Witajcie,
wysłałam CV do IBM we Wro, zaprosili mnie na rozmowę na przyszłą środę, trochę się boję. To moja pierwsza rozmowa w tak dużej firmie. Stanowisko Customer Service Representative (IT Support Level 1) with German. Jakoś specjalnie mam się przygotować?
Orion
01.07.2016 19:06
Wystarczy przyjść i być w stanie się odezwać. To jest jedno z najniższych stanowisk i każdy o IQ >80 się dostanie.
WBP123
16.03.2016 23:36
Witam! Z gory przepraszam za brak polskich znakow.
Z perspektywy ponad 3 lat pracy w DC, pozniej IC we Wroclawiu, moge stwierdzic ze to byla swietna przygoda i mega doswiadczenie. Smutno mi bedzie sie niedlugo rozstac sie z ta firma :( - wiadomo chodzi o pieniadze. Tak szczerze mowiac nie wiem czy jeszcze znajde tak pozytywne miejsce pracy jezeli chodzi o pro-pracownicze podejscie, mam tutaj wszystko: HO na skinienie reki, urlop na drugi dzien jak tylko zechce, platne nadgodziny i te inne pakiety socjalne. Generalnie tylko zazdroszcze tym co sa na bandzie 5 i wyzej, z nadgodzinami i oncallem ktory wyrabiam to bym to nigdzie bym sie nie ruszal. Druga sprawa ze osiagnalem juz taki poziom ze jednak juz sie tutaj nie rozwijam, a hajs ten sam, wiec trzeba zmykac. No ale coz moze kiedys, zwlaszcza ze atmosfera jest na duzy plus. Ode mnie 5/6 gwiazdek!
Przychody i zysk Kyndryl Global Services Delivery Centre Polska
24,6 mln
2023
2024
2025
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
15.03.2016 09:40
w moim przypadku sprawa miala nastepujaco.
Znalazlem ogloszenie na portalu IBM -> zaaplikowalem na stanowisko -> 2-3 m-ce po mojej aplikacji dostalem telefon z prosba o przyjscie na rozmowe kwalifikacyjna -> rozmowa kwalifikacyjna (w miedzy czasie mialem obrone prazy inz.) -> 1-1,5 m-c byla cisza -> obronilem sie -> 2 tyg. telefon ze przeszedlem rozmowe kwalifikacyjna i wysylaja list intencyjny.
(kwota jaka zaproponowali mi na start to 4-4,5 k brutto), nie skorzystalem dostalem lepsza oferte pracy.
z tego co mi wiadomo (od kolegi) na chwile obecna znowu jest "freeze" na zatrudnienia, pytanie na jak dlugo.
Z rozmowy z innymi uczestnikami wynikało, że większość aplikowała na Junior IT specialist, jeśli chodzi o angielski to zależało to od managera na którego sie trafiło, niektórzy zadawali 1-2 pytania żeby sprawdzić poziom a był manager z którym po angielsku prowadzona była większość rozmowy.
frizz
12.03.2016 02:35
Byłeś na Assesment Centre czy była to tylko rozmowa kwalifikacyjna? Rozmowa po angielsku dotyczyła sfery technicznej czy tylko luźna gadka na zapoznanie się z możliwościami komunikacyjnymi?
mich92
12.03.2016 19:02
Byłem na Assesment Centre. Rozmowa po angielsku to była najzwyklejsza luźna gadka. Proste pytania o Twój projekt, problem z czymś itd. Techniczna rozmowa była po polsku. :)
rjj
08.03.2016 13:24
hej, ktos sie orientuje czego moge sie spodziewac po zmianie statusu z under recruiter na under manager review?
06.03.2016 15:35
07.03.2016 14:51
Było na nim około 15 osób. Krótkie 30 minutowe wprowadzenie w proces rekrutacji przez panią z HR i następnie każdy miał rozmowe z managerem. Standardowe pytania, w przyjemnej atmosferze.
Tona
02.03.2016 12:13
Czyli tak jak myślałam, szkoda...
Tona
02.03.2016 11:11
Czy ktoś może wie czy status zgłoszenia 'under recuiter review' jest jednoznaczy z zaproszeniem na rozmowę rekrutacyjną w przyszłości ?
ram jm
03.03.2016 16:50
a "Under Manager Review" ????
Okatek
02.08.2016 17:01
Statusy w IBM mają mało wspólnego z rzeczywistością, sam zostałem zaproszony od razu na rozmowę do konkretnego działu (nie widziałem na oczy nikogo z HR, nie byłem na żadnym AC), a cały czas widniał status Application Received.
