IBM

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 193 ocen.

IBM
3 193

Opinie o IBM

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM

Tymon

Może ktoś podpowie czy firma prowadzi aktualnie rekrutacje

   
@abcd

Mam wrażenie, że sami frustraci się tu wypowiadają. Wiadomo, że IBM WAW to nie ósmy cud świata, ale widzę dużo rzeczy pozytywnych. plusy: - w wielu miejscach widzę innowacyjność (ibm mocno się zmienia, nawet jeśli jesteś w nudnym miejscu, możliwe jest robienie swojej działki i kontrybucja w nowych kierunkach - nikt ci tego nie zabroni) - szkolenia (w moim wypadku najczęściej zagraniczne) - ludzie i atmosfera - super. Dużo kobiet jak na IT (czyli wielki plus). - plaska struktura w samej Polsce (jako typowy pionek mogę podejść to Country General Managera i powiedzieć, co mi leży na wątrobie (co też zrobiłem i zostałem wysłuchany, a problem, który miałem - został zaadresowany). - widzę jak część osób awansuje i rozwija się (pewnie jakieś 5-10%). Ja do nich nie należę, ale widzę, że to jest możliwe. minusy: - kurczący się rynek na 'tradycyjne' produkty ibm: HW, duża część SW. To nie do końca minus, bo IBM bardzo mocno pracuje nad nowymi rzeczami (np. Watson, Bluemix) i aktywnie skupuje atrakcyjne produkty (np. AlchemyAPI, StrongLoop). - spora grupa managerów-idiotów. Powinni tu mieć bardzie gęste sito i ich po prost wyrzucać. Jest cała masa wieloletnich managerów 'przez zasiedzenie', szczególnie na poziomie regionalnym (to prawdziwy rak toczący tą firmę). Nic nie robią, na niczym się nie znają, ale wypełniają jakieś gówniane tabelki i pobierają pensje 4 razy wyższe od managerów 'krajowych'. moje warunki finansowe (oceniam je na srednio-niskie w stosunku do najbliższego otoczenia): - 13k pln brutto + benefity (w tym samochód, medicover dla całej rodziny, multisport, macbook, ipad, przyzwoity smartfon) - premie (sumarycznie w ciągu roku) od 15k do ponad 120k pln

   
Efgh
@@abcd 04.09.2016 00:30

Pracujesz w sprzedaży że masz takie premie w IBM? W IBM waw premie to nawet nie była trzynastka tylko jakieś śmieszne fistaszki. Piszę tu o dziale supportu IT

   
Administrator

Czy ktoś z Was aktualnie zatrudnionych w IBM mógłby przedstawić konkretnie warunki zatrudnienia jakie mogą zostać zaproponowane nowemu pracownikowi?

   
Robert

Konkurencja niech się bardziej postara. Nikt nie uwierzy, że pamiętacie sprawę sprzed kilku lat. Firma jest dobra i ma swoje wymagania!!!

   
Aroo

Na spotkanie umówiono się ze mną w jednym miejscu - 5 min przed spotkaniem, kiedy czekałem przed windą dostałem telefon, okazało się, że przełożyli miejsce spotkania na inną dzielnicę :) Spotkanie się odbyło - rekrutacja na podrzędne stanowisko Customer Service Representative w Warszawie trwała ponad miesiąc. W tym czasie firma wypuszczała codziennie ogłoszenie na to stanowisko do ostatniego dnia miesiąca w którym mieli podjąć decyzje włącznie, przy czym na rozmowie zapewniali iż mają jedynie jeden wakat. Podałem stawkę 2.000 netto - nie dostałem propozycji pracy. Praca w systemie 24 godziny, czyli również w nocy. Osoba mająca być moim potencjalnym Team Leaderem była tak zestresowana na spotkaniu, że aż szkoda mi jej było - nie wiem czym to było spowodowane. Oczywiście dawno znalazłem inną pracę czekając miesiąc na wynik rekrutacji :) Osobiście nie polecam aplikować.

   
Kacha
@Aroo 28.10.2016 15:56

Miałam podobną sytuację, tyle tylko, że we Wrocławiu. Rekrutacja w 2014 r. na stanowisko (o ile mnie teraz pamięć nie zawodzi) Process Manager. Zapytana o stawkę odpowiedziałam, że 2500 netto to moje minimum na co Team Leader odpowiedział, że nie dostanę kwoty nawet bliskiej tej sumy. Przybywając na spotkanie punktualnie musiałam czekać ponad godzinę na rozmowę. Nigdy nie oddzwonili z odpowiedzią. Na szczęście dostałam niedługo po tym pracę w zupełnie innej firmie.

   
Julita

IBM to firma z potencjałem i z przyszłością, ciągle wystawiają nowe oferty pracy, dla fachowców z branży IT właściwe miejsce.

