brak logo

UBS Service Centre

Kraków

Opinie o UBS Service Centre

PC 2017-07-05 10:00
Ja idąc do nowej pracy nie myślę od razu o podwyżce. Uważam , że każdy powinien pokazać jakie ma umiejętności i jak potrafi pracować wówczas dopiero oczekiwać podwyżki. Więcej cierpliwości a efekty będą większe.
ghl 2017-07-05 10:29
A czy ja napisalem ze dopiero zaczalem? Akurat uwazam ze doskonale pokazalem jak dobrze pracuje w firmie w ciagu ostatnich kilku miesiecy
ghl 2017-07-05 10:30
A czy ja napisalem ze dopiero zaczalem? Akurat uwazam ze doskonale pokazalem jak dobrze pracuje w firmie w ciagu ostatnich kilku miesiecy
Bart 2017-07-08 11:44
"a nowe biuro ma byc duzo mniejsze niz obecne dwa,"

Czy wiadomo coś, gdzie i kiedy ma być nowe biuro? Do Zabierzowa mam trochę zły dojazd.
Kasia 2017-07-12 07:53
Hej wszystkim! Miałam ostatnio rozmowę telefoniczna na stanowisko junior data analyst. Poszło mi dosc dobrze i spodziewam sie informacji o 2 etapie. Rekruterka powiedziała ze składa sie on z 45 minutowej rozmowy z teamleaderem oraz godzinnego testu z excela.
Stad moje pytania, czy test z excela jest bardzo trudny? Tzn spodziewam sie pivotow, If itp ale nie wiem jak bardzo złożone sa zadania i ilu sie ich spodziewać?
Czy rozmowa z teamleaderem jest w całości po angielsku, czy standardowo jakas cześć np Ok 15 minut?
Dziękuje za odpowiedzi :)
9
Cepik 2017-07-13 21:25
Więcej skromności w firmie a efekty z całą pewnością będą docenione. UBS to spoko firma warta dobrego słowa!
Nie-bart xD 2017-07-15 17:47
Przy slabym managemencie wyglada to tak, ze chyba kbp800 w zabierzowie bedzie nowym-starym biurem. W z1 i green office sa glownie kontraktorzy. Kilka dobrych lokacji juz ucieklo, temat troche ucichl - przy redukcji etatow nowa lokacja nie jest priorytetem, bo nie wiadomo ile etatow zostanie w krakowie
4
Obecny 2017-07-16 22:15
Wiem, że to jest dobra firma, wszędzie mogą zdarzyć się trudne sytuacje. Najważniejsze żeby pracować nad poprawą , prawda?
Paweł 2017-07-24 22:35
Telefon od HR ok godziny 20 w sprawie umówienia na rozmowę to chyba jakaś pomyłka. Rozumiem, że w pracujecie 24/7, aby sprostać wymaganiom swoich "Wielkich szefów", ale są pewne normy jakich powinniście się trzymać. Bo to co tutaj niektórzy wypisują negatywnego na Wasz temat niestety jest prawdą. Trzymać tak dalej a biuro ze wsi w Zabierzowie przeniesiecie na południe o jakieś 5 tys km.
5
Oko 2017-07-25 11:20
UBS Service Centre to nie jest firma dla wszystkich prawda?
najemnik 2017-07-26 00:01
Tak patrzac po porzednich opiniach prawdziwych pracownikow, a nie HR reps ktorzy na sile bronia pozycji firmy ktora ma Shared Service Center i wszystkich w powazaniu to mozna sie chyba bylo spodziewac dziwnych reakcji;) No wiesz- ktos za Atlantykiem (20.00 czasu CET) lub gdzies indziej nagle sie kapnal ze brak bialych murzynow do roboty i telefon do Kraka i klasyczny bacik, to sie HRy (zebym nie rozszyfrowal co ten skrot korporacyjnie naprawde znaczy) wziely do roboty..
Mialem jedno zetkniecie z UBS jakis czas temu. Wspominam bardzo negatywnie. Nawet jakby kiedys byla oferta - 10 razy pomysle. Traktowanie powaznie? Ta firma nawet nie wie co te slowa znacza.. a moze taki klimat w branzy SSCw krolewskim miescie? Szkoda ze traktowanie na poziomie dworzanina lub dworskiej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Byle tani, byle byl na od razu, w przytoczone zarobki tez nie wierze. Jak ktos sledzi raporty placowe i mysli powaznie to powinien juz miec opinie o UBS krk..
5
anonim 2017-07-28 00:45
Najgorsze miejsce do pracy w IT dla osób chcących się rozwijać, ale najlepsze dla osób ceniących święty spokój i flegmatyzm. Trafiają się projekty, gdzie nic się nie dzieje i jedyne co zostaje to gapić się w sufit. Uczyć się nie można, albowiem nie można ściągnąć żadnego dodatkowego oprogramowania poza "pakietami", chyba, że ma się odgórną zgodę szefa. Powiedzano mi wprost, że może za trzy miesiące zacznie coś się dziać i mam się nie przejmować.

Ktokolwiek zdecyduje się na pracę w tej firmie, niech zapyta dokładnie i poprosi o tą informację na papierze co będzie należeć do jego obowiązków.

Jeśli masz być "wyoutsourcowany" przez inne firmy od razu uciekaj. Jesteś "gorszego sortu", co nawet przyznają otwarcie na spotkaniu informacyjnym (pierwszy dzień).

Oczywiście nie jest tak, że firma ma tylko wady. Podobno zatrudnienie w niej jest stabilne - przynajmniej takie rzeczy zasłyszałem od bardziej doświadczonych.

Ostrzegano mnie przed bankami inwestycyjnymi jako pracodawcami IT. Pieniążki większe niż gdziekolwiek indziej, ale kosztem rozwoju.

PLUSY:
- stabilna praca
- atmosfera
- ludzie-
- mocno międzynarodowe środowisko (90% przyjaciół zza wschodniej granicy)
- jak powalczysz i się wykażesz to masz

MINUSY:
- brak rozwoju
- tak naprawdę brak managementu w projektach (okazało się, że moim szefem jest dyrektor do spraw technicznych z Anglii, który powiedział wprost, że nie ma dla nas czasu)
- brak jakiegokolwiek wprowadzenia technicznego do projektu (radź sobie sam, albo nic nie rób)
- "może za trzy lata będziesz coś umiał"
5
nick1234 2017-07-31 15:56
Moim zdaniem jest to korpo dla ludzi, którzy nie liczą na dynamiczną karierę i wyzwania, a bardziej cenią sobie stabilność. Na plus wyróżnia się HR, na minus brak szkoleń (które miały być w moim dziale) i niekiedy pozorowanie przez współpracowników pomocnej postawy. U mnie sporo osób robiło nadgodziny, wyczuwalny strach przed wizją przeniesienia kolejnych teamów do Indii, ale pieniądze naprawdę godne, patrząc na ogólne realia rynkowe poza korpo. Jeżeli ktoś ma realne szanse na rozwój w nie-korporacji (nawet za o wiele mniejsze pieniądze), to moim zdaniem nie ma sensu siedzieć w takiej firmie za długo, chyba że ktoś widzi siebie przed dwoma monitorami przez wiele wiele lat. Jeżeli ktoś marzy o zaczęciu kariery w korpo, to UBS wydaje się w miarę przyjemnym środowiskiem.
3
Całka 2017-08-09 12:37
Czy ktoś się orientuje jaka jest przyczyna, że UBS potrzebuje tak dużo pracowników? Czyżby jakieś nowe kontrakty weszły ? Interesuje mnie praca w firmie i dlatego moje pytania. Jakie warunki na start stawia firma zgłaszającemu się kandydatowi? Z góry dzięki
3
BingIsMySearch 2017-08-11 23:30
Bo ludzie odchodza masowo. Jak chcesz sie przekonac to sam/a przyjdz xDDD
4
Jarek 2017-08-15 15:02
Nie ma idealnej firmy, jak z jednej strony jest dobrze to druga szwankuje. Czasami to my właśnie podejmujemy decyzję na co się możemy zgodzić ale nie marudźmy później. Praca w UBS dla mnie jest fajna i wiem co miałem mieć, wszystko się zgadza i jest spoko.
lukasz 2017-08-15 19:48
"spodziewam sie pivotow" :D
Jędrzej 2017-08-20 13:01
Jak to w życiu bywa, nie ma nic za darmo. Jak są dobre pieniądze to trzeba dużo czasu poświęcać firmie. Praca w UBS nie różni sie zbytnio od innych firm korporacyjnych więc jeśli ktoś się decyduje to nie powinien narzekać. Generalnie nie jest źle .
atakbyło 2017-08-27 18:19
Jakich zarobków można się spodziewać w dziale Fraud Prevention ? Na stanowisko junior i zwykłe - w przypadku osoby z doświadczeniem jak i bez doświadczenia ?
1
mgr. psycholog 2017-08-28 21:11
łuk, ja po psychologii zarabiam na samej terapii ok. 9500 brutto. Nie licząc warsztatów itd. Nie dyskryminuj proszę ludzi po psychologii bo pewnie jesteś jednym z tych tępaków co skończyli uek czy inny kalkulacyjny syf. Współczuję Ci, że do końca życia w korpo przepracujesz. No ale cóż, life is life :-)

Jako, że niestety w odpowiedzi musze uwzględnić ocenę to daję dobrą bo moi znajomi dobrze się wypowiadają. Pozdrawiam.
1
Poldek 2017-08-29 13:17
Z tego co słyszałem to wiem, że UBS Service Centre ma dobra opinię jako pracodawca. Wiadomo, że nie dla wszystkich.
łuk 2017-09-02 21:09
@mgr. psycholog akurat skonczylem matematyke i mozesz sobie pomarzyc o takich zarobkach jakie ja mam
1
ama 2017-09-02 23:02
Hej czy praca jako junior archiving specialist jest spoko ? Jakie zarobki i godziny pracy?
Dzieki wielkie :)
Karol 2017-09-04 08:26
Widziałem, że UBS Service Centre ma dość długą listę ofert pracy. Jaki jest tego powód? Czyżby ogólny brak ludzi do pracy zaczął odbijać się na firmach? Może podwyżki wynagrodzeń zatrzymają ludzi przed wyjazdem do innych krajów za pracą lepiej płatną?
kasia 2017-09-04 10:47
Nie powiedziałabym ze brakuje ludzi do pracy, wręcz przeciwnie jest duża konkurencja. Szukam pracy w Krakowie od kilku miesięcy, mam parę lat doświadczenia w korpo a firmy albo nie oddzwaniają, albo po rozmowach słyszę ze wybrali innego kandydata.
koleś 2017-09-04 18:34
Czy całe biuro UBS przenosi się z Zabierzowa na Ruczaj? Wiadomo mniej więcej kiedy?
Alicja 2017-09-05 11:16
@kasia czy próbowałaś aplikować do firmy UBS Service Centre? Czy byłaś na rozmowie w tej firmie? Co możesz powiedzieć o rekrutacji? Jakie ma wymagania firma? A jeśli jeszcze nie aplikowałaś to pojawiły się nowe oferty pracy na stanowiska Business Risk Governance Head, Data & Reporting Analyst.
Chinska mafia 2017-09-07 19:38
Nie przenosi sie, na ruczaju jest 10% tego co w Zabierzowie. No chyba, ze plan jest taki, ze bede mial biurko na łace albo parkingu. W sumie nawet by mnie to nie zdziwilo, a nawet mniejszy brud bylby niz teraz jest w biurze.
6
Obcykany 2017-09-10 22:41
UBS Service Centre to fajna, spokojna firma, polecam
1
Zdzisiek 2017-09-12 12:10
State Street jest lepsze.
7
pawel 2017-09-13 17:05
I bedzie jeszcze wiecej, bo ludzie odchodza, management juz nie ukrywa, ze Ubs w Polsce powstal aby przygotowac projekty do transferu do Indii. Ludzie z mojego teamu juz pracy gdzie indziej szukaja, za miesiac lub dwa bedzie kilkanascie "nowych" stanowisk... na 6-10 m-cy.
6
Lechu 2017-09-14 09:55
Piszecie takie niepokojące wpisy. O co chodzi z tymi przenosinami? Dopytuję ponieważ tu kiedyś pracowałem i mam wielki sentyment do UBS. Super pracę miałem, obecna nie ma nawet części tego. Napiszcie coś więcej, plis!
1
krk8 2017-09-14 16:47
@Zdzisiek - State Street nie moze byc lepszy bo tam sie klepie bez sensu, krop po kroku proces rozpisany a po drugie w UBS sa wyzsze zarobki na analogicznych rankach - potwierdzone ze znajomymi.

Zarobki, rozwoj jak najbardziej w porzadku. Porwownywalem ze znajomymi. Fakt, ze ludzie nawet z Warszawy tu sciagaja do dzialow zwiazanych z ekonometria, data science mowi sam za siebie.

Praca dla klepaczy pewnie tez jest - to zawsze zalezy od dzialu. Ale jest i taka, ktora wymaga pomyslenia i rozwija. Mowie raczej o dzialach zwiazanych z analiza danych/ekonometria/statystyka/ogolnie data science.

Kto nie szuka perspektyw we wlasnej pracy tylko czeka na tylku i nic nie robi zawsze bedzie narzekac a reporting ktos musi klepac.
3
jurek 2017-09-17 22:52
W UBS na stanowisku Accountant na początku dają więcej niż w state street czyli 3500 brutto?? Jakoś nie daje wiary w to :)
1
Vader 2017-09-18 09:03
Mogę co najwyżej ocenić proces rekrutacji jako że w samej firmie nie pracowałem. Miałem 2 rozmowy telefoniczne, 1 face to face, po której w ciągu 2 tygodni miałem otrzymać odpowiedź. Dziś mija drugi miesiąc, odpowiedzi w ogóle nie dostałem. To chyba pierwsza firma, do której aplikowałem, a która nawet nie odpisała o swojej decyzji (choćby zdawkowej). Nie żałuje bo ostatecznie znalazłem lepszą pracę ale niesmak po takim braku profesjonalizmu pozostaje.
5
Alicja 2017-09-22 01:47
@Zdzisiek a czy pracowałeś w UBS Service Centre? Co nie podobało Ci się w pracy w tej firmie? Jakie są minusy pracy? @Vader czy do tej pory nie dostałeś odpowiedzi? Czasami takie rekrutacje wydłużają się, zresztą o tym jak coś też powinieneś zostać poinformowany.
karol 2017-09-23 11:21
UBS ma bardzo dużo ofert pracy (prawie 300 stanowisk w samym Krakowie wg ich strony), a ktoś wcześniej pisał, że procesy są przenoszone do Indii. To jak to w końcu jest?
Kingofthekill 2017-09-23 15:25
Sam looknalem - i widze oferty do mojego teamu, ktore z pol roku temu byly juz obsadzone :) w gruncie rzeczy sam mam to gdzies, nie placa mi za wyreczanie HR. Ale aplikowac mozna...
3
karol 2017-09-23 21:31
no to ciekawe..
1
jj 2017-09-26 19:16
jak długo czekaliście na odpowiedź po rozmowie w biurze?
as 2017-09-28 09:19
Zalezy czego oczekujesz. Ja odszedle z UBS bo dawali znacznie wiecej (sporo ponad 50%) $ gdzie indziej. Jednak cos za cos. W UBS praca spokojna niewiele wymagali. Teraz mam mlyn.
Corpix 2017-09-29 18:26
Nie pracowałem nigdy w UBS, bazuję tylko na opiniach znajomych i wiem, że to nie koniecznie musi być obiektywne, zresztą jak wszystkie opinie tutaj, w tym moja. Pogłoski o zamykaniu działów i przenoszeniu procesów do Indii słyszę już od dawna. Podobnie jak w IBM. Słyszę również, że co bardziej świadomi się powoli ewakuują, ale nie wiem na ile to potwierdzone. Sytuacja się ponoć zagęszcza. Pozdrawiam.
1
Alicja 2017-09-29 18:28
@as jak długo pracowałeś w firmie UBS Service Centre i na jakim stanowisku? Czy powiesz coś więcej o warunkach pracy? Jaka panowała atmosfera? Firma właśnie rekrutuje na stanowiska Senior Risk and Control Analyst, HR Operations Executive - Onboarding. Czy ktoś jest zainteresowany którymś ze stanowisk?
Justi 2017-10-11 12:40
Przejscie do UBS po prawie 3 latach w IBM (w tym po awansie) było najgorsza decyzja mojego zycia.

Firma niestety wyzej sr* niz [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ma.

Na jedyny chyba plus mozna uznac zarobki, bo mnie skusili dajac mi wynagrodzenie o ponad 1000 zl netto wieksze niz w IBM. Natomiast znam ludzi, ktorzy w brode sobie pluli ze nie wynegocjowali wiecej, bo niestety zasady przyznawania bonusu i podwyzki w UBS sa baaaaardzo mgliste.

Awanse sa raz w roku przy cyklu ocen i jesli w trakcie roku przejmiesz wyzsza pozycje, to caly rok pracujesz za ta sama kase, az dojdzie do kolejnego cyklu ocen i wtedy laskawie dostajesz podwyzke. Oprocz tego sa roczne bonusy ktore nie wiem jak sa przyznawane, bo niezaleznie od moichdobrych wynikow kwota jest zawsze smieszna, a na imprezach firmowych gdy ludzie wypija to im sie mocno jezyki rozplatuja i dobrze wiem ze w zaleznosci od dzialu mozna nawet z najnizsza ocena dostac bonus siedem razy wiekszy niz ja dostalam.

Niestety narzekanie na kase i niejasne zasady spotyka sie na kazdym kroku. Wsrod managerow kwitnie kolesiostwo, otwarcie powtarzane sa plotki kto zalatwil sobie awans wchodzac pod stol na business tripie. Na liderow awansowane sa osoby ktore nie maja pojecia o przywodztwie i zajmuja sie glownie donoszeniem i obmawianiem innych na niekonczacej sie kawce w kuchni.

