 2012-09-16 09:20
Witam

Czy osoba PAX może się za mną skontaktować.
Też pracowałem w COPY GENERAL i pozew jest w sądzie.
(usunięte przez administratora)n.pl
2
Rex 2012-09-19 16:06
O co poszedł pozew jeśli można zapytać? Oo
calina 2012-09-23 00:24
burdello bum bum na kółkach. Uważajcie, zanim złożycie CV zastanówcie się.
1
Chętny 2012-10-02 23:25
Proszę opisz coś więcej. Poważnie zastanawiam się aby złożyć w tej firmie swoje CV.
CocoJambo 2012-10-09 21:04
Składaj, za jakiś czas wpiszesz w tym miejscu swój komentarz:D
thc 2012-10-14 12:26
Ludzie zanim złożycie swoje cv w tej firmie to sie 1000 razy zastanówcie!!!!
jane13 2012-10-23 13:16
A jak wyglądają godziny pracy w tej firmie? Proszę napiszcie coś jeszcze na ten temat oczywiście kto tam faktycznie pracował. Pozdrawiam.
thx 2012-11-11 17:36
6:45-14:45
14:15-22:15
22:00-7:00 (zmiana nocna )
jA 2012-12-14 15:51
6:45 - 14:45
14:15 - 22:15
22:00 - 7:00

to są 3 głowne zmiany, oprócz tych zmian są też tzw. "środki" czyli praca w godzinach:
8:00 - 16:00
10:00 - 18:00
12:00 - 20:00

Nie pracuję sie w takie dni jak: Sylwester/Nowy Rok, Wielkanoc, Boże Narodzenie.

Płaca: 12zł / 1 h brutto dla początkującego (chociaż osoby, które pracują 3 rok też mają tą samą stawkę).

Premie: żadna

Nagrody pieniężne: żadne

Podwyżki: ostatnia 3 lata temu i na 20 osob dostały tylko 3

Awanse: sporadyczne, bardzo rzadkie, wymuszone sytuacją gdy Kierownik Zmiany sie zwolni i potrzebują kogoś na jego miejsce.

Możliwość rozwoju zawodowego: zerowa.
Na rozmowie kwalifikacyjnej obiecują szkolenia, kursy itp. - w praktyce to wygląda tak, że jak sie czegoś sam nie nauczysz tego nie będziesz wiedział.

Atmosfera w pracy: dobre relacje między pracownikami, natomiast bardzo złe kierownictwa w stosunku do pracowników.
Patryniak1916 2013-06-05 16:39
Hmm jutro mam rozmowę W tym roku jeszcze nikt nie napisał opinii...
THX 2013-07-03 15:33
UCIEKAJ JAK NAJDALEJ
kamiledi15 2013-11-27 18:16
Jeśli już piszecie jakieś opinie, to piszcie KONKRETY. Co ma człowiek wywnioskować z takich wpisów? Jeśli jest tak źle, to napiszcie dlaczego. Inaczej to puste słowa bez żadnego znaczenia. Nawiasem mówiąc tu na Gowork w prawie każdej firmie są właśnie takie wpisy, napisane chyba przez gimnazjalistów.
Jutro idę na rozmowę. Pierwszy minus to taki, że w ogłoszeniu nie było ani słowa o dyspozycyjności, a widzę, że to punkt otwarty 24h 7 dni w tygodniu. Wypadałoby o tym wspomnieć w ogłoszeniu, zwłaszcza, że składałem przez stronę gazetapraca.pl, gdzie nie było nawet nazwy firmy, więc nie mogłem tego wcześniej sprawdzić. A że mam pewne plany na 15 grudnia (niedziela) to jutro będę walczył, żeby ten dzień mieć wolny. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
kimi 2014-03-04 23:06
@Król, nie do końca rozumiem jakie tryby. Jak wyglądają te zmiany godzinowo, jeśli możesz napisać w Copy General?
gabik 2014-03-17 20:33
Copy General szuka nadal do pracy, pracownika działu produkcji oraz do obsługi klienta. Ogłoszenia nie wyglądają tak źle.
garry 2014-05-23 00:40
Dziwne, wszedłem własnie na strone Copy General i nadal sa te dwa ogłoszenia, czyzby nie mogli nikogo od marca znaleźć?
arni 2014-05-27 19:45
Widocznie, jeśli ludzie uslyszą na rozmowie warunki finansowe to nie są zainteresowani.
2
surowy 2014-06-27 21:00
wina kiełbika i tyle
8
sammi 2014-08-19 23:01
Kto to kiełbik ?
pracownik copy 2014-09-01 13:02
Pensje w copy są żałośnie niskie. Zarabiamy na poziomie pracowników sieci fast food a wiedzę i umiejętności musimy mieć o wiele większe! Do tego dochodzi brak szacunku ze strony klientów ;) odradzam!
7
pracownik nr1 2014-10-01 15:24
tomek piszesz jakby ci za to płacili
pracownik nr2 2014-10-04 21:28
tomek [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jak potłuczony, to bardzo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] firma
kiełbik 2014-10-22 17:26
Rotacja jest bo nie proponujecie kart klienckich. Wiem bo Żaneta mi doniosła!
17
były pracownik 2015-01-09 15:30
Po pierwsze - nie wiem kto wymyślił taki system opiniowania. Totalna anonimowość wiąże się z małą wiarygodnością opinii. Nawet konkurencja może obsmarować kogokolwiek, bez żadnej odpowiedzialności za swoje słowa.

