Qumak-Sekom

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 124 ocen.

Opinie o Qumak-Sekom

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Qumak-Sekom

n00b

Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle. A praktycznie ile to wychodzi ?

anonim
@n00b 21.09.2017 15:32
Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle....

1600 na start do ręki; ze 3 m-c na umowie zleceniu, potem szansa na uop, wówczas szansa na ok. 2000 zł do ręki

Mateusz
@n00b 21.09.2017 15:32
Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle....

Na poczatek praca spoko, bo nie potrzebujesz doświadzcenia ale po 3 miesiącach jak Cie nie przyjmą do jakiejś grupy wsparcia to niczego nowego sie nie uczysz. Jeśli masz jakis problem zawsze możesz dopytać się kogoś starszego stażem, chociaż już jest coraz mniej takich ludzi bo sie większość zwalnia. Z umową o prace jest tak że albo masz wyżej plecy i dają ci ją zaraz po 1,5 miesiąca albo tyrasz i ganiasz za koordynatorami aby Ci ją dali, oni z kolei powierzają Ci nowe zadania dzięki którym masz dowieść że jestes godzien UoP. Po czym kiedy pytasz czy ją dostaniesz oznajmiają że jednak nie sa w stanie Ci ją dać. Praca jest zmianowa ponieważ SD pracuje 24/7, minus jest taki że na zmianie nocnej jesteś sam całe 12 godzin, także jak będzie jakas poważna awaria któregoś z systemów na twoich barkach spoczywa cała odpowiedzialność o straty finansowe. Nie ma żadnych integracji jak to jest opisane w ofercie pracy, a o szkoleniach też nie ma co myśleć. Jeden z koordynatorów jest nie kompetentny jak na to stanowisko i nie potrafi logicznie myśleć, chociażby w sytuacji kiedy wszędzie padła poczta korporacyjna i ma pretensje że nie została o tym poinformowana mailowo czy też nie działał program do obsługi zgłoszeń ITSM z oburzeniem zapytała dlaczego nie zostało jeszcze wygenerowane zgłoszenie z tego programu i przesłane do administratorów aplikacji. Jeśli jakiś konsultant popełni błąd przy wykonywaniu zgłoszenia odpowiedzialność zbiera cała grupa dostając opieprz że popełnianie są podstawowe błędy przez pracowników. Jesteś na bieżąco obserwowany przez przełożonych, wszystko co robisz na kompie, co przeglądasz jak wykonujesz zgłoszenia jak rozmawiasz z użytkownikami jest sprawdzane, kamery na stanowiska też patrzą. Także dla osoby początkującej praca będzie stresująca z czasem podchodzi się do niej olewczo tak samo jak i przełozeni do Ciebie a wtedy pracuje się lepiej.

Iwona

@Spokojny na jakim stanowisku pracujesz w firmie Qumak-Sekom? Jak długo pracujesz w firmie? Czy udało Ci się uzyskać jakąś podwyżkę? Takie informacje będą potrzebne tym osobom co chcą aplikować.

Spokojny

Wg mnie wszystko zależy od doświadczenia, stażu pracy i zajmowanego stanowiska. Zarabiam zdecydowanie więcej niż 1600 na rękę, mam umowę o pracę i planuję rozwój. Jeśli qumak mi tego nie zapewni (choć widzę i tutaj pewien potencjał) to poszukam gdzie indziej. Atmosfera się poprawiła, odeszli znajomi króliczka, dokapitalizowanie było więc nie martwię się o wypłatę pensji. Czekam na kolejne zmiany i wtedy będę decydować co dalej. Pracę można zmienić zawsze, tylko ważne aby zmienić na lepiej - spokojnie podchodzę do tematu, choć zawsze mam plan awaryjny :)

n00b

Co powiecie o Helpdesku w PGE ? Ktoś się orientuje na jakim poziomie są zarobki ? Jest to państwówka więc nie powinno być źle. A praktycznie ile to wychodzi ?

Sekundo

Czy coś się zmieniło w firmie? Jakiś podział w firmie mieliście? Pracowałem tu i miło wspominam,!

Staszek

Z doświadczenia życiowego wiem, że brak wzajemnego szacunku między dyrekcją a pracownikami przekłada się na efekty pracy. Może faktycznie lepiej zmienić pracę?

Gucio

Także pracowałem tam przez dłuższą chwile, kiedyś świetna firma, teraz niestety już nie. Praktycznie wszyscy pouciekali lub zostali zwolnieni - jak ktoś przyjdzie na rozmowę to proszę zwrócić uwagę, na to jakie pustki w budynku (a kiedyś brakowało miejsca dla ludzi). Jak zobaczyłem co się dzieje, to odszedłem, W tym momencie nie polecam, mam nadzieje, że firma się jeszcze podniesie,

były

Pracowałem tu kilka lat i moja rekomendacja dla osób które się szanują jest następująca "Najlepiej omijać szerokim łukiem" Pozdrawiam

ziom

@Iwona Na szczęście już tam nie pracuje bo widząc co się dzieje w firmie postanowiłem tak jak reszta fachowców zakończyć mój udział w tej farsie. Zapewniam Cię, że nie musisz nas uświadamiać jak trudna i wymagająca jest praca inżyniera IT - możesz za to spróbować udać się do zarządu i nakreślić im tą sprawę, chociaż to zbyteczny wysiłek - nic nie zrozumieją. Widać po stylu wypowiedzi, że jesteś powiązana z Q, zatem w promocji mogę Ci poradzić, że z firmy NA POCZĄTEK należy usunąć zarządzaczy nie mających kompetencji twardych oraz doświadczenia w tym czym zarządzają, zatrudnić na ich miejsce prawdziwych specjalistów, pozwolić im rekrutować profesjonalne zespoły, sprawnie nimi kierować oraz dać przestrzeń do rozwoju. Ale do tego nigdy nie dojdzie bo króluje tam przekonanie, że kolejka dobrych inżynierów ustawia się pod drzwiami firmy i wystarczy tylko ich wpuścić. Kierownictwo jest tam tak zabetonowane wg. pewnego prostego klucza, że nie ma szans aby tak niekompetentni ludzie cokolwiek sensownego stworzyli. Polscy zarządzacze uważają, że są w stanie kierować każdym przedsięwzięciem - od piekarni po software house :) Takie są tego efekty jak widać na przykładzie tej nieszczęśliwej firmy. Poza tym firma idzie w outsourcing zatem nikt szanujący się nawet nie wyśle tam CV. Kto chce być pomiatanym pracownikiem kontraktowym w jakimś korpo ? Tylko Ci, którzy nie mają dostatecznych kompetencji do znalezienia samodzielnie sensownego miejsca pracy.

Iwona

@ziom a Ty na jakim stanowisku pracujesz? Myślę, że stanowisko o którym mowa nie jest łatwe i trzeba mieć na nie odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie. Co byś zmienił jeśli chodzi o firmę Qumak-Sekom?

zorro

Podejście w oddziale w Płocku jest takie: rzucić nieprzeszkolonego pracownika na głęboką wodę i sam się zweryfikuje. Zarobki 10/h netto. Jeśli nie masz doświadczenia to musisz prosić osoby wokół ciebie o pomoc. Nie zawsze każdy może lub chce ci pomóc, bo wiadomo też jest w pracy i musi wyrobić swoją normę. Dom wariatów, w którym liczą się tylko wskaźniki odbieralności i czasu trwania rozmowy. Samo załatwienie problemu jest mało istotne. Klienci dzwonią po kilka razy ponieważ są zbywani tłumaczeniem że np. 'nie mogę odnaleźć pana w systemie'. Ogólnie nie polecam.

Bartek

Ponieważ aplikuję do firmy to robiłem mały wywiad i dowiedziałem się, że Qumak-Sekom ma opinię dobrego pracodawcy. Może nie wszystko jest idealne ale przy wspólnym wysiłku z całą pewnością można naprawić to co źle działa.

ziom
@Bartek 04.09.2017 23:17
Ponieważ aplikuję do firmy to robiłem mały wywiad i dowiedziałem się, że Qumak-Sekom ma opinię dobrego pracodawcy. Może nie wsz...

Miała opinie dobrego pracodawcy, ale powodzenia. W sumie to jakaś okazja, np. można zostać inżynierem systemów IT nie mając pojęcia o informatyce....co prawda za 2k wypłaty, ale zawsze ładna wizytówka jest.

SzypkiLopes

Do wszystkich zainteresowanych aplikowaniem i sytuacją w firmie. Ta firma to integrator, więc jak sama nazwa wskazuje integruje istniejące rozwiązania sprzętowe i softwarowe. Ta firma nie miała, nie ma i nie będzie miała własnego produktu. Pewne próby były podejmowane, ale prace wstrzymano (o czym później). Nie potrzebuje zespołu programistów, analityków, pmów do rozwoju, bo nie ma co rozwijać. Nawet gdyby jej się coś udało stworzyć, to nie będzie miał kto tego sprzedawać, bo w dniu dzisiejszym odeszła większość dyrektorów, managerów i key accountów sprzedaży. Strategia firmy (oficjalne info) zakłada rozwój w kierunku body leasingu, co jest realizowane poprzez zmiany organizacyjne. Chcą też rozwijać obszaru smart city - spółka wygrała przetarg. Rozwija się też zespół contact center w Płocku. Na rynku jes dużo firm bodyleasingowych, Nowy inwestor branżowy jest też z branży bodyleasingu. Qumak nie ma specjalistów, więc osobiście nie wiem kogo i dla kogo będą bodyleasingować tak, by nie robic konkurencji swojemu inwestorowi. Osoby zainteresowane aplikowaniem na 95% trafią do bodylizingu. Chcecie utrzymywać darmozjadów, którzy są z zawodu dyrektorami? Aplikujcie!

buru

Na dzień dzisiejszy spółka nie wydała oficjalnego komunikatu w tej sprawie, poza informacją na GPW o drobnych zakupach akcji z tej puli przez członków zarządu, zatem nie ma podstaw aby wierzyć w informację, że cała pula akcji tej serii została wyprzedana i do kasy wpłynie 30 milionów PLN. Tak więc trzymajmy się faktów na teraz. Ta spółka potrafiła utracić większe pieniądze w ciągu roku - patrz raporty giełdowe. Ludzie piszą prawdę, nie ma się co obrażać. Zobaczymy jak będzie, na razie jest jak jest. Dobrzy fachowcy niezbyt często aplikują, a smród po rynku ciągnie się latami.

JEEMaster
@taktowidzę 31.08.2017 01:11
Czyli w tym poście sam Pan potwierdza iż w poprzednim poście napisał Pan nieprawdę pisał Pan iż tutaj cytat Przegłosowano jed...

Pisze to ktoś z firmy... typowe dla ludzi z tej organizacji odkręcanie kota ogonem ... Tak dziękujemy za zgodę na zatrudnienie się i zwolnienie się jak się nie spodoba... Naprawdę przez takie podejście jest tam jak jest... Z moich info wynika że część osób zatrudnionych niedawno w firmie własne zakończyła w niej pracę stwierdzili że nie ma sensu tam siedzieć ...

henryk
@JEEMaster 31.08.2017 12:58
Pisze to ktoś z firmy... typowe dla ludzi z tej organizacji odkręcanie kota ogonem ... Tak dziękujemy za zgodę na zatrudnienie...

Zupełnie jak bym słyszał jednego dyrektorka od IT, któremu dzięki takiemu podejściu rozjechał się cały dział....a następnie awansowali go do zarządu ;-) I jak tam się coś może zmienić ?

Sonia

Zupełnie nie wiem co sądzić o tych wpisach. Sa tak skrajnie różne i nie wiem co mysleć. Słyszałam, żę to dobra firma a tu czytam sporo negatywnych zdań. Może to jest gorszy czas w firmie co nie znaczy, że firma jest zła? Nie ma ideałów i nie wszystkim musi się podobać.

buru
@taktowidzę 29.08.2017 19:59
spółka dostała 30 mil od akcjonariuszy -wśród nich są też nowi inwestorzy więc zaczyna nowe życie finansowanie jest zapewnio...

Ale spółka jeszcze nie dostała kasy od akcjonariuszy i nie jest pewne, czy dostanie. Przegłosowano jedynie uchwałę o emisji akcji po 1 PLN. Czy ktoś będzie zainteresowany kupnem ? Nawet jeśli nie zostanie przejedzona na długi i nowy zarząd będzie potrafił z niej zrobić użytek - minie parę lat zanim będzie to dobre miejsce dla wykwalifikowanych specjalistów.

taktowidzę
@buru 30.08.2017 10:14
Ale spółka jeszcze nie dostała kasy od akcjonariuszy i nie jest pewne, czy dostanie. Przegłosowano jedynie uchwałę o emisji akc...

Ma Pan nieaktualne informacje akcje już zostały objęte i przydzielone tylko za gotówkę na dniach gotówka 30 mil fizycznie pojawi się w spółce Qumak -a Państwo zawsze możecie aplikować do innych firm

UchoPrezesa

Po co te emocjonalne wpisy? To nie PRL, że firma musi istnieć za wszelką cenę. W branży IT konkurencja jest duża, w dodatku jest rynek pracownika, więc najmniejszy błąd kierownictwa i firma zostaje w tyle. Może właścicielom już się zabawki znudziły? A co do zwolnień: ci bardziej kumaci dawno wiedzieli o co chodzi i zawijali się stopniowo od roku, z tego co wiem na fajne posadki w nieprzypadkowych firmach :P. Pozostali też coś sobie poznajdowali. Tylko kiloro pracowników zostało zaskoczonych wręczeniem wypowiedzenia, ale mają odprawy i długie okresy wypowiedzenia, więc też z głodu nie umrą.

Antek

Mam zamiar aplikować do Qumak-Sekom gdyż dowiedziałem się, że firma ma dobrą opinię jako pracodawca. Może mi ktoś podpowiedzieć jak się aktualnie pracuje? Na jaką umowę mogę liczyć na starcie?Czy poza podstawą są jakieś dodatki typu socjalnego? Proszę o pomoc

Senior
@Antek 25.08.2017 09:49
Mam zamiar aplikować do Qumak-Sekom gdyż dowiedziałem się, że firma ma dobrą opinię jako pracodawca. Może mi ktoś podpowiedzieć...

Aktualnie się tam nie pracuje bo nie ma projektów, ostatnio z 4 osoby dołączyły do zespołu w Wawie. Dwie już szukają nowej pracy bo nie maja co robić ????

pan jurek

W tej firmie od dłuższego czasu awansowali mierni, ale wierni. Dlaczego ? Gdyż stanowiska dyrektorskie zalała fala szamba. Wszyscy kompetentni, wykwalifikowani ludzie pouciekali przed tym smrodem. Doskonale widać jak sprawdza się powiedzenie, że ryba psuje się od głowy...Głupi zarządca nie awansuje doświadczonego specjalisty, będzie próbował na nim jechać do końca nawijając makaron na uszy. Woli na swojego przydupasa przygarnąć jakiegoś przysłowiowego 'Janusza', którego kreatywności i inicjatywy nie należy się obawiać. Nie można mieć pretensji do ludzi, którzy odeszli. Bardzo wielu z nich współtworzyło tą firmę i oni nie utożsamiali się z nowym cudownym zarządem i jego nieudolnymi poczynaniami. Nie chcieli firmować swoim nazwiskiem coraz większej lipy odstawianej przez pracodawcę i 'świecić za niego oczami'. Tak jak ktoś napisał, życie jest jedno i nie ma sensu trwać w niepewności, stresie, ze świadomością braku perspektyw ponieważ kilku mądrali postanowiło pobawić się w managerów, z którymi współpraca jest poniżająca... Zapewne stąd wynika spora emocjonalność wpisów. Tam kiedyś fajnie się pracowało. Obecna sytuacja w Qumaku jest efektem pracy zarządzaczy januszów, dopóki to się nie zmieni...będzie coraz gorzej.

Jarząbek Wacław

łubu dubu, łubu dubu. Niech żyje nam ...

luidzi

Qumak-Sekom to firma nowoczesnych technologi,wiadomo, że tu pracować mogą ambitni, pracowici i zaangażowani w pracy. Nie dziwią mnie niektóre wpisy, ale uważam, że widocznie to nie jest dobre miejsce dla wszystkich!

SzypkiLopes

Moje źródła uprzejmie donoszą, że z końcem tego miesiąca odejdzie ok. 10 osób: specjaliści IT, sprzedażowcy, derektory (tych akurat mi nie szkoda). Zostają znajomi królika, którzy nic nie potrafią, bo są z zawodu derektorami, specjalistami do spraw picia kawy, ploteczek, kserowania kartek, albo wybitnymi ekspertami od forłardowania maili. Przynajmniej nic nie zepsują, bo firma wygasza projekty, a nie pozyskała żadnego nowego. Z tego co wiem firma chce mieć kasę z wynajmu części powierzchni biurowej, bo teraz na ołpen(s)pejsach jest po parę osób. Jak długo to jeszcze potrwa? Jaki był tego cel? Mądrzy wiedzą, głupi zadają głupie pytania i się dziwią jak świnie co zobaczyły gwiazdy :P.

SzypkiLopes

Moje źródła uprzejmie donoszą, że z końcem tego miesiąca odejdzie ok. 10 osób: specjaliści IT, sprzedażowcy, derektory (tych akurat mi nie szkoda). Zostają znajomi królika, którzy nic nie potrafią, bo są z zawodu derektorami, specjalistami do spraw picia kawy, ploteczek, kserowania kartek, albo wybitnymi ekspertami od forłardowania maili. Przynajmniej nic nie zepsują, bo firma wygasza projekty, a nie pozyskała żadnego nowego. Z tego co wiem firma chce mieć kasę z wynajmu części powierzchni biurowej, bo teraz na ołpen(s)pejsach jest po parę osób. Jak długo to jeszcze potrwa? Jaki był tego cel? Mądrzy wiedzą, głupi zadają głupie pytania i się dziwią jak świnie co zobaczyły gwiazdy :P.

Stella

Nie mogę zrozumieć, że szefowie w firmie nie widzą tak ważnych błędów a potrafią to wychwycić pracownicy? Może niektórzy podpuszczają innych na firmę?

cdn
@Spartanin 21.08.2017 16:24
Tak wszyscy wiedzą że 30 mln będzie emisji akcji i teoretycznie kasa na reanimacje jest(a dokładnie zgoda na emisje bo sama emi...

cieszy mnie iż pojawiają się pierwsze oznaki normalności Pana słowa aktualnie narracja "z góry" się zmieniła i niemalże proszą żeby ludzie jak mają frustracje to przychodzili do nich chociaż pogadać przed rzuceniem papierami...Słusznie Pan zauważył cytat brak ogarniętych managerów i tyle-w tym zakresie podobno wiele się zmieniło i pytanie czy ta refleksja dotyczy okresu przeszłego czy aktualnego-dodam od siebie iż jeszcze wiele się zmieni a będzie to związane z nowymi porządkami jakie zaprowadzą nowi właściciele -teraz spółka była niczyja i wiele osób na kierowniczych stanowiskach mogło to wykorzystywać bo OFE które są akcjonariuszami nie interesowali się zbytnio ,co do nie dojścia pierwszego podejścia do emisji z mojej wiedzy powód był inny ale to nieistotne aktualnie z bardzo dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć iż kasa tak jak pisałem 30 mil do końca miesiąca ,ostatecznie do 4 września będzie a piszę to od strony pracowników spółki która ma te akcje niby objąć aktualnie nic nie słychać aby tak nie było nawet niektórzy z pracowników nie są zadowoleni bo zapewne będą musieli dokańczać to co pozostawili niedokończonego ci którzy odeszli ,zapewne zmieni się podejście do pracowników ,oczywiście każdy sam decyduje u kogo pracuje ,dodatkowo w branży którą Państwo reprezentujecie wiele firm walczy o dobrych fachowców tym bardziej byłem zdziwiony podejściem managerów w Qumak -jeśli to prawda co piszecie -ogólnie zmiany są coraz bliżej i w Qumak też będzie szło na lepsze ,z informacji które posiadam podobno lepsza sytuacja jest w Gdańsku i oczywiście nie dyskutujemy o outsourcingu .Ogólnie kasa jest w Qumak i będzie jeśli ktoś szuka pracy może próbować ,zawsze przecież może się zwolnić i przenieść do innego pracodawcy jeśli będzie niezadowolony.Przy okazji pamiętajmy aby trochę czasu zostawiać dla rodziny bez różnicy u kogo pracujemy.

Spartanin
@cdn 21.08.2017 19:19
cieszy mnie iż pojawiają się pierwsze oznaki normalności Pana słowa aktualnie narracja "z góry" się zmieniła i niemal...

Powiem tak ja życze firmie jak najlepiej bo kiedyś naprawdę fanie się tam pracowało, staram się opisać jaka aktualnie jest tam sytuacja - nie jest kolorowo i tu nie ma co czarować. Co do managerów mówienie że wiele się zmieniło mnie trochę śmieszy. Na samej górze może i coś się zmieniło(wiadomo o co chodzi :) ) ale szefowie którzy siedzą najbliżej ludzi - nie oszukujmy się to właśnie od nich zależy zadowolenie pracownika z miejsca pracy - są Ci sami i żadne zmiany się nie szykują z tego co wiem. Ja to widzę tak ... Nowa władza przerobienie firmy na outsource. Backoffice -> out, nowy właściciel oprze się o swój backoffice. Robienie projektów "u klientów" praocwnikami bodyleasingowanymi - tak czy inaczej jest to koniec firmy w formie takiej jak do tej pory była znana - niestety... Prawda jest taka że firma zmieni swój profil na outsource taki jest cel całej tej zabawy - i to niestety jest moim zdaniem smutna informacja.

JEEMaster

@henryk: Ja naprawdę tego nie ogarniam, w każdej większej firmie gdzie mam znajomych jest tak że dba się o specjalistów IT na maksa bo jest ich niedobór ofert dużo i łatwo zmienić pracę. Roboty szuka się maks kilka dni. A w Qumaku mają delikatnie mówiąc człowieka gdzieś stawki tu są o 30-40% mniejsze niż w innych firmach , jak ktoś robi coś ponad program i idzie potem o podwyżkę to potrafi usłyszeć że nikt go o to nie prosił(oczywiście to coś zostało by nie zrobione gdyby nie ten człowiek bo nikt z zarządzaczy nie ogarnia) serio to przypomina taki biznes polskiego janusza która zarabia dużo a pracownika ciśnie nawija mu makaron na uszy i jeszcze mówi że 1200 brutto to i tak bardzo duzo jak na to co pracownik robi. Naprawdę nie dziwie się że los tej firmy jest jaki jest i tak dziwnie długo to się kupy trzymało.

Szczepan

Jeśli chcecie wiedzieć jaka jest sytuacja faktyczna w firmie radzę pytać u źródła. Takie forum i eksperci na nim tylko podpuszczają innych i maja z tego niezły ubaw.

JEEMaster

@Stefan Przyczyna to dwa uwalone duże projekty, plus typowe "polskie cebula korpo" .

henryk
@JEEMaster 14.08.2017 16:19
@Stefan Przyczyna to dwa uwalone duże projekty, plus typowe "polskie cebula korpo" .

To jest wynik paro letniej strategi polskich zarządzaczy bo managerem tego nazwać nie można. Oni myślą, że 'specjalistów w każdej chwili można do rekrutować z rynku w dowolnej ilości'. Typowo polskie podejście. Dopaść krowę i wydoić na śmierć.

Stefan

Jaka jest przyczyna takiej sytuacji w firmie, napiszcie?

nasimenagerowie
@Stefan 11.08.2017 18:03
Jaka jest przyczyna takiej sytuacji w firmie, napiszcie?

No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?

nasimenagerowie
@Stefan 11.08.2017 18:03
Jaka jest przyczyna takiej sytuacji w firmie, napiszcie?

No już chyba dokładniej się nie da. ale co robiły w tym wszystkim fundy?

JanuszBiznesu

Potwierdzam przedmówców - dyrektorzy też ewakuują się z końcem miesiąca co ciekawe część z nich nie z własnej woli. Naprawdę firma zrobiła się dosłownie pusta.

Sylwek
@JanuszBiznesu 11.09.2017 15:27
A czy ja powiedziałem ze zawineli wszyscy co do jednego? Część managerów odeszła...

Poprzedni zarząd zrobił skok na kasę, wyprowadzil dużo biznesu i zabrał paru "managerów". Jeśli byli pracownicy tęsknią, to odnajdą ich w spolce maat4 oraz kilku firmach krzakach z "factor" w nazwie. Ja nie odszedłem, chociaż mi proponowali, ostatni raz tydzień temu. Po odejściu tych artystów atmosfera się poprawiła. A projekty idą, na bankierze jest wątek który śledzi nowe tematy. Płacą mi normalnie, rynkowo, ostatnio dyrektor mnie się pytał, czy wszystko u mnie dobrze, widać że [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] trzęsą :)

JanuszBiznesu
@Sylwek 11.09.2017 22:23
Poprzedni zarząd zrobił skok na kasę, wyprowadzil dużo biznesu i zabrał paru "managerów". Jeśli byli pracownicy tęskn...

Śmieszy mnie to co ludzie piszą.. ewidentnie PR firmy się odzywa... Było dno ale wyrzucono paru managerów i nagle jest super, projekty idą, stawki rykowe, dyrektorzy pytają o samopoczucie... no raj normalnie ;) Dyrektorzy i wcześniej pytali jak się pracuje ale robili to tylko po to by wybadać nastroje i ustawić się odpowiednio do sytuacji - coś na zasadzie pogadam spytam czy mu dobrze, jak wyczuje że mu się nie podoba coś to może wystawie ogłoszenie na rekrutacje na nowego pracownika tak na wszelki wypadek zeby w projekcie nie została z dnia na dzień luka ;) To naprawdę nie jest troszczenie się o pracownika tylko zwykłe rozpoznanie terenu ;) Mówienie że po odejściu kilku ludzi atmosfera się poprawiła też jest ciekawe, może na górze coś się poprawiło... zostali sami swoi ale na dole nastroje jak były bardzo słabe tak są... ale już niedługo resztki np. działu IT już się ewakuują ;) Więc niedługo narzekających nie będzie ;)

henryk

Pracowałem w tej firmie bardzo długo i mogę potwierdzić, że to co piszą JEEMaster, Maniek, SzybkiLopez jest szczerą prawdą (niestety). Mam nadzieje, że dzięki temu ludzie unikną rozczarowania. Omijać szerokim łukiem.

JEEMaster

@Patrycja: Konsultanta od czego? Masz na myśli stanowisko jakiegoś Admina czy co?

Patrycja

Mógłby ktoś napisać etat konsultanta jest godziwie opłacany?

Spartanin

@Oleole: Ty tak serio Serio? Czy jak poszukam na stronie Qumak to znajdę ten tekst gdzieś w sekcji HR?? ;) Odpowiem na podobnym poziomie: Dlatego też odchodzą z firmy specjaliści - bo czują że nie są godni pracować w tak wspaniałej firmie i zarabiać tak dużych pieniędzy, uważają pewnie siebie za za mało ambitnych nadających się tylko na kasę do biedry ;)

Oleole

Qumak-Sekom to typowa firma z branży nowych technologii i tu praca jest dla ludzi z bardzo dużą wiedzą oraz bardzo ambitnych. W takich firmach mogą pracować najlepsi i pewnie dlatego mają wielu wrogów, bo każdy chciałby tu pracować i dobrze zarabiać.

Klient/Pracownik
@Oleole 24.07.2017 22:57
Qumak-Sekom to typowa firma z branży nowych technologii i tu praca jest dla ludzi z bardzo dużą wiedzą oraz bardzo ambitnych....

Czytając wasze komentarze to z niektórych normalnie płakać się chce. Jestem byłym pracownikiem tej firmy i nie wspominam tej firmy bardzo dobrze mogę nawet rzec, że firma daje plamę po całości zatrudniają pracowników na jakiś okres i jeżeli dana osoba okaże się, że ma na jakiś temat więcej pojęcia to od razu automatycznie zwalana jest ze stołka i zwalniana bo po prostu boją się żeby nikt ich nie zastąpił a jak zwalniają to nie mają ludzi do pracy i każą przychodzić wcześniej bądź zostać po godzinach a co za tym idzie wiadomo są nad godziny a jeżeli pracuje się w nocy należy się dodatek za pracę w godzinach nocnych przychodzi dzień wypłaty i okazuje się, że dostaje się czystą wypłatę bez żadnych dodatków a jak się zapytałem gdzie są moje pieniądze za godziny nocne i za nad godziny usłyszałem od swojego przełożonego, że "to nie będzie zapłacone bo to idzie na dobre imię firmy żeby firma się rozwijała i ludzie mówili o niej z przyjemnością i chętnie chcieli przyjść do pracy w tej firmie bo tu się zostaje w pracy przyjemnie" ale ja nie jestem wolontariuszem i skoro ja tak miałem dlaczego mój przełożony uciekał po 8h pracy nie zostając dłużej jako wolontariusz. To jedna z wielu atrakcji jaka czeka na przyszłych pracowników w tej firmie. Mało tego w ustawie czy kodeksie pracy jest jasno napisane ze przy pracy przy komputerze po każdej przepracowanej godzinie należy się 5 - 10 minut przerwy niestety to też w tej firmie jest łamane fakt można pójść na przerwę ale później to jest odliczane od czasu pracy oczywiście licząc po 1,2,3,4,5,6,7h pracy wychodzi nam 35 minut przerwy ogółem odliczając po 5 minut po każdej godzinie ponieważ po "ósmej" godzinie nie ma przerwy bo kończymy prace i wychodzimy z firmy. Czyli podsumowując jeżeli zliczymy po 7h pracy po 5 minut przerwy to wychodzi 35 minut i później okazuje się ze danego dnia w pracy byliśmy nie 8h a 7,25h gdzie tak nie powinno być bo ile nam naleci "godzin" przez cały miesiąc????? i później odbierane są nasze nad godziny w celu uzupełnienia naszego miesięcznego czasu pracy gdzie to jest niezgodne z prawem pracy. Podobnie jest z urlopami płacić za nich nie chcą i wolnego też nie można dostać bo jak się chce iść na urlop to trzeba sobie załatwić zastępstwo na ten okres. A moja odpowiedź jest taka drogie SZEFOSTWO podchodźcie do ludzi tak jak przewiduje prawo pracy zgodnie z nim traktujcie ludzi i ich nie zwalniajcie nie podając powodu a wszystko będzie dobrze a nie szukacie dziury w całym. Dlatego ostrzegam LUDZIE DAJCIE SOBIE SPOKÓJ Z TĄ FIRMĄ TO JEDNA WIELKA PORAŻKA. Poza tym jak to jest taka dobra firma to dlaczego jak gdzieś wyczytałem wyprzedaje samochody bo nie stać ich na wpłatę wadium i nagle ich akcje na GPW spadły do minimum????? Sami sobie na to odpowiedzcie. Pozdrawiam

SzypkiLopes

Do tego co pisze @JEEMaster dodam, że firma traci klientów (poszukajcie w necie) a niektórzy klienci wstrzymali rozpoczęcie projektów do czasu wyjaśnienia sytuacji. O innych wpadkach i porażkach niestety nie mogę napisać. Jak dotąd brak efektów działań powołanych do zarządu osób.

JEEMaster

@Maniek: Brawo w końcu ktoś kto wie o co kaman. O tym mówiłem Qumak chwali się kontraktem serwisowym/na dostawę sprzętu na ileś kasy tylko że 80-90% kasy idzie do producenta sprzętu albo na licencje - marży sensownej brak. Naprawdę firmy kilku osobowe potrafią zarobić więcej na kontrakcie niż ten moloch. Jeżeli sami dyrektorzy zaczynają wspominać o tym że chyba będą CV wysyłać gdzie indziej to coś jest na rzeczy. Pozatym śmieszą mnie gadki zarządu że ludzie to sobie mogą odchodzić bo jak coś dorekrutuje się z zewnątrz. Powiem tak duża część ogłoszeń o pracę wisi na stronie od roku jak nie lepiej i chętnych nawet żeby przyjść na rekrutacje nie ma. Wątpie żeby ktokolwiek chciał zaczynać pracę w firmie która jest na granicy być albo nie być. Przy takiej kondycji stawki które zostaną zaproponowane potencjalnym kandydatom też nie będą zachwycające ;) @Maja: Jeżeli rzeczywiście byłoby tak jak mówisz to by zarząd o tym poinformował, że jest spoko jest zapas pieniędzy i ogólnie nie ma czym się martwić. Przekaz od góry z ostatniego miesiąca jest natomiast o 180 stopni inny ;) Będzie spoko ale do końca sieprnia a potem nie wiadomo....

Maniek

Chwalenie się kontraktem w UDT na pierwszej stronie WWW jest najlepszym przykładem upadku firmy. Piszą że kontrakt jest wart 0,5mln - kiedyś chwalili się kontraktami za 50-100 mln. A z tego 0,5 mln to zapewne ponad 400k PLN - to są koszty subskrypcji, które idą do producenta urządzeń.Więc usług (marży) jest tam tyle, że może się tym poszczycić co najwyżej firma 2-3 osobowa (biorąc pod uwagę, że to kontrakt na 3 lata)

Maja

Każda firma może mieć lepszy lub gorszy okres w swojej działalności. Pracownicy nie znają wszystkich planów oraz sytuacji finansowej firmy dlatego nie powinniście oceniać kondycji. Qumak-Sekom to spoko firma!

JEEMaster

@Iwona To że firma złapała 2-3 projekty nie świadczy o tym że wszyscy będą mieli co robić :) Usługi serwisowe - przecież to chodzi o jakiś leasing kompów i ich wsparcie. Czyli robota dla ludzi na słuchawce i kogoś kto ten sprzęt dowiezie :) Kluczowy projekt to taki który angażuje ludzi z sekcji IT - najlepiej wyrób jakiegoś softu. To o czym piszesz to tylko jakieś poboczne projekciki którymi próbują się chwalić ;) Realizacja IT - bardzo duzo osób odeszło po prostu nie ma pracy i już nikt tego nie ukrywa :) Mówię o sekcji stricte IT - analitycy, programiści, admini, testerzy itp. Co do odejść w innych działach - projekty budowlane też się skończyły tam ludzie nie otrzymali przedłużenia umowy i wylecieli w grudniu 2016. W ciągu ostatnich kilku miesięcy ciężko powiedzieć ale napewno kilkadziesiąt osób to lekko. (Pamiętaj że Qumak w swojej sumarycznej liczbie pracowników ma wliczonych ludzi na outsource którzy raz w zyciu widzieli siedzibę firmy ;) ) Jeżeli patrzeć na pracowników insource ;) To te kilkadziesiąt osób w przeciągu powiedzmy max 6 miechów to jest ogrom ;)

Iwona

@SzypkiLopes piszesz, że firma nie pozyskała żadnych dużych i kluczowych projektów. Jednak na stronie Qumak można znaleźć informacje o tym, że firma będzie świadczyła usługi serwisowe oraz usługi wsparcia technicznego dla Urzędu Dozoru Technicznego (UDT) przez następne kilka lat. Podpisała również kilkumilionowy kontrakt z GAZ-SYSTEM S.A. To nie są dla Ciebie duże projekty? @JEEMaster we wcześniejszym komentarzu pisałeś o masowych zwolnieniach w firmie. Czy odejścia dotyczą szczególnie któregoś z działów? Jak duża jest jej skala? Ile osób odeszło w ciągu powiedzmy ostatnich kilku miesięcy?

JEEMaster

Co do ludzi którzy twierdzą że będzie super... To są osoby które mają problem z znalezieniem pracy i robią wszystko żeby nastroje byly ok i firma przetrwala :) jeżeli dyrekcja wyprzedaje auta aby bylo na wadia to raczej jest słabo ....

SzypkiLopes

Mogę potwierdzić to co pisze @JEEMaster Wszyscy wartościowi pracownicy już dawno poodchodzili. Cały zarząd podał się do dymisji (w ciągu kilku miesięcy), a na ich miejsce powołano karierowiczów-marionetki. Firma kończy realizację kilku małych projektów. Nie pozyskała żadnych dużych i kluczowych projektów z powodu słabego działu sprzedaży (próbowali w sektorze publicznym i prywatnym). Nastroje wśród tych co zostali są złe z powodu niepewnej sytuacji. Nowym udziałowcem jest firma świadcząca usługi autsorsingu pracowniczego. Więc albo nowy udziałowiec chce doprowadzić do upadłości potencjalnego konkurenta, albo przekształcić kumaka w firmę wypożyczania pracowników. Tylko nie bardzo jest tam już kogo wypożyczać.

Sonia

Trudno uwierzyć w te czarne scenariusze nawet jeśli jest ciężko.

JEEMaster

5 lat pracy w Qumak. Firma była bardzo fajna 4-5 lat temu. Potem dwa duże projekty uwalone, i biznes się składa powoli. Masowe odejścia ludzi. Łatanie kim się da projektów które zostały, zostawianie ludzi którzy odeszli na jakiś dodatkowych zleceniach żeby wpisywać ich do projektów, byle by tylko dociągnąc do faktury od klienta. Zanika powoli na niektórych stanowiskach podział obowiązków trzeba brać robotę po kolegach których odeszli. Oczywiście nie wiąże się to z większymi zarobkami. Firma bardziej przypomina biznes rodzinny niż poważną firmę. Są aspiaracje na duże korpo ale przy pewnej wielkości projektów ta firma nie ma szans żeby sobie poradzić. Tutaj można skutecznie realizować projekty IT przy których pracuje kilka osób - przy takich na osób kilkanaście-dziesiąt jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nikt nie patrzy na projekt globalnie, kazdy dłubie sowje temaciki i całość się rozsypuje. Jak jest taka sytuacja to zmienia się kierownika projektu i jest dalej to samo. Plusy: -Luźna atmosfera -Elastyczne godziny pracy -Dobre miejsce pracy dla studentów - nie dłużej niż rok - Na start JavaDEV dostaje 2k i nie ma co liczyć na jakieś wielkie podwyżki po roku czy dwóch - przyjść poklepać kod rok i pójść gdzieś indziej za 2-3x tyle ;) -Przyjemne biuro -Brak korpowyścigu i gonienia targetu Minusy: -Chaos -Zerowy przepływ informacji -Metodyka pracy -> łatanie dziur - Brak działań proaktywnych - Na zasadzie jak będzie problem to wtedy się tym zajmiemy -Niskie zarobki -Masowe odejścia pracowników -Perspektywa problemów z płynnością finansową -W sekcji IT całkowity brak projektów - dział ten praktycznie upadł - kończy dłubać to co jeszcze zostało i brak perspektywy na nowe projekty -Aktualnie brak ściezki kariery -W sekcji IT - wszyscy specjaliści "z krwi i kości" zawineli się do innych firm rozwijać swoją karierę albo właśnie szukają nowego miejsca - reszta(głownie stanowiska dyrektorsko-kierownicze) zostaje i liczy że przetrzyma posady Na chwile obecną firma dobra jak ktoś chce posiedzieć 3 miechy żeby poszukać jakiejś złotej oferty a musi pracować ;) Duże prawdopodobieństwo że biznes się zamknie w przeciągu roku.

Sekundo

Czy jesteście pewni, że nie można napisać o Qumak-Sekom coś dobrego? Chyba to jest nieuczciwe, to dobra firma nawet jeśli ma jakieś kłopoty to potrzeba czasu żeby je rozwiązać. Niektórym wydaje się, że to już konieć gdyż nie znają szczegółów a za chwilę będzie ok.

Sekundo

Qumak-Sekom to zespół specjalistów z pasją do nowych technologii, to nowoczesna firma i jestem dumny , że mogę tu pracować. Szkoda , że niektórzy nie potrafią docenić tego co mają a mają świetną firmę w której można zarabiać dobrze i rozwijać się ciągle.

nick

ciekawe co ta firma i co zrobi stary prezes z 30 osobowym spiskiem i wyprowadzeniem kompetencji w zakresie automatyki i sc - to wiele milionów i działanie na szkodę spółki przez ex członków i wielkich dyrektorów od rozwoju i bankowości

Iwona

@Mania wystarczy odwiedzić stronę http://www.qumak.pl/praca/aktualne-oferty-pracy/ i przesłać swoją aplikację na wybraną ofertę pracy! Powodzenia w procesie rekrutacji! Ktoś z Was już aplikował i może podpowiedzieć jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?

Mania

Jak mogę dostać się do pracy w tej fajnej firmie.?

Kunia

Czasem dobrze, że w niektórych miejscach nas nie ma.

Sekundo
@Kunia 18.01.2017 15:40
Czasem dobrze, że w niektórych miejscach nas nie ma.

Zgadzam się.Generalnie chwalimy inne firmy, innych ludzi tylko nie miejsce które daje nam chleb. Czasami są problemy ale wspólnymi siłami można coś zmienić! Firma to załoga, która zgrana dużo więcej może zrobić dobrego

Kordian

Patrząc na dzisiejszy rynek firma nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Warunki jakie oferuje Qumak są na bardzo niskim poziomie w porównaniu do innych firm działających w branży IT. Wygląda na to że za bardzo chcą zyskać tylko niestety kosztem pracownika. Wynagrodzenie na poziomie kasjera z Biedronki z 3 letnim stażem,to jest jakiś absurd i paranoja jak na dzisiejszy rynek IT. Jeżeli dalej będzie taka polityka w firmie wróżę im rychły upadek

Sekundo
@Kordian 14.12.2016 08:08
Patrząc na dzisiejszy rynek firma nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Warunki jakie oferuje Qumak są na bardzo niskim poziom...

Teraz to przeginasz. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma .

Zostaw opinię o Qumak-Sekom - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Qumak-Sekom