Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Profil firmy: TABAK POLSKA Sp. z o.o.

zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-03-13 16:39:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ze sprzedaży zdrapek? nikt nic nie dostanie, bo nie przekroczono sprzedaży ogólnej (nie bazowej)
zdjecie uzytkownika
klaj - 2016-03-14 11:57:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [kabaczek - 2016-03-13 07:58:21]:
Dostaniecie "gadżety" na pocieszenie, nam przysłali taki syf że nawet nie brałyśmy tego do domu, bo szkoda tracić miejsce w torebce....
zdjecie uzytkownika
iwka - 2016-03-14 14:03:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
w takim przypadku miała zostać wypłacona nagroda o połowę mniejsza jeśli nie przekroczymy tego pułapu ale u nas w firmie jak zwykle albo Cię kijem albo pałą. Narobisz się namęczysz żeby się dowiedzieć że nagrody nie ma. Ja mam jedno pytanie zdarzyło się wam może że brakowało wam całej nie rozpoczętej paczki zdrapek? Nam się to jeszcze nigdy nie przytrafiło choć pracuję w firmie już 5 lat ale od kilku miesięcy szkolimy co rusz nowego pracownika i okazuję się że brakuje paczki zdrapek teraz to nawet nie wiadomo kto za to odpowiedzialny mam dość wszystkiego i jeszcze to masakra
zdjecie uzytkownika
locked - 2016-03-14 21:26:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że ostatnio nie pojawiło się żadne ogłoszenie pracy co jest najlepszym dowodem na brak rotacji wśród pracowników. Pewnie i wypłata się pojawi w terminie.
zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-03-15 09:38:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [iwka - 2016-03-14 14:03:14]:
Ja bym to zgłosiła KR i wysunęła swoje podejrzenia.
zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-03-15 09:41:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [iwka - 2016-03-14 14:03:14]:
I zarządziłabym jeszcze codzienną inwentaryzację paczek (nie pojedyńczych zdrapek)
zdjecie uzytkownika
kiaoa - 2016-03-16 21:30:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a jak wygląda u Was oferta pracy jako Referent ds. Kadr i Płac? bo nie napisali stawek,a nie ukrywam, ze dla mnie jest to w zasadzie kluczowa kwestia jednak.
zdjecie uzytkownika
Mila - 2016-03-18 13:26:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [miasto - 2016-02-01 16:06:30]:
Wiesz miasto spróbowałam w pewnym markecie na kasie i mogę się wypowiedzieć: jestem kasjerką, wykładam towar i sprzątam. Po pierwsze nie za najniższą krajową, po drugie na dzień kobiet i święta profity, imprezy firmowe, prywatna opieka medyczna, bilety do kina, dopłata do wakacji dzieci. do wyprawki szkolnej, stażowe.
W końcu przerwa w pracy : )
Nie jestem już księgową, kadrową, analitykiem rynku, zaopatrzeniowcem,sprzedawcą, sprzątaczką. totalizatorem. Mam jasno wytyczone obowiązki.
Można normalnie : )
zdjecie uzytkownika
ja - 2016-03-18 21:35:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Mila - 2016-03-18 13:26:43]:
Gratuluję :) też mam to za sobą, wiem, że można po prostu tylko obsługiwac i skupic się na klientach bez ciągłego stresu, nacisku itp można normalnie pracowac o czym przez chwilę zapomniałam.
zdjecie uzytkownika
quiz - 2016-03-19 10:21:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
bardzo fajnie słowa piszesz @Mila. kiedyś pracowałam na kasie za granicą i to dokłądnie wyglądało tak jak piszesz- miło i spokojnie. mam nadzieję ze ten "zachodni" standard do nas szerzej zawita.
zdjecie uzytkownika
ona - 2016-03-23 07:24:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Lidl i Biedronka ujawniają zarobki, może Tabak ujawni jaki jest chojny dla pracowników, wykonujących pięć etatów w jednym !!!