Ktosław
02.03.2016 11:11
Nie fantazjuj. W innych firmach po roku czasu masz weryfikację wiedzy i podwyżka. Jakie 5 lat?
vlad palovnik
24.02.2016 22:48
Czy po okresie próbnym można negocjować podwyżkę?
Pytam bo jestem umówiony na rozmowę.
Napisz coś więcej o benefitach. Co to znaczy że z 3080 płaci się 900 na ZFŚS?
Coś pokręciłeś ;)
Mateo
28.02.2016 06:19
Nieoficjalny target to awans co 2 lata i 10-20% w zależności od starań managera. Zdarzały kilkuprocentowe podwyżki ale tego nie liczę.
Pomyliłem ZFŚS z FP.
vlad palovnik
24.02.2016 07:15
Powiedzcie proszę więcej na temat benefitów.
Ktoś pisał że jest dopłata przy dojazdach pow. iluś kilometrów?
Czy jest dopłata do wypoczynku (tzw. "gruszka") ?
Czy jest trzeci filar?
Na czym polega dopłata do MultiSport i MediCover?
Mateo
24.02.2016 15:55
Nie słyszałem wcześniej o dopłacie do dojazdów, a pracuję już ładnych parę latek. Są świadczenia socjalne lecz mało osób się łapie. Co roku w zależności od zarobków dostaje się punkty, które możesz wymienić na bony do sklepów. Nie ma 3 filaru. MultiSport i Medicover są tańsze. O konkrety zapytaj na profilu IBM GSDC na fejsie.
Pamiętajcie, że składki na fundusz socjalny są odciągane z pensji pracowników. Typowy pracownik zarabiający 3080zł brutto płaci rocznie około 900zł do funduszu. Sprawdźcie payslipa za ostatni miesiąc.
robin hood
23.02.2016 21:09
zdecydowanie najgorsza firma IT, w jakiej pracowałem. Tylko w ostateczności. Filia wrocławska to zero innowacji, mnóstwo klikologii. Są całe działy gdzie nic się nie robi. Management to typowe bankomaty, nic nie kumające z IT. Zero szkoleń, zero możliwości rozwoju. Przynajmniej w dziale w którym byłem. Zarobki bardzo, bardzo dobre za to, co zaskakuje. Ale co z tego jak poziom zadań tragiczny. Nie róbcie tego sobie i nie idźcie do IBM.
dim
09.10.2016 23:37
Capgemini? Szansę na ambitny projekt i profesjonalne szkolenia masz jak na wygraną w totolotka, będziesz siedział i robił tickety.
Tytus
10.10.2016 09:03
Hahahahahaha.
Dzieki, poprawiles mi humor. Pozdrawiam dzial sieciowy z ich nieistniejacymi zadaniami.
Btw ile tooli do logowania godzin juz macie?
ojj
22.02.2016 15:23
Wersję CV na platformie w języku angielskim czy polskim należy im wysłać?
zonek
21.02.2016 21:24
ja na it specjalist -entry level dostałem 5k brutto wiec wszystko zależy od tego co wynegocjujesz bo typu obok mnie robi to samo za 3k
18.02.2016 20:25
23.02.2016 13:17
Zdaje sobie z tego sprawe, jednak brałem pod uwagę tylko znalezione informacje dotyczące stanowiska Junior IT - Specialist.
Zonek:
Na poziom wynegocjowanej pensji pewnie niemały wpływ ma doświadczenie, a osoba zaraz po studiach raczej nie ma zbyt dużo :)
18.02.2016 19:25
Dziękuje za odpowiedź. Przeczytałem wszystkie wpisy. Niektóre z nich zawierają sprzeczne informacje. Kilka osób pisało o 3000 brutto, były też osoby piszące o kwocie 2800-2900 netto stąd ten mętlik w głowie.
Pozdrawiam
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania:
Jak wygląda spotkanie rekrutacyjne - Assessment Day?
Aplikowałem na stanowisko IT Specialist - entry level. Zależy mi na tej pracy i chciałbym się do niej jak najlepiej przygotować, z jakiego zakresu mogą paść pytania? Czy trudno dostać się do tej pracy?
I jeszcze jedna ważna kwestia, jestem zaraz po studiach na PWR, znam angielski, na jakie mogę liczyć zarobki (netto) na tym stanowisku bez żadnego doświadczenia? Zależy mi na możliwości szybkiego rozwoju więc chciałbym dobrać optymalną kwotę, żeby mieć pewność że się dostanę :)
Z góry dziękuje za odpowiedź
Kuba
05.03.2016 00:19
I jak tam dzień Assesment Centre? Byłeś już? Możesz coś bliżej powiedzieć jak on wyglądał w przypadku tego stanowiska?
14.02.2016 20:06
Radek
15.02.2016 00:02
W IBM jest bardzo dużo miejsca dla ludzi, którym się nie chce robić i bardzo wiele sposobów, by to osiągnąć na równi z pozytywną oceną współpracowników. Negatywne opinie nie biorą się z powietrza. W pracy lepiej się nie poświęcać, bo i rekompensata słaba. Dobrych projektów jest mało, a przez to nie ma jak się wykazać i można robić manufakturę na poziomie średnio rozgarniętego gimnazjalisty bez szans na awans, podwyżkę i bycie docenionym. Duża rotacja nie bierze się z powietrza. Dziś managerowie wpisują sobie w CV zarządzanie atrycją i retencją, co oznacza problem zużywania się pracowników i porzucania stanowisk. Ludzie nie są głupi, po prostu odchodzą.
ibmer
11.03.2016 11:52
a może jeszcze nie pracujesz dość długo żeby wiedzieć co i jak ... :)
pytam
11.02.2016 09:06
pytam się czy te stanowisko np. IT assistant, entry level lub Junior IT Specialist to wyłącznie obsługa infolinii typu call center?
13.02.2016 20:27
nie
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Kyndryl Global Services Delivery Centre Polska?
skacowany
04.02.2016 21:00
To znowu ja :D Opowiem jak to wygląda. Twoje CV jest 'under review' i pod tym co tam umieścisz tak szukają dla ciebie pracy. Jak się komuś spodoba to dzwonią i zapraszają. Nie zauważyłem, aby to na co startowałem było oficjalnie wywieszone. Ja sobie wysłałem aplikacje na 'IT Specialist' tak uniwersalnie, bo nie znam tych ich wszystkich dziwnych narzędzi. Ogólnie przez
takie skomplikowane wymagania od początku robią wode z mózgu absolwentom, bo to takich głównie zatrudniają, po prostu obniżaja
ich poziom wartości juz na początku.
Ja SQL'a poznałem jakis miesiac temu bo nigdy nie miałem z nim stycznosci :D
Wczesniej to ja wyszukiwałem błedy, teraz to z tego co zrozumiałem powinienem je naprawiać - spoko, nie ma problemu - moze byc. Jestem przekonany, ze ilosc błedów jakie sie pojawiaja jest nie tylko powtarzalna, ale i skonczona. Kazdy mogłby sie w to wdrozyc - tymbardziej w korpo, gdzie takie cos to norma. Szczegolnie w korpo, gdzie nacisk kładą na wynagrodzenie.
To nie jest do konca tak, ze jak nie zrobisz wszystkiego tylko 70% to jestes na out, to zalezy tez od tego czy jestes chetny do nauki. Mówie tu o zadaniach na interview. Ale to moja opinia. To zalezy tez od tego czy firma ma parcie czy nie ma. Yhym.
Poza tym podałem smieszną stawke - taką co sie tutaj ludzie smieją, ze mozna za taką pracowac. Gdyby mi taką zaproponowano zgodziłbym sie i szukał dalej - to chyba jasne ? To jest ogólnie troche poniżajace. To co przeczytałem ogólnie na temat tej korpo tutaj i w Katowicach to jakis absurd i nie bede tego komentował.
Czytałem opinie o wielu firmach ale takich kompromitacji jak tutaj to nigdzie nie ma - miedzynarodowa korporacja.
Marcin
23.02.2016 16:09
Nie wszystkie oferty to wolne wakaty. Sporo z nich to transfery wewnętrzne i często tylko formalność. Rekrutacja jest prowadzona z uwagi na proces i zajęcie czymś rekruterów. Tak jest w wielu firmach.
Większość działów w IBM ma płynność w specjalistach i nie ma potrzeby zatrudniać seniorów. Gdy odchodzi doświadczony pracownik, awansuje się mniej doświadczonego i bierze na szkołę absolwenta. Dzięki temu lojalni pracownicy mają szansę na awans (nie mylić z podwyżką).
skacowany
02.02.2016 19:58
Kilka dni temu byłem na maximo 2 lvl :D pytania z sql'a i linuxa - wiekszosc odpowiedziałem, chyba za mało dla IBM'a :D Oczywiscie czy miałem stycznosc z ITIL i Maximo w przeszłosci ? "tak, nic całe zycie nie robiłem tylko sie uczyłem maximo LOL" Ogłoszenie wysłałem gdzieś w grudniu i dopiero po ponad miesiacu nagle jakieś drgniecie. Aha - rozmowa po angielsku chwile i pytania do tego wyżej też - ale to banał elementarny. Troche pechowo bo tylko z jednym managerem (reszta sie pochorowała). Pan Managier cos potem powpisywał do komputera, mysle ze mi wilczy bilet wystawił bo nie utrzymywałem kontaktu wzrokowego i troche ciapowaty byłem (nie ciapaty). A oni tam podobno managerów tylko szukaja, wiec autoprezentacyjnie sie zajechałem. Moje ogłoszenie juz wpadło w studnie potencjału bez wyjscia, tzn jak sie do ciebie nie odezwą w ciagu 2 dni to kaput - jestes rejected, ale twoje ogłoszenie istnieje. Tak może sobie istnieć przez najbliższe lata :D Myśle, ze nie ma pracy w tej firmie, albo jest jakis nepotyzm, bo ja mam na serio dobry angielski xD Skoro nie szukaja specjalistów z wieloletnim doswiadczeniem to powinni mnie brać jak świeze bułeczki a tu zakalec sie zrobił. Np w Katowicach jak czytałem miało planowo pracowac 2000 osób a jest 1500 - widocznie jest tzw zapych - nie ma pracy. Troche mnie to zdołowało, bo wczesniej pracowałem w korpo o wiekszym prestizu :( Nie wiem, nie wiem, jestem teraz jak gimbaza, którego zaloty odrzuciła kolezanka z klasy :(
Aha - nie mówcie, ze 'szukacie rozwoju' bo ja tak odpowiedziałem a potem sie skapnałem, ze w tej firmie to podobno niemozliwe, ale musiałem cos odpowiedzieć, tak ?
31.01.2016 11:41
ocb
31.01.2016 23:28
sjp.pwn.pl - murzyn#4
To nie ma nic wspólnego z rasizmem, a doskonale oddaje realia pracy w korpo.
Prosta, powtarzalna i niewymagająca myślenia praca. Są wyjątki.
ibmer
11.03.2016 11:50
IBM Wrocław to DELIVERY CENTER! czyli pracujesz jak w firmie outsourcingowej,
chcesz poznać IBM zatrudnij się w IBM Polska w Warszawie....
aabbcc
29.01.2016 06:49
Pewnie, aplikujcie śmiało na stanowiska managerskie. Może ktoś mądrzejszy zastąpi wreszcie obecnych dyletantów.
foremek
28.01.2016 04:32
Firma dobra do wpisania do CV. Niewywiązywanie się z obietnic to standard. Praca na rok, gora dwa, a potem do konkurencji.
aaaabbbccc
27.01.2016 18:14
chyba pracuję w innym IBMie niż wy ;) naprawdę dajcie sobie spokój z ibm. to jest taka kupa totalna, że gorzej być nie może. Projekty o stopniu skomplikowania takim, że można by je powierzyć mądrzejszemu szympansowi. Ale bałbym się czy ten szympans nie dostanie depresji. Dział edukacji to żart bo i tak nie ma pieniędzy na szkolenia. Brak możliwości rozwoju, awansu, głównie jakaś klikologia. I jeszcze za pieniądze unijne :) A na papierze pewnie wszystko idealnie - innowacje, szmery, bajery. Kiedy ktoś przejrzy na oczy i przestanie dotować takie plantacje bawełny?
Jeśli ktoś natomiast chce po prostu przychodzić na 8h i poklikać sobie w excelu - trafiłeś do raju!
Aha management intelektualnie na poziomie mojego 6letniego bratanka. Chociaż nawet mój bratanek potrafi przewidzieć że na przykład gra mu się znudzi za miesiąc i zaplanuje sobie kupno nowej z kieszonkowego. W IBM nawet takie planowanie przerasta ich możliwości.
A najlepsze są te ich narzędzia i procesy :) Co chwila jakiś mail zeby zrobić jakieś szkolenie online. przeklikasz na czas - super. jesteś compliant ;)
na tej skali nie ma tak niskiej oceny jaką chciałbym wystawić tej firmie. Może poza Polską jest inaczej, ale tutaj to jest parodia nowoczesnej firmy IT. Szkoda że nikt tego nie chce powiedzieć głośno.
16.01.2016 22:33
expert
11.03.2016 11:46
wiesz lidl też ma opieke zdrowotną....
a do IBM wcale nie jest sie trudno dostać,
wystarczy skończyć studia i mieć minimalne wymagania co do pensji,
chodzi o to ze na ekspertow ich nie stać (regulacje wewnętrzne)
tobe or nottobe ibmer
14.01.2016 15:20
Dziwne są te niektóre opinie o IBM. Ogólnie tak jak w większości korpo, atmosfera zalezy na jakiego managera nad soba trafisz. Co do zarobków to też się dziwię bo ja dostałem tyle ile chciałem (a to wcale nie jest przeciętny zarobek na rynku). Doddatkowo każde nadgodziny, dodatkowe projekty, wyjazdy, czy dyżury są dodatkowo płatne i dobrowolne. Nie wiem może tylko mój dział tak ma, ale to by było co najmniej dziwne.
26.12.2015 18:59
11.04.2016 12:43
coś mi się niewydaje, chyba, że ktoś naprawdę dobry z doświadczeniem tyle dostaje.
Wywiadu udzieliłaAgnieszka Dziewulska- firma
22.12.2015 13:07
IBM to jeden z pierwszych na świecie koncernów informatycznych o ponad 100-letniej tradycji, założony w 1911 roku w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pojawił się jednak dopiero osiemdziesiąt lat później.
W 1991 roku otworzyliśmy polski oddział firmy IBM Polska Sp. z o.o. Główna siedziba firmy znajduje sięw Warszawie, a w ciągu kolejnych lat powstawały oddziały w Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu. W tym ostatnim mieście ulokowaliśmy nasze Security Operation Center. Jesteśmy obecni również w Krakowie, gdzie znajduje się Software Lab, który 2015 roku obchodził swoje 10-lecie. Obecnie na świecie zatrudniamy ponad 379 tys. osób w ponad 170 krajach. Zajmują się oni głównie usługami doradczymi i informatycznymi oraz tworzeniem oprogramowania. W 2014 roku IBM zarejestrował ponad 7,5 tysięcy nowych rozwiązań patentowych i od ponad dwudziestu lat jest światowym liderem w tej dziedzinie. Pracownicy IBM Polska w 2014 roku opatentowali siedem rozwiązań IBM.
Jakie usługi i produkty oferujecie Waszym klientom?
IBM Polska zapewnia pełną ofertę usług doradczych oraz produktów potrzebnych do cyfrowej infrastruktury, zarówno dla dużych przedsiębiorstw, administracji państwowej, jak i dla firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Pomagamy samorządom we wdrażaniu idei Inteligentnego miasta do poprawy bezpieczeństwa i jakości życia dla obywateli. Nasi konsultanci pracowali pro-bono m.in. w Katowicach, Gdańsku, Łodzi i Lublinie. Budujemy systemy analizy danych dla największych przedsiębiorstw i instytucji publicznych oraz dostarczamy najnowszą wiedzę oraz technologie do średnich i mniejszych firm w Polsce.
Angażujecie się także we współpracę z sektorem bankowym. Na czym to polega?
IBM obok firmy Apple, z którą współpracujemy nad rozwojem mobilnych aplikacji, jest uznany na świecie za jedną z dwóch kluczowych firm transformacji cyfrowej. Nasi eksperci doradzają klientom, jak poradzić sobie z wykorzystaniem lawinowego przyrostu danych dla zaadresowania ważnych dla klientów i obywateli problemów. Tłumaczymy także jak budować bezpieczną infrastrukturę w chmurze przetwarzania danych.
Najnowszym przykładem innowacyjnego projektu zrealizowanego przez IBM jest Watson, czyli pierwszy na świecie system kognitywny. Oznacza to, że jest on samouczący się. W jaki sposób zdobywa wiedzę?
Watson zna treść miliona książek, naukowych opracowań, potrafi zrozumieć pytania zadane głosem i odpowiedzieć na nie. Dzięki zbudowanemu systemowi masowego przetwarzania równoległego, wykorzystującego tysiące rdzeni procesorów, Watson może w bardzo krótkim czasie udzielać odpowiedzi po analizie milionów danych niedostępnych dla człowieka. Choć sukces komputera w starciu z człowiekiem na gruncie języka naturalnego ma ogromne znaczenie samo w sobie, to jeszcze ciekawsze są konsekwencje zastosowania technologii wykorzystanych do budowy Watsona dla celów społecznych, biznesowych czy naukowych. Przykładowo, technologie te mogą być wykorzystane na gruncie medycyny do diagnozowania i leczenia pacjentów oraz dostarczania lekarzom bieżącego dostępu do niezbędnych informacji, opartych na błyskawicznej analizie tysięcy podobnych przypadków i najnowszych opracowań medycznych.
Przy ponad stuletniej tradycji i rozpoznawalnym znaku rynkowym działania promocyjne są w ogóle potrzebne?
Wbrew pozorom jak najbardziej. Staramy się blisko współpracować z uczelniami wyższymi. W ramach Inicjatywy Akademickiej, IBM Polska współpracuje z kilkudziesięcioma ośrodkami akademickimi w naszym kraju. Częścią Inicjatywy jest dostęp do światowych sieci akademickich i najnowocześniejszego oprogramowania oraz szkoleń. Od 1997 roku firma sponsoruje Akademickie Mistrzostwa Świata w Programowaniu Zespołowym (z ang. ICPC - International Collegiate Programming Contest) organizowane przez stowarzyszenie Association for Computing Machinery. W 2012 r. Mistrzostwa po raz pierwszy odbyły się w naszym kraju, a konkretnie w Warszawie. Najlepsza drużyna z Polski, reprezentacja Uniwersytetu Warszawskiego znalazła się na 2. miejscu. Swój finałowy sukces powtórzyła też w 2015 roku, uzyskując 3. miejsce na zawodach w Maroko.
Współpraca z Górnośląską Wyższą Szkołą Handlową, Uniwersytetem Śląskim i Uniwersytetem Ekonomicznym to także element promocyjny?
Można to tak potraktować. W ramach zawartych porozumień z tymi uczelniami, IBM będzie współuczestniczył w wymianie, upowszechnianiu i tworzeniu wiedzy informatycznej. Dzięki temu studenci zyskają możliwość prowadzenia projektów badawczych, jak również odbywania praktyk zawodowych. Od 2014 roku certyfikaty programu edukacyjnego IBM CRC otrzymało ponad pięciuset studentów biorących udział w tej edukacji. W 2015 roku IBM i Katedra Informatyki AGH uruchomiły innowacyjny program edukacyjny w kluczowych obszarach IT: Mobile, Analytics, Security and BigData. U genezy programu o nazwie IBM University leżą badania trendów na światowym rynku pracy, które pokazały, że przewidywany jest duży wzrost zapotrzebowania na wykwalifikowanych specjalistów IT. Wybór konkretnych obszarów i specjalizacji jest nie tylko zgodny ze strategią IBM, ale wychodzi naprzeciw oczekiwaniom najbardziej innowacyjnych firm, dla których IT to narzędzia w codziennej działalności biznesowej.
Czy ścisła współpraca z wieloma uczelniami oznacza, że korzystacie z wiedzy i umiejętności młodego pokolenia?
Jak najbardziej. Zgodnie ze strategią firmy, chcemy inwestować w młodych ludzi i zapewnić im możliwość budowania kariery w naszych strukturach. IBM oferuje szereg różnorodnych ścieżek karier, a planowanie przyszłej drogi zawodowej powinno się rozpoczynać już na uczelni. Oferujemy praktyki, staże, programy rozwojowe, ale też wykłady oraz „drzwi otwarte” w trakcie których można zapoznać się z tym, czym jest praca w naszej firmie. Dla wielu ludzi jest to pierwszy kontakt z wielopłaszczyznową organizacją działającą na tak dużą skalę. Wiele z tych osób znajduje u nas stałe zatrudnienie.
To jednak pewnie nie jedyna droga poszukiwania pracowników?
Kandydatów do pracy szukamy wszelkimi dostępnymi kanałami, jak ogłoszenia, direct search czy działania w social media. Wierzymy w polecenie i „marketing szeptany”. IBM jest marką samą w sobie, a bycie „IBMerem” może być powodem satysfakcji. Szukamy również pracowników wśród studentów i rekrutujemy ich spośród absolwentów naszych inicjatyw akademickich.
Czyli interesują Was także osoby, które dopiero wkraczają na rynek pracy?
Przy naszej dynamice mogę śmiało powiedzieć, że interesują nas osoby na każdym etapie swojej drogi zawodowej. Zatrudniamy osoby na stanowiskach wysoko wyspecjalizowanych, ekspertów w branży IT, ale też oferujemy stanowiska przygotowujące do wyspecjalizowanych ról w przyszłości. IBM ma w Polsce kilka oddziałów, do których nieustannie poszukujemy specjalistów i osób chętnych do rozwijania kompetencji w różnych dziedzinach: od stanowisk technicznych, poprzez konsulting i sprzedaż, aż po role finansowo-księgowe.
Kogo poszukujecie najczęściej?
Trudno mówić o kilku najczęstszych profilach. Jesteśmy firmą technologiczną, zatem typowymi dla nas funkcjami są role techniczne. Związane z administracją, infrastrukturą IT, programowaniem czy zarządzaniem projektami technologicznymi. Często poszukujemy też osób na funkcje wspierające m.in. finansowo-księgowe i wsparcia użytkowników w Polsce i za granicą, gdzie poszukujemy osób ze znajomością języków obcych.
W jaki sposób przeprowadzacie proces rekrutacyjny?
Proces rekrutacyjny jest kilkuetapowy i uzależniony od specyfiki stanowiska. Przy niektórych procesach jesteśmy w stanie podjąć decyzję o zatrudnieniu już po jednej rozmowie, w innych jesteśmy zobligowani zapraszać kandydatów wielokrotnie. W wielu przypadkach decyzja o nawiązaniu współpracy jest podejmowana na poziomie kraju i regionu, co wynika ze specyfiki pracy w międzynarodowej korporacji i wiąże się z tym, że praca świadczona jest często na rzecz partnerów w całej Europie Środkowo-Wschodniej. W trakcie rekrutacji stawiamy przede wszystkim na kontakt osobisty, ale korzystamy też z nowoczesnych technologii, prowadząc wywiady telefoniczne czy wideo. Zdarza się, że oprócz standardowej rozmowy kwalifikacyjnej wspieramy się innymi narzędziami, jak kwestionariusze czy elementy assessment center. Zwracamy uwagę nie tylko na umiejętności techniczne i doświadczenie zawodowe, ale też na otwartość na nowe doświadczenia, motywację do zmiany oraz dopasowanie do kultury organizacyjnej.
Dla takiego światowego potentata konkurencja z pewnością niestraszna?
Rynek IT zmienia się naturalnie w sposób bardzo dynamiczny. Konwergencja sektorów wymusza szerokie horyzonty postrzegania tego, co dzieje się wokół nas. Konkurencja jest częścią zdrowego mechanizmu rynkowego. Zależy nam bardzo na zaangażowaniu naszych pracowników w ich rolę i środowisko pracy. To buduje wspólnotę i społeczność.
Dzięuję za rozmowę.
ged
20.12.2015 10:16
Niestety, większość z negatywnych opinii to prawda. Brak szkoleń nawet dla bardzo doświadczonych starszych specjalistów, management zupełnie nie ogarnia swoich projektów i na ślepo zatrudnia ludzi, którzy potem siedzą bezczynnie, zupełny rozdźwięk pomiędzy obietnicami na rozmowie o pracę a faktyczną pracą. Katastrofa. Organizacyjnie są na poziomie małych polskich spółek typu ZbychRex (przepraszam wszystkich Zbychów). Daję mierny.
hellraiser
14.12.2015 16:16
Pracowałem w IBM przez ponad 2 lata. Ta firma to przede wszystkim niespełnione obietnice. Rozmowa kwalifikacyjna polegała na wypełnieniu testu, później następowała rozmowa z bezpośrednim przełożonym. Tak - praca była w dziale technicznym. Sama praca jest ok jednak co do zarobków to niestety IBM znajduje się dole tabeli. Przez kolejne lata nie mogliśmy dostać żadnej podwyżki, natomiast pracy przybywało. Polityka firmy względem doświadczonych pracowników jest po prostu tragiczna dlatego jeżeli już to maksymalnie 2 lata i uciekać do konkurencji. Pomijam typowo korporacyjne kwestie polityki oraz wzajemnego podkładania sobie min - to znajdzie się wszędzie.
jowiszka
07.12.2015 09:39
Czy może ktoś podpowiedzieć w jakim innym korpo we Wrocławiu istnieje możliwość pracy zdalnej ? Z góry dziekuję :)
jowiszka
06.12.2015 22:19
Czy ktoś może podpowiedzieć jakie jeszcze inne korpo z Wrocławia daje możliwość pracy zdalnej ?
szalik
01.12.2015 23:29
Managerowie w IBM są bardzo specyficzni. Połączenie skrajnej ignorancji technicznej z bezczelną arogancją to niestety norma. Typowy manager z IBM weźmie wszystko co dostanie (bo nic z tego nie rozumie, boi się wychylić, a najczęściej jedno i drugie) i bezrefleksyjnie rozdysponuje do teamu frajerów, co jakiś czas upewniając się oczwiście, że frajer coś robi. Prawy klik na maila, forward @frajerzy, "what's the status of this topic", send.
Nie muszę chyba wspominać, że coś takiego jak zarządzanie czasem i zasobami nie istnieje. Manager weźmie wszystko - dla twojego dobra i twoich szans rozwoju zawodowego będziesz pracował w każdą sobotę.
Zabawnie wyglądają sytuacje, kiedy managerowi zaczyna palić się pod czterema literami (chyba też dostał maila z pytaniem o status). Wtedy w zasadzie część teamu dowiaduje się jak manager w ogóle wygląda. A wygląda wtedy pociesznie, biegając od bfrajera do frajera z prośbą o wyjaśnienie takich terminów jak: logi, serwer, backup, downtime itd. Można opowiadać w nieskończoność, ale nie mam czasu, muszę odpowiedzieć na maila z pytaniem o status, który przyszedł dzisiaj a miał być na wczoraj. "This is a VERY IMPORTANT topic to me and to your DPE, please provide status ASAP. You have our full support."
Zatem drogi/a kolego/koleżanko z branży IT, myślisz o karierze w IBM, zrób sobie przysługę i przestań jak najszybciej.
01.12.2015 14:50
IBM wroclaw to sciek, ogolnie, jedna wielka klika menagierow zatrudnionych jeden przez drugiego, zero mozliwosci rozwoju jak nie wchodzisz komus z nich w (usunięte przez administratora) ale mozna wiele nie robic i rozwijac swoje pasje w godzinach pracy, pensja taka jaka sobie wynegocjujesz, nie oddzwaniaja - bo akurat trafiliscie na zmanierowana paniusie zatrudniona po znajomosci i ona ma gdzies to, 4 lata temu ibm byl konkurencja jesli chodzi o zarobki we wroclawiu, dzis jest posmiewiskiem
26.11.2015 13:09
Hej, ile może trwać z Waszego doświadczenia czas oczekiwanie na dalszy kontakt z project managerem jeżeli miałem rozmowę techniczną już jakieś 8 dni temu?
21.11.2015 21:46
Czy ktoś wie ile ludzie zarabiają na 2nd level? Np Storage Administrator w mainframe'ach ? To prawda ze 5000 na łape? Ile moze zarabiać również Delivery Analyst albo SME ?
specialist
24.12.2015 01:40
około 5000 netto
K2m2
17.11.2015 17:52
Prestiż firmy IBM na rynku wrocławskim jest chyba znany wszystkim. Po przeczytaniu komentarzy tych pozytywnych i negatywnych chciałbym dodać coś od siebie. Jako osoba partycypująca w procesie rekrutacji na stanowisko XXX zostałem poinformowany o teście z wiedzy technicznej na to stanowisko. Wynik mój był dość wysoki ok. 92/100 punktów - o czym też poinformowano mnie po zakończeniu testu z wiedzy merytorycznej. Po kilku dniach zaproponowano mi inne stanowisko i kolejny test z wiedzy merytorycznej. Feedback od osoby przeprowadzającej test i rozmowę na te drugie stanowisko był pozytywny. Powiedziano, że szukamy właśnie takiego pracownika jak Pana i że w najbliższych dniach ktoś się odezwie z propozycją pracy. Wydarzenie kończy się pozytywnie - bo po dwóch tygodniach dostałem informację, że IBM nie jest zainteresowany współpracą. Bardzo jestem zadowolony z tego wyniku, bo wiem, że nie chciałbym pracować dla tej firmy. Na szczęście mój los kończy się w innej korporacji, która przedstawiła sytuacje klarownie i dotrzymała słowa. IBM odradzam każdemu, chyba, że jesteś osobą bez doświadczenia i otwartą na taki sposób traktowania ludzi.
14.11.2015 11:20
Hej, czy byłby ktoś z Was tak uprzejmy aby podzielić się wiedzą z zakresu tego czego można się spodziewać na rozmowie dot. stanowiska junior IT specjelist? Mam być maglowany z 3 dziedzin(sieci oraz bazy danych,windows server, unix/Linux) Podaje w razie czego maila założonego specjalnie do tego celu [email protected] . Za wszelką pomoc i wskazówki będę niezmiernie wdzięczny!
Specjelist
16.11.2015 20:38
Mogę Cię zaprosić na kurs przygotowawczy - cena 80 zł za godzinę. Btw. z angielskiego widzę że też Ci się przyda ;), pozdrawiam.
17.11.2015 09:46
Nie jestem godzien rzemyka u stup Ci rozwiązać a co dopiero korepetycje brać u tak mądrej osoby...:]
Zostaw merytoryczną opinię o Kyndryl Global Services Delivery Centre Polska Sp. z o.o.