Ale do rzeczy - w CG, jak wszędzie, gdzie spotka się dwóch ludzi, będą 2 różne opinie. A mamy do czynienia z firmą, która - jeżeli dobrze pamiętam - istnieje od 1993 roku. Czyli ludzi przewinęło się kilkadziesiąt, może kilkaset. Niektórzy z nich odchodzili po miesiącu, niektórzy po 5 czy 7 latach, a są tacy, którzy pracują już 16 czy 18 lat!

I co najlepsze - większość przeszła wszystkie szczeble kariery, do Prezesa czy Dyrektora włącznie. Zaczynali, jak wszyscy - od kopiowania. A więc pisanie o tym, że nie ma możliwości awansu nie jest wiarygodne.

Firma ta dała także możliwość totalnego rozwoju - na wszystkich polach. Kilku pracowników wykorzystało to skutecznie. Dziś mają własne firmy o tym samym profilu, skutecznie konkurujące z CG.

Za to dziękuję...:) Były pracownik, obecny właściciel innej firmy... Złego słowa powiedzieć nie mogę i nie chcę..
1
były pracownik copy 2015-08-27 18:55
Witam, Praca w Copy na start jest bardzo dobra. Ludzie i atmosfera są mocną stroną. Czasami tylko wymyśla bzdury kierownik punktu i dyrektor jak np. krzyczenie na cały regulator "dzień dobry" do każdego kto wejdzie :D, ale przecież ktoś musi "trzymać" firmę w ryzach (chociaż nie jest to dobry sposób) ;) Jeśli ktoś chciałby się podszkolić z obsługi maszyn i programów to trafił dobrze. Copy zatrudnia osoby bez doświadczenia zawodowego przez przez co daje możliwości rozwoju osobom które nie mają bladego pojęcia o druku. Rotacja jest ogromna, pracy też jest dużo niestety. Zarobki małe, niewspółmierne (około 12zł/h brutto na start plus niewielkie premie 50-300zł), ale to nie jest praca do końca życia. Rok i uciekajcie dalej :) Konkurencja chętnie przyjmuje do pracy po Copy General. Nie miałem problemu ze znalezieniem lepszej.
Pzdr
1
były pracownik 2015-10-21 10:33
Witam wszystkich Opinia będzie szeroko pojęta. Omówię większość aspektów tej pracy. Zacznijmy od zarobków. Netto w zależności od miesiaca na start wyciągniecie 1400-1500zł. Umowa o prace, brak jakiegokolwiek socjalu. Po przedłużeniu umowy to zależy od "menagera" oraz waszych pertraktacjach. Praca polega na obsłudze klientów (głównie) oraz zamówień ale to już po jakimś czasie(gdy zauważą że sobie radzisz i nie pyskujesz). Obsługa maszyn mało i wielkoformatowych. Praca w punkcie na Alejach Jerozolimskich wyróżnia się metrażem i ilością maszyn oraz czynnikiem ludzkim. Sprzątanie punktu, zmywanie podług, noszenie kartonów w standardzie. Pomieszczenie socjalne 2-2.5m2, brud, smród i ubóstwo zaraz przy pomieszczeniu przełożonego. Częste kontrole w punkcie przez dyrekcje również standardowe. Menager w tym czasie (i tylko wtedy) wychodzi na punkt i coś robi, pomaga i zarządza ludźmi. Atmosfera w pracy ciężka. Na początku bardzo miło, ludzie od szkolenia mili. Po pewnym czasie dowiadujesz się, że obydwaj kablują na potęgę na was więc raczej bądźcie mili dla nich. Laski też bardzo miłe ale po pewnym czasie też dowiadujesz się, że chodziły na ploty do szefa. Wtedy już wiesz, że należy się pilnować. Praca na Jana Pawła specyficzna. Punkt mikroskopijny, pomieszczenie socjalne u szefa (także lepiej się integrujcie), kierownik zmiany z przerostem ego . Marszałkowska, inny świat. Całkiem przyjemni ludzie. Kierownik z Marszałkowskiej. Nastawcie się na migracje między punktami jeśli was menager "lubi". Ogólnie nie polecam chyba, że nie macie honoru i dołączycie do towarzystwa wzajemnej adoracji. :)
1
Były pracownik 2015-10-22 18:04
Byłem pracownikiem tej firmy przez jedyne 3 miesiące i mogę stwierdzić, że praca ta daje wiele możliwości rozwoju w zakresie obsługi klienta, maszyn drukujących, obsługę programów graficznych no i przede wszystkim praktycznej wiedzy w zakresie przygotowania plików do druku. Jest także rozwojowa ze względu na atmosferę wśród szeregowych pracowników.

Jednak na tym czar pryska, gdyż sposób funkcjonowania tej firmy daje wiele do życzenia. Przede wszystkim mam na myśli podejście jednego z kierowników o owocowym nazwisku do młodych pracowników ( i nie tylko). Osobiście czuje się psychicznie stłamszony przez niego. Nie polecam współpracy z nim gdyż grozi to pojawieniem się wielkiego stresu ( ile można wysłuchiwać ciągłych docinek, wymądrzania się i sprowadzanie kogoś do roli idioty oczywiście w oczach tego kierownika). Po drugie szkoleniowiec, który ma "judaszowy" uśmiech i donosi na wszystkich byle by osiągnąć swój cel ( czyli zabłyśnięcia w oczach kierownika punktu).

Po trzecie ciągła presja ze strony innych zarządzających tą firmą. Mimo, że będziesz się starał jak najbardziej potrafisz to i tak usłyszysz, że mało.

Nie polecam pracy w tej firmie, chyba że lubisz być gnębiony psychicznie i fizycznie.

Pozdrawiam
Zawiedziony "ex"pracownik
5
Aga 2015-10-26 01:49
Racją jest,że do tego miejsca się nie ma co przyzwyczajać :(
Ludzie Ok, jednak ten kierownik który gwłaci samym wzrokiem :( i ten trener któty twierdzi że jesteśmy głupiutkie i do wykorzystania :( Jednak oprócz pana T. gorszy jest Pan G. który obmacuje na zapleczu :(
Szukam tych które to doświadczyły :(
Napisz TU a odpisze bo dość MOBBINGU i gwałcenia za więcej za godzine niź 3 złote za godzinę :(

