Opinie o Maison Charlotte Sp. z o.o. w Warszawa

3.6/5
Na podstawie 22 ocen.

Poniżej znajdziesz opinie obecnych i byłych pracowników o pracodawcy Maison Charlotte Sp. z o.o.. Zobaczysz poniżej również opinie kandydatów do pracy w Maison Charlotte Sp. z o.o. o rozmowie kwalifikacyjnej.


Branże: Cateringi
Cateringi Warszawa

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o Maison Charlotte Sp. z o.o. w Warszawa

Wieloletni pracownik
Inne
 Pytanie

Naprawdę nie wiem, skąd tyle pozytywnych opinii. "Gastro jak gastro" – otóż nie. Kultura pracy i podejście do pracownika w Charlotte są skandaliczne, zwłaszcza jak na miejsce, które generuje naprawdę duże przychody, ma stały ruch, a jego właścicielki lansują się w kolorowych magazynach i opowiadają kocopały o tym, że "miejsce tworzą ludzie". 1. Miejsce, które wypieka swój własny chleb i sprzedaje kanapki. Koszt wytworzenia takiej kanapki na jednej kromce chleba jest oczywiście bardzo niski, a jednak kelnerzy i pracownicy lokali NIGDY nie otrzymali możliwości zjedzenia nawet jednego posiłku podczas swojej zmiany bezpłatnie. Za kromkę chleba z serem i szynką należy zapłacić połowę ceny z karty albo przynieść jedzenie z domu, jeśli nie chce się płacić. To jest zwyczajnie niesmaczne, biorąc pod uwagę, że posiłek pracowniczy (i to o wiele bardziej porządny niż mała kanapka, normalny ludzki obiad) to standard w gastronomii. Nie wspomnę już o tym, że pracownicy muszą także płacić za KAWĘ, która leje się w tym miejscu hektolitrami, sprzedaje w setkach kubków dziennie, nierzadko marnuje. Pracownik to w oczach właścicieli darmozjad, który naraża firmę na straty kanapką zjedzoną podczas katorżniczej 12–godzinnej zmiany, ale influencerka czy redaktorka modnego magazynu zostanie ugoszczona jak królowa, oczywiście za darmo, bo o PR trzeba dbać. Wstyd. 2. Pracownicy są wiecznie rozliczani ze standardu obsługi, który ma być jak najwyższy, a jednocześnie właściciele uzależniają premie i zarobki od ilości osób na zmianie (sic!), żeby osiągać jak największy zysk, jak najmniejszym kosztem. Jak więc kelner ma obsłużyć gościa odpowiednio, jeśli nie wie, w co włożyć ręce, bo ma do obsłużenia 20 stolików? W Charlotte to standard. 3. Ludzie skarżą się, że lokale są zaniedbane lub brudne. Ano są, bo właścicielom szkoda kasy na porządny serwis sprzątający, który jest niezbędny w miejscach o takim ruchu. Za tanich sprzątaczy robią zmęczeni kelnerzy, kierownicy i kasjerzy po 9 albo i 10 godzinach biegania z tacami. Ciężko więc wymagać, żeby mieli jeszcze siłę wylizywać podłogę i zbierać każdy okruch. 4. To prawda, że można tam spotkać naprawdę świetnych współpracowników, ale to przecież żadna zasługa właścicieli. 5. I wisienka na torcie: zdarzają się sytuacje (rzadko, ale zdarzyły się chyba każdemu kelnerowi), że klient ucieknie bez płacenia albo zwyczajnie się zagapi i zapomni. Gdy obsługuje się środek, łatwiej to kontrolować, ale gdy biega się w pocie czoła między ladą, zmywakiem a ogródkiem, nie da się mieć oczu dookoła głowy. Wiecie, co właściciele Charlotte każą robić pracownikom, którym ucieknie stolik? Otóż chcą, żeby zapłacił całą kwotę rachunku ze swojej pensji :) Ktoś nie przyszedł na zmianę, ledwo zipiesz, masz na głowie całą sekcję, kolejkę, ogromny ruch i jeszcze na domiar złego ktoś ci nie zapłaci rachunku na większą kwotę (która, w dalszym ciągu, jest śmieszna w obliczu przychodów tego lokalu, jeśli policzyć sam KOSZT wytworzenia dań z karty czy koszt hurtowy napojów)? To masz pecha i pracowałeś tego dnia praktycznie za darmo, żeby właścicielki mogły kupić kolejną Chanelkę, a potem poopowiadać w Vogue'u jak to tworzą niesamowitą społeczność i styl życia :) CHARLOTTE, OTWÓRZCIE OCZY I ZACZNIJCIE DOCENIAĆ PRACOWITYCH I LOJALNYCH LUDZI, KTÓRYCH MACIE. Lansowanie się i budowanie marki osobistej na wyzysku młodych, naprawdę pracowitych kelnerów, kasjerów i kierowników jest obrzydliwe. A odmawianie jednej (!) darmowej kanapki na smutnej kromce chleba (której wytworzenie kosztuje 3 złote) ciężko harującemu kelnerowi, gdy jedna z właścicielek jednocześnie zarabia rocznie setki tysięcy złotych jako prezes jednego z banków, a druga lata po modnych imprezkach i stale otwiera nowe lokale w najdroższych lokalizacjach w mieście? No cóż, to, jak nazwać takich ludzi, pozostawiam już Wam.

M

Najgorsze miejsce pracy ever. Uciekać stamtąd.

Pracodawca

@M

Cześć @M Jako pracodawca raczej staramy się utrzymać pracowników i zagwarantować im jak najlepsze warunki pracy. Ciągle pracujemy nad poprawą satysfakcji z pracy w Charlotte. :) Pozdrawiamy!

Rozczarowanie Nowy wpis
Były pracownik

Pracując na kuchni i poznając realia pracy w tym miejscu zabawnie było patrzeć jak bardzo rozmija się wizerunek na jaki kreuje się Charlotte z tym co dzieje się za kulisami. Praca w kuchni to praca w piwnicy, calą zmianę na stojąco bo nie ma nawet jednego krzesła, a zmiany to nie zawsze 8h ale i 9-11h. Nigdy nie doświadczyłam normalnej przerwy na jedzenie. Je się w pośpiechu, na kuchni i najczęściej to, co i tak idze na straty. Wyjście do toalety tylko wtedy jak jest spokojnie, jak lecą zamówienia to można pomarzyć bo jeszcze dostaniesz (usunięte przez administratora) że wychodzisz, a zamówienia się mnożą i przez to inni muszą się odrywać od pieczenia/gotowania. Premie to też żenada. Obiecują ci prace max 8h i premie, a żadna z tych rzeczy nie ma pokrycia. Premia jest mniejsza im więcej jest pracowników i to nie oczywiste ze dostaniesz. Telefon w dni wolne czy przejdziesz to tez norma, wiadomo. Najgorzej wspominam ten brak miejsca żeby usiąść w kuchni chociaż na 2-3 minuty i brak przerwy na zjedzenie czegoś na spokojnie, nie (usunięte przez administratora) w pośpiechu między garami. Atmosfera tragiczna i dziwne sytuacje z kontrolami z innych lokali Charlotte. Jakieś dziwne odzywki i nastraszanie.

Tfuj stary
Były pracownik

Jedna z naprawdę ciężkich prac. Po pierwsze zmiany-zmiana wieczorna trwa około 11 godzin, gdzie masz tylko 20 min przerwy, nie mówiąc już o sprzątaniu. Otóż oprócz bycia kelnerem jesteś również sprzątaczka i gdy zmiana kończy się około 1 w nocy i naprawdę wszyscy są już bardzo zmęczeni trzeba posprzątać jeszcze kible, więc twoja zmiana trwa od 15 do 2 w nocy:) po drugie napiwki, gdy nie masz ważnego egzaminu mimo że robisz więcej niż kelnerzy który ten egzamin mają, nie dostaniesz napiwków w ogóle(na egzaminie chyba jest z 50 pytań i musisz znać największe szczególiki) soboty, niedziele gdy jest największy zapierdziel to co się dzieje w tych restauracjach to jest cyrk(przez nadmiar ludzi), oczywiście kelnerzy nie dostają jakiś kilku złotych do wynagrodzenia za godzinę, mimo że powinni moim zdaniem, bo to co tam się dzieje to jedna wielka masakra(szczególnie gdy jest lato). Menadżerowie nie są jakoś bardzo przyjaźni;) Lokal, ma tylko jeden ekspres do kawy, jak dla mnie to jest zabawne, jak na taką ogromną ilość osób, które tam przychodzą.Strasznie niewdzięczna praca, nie polecam. Ale bardzo podziwiam osoby które pracują tam nadal. Ta praca niestety pogorszyła moje zdrowie.Pozdrawiam????