   
2 linia wsparcia Justyna

Aktualnie aplikuje na stanowisko 2 linia wsparcia i nie wiem na jade zarobki moge liczyc , na tej stronie podaja niezla sumę ( usunięte przez administratora ) ile w tym prawdy. Mam 3 lata doświadczenia z jezykiem hiszpanskim.

   
Alex
@Nickname 14.03.2017 00:09

Niestey w IBM wymogiem jest wyższe wykształcenie

   
Wacek

@Mamut lol. Jak wpisalem murzynownia w google to pierwszy wynik jaki mi wyskoczyl to IBM Wroclaw xD

   
Mikołaj

IBM Wrocław od kilku lat zatrudnia afrykańskich murzynów i arabów do IT servisu, bo tylko tacy kamikadze z j.francuskim są prefereowani przez IBM stakeholdersów (wew klientów), bez wiedzy technicznej bo nie mieli się gdzie jej nauczyć. W IBM Wrocław robi się kolorowo i czarno, rozkazy kogo zatrudnić wydawane są przez Klientów wewnętrzynych, więc czasami nie wystarczy znajomość j.angielskiego, a wymagana jest znajomość innego języka, bo np francuzi bardzo słabo mówią po angielsku i na dodatek są bardzo lenowi. Budynek IBMa robi naprawdę wrażenie, ale w środku raczej zaczyna przypominać Bombaj i Afrykę i stąd jest tam bardzo gorąca atmosfera w której pojawiają się problemy i konflikty etniczno-kulturowe, a ich głownymi inicjatorami są FLMy, pieski służące interesariuszom i wykonujący ich rozkazy.

   
Mamut

Jaki pierwszy link wam wyskoczy w Google jak wpiszecie "murzynownia" ?

   
programista

Mam pytanie dotyczące znajomości języka? nie potrafię rozmawiać, skończyłem informatykę , czy brak "mówienia" jest dużym problemem? PS: czytam, piszę i rozumiem po angielsku :P

   
:)
@programista 15.08.2016 19:46

To jest korpo, angielski to podstawa. Kiedyś składalem tam aplikację na stanowisko przy którym mimo kilkunastu wymagań nie było słowa o języku (same wymagania techniczne), to na rozmowie rekrutacyjnej i tak pytali o język.

   
Majakas

Porażka, ogłoszenie swoj,e a rzeczywistość swoje. Na rozmowie pytania techniczne o rzeczy i technologie o których w ogłoszeniu nie było żadnej mowy (zarówno jako wymagane jak i mile wiedziane). Jakby mnie interesowało inne stanowisko, to bym na nie aplikował, a nie na coś innego. A tak składając na Entry Level miałem pytania zbieżne z ogłoszeniem na zupełnie inne stanowisko i to na poziomie conajmniej intermediate. Do tego okazało się że praca na trzy zmiany, czasem również w weekendy, święta, oczywiście w ogłoszeniu ani słowem o tym

   
?

Wlasnie zakonczylem swoja 9 miesieczna przygode z IBM GSDC Wroclaw wiec przedstawie swoje odczucia dotyczace tej firmy. Byla to moja pierwsza praca zwiazana z IT, ktora rozpoczalem na ostatnim roku studiow (fizyka). Pracowalem jako analityk (glownie Excel i VBA). Plusy: - latwosc dostania sie na podstawowe stanowiska - brak koniecznosci ukonczenia studiow - luzna atmosfera (dla niektorych moze byc to minus :) - home office - w zaleznosci od teamu od 0 do 5 dni w tygodniu - brak problemu z wzieciem urlopu - fajne imprezy integracyjne - wiele mozliwosci rozwoju dla zainteresowanych - ogarniete HR'y - Lidl w poblizu :) Minusy: - niskie wynagrodzenia jak na firme IT - ciecia kosztow na wszystkim na czym tylko sie da - jako, ze jest to delivery centre, czesta wspolpraca z innymi dc (np. Indie), gdzie zazwyczaj ludzie malo ogarniaja - niskie wymagania na rekrutacji = (zazwyczaj) niski poziom wiedzy i umiejetnosci nowych pracownikow co moze utrudniac wspolprace - czasami awans != podwyzka - czesto spotykane osoby po bezuzytecznych kierunkach typu filologia, politologia bez wiedzy technicznej - w wiekszosci przypadkow brak monitorow i praca na lapkach 14 cali = zniszczony wzrok Nie pisze oczywiscie o kartach multisport, przychodniach, czy tez umowie o prace, bo jest to obcenie standard w kazdej korporacji. Reasumujac, dobre miejsce na pierwsza prace jesli nie dostaniecie sie nigdzie indziej. Dobre miejsce dla studentow ze wzgledu na obecnosc home office, jednak wedlug mnie pracowanie tutaj dluzej niz 2 lata to strata czasu, pieniedzy oraz marnowanie umiejetnosci. Jest wiele korporacji we Wroclawiu, ktore po tