@Warkot może warto było iść i się przekonać samemu? W firmie MetLife TUnŻ jest wiele stanowisk i każde wygląda inaczej.
Obecnie poszukują Menedżera Zespołu. W ofercie napisali, że do zadań pracownika będzie należeć rekrutacja i wdrażanie do pracy nowych członków zespołu, odpowiedzialność za realizację planu sprzedaży, szkolenie, motywowanie oraz monitorowanie pracy członków zespołu, dbanie o jakość sprzedaży. Może ktoś aplikuje?
Naiwna
09.01.2018 14:44
Kierownik/menadzer jest od łapania ludzi i przekonywania ich, aby sprzedali polisy rodzinie a agent od tego, aby sprzedał rodzinie i poszedł sobie lub sprzedawał innym. Jedyna wartość, to sprzedaż komukolwiek.Zawsze jest minimum, aby otrzymać prowizję.
Były
02.01.2018 23:35
Firma jako taka chwali sie tym, że to najwiekszy ubezpieczyciel na świecie. Firma z tradycjami (słyszałem coś o 150 latach?)
Jakie sa realia? W Polsce wyglada to tak, że latasz po znajomych i rodzinie i sprzedajesz życiówke. Niestety - i promuja to sami managerowie. Szumnie mówi sie na rekrutacji o "sprzedaży B2B", "współpracy z dużymi, średnimi i małymi firmami" "w oparciu o prestiż marki, jaki niewatpliwie ma Metlife" a potem naciska sie na prospecting i łańcuszki po rodzinie i znajomych "no bo przecież od czegoś trzeba zaczać". Ja powiedziałem NIE już na etapie szkoleniowym bo widziałem do czego to zmierza.
Firma a zwłaszcza jej produkty sa po prostu słabe.
Karolina
22.09.2017 12:05
Hej postanowiłam wyrazić tu swoją opinie na temat firmy MetLife. Jestem nową osobą jeśli chodzi o bycie agentem, bo jestem w tej firmie dopiero od czerwca, w maju zdawałam egzamin KNF . Przygotowanie i szkolenia do egzaminu miałam ze swoim kierownikiem oraz na platformie online. Na chwilę obecną mogę powiedzieć że jestem zadowolona z tej pracy, jest raz lepiej a raz gorzej ale nikt nie mówił że będzie kolorowo, zwłaszcza, że początki w każdej nowej pracy nie należą do łatwych. Fajne jest to że dla nowych mają program Debiut który dla nowych agentów jest super. Wcześniej nigdy nie pracowałam w ubezpieczeniach i jest to dla mnie coś nowego, produkty mają fajne i dostępne dla każdej grupy wiekowej.
sara
05.12.2017 21:04
Czy ktoś Pani płaci za te opinie ?
Czy to przedstawiciel odpowiedzialny za rekrutację sie wypowiada ?
Witam,
Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej na kierownika zespołu.
Zarobki w ogłoszeniu na pracuj 6-8 tys zł.
Rzeczywistość która mnie zastała : rekrutowali na agentów, kierownikiem można zostać po 6 miesiącach jak zbuduję swój zespół.
Zarobki : niebotyczne obietnice, oczywiście wszystko oparte WYŁĄCZNIE o prowizję, żadnej stałej podstawy.
Dodatkowe atuty: po osiągnięciu odpowiedniego poziomu sprzedaży Karta Multisport za darmo ( ???????).
Koszty:Wymagana działalność gospodarcza ( czyli sam ZUS 1100 miesięcznie, nie licząc paliwa, amortyzacji samochodu).
Wymagany poziom utrzymania polis 85 % , jak tego nie utrzymasz nie otrzymasz wynagrodzenia.
Wnioski : można popracować za darmo, ponosząc koszty działalności nie licząc czasu, który poświęcisz.
Mam wrażenie ,że osoby zapraszające na spotkanie nie czytają cv, zapraszają wszystkich ( może ktoś się skusi na tą niebywała okazję, nie ważne ,że dana osoba ma doświadczenie menadżerskie - niech zostanie agentem),
Prośba do osób reprezentujących firmę a za pewnie czytających te opinie ( od czasu do czasu trzeba pewnie napisać coś pozytywnego )
Przestańcie ludzi traktować jak przysłowiowych głupków, w ogłoszeniach które zamieszczacie w poważnych portalach napiszcie prawdę, nie marnujcie ludziom czasu i swoim przedstawicielom, którzy rekrutują w Waszym imieniu zwykłego wstydu i zażenowania w takich sytuacjach, bo to oni wychodzą na kłamców.
Jeżeli Wasze produkty są takie wspaniałe jak usłyszałam na rozmowie stwórzcie NORMALNE warunki współpracy a nie przenosicie wszystkie koszty na pracownika, który jak spełni Wasze oczekiwania dostanie należne mu wynagrodzenie.
Pozdrawiam wszystkich szukających pracy
@Scout
09.10.2017 15:27
Mogę potwierdzić. Firma rekrutuje właśnie na stanowisko menedżerskie, ale nie ukrywają, że będzie tam kilka zespołów rozwiązujących zadania. Można wywnioskować, że w kilku proponowanych terminach tworzą po 4-5 grup po 3-5 osób (razem 12-25 osób) aby w ciągu 2h rozwiązali dane zagadnienia. Z racji, że terminów jest kilka sprawdzają w ten sposób ok 120-150 osób. Tylko najlepszy team przejdzie dalej i wtedy zweryfikują kto był pomysłodawcą.
Z ciekawostek wszystkie pomysły z "warsztatów" stają się własnością Metlife. Generalnie to za darmo każda ze 150 osób poświęca 2h na głowienie się nad ich problemami.
Jak to mój tata mawiał. Za consulting biorę 200 netto za godzinę.
ms
23.08.2017 18:44
Byłam ciekawa co tu piszecie na forum. Dobrze, że jest taka możliwość poczytania. Na szczęście mało tu w tym wszystkim prawdy i wiele niedomówień.
Sama pracuję w Metlife parę i nie narzekam.
W Metlife pracują ludzie po 20, 15, 10 lat.... daleko mi do nich ale wiele się od nich uczę!
Super szkolenia mają w e-learningu. Dosskonały program wsparcia aż na dwa lata.
Jestem ze Śląska i polecam pracę w Metlife dla każdego
nie mam zamiaru u nich pracować, nie ufam im
07.06.2017 18:37
Totalny brak szacunku dla kandydatów do pracy.
Zamieszczają ogłoszenie o pracę na stanowisko menadżera. Następnie zapraszają Cię na rozmowę rekrutacyjną. Tam słyszysz od nich że na takie stanowisko u nich to trzeba sobie zapracować i że startuje się u nich z czystą kartą na najniższym szczeblu.
Jakieś oszołomy w tej firmie pracują. Chyba mają nierówno pod sufitem ponieważ:
1. Skoro od X lat pracuję jako menadżer w mniejszych i w większych firmach to nie mam zamiaru dokonać autodegradacji po to, aby spróbować swych sił w MetLife,
2. Skoro nie mają ochoty zatrudnić mnie na stanowisko na które aplikowałem, to niech mnie nie zapraszają na rozmowę.
3. Jeśli chcą mnie zatrudnić ale nie chcą zatrudnić mnie od razu na stanowisko menadżera to niech powiedzą to przez telefon. Zastanowię się czy warto marnować swój cenny czas na spotkanie z jakimś pseudo dyrektorem oddziału.
xxx
08.06.2017 21:55
Czy ta sytuacja miała miejsce w Krakowie? Aplikowałem na stanowisko menadżera, zostałem zaproszony na rozmowę i zastanawiam się czy w ogóle tam iść...
Warkot
07.09.2017 10:51
no właśnie miałem do nich iść na rozmowę o pracę. na Menadżera Sprzedaży
trochę to jednak wydało mi się dziwne że dzwonią bo cv raczej odbiegało od wymagań:
Dzwoni człowiek przedstawia się jako Pan Dyrektor ale nie ze swojej komórki tylko z centralki. I informuje że zaprasza mnie na rozmowę na stanowisko senior managera i że zapoznał się z CV. Więc odpowiadam że jeśli to jest stanowisko senior managera to raczej chyba nie spełniam warunków .Ale Pan zapewnia że przecież by nie dzwonił jeśli by mu nie odpowiadało i że zaprasza mnie na spotkanie. Więc pytam na wszelki wypadek jaka będzie forma tego spotkania. Na początek spotkanie w grupie. No to już byłem niemal pewien że to jest po prostu na handlowca i tyle, więc pytam o to czy tak nie jest. Nie nie nie, zapewnia Pan, to jest stanowisko zarządzania grupą osób, menadżerskie z kontraktem menadżerskim. - A potem czytam tutaj wpisy i już mi się to chyba układa w całość. Zatrudnienie na stanowisko które się obejmie po 16 miesięcznym szkoleniu, a w trakcie 16 miesiecznego szkolenia jesteś pod managerem który cie szkoli ... (usunięte przez administratora)Takie stanowisko Dyrektora z odroczonym terminem objęcia.