zdjecie uzytkownika
ja - 2016-03-23 12:41:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Co tu ujawniac :-) najniższa krajowa plus premia maksymalnie 200zł brutto i to dla tych co pracują 10 lat i dłużej . Co najlepsze target tak zawyżony w tym miesiącu, że premii nie będzie :-(:-( i to w okresie ŚWIĄT. Bo chyba Firma nie przypuszcza, że raptem zrobimy 40 tysięcy więcej niż zawsze! Ehh, brak słów :-( trzeba sprawić sobie chyba z dwójkę dzieci i stanąć w kolejce po 500 plus:-) już mam dwoje dzieci, dochód na osobę ponizej minimum, kolejne dwoje to 2tys będzie .
zdjecie uzytkownika
luiza de fones - 2016-03-23 19:52:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Miało być lepiej...miało oj miało...i wynika z tego , ze nie ma co sie starac...bo choćby nie wiem jak człowiek sie starał z prowizji dostanie tylko 70 zł...nie ma sznas na wiecej...wiec ja sie pytam po co sobie flaki wypruwac...nasz sklep co raz wiecej zarabia...a my prowizji mamy co raz mniej. Dziekuje.
zdjecie uzytkownika
tabak_sprzedawca - 2016-03-24 06:38:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Nie mam pojęcia jak wyglądają stawki w biurze. Wiem jedno często zatrudnione są osoby, które wcale nie ogarniają swoich obowiązków i przerzucają je na sprzedawców. Mam na myśli przede wszystkim księgowe. Ile czasu zajmuje nam wytłumaczenie księgowej czegokolwiek to jest masakra. W tym czasie kolejka na punkcie i ludzie się burzą, że przez telefon rozmawiam, wtedy im mówię: luzik niecierpliwy kliencie ale księgowej- burakowi bez pojęcia tłumaczę podstawy księgowości. Albo stwierdzenie klienta: co tam siedzi przy komputerze i pasjansa stawia? Wtedy odpowiadam: Burak poczeka z tą zdrapką za złotówkę, bo e-mail muszę napisać do KR, w którym trzeba w tabelkę imienną wpisać co sprzedałam na swojej zmianie. Większość poleceń KR zwłaszcza z mojego regionu to jakiś idiotyzm. Przed Bożym Narodzeniem gdzie ruch jest masakryczny mamy wypełniać tabelki ile czego sprzedałyśmy. Masakra. Weźmy pod uwagę, że nie mamy systemu, który nam to wygeneruje tylko raporty z kasy trzeba wydrukować i na piechotę to policzyć. Wieczorem druga zmiana musi zrobić to samo tylko jeszcze na piechotę musi odliczyć sprzedaż z pierwszej zmiany. A za chwilę dostajesz e-mail, że w 2013 to sprzedałaś tyle...a w 2014 to tyle... Skoro KR ma dostęp do takich zestawień to po co utrudnia nam życie z tymi popapranymi tabelkami???? W naszym regionie kierownik regionalny to porażka. Człowiek z niewątpliwie problemem ze sobą.
zdjecie uzytkownika
ech - 2016-03-27 09:09:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czytam to forum bo zainteresowała mnie oferta sprzedawcy ale widzę, że chyba muszę mieć większe kompetencje @tabak_sprzedawca rozumiem wszystkie wasze żale nie potrafię zrozumieć dlaczego nie potraficie napisać w tej sprawie jakiegoś maila czy coś takiego? może to rozwiązałoby sprawę
zdjecie uzytkownika
tia - 2016-03-29 11:03:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ech - na maile pewnie byla by odpowiedz taak albo
a. brak kasy
b. na panstwa miejsce jest 5 innych osob w kolejce :)

kompetencji nie musisz miec wiecej tylko odpornosc psychiczna na ilosc obowiazkow nieadekwatnych do wyplaty.
zdjecie uzytkownika
ulakk - 2016-03-29 15:24:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no i jest teraz u nich oferta na sprzedawce, tylko nie wiem jak z nadgodzinami ma być tu, może ktoś z Was wie? na pewno można sporo zarobić z tego co piszą.
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-03-31 20:51:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kobieto. Nie daj sie nabrac na te nadgodziny.... zrobia wszystko zeby ci wiecej nie zaplacic. A nawet jesli to duzo nie dostaniesz takze nie napalaj sie. Oni tylko dbaja o swoj interes maja gdzies pracownika.
zdjecie uzytkownika
ooo - 2016-03-31 21:08:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Teraz to mają tylko ogłoszenie na sprzedawców @ulakk. Dobrz,e że opórcz niezłych zarobków można liczyć na zatrudnienie w ramach umowy o pracę. Taka stabilność to rzadkosć.
