Cześć, podoba mi się taki Paweł ze zmiany a 34 (chyba)wiem że to pytanie nie jest zbyt na miejscu. czy ma on dziewczynę? Warto do niego,, zagadać "?
Aga
24.07.2015 18:20
Polowie mojej grupy podoba sie taki jeden przystojniak lecz nie wiemy jak ma na imie ale wedlug wiekszosci opinii Najjwieksze ciasteczko zakladu
nati
23.07.2015 14:32
Mógłby mi ktoś napisać jak wygląda wdrażanie się tam w Gądkach? Chciałabym pracować tam przez 2 msc. Jak wygląda ta przerwa obiadowa ? I ogólnie napisać coś o pracy tam? Jak się tam najlepiej ubierać? czy paznokcie żelowe to problem ?
Przychody i zysk H & M Hennes & Mauritz Logistics
23,8 mln
2022
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
ania
22.07.2015 21:59
jak jest z tymi dodatkami? może ktoś napisac jak one są naliczane.
Powinno być wypłacane za dany miesiąc a nie jakieś kombinacje.
Robert ? Dobre sobie . Jedyne co ten człowiek potrafi to chodzić , węszyć i (usunięte przez administratora) Ciekawe kto mu podpowiedział ten temat bo człowiek jego pokroju nie wpadłby na to . Proponuje się go zapytać czlonkow zwiazku o program na 3 , 6 , 9 miesiecy czy na rok . Jestem ciekaw czy już go zdążył stworzyc czy nadal robi was w konia i tylko doi kasę zamiast stać murem za pracownikami wszystkimi , zarówno zwiazkowymi jak i bez .
Tak widziałam, nasza D. z gr 50 popierdalala w jakiejś masce na twarzy :) chyba poprawiła swoim wyglądem wszystkim humor bo każdy na jej widok zaczynał się śmiać :)
wiesia
16.07.2015 21:15
W końcu ktoś zaczyna myśleć, wyjdzie w tych badaniach jak ciężko pracujemy.
Dziwie się ze tak późno takie badania, ale lepiej późno niż wcale.
Strona główna » Wiedza » Opinie prawne » Wydatek energetyczny jako element wysiłku fizycznego a profilaktyczne posiłki i napoje
A A A
Drukuj
Podziel się ▼
Wysiłek fizyczny związany z wykonywaną pracą na danym stanowisku wpływa znacząco na wydajność pracownika i może prowadzić do szybkiego zmęczenia pracownika, a co za tym idzie niekiedy potrzeby wprowadzenia pracownikowi profilaktycznych posiłków i napojów.
articleImage: Wydatek energetyczny jako element wysiłku fizycznego a profilaktyczne posiłki i napoje fot. Thinkstock
Przydzielenie pracownikowi profilaktycznych posiłków i napojów często jest uzależnione jedynie, choć nie zawsze słusznie, od końcowego wydatku energetycznego, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie aby przy ocenie warunków pracy na danym stanowisku zainteresować się pozostałymi dwoma elementami wysiłku fizycznego, a mianowicie obciążeniem statycznym oraz monotypowością ruchów roboczych.
Podsumowując trzeba zawsze pamiętać o trzech elementach składowych wysiłku fizycznego. Nie zalecane jest zajmowanie się wyłącznie wydatkiem energetycznym i tylko wyłącznie od jednego elementu wysiłku fizycznego uzależnianie wprowadzania zmian na danym stanowisku.
Prawidłowe podejście w tym zakresie to analiza i ocena warunków pracy pod kątem trzech elementów składowych wysiłku fizycznego, a mianowicie wydatku energetycznego, obciążenia statycznego oraz monotypowości ruchów roboczych.
Trudność pracy fizycznej można odwzorować na podstawie wydatku energetycznego, rozumianego jako uzyskiwaną ze spalania pokarmów ilość energii, którą ciało potrzebuje na jednostkę czasu, do spełnienia określonej funkcji
Na poziom zmęczenia, oprócz wydatku energetycznego, wpływa również obciążenie statyczne, zależne od pozycji przy pracy. Jest to wysiłek powstały w warunkach bezruchu, przy długotrwałym skurczu mięśni. Wymuszona, niewygodna pozycja przy pracy, np. praca z rękami ponad głową, w pozycji pochylonej albo ze skręconym tułowiem, powoduje nieprawidłowy obieg krwi w pracujących mięśniach i znacznie przyspiesza zmęczenie. Zachodzi to nawet wówczas, gdy nie ma pracy w sensie fizycznym, np. gdy trzymamy nieruchomo ciężar w wyciągnię¬tej ręce. Obciążenie statyczne stanowi jeden z elementów każdej pracy i zawsze w dużym stopniu wpływa na jej uciążliwość. Często jest elementem warunkującym czas i możliwości wykonania danej czynności.
Kolejny czynnik, wpływający na powstawanie zmęczenia fizycznego, to monotypowość - jednostajność ruchów pracownika. Jeśli te same ruchy są stale powtarzane, to angażują one te same grupy mięśni. Wpływa to na znaczne przyspieszenie procesów zmęczeniowych mięśni, utrudniając regenerację sił. Z tego względu ruchy jednostajne są często odczuwane jako uciążliwe.
Badania wydatku energetycznego można wykonać za pomocą jednej z poniższych metod:
1) kalorymetrii, która polega na pomiarach wskaźników wymiany gazowej, to znaczy wentylacji płuc i zużycia tlenu. W metodzie tej stosowane mogą być liczniki gazowe do pomiaru wentylacji, maski z wentylami oraz analizatory gazów, jakie się wytworzyły. Z racji stosowania ustnika lub maski, utrudniających oddychanie metoda ta nie jest zalecania, zwłaszcza przy dużych wysiłkach podczas badania.
2) fizjologiczna - w metodzie tej uwzględniane są wyniki badań układu krążenia oraz oddechowego, z których wynika, że ciśnienie krwi oraz temperatura ciała wzrastają wraz ze wzrostem obciążenia pracą.
3) tabelaryczna - w metodzie tej wykorzystywane są badania G. Lehmanna oraz jego uczniów. Podstawą metody jest analiza dokładnego czasu pracy. Wydatek energetyczny określa się na podstawie analizy czasu pracy, a także pozycji ciała i wykorzystywanych przy wysiłku różnych grup mięśniowych.
Najczęściej wykorzystywaną metodą jest metoda chronometrażowo – tabelaryczna G. Lehmanna, dotycząca wartości wydatku energetycznego dla różnych wykonywanych czynności. Wydatek energetyczny wynika z sumy iloczynów czasu wykonywania poszczególnych czynności (w minutach) w ciągu zmiany oraz jednostkowego wydatku energetycznego (kJ/min lub kcal/min). W tabelach G. Lehmanna są zawarte wartości jednostkowego wydatku energetycznego dla najczęściej występujących czynności.
Uzyskany wynik końcowy wydatku energetycznego można porównać z normatywami wynikającymi z rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279 z późn. zm.) – dalej r.p.p.n. Zgodnie z § 1 r.p.p.n. pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłków wydawanych ze względów profilaktycznych, w formie jednego dania
Tomasz
18.07.2015 21:52
Ewa tyle lat jest niby dla pracowników i nie wiedziała o takich badaniach - trochę dziwne. Wyszło szydło z worka jest za pracodawcą - Solidarność z pracodawcą
Konfederacja jednak jest po stronie pracownika.
syla
15.07.2015 23:23
dzisiaj w magazynie były jakieś badania czy testy- podobno spalanie kalori.
Podobno jest to pomysł Roberta z nowych związków zawodowych - w końcu coś się dzieje - może normy zmniejszą :)
acecco-pracownik
15.07.2015 17:52
Czy wszyetkicm z adecco zgadza się wypłata?
ania
11.07.2015 19:32
czy ktos wie jak wypłacane były setki za czerwiec bo mi sie wypłata nie zgadza
i nie wiem jak były wypłacane połpwa setki+ bonus czy jak
daria
10.07.2015 08:04
Liderzy na pick-paku padaja jak muchy- za mało kawy i brak papierosa co godzine.
Zal mi ich, a pracownicy mają szarpać nie ważne czy jest gorąco i duszno.
GL POWINNI MINIMUM JEDEN DZIEN W TYGODNIU PRACOWAĆ CAŁE 7,75 W PRODUKCJI - wtedy z ich wymników powinny byc ustalane normy .
Marzenko za wczorajszy wystep oskara nie dostaniesz a szkoda.
pppp-pppp
09.07.2015 08:16
Mnie ostatnio lider zapytal czy chce wrócić na księgowanie, Boże bron odpowiedzialam. Poprosilam żeby mnie nie wydawal.
Marrr
09.07.2015 07:06
Kto jest przelozonym menadżera Macieja na bookingu? Czy naprawdę nikt nie widzi tego ze ten czlowiek nie nadaje sie na to stanowisko. Ludzie mdleją, kaze podnosić temperaturę bo sorter. Temperatura podniesiona a klatek z sortem dziesiatki.Kaze przepakowywać nierozpaki, generuje koszty mimo ze juz setki razy to testowano. Nowe zasady pracy z klatkami, glupota jakiej malo,jeden wielki balagan. GL biegają teraz i wpisują loginy, no i co mi zrobia jak zostawię balagan? Wypiszą papier i co z tego i tak dostane wyrównanie kasy przy podwyżkach. Nikt mnie nie zwolni bo menadżer sam chyba będzie księgować. Żadnych konsekwencji, tak samo bylo ze strajkiem, do dzisiaj menadżer nie raczyl odpowiedzieć na pytania. Za ubiegly rok booking dostal nagrodę, teraz to chyba trzeba będzie ja zwrócić. Od czasu kiedy menadżer ten sie pojawil jest jeden wielki bałagan. Agencja robi co chce, plastikuje ile chce, nie dziwie sie skoro mozna zostawiać rzeczy, kiedyś nie do pomyślenia. Naprawdę my to wszystko widzimy.
Marta
01.08.2015 12:27
Co Wy chrzanicie? Na zmianie ( od jutra w sumie już nocnej) pracują pracownicy co ogarniają wszystko to, co poprzednie zmiany i nieudolni tam pracownicy nie zdążyli ogarnąć- bo nie robią "normy". Agencja- agencją, zależy jaka. Najgorzej pracuje się z GiGroup, bo są największymi leserami i obibokami- jak wielu H&M- owców. Gdyby nie pracownicy z Agencji Biznes Partner, zatrudnieni zresztą na umowę- zlecenie BEZ PRAWA DO JEDNEGO DNIA WOLNEGO, to firma by poupadła, a Liderzy leżeli i kwiczeli.
07.07.2015 11:27
A Nasze "kochane" związki o co walczą dla pracowników? :)
ujehany
06.07.2015 11:00
a nie wiecie może dlaczego ten z refillu już nie przyjeżdża rowerem do pracy jakaś kontuzja czy co ?
Jaras
04.07.2015 14:33
Siemanko wszystkim :) jak czytam te wasze komentarze to się zastanawiam co wy tam robicie ? musicie na prawdę lubić swoich kolegów i koleżanki, że tam jeszcze siedzicie bo roboty jest w brut !!! wysyłałem ostatnio CV na 10 odezwało mi się 7 osób można przebierać :) zamiast narzekać cv i jechane z koksem :) :) najlepszy jest teraz czas na to :) ps. nie za najniższą krajową trzeba się cenić :)
Anetka
01.07.2015 19:38
Jestem nowa chodze na nocki teraz i musze przyznac ze jest kilku fajnych chlopcow na ktorych mozna oczko zawiesic, szczegolnie tam gdzie siedza duza paczka
Mańka
05.07.2015 19:53
Super jest taki o ciemnej karnacji kumpela zagadala lecz zignorowal ja wiec pewnie ma jakas, ah taki to skarb ma jedna i nie wyrywa innych...Rzadkosc
Sylwia
30.06.2015 08:21
Witam, kto jeździ samochodem do H&M w Gądkach z Kostrzyna lub przez Kostrzyn i miałby jedno wolne miejsce, żeby mnie zabierać? Chodzę od wczoraj na nocki. Oczywiście dołożę się do benzyny :)
hej
29.06.2015 16:58
macie już kasę?
Muszae
29.06.2015 22:21
Już wydaliśmy :D
nina
28.06.2015 11:54
Znowu kantują pracowników z podwyżkami,ten gościu od nowych związków zawodowych zna szczegóły i pomaga pracownikom. Można iść do niego osobiście lub napisać na fb.
kkk
28.06.2015 18:19
o co chodzi z tymi podwyżkami??
dodo
21.06.2015 21:39
już nie śpie przeciez
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w H & M Hennes & Mauritz Logistics?
work
21.06.2015 21:13
jestem z agencji work moja liderka Aska i Andzelika no i Ziemowit kierownik - dobre ha ha kase biorą i nic nie robia , te dwie łażą za sobą jak by nie mogły się rozdzielić od siebie , a pod koniec pracy dopiero dupy podnoszą i rozwożą ciuchy do składania bo wiara się nie wyrabia , ja składam ok 700 szt i z jakiej okazji mi dowozi skoro inne składają po 300 szt a wypłata ta sama co do cholery jestem jakimś niewolnikiem niech się ogarną tak dłużej być nie może , smsy do pracy wysyłają nam w nocy co nie wiecie co się w nocy robi śpimy , no tak w dzień się opierdalają w w nocy ski wysyłają , poprostu jak się nie zmieni to trzeba Wrocław sprowadzić i po zmieniać liderki z agencji
jsz
01.07.2015 18:30
Do kogo masz pretensje, że musisz składać za kogoś ciuchy ? Powinnaś je mieć sama do siebie , że się dajesz wykorzystywać i za tą samą dniówkę wykonujesz jeszcze raz tyle pracy co osoba, która składa 300-400 sztuk. Możesz sobie rozplanować
Do kogo masz pretensje, że musisz składać za kogoś ciuchy? Sama do siebie je powinnaś mieć, że się dajesz wykorzystywać i za tą samą dniówkę wykonujesz jeszcze raz tyle pracy co osoby, które składają po 300 sztuk. Dlaczego nie rozplanujesz sobie pracy tak aby się nie wyrobić przed czasem? Przecież agencja nie ma premii za wydajność. Składając ponad normę działasz na szkodę swoją i innych-efektem twojego postępowania jest koniec końców podniesienie normy. Norma jest minimum, które pracownik powinien wykonać a wielu na bookingu czy expedycji ma z tym problem czyli normy są za bardzo wyśrubowane. Są pracownicy, którzy w czasie pracy nie idą napić się wody czy do toalety tylko czekają do przerwy. Zapytaj ludzi, którzy pracują tu kilka lat jakie kiedyś były normy. Teraz jest jak jest, ponieważ ludzie są podatni na naciski, są jak marionetki na sznurku.
mirek1100
06.07.2015 18:42
ja jeżdze z IWNA PRZEZ KOSTRZYN MAM DWA MIEJSCA WOLNE MÓJ mejl mirek1965@opoczta,pl pozdrawiam
LOS_KABANOS
20.06.2015 13:24
Osoby, które pracują w DC H&M pozbawione są życiowych aspiracji. Zakład zrzesza ludzi, którzy mają tak słabą psychikę, że bez najmniejszego oporu podporządkują się panującym w zakładzie zasadom. To przykre. Sam jestem byłym już pracownikiem H&M, okresu w jakim pracowałem nie wspominam źle, tylko dziwi mnie jedna rzecz. Nikt nikogo na siłę nie trzyma, tym bardziej na siłę nikt nikomu nie każe pracować w tym zakładzie. Znam wiele osób, które zarzekały się, że miesiąc, dwa i nagrywają sobie inną pracę, a tu ZONK!, niektórym już czwarty rok leci, a nawet więcej ;) Ludziska, sami się nakręcacie, doskonale wiedzieliście jaka w magazynie panuje specyfika pracy, jaka atmosfera, jacy potrafią być inni pracownicy. Liczycie na podwyżki, na lepsze warunki? Podwyżkę dostaliście bo koniec końców wypadało ją dać, ale ile 250 złotych brutto...? Oj, owinęli Was sobie wokół palca, owinęli :)
lol
21.06.2015 00:20
..ja dostałem 68 zl brytto
LOS_KABANOS
28.06.2015 13:02
Jeszcze lepiej. Dla mnie jest to śmiech na sali i cyrk na kółkach. Światowa firma, marka, ale ludzi ma się za nic. Tyle akcji, kampanii, pomoc dla dzieci z krajów trzeciego świata, z Kambodży czy skąd tam jeszcze, a pracowników traktują naprawdę strasznie. Naprawdę łapię się na tym jak mogłem pracować w takiej firmie. Brakuje mi tylko ludzi, z którymi były naprawdę wiksy kosmiczne, ale polityka firmy, zarobki pozostawiają wiele do życzenia.
mimi
19.06.2015 23:01
dodo nie śpij:-)hehe
szczesliwa
19.06.2015 20:47
H&M to jeden wielki (usunięte przez administratora) udało mi sie z niego wyrwać i teraz przynajmniej wiem jak to jest gdy nadchodzi piątek i weekend wolny ;-)
brak
19.06.2015 16:17
Praca w HM to wyzysk gdzie jest kodeks pracy jak mozna pracowac 6 nocek ,6 dniowek ,itd.non stop zadnego weekendu czy my jestesmy robotami to jest chory zakład,a praca w agencji work to porazka wysle sobie koles grafi a wieczorem ze jutro sobota 6 nocka nie obchodzi go ze mamy zaplanowny wekend ,czy jestes chory non stop czy moze sie tym ktos zajac
18.06.2015 17:01
Hej, możecie mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa 'taśma' na bookingu, dlaczego zatrzymuje się nie raz? Pod jakim kątem ona sprawdza odpowiedniość zapakowanych rzeczy? Pozdrawiam!
Zbychu
18.06.2015 09:51
Pik pik pak pracuje w sobote?
Eryk
18.06.2015 08:59
Ale są pracownicy zwykli co maja więcej niż te 2148 ? Jak to?
16.06.2015 18:47
Szukam bratniej duszy by móc sobie na przerwach posiedzieć, pogadać, pośmiać się i mieć z kimś iść na fajeczkę lub coś.
A może później przerodzi się to w związek,
No pracuje nas tam około 3000 niewierze że tylko mnie kręcą dziewczyny i że ja jestem homo.
Illa
16.06.2015 17:40
Emma, a może tak konkretnie o co Ci chodzi, bo moim zdaniem to niesmak wprowadzasz na forum. Pozdrawiam
16.06.2015 08:27
Kobiecej. Ale i meska może być
DoEmma
15.06.2015 20:41
A jaką les Ty szukasz? Taką męską (butch) czy zwykłą-kobiecą?
15.06.2015 18:42
niestety nie chodzę na booking, Jestem przeważnie w piku. A na jakiej zmianie jest? A, B, C?
A jak co to opisz mi ją na gg. :P
mirek1100
15.06.2015 18:40
jeżdze na rano od dziś na trasie IWNO KOSTRZYN SIEKIRKI TUCE GĄDKI ZABIORE 2 OSOBY KOSZT DO USTALENIA POLECAM I POZDRAWIAM
mala
15.06.2015 17:27
Pelno u nas les. Gl na bookingu, hrka, w best practice. Myślę ze bez problemu sie rozpoznacie
Perty
15.06.2015 13:18
Emma. Weź Ty się ogarnij. Jest w tej firmie 3000 pracowników. Myślisz ze ktoś wie o kogo Ci chodzi. A jak szukasz se dziewczyny to idz na forum dla les. To nie miejsce na annonse miłosne
15.06.2015 13:43
hmmm... a co Ci to przeszkadza? jak facet pisze o (usunięte przez administratora) laski to ok i na odwrót???
Mam takie same prawo jak każdy tu obecny.
Namiary na mnie gg 54360650
15.06.2015 08:13
A nie wiem jak to zasygnalizować. Podejsć do laski i pocałować? Hehe. Podobają mi sie 2 GL. Ostatno migły mi się nowe Panie. Chyba od nie dawna są na Pick Paku. Jeszcze przed urlopem zauważyłam fajną wysokom blondyne. Ubiera sie ja facet. Kojaży może ktoś ją?
Pa
14.06.2015 23:13
No właśnie blue. Szefem szefów nie jesteś, tak więc lepiej śię pilnuj bo bardzo dużo liderów wyleciało z tej firmy przez takie podejście jakie masz. Niezastąpiony nie jesteś.
14.06.2015 22:14
są w Tym H&M jakieś dziewczyny o orientacji seksualnej homo ?
Wodziłam tam parę ładnych dziewczyn co wyglądają i ubierają się jak homo :)
Leah
14.06.2015 22:38
A jaki jest dress code lesbijek? Jestem bi, chcę być teraz z kobietą, ale nie wiem jak to zasygnalizować.. Pozdrawiam!
laska
17.06.2015 17:59
Ludzie cieszcie sie ze wogule prace macie!!!!!!
PIC PAK
14.06.2015 19:35
AGENCJĘ WORK PRZEPYTAJCIE CZY UMIEJĄ CZYTAĆ , CHYBA NIE NIE NIE BO NAKLEJAJĄ CO BĄDŻ NA PICKU BRAK SŁÓW , NAJGORSZA AGENCJA W H&M
Zostaw merytoryczną opinię o H & M Hennes & Mauritz Logistics Sp. z o.o.