logo Pratt & Whitney

Pratt & Whitney

Kalisz

Opinie o Pratt & Whitney

poszkodowany 2009-04-15 20:43:38
[usunięte przez admina]firma!!!!! Zwalniają pracowników oddanych pracy, dają im tylko 15 minut na opuszczenie budynku!!!! [usunięte przez admina]!!!!!!!!!!!!
były pracownik 2009-08-04 09:06:26
Możliwość rozwoju zawodowego dla pracowników "bez pleców" w tej firmie to fikcja, a jak nadepniesz komuś na odcisk, to tak jak poprzednik napisał - masz 15 minut na spakowanie się.
molek 2009-10-09 14:54:05
ma rację poprzednik o znajomosciach w Pratt, ilośc przegranych spraw w sądzie pracy ze zwolnionymi pracownikami mówi sama za siebie. W Pratt tylko znajomości i rodzinka.
R 2010-02-12 22:54:45
Co więcej jawnie tolerowane praktyki '' nie pasuje coś to się wynoś'' dozór chamski i to za przyzwoleniem góry!
xxxxxx 2012-04-07 22:32:14
Pratt & Whitney Kalisz to gorszy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jak to slynne comforty kibel totalny a mistrzowie to są ważniejsi jak sam prezes wszyscy robia kariere na pracownika barkach oczywiście za przyzwoleniem góry
marian 2012-05-15 19:36:23
i znowu będą zwalniać ,wymyślili kolejny kryzys,kilkadziesiąt ludzi jest za dużo ,po jakiego psa przyjmowali ludzi pod koniec roku?żeby robotę nadgonić
wacek 2012-05-16 21:15:36
Totalny brak dyscypliny na kierowniczych stanowiskach / brak nadzoru dyrekcji nadzor robi co im się podoba
do raf69 2012-08-05 14:49:05
Raf69, czy ty czasem nie pracujesz na pompach pw600? opis z tego co piszesz się zgadza, z tym że fryzurę to bardziej masz w stylu Andrea \"silver fox\" Anastasi. W każdym bądź razie mógłbyś o swoich przeżyciach książkę napisać. Najlepiej pod tytułem \(usunięte przez administratora)" ała!
hajder 2012-11-20 00:26:18
do raf69 - 2012-08-05 14:49:05

Raf69, czy ty czasem nie pracujesz na pompach pw600? opis z tego co piszesz się zgadza, z tym że fryzurę to bardziej masz w stylu Andrea \"silver fox\" Anastasi. W każdym bądź razie mógłbyś o swoich przeżyciach książkę napisać. Najlepiej pod tytułem \"Przygody pana (usunięte przez administratora)\" ała!
To prawda! to prawda! wszystko co raf mówi.sam dzisiaj byłem pod supermarketem z psem i ze swoja dziewczynom. (usunięte przez administratora). i uciekłem, gdyż boje sie wyzwań.nazywam sie (usunięte przez administratora). mam psa. nie mam dzieci, gdyż nie mogę mieć dzieci, ale mam psa, i uciekam jak kogoś znam ale nie wiem czy to poprawna znajomość to wtedy uciekam pod supermarket wiki. ja moj pies i moja dziewczyna. czujemy sie wtedy bezpeczni.

p.s.uciekam - to mój sposób.(usunięte przez administratora)
artek 2013-02-23 15:11:21
Zatrudnienie w tej firmie "bez pleców" to istna fantastyka. Zatrudnione są tam całe rodziny. Komuś kto stara się tam o pracę i nie ma kogoś wewnątrz firmy mogę od razu powiedzieć żeby dał sobie spokój
1
brak kasy 2013-10-17 18:24:07
jak tam jest?
1
rezolutny 2013-12-11 20:41:24
Praca tutaj jest dokładna .tylko powiązani rodzinnie mają okazję na zatrudnienie.Przyjmuje się człowieka tam gdzie nie ma pełnej obsady na siłę .Bo to znajomy króliczka.Ogólnie fajnie się pracuje tylko ludzie na stanowiskach kierowniczych są do tego nie przygotowani. Bechapowcy nie umieją nawet napisać logicznej instrukcji.Stąd rodzą się tu absurdy w przepisach.
5
gosc 2014-01-23 22:00:09
z zewnatrz tylko na produkcje bez mozliwosci awansu a rodzina awansuje bardzo szybko
1
Koń Rafał 2014-02-22 00:19:56
(usunięte przez administratora) Do widzenia!
mam dwoch synów i żone ta mara mnie przesladuje pozdrawiam.
2
rezolutny 2014-02-28 19:55:46
Pracuję tam nadal.myślę że jeszcze długo popracuję.Awans jest możliwy.tylko nie na plecach innych.śmiać sie chciało jak na korpusach przyjęli faceta z polecenia.nawet mistrz si euśmiał. bo na cechowaniu nie ma pełnego zapotrzebowania a oni go wepchnęli na 3 zmianę.
marian 2014-07-20 20:41:53
lepiej idź do correctu tamna wejściu masz 2000,po 3 ms przy ok 200h masz 3000-3500,w pracie ci tyle nie daja
Bebłofon 2014-10-22 09:40:37
A czym się tak zasłużyłeś w pracy?
wacek 2014-11-19 20:09:15
nowe technologie, czysto, kulturka gdzie trzeba, placa zdecydowanie odwrotnie proporcionalna do wagi wyrobu lotniczego ;). Tak jak wyzej w com40 na dziendobry 1700-2000 na lape po miesiacu mozna juz 2500- 3000, w pracie po kilku latach g1 1900 na lape takie realia, menagiery kierasy to nawet po 7k i lepiej na lape, robol to robol. W comie slyszalem w biurze mniej niz na produkcji. Jak cos piszcie
1
majster z.......nt 2014-11-26 22:41:57
kolego daj sobie spokój z tą firmą ząrzadający to jakby z innej epoki każą malować trawę na zielono a niebo na niebiesko jak jest audyt z kanady tacy są posrani wiem to z własnego doświadczenia
zawiedziony 2014-12-06 20:43:01
zgadzam się wszystko jest pod audyt, na punkcie jakości mają świra ale tylko jak jest audyt albo jak operator coś zrąbie to wtedy szukają winnych, wszyscy powyżej mistrza tak srają w gacie, że chociaż mogliby coś zmienić na lepiej to się nie wychylą bo takiego mają stracha, że się własnego cienia boją(żeby tylko suma na koncie się zgadzała i tego tylko pilnują), a prezes nic nie wie takie sitko mu założyli, że biedny żyje złudzeniem, że stworzył złoty zakład.....masakra
1
zawiedziony 2014-12-06 20:49:41
to Ty chyba masz jakąś lepsza posadkę niż operator jak dostałeś ok 2000 na łapę, bo prawda jest taka, że 2000 ale brutto, i nic nie wywalczysz więcej, wiem że jedna osoba walczyła i podobno wywalczyła ale jak to zrobiła to tajemnica
1
m 2014-12-06 21:03:24
jak Cię przyjmą i nie jesteś rodziną to na zastępstwo i jak będziesz siedział cicho i [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] to mooooooooooże Cię zostawią ale jak się odezwiesz za głośno to zapomnij o Pratt...życie....
1
do m.....m 2014-12-30 17:17:23
Kolega całkowicie Cie popieram ! Rozwój w tej firme to skończyć studia i gnić na maszynie.... rekrutacja wewnętrzna????? Bez komentarza.... lepiej szukać kogoś z zewnątrz a magistrowie inżynierowie niech siedzą na maszynach?
