PKP Energetyka

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 195 ocen.

PKP Energetyka
2 195 6 1

Opinie o PKP Energetyka

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Energetyka

realista

PKP Energetyka to żałość i rozpacz. Sprzedana z PKP PLK, gdy PKP poszukiwało kapitału na pendolino. Spółka kolesiów, znajomków (min. z Energii i PKP) - wiele faktów możecie sami połączyć z pomocą wujka Google. Nic w tej firmie nie liczy się bardziej od znajomości i koneksji, począwszy od rekrutacji na stanowiska menadżerskie a na przetargach skończywszy, ale nie o tym tu mowa. To jest forum oceny pracodawcy. Tego pracodawcę utrzymuje zespół pracowników fizycznych, przeciętnie wykształconych, często z małych wsi, którzy za czasów PKP cieszyli się względnym uznaniem i stabilizacją. Były benefity pracownicze a pani Kowalska z kadr znała swoich pracowników, ich zalety, słabości oraz aktualną sytuację rodzinną. Potem wkroczyło tzw. nowoczesne zarządzanie, człowiek przestał się liczyć, został "zdenominowany" jedynie do wartości pieniężnej: ile przynosi spółce dochodu a ile straty. Wszystko sprowadza się do tabelek, wykresów i raportów, które mają (wręcz muszą) poprawić PR spółki. Pod hasłem bezpieczeństwa, jakości, rozwoju czy innowacji spółka kreuje swój wizerunek na zewnątrz, podczas gdy w rzeczywistości ilość projektów, pomysłów i "usprawnień" ma się nijak do tych osób, które tą spółkę UTRZYMUJĄ (czyli tych na smutnym końcu łańcucha pokarmowego). Te osoby wypowiadają się tutaj jako oszukane, pominięte, zniesmaczone, ale na zarządzie nie robi to wrażenia i nie zrobi. Któż z was nie chciałby przytulić kilkunastu (i więcej) tysięcy za kilka prezentacji w Power Point czy Excel o znakomitych wynikach zespołu? Wszystko da się osiągnąć - kwestia odpowiednich założeń a ofiary (bezpośrednie i pośrednie) po prostu trzeba wkalkulować. Dlatego to jest idealny pracodawca dla menadżerów, którzy wyedukowali się w kierunku który (zgodnie z obowiązującym trendem) pomija etykę, refleksję i humanizm. Dla tych którzy biegle posługują się narzędziami do raportowania, wskaźnikami (dział czy rodzaj spółki kapitałowej nie mają znaczenia). Szara strefa - jeśli tylko pogodzi się z własnym losem i nie będzie mieć oczekiwań - z całą pewnością może liczyć na ciągłe zmiany i kolejne "atrakcje", trzeba tylko założyć klapki na oczy i ciągnąć ten wózek jak Łysek z pokładu Idy.

Carol
@realista 20.07.2018 17:48

Haha bo jestem taki czlowieczek mały żeby rączki miały spokój kasa wpłwala na konto no i w Energetyce być od wychwytywania uszkodzonych wieszaków to nie dla mnie. Teraz jest kimś bliżej koryta przy prezesie co tam szczurem byłem w Energetyce a tu jest maślaczkiem pkpplk

Alicja

@Carol z plk, moja działalność na forum nie jest w żaden sposób związana z firmą PKP Energetyka. Jestem moderatorem Gowork.pl. Moją rolą jako moderatora jest aktywne uczestnictwo w dyskusji na forum i zachęcenie osób znających firmę do wypowiedzi, gdyż pomaga to użytkownikom w znalezieniu potrzebnych informacji o niej. Oprócz tego podpowiadam w kwestii przestrzegania regulaminu i stale informuję o nowych ofertach pracy i aktualnościach z firmy.

dziad

no i stalo sie pracownicy ktorzy poszli do GAMMY a teraz chca wrocic do ALFY nie moga tego zrobic.mimo wczesniejszych zapewnien panow Jana Malinowskiego i Marka Szotta niema takiej mozliwosci aby ktokolwiek wrocil do ALFY.jest to sytuacja przykra bo na zebraniach z ww.panami byly takie zapewnienia.caly szacunek do tych panow ulecial.na poczatku tlumaczyli ze w ALFIE nie trzeba ludzi co jest bzdura bo przecierz szukaja pracownikow.Mysle ze wszyscy ktorzy poszli do GAMMY poczuli sie oszukani bo teraz chce sie zrobic z nich sieciowcow.nie bylo o tym mowy na zebraniach.czlowiek ktory 30 lat robil przy kablach teraz musi sie przekwalfikowac-bzdura.zycze powodzenia GAMMIE.

Alicja

Czy PKP Energetyka wraz ze stażem pracy osób zatrudnionych w firmie zmienia ich warunki zatrudnienia? Czy pracodawca docenia takich pracowników? Czy firma oferuje pozapłacowe benefity? Na przykład w postaci funduszu socjalnego lub dofinansowania na dojazdy do pracy?

Carol z plk
@Alicja 12.07.2018 02:23

Do Pani Alicjii pytanie, gdzie Pani pracuje z tego co sądzę mapewno pracuje pani w Energetyce PKP w sasobach ludzkich pisze Pani w nocy o 2 lub 1 haha napewno po secie pani ma taka wene do pisania

Alicja

Czy firma PKP Energetyka w Warszawie zapewnia swoim pracownikom odpowiednie szkolenia podnoszące kwalifikacje? Czy w firmie są szanse na rozwój i awans? Jak pod tym względem oceniacie PKP Energetyka jako pracodawcę?

Stary elektryk.
@Pracownik 07.07.2018 12:50

Ja nie chwalę tego zakładu. Czytaj ze zrozumieniem bo masz z tym problem. Jeśli w ten sposób nazywasz starych pracowników to jesteś zwykłym baranem.Tyle w temacie.

Alicja

PKP Energetyka poszukuje obecnie osoby na stanowisko Lidera Zespołu Doskonalenia Procesów. Dla osób zainteresowanych szczegółami wstawiam link: https://skk.erecruiter.pl//Offer.aspx?oid=2695372&cfg=80fdda9f73194c059fb085fa0d150b2f&fromSkk=1530920239152&ejoId=80734&ejorId=134305&comId=20013583 Czy będziecie brać udział w rekrutacji? Jeśli tak, to zachęcam do podzielenia się na forum opinią odnośnie jej przebiegu i rezultatem.

Zdzichu

Nie polecam!!! Zwykły elektromonter traktowany jest jak maszyna! Gdyby kierownictwo mogło to zajeździlo by na smierć, przykładowo pracownik który nie posiada kwalifikacji np z wyksztalcenia jest mechanikiem samochodowym albo budowlancem zarabia niejednokrotnie wiecej niz elektryk z zestawem uprawnien , wszystko zalezy jak kto donosi , atmosfera miedzy ludzmi do niczego jeden na drugiego biega i donosi , firma dla nieudacznikow

Karol plk
@tadek 24.06.2018 14:17

Napewno też posterunek 63-200

Alicja

@Kanydat Jeśli chodzi o aktualne oferty pracy to można ich szukać tutaj: https://www.pkpenergetyka.pl/O-PKP-Energetyka/Kariera/Oferty-pracy Natomiast jeśli chodzi o kontakt z rekruterem proponuję próbować tutaj: https://www.pkpenergetyka.pl/Obsluga-klienta/Kontakt @Zdzichu o co chodzi z donoszeniem na współpracowników? W jakim celu? I jak to się ma do wysokości wynagrodzenia? Nie do końca rozumiem tę sytuację.

Zdzichu
@Alicja 18.06.2018 23:25

Z donoszeniem chodzi o to ze zarobki zalezą np od ilosci dni swiatecznych ktore uda mi sie zalapac, za jedna niedziele jest dodatek okolo 200 zl, a sa ludzie ktorzy sa w stanie isc nagadac na swojego kolege kierownikowi albo naczelnikowi po to by mu zaszkodzic a ten z kolei juz nie dostanie dnia swiatecznego co wiaze sie z tym ze malo zarobi , ogólnie w firmie panują chore obyczaje - kierownictwo umyslnie podziela zaloge po to zeby jeden drugiego sprzedal za pare groszy , a pseudo koledzy sa mili i kochani ale jak idzie do kierownika to wygada mu nawet sytuacje domowa kolegi , masakra!!! Naprawde nie polecam nikomu !!! Kiedys owszem byla to fajna firma ale po prywatyzacji juz nie jest

Kanydat

Czy poszukiwania nowych dyr. ds handlowych i dyr. ds operacyjnych się zakończyły? Czy headhunter skończyli już rekrutacje. Prośba o info, o kontakt do rekrutera.

Withe Bull

Polecam pracę w Firmie zwłaszcza na stanowiskach menedżerskich, dobra płaca i benefit dla tych co mają udziały w funduszu właściciela. Najlepiej mają się "konkwistadorzy"- pierwsza trójka trzymająca władzę. Jest coraz mniej betonu kolejowego zostało tylko kilku Marian SZ. i paru innych. Zachęcam!

Piotrek
@krzychu 14.06.2018 21:58

Faktycznie w zakładzie pólnocnym pracownicy czekają za zapłatą za kilometrówkę w związku z uzywaniem prywatnych samochodów na dyżurach domowych i czekają za wypłata wczasów pod gruszą. Kiedys było to płacone na bieżąco, a dzisiaj jest czekanie i niepewnośc. Ta firma umiera i czas na szukanie pracy w PLK dokąd odeszło wielu starych energetyków.

Szczęśliwy były pracownik

Masakra. Kto tam jeszcze pracuje??? Chyba jakieś sieroty i nieudacznicy albo desperaci przed emeryturą. Każdy normalny fachowiec już dawno zwiał i cieszy się że jakaś kasę dostał. Przykro jest patrzeć jak budowane przez lata firma jest rozwalana dosłownie przez takie twory i bezmózgich geniuszy jak Dystrybucja Kielce. MASAKRA życzę miękkiego upadku cwaniary :)

bobo
@krzychu 05.06.2018 22:15

Jak bym czytał o sekcji w zakładzie północnym ,tam rzeczywiście nie masz układów to do łopaty .

Alicja

@Sieciowiec z Trakcji System jesteśmy na wątku dotyczącym pracy w firmie PKP Energetyka, pracodawcy o którym piszesz poświęcony jest oddzielny wątek na tym forum. @Nn a jakie jest Twoje zdanie na temat pracy w PKP Energetyka? @Pracownik i @anonymous możecie rozwinąć swoje wypowiedzi? Takie stwierdzenia nie wiele mówią osobom, które poszukują rzetelnych informacji dotyczących pracy w tej firmie. @Withe Bull jesteś pracownikiem PKP Energetyka? Jak wygląda praca z Twojej perspektywy?

Pracownik i

Bardzo tragiczne (usunięte przez administratora)

Taki co chce pracowac
@Pracownik i 05.06.2018 05:26

Jak tragiczne?

anonymous

Dno

UWAGA

Uważajcie na tą firmę, przysyłają faktury ze stawkami dwa razy wyższymi niż na umowie. Później taka biurokracja, że nie da się tego wyjaśnić, a jak nie zapłacicie, podają do sądu. To jest skandal, jak ta firma działa.

Były pracownik
@UWAGA 11.05.2018 10:01

Taak i kosmici Tobie rachunki nabijają. Zużyłeś to płacisz o zamiast pisać głupoty to jak się nie zgadzasz to dajesz licznik do sprawdzenia Niestety z takimi co nie płacą to ta firma za bardzo się cacka.

Wacek

Odradzam prace w tej firmie , totalny (usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora) !!! Pracowników traktuje się jak bydło i nagminnie zmusza do łamania przepisów , liczą sie slupki ! Najlepiej zeby byc dyspozycyjnym 24 h na dobe. Kiedy w zakladzie bylo PDO pewien pan dyrektor biegal po sekcji i palcem pokazywal " do zwolnienia " twierdzac ze nie potrzeba tylu pracownikow. Teraz telefon dzwoni w ciagu dnia kilka razy- " bo ludzi nie ma ..." banda oszustów !!! Za marne pieniądze wycisneli by reszte sokow z pracownika na ktorego "gora " patrzy z pogardą. Można by książke na temat sekcji w stargardzie napisac i wszyscy pracownicy podzielaja moje zdanie , no moze poza tzw "gora" sam kilka razy bylem swiadkiem odzywek pewnego pana... furiata i frustrata do podwladnych kierownikow i naczelnikow . Szkoda jezyka strzepic

Pracownik delegacyjny
@Wacek 26.05.2018 02:05

Masz rację jest taki furjat przezwisko Kasztan że nikt nie złożył do prokuratora za mobig doniesienia to się dziwie

pol.

Widzę, że wypowiadają się tu przede wszystkim pracownicy z biur. Ja pracuje na pociągu sieciowym już 26 lat. Praca nie jest łatwa, przede wszystkim jest bardzo niebezpieczna a poza tym pracuje się w deszcz, śnieg bez względu na porę dnia i nocy. Od kiedy firma została sprzedana występuje wyprzedaż , zwalnianie ludzi, praca w stresie, inwigilacja i parcie na jak największą wydajność nie zważając na bezpieczeństwo i przepisy. Ostatnimi czasy proponuje się nachalnie pracę w Niemczech i innych krajowych delegacjach mimo braków kadrowych do utrzymania bieżącego sieci dla PLK. Nadgodziny wypłaca się po czterech miesiącach. Co do wynagrodzenia to żadna rewelacja za tak niebezpieczną pracę w systemie zmianowym. Osobiście pracuję w tej firmie przez zasiedzenie i brak innej sensownej pracy w mojej okolicy. Odniosę się do atmosfery panującej w pracy bo tu widzę dużo komentarzy.Dobra to może jest ale między najbliższymi współpracownikami ale relacje kierownictwo pracownik to tragedia. Kierownictwo na każdym kroku próbuje cię wykolegować a to nie tędy droga. Pozdrawiam.

Pracownik
@pol. 22.05.2018 06:34

Świeta racja. Ta firma sie skończyła w chwili sprzedaży. Związkowcy już nic nie mogą tylko mydlą oczy naiwnym pracownikom tym co chce powiedzieć pracodawca. Dno i wodorosty :(

Alicja

@pol. Twoja wypowiedź wiele wniosła konkretnych informacji, ale czy nie ma nic pozytywnego w pracy w PKP Energetyka? Nic nie daje Ci satysfakcji z pracy? @Ja Jesteśmy na forum publicznym, nie można tu nikogo obrażać. Odsyłam Cie do regulaminu forum: https://www.gowork.pl/regulamin

ja

na stanowisku elektromontera zakld pomorski dostaje ok 2600 na reke praca srednio ciezka stabilna.wierze ze nowy wlasciciel zrobi wszystko by firma trwala.ja ostatni zgasze swiatlo.zawsze bylem za prywatyzacja.mam 20 lat pracy w pkp.

anonymous
@Zibi 18.05.2018 22:30

Ale zwiazki zawodowe np. maszynistów i nie tylko nie pozwoliły na to. I odchodza na emerytury tak jak obowiazywało to w momencie podpisania umowy o pracę. A nasze zwiazki co? Machnęły na nas ręką i olały. Dlaczego nie walczyły o to? Gdzie były nasze związki jak rząd wprowadzał nowe zasady przejścia na emeryturę w słuzbach mundurowych? Tylko pracowników nowo zatrudnianych obowiazywał wiek emerytalny po nowemu a pracownikom juz pracującym zostawiono ten przywilej. Dlaczego nas energetyków kolejowych to nie dotyczyło. Gdzie wtedy były nasze związkowe nieroby?

Doradca

Czy Zarząd wreszcie zmieni MB.... Jest tyle fajnych pomysłów, które MB blokuje...

krzychu
@krzychu 17.05.2018 21:54

Konkretnie to Malbork i dalej.

Alicja

@tadek, ja nie jestem w żaden sposób związana z firmą PKP Energetyka, jestem moderatorem serwisu gowork, odpowiadam za aktywność w wątkach oraz staram się by inni użytkownicy przestrzegali regulaminu forum. @Pracownik byly, zachęcam Cię do bardziej obszernej opinii, chętnie poznamy więcej szczegółów dotyczących Twojej współpracy z firmą PKP Energetyka! @Pracownik, piszesz o wątku top 400, możesz dla nas rozwinąć ten aspekt w dłuższych słowach? Z czym jest to dokładnie związane?

Lulek

To już koniec tej dużej z tradycjami firmy. Jedni ją sprzedali a obecni niszczą.

Ja
@Krzysiek 07.05.2018 15:26

Ta banda którą nazywasz związkami sprzedała nam emerytury a inni na PKP sobie nie pozwolili a dwa lata temu przyklepały sprzedaż i sprywatyzowanie PKP Energetyki. Wszystko co złe to robota tych nierobów zwanych związkowcami. Prokurator powinien nimi się zająć bo oni zepsuli już wszystko co można było zepsuć. Bezczelne szumowiny i kombinatorzy kosztem reszty pracowników bo siedzą w kieszeni prezesa i dyrektorów.

PozdrowieniadlaMB

Czy Zarząd nie widzi jak zarządza MB. Może zarząd porozmawia z pracownikami handlu i wsparcia. Większość ma już dość pomysłów MB. Czy zarząd nie widzi jak spadła rentowność sprzedaży energii, ile kontraktów wychodzi na zewnątrz, ile milionów spółka przez MB straciła. Czas już zwolnić MB i powołać osobę , która będzie miała zaufanie wśród pracowników. Czy zarząd ogranicza się do MB, bo tylko ten MB był pod ręką - najgorszy wybór... Może jak zacznie się z pracownikami rozmawiać a nie tylko z TOP400, to sprzedaż ruszy. Pracownicy nie ufają MB, ponieważ stracił wiarygodność i zaufanie przez nagrywanie rozmów z pracownikami. Czy MB powiedział swoim najbardziej zaufanym osobą że ich też nagrywał, w sądzie przyznał się do nagran. Ciekawe jak wygląda rozmowa zarządu z MB. Zarząd najpierw sprawdza, czy MB nie nagrywa:) ... Atmosfera jest fatalna w sprzedaży, a MB luzik bo Zarząd chyba popiera zaoranie sprzedaży. Dobrze, że co nie którzy handlowcy zobaczyli ile mogą zarobić w innych firmach sprzedając kontrakty... Pensyjka, samochody na koszt PKP, a prowizja 60% z innej firmy - trzymam kciuki za handlowców którzy są zaradni a MB udaje, że nic nie wie..

Nn
@PozdrowieniadlaMB 04.05.2018 09:56

A może jest on koniem trojańskim wprowadzonym do pkp energetyka - rozmontowywanie firmy na różne sposoby i możliwości . W chwili obecnej nie wiadomo o co chodzi z elektryką pkp bo : wprowadzono mnóstwo informatyki ( w jakim celu i po co , bez tego funkcjonowała ) ,wysyłka ludzi w Polskę ( a nie są turystami ) , dzielenie na coraz nowsze spółki ( jaki ma sens - na jednej sekcji pracują ludzie różnych spółek z kolegów robìą się wrogowie - o to komuś chodziło ? ) . Kto ostatni gasi światła w PKP ENERGETYKA ?

Alicja

To jest naprawdę najgorsza firma Energetyka pkp tak się starałam a oni mnie fulgarnie zwolnili

Pracownik z Ostrowa

Z Energetyka PKP uciekają bo zaczęli wysyłać w delegacie za marne pieniądze

Pracownik z Ostrowa

Najgorsza firma w traktowaniu pracowników

Alicja

Zachęcam osoby interesujące się pracą w firmie PKP Energetyka, do odwiedzania oficjalnej strony w internecie tego pracodawcy: https://www.pkpenergetyka.pl/O-PKP-Energetyka/Kariera Ten pracodawca obecnie poszukuje nowych specjalistów na wielu różnych segmentach, zatem warto się temu przyglądać. Przypominam wam też, iż wpisy zawierające wulgaryzmy będą usuwane przez administratora forum.

Pracownik
@Nn 20.04.2018 10:34

Oszukują w planetrze a jest tak Jadą na przykład na okopy wanien słupów trakcyjnych nie mają radnych narzędzi tylko smartfon i tylko pochodzą żeby była ścieżka a potem siedzę w aucie i o 17 na bazę kierownictwo otym wie ściema zwykła najgorzej to zima a teraz lato to jest fanie

Nn

Czytaliście list prezesa - o jakiej firmie było napisane , bo nie o pkp energetyka . Z punktu pracownika wygląda to zupełnie inaczej , napewno nie tak świetnie. Pracownicy nie czekają na przenoszenia do pracy w Polskę , Niemcy , Litwa poprostu pozwalniają się i cvc zostanie bez fizycznych pracowników . Do tej pory pkp energetyka radziła sobie bez tworzenia ZRE Słotwiny , roboty budowlane i przeglądowe były wykonywane w zależności od potrzeb.

andi
@Nn 12.04.2018 13:33

Do gammy byłeś wyznaczany przez kierownika sekcji ,to fakt.

Taki_pracownik

Firma staje się wielką porażką. Zarobki do bani, brak szkolen. Fundusz socjalny na dobrym poziomie. Fajni pracownicy z działu kadr w CUWie, zawsze można liczyc na szybkość działania i rozwiazania problemu. Generalnie nie polecam pracy w tej firmie. Kolesiostwo i lizi dupstwo.

Janusz świetny handlowiec

Dzień dobry, chciałem zapytać o dział sprzedaży energii podobno (jeszcze pół roku temu) świetnie się rozwijał i podobno wypłacane były wszystkie premie prowizyjne(podobno hihi takie max do kwoty tysiaczka) nawet tutaj się wypowiadało kilka osób na ten temat. Bardzo bym chciał pracować w takiej rozwojowej firmie z wybitnym specjalistom ds. rozwoju - MB facet zna się na rzeczy i wie jak rozwinąć sprzedaż w końcu doskonale sprawdził się już w PGE (hihi) ma doświadczenie i doskonale realizuje cele zarządu spółki, powiedzcie tylko czy jest szansa dostać się do tej firmy? czy można wysłać cv? Bardzo proszę jeżeli ktoś wie gdzie mogę wysłać swoją aplikacje o informacje.

Obecny pracownik
@Marian obecny pracownik 03.04.2018 18:56

Marian znam ciebie krzykliwy menadżer mam nagrane jak traktujesz pracowników

Zostaw opinię o PKP Energetyka - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PKP Energetyka