Wykorzystana
10
qwerty 2015-10-30 16:34
Ciężka, źle opłacana praca w atmosferze mobbingu i pod ciągłą presją. Kierownictwo jest chamowate, potrafi w pracowników rzucać ( usunięte przez administratora )Pensja żałośnie niska, wymagania z kosmosu. Nowi pracownicy są traktowani jak podludzie. Jedyny plus tej firmy, to że daje umowy o pracę.
9
qwerty 2015-10-30 18:08
Mobbingu to doświadczył chyba każdy pracownik CG, ale molestowanie to nowość. Gratulacje dla firmy za szybki rozwój...
9
Klientka/Kandydatka 2015-11-02 13:27
w czasie studiów często korzystałam z oferty Copy General i zawsze byłam zadowolona, zdecydowałam się złożyć CV i o dziwo był odzew. Zostałam zaproszona na rozmowę, w przed dzień poszłam do copy wydrukować jedną rzecz i niestety jak usłyszałam jak jeden z kierowników na głos miesza z błotem jedna pracownice i się z niej wyśmiewa zdecydowałam, że zrezygnuje. Przykro mi, ale należy szanować pracownika tym bardziej że KLIENT to słyszy.
9
były pracownik 2016-02-02 15:09
Firma Copy General stawia na wyzysk pracowników. Tylko będąc przysłowiowym lizodupem i nie sprzeciwiając się wciskaniu masy nadgodziny (najlepiej w ogóle bezpłatnych) macie szansę na spodobanie się dyrektorowi generalnemu i jego klice :D A potem może i premie będą adekwatne od informacji, które doniesiecie w zębach. pozdrawiam wszystkich co się uwolnili od tej sekty i nie dali zmieszać z błotem :)
12
ert 2016-02-18 20:17
Gratuluje Ci kolego wolnośći. Dobrze pamietam co to znaczy tam pracować.
3
Były pracownik 2016-02-21 20:02
Praca dobra na początek. Przyjmują bez doświadczenia, więc można przynajmniej wpisać coś do CV. Fakt, że można się nauczyć wielu rzeczy i oswoić z obsługą klienta. Jednak nie polecam siedzieć tam dłużej niż rok.
Polityką firmy jest jak najbardziej stłamsić pracownika, by uważał, że nigdzie indziej nie dostanie pracy, a Cg jest tak wspaniałomyślne, że nadal go trzyma. Pensję na czas i umowę o pracę uważają za swoją wielką zaletę, coś czym powinni się szczycić, a przecież jest to obowiązkiem pracodawcy.
Co do samej pracy na punkcie. Atmosfera między pracownikami świetna, kierownicy zmian w większości też w porządku. Gorzej z górą, która chce zrobić z pracowników roboty...

Wypłaty śmiesznie niskie i nie adekwatne do tego ile trzeba robić i umieć oraz do sposobu traktowania nas przez niektórych klientów.

Najlepiej jak potrafisz robić tysiąc rzeczy na raz- odpisywać na maile, rozmawiać przez telefon, obsługiwać kolejkę klientów i robić zamówienie. Wtedy może będziesz traktowany jak przeciętny pracownik. A jeszcze lepiej jak będziesz wcześniej zaczynał, później kończył, skracał przerwę (która trwa 15 minut) i nie będziesz potrzebował toalety.

Pozdrawiam wszystkich, którzy wiedzieli, że stać ich na więcej i opuścili ten obóz pracy :)
A do tych, którzy rozpatrują zatrudnienie się tam- jak wyżej napisane praca daje duże doświadczenie i rozwój (ale to jedynie przez kilka pierwszych miesięcy), potem uciekajcie jak najszybciej.
8
kolejny były 2016-02-25 23:07
PORAŻKA, DNO...
6
poniżejDNA 2016-03-02 17:34
Zdarzyło mnie się przepracować kilka miesięcy w tej FIREMCE i muszę stwierdzić, że lepiej to już traktują w MarcPolu w którym obecnie pracuje. Pieniądze te same, elastyczne godziny pracy. W Copy General jedyne co mnie nauczono to liczyć na samego siebie. Niestety szkolenia przez trenera Oskara są dramatyczne, ten człowiek umie tylko podstawowe rzeczy a nawet z tymi prostszymi lata po pomoc bo nie wie. Leser jakich mało. Kierownictwo w sumie ok ale widać że zestresowane jak kury w chowie klatkowym. NIE POLECAM no chyba że lubisz cierpieć.
3
kolejny były pracownik 2016-03-04 23:05
Niestety ale złe opinie o tej firmie są prawdą. Nie polecam. Bardzo źle traktują pracowników i w niegodziwych warunkach. Z resztą widać jaka jest rotacja. Każdy kto się szanuje ucieka
7
pracowałem kiedyś w Copy General Sp. z o.o. 2016-03-19 21:14
Po opiniach widać, że kierownictwo w tej firmie z najwyższego szczebla "tapla się we własnym sosie". Jak się dba, tak się ma ...
10
kolejny były drukarz 2016-05-24 02:03
Moje zdanie:

Pozytywy pracy w CG.
+ pensja na czas
+ po okresie próbnym, umowa o pracę
+ fajni współpracownicy
+ dobra lekcja:
(radzenia sobie z presją czasu bo większość klientów się śpieszy "bo ja chcę tylko ...", "bo ja się śpieszę")
(można wyrobić sobie grubą skórę; ciągłe pretensje klientów o wszystko, praca pod presją czasu)
(praca na programach graficznych)
(nauka staranności, dokładności w sprawdzaniu dokumentacji często bardzo ważnych)
+ polecam punkty na Jana Pawła i Marszałkowskiej więcej spokoju

Minusy:
- wynagrodzenie nieadekwatne do obowiązków i stylu pracy (za niske wynagrodzenie)
- ciągle psujące się maszyny: na samoobsłudze zacina się papier, wieszają komputery, klienci są zdezorientowani, nie wiedzą co mają robić wołają o pomoc pracowników, którzy często obsługują już innych klientów lub są zajęci wykonywaniem pilnych zamówień, powoduje to stres i zdenerwowanie po obu stronnach
- krótki czas realizacji zamówień: kierownictwo/pracownicy przyjmują zamówienia, których nie można w normalny sposób zrealizować: psujące się maszyny, pretensje klientów, masa innych zadań
- niekompetencja współpracowników, coś co można wykonać w 5 minut inni robią pół godziny, zajmują maszyny, robi się kolejka i mamy znowu festiwal pretensji i złości
- często można oszaleć, gdy np. na zmianie jest na sklepie 20 - 30 klientów albo i więcej i każdy z nich czegoś chce "a bo drukarka nie drukuje" "jak mam kopiować?" "czemu to nie działa?" "czemu tak drogo?", "bo ja chcę zapłacić", "nieładnie, niech mi pani poprawi bo ten kolor to nie jest różowy a malinowy" itp. MASAKRA
- ciągłe pretensje: niekompetentnego kierownictwa że za wolno, że za mało, że źle, ciągłe pretensje klientów o wszystko
- zła organizacja punktów: np. Aleje Jerozolimskie to taki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] masa klientów, masa zamówień, na pozostałych punktach mniejszy młyn, chyba że pracujesz na produkcji to też masz co robić ale nie masz bezpośredniego kontaktu z klientami.
- w zależności czym się kto zajmuje to np. na Alejach przez 8 - 12h jest się cały czas na nogach - biegasz jak głupi po punkcie od komputerów gdzie obsługujesz klientów, po kasę, nastepnie na samoobsługę - tłumaczyć klientom jak się drukuje, bo coś im nie działa, a to biegasz na zaplecze po arkusze i każdą pierdołe. Dzień pracy na AJ to pół maraton spokojnie się zrobi, bo na Jana Pawła czy Marszłakowskiej punkty są mniejsze i mniej się dzieje.
- beznadziejna kasa która często się wiesza, robią się kolejki, nie drukują paragony, faktury
- przerwa (tylko 15 min) jest nagrodą a nie przywilejem, bo jak iść na przerwę gdy masa klientów czeka do obsługi a zamówienia do realizacji/ a jak jesteś już na przerwie to nawet nie zdążysz napić się kawy, herbaty ?
- obniżenie jakości usług, przez stare, zajeżdzone maszyny, wieszające się komputery,
- pracownicy są przemęczni, często pracują po 7-10 dni pod rząd,
- wszystko na raz: drukowanie, kopiowanie, obsługiwanie klietnów, odpisywanie na maile, odbieranie telefonów, obsługa kasy, pomoc na samoobsłudze, bieganie po arkusze, zmiana rolek, docinanie, dziurkowanie, bindowanie, laminowanie, składnie - i tak cały czas.
- jest dużo do zrobienia a mało osób do pracy


Podsumowanie:
Praca fajna ale na krótszy czas tak na 4-6 mc góra, bo potem strasznie wykorzystują. Widać, że firma nie uczy się na błędach, nie potrafi rozwiązywać prostych błędów. Firmą zarządza klika jednych i tych samych ludzi.
To co przemawia na korzyść to umowa o pracę i wynagrodzenie na czas. Niestety, na dłuższą metę każdy ucieka bo ma dosyć pracy w takich warunkach.
Motto firmy: "Zapierdalaj i nie marudź"
16
zgoda 2016-05-25 22:28
Przeczytane dziś na stronie Copy General:
Praca w Copy General to:

praca w międzynarodowej firmie o ugruntowanej pozycji na rynku
przyjazna i koleżeńska atmosfera w pracy
możliwość rozwoju kariery na oferowanych przez firmę szczeblach kariery
praca z uczciwym, wyrozumiałym i rzetelnym pracodawcą, który dba o swoich pracowników

Jaki wyrozumiały hmmm dla kogo, chyba nie dla pracowników, których wyzywa się od debili
Jaki rzetelny hmmm w czym chyba że w tłamszeniu pracowników

Uważajcie na tego pracodawce bo nie warto.

Kierownik Punktu na Alejach - Piotr W. dajcie spokój wyżej "kupe" robi niż dupe ma hahaha i ten Mariusz S. psychopata, jedyne co umie to wywyższać się nad innymi i składać mapy hahaha. UCIEKAĆ, NIE SKŁADAĆ CV I BOJKOTOWAĆ TEGO PRACODAWCE !!!!!!!!!!!!
20
były 2016-06-13 17:46
(usunięte przez administratora) . to jest gość hehe. Omijać szerokim łukiem. Z resztą-głowa psuję się od głowy. Dyrekcja to samo!
4
byłonima 2016-10-10 16:09
hahahahha ,ile Ci zapłacili za komentarz ?
edek 2016-10-11 16:26
a wiadomo czy w najbliższym czasie będzie poszukiwany doradca techniczno-handlowy? W końcu o takie zatrudnienie nie trudno
Maksymalnie 2-3 miesiace 2017-01-31 23:12
Copy General jest dobrą firmą by załapać doświadczenie w branży poligraficznej oraz wyrobić sobie "twardą skórę" ponieważ praca jest stresująca, szczególnie punkt na Alejach Jerozolimskich (max. 2-3 miesiące).
Pensja jak wspomniano jest śmiesznie niska (2000zł brutto) - zupełnie nie pokrywa wiedzy teoretycznej jaką posiadają pracownicy, a tym bardziej nie motywuje by dokładać starań do umiejętności praktycznych.
W punktach usługowych stale brakuje pracowników, czego skutkiem jest niezadowolenie klientów z powodu czasu oczekiwania oraz samych pracowników gdyż nie wierzę by nie przejmowali się komentarzami ludzi.
Maszyny, szczególnie na punkcie AJ stale mają usterki techniczne więc serwis co ok. 2 dni jest normą.
Kierownictwo jest dosyć czepialskie, w pewnym momencie już nawet się nie słucha wielu "uwag" a tylko pozwala się spokojnie wygadać. :)
Ceny usług są mocno zawyżone co również wpływa na niezadowolenie klientów + do każdego zamówienia należy doliczać absurdalne dodatki za rzeczy które u konkurencji są wliczone w cenę (Wysłanie maila 2zł, wydruk z pliku innego niż pdf 3,5zł, obsługa komputera w strefie samoobsługowej 1zł). Efektem tego typu praktyk jest że często cena dodatków znacznie przewyższa koszt faktycznego wydruku.
Przerwa w ciągu 8h pracy to standardowe 15 min. - niestety jest bardzo niestarannie przestrzegana, często zdarza się że po prostu nie zdąży się z niej skorzystać.
Komputery do pracy nie są w żaden sposób przystosowane do pracy w poligrafii, są to składaki które mają problem z każdym większym plikiem co bywa frustrujące szczególnie gdy jest kolejka.
Grafik to 5 dni pracujących w tygodniu. Można zgłaszać prośby grafikowe jednak nie są one za bardzo brane pod uwagę. Więc nie jest to praca dla studentów dziennych oraz osób mało dyspozycyjnych.
Mimo że na zmianie jest jedna kasjerka to pracownicy poligraficzni muszą znać na pamięć całą tabelę kodów (100-200 kodów) produktów oraz usług co może być przysparzać spory problem - więc praca osoby na kasie to jedynie wbicie dostarczonych kodów i przyjęcie pieniędzy.
Możliwość na awans - 0%

Reasumując: Copy General to firma która kiedyś świeciła tryumfy a teraz tylko odcina kupony. Widać że zatrzymała się 10 lat wstecz. Na szczęście przyjmują ludzi bez doświadczenia więc po krótkim czasie można przejść do porządnych firm konkurencyjnych.

Na plus:
- Wypłata, mimo że niska, to zawsze na czas
- Zespół współpracowników
- Szansa zdobycia pierwszego doświadczenia
- Lokalizacja w centrum Warszawy
- Praca w punktach na Marszałkowskiej oraz Jana Pawła

Na minus:
- Stale niesprawny sprzęt na punktach usługowych
- Niskie wynagrodzenie
- Kierownictwo ( tu należy wymienić wspomnianego wcześniej Piotra W.)
- Stresująca atmosfera na Alejach Jerozolimskich
- Brak ludzi do pracy
- Brak solidnego przeszkolenia
- Pracownicy oprócz wykonywania usług poligraficznych, sporządzają również kłopotliwą i wydłużającą czas pracy kalkulację dla kasjera
- Mało elastyczny grafik
- Kontrole pracowników poprzez kamery
- Premie, a raczej ich brak
- Szansę na awans są równe 0

Pracowałem w tej firmie pewien okres czasu i uważam że dała mi wiele pod względem poznania specyfiki zawodu. Jednak stanowczo odradzam CP jako stałego pracodawcę.
11
A. 2017-04-27 12:23
Pracowałem w Copy General dwa miesiące (styczeń i luty). Świadectwo pracy otrzymałem dopiero wczoraj (26/04) czyli prawie 2 miesiące później. Pierwsze zostało wysłane na poprawny adres, ale na złe nazwisko. Drugie na dobre nazwisko, ale na zły adres. Jak to przysłowie mówi do 3x sztuka i tu się CG udało! Uff... :)

Jeżeli chodzi o samą pracę to uważam że 2, góra 3 miesiące w tej firmie to wystarczający czas.
Chodzi mi tu przede wszystkim o bardzo niskie zarobki (jak na to stanowisko i wymaganą wiedzę to czysty wyzysk). Moja wypłata za pełen miesiąc wynosiła 1657,51 zł netto (160h) ...Do wynagrodzenia doszedł również ekwiwalent za 2 dni urlopowe, dodatkowa płaca za 18h nocnych oraz ekwiwalent na pranie w wysokości...2zł! :D
Stawka godzinowa po odliczeniu wszystkich "bonusów" to 8,60zł netto - sami powiedzcie czy to dużo czy nie.