1
s&y 2015-01-06 13:30:54
Jak PWK nie chce komuś dać stałej umowy to jej nie da. Można pracować wiele lat i co kilka miesięcy dostawać umowę na zastępstwo (jakiś czas temu zdarzały się nawet u. cywilno-prawne), a wszystko odbywa się zgodnie z prawem pracy. Oczywiście kierownik za każdym razem powtarza ci, że będzie dobrze, a i tak wszysko kończy się jak zawsze. Z tego powodu już całkiem sporo osób odeszło. Do tego jak się źle trafi to "życzliwi" ludzie wykopią ci dołek. Niestety są w tej firmie osoby, które nie wstydzą się tego, że nie pomogą ci, bo liczą, że jak będą zwalniać to zaczną od tych, którzy nic nie umieją. Jeśli chce się przetrwać w tej firmie nie mając pleców to naprawdę trzeba mieć gigantyczne samozaparcie i mega odporność na stres, a i tak po kilku latach walki o swoje czujesz się jak wyssana cytryna i myslisz nie dam już rady. Jak ci ktoś podłoży ś..ię to nie licz, że ci ktoś pomoże. Te wszystkie kodeksy etyczne można sobie wiadomo gdzie włożyć. Kierownik to prędzej cię dobije niż pomoże (oczywiście są wyjątki, ale takim kierownikom niestety ciężko się żyje w tej firmie). Co do awansów to z pewnością każdy zna wiele przypadków, kiedy ludzie pną się szybko a nie idzie za tym żadna wiedza, a nawet chęć jej zdobycia. Mrówki ciężko i cicho pracują, natomiast ci co awansują lansują się na salonach i według mnie tutaj tkwi kwestia ich "sukcesu", czyli na umiejetności pokazywania się. Ciche myszki po prostu skupiają się na tym, żeby dobrze wykonywać swoją pracę, ale niestety są niezauważalne. Naprawdę bardzo rzadko zdarza się, że jak ktoś awansuje to myślisz "faktycznie to jest inteligentny, pracowity człowiek, zasłużył na to". Zarobki też nie powalają. Kiedyś ktoś narzekał, że zarabia 3000 zł na rękę a ja mogę powiedzieć, że po blisko 10 latach pracy mogę pomarzyć o takiej kwocie (nie pracuję na produkcji). Rozstrzał wynagrodzenia w tej samej grupie zaszeregowania i na tym samym stanowisku jest ogromny. Jeden może dostać 1500 zł, a drugi np.3200 zł. Premie stanowią kilka % wynagrodzenia, więc jak koś ma słabą podstawę to często lepiej nie walczyć o premię, a poza tym cele, które są do zrealizowania musiałbym wykonywać po godzinach. Podwyżka roczna wynosząca np. 60 zł(liczona jako procent od wynagrodzenia) nie jest jak dla mnie żadnym motywatorem. Gdybym miał podjąć jeszcze raz decyzję, czy iść do tej firmy nie byłoby mnie tutaj, bo jak dla mnie to co mówią na mieście to może było aktualne z 15-20 lat temu. Aktulnie przeglądam oferty pracy w innych miastach i krajach. Ta firma wypada dobrze ale na tle tych firm, które zatrudniają "na czarno", czy na podstawie umów zlecenia/o dzieło.
6
luiza 2015-01-06 17:23:19
Z mojego doświadczenia wynika, że praktyki w pratt nie zwiększają szans na zdobycie pracy w Kaliszu i okolicach, a bardzo często musiałam się tłumaczyć, dlaczego tam nie zostałam, bo przecież to taka rewelacyjna firma i każdy tam chciałby pracować.W innym mieście praktyki czy tu czy tam nie robią większego wrażenia. Jak chcesz iść na praktyki to przygotuj się na kserowanie i wkładanie dokumentów do segregatorów.
1
pablo 2015-01-13 21:40:56
Kolego S&Y wyjąłeś mi te słowa z ust. Pratt jest dobrym zakładem tylko dla tych, co tu nigdy nie pracowali:-(
3
zawiedziony 2015-01-27 18:24:41
i ja się zgadzam:(
4
p&w rzeszów 2015-02-14 12:52:46
Dokładnie tak s&j - 100% prawdy. Ja osobiście pracuję w Pracie w Rzeszowie (kontroler ndt), u nas jest tak samo. Rodzina (dla nich tylko awans - bardzo szybko, na wejściu różnia w stawce do 30% !), plecy, niekompetencja na maxa wśród przełożonych) Tak dokładnie - trawa na zielono, przed audytem sraczka. Robota wbrew pozorom banalna. Inżynierowie pracują na maszynach, goście po turystyce zaocznie jako inżynierowie nadzoru jakości itd, itp - przykładów mnożyć. Umowa stała, dopłata do multisportu (akurat super atrakcyjna), gruszka i mikołaj oraz zapomoga raz do roku (doliczyć do stawki mniej wiecej 2500 netto rocznie) Po kilku latach pracy (prawie 10) stawka około 2700-3600 netto na moim stanowisku. Nie mam pleców mam 2700. Ogólna ocena trója.
3
lolo 2015-03-02 20:28:47
(usunięte przez administratora)firma zarabiają tylko niekumaci krawaciarze na stołeczkach
1
Zygmunt 2015-05-29 00:40:03
Jak komus nie pasuje praca w PWK to zapraszamy do WSK, u nas nikt nie narzeka, przy maszynie mozna stac pijanym dZien w dzien, byle tylko nie przewrocic sie lub nie zwymiotowac na panel z przyciskami bo moze sie zrobic zwarcie, zakaz palenia wprowadzono ale i tak nikt na to nie zwraca uwagi, z telefonow, laptopow i innych gadzetow mozna korzystac, a na popoludnie czy w nocy to mozna spac, jedyny minus brakuje klimy na hali, i latem strasznie goraco, ale to w koncu zaklad pracy a nie osrodek wypoczynkowy
5
wo 2015-07-24 19:39:06
Pratt bardzo dobra firma dla rodzin z dobrym dna przerost administracji.Jak dochodzi do zwolnień to wiadomo zwalnia się bezpośrednio produkcyjnych lub niewygodnych dużo zakłamania obłudy,całe szczescie że tam już nie pracuje skończyłem studia i tak pewnie do emerytury na maszynie,awans czysta fikcja pozdrawiam kolegów i koleżanki z pratta
2
uszaty 2015-10-26 13:50:12
jedziesz
MLODY 2015-11-20 18:56:12
Kolego podaj przykładowa stawkę dla Młodszego inżynier jakości
kate 2015-11-29 19:37:37
No ciekawe kto dostaje te 3500 zł w pwk.Chyba,że 70% tej kwoty.Gdybym tyle dostała to bym firmę po stopach całowała.
3
SARA** 2016-01-17 16:39:46
hej, szukam kontaktu do Aliny Nowackiej w Pratt, ona gdzieś w biurze pracuje. Kojarzysz może nazwisko?
3
Opinia 2016-09-20 15:34:58
Zakładam, że osoba, która odbywa rozmowy w Urzędzie Pracy w Jarocinie na końcu korytarza po lewej stronie nie jest wiarygodna. Byłem świadkiem, gdy dwie osoby niby uroczo zostały zaproszone do pokoju nr 102. Wchodziłem na końcu....
Teraz Uwaga!!!!! To ważne.....
Dziwny Człowiek, który ze mną rozmawiał. Nawet się nie przedstawił, nie podał nazwy Firmy, tylko wyłudził dane z cv. A jeśli znowu będę dostawał płatne sms-y, jak z innej firmy? Sprawiał wrażenie osoby przygotowanej na rozmowę. A gdy ktoś kredyt na mnie zaciągnie z danych z wniosku?
Nie zdążył przeczytać całości cv. Jedynie usłyszał, gdzie najdłużej pracowałem i na jakim stanowisku, to od razu podał namiary.
Wątpię, żeby szef takiej firmy potrafił pomóc każdemu zjadaczowi chleba. Bez chwili namysłu..
Albo PUP chce uniknąć skandalu, albo ktoś trafi na kasę do Kauflandu z pokoju nr
Praca jest, ale dla wybranych. Teatralnie rzecz ujmując.
wioking 2016-09-20 16:06:27
chyba mistrza zmiany, bo teraz taka jest rekrutacja na takie stanowisko prowadzona w firmie - ale na serio sądzisz że dasz radę przejść rekrutację? przecież musisz mieć komunikatywny angielski opanowany
eleonora 2016-10-26 14:04:51
W Praciku awans i sensowna podwyżka tylko dla wybrańców- Pratt jest mistrzem w opowiadaniu bajek, co to za frykasy czekają pracownika. Kto pracuje tutaj co najmniej kilka lat bez znajomości to wie, że mało kto jeszcze wierzy w te bzdury, którymi karmią pracowników kierownicy. "Fajnie", że jest kodeks etyczny, który funkcjonuje tylko na papierze- wielu pracowników to cha..my, plotkarze, podpi...dalacze, włazi.. du ..py kierowników i dyrektorów- idąc do tej firmy trzeba być na to przygotowanym. A do tego trafi się raz na 5 przypadków kierownik prostak, który w prymitywny sposob będzie się na tobie mścił aż cię wydepcze ze stanowiska. Naprawdę ilość i poziom intryg stosowanych w tej firmie mogłoby posłużyć za scenariusz filmu sensacyjnego. No nie wiem, może za 10 000 zł miesięcznie to można się zgodzić, żeby dać się tak upokarzać, ale ja wolę pracować w innej firmie za 2000-2500 zł z normalnymi ludźmi i normalnymi problemami. Każdy na początku cieszy się, że pracuje w Pratt, wierzy w te historyjki wyssane z palca i jest najszczęśliwszym człowiekiem w mieście, ale wystarczy kilka lat, żeby znienawidzić tę firmę i być najbardziej nieszczęśliwym, wykończonym człowiekiem. Każdy, kto odchodzi z Pratta błyskawicznie dochodzi do siebie. Hmm... ciekawe dlaczego???