W HR nic nie mozna zalatwic i czesto pojawiaja sie bledy w wyplatach. Przynajmniej ja mialam takie bledy przed 4 miesiace pod rzad.

Polecic mozna tylko stanowiska typu data science, risk, analizy. Raczej nie ma co sie pchac do KYC (przenoszenie procesow do Indii) i do Project Management (mozna trafic na kiepskie projekty i jest duza rotacja). Totalnie nie ma co sie pchac do klepania finansowego i credit operations bo jest duzo roboty i nie chca przyjmowac nowych osob, za to obarczaja odpowiedzialnoscia za zle wyniki; i do HR, bo tam z tego co slyszalam bardzo szybko potrafia przenosic procesy i jest zbyt duze obciazenie praca na jedna osobe, bo wychodza z zalozenia ze "ma byc tanio".

Niby sa imprezy kilka razy do roku, ale atmosfera sprawia ze czlowiek przychodzi na darmowego drinka, jedzenie, i wraca do domu. Benefity wbrew pozorom mniejsze niz w firmach ktore stoja o kilka szczebelkow nizej w hierarchii korporacyjnej.

Lokalizacja albo Zabierzow albo Ruczaj Czerwone Maki, i o ile Zabierzow mozna jeszcze przezyc, bo zawsze mozna dojechac pociagiem, o tyle na Ruczaju Czerwonych Makach ludzie nie maja miejsc parkingowych (juz o 8 sa wszystki zajete) a poza biurem nie ma gdzie parkowac bo zaraz dostaje sie mandat za parkowanie na osiedlu albo przy drodze. Dodatkowo jest tam tyle firm dookola ze tworza sie gigantyczne korki w godzinach szczytu, wiec ja sie ciesze ze bywalam tam tylko raz za czas, a kazdy przyjazd tam wiazal sie z nerwami czy bede miec gdzie zostawic samochod.

Generalnie nie polecam, ciesze sie ze to moj ostatni miesiac, i mimo ze w IBM musialam mocno sie spinac, to mimo zawalenia praca byla jakas atmosfera i dobry lider. Tutaj kuleje wszystko, liczy sie tylko dostarczanie dobrego wyniku. Zdarzaja sie zwolnienia bez powodu w tajemniczych okolicznosciach i wiele ludzi placze u lekarza o zwolnienie, zeby tylko sobie odpoczac na chwile od tego kolchozu.

Nie dajcie sie omamic plakatom i pieknym slowom rekruterow, oni przewaznie tez pracuja tam tylko kilka miesiecy i potem zwiewaja do innych firm.
3
ohohoh 2017-10-13 17:04
Ktoś coś napisze o stanowiskach Fraud Pattern Recognition Specialist, Risk and IT Control Specialist, Payments & Cash Specialist ? Zwłaszcza te 2 pierwsze. Da się dostać na rekę z 5k netto ? Może więcej ? Działy ok, czy raczej z tych co unikać ?
Piotrek 2017-10-14 23:03
UBS Service Centre z tego co słyszałem ma opinię dobrego pracodawcy
jasiek 2017-10-17 21:18
Cześć, czy ktoś miał taką sytuację, że rekrutował się na konkretne stanowisko, a ostatecznie został przyjęty na inne?
jasiek 2017-10-17 21:19
Cześć, czy ktoś miał taką sytuację, że rekrutował się na konkretne stanowisko, a ostatecznie został przyjęty na inne?
as 2017-10-19 08:21
Risk and IT Control Specialist
Tutaj jak wszedzie masz podzial na EE,AO,AD -> dalej raczej Cie nie interesuje. Z tego co rozumiem AD raczej tez nie. Na EE najnizszym ranku dasz rade juz dostac 5 netto. Generalnie praca nie stresujaca. Glownie dzial zajmuje sie tworzeniem papierologii jakosci zwykle sredniej , niskiej. Z drugiej strony co mozna sie spodziewac skoro w wiekszosci pracuja tam ludzie bez doswiadczenia wiekszego. Moze wydawac sie ten dzial bez sensu ale trzeba pamietac ze jest to bank wiec ta papierologia jest potrzebna zeby regulator sie dal kar.
Peter 2017-10-19 22:07
Jestem bardzo zadowolony , że tu pracuję. Tu jest praca dla ludzi ambitnych i chcących coś w życiu osiągnąć. Fajnie się w takim klimacie pracuje, polecam.
Zostaw swoją opinię o UBS Service Centre - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie UBS Service Centre