Ewela Nowy wpis
Inne
@Tfuj stary

I codziennie pracuje się po 11 godzin? I skoro są to godziny wieczorne, to czy można liczyć na jakiś dodatek nocny? ;) Daj znać, czy soboty i niedziele, jeśli są pracujące, to są jakoś lepiej wypłacane? ;) Czekam na odpowiedź.

Nowy wpis

Pracodawca

 Pytanie
@Tfuj stary

Cześć, bardzo nam przykro, że praca w Charlotte była dla Ciebie zbyt ciężka. Grafiki mamy elastyczne, więc zawsze mogłeś zgłosić swoje potrzeby i uwagi do Junior Menedżera. W weekendy funkcjonuje u nas "dodatek weekendowy", który jest doliczany do wynagrodzenia po przepracowaniu odpowiedniej ilości zmian. Możemy zapytać się, w którym lokalu pracowałeś? Zaniepokoiła nas Twoja wiadomość. Chcemy przyjrzeć się sytuacji. Pozdrawiamy

M

Najgorsze miejsce pracy ever. Uciekać stamtąd.

Pracodawca

@M

Cześć @M Jako pracodawca raczej staramy się utrzymać pracowników i zagwarantować im jak najlepsze warunki pracy. Ciągle pracujemy nad poprawą satysfakcji z pracy w Charlotte. :) Pozdrawiamy!

Wieloletni pracownik Nowy wpis
Inne
 Pytanie

Naprawdę nie wiem, skąd tyle pozytywnych opinii. "Gastro jak gastro" – otóż nie. Kultura pracy i podejście do pracownika w Charlotte są skandaliczne, zwłaszcza jak na miejsce, które generuje naprawdę duże przychody, ma stały ruch, a jego właścicielki lansują się w kolorowych magazynach i opowiadają kocopały o tym, że "miejsce tworzą ludzie". 1. Miejsce, które wypieka swój własny chleb i sprzedaje kanapki. Koszt wytworzenia takiej kanapki na jednej kromce chleba jest oczywiście bardzo niski, a jednak kelnerzy i pracownicy lokali NIGDY nie otrzymali możliwości zjedzenia nawet jednego posiłku podczas swojej zmiany bezpłatnie. Za kromkę chleba z serem i szynką należy zapłacić połowę ceny z karty albo przynieść jedzenie z domu, jeśli nie chce się płacić. To jest zwyczajnie niesmaczne, biorąc pod uwagę, że posiłek pracowniczy (i to o wiele bardziej porządny niż mała kanapka, normalny ludzki obiad) to standard w gastronomii. Nie wspomnę już o tym, że pracownicy muszą także płacić za KAWĘ, która leje się w tym miejscu hektolitrami, sprzedaje w setkach kubków dziennie, nierzadko marnuje. Pracownik to w oczach właścicieli darmozjad, który naraża firmę na straty kanapką zjedzoną podczas katorżniczej 12–godzinnej zmiany, ale influencerka czy redaktorka modnego magazynu zostanie ugoszczona jak królowa, oczywiście za darmo, bo o PR trzeba dbać. Wstyd. 2. Pracownicy są wiecznie rozliczani ze standardu obsługi, który ma być jak najwyższy, a jednocześnie właściciele uzależniają premie i zarobki od ilości osób na zmianie (sic!), żeby osiągać jak największy zysk, jak najmniejszym kosztem. Jak więc kelner ma obsłużyć gościa odpowiednio, jeśli nie wie, w co włożyć ręce, bo ma do obsłużenia 20 stolików? W Charlotte to standard. 3. Ludzie skarżą się, że lokale są zaniedbane lub brudne. Ano są, bo właścicielom szkoda kasy na porządny serwis sprzątający, który jest niezbędny w miejscach o takim ruchu. Za tanich sprzątaczy robią zmęczeni kelnerzy, kierownicy i kasjerzy po 9 albo i 10 godzinach biegania z tacami. Ciężko więc wymagać, żeby mieli jeszcze siłę wylizywać podłogę i zbierać każdy okruch. 4. To prawda, że można tam spotkać naprawdę świetnych współpracowników, ale to przecież żadna zasługa właścicieli. 5. I wisienka na torcie: zdarzają się sytuacje (rzadko, ale zdarzyły się chyba każdemu kelnerowi), że klient ucieknie bez płacenia albo zwyczajnie się zagapi i zapomni. Gdy obsługuje się środek, łatwiej to kontrolować, ale gdy biega się w pocie czoła między ladą, zmywakiem a ogródkiem, nie da się mieć oczu dookoła głowy. Wiecie, co właściciele Charlotte każą robić pracownikom, którym ucieknie stolik? Otóż chcą, żeby zapłacił całą kwotę rachunku ze swojej pensji :) Ktoś nie przyszedł na zmianę, ledwo zipiesz, masz na głowie całą sekcję, kolejkę, ogromny ruch i jeszcze na domiar złego ktoś ci nie zapłaci rachunku na większą kwotę (która, w dalszym ciągu, jest śmieszna w obliczu przychodów tego lokalu, jeśli policzyć sam KOSZT wytworzenia dań z karty czy koszt hurtowy napojów)? To masz pecha i pracowałeś tego dnia praktycznie za darmo, żeby właścicielki mogły kupić kolejną Chanelkę, a potem poopowiadać w Vogue'u jak to tworzą niesamowitą społeczność i styl życia :) CHARLOTTE, OTWÓRZCIE OCZY I ZACZNIJCIE DOCENIAĆ PRACOWITYCH I LOJALNYCH LUDZI, KTÓRYCH MACIE. Lansowanie się i budowanie marki osobistej na wyzysku młodych, naprawdę pracowitych kelnerów, kasjerów i kierowników jest obrzydliwe. A odmawianie jednej (!) darmowej kanapki na smutnej kromce chleba (której wytworzenie kosztuje 3 złote) ciężko harującemu kelnerowi, gdy jedna z właścicielek jednocześnie zarabia rocznie setki tysięcy złotych jako prezes jednego z banków, a druga lata po modnych imprezkach i stale otwiera nowe lokale w najdroższych lokalizacjach w mieście? No cóż, to, jak nazwać takich ludzi, pozostawiam już Wam.

 Rozmowa kwalifikacyjna
Czy kandydat na stanowisko Inżynier budowy w firmie Maison Charlotte Sp. z o.o. ma szansę poznać potencjalną ścieżkę rozwoju zawodowego już na rozmowie kwalifikacyjnej? Jak przebiega rekrutacja? Podziel się swoimi doświadczeniami.
anonim
Inne

Rozważam aplikowanie na stanowisko głównego piekarza. Piszą, że jest to praca w godzinach nocnych, ale czas jest elastyczny. Czyli od ktorej można zacząć prace? W jakim systemie godzinowym pracujecie? Wynagrodzenie wynosi 9000 - 11000 zł brutto. Zakładam, ze te 11 tysięcy obowiązuje na umowie zleceniu? Jak realnie wychodzą zarobki netto? Podpowiecie mi, jaka jest rotacja wśród piekarzy czy pracowników kuchni ogólnie?

Pytanie
 Pytanie

Jak wygląda kwestia awansu w Maison Charlotte Sp. z o.o.? Jakie są możliwości w ramach jednego działu oraz w perspektywie całej firmy dla stanowiska Piekarz?

Karolina
Kandydat
 Pytanie

@Pracodawca Ile wynosi stawka godzinowa w pracy? Jak wygląda też kwestia napiwków

Pracodawca

@Karolina

Cześć, stawka kelnerska to 23,50 zł brutto za godzinę do tego dochodzą dwa systemy motywacyjne w formach konkursów. Napiwki są współdzielone na obsługę na danej zmianie. :) Pozdrawiamy

Nie
Kandydat

Miałam nieprzyjemność pracy przez dzień próbny w Charlotte w Krakowie i nie mam pojęcia skąd dobre opinie o pracodawcy. Zacznijmy od tego, że dzień próbny nie jest płatny, jeśli rezygnuje się z pracy (PIP z chęcią się tym zainteresuje). Atmosfera fatalna. Pracownicy z długim stażem nie są pomocni, wręcz wredni. Nie ma to jak pretensje do osoby, która jest w lokalu kilka godzin i nie miała szansy na nauczenie się podstawowych rzeczy. W lokalu panuje tylko pozorna organizacja, tak naprawdę jest to jeden wielki chaos. Mało przestrzeni do pracy. Gorąc niesamowity. Bezsensowny system kar - pracy masz być 5/10 minut przed zmianą na odprawę, inaczej tracisz połowę napiwków. Ruch ponadto niesamowity. Za najniższą krajową nieopłacalna zabawa.

Beata
Inne
@Nie

Ale napisałaś, że są napiwki, no to chyba wychodzi więcej niż najniższa krajowa, prawda? Ile tak w ogóle na zmianie można uzbierać orientacyjnie z napiwków, rozumiem, że one nie są rozdzielane na cały zespół tylko trafiają do tej osoby, która była na zmianie?

Pracodawca

@Beata

Cześć, napiwki rozdzielna są na cały zespół pracujący na zmianie. :)

Pracodawca

@Nie

Cześć, bardzo nam przykro, że dzień próbny nie podobał Ci się i źle się czułaś. Wynagrodzenie za dzień próbny zawsze wypłacamy po dniu próbnym, gdy podpisujemy umowę. Jeśli chodzi o naszych bardziej doświadczonych pracowników to zwrócimy na nich uwagę. Nie akceptujemy w Charlotte takiego zachowania. Każdy kiedyś zaczynał i był nowy w miejscu pracy. Tak jak napisałaś, zwracamy uwagę na punktualność, jednak jesteśmy też wyrozumiali, jeśli ktoś spóźnił się do pracy z przyczyn niezależnych od niego. Pozdrawiamy

Pytanie
 Pytanie

Czy w Maison Charlotte Sp. z o.o. pracuje się na open space?

Magdalena
Inne

Zobaczyłam na ich stronce zakładkę 'praca', myślicie że warto w ogóle tak wysyłać cv? Trochę nie chciałabym swoich danych w eter posłać :\ Ktoś się odezwie nawet bez oferty w necie? Interesowałaby mnie lokalizacja w stolicy, nie wiem jak często tam się ludzie zmieniają żeby wgl mieć szansę?

Pracodawca

@Magdalena

Cześć, zgłaszając się do nas przez stronę internetową zawsze odpisujemy na wiadomości. Również na te, które nie zawierają CV. Z chęcią odpowiemy na każde pytanie. :) Pozdrawiamy

Mirek
Kandydat
@Maison Charlotte Sp. z o.o.

A tu na forum móglbym się czegoś dowiedzieć? Wiadomo kiedy teraz będą przewidziane następne rekrutacje i na jakie stanowiska? Można też dostać się na jakiś staż wakacyjny? Firma takie organizuje?

Pracodawca

@Mirek

Rekrutacje są otwarte. Poszukujemy aktualnie pracowników kuchni oraz kelnerów Nie organizujemy "staży wakacyjnych" Pozdrawiamy

Pytanie
 Pytanie

Jak długo trwa proces awansu w Maison Charlotte Sp. z o.o.?

Pracodawca

@Pytanie

Cześć, ścieżka kariery w Charlotte zależy od wielu czynników, jednak jednym z najważniejszym jest zaangażowanie w pracę. Staramy się dbać o naszych pracowników, który wykazują chęć awansu. :) Pozdrawiamy

Antoni
Kandydat
@Maison Charlotte Sp. z o.o.

Czyli osoby ambitne i takie co chce się rozwijać mają szanse na lepsze stanowisko. A jak jest rekrutacja na kierownika to w pierwszej kolejności szuka się wśród zatrudnionych osób czy na zewnątrz?

Pracodawca

@Antoni

Rekrutacje odbywają się wewnętrznie, jednak czasami robimy je również zewnętrznie. :)

Ar22
Kandydat

Pozytywne miejsce :)

Niki
Pracownik

Chciałabym w tym miejscu napisać, że Charlotte jest bardzo Ok. I jesteś zadowolona z pracy. :)

Aleksandra
Inne
@Niki

Super ,widzę bardzo dużo pozytywnych opinii. W którym miejscu dokładnie pracujesz ? Ja będę aplikować na Warszawę, ale jestem ciekawa czy jest szansa na pracę wyłącznie w weekend lub ustawić grafik bardzo elastycznie. Jestem studentką i mam doświadczenie ,jako obsługa klienta . Jakie są zarobki na zleceniu i jak długie są zazwyczaj zmiany?

NIKI
Pracownik
@Aleksandra

Pracuję w Charlotte Menora. Menedżerka na podstawie dyspozycyjności układa grafik bardzo elastycznie. Zmiany mamy poranne i popołudniowe, więc zawsze można się jakoś dostosować. Cieszę się, że moja opinia była przydatna :)

Administrator

Czy pensja w wysokości 5200 PLN w mieście Bielany jest możliwa? Ile zarabiacie, pracując jako Kierowca Kat. B?

Pracodawca

@Administrator

Cześć, wynagrodzenie kierowcy zależy od jego doświadczenia oraz ilości przepracowanych godzin w ciągu miesiąca. Pozdrawiamy

Lipknik345
Były pracownik

Pracowałem w Charlotte przez parę lat i jak dla mnie było naprawdę super. Może jeszcze kiedyś wrócę na jakieś dodatkowe zmiany w weekendy. :D Pozdrawiam

Pytanie
 Pytanie

Czy pracownicy Maison Charlotte Sp. z o.o. mają możliwość uczestnictwa w jakichś formach integracji?

Pracodawca

@Pytanie

Cześć, jasne, że tak. Organizujemy spotkania świąteczne oraz imprezy pracownicze. Wysyłamy również chętnych do innych lokali, żeby mogli zobaczyć jak pracuje się w innych miastach. :) Pozdrawiamy

Kot
Pracownik

W porządku jest. Bywa i przyjemnie i czasami ciężko. Po prostu życie w gastro. Pozdrawiam

Była_kelnerka
Były pracownik

Pracowałam w Charlotte przez kilka lat, bardzo dobrze wspominam ten czas, świetni ludzie, miła atmosfera, kompetentna kadra zarządzająca, uczciwy system premiowy oraz liczne szkolenia. Polecam każdemu :)

Tomek22
Kandydat

Na plus, mimo dużego ruchu. Ale jak to w popularnym gastro. Tabaka jak wszędzie. ;)

Kris
Pracownik

Aktualnie zacząłem pracę w jednej z warszawskich Charlotte i muszę przyznać, że atmosfera jest bardzo przyjemna oraz systemy premiowe.

Zostaw merytoryczną opinię o Maison Charlotte Sp. z o.o. - Warszawa

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej


Drogi Użytkowniku,

Pamiętaj, przed dodaniem opinii o Pracodawcy, koniecznie zapoznaj się z poniższą informacją:

NIE dodawaj opinii, która:

ikona dobre praktyki
łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
ikona dobre praktyki
jest wulgarnym komentarzem
ikona dobre praktyki
jest niemerytoryczna

Każda merytoryczna opinia jest ważna, każda z nich może być zarówno pozytywna jak i negatywna, dlatego zachęcamy do tego by dzielić się swoimi przemyśleniami, które dotyczą Pracodawcy. Nie pisz jednak pod wpływem negatywnych emocji.

Zadbaj o kulturę pozytywnego feedbacku, nie pisz tylko negatywnych informacji o Pracodawcy, zwróć uwagę na stosowne aspekty i realia w swojej opinii. Wszystkie oceny są wartościowe. Wspólnie zadbajmy o sens merytorycznych opinii.

Dodaj pomocną opinię, którą sam chciałbyś przeczytać o swoim potencjalnym Pracodawcy. Podziel się swoimi przemyśleniami, a poniższe przykłady możesz potraktować jako podpowiedzi o czym Użytownicy lubią czytać odwiedzając profile firm.

ikona dobre praktyki
przebieg on-boardingu nowego pracownika
ikona dobre praktyki
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
ikona dobre praktyki
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

Często zadawane pytania

  • Jak się pracuje w Maison Charlotte Sp. z o.o.?

    Zobacz opinie na temat firmy Maison Charlotte Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 25.

  • Jakie są opinie pracowników o pracy w Maison Charlotte Sp. z o.o.?

    Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 20, z czego 12 to opinie pozytywne, 8 to opinie negatywne, a 0 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

gemius

Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.

Ranking Użytkownicy
(real users)
  1. GoWork.pl 3 047 220
  2. Pracuj.pl 2 781 864
  3. Olx.pl 2 460 294
  4. Jooble.org 1 734 372
Przejdź do nowych opinii