10
shadow 2016-11-11 20:16:13
Ta firma to dramat. Kto chce niech się przekona na własnej skórze, a kto ma odwagę i minimum szacunku dla siebie niech szuka w innych firmach, gdzie zarobki są porównywalne, a często lepsze niż w Pratt. Poza tym rozwój to jest ale dla zieciów, synowych, bratow, żon,matek itd., a nie dla szaraków.Dla szaraków to jest robota i to w nadgodzinach do odbioru, bo brat, zięć "kogoś tam" przyszedł posiedzieć i pogadać sobie, a robota musi być wykonana.Szarak ma siedzieć cicho, zap... dla firmy i nie liczyć na nic.Co najwyżej może liczyć na to,że jak będą zwalniać to zaczną od tych bez pleców. Niestety real
4
v 2016-11-15 19:31:51
tak i po 2 miesiącu się zwalniasz bo nie masz już psychiki i idziesz wyprowadzać krasnale ogrodowe na smyczy taki jest correkt
3
Fu 2016-11-22 20:19:45
Zmuszanie przez przełożonego do podpisywania pod groźbą utraty pracy oświadczeń, które są niezgodne z prawdą, zatajanie prawdy, kłamstwa, upokarzanie- niestety ale jest to przykład z pratt kalisz. Na końcu lądujesz na psychotropach, bo masz już dość kłamstw i brnięcia w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z którego nie widzisz wyjścia. Nikt ci nie pomoże- bo ci, którzy widzą, boja się o siebie, a z kolei przełożeni twojego szefa nie wierza, w to co mówisz. Walka o godność i sprawiedliwość to nie w tej firmie.
2
Ff 2016-11-25 00:52:23
Nikt się nie przyzna, że odwiedza psychiatrę ale i tak ludzie wszystko wiedzą.Niestety ludzie są czasami tak znerwicowani robotą ze idą na zwolnienia, ktoś wcześniej wspominał o sądzie pracy, że ludzie tam chodzą i przegrywają. Osobiście znam taki przypadek, a najlepsze, ze go bronił ten, który kazał mu zrobić to, co nie spodobało się komuś tam wyżej. Człowiek przegrał
Yoopi 2016-11-27 17:51:21
Trawa na zielono przed audytem,najważniejsze wskaźniki, pensje nie porywają- znajomi często zarabiają więcej na mieście
2
Kret 2016-11-28 09:59:01
Dobra firma na start tak na 2-3 lata,później człowiek zaczyna dostrzegać "zalety" pracy w pwk, które niczym nie różni się od innych korporacji i panujących tam zwyczajów.Pracownik jest zachecany do zgłaszania problemów,ale jak jest jakiś problem to pracownik nie ma już życia w tej firmie. Zasada jest jedna albo wytrzymujesz w pracy ryzykując utratą zdrowia albo jak już nie wytrzymujesz odchodzisz do innej. Na pewno nie należy przyznawać się nikomu do problemów, bo życzliwi potrafią narobić człowiekowi prawdziwych kłopotów, a człowiek tylko się ośmiesza licząc, że prawda kiedyś wyjdzie na jaw, a ludzie poniosą konsekwencje swoich zachowań
2
654kolo 2016-11-30 23:12:44
Witam myślałem o przyjęciu się do tej firmy naprawdę jest taka lipa tam ?? Jakie są zarobki jako operator??
marian 2016-12-01 14:10:14
1600zł na łape
2
Zostaw swoją opinię o Pratt & Whitney - Kalisz
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Pratt & Whitney