Sama atmosfera w pracy jest stresująca (głownie przez kierownictwo). Za mała liczba pracowników, ciągle niesprawne maszyny, pretensje od klientów odnośnie wysokich cen usług, błędy w grafiku.

Oprócz faktycznej pracy (czyli usług poligraficznych) trzeba być również dobrym marketingowcem - gdyż w miesiącu musisz wcisnąć ludziom ileś tam kart stałego klienta, sprzedawcą - gdyż mimo obecności kasjera nie raz będziesz stać na kasie, matematykiem - do zapamiętania jest muuuuuultum kodów systemowych za każdą - nawet najdrobniejszą usługę, sprzątaczem - gdyż nie jeden raz będziesz latać z mopem wśród klientów, albo ze ścierką myjąc szyby lokalu od strony ulicy, oraz infolinią - gdyż oprócz swojej pracy odciążasz kolegów z biura i odbierasz każdy telefon odpowiednio przełączając go do
danego działu.

Praca zmianowa, tj. I: 6:45-14:45, II: 14:15-22:15, III: 22:00-07:00. Raczej praca dla ludzi bardzo dyspozycyjnych, rzadko kiedy zdarzało się żeby prośby grafikowe były uwzględniane.

Jeżeli chodzi o plusy, to pozytywnie oceniam jedynie zespół współpracowników. Który zawsze był skory do pomocy, ludzie są zazwyczaj uśmiechnięci (chyba że kierownictwo coś odwali). Pracę na Jana Pawła bo jedynie tam nie odczuwało się na sobie presji...pomimo kamer ;).

Na szczęście ja pracę traktowałem jedynie przejściowo, jeżeli ktoś szuka stałej pracy to polecam trzymać się od tej firmy z daleka! :)
5
PAX 2017-05-14 20:36
Ciekawie jak szkoli pan Oskar bo byl tez taki szkoleniowiec na literkę "D". W kontaktach z pracownikami niestety nie wykazywał się kulturą osobistą i życzliwością. O pewnym panu "M" szkoda mowic Nawet. Czytam komentarze ludzi w idzę, że pewne rzeczy są bez zmian w tej firmie
Trzymajcie się z dala od CG 2017-05-17 18:53
Dobra rada od wujaszka: UNIKAJCIE TEGO MIEJSCA, KAŻDE INNE BĘDZIE 100 RAZY LEPSZE

Dopóki nie zmieni się kierownik punktu na Jerozolimskich (Piotr W.) to miejsce to będzie piekiełkiem. Pomijając już kwestię płacy (1459 zł miesięcznie, o obiecywanych premiach zapomijcie), to atmosferę podgrzewa wspomniany wcześniej kierownik, który stoi nad pracownikiem jak kat i choćbyś robił wszystko dobrze to znajdzie wiele uwag. Pamiętaj, że musisz robić wszystko 10 razy szybciej, by być bardziej WYDAJNYM. Ten zakompleksiony korniszonek musiał być nieźle dojeżdzany w swoim życiu i teraz się wyżywa albo ma małego i znajduje w pracy upust swojej frustracji.
Drugą najgorszą personą jest grubas kierownik zmiany Mariusz, który traktuje pracownika jak psa.
Do okropnego traktowania dodajcie sobie jeszcze zmiany nocne i powinniście znaleźć odpowiedź na pytanie czy iść na rozmowę kwalifikacyjną.

Jedynym plusem tak jak parę razy wcześniej zostało to wspomiane jest pomoc ze strony współpracowników, którzy są do rany przyłóż i pomagają w potrzebie mimo słabej atmosfery w firmie.

Dokąd zmierza Copy General? Ogromna rotacja pracowników mówi chyba najwięcej. Może gdyby to zarząd firmy musiał szkolić co chwila nowych pracowników to wtedy by się coś zmieniło, ale skoro to nie ich problem to po co cokolwiek zmieniać? :)
8
Andrzej 2017-05-24 19:08
Witam,

A jak z płacami i zmianami?
1
Zostaw swoją opinię o Copy General Sp. z o.o. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Copy General Sp. z o.o.