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-04-01 06:01:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam nadzieje ze o tych zarobkach to byl sarkazm... tu nie ma dobrych zarobkow. A premia wynosi ok 70 zl po opodatkowaniu... I powiem ci tak: bez umowy o prace zaden normalny czlowiek nie pisal by sie na taka odpowiedzialnosc jaka tam jest.
zdjecie uzytkownika
adam - 2016-04-02 21:17:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
umowa o pracę to gwarancja stabilności zatrudnienia @ooo, masz rację to dzisiaj nie jest powszechne, tym bardziej jet to dobra oferta , o jakich zarobkach myślałeś?
zdjecie uzytkownika
x - 2016-04-04 07:58:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja tez uwazam ze tabak daje dobrą ofertę. Oprócz umowy o pracę ja doceniam też grafik. Zawsze mozna się z kadrową dogadać jak potrzebujesz wolne. Wysylanie próśb do grafiku przed kwartałem to w innych firmach fanaberie. W Tabaku jest też dobra atmosfera-w sklepie i też w kontakcie z centralą. Z tym nie spotkałam sie gdzieindziej. Ale fakt że praca nie jest łatwa, bo jest dużo różnych obowiązków, ale przynajmniej sie nie nudzisz i czegos nauczysz.
zdjecie uzytkownika
Ela - 2016-04-04 21:28:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie czaje jak to w końcu jest dają te premie czy nie dają @cole wnioskuję, że u nich pracowałaś jeśli jesteś tak obeznana powiesz mi jeszcze czy na sprzedawcę mogę liczyć na umowę o pracę?
zdjecie uzytkownika
x - 2016-04-05 07:54:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja Ci odpowiem na pytanie. Twoje wynagrodzenie składa się ze stałej podstawy wynagrodzenia i premii targetowej. Premia targetowa przysługuje pod warunkiem wypracowania planu sprzedaży przez sklep(tzw. target marży). Trzeba skupic się na towarach ktore mają najwyższą marżę. Na razie z tego co piszą są dobre wyniki. Mało jest sklepów które nie wyrabiają targetów i nie dostają premii. Najlepiej skupić się na sprzedaży gazet-bo łatwo je sprzedać i można proponować do każdego zakupu.
zdjecie uzytkownika
x - 2016-04-05 08:22:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i jeszcze zapomniałam dodać, że zawsze Tabak daje umowę o pracę. Tylko na okresie wdrożenia (ok. 2 tygodnie) jest umowa zlecenie, żeby kandydat poznał pracę i był pewien, że chce pracować w Tabaku (jest dużo obowiązków poza sprzedażą)
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-04-06 11:28:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Dokladnie. 2 tyg. Umowa zlecenie (uczysz sie) potem umowa o prace. Wynagrodzenie najnizsza krajowa (jak masz caly etat) plus ewentualna premia, ktora po opodatkowaniu wynosi ok 70 zl...
zdjecie uzytkownika
coke - 2016-04-06 11:32:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dogadanie sie z centrala jest dobre? A z ktorej strony? Kadrowa i ksiegowa nie kumate rob za nie wszystko. Wszystko co ci napisza w meilu masz zrobic na juz. A kadrowa? Grafiku nie pografi ulozyc.... moze my po prostu mamy pecha. Ale sadzac po wpisach innych osob to widze ze nie tylko my
zdjecie uzytkownika
brawo ja - 2016-04-18 14:58:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ona97 - 2016-02-23 09:40:03]:
to prawda , ale żeby zatrudnić koordynatora kierowników regionalych to pieniązki sa :) a jesli chodzi o wysylanie poczty to musicie wiedziec , ze mozecie wychodzić w czasie pracy i to na tyle czasu ile wam zajmuje dotarcie do poczty pieszo . W Zduńskiej Woli pytałyśmy o wszystko i tak nam pozwolono z wroclawia.Pytajcie każdą rzecz bo nawet nie wiecie co możecie.a do póki nie drążycie będziecie wykorzystywane .
zdjecie uzytkownika
brawo JA - 2016-04-18 15:38:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jeśli chodzi o obowiązki to o wszystko dzwońcie i pytajcie . wyjścia na poczte lub w innych sprawach dot.pracy są odbywane w godz. pracy
na pocztę poświęcamy tyle czasu ile zajmuje dojście pieszo do poczty i stanie w kolejce ok .15 min. My w Zduńskiej Woli miałyśmy taką info od dyrekcji według obowiązujących przepisów.Jak się nie spytacie to wasza strata.Jak zostajecie dłużej jak w grafiku piszecie do kadr i dostaniecie nadgodziny lub odbiór godzin.Jak delegacja to stawiać warunek , że w formie płatnych nadgodzin. Trzeba tylko stanowczo ,ale kulturalnie okreslić swoje oczekiwanie .Przysługa za przysługę. My tak robiłyśmy i nie było odmowy , nie bać się , nie zwolnią ,bo tak szybko nie wyszkolą nowego pracownika.to sa straty dla firmy .Walczcie i pytajcie dosłownie o każdą pierdołę, bo to ma znaczenie.Na wszystko jest przepis .Za szkolenie pracowników też powinniście mieć placone dodatkowa premię.Jeśli nie to wszystko jasne.
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-04-18 22:13:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tak po prostu mozemy isc na poczte? Raczej jesli oni nie robia problemow to namolni klienci beda robic... a jesli chodzi o to ze jakos tak wypadnie i zostaniesz dluzej to jak to rozwiazuja? Jakos ciezko mi uwierzyc ze tak latwo ze swoimi pieniazkami sie rozstana...
zdjecie uzytkownika
ona_97 - 2016-04-21 11:56:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Dziewczyny musicie spowiadać się kierownikowi z utargu ze swojej zmiany? My musimy po każdej zmianie pisać sms jaki był utarg.
zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-04-26 19:20:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Podobno nikt nic nie dostanie, bo cała firma nie przekroczyła progu. Z drugiej strony na rozliczenie z totalizatora czeka się dluuuuugo. Pamiętam jak kiedyś był konkurs na sprzedaż kaskady. Czekalysmy na kasę chyba 2-3 miesiące. A ostatnio w sprzedaży weekendowej wygralysmy gadżety, po kubku chyba. Do dziś ich nie dostalysmy..
zdjecie uzytkownika
wazka - 2016-04-26 21:14:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [cole - 2016-04-18 22:13:45]:
jeśli pracujesz do 14.30 to wychodzisz wczesniej jak przyjdzie III zm i ju ż nie wracasz do pracy to proste.
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-04-27 21:59:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Poczekamy zobaczymy. Aczkolwiek watpie, ze cokolwiek dostaniemy. Widze ze moje komentarze sa notorycznie usuwane. Oczywiscie lepiej usuwac niewygodna dla siebie prawde. Ta firma jest tak zalosna ze brak mi slow. Wazne zeby swoje d py napchac... pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
x - 2016-04-28 07:24:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cole nic dziwnego że twoje komentarze są usuwane, skoro twoje komentarze są na tak żałosnym poziomie. Wez ty lepiej sobie zmien tą prace i będziesz miała problem z głowy. skoro gdzie indziej jest tak kolorowo to na co czekasz
zdjecie uzytkownika
ona97 - 2016-04-29 19:27:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Po pierwsze "tę pracę" a po drugie to sio z tego forum kierowniku regionalny.
zdjecie uzytkownika
wabik - 2016-04-29 21:30:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [x - 2016-04-05 07:54:05]:
ta odpowiedź to chyba pisana przez regionalnego , cos mi tak śmierdzi .
to wstyd dla was dyrekcjo , aby pracownicy sie starali , a
potem mieli premię opodatkowaną, wszelkie konkursy sa dochodem dla firmy ,a od tego też podatek .Co sprawia ,że w chwili zwolnienia z pracy nie otrzymuje się zwrotu ZFŚS .z tego są płacone nasze opodatkowane nagrody :) jakby tak ktoś się postarał to móglby firmę w niezłe problemy wtopić .Kiedyś na taka osobę trafia i nie tęgą będą miec minkę .

zdjecie uzytkownika
wabik - 2016-04-29 21:31:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [x - 2016-04-05 07:54:05]:
ta odpowiedź to chyba pisana przez regionalnego , cos mi tak śmierdzi .
to wstyd dla was dyrekcjo , aby pracownicy sie starali , a
potem mieli premię opodatkowaną, wszelkie konkursy sa dochodem dla firmy ,a od tego też podatek .Co sprawia ,że w chwili zwolnienia z pracy nie otrzymuje się zwrotu ZFŚS .z tego są płacone nasze opodatkowane nagrody :) jakby tak ktoś się postarał to móglby firmę w niezłe problemy wtopić .Kiedyś na taka osobę trafia i nie tęgą będą miec minkę .

zdjecie uzytkownika
cole - 2016-04-30 05:48:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Sa na zalosnym poziomie? (czyli jestem na tym samym poziomie co tabak) A niech beda, tylko dlaczego wszyscy sie ze mna zgadzaja? A z twoim komentarzem jakos zaden inny sie nie pokrywa? Ocieplanie wizerunku przy takich staraniach ''gory'' nic nie da. wiec zapraszam na jakies forum dla kierownikow....
zdjecie uzytkownika
Lolavanx - 2016-05-01 19:57:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [wabik - 2016-04-29 21:31:13]:
Od 2014 nie ma w tabaku zakladowego funduszu swiadczen socjalnych,zostal zawieszony w styczniu
zdjecie uzytkownika
Damian - 2016-05-04 21:37:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Szkoda, że nie mają świadczeń socjalnych, to jednak mogło zachęcać wiele osób do podjęcia tutaj pracy @Lolavanx :)
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-05-05 05:52:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Powiem ci ze jedna jaskolka wiosnu nie czyni. Tzn samym funduszem przy "wspanialej" reszcie wiele nie osiagna... milego dnia mimo beznadziejnej kumulacji....
zdjecie uzytkownika
kacha - 2016-05-05 14:36:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
cole' długo pracowałeś? Ile daja na poczatek Ksiegowej?
zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-05-05 23:03:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
60 mln w lotto. Powodzenia!!! Cały dzień przy maszynie ZA DARMO!
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-05-08 08:06:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Z ust mi wyjelas stanie za friko... pomysl jaka za ta kumulacje bysmy wyplate dostaly... aczkolwiek zawsze mozna to wylaczyc i sobie zjesc. A co do "kachy" pracuje wystarczajaco dlugo zeby wiedziec jak jest. Ze 2 lata bedzie. Chociaz niektorzy maja dosc juz na poczatku :) ksiegowa nie mam pojecia ile zarabia. Pewnie jak wiekszosc ponad 2000 moze 2500
zdjecie uzytkownika
Lolavanx - 2016-05-08 10:01:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Lolavanx - 2016-05-01 19:57:51]:
Owszem,gdyby rozporzadzano nim tak jak w innych firmach,a nie jak to bylo w tabaku.choc w sumie kiedy sie zatrudnialam do tabaka byly placone wczasy pod grusza;-) . teraz pracuje w firmie ktora daje paczki i bony na oba swieta, placi na wczasy pod grusza niezaleznie od zarobkow, organizuje imprezy integracyjne gdzie trunki leja sie za darmo a zarcie ful wypas..uciekajcie z tabaka jak mozecie, ja tam zmarnowalam 7 dlugich lat.
zdjecie uzytkownika
pracownica - 2016-05-08 19:43:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kiedyś to nawet u nas za lotto płacili :) ale to było olaboga... 9 lat temu może. Można było godnie zarobić. A teraz? Brak słów.
zdjecie uzytkownika
tia - 2016-05-09 10:21:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Lola a gdzie taki wypas daja :)?
zdjecie uzytkownika
samira - 2016-05-10 21:56:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Lolavanx - 2016-05-08 10:01:43]:
JA ZMARNOWAŁAM 6 ALE WARTO BYŁO CZEKAĆ TEŻ MAM PRACĘ Z TAKIM WYPASEM JESZCZE PLUS 13
zdjecie uzytkownika
cole - 2016-05-20 05:53:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To gratuluje i zycze sukcesow :) a jak jest w koncu z tymi towarami przeterminowanymi? Dostal ktos kiedys note za to?

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie TABAK POLSKA Sp. z o.o.!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TABAK POLSKA Sp. z o.o.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert