3.4/5

• Lokalizacja

Historia

Lokalizacja

• Skierniewice
Poznań - KSIĘGARNIE PWN SP. Z O.O.
Warszawa - WN PWN

5. Opinie o Grupa PWN

Opinie o Grupa PWN Warszawa

Nie przegap nowości o Grupa PWN!

korektorka

16.08.2021 11:13

Zastanawiam się nad wysłaniem CV do PWN, ale czytam te opinie i mnie martwią. Wiele z nich dotyczy działów sprzedaży/księgowości (Może błędnie wnioskuję) ... A jak wygląda sytuacja w dziale Redakcji?
    Ksiegowa

27.10.2021 23:40

Niestety to prawda księgowość jest zarządzana fatalnie.
    finans

31.10.2021 20:34

Księgowość/we nigdy nie była zarządzana a zastraszana.

09.10.2021 10:26

Czy Grupa PWN zatrudnia studentów?
    PWNowa

13.10.2021 21:07

Tak.
    Tymcza

04.08.2021 23:01

Na stanowisku key account manager w PZWL wytrzymałam dokładnie 3 miesiące i złożyłam wypowiedzenie. Bardzo przygnębiający czas, który chce wymazać z pamięci. Odradzam wszystkim kandydatom.
    Jest OK!

09.08.2021 10:10

Haha te komentarze są tak absurdalne, że aż śmieszą. "Boją się złożyć wypowiedzenie" - serio? Nie sądze, żeby ktoś trzymał kogoś na uwięzi. Raczej boją się, że ze swoim nastawieniem do pracy nic nie znajdą.
    Ex-PWN

22.09.2021 15:55

Tak, nie każda praca jest dla każdego. PWN jest dla hardcorowców, to fakt. Dla mnie było to dość archaiczne miejsce pracy. Zadań od groma, lecz wsparcia niewiele. A do tego zero podzięki od kadry kierowniczej. Dziś mogę stwierdzić, że był to stracony czas. Dobrze, że są lepsi wydawcy w stolicy.

06.09.2021 22:32

Mam wrażenie że niektóre negatywne opinie zupełnie mijają się z prawdą i są wynikiem jakieś wewnętrzej flustracji. Natomiast ja pracuje w tej firmie od jakiegoś czasu i pracuje mi się dobrze, zarobki też są ok.
    Yeah

08.09.2021 22:40

Chyba prawidłowo mówi się "frustracji"? Tak czy inaczej, nie sądzę, żeby była to trafna opinia. Życzę dalszego powodzenia ;-)
    Już była

03.09.2021 20:32

Żałuję tej pracy, już po miesiącu wiedziałam, że to nie dla mnie! A najlepszym dowodem na to, jak tam się źle dzieje jest to, że ty bez przerwy opinie są przykrywane wpisami HR bo problem jest z rekrutacjami! Nawet jak kogoś skuszą to ten wytrzymuje od 3-12 miesięcy max i ucieka! A potem pytanie, wpisywać do CV Pwn czy PZWL czy lepiej nie.. Jest bardzo źle, podejmowane są złe decyzje i robione ruchy chaotyczne a osoby robiące zmiany nawet nie widza efektów swojej pracy bo ich już nie ma! A najlepsze, że po pół roku, po roku od wyrzucenia kogoś, zreszta słusznie jak np byłą szefowa konferencji (AB-S) nagle wspomina się, że tyle dobrego zrobiła, śmiech na sali. To oznacza, że nie wiedza co robią i to ci robią czy jest słuszne! Mnóstwo klientów zrezygnowało ze współpracy i nie dziwie się, bajzel i brak opieki nad klientem strategicznym! Ogromne wydawnictwo, więc jeszcze będzie się toczyć, ale już bezpowrotnie to ze się po równi pochyłej! A i jeszcze praca zdalna, zaliczane. ”taski” i wyrąbanie pracowników na resztę dnia, nie kryją się z tym. I straszne wypalenie w ludziach, którzy tu pracują dłużej niż 3 lata, olewanie, spychanie, brak odpowiedzialności. I młodym przez to jest trudno się wdrożyć, nawet gdyby chcieli bo stara cześć zespołów pokazuje jak głęboko i gdzie ma obowiązki.

07.09.2021 12:31

Szanowna „Już była”, przykro nam słyszeć o takich odczuciach. Przy każdej możliwej okazji zapraszamy naszych pracowników do dialogu, do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami, problemami czy zaobserwowanymi uchybieniami. Nasza Grupa jest w procesie transformacji, dlatego zdajemy sobie sprawę, że takie sytuacje mogą mieć miejsce. Przed nami ogromny krok w kierunku połączenia naszych spółek, które jeszcze do niedawna nie współpracowały ze sobą aż tak blisko. Widzimy bardzo dużą, pozytywną zmianę – ta współpraca jest teraz bardzo widoczna, procesy są ujednolicane, zespoły wiedzą o sobie i swojej pracy dużo więcej. To niełatwe zadanie połączyć kilka samodzielnych spółek (tak funkcjonowało to przez lata) w jeden zgrany organizm. Potrzebujemy czasu i wsparcia. Zależy nam na tym, aby nasi pracownicy również wychodzili z inicjatywą i wewnętrznie zgłaszali swoje spostrzeżenia – to dla nas bardzo ważny głos, który jest brany pod uwagę. Niektóre zmiany personalne, które miały miejsce na przestrzeni ostatnich lat, były podyktowane właśnie sygnałami od zespołów. Dziękujemy i bardzo doceniamy taką otwartość. Tylko dialog pomoże nam wspólnie rozwiązać niepokojące kwestie. Przypominamy, że nasi pracownicy mogą kierować zgłoszenia do HR Biznes Partnerów, przełożonych, członków zarządu, anonimowo poprzez formularz w intranecie „Zadaj pytanie”, zostawiając informację dla konkretnej osoby lub zespołu w przegródkach obok recepcji. Pozdrawiamy

07.06.2021 10:20

Jaki rodzaj umowy preferowany jest w Grupa PWN?
    wyd

21.07.2021 22:50

U nas szef dał możliwość wyboru. Zostało bez zmian. Nie wszędzie jest słabo, choć dużo przed nami…
    Gocha

22.07.2021 09:48

Sprzedaż
    Excel Ninja

28.06.2021 17:59

Pojawiło się ogłoszenie do Działu Zakupów do Grupy PWN, ktoś może się wypowiedzieć, jaki zespół, atmosfera, szef, zarobki, czy warto zawracać sobie głowę?

13.07.2021 17:47

Bardzo zależy nam na budowaniu dwustronnego dialogu. Nasza organizacja liczy ponad 500 pracowników i nie mamy możliwości zaobserwowania każdej niepojącej sytuacji. Dlatego prosimy naszych pracowników o otwartość i szczerze zachęcamy do zgłaszania wszelkich kwestii bezpośrednio do swojego HR Biznes Partnera lub poprzez anonimową skrzynkę „Zadaj pytanie” w naszym intranecie. Dzięki zgłoszeniom od pracowników możemy podjąć odpowiednie kroki i zaoferować odpowiednie wsparcie.
    employee

15.07.2021 08:18

Potwierdzam. Depresja, nieprzespane nocne, stany lękowe, stres przekładający się na życie osobiste - cały PWN.

11.05.2021 15:28

Jubileusz 70-lecia Wydawnictwa Naukowego PWN

Szanowni Państwo,

Kiedy 28 kwietnia 1951 roku powstało Wydawnictwo Naukowe PWN (wówczas jako Państwowe Wydawnictwo Naukowe), postawiliśmy sobie za cel dostarczanie polskim czytelnikom rzetelnych źródeł wiedzy. Przez ostatnie 70 lat z pokoleniami autorów zbudowaliśmy organizację, która stawia na jakość i wiarygodność. Jesteśmy dumni z zaufania milionów czytelników, którzy wraz z nami zdobywają wiedzę. Wiedza to fundament, który pozwala budować lepszą przyszłość. Wiedza wzbogaca, uszlachetnia i dodaje odwagi. Raz zdobytej, nikt nie może jej odebrać. A my z radością się nią dzielimy. Właśnie to od 70 lat jest misją PWN i pasją ludzi, którzy je tworzą.

Sukces organizacji nie byłby możliwy, gdyby nie stali za nim ludzie: doświadczony zespół, najlepsi autorzy, niezawodni partnerzy w biznesie, a przede wszystkim – rzesze wiernych czytelników: naukowców, wykładowców, nauczycieli, lekarzy, profesjonalistów z wielu innych branż oraz szerokie grono pasjonatów nauki.

Kontynuując naszą misję, patrzymy w przyszłość, zmieniając się, rozwijając i wprowadzając cyfrowe rozwiązania. Grupa PWN skupia Wydawnictwo Naukowe PWN, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, PWN Wydawnictwo Szkolne, których publikacje docierają do Państwa dzięki rozbudowanej sieci dystrybucyjnej, na którą składają się OSDW Azymut, Księgarnie Stacjonarne PWN oraz Księgarnie Internetowe PWN i PZWL. Nasze spółki zapewniają również wszechstronną ofertę edukacji online, organizują konferencje (Instytut PWN, e-pzwl, e-Uniwersytet PWN), oferują wypożyczalnie książek online (IBUK Libra, ibuk.pl), narzędzia do nauki języków obcych (SuperMemo), portale wiedzy (sjp.pwn.pl, nursing.com.pl, e-Akademia), nowoczesne usługi biznesowe (usługi wydawnicze B2B, nowoczesna drukarnia), a także rozwiązania informatyczne z zakresu sztucznej inteligencji (PWN AI).

Grupa PWN jest partnerem edukacyjnym na całe życie. Każdy, kto chce się uczyć i rozwijać, ma nasze wsparcie od wczesnych etapów edukacji, przez studia, po okres dojrzałej kariery. Nasze rozwiązania kierujemy do wszystkich, którzy szukają wiarygodnych źródeł wiedzy. Nasz jubileusz to święto każdego, kto zadaje pytania i szuka odpowiedzi. Jako dostawca rozwiązań edukacyjnych towarzyszymy w tej drodze.

Uważnie śledzimy zmieniające się potrzeby, nowe trendy i innowacyjne rozwiązania, dlatego rozwijamy strategię biznesową, by w ciągu najbliższych kilku lat umocnić swoją pozycję edukacyjnego partnera pierwszego wyboru. Nasze działania opierają się na budowie bliskiej relacji z Klientem, dostarczaniu mu treści w preferowanym formacie za pośrednictwem nowoczesnych technologii i na ulubionym nośniku. Przy pomocy nowych technologii towarzyszymy w stałym podnoszeniu kwalifikacji wszystkich grup wiekowych. Jesteśmy dumni, że ramię w ramię z najlepszymi ekspertami współtworzymy przyjazny ekosystem edukacyjny na miarę potrzeb współczesnego świata.

Dziękujemy, że możemy pracować i rozwijać się dla Was i razem z Wami.

Razem mamy moc.

Moc wiedzy.

Zarząd Grupy PWN
    Mi to tak

06.04.2021 20:12

Od kilku miesięcy ciągłe zmiany i nowe osoby, miała być płaska struktura, a kolejni dyrektorzy, miało być więcej ludzi do pracy operacyjnej, jest więcej ludzi do rozliczania, Pani (usunięte przez administratora)obiecywała poprawę sytuacji, tylko wymaga i im dalej w las tym gorzej, gubi się i plącze, nowa strategia, brak identyfikacji zespołu z nowymi wyzwaniami, nie wspomnę juz o coraz większym chaosie. (usunięte przez administratora) nie panuje nad planem wydawniczym, kluczowy projekt rozwoju online nie ma lidera i zaczyna leżeć,(usunięte przez administratora) Obecnie w zespołach szukają pracy, pandemia nie ułatwia, pwn w cv to problem na przyszłego Pracodawcy. Ale oczywiście można powiedzieć jak to w pwn, lata mijają i nic się nie zmienia. Bleee
    specjalistka czegoś tam w PWN

08.04.2021 08:27

To fakt, z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. Ludzie wskakują do szalup by wyskoczyć z tego Titanica. Ktoś tutaj napisał, że najlepiej odejść i to prawda. Tak właśnie się dzieje cały czas, szkoda jedynie, że odchodzą fachowcy, ludzie operacyjni, którzy mają odpowiednie umiejętności, na których ta organizacja mogła bazować. Jest coraz więcej paranoi w tym wszystkim, lęków w zarządzaniu, chybionych decyzji i niedokończonych projektów. :( Źle się dzieje odkąd zmiany zaszły z zarządzie PWN. Ktoś tutaj zaufał komuś, kto ma problem z ogarnięciem całości. Miota się. To nie doprowadzi tej firmy do dobrego finału. Ruchy raz do przodu a raz do tyłu, raz w lewo a raz w prawo nic nie przyniosą, dlatego zespoły się nie identyfikują, bo jak można z tym się jakoś identyfikować? Jest trwanie, jakaś wiara w przetrwanie i rozglądanie się za lepszymi ofertami pracy. Na specjalistach, którzy odeszli z PWN korzysta konkurencja, która coraz lepiej zna słabe strony PWN i go ogrywa. Ktoś kiedyś za to wszystko odpowie jak z marki z siedemdziesięcioletnią tradycją zrobiono karła na rynku wydawniczym... Nadziei już nie ma.
    Obecna

30.03.2021 15:15

@Gihiki Najciekawszą rzeczą w PWN są te posty tutaj na goworku. Pokazują one, jak fatalnie działa komunikacja wewnętrz firmy. Niestety poza komunikatami z HRów ona nie istnieje. Zastanawiam się, kto ma wdrażać te dzikie strategie, jeśli zespoły w PWN nie identyfikują się z nimi.
    Agusia

20.03.2021 14:46

Zdrowy rozsądek mówi tylko jedno - unikać PWN. To nie jest dobra firma. Zgadzam się z przedmówcami.

05.03.2021 12:52

Nie ukrywam że atmosfera w zespole i ludzie z którymi pracujesz to ważne czynniki determinujące pracę w danej firmie. Zastanawiam się, jak to wygląda w zespole marketingu PWN do którego chcę aplikować? Czy firma stawia na rozwój pracowników? Jak wygląda atmosfera w zespole?
    Uciekinier

05.03.2021 22:10

Lepiej uciekaj od tej firmy. Ona jest chora. Ja pracuje w marketingu i od początku roku takie rzeczy się dzieją ze szok i jeszcze mi zatrudnili nowego Szefa, znajomego niektórych z Zarządu. Dramat.(usunięte przez administratora) Bleee
    red-aktorka

21.02.2021 17:29

To prawda, coraz więcej odejść i to pomimo pandemii. Dla mnie to wyraz despreracji, bo naprawdę trudno się pracuje, kiedy obowiązki po odejściu jednych spadają na innych. Oznacza to, że pracujesz więcej za mniejsze pieniądze. Sama się zastanawiam, ile tutaj jeszcze popracuję. Z każdym dniem mniej się tak naprawdę chce. Niekiedy pytam się sama siebie, gdzie jest tutaj ta "Moc wiedzy"? I czy to nie jest już pusty slogan reklamowy? Na codzień nie widać tego w PWN... I zastanawiam się, czy jest jeszcze szansa na jakąś zmianę, na poprawę? Macie jakieś pomysły?
    Obecny

05.02.2021 14:26

Wydawało mi się, że idziemy w dobrym kierunku. Pracuje z Wydawcami, długo nikt nic nie mówił ale od przyjścia Dyrektora W sporo się zmienia ale negatywnie. Powierzchowne spojrzenia, brak dokładnej analizy i błędne decyzje. U Wydawca źle się dzieje, pwnie zoabcz to bo to najważniejsza rzecz jakimi są treści a na szybko na łapu capu tracimy jakosc. Niech Dyrektor sie ogarnie, póki czas. Wydawcy wkurzeni a to źle wróży. Bleee

08.02.2021 21:48

Dokładnie. Już wypowiedziano papa! Ale jakim cudem go w ogóle zatrudniono??? I jeszcze na dzień dobry członek zarządu. To przez rok „pokazał” jaka ma wiedzę i już po nim. Ale to zatrudnienie go tylko pokazało wszystkim, że Grupa PWN nie ma celu, błądzą po o omacku, nie ma szans na naprawę tego co od kilkunastu lat jest niszczone!

08.02.2021 22:52

Już został ogarnięty. I całe szczęście. Ale nie tylko on był problemem, on była tam tylko od ponad roku a rozkład tej firmy jest już od kilkunastu lat.
    jest strasznie!!

10.09.2019 21:47

Odradzam pracę w tej firmie. Ludzie na szczycie nie wiedzą co robią. Ciągle szukają nowych osób do pracy.(usunięte przez administratora) Atmosfera jest tragiczna, ludzie są na siebie napuszczani i ciągle zmieniają zakresy obowiązków. Dziś zajmujesz się jednym biznesem, jutro innym i sam nie wiesz w co masz włożyć ręce. Ponad poła ludzi w firmie myśli nad odejściem z pracy. (usunięte przez administratora)Jest strasznie! Szkoda, że dział HR nie miał nic do gadania przy zatrudnianiu toksycznego "pana"!!
    Tomek

22.10.2019 15:36

W dodatku zatrudniają po znajomych czy za przysłowiową kiełbasę ;) Są osoby, które nigdy nie miały nic wspólnego ze stanowiskiem, które obejmują i w dodatku to są stanowiska kierownicze ;)

08.02.2021 22:41

Dokładnie! Jak popatrzysz na niektórych szefów działów to ręce opadają, skąd oni ich biorą?! A jak się odezwą to jeszcze większy wstyd. Całe szczęście, że już nie ma spotkań, wszystko online, bo przy takim szefie to można zapaść się pod ziemie.
    Johnydizi

28.01.2020 20:44

19% to wynik PWN z ankiet, które wypełniali pracownicy. To jakaś farsa. Zastanawiam się kto za to odpowiada i dlaczego managerowie bez odpowiedniej wiedzy i doświadcza tym zarządzają. Brak podwyżek, umowy podpisywanie po czasie i brak jasnej ścieżki rozwoju, właśnie tak mogę podsumować moje 4 lata pracy w PWN.

08.02.2021 22:35

O umowę to chodzisz i się dopytujesz przez miesiąc, grzecznie a patrzą na ciebie jakbyś po podwyżkę przychodził. Zazwyczaj jest już po tygodniu od skończenia poprzedniej umowy. No chyba, że ktoś w dziale złoży wypowiedzenie niespodziewanie, to umowa już jest tego samego dnia. Maja cię za nic!

02.03.2020 10:05

Czy w Grupa PWN jest skuteczna reakcja na zgłaszane przez pracowników problemy?
    samoa

14.01.2021 11:16

Czy dobrze rozumiem, że PWN zamienia się w korporację :( ?

08.02.2021 22:14

No niestety, leci w dół. Cały czas. Brak kompetentnych osób.
    Jeszcze obecny pracownik

21.01.2021 11:01

Mam w sobie flustracje tym co się dzieje w naszej firmie. Kolejna zmiana na stanowisku Dyrektora Sprzedaż i Digital, który był dla tej firmy zbawieniem. Znowu wracamy do merinoty i zarządzania Pani Prezes PZWL. Dramat. Przykre to jest, że nie mamy znowu lidera sprzedazy, przykre to jest ze znowu się zacznie. A mowa kultura organizacyjna, będziemy ja budować. Szkoda gadać. Z ciekawością bedziemy obserwować co będzie dalej.
    postępowy

27.01.2021 19:44

To powrót do przeszłości. "Hello darkness, my old friend"

08.02.2021 22:03

Jako już była doradzę, zacznijcie przede wszystkim od wykwalifikowanych i doświadczonych szefów działów a nie młodych dziewojek, które na twarzy maja nic. Niestety wielu dobrych ludzi straciliście nawet w ostatnim czasie, nie piszę o ostatniej zmianie bo to akurat była pomyłka z jego zatrudnieniem. Niestety z badania kultury organizacyjnej nie wyciągnęliście żadnych wniosków! Szkoda, że odchodzą od Was wartościowi ludzie. Ja przez kilka lat jestem świadkiem odejścia tak wielu „gwiazd”, których nie powinno się tracić.
    Ktoś

19.01.2021 08:38

No i znowu zmiana w pwn w wiecznej transformacji. Jedno się nie zmienia- stary Zarząd pwn oraz Pani Prezes PZWL, szkoda gadać. Właśnie wypuszczono managera, który osiągał wyniki oraz starał się na ile mu pozwolono przestawiać firmę w stronę Klienta. Ehhhh i juz go nie ma. Zaraz znowu będzie rządzić Pion Wydawczniczy, który karze sprzedawać usługi i książki, które albo nie są przygotowane, albo ich nie ma, albo są źle przygotowane, ale Pani Prezes bedzie mowila ze transformacja i powinniśmy sprzedawać i mieć wyniki, ale cuda przestają się dziać. Dodatkowo nieudolny HR w zasadzie brak wizji budowania tzw.kultury organizacyjnej czy mało skoordynowe szkolenia bez wyczucia kiedy i co potrzebujemy. Tyle lat i nic się nie zmienia. Dalej Zadząd sobie bez zrozumienia co należy zrobić a zycie sobie. Trzeba stąd uciekać i kandydaci- uważajcie, teraz znowu się zacznie. A firmie jest duża rotacja, no cóż tak to wygląda jak zarzad sie dziwi ze wyniki atmosfery są slabe, bo zajmuje się swoimi sprawami. Był pomost i nadzieja ze coś sie zmienia juz jej nie ma.
    Ciekawe

31.01.2021 14:21

Rozważałem prace w tej firmie, ale zapoznałem się z opiniami tutaj i trochę się boję. O co chodzi?

08.02.2021 21:55

Akurat to, że ten dyrektor poleciał to na plus! Ale niestety błędem było jego zatrudnienie ponad rok temu. Firma nie wie czego chce (oprócz oczywiście kasy) więc i nie wie jak to osiągnąć! A powinni zacząć działać od jednego: kompetentnych i doświadczonych szefów działów czego tu NIE MA!!! Już od lat.
    Joasia55

01.02.2021 15:51

@ciekawe nie ma sensu, uciekaj. Lepiej dłużej poszukać a znaleźć coś wartościowego niż przychodzić do PZWL/PWN. Pracuje w marketingu, w którym aktualnie panuje jeden wielki chaos. Z tego co wiem to w dziale sprzedaży i IT jest podobnie.

08.02.2021 21:51

Chyba już obecnie w każdym dziale. Jest desperacki zamordyzm o kasę, brak pomysłów, brak wartościowych zarządzających. To równia pochyła ku upadkowi.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Grupa PWN?

Kontakt - Grupa PWN

Gottlieba Daimlera 2 02-460 Warszawa

Branże: Wydawnictwa

Ela

05.02.2021 11:16

Patrząc na PWN trudno nie odnieść wrażenia, że pracownik jest w nim złem koniecznym. Nie tylko w PZWL. Dziwne, że nikt nie wyciąga wniosków, jak personel średniego szczebla kierowniczego zarządza podległymi mu ludźmi. Te rotacje z czegoś wynikają. A są non-stop.
    Efka

28.01.2021 07:54

PWN to taki PGR, czyli (usunięte przez administratora) czego tutaj oczekiwać? Antyrozwój to główna cecha tej firmy, pełnej chaosu i nieodpowiedzialności. Ludzie tutaj szybciej odchodzą niż przychodzą. Nie polecam pracy w tym miejscu.
    red-aktorka

23.01.2021 11:28

Kochani, a jak Wam się podoba program PWN Przyszłości i akcja: zdrowy kręgosłup? Dajecie radę pracując do późnych godzin nocnych? W sumie to fajna rzecz. Co Wy na to?
    Obolały

26.01.2021 10:19

Akcja zdrowy kręgosłup to mailowa lista pomocnych do ćwiczeń przyrządów, w które warto się zaopatrzyć i propozycje ćwiczeń. Raczej nikogo nie uzdrowi. Pracownicy pracują zdalnie od połowy marca, czyli ponad 10 m-cy. Wielu z nas w tym czasie dokonało zakupu biurka, fotela biurowego, dodatkowego monitora i innych niezbędnych do pracy "gadżetów", które na mocy UoP-u powinien gwarantować pracodawca. Jeśli ktoś nie czuje, że ma w domu warunki do pracy, może pracować stacjonarnie w biurze, ale to jedynie dla ludzi o mocnym zdrowiu. Ci z nas, którzy w związku z pandemią obawiają się większych skupisk ludzi, nie skorzystają z tej opcji, gdyż biuro jest jednym wielkim niewietrzonym openspacem, w którym pracownicy nie noszą maseczek, rękawiczek ani nie stosują się do zasad związanych z dystansem społecznym (za mną do windy weszło 3 pracowników innej spółki z Grupy- bez masek). Nikt tego nie pilnuje. Jeśli jesteś słabego zdrowia i chcesz zadbać o swoje bezpieczeństwo w pandemii - pracuj z domu, a jeśli nie stać Cię na stworzenie w mieszkaniu komfortowego biura, urocza Pani z HR prześle Ci mailem opisy ćwiczeń, które zastąpią fizjoterapeutę/osteopatę/masażystę, do którego i tak przecież chodzisz, bo po 10 miesiącach pracy z kanapy bez niego nie byłbyś wybrać się nawet po bułki do sklepu za rogiem.
    Obolały

26.01.2021 10:46

Wrzucam odpowiedź jeszcze raz, bo poprzednia zniknęła. Po minucie od publikacji. Ciekawe... Akcja zdrowy kręgosłup to tylko email z polecanymi ćwiczeniami. I tyle. Pracujemy zdalnie od połowy marca. Wielu z nas na potrzeby tej zdalnej pracy zakupiło biurka, fotele biurowe i dodatkowe monitory - z własnych pieniędzy, choć w teorii zadbać o takie rzeczy powinien pracodawca (przynajmniej dla pracowników na UoP). Ostatnio z kolegami wymienialiśmy się polecanymi fizjoterapeutami i masażystami. Jeśli ktoś sobie życzy może pracować także z biura. Na biurkach rozlepiono nawet kropeczki, które pomagają przestrzegać dystansu społecznego - tylko nikt się tego nie trzyma. Teoretycznie trzeba nosić też maseczki. Nie nosi jej nawet recepcjonistka. Nikt nie nosi i nikt nie patrzy na kropeczki na biurkach. Całe biuro to wielki niewietrzony openspace, w którym w dobie pandemii ludzie sobie po prostu chodzą bez masek. Niby fajnie, bo ciężko pewnie wytrzymać w masce 8h, ale z całą pewnością nie jest to bezpieczne. Więc jeśli obawiasz się ryzyka zarażenia, lepiej zainwestuj w dobre biurko, fotel i fizjoterapeutę i nie pojawiaj się na Daimlera. A ja Cię nie stać, to przeczytaj maila z listą ćwiczeń od Pani z HR i ciesz się, że Twoja firma wprowadziła super akcję "zdrowy kręgosłup".

21.01.2021 12:56

Pracownicy Grupy PWN zaangażowani w Szlachetną Paczkę

Są takie chwile, kiedy nasze serce rośnie. Chcielibyśmy podzielić się z Wami jedną z takich chwil.

W nowym roku otrzymaliśmy podziękowania od Pani Ani (imię zmienione na potrzeby wpisu) za wszystkie dary, które nasi pracownicy zakupili specjalnie dla niej. Pani Ania nie kryła wzruszenia, ponieważ po raz pierwszy otrzymała taką pomoc.

Oprócz datków finansowych udało się nam zebrać produkty spożywcze, środki czystości, ubrania, obuwie, ciepłe koce oraz wyposażenie do mieszkania – m.in. kołdrę, ręczniki, grzejnik elektryczny, czujnik czadu, szklanki oraz patelnię teflonową. Dodatkowo zakupiliśmy opał, którego wystarczy na cały sezon grzewczy.

Przygotowania paczek sprawiły nam prawdziwą radość, ponieważ wiedzieliśmy, że dzięki nim pomożemy Pani Ani spędzić Święta w spokoju i cieple, którego tak jej brakowało.

Jako zespół oraz indywidualnie lubimy angażować się w tego typu inicjatywy, dlatego w tym roku z pewnością również zaangażujemy się w dzielenie dobrem!
    Zdjęcie 0
    Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2
    Na szczęcie prawie

08.01.2020 18:19

Czy HR mogłyby opisać wyniki zleconego badania kultury organizacyjnej pracy? Oczywiście jej wyniki pracowników nie zaskoczyły, nowych "szefów" na różnych szczeblach zszokowały a zarządu starej części jakby nie obeszły. Niezłe. Warto kanałami wypytać i dowiedzieć się zanim ktoś złoży do nas papiery. Pochwalenie się wynikami oczywiście spowoduje, że jeszcze nieliczni wątpiący czy do nas startować papierów nie złożą, ale dzięki temu też nie będzie zamieszania z rekrutacjami, które kończą się już po 2 tygodniach od zatrudnienia, miesięcy a max po roku. Bo rok to jest max ile nowy jest w stanie tu wytrzymać. A coraz też więcej osób nie wpisuje "doświadczenia pracy w pwn/pzwl" do CV, bo jest to doświadczenie, delikatnie mówiąc, wątpliwej jakości. Polecam dociekliwie wypytywać na rozmowie rekrutacyjnej jakie są wyniki tego a badania i dlaczego lista stanowisk, na które poszukiwani są pracownicy z miesiąca na miesiąc się wydłuża! A wyniki wszystko pokazały, mimo, że nie wszyscy wypełnili i nie wszyscy napisali prawdę bojąc się problemów, bo logowanie było z maila.

14.02.2020 18:55

Czyli dalej nie wyciągają wniosków i nie uczą się na błędach? Ja już szczęśliwie jestem w innym miejscu i żałuję tylko tego, że tak późno pojęłam decyzję o odejściu. Mam tam dalej znajomych (choć już coraz mniej bo teraz to już można nawet powiedzieć, że grupami odchodzą) i stąd wiem, problem jest ciagle ten sam: kadra zarządzająca działami w ciągłej rekrutacji, nikt nie widzi efektów swoich decyzji bo już ich w tym czasie nie ma i przychodzi nowy i wprowadza nowe rządy itd. Nikt nie liczy się z ludźmi, nie ma zespołów i niestety odbija się to na klientach i jakości. Wpadka goni wpadkę.

12.01.2021 00:05

Ta pani nie robi nic poza zwalnianiem. Aktualnie dział sprzedaży PZWL nie istnieje... Jest autorką nowatorskiej metody sprzedaży - sprzedajemy coś, czego jeszcze nie ma, a jak jednak ktoś kupi, to mu szybko wytworzymy produkt. Np. Idziemy do firm farmaceutycznych i opowiadamy im o raporcie onkologicznym, który istnieje tylko w głowie pani prezes. Firma farnaceutyczna ma zapłacić za udział w tym cudzie ok. 100 tys zł. Jak handlowiec nic nie sprzeda, jest zwalniany. Oprócz książek, całe to wydawnictwo to wydmuszka.

30.12.2020 11:57

Jaka umowa obowiązuje w Grupa PWN podczas okresu próbnego?

31.12.2020 15:12

Okresowa, dopiero po trzech latach umowa stała albo cię zwolnią

11.01.2021 23:31

Osób, które mają umowę na stałe można policzyć na palcach jednej ręki. Zanim się człowiek zorientuje w swoich obowiązkach, to go zwolnią. Szkoda nerwów na to upadające wydawnictwo.

20.09.2020 12:31

Atmosfera w miejscu pracy odgrywa kluczową rolę w osiąganiu wyników. Jak wygląda ten aspekt w Grupa PWN?

30.12.2020 09:53

Brak szacunku dla ludzi, totalny brak rozwoju, Nie polecam
    Szczęśliwiec

02.01.2021 12:48

Atmosfera bardzo ciężka jest szlachta i plebs. Szlachta zupelnie nie dba o (usunięte przez administratora). Badania kultury organizacji zaskoczyła firmę badającą. Tak słabego wyniku nigdy nie widzieli
    były

29.12.2020 20:21

Niestety, obawy, które pojawiły się po przeczytaniu tutaj opinii nie były bezpodstawne. Brak szacunku do pracownika, ogromna rotacja wartościowych ludzi, brak konstruktywnego "feedbacku". Mimo ciekawych projektów, zgadzam się z poprzednimi negatywnymi opiniami o pracodawcy.
    Już były

15.10.2020 21:16

Najgorsze miejsce w jakim przyszło mi pracować. Rzeczywistość bardzo różniła się od informacji przedstawianych na spotkaniach rekrutacyjnych. Brak kompetentnej kadry, ludzie bez odpowiedniego doświadczenia i wiedzy na kierowniczych stanowiskach, brak szacunku do pracownika, brak współpracy między ludźmi i działami, brak możliwości rozwoju. Szczerze odradzam wszystkim którzy zastanawiają się nad pracą w tym miejscu.
    byly pracownik

31.07.2020 20:50

Atmosfera ogólna 2/10, projekty 8/10, narzędzia do pracy 3/10, wymagania 12/10, wsparcie przełożonego 1/10, możliwości awansu 0/10 tzw. martwe stanowiska, benefity to żarty szkoda słów. Dział HR niestety istnieje tylko na papierze. Nie potrafią nawet zredagować poprawnie komunikatów wewnętrznych, choć pracują w wydawnictwie, o rozwiązaniu problemu, (usunięte przez administratora)
    Zdzialu

08.07.2020 18:46

Pytanie do zarządzających. Może któryś z nich poświęci kilka minut i poczyta te komentarze. Dlaczego w tej firmie nie szanuje się ludzi, dlaczego nie pozwala się im rozwiać w strukturach firmy, dlaczego nie przeprowadza się rekrutacji wewnętrznych? Pracownicy nie są problemem tej firmy, problemem jest brak kompetencji przełożonych w zarządzaniu ludzmi.

11.06.2020 12:16

Czy w Grupa PWN zawierane są umowy na zlecenie w okresie próbnym?
    odpowiedź

12.06.2020 07:59

Nie, nie są zawierane umowy zlecenia na okresie próbny - jest to nie zgodne z celem takich umów.
    reni

23.12.2015 09:20

Tam nie trzeba zarządzać żadnym zespołem, ani nikogo motywować do pracy, bo po prostu...nie ma żadnego zespołu. Manager sprzedaży jest jednoosobowym zespołem sprzedaży. Sam sobą zarządza. O ile oczywiście umie.
    @były pracownik

22.02.2020 15:05

Absolutnie nic. Z firmy ucieka kto może.
    były pracownik

21.04.2020 13:30

Czy coś się w tej materii zmieniło??
    Link

18.04.2020 22:26

Niewiele dobrego można powiedzieć. Coraz więcej osób do zarządzania, coraz mniej kompetentnych specjalistów. Człowiek nie może czuć stabilności. Rotacja bardzo duża, koronawirus sprzyja zarządowi w redukcji kosztów. Nie rozumiemsposobu zarządzania. Mógłbym zarzucić bardzo wiele, napiszę tylko krótko, że nie rekomenduję rozpoczęcia pracy w tej firmie, jeśli chcecie mieć spokój oraz zachowany work-life balance.
    Joasia55

06.04.2020 13:27

Ktoś mądry powiedział ˝Wolność jest tylko wówczas, gdy firmę tworzy jedność, a lud w niej żyjący czuje się włodarzem, nie zaś niewolnikiem garstki opętanych" ten cytat doskonale oddaje aktualna sytuację w Wydawnictwie PWN.
    Obecny

16.02.2020 21:55

Pojawił się jakiś czas temu nowy członek zarządu, bardzo konstruktywny, odkrywa rzeczy, którzy inni w Zarządzie nie widzą albo nie chcą widzieć. Jest bardzo konstruktywny, komunikuje zmiany i robi ich dużo i na pewno są one bardzo potrzebne. Scala zespoły ale też zwraca uwagę na wiele spraw ktore nie dzialaja, chce zmieniać tylko pytanie czy mu na to pozwolą. Ma jasna wizję i umie ja przestawić, wdraża, pokazuje i stara się scalać zespoły czego dawno nie było w tej firmie. Jest wysokiej klasy managerem, czasem aż za bardzo merytoryczny, mam nadzieję ja i parę osób ze zostanie tu dłużej i trochę bez wątpliwości będzie zmieniał, oby wystarczyło mu sił. Jest naprawdę dobry.
    Nikt

01.03.2020 11:36

Niestety ale nie ma czegoś takiego jak awans w naszej firmie. Nie ma ścieżki rozwoju, kierownicy nie mają planu na pracowników. Tyle w temacie. Dobrze, że jestem już poza tą firmą.

25.03.2020 16:03

Nie ma i nie będzie. Nikt nie powinien mieć złudzeń ( po za kilkoma osobami, którzy własne tyłki sprzedadzą za stołki)
    @były pracownik

22.02.2020 15:03

(usunięte przez administratora)Jeżeli ktokolwiek z was zastanawia się nas pracą w tym miejscu to odradzam. Nie ma tam nic pozytywnego. Zarobki - żart. Współpraca - nie istnieje. Atmosfera - jak w powiedzeniu o gotującej się żabie. Brak szans na rozwój, na awans.(usunięte przez administratora) Nie są wprowadzane żadne zmiany.
    szczęśliwy

12.02.2020 09:31

jeśli kto ktolkwiek chce pracować w firmie o zdrowym podejściu do procesów, działań ludzi, to niech nawet nie składa CV. Szczkoda czasu n a rekrutacje. W ogłoszeniach obiecują "złote góry"(usunięte przez administratora)
    Maciej

14.01.2020 14:39

Zwał jak zwał: "wydawca", "menedżer", "redaktor" czy "koordynator". Potrzebne są przede wszystkim słodkopachnące kukły, służące do uszanowywania oraz zapewniania o dobrej woli i przestrzeganiu procedur. Przykład: Poczynania redakcji IT kontroluje osoba z zewnątrz. Książki są podpisywane wedle jej uznania, bez podpisania wszystkich umów, a na rynek świadomie wprowadza się niedopracowane buble. Jak później zgłasza się ktoś z pretensjami, to trzeba się takim natrętem zająć. "Wyrażamy ubolewanie z powodu zaistniałej sytuacji", "wskazujemy, że ze strony wydawnictwa dołożyliśmy wszelkich starań", "wydawca nie ma bezpośredniego wpływu", "pracuję tu od niedawna" itp. ad mortum usrandum, byle z dala od meritum. Nie każdy dałby radę. Do pracy w tej firmie trzeba mieć specyficzne predyspozycje, niekoniecznie związane z umiejętnościami, bardziej, powiedziałbym, charakterologiczne. A młodzi ludzie często mają jakieś poczucie godności osobistej czy odruchy przyzwoitości, więc nie wytrzymują zbyt długo. Ot, cała tajemnica rotacji. Oczywiście pieniądze też odgrywają jakąś rolę, ale teoretycznie mogłaby to być bardzo fajna, rozwojowa praca i kwestie finansowe zeszłyby na dalszy plan. Tyle że taki figurant może się tylko zwijać, tzn. degenerować. Z drugiej stronie niewykluczone, że od czasu do czasu uzbiera się zgrany zespół pracowników o pożądanych cechach i atmosfera będzie jak z bajki. Podsumowując: praca/współpraca zdecydowanie nie dla każdego.
    Zdzialu

21.11.2019 22:21

Nowym pracownikom którzy zamierzają przyjść do nas w grudniu szczerze odradzam. Nie warto, to jakaś szobka z zarządem, który nie szanuje pracowników.

09.01.2020 13:00

Jeśli posiadasz odpowiednie kwalifikacje, zachęcamy do aplikowania i przesłania CV poprzez eRecruitera. Mamy proces rekrutacyjny, który przewiduje spotkania rekrutacyjne, na którym jest HR i menadżer rekrutujący. Jest to doskonały moment do poznania firmy, potrzeb biznesowych, realizowanych oraz planowanych projektów. Dla chętnych można się skontaktować z Działem HR lub napisać e-maila na adres: [email protected] - chętnie odpowiemy na dodatkowe pytania! Jesteśmy do Państwa dyspozycji.
    były pracownik

13.01.2020 12:43

Poczytaj opinie poniżej i sam sobie odpowiedz na pytanie " czy warto" :)

Zostaw merytoryczną opinię o Grupa PWN