No w takie bajki to chyba nikt by nie uwierzył. Ale być może puszczam mega super hiper okazję koło nosa .
Agent Metlife od ponad 5 lat
27.04.2017 10:27
Ponieważ nie ma opinii obecnych agentów, zostawię swoją.
Właśnie minęło mi 5 lat w Metlife , to moje pierwsze doświadczenia z ubezpieczeniami i póki co nie zamienię firmy na inna.
Warunki umowy agencyjnej sa nieporównywalne z innymi TU , świetne i z zabezpieczeniem emerytalnym.
Na starcie najważniejszy jest dobry manager, który wszystkiego rzetelnie nauczy i pokieruje do momentu usamodzielnienia. Jeśli jest sie fair i pracuje na podstawowym poziomie można dobrze zarabiać, jeśli jest sie ponad podstawowy poziom i ma sie większe chęci do pracy i aspiracji można zarabiac Dużo, dużo więcej, wcale nie trzeba sie bardzo wysilać czy harować 8-22. Normalnym sposobem rzetelnej pracy. Wszystko można zaplanować i jechać na wakacje. Warunki wynagradzania tez nie sa kosmiczne do realizacji. Uważam, ze bardzo dobre towarzystwo na start i dopoki ma bardzo dobre produkty i wypłaca roszczenia na dobrym poziomie to bede tu pracować. Bo najważniejszy dla mnie jest dobry interes klienta w TU , produktów innych TU nie potrafiłabym obronić wiedząc, ze sa na rynku lepsze ( na dzis w metlife).
Osobiście szczerze polecam jeśli ktoś chce dobrze zacząc to moge polecić jeden z najlepszych oddziałów w Warszawie, gdzie jest świetna atmosfera i ludzie którzy nawzajem sobie pomagają i przekazują wiedzę , każdy wspiera sie nawzajem a
Agent
28.07.2017 16:42
Witam,
byłbym zainteresowany tymi namiarami w Warszawie.
Proszę o informację, jak możemy się skontaktować.
Konkrety
06.03.2017 13:12
dlaczego nikt nie wyrazi zadnej konkretnej oceny tylo ciagle nie nie nie nie.
Wie ktos jakie sa zarobki? czy jest podstawa i w ogole jak to wszystko wyglada?
Rafal-Uk
10.02.2017 12:31
Powiem tak. Myślałem nad powrotem do polski i pracować dla metlife polska ale z komentarzy wynika że to bardzo zły pomysł. Pracuje dla metlife uk i tu jest odwrotnie( mój znajomy który jest numerem jeden zarobił w rok £200k ja wprawdzie tylko £70k.
Tak wiem, ciężko wam w to uwierzyć ale takie są realia w UK.
Zadowolony pracownik przynosi więcej korzyści dla firmy. Wiec co do pracy jestem zadowolony aczkolwiek chciałbym wrócić już do polski . Która firmę możecie polecić?
Proszę o emial:
[email protected]. com
r
06.03.2017 12:57
nie wracaj, nie rob sobie tego
gggg
08.01.2017 18:12
czy jest ktoś w stanie wystawić opinię pracy w Call Center ?
anka
02.11.2016 15:06
nieporozumienie - uwaga na managerów i ich bajki o zarobkach.
Ryba
10.12.2016 21:53
Możesz napisać coś więcej? Jestem zainteresowana ponieważ chcę rozpocząć pracę w Metlifie i te opinie mnie przerażają.
były agent
05.02.2017 20:00
stanowczo odradzam, będziesz wyrobnikiem i naganiaczem na końcu okaże się że pracowałaś za darmo.
jack
24.10.2016 23:48
olbrzymia rotacja kandydatów, ciągła rekrutacja, średni produkt, na 100 kandydatów po 3 latach zostaje 3, pieniędzy raczej nie zobaczysz, ciągłe promocje sprzedażowe dla agentów świadczą o fatalnej sprzedaży. uwaga na szkoleniach nakazuję dzwonić po znajomych i tworzyć łańcuszek - nie radzę bo można stracić szybko znajomych, szkoda czasu, zaangażowania - warto mieć sponsora lub inne źródło utrzymania, szczerze odradzam zdecydowanie - tylko dla orłów lub frustratów
jack
24.10.2016 23:47
maja
05.10.2016 15:28
no ale uważam ze to bardzo dobrze ze firma prowadzi szkolenia przecież wlasnie to podczas nich można się nauczyć najpotrzebniejszych rzeczy przecież..a nie wiecie jak często sa robione takie szkolenia czy to może takie jednorazowe i tez ile one trwaja?
hylin
05.10.2016 15:27
Aplikowałem na menadżera grupy jestem po spotkaniu kw. wszystko wygląda w miarę przejrzyście , ale jakie są realia w tej firmie ? Proszę o jakiś konkretny komentarz .
13.09.2016 22:18
jestem zażenowana poziomem - a raczej totalnym brakiem - profesjonalizmu. Pani prowadząca spotkania rekrutacyjne dla managerów nie potrafi utrzymać kulturalnego poziomu rozmowy, na spotkanie zaprasza chyba jedynie po to, aby poniżyć i zdyskredytować kompetencje kandydata. Mając odpowiednie doświadczenie i nie małe kompetencje potwierdzone kwalifikacjami, dla owej Pani przeszkodą był, jej zdaniem, zbyt młody wiek. W trakcie rozmowy, podając konkretne argumenty, Pani w jakimś bliżej nie uzasadnionym ataku używa sformulowania "proszę się ze mną nie licytować, jestem starsza i mądrzejsza", "Pani nie ma doświadczenia ŻYCIOWEGO" jest moi zdaniem poniżej krytyki. Jeżeli dana aplikacja komuś nie odpowiada, nie należy zapraszać na spotkanie rekrutacyjne. Bliżej nie znane warunki wynagrodzenia nawet nie podane na rozmowie. Podsumowując totalny brak profesjonalizmu. Nie polecam. Mamienie zarobkami dla agentów, bez podania jakiejkolwiek stawki konkretnej.
13.03.2016 20:18
manieczka
07.08.2016 11:32
Z całym szacunkiem, ale ja odnoszę wrażenie, że to Ty starasz się na siłę poprawić opinię tej firmie. Z tego, co ja wiem (a znam co najmniej kilkanaście osób z tej firmy), to nie szanują ludzi, nie płacą za nadgodziny - a jak liczysz na niezłe warunki, to musisz być znajomym dyrektora/kierownika. Szastają pieniędzmi, a później wywalają kogo popadnie, żeby bilans się zgodził...
jan323
18.02.2016 22:46
Nie polecam pracy w tej firmie. Nie dbają o doświadczonych i lojalnych pracowników i nie próbują ich zatrzymać. Wolą zatrudniać nowych bez doświadczenia byle za mniejsze pieniądze.
antek
07.03.2016 22:43
dzięki @jan323 , chociaż jeden uczciwy wpis w tym zalewie PR-u....
ewakuacja
16.02.2016 13:54
Nie polecam MetLife na chwilę obecną.
Firma notuje ostatnio bardzo słabe wyniki i mówi się o planowanych zwolnieniach.
jak1
04.04.2017 15:50
Prawda
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Nationale-Nederlanden Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie?
Wywiadu udzielił/aMałgorzata Milczarek-Bukowska
09.07.2015 10:27
Pojawiliście się Państwo w 1990 roku na polskim rynku i szturmem podbiliście serca Polaków. Macie Państwo swój przepis na sukces?
Nie ma jednej gotowej recepty na sukces, ale to, co pomaga MetLife w osiąganiu wysokich wyników to przede wszystkim jasno zdefiniowane cele, dokładnie określona strategia i konsekwencja w jej realizacji. Dotyczy to wszystkich obszarów działalności firmy. Wierzymy, że to pomaga nam nie tylko w osiąganiu wyników, ale też buduje zaufanie klientów. W naszej strategii stawiamy klienta w centrum uwagi. To nasza dewiza poparta wieloma działaniami: słuchamy opinii klientów i uwzględniamy ich sugestie podczas naszej codziennej pracy. Upraszamy procesy obsługowe, formularze, ogólne warunki ubezpieczenia. Tworzymy produkty wspólnie z naszymi klientami, by w pełni odpowiadały ich potrzebom na różnych etapach życia. To z pewnością wpływa na postrzeganie przez Polaków naszej firmy i budowanie lojalności i zaufania.
Jak wyprzedzacie Państwo swoja konkurencji? W Państwa branży walka o klienta potrafi być chyba zacięta?
MetLife w codziennej pracy kieruje się wartościami takimi jak wspólny sukces, optymalizacja pracy, nieustanne doskonalenie, a przede wszystkim stawianie klienta w centrum uwagi. Kierując się wartością wspólnego sukcesu stawiamy na uczciwość, rzetelność, pracę zespołową oraz czerpiemy inspirację i energię z różnorodności. Optymalizując pracę upraszczamy procesy oraz poszukujemy najprostszych rozwiązań dla naszych klientów. Doskonalimy również własne kompetencje, szkolimy się i rozwijamy, a także wyznaczamy standardy rynku ubezpieczeń w zakresie obsługi klienta. Stawiamy klientów w centrum uwagi, co oznacza że faktycznie wsłuchujemy się w ich głos i opinie, uwzględniając je w wewnętrznych procesach organizacji. Tworząc rozwiązania produktowe, bierzemy pod uwagę ich realne potrzeby, dajemy im możliwość uczestniczenia w procesie tworzenia produktów, stale badamy ich zadowolenie z jakości współpracy z naszą firmą. Wszystkie te wartości są naszym drogowskazem w codziennych działaniach, dzięki temu jesteśmy spójni i konsekwentnie dążymy do realizacji naszych celów.
Perła Polskiej Gospodarki, Firma przyjazna Klientowi to niektóre z Państwa nagród. Czy mają one dla MetLife duże znaczenie?
Obie nagrody są dla nas niezwykle ważne. Podkreślają naszą rangę na rynku ubezpieczeń, są uznaniem dla naszych starań i codziennych działań, a także są informacją zwrotną na temat tego, jak postrzega nas rynek i jak nas oceniają klienci. Jak każda nagroda, zarówno Perły Polskiej Gospodarki, jak i godło Firma Przyjazna Klientowi są też zobowiązaniem do utrzymywania wysokiej pozycji w przyszłości i kontynuacji realizacji naszej strategii.
Państwa pracownicy są postrzegani jako profesjonaliści w każdym calu. Jak ich poszukujecie?
Mamy jasno zdefiniowane procesy rekrutacji dla wszystkich poziomów stanowisk. Ważne jest dla nas, aby w rekrutację były zaangażowane 3 osoby: manager, rekruter zewnętrzny, oraz HR Business Partner. Manager jest kluczową osobą w tym procesie, to on bowiem definiuje rolę kandydata w zespole, określa jego cele i oczekiwane kompetencje, a także podejmuje ostateczną decyzję o jego zatrudnieniu. Zawsze na początku rekrutacji definiujemy profil idealnego kandydata na dane stanowisko, a w samym procesie rekrutacji pytamy kandydatów nie tylko o to co by zrobili albo jakby się zachowali w danej sytuacji ale prosimy o konkretne przykłady zachowań i konkretne doświadczenia. To pozwala wykluczyć tych kandydatów, którzy nie pasują do oczekiwanego profilu i jednocześnie zawęzić grupę do osób, które reprezentują postawy oczekiwane w naszej organizacji. Dodam również, że duże znaczenie na proces rekrutacji ma udział zewnętrznego rekrutera. Jest to ekspert na rynku rekrutacji, który zapewnia nam nie tylko wysoki poziom obsługi, ale także obiektywizm w ocenie kandydatów oraz ich selekcję w oparciu o sprawdzone narzędzia.
Zdarzają się problemy ze znalezieniem odpowiedniego kandydata na dane stanowisko?
Oczywiście, że tak. Czasem wynika to z pewnych trendów na rynku rekrutacji i mody na dane, niszowe stanowisko, które jest w danym okresie bardzo popularne, a specjalistów jest niewielu. Posiłkujemy się wówczas nie tylko firmą zewnętrzną, ale także samodzielnymi akcjami rekrutacyjnymi. Czasami problem ze znalezieniem odpowiedniego kandydata wynika również z błędów popełnionych w opisie profilu. Zawsze, gdy napotykamy trudności, staramy się ponownie dokonać analizy profilu i w oparciu o wprowadzone zmiany, ponownie przeglądamy zgłoszone kandydatury.
Kamila, nasza użytkowniczka zadała pytanie odnośnie wolnych wakatów u Państwa. Na jakie stanowiska najczęściej Państwo rekrutujecie?
MetLife jest dużą i dynamicznie rozwijającą się firmą, dlatego co jakiś czas pojawiają się u nas oferty pracy. Niektóre obszary naszej działalności charakteryzują się większą rotacją, inne – mniejszą. Zdecydowanie częściej poszukujemy pracowników do call center czy obszarów związanych z obsługą klienta oraz sprzedażą. W ostatnich 12 miesiącach prowadziliśmy sporo projektów rekrutacyjnych w obszarze inwestycji, w związku z przebudowaniem struktury wewnętrznej i koniecznością pozyskania nowych kompetencji. Warto dodać, że jesteśmy firmą, która wspiera również pracowników w rozwoju ich życia osobistego, co z kolei sprzyja temu, że nasze pracownice udają się na urlopy macierzyńskie i wychowawcze. Rekrutujemy wówczas na zastępstwo, ale bardzo często osoby te otrzymują potem u nas etat.
A jak w takim razie najlepiej przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej w Państwa firmie?
Podczas procesu rekrutacyjnego przeprowadzamy z kandydatami wywiad biograficzny, za pomocą którego staramy się poznać historię zatrudnienia i uzyskane doświadczenie. Dobrze jest wówczas znać swoje CV w bardziej szczegółowym zakresie. Druga część procesu to wywiad kompetencyjny, podczas którego najlepiej odpowiadać konkretnymi przykładami i przywoływać konkretne sytuacje ze swojej historii zawodowej, zarówno te zakończone sukcesami, jak i te trudne wraz z wnioskami, czego one danego kandydata nauczyły, bądź jak ukierunkowały jego dalszy rozwój zawodowy.
Marlena31 chciałaby wiedzieć, czy Państwa pracownicy mogą liczyć na odpowiednie szkolenia przyuczające do pracy w MetLife?
Każdy pracownik podczas swojego okresu próbnego ma czas na naukę zasad panujących w kulturze organizacyjnej i szanując ten czas dostarczamy pracownikowi niezbędnych narzędzi i wskazówek. Na stanowiskach operacyjnych pierwsze trzy miesiące pracy to właściwie jeden długi proces szkoleniowy. Wszyscy nowozatrudnieni pracownicy biorą udział również w tzw. Onboardingu, czyli cyklu spotkań z kluczowymi przedstawicielami poszczególnych obszarów działalności firmy, by lepiej ją poznać i łatwiej odnaleźć się w nowym środowisku zawodowym. Dodatkowo, każdy manager zatrudniający członka swojego zespołu zobowiązany jest do opracowania trzymiesięcznego planu wdrożenia pracownika i odpowiada za jego realizację. A jeśli pracownik nie każdą wątpliwość chce rozwiewać z managerem, ma przydzielonego tzw. „buddy” – czyli opiekuna, kolegę w obszarze, w którym ma pracować. Buddy pomaga pracownikowi we wdrożeniu, wspiera go i odpowiada na wszystkie pytania nowego członka zespołu.
Pytanie od AdamFin: na jakie benefity może liczyć pracownik MetLife?
MetLife oferuje pracownikom szeroki wachlarz benefitów. Wynagrodzenie wypłacane jest w trybie comiesięcznym, dodatkowo każdy pracownik jest upoważniony do otrzymania nagrody rocznej przydzielanej w oparciu o wyniki pracy. W departamencie sprzedaży dodatkowo pracownicy otrzymują premię kwartalną, zależną od wyników i jakości pracy. MetLife obejmuje wszystkich pracowników ubezpieczeniem grupowym na życie, a dodatkowo oferuje pracownikom inne produkty ubezpieczeniowe na bardzo preferencyjnych warunkach. Mamy również program oszczędzania emerytalnego, w którym pracownik wpłaca określony procent swojego wynagrodzenia, a pracodawca podwaja tę wartość. Taki program ma charakter długoterminowy i wpływa na lojalność pracowników. Dodatkowo mamy wewnętrzne, korzystne dla pracowników zasady wykorzystania funduszu świadczeń socjalnych, gdzie pracownicy na zasadach kafeteryjnych wybierają cel, na który przekazujemy środki z funduszu. Dodatkowo każdy ma swoją pulę, którą może przeznaczyć na własne potrzeby. MetLife oferuje stale swoim pracownikom szkolenia, zarówno te dotyczące rozwoju kompetencji twardych, jak i miękkich. Ponadto wszyscy pracownicy objęci są prywatną opieką medyczną, z możliwością rozszerzenia ochrony na bliskich. Gwarantujemy pracę w międzynarodowej kulturze i dynamicznym środowisku, a dla osób, które zainteresowane są rozwojem i uczeniem się poza granicami kraju, MetLife oferuje możliwość zdobycia doświadczenia w spółkach niemal na całym świecie.
Społeczna odpowiedzialność biznesu jest dla Państwa ważna?
Społeczna odpowiedzialność biznesu jest częścią naszej kultury i ma dla nas ogromne znaczenie. Współpracujemy z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości angażując pracowników w edukację finansową młodzieży i realizację strategii włączenia finansowego, czyli zwiększania dostępu do usług finansowych osobom, które ze względu na miejsce zamieszkania, czy status społeczny mają ten odstęp utrudniony. Realizujemy marzenia dzieci dotkniętych nieuleczalnymi chorobami w ramach współpracy z Fundacją Mam Marzenie. Do tej pory zrealizowaliśmy ponad 30 marzeń. Corocznie organizujemy kiermasz wśród pracowników, a pozyskane podczas sprzedaży dóbr fundusze przekazujemy na rzecz SOS Wiosek Dziecięcych. Razem z Fundacją MetLife współpracujemy z KIVA zasilając mikropożyczkami konta przedsiębiorców z rozwijających się krajów. Te wszystkie działania nie tylko angażują pracowników w realizację naszych wartości: troski, opieki i pomocy, ale również integrują ich i dają im poczucie, że pracują w organizacji wrażliwej na problemy społeczne.
Praca w ubezpieczeniach jest z pewnością wymagająca i stresująca. Zdarza się Państwu zorganizować coś wspólnie po pracy, imprezy integracyjne, eventy dla pracowników?
Oczywiście, że tak. Nie samą pracą człowiek żyje! Zespoły organizują sobie czas w mniej formalnych okolicznościach, co przeważnie jest w gestii managerów zespołów. Co roku organizujemy spotkanie wszystkich pracowników, które podzielone jest na część informacyjną – formalną, a także integracyjną – nieformalną. Staramy się również co roku zorganizować przynajmniej jedno spotkanie, w którym mamy szansę spotkać się całymi rodzinami. Organizujemy również spotkania szkoleniowo- integracyjne dla poszczególnych zespołów, podczas których uczestnicy uczą się czegoś nowego o sobie, podnoszą samoświadomość jednostki, a także doskonalą techniki komunikacyjne i współpracę pomiędzy pracownikami poszczególnych działów.
Czy pracownicy w MetLife mają jasno wyznaczoną ścieżkę kariery? Awans w strukturach firmy jest możliwy?
Jak w każdej rozwijającej się organizacji, również w MetLife awans jest możliwy i przykładów na to jest bardzo dużo. Wierzymy w ideę, która mówi, że do tego, by awansować i rozwijać swoją karierę potrzebne są: odpowiednia motywacja, ambicja i świadomość, w którym kierunku chce się rozwijać. Ale również niezbędne są trzy elementy: wyniki pracy, sieć kontaktów oraz osobista marka. W MetLife nikt nie rozwija kariery za kogoś i wychodząc z tego założenia nie tworzymy sztywnych ścieżek kariery. Tu pracownicy sami definiują i realizują swoje ambicje zawodowe, a zadaniem organizacji jest wspieranie ich w tych celach.
Chciałabym jeszcze zapytać o politykę stażową. Macie Państwo przygotowane programy dla praktykantów, stażystów?
Praktycznie corocznie w okresie wakacyjnym zatrudniamy kilku praktykantów i jesteśmy otwarci na taką współpracę. Aktualnie przygotowujemy bardziej zaawansowany program praktyk. Planujemy, że będzie on gotowy na jesieni. Dbamy o to, by praktyki dawały korzyści obu stronom. Zawsze staramy się jasno wyznaczyć zadania praktykantowi, by wzmacniały jego kompetencje i dostarczały realnych doświadczeń, a także przyniosły wartość samej organizacji.
Dziękuję za rozmowę.
05.07.2011 22:59
Nie polecam ani jako pracodawców ani jako ubezpieczycieli
30.12.2010 10:13
Szczerze odradzam. Zastanówcie się zanim zwiążecie się z tą firmą.
Zostaw merytoryczną opinię o Nationale-Nederlanden Towarzystwo Ubezpieczeń Na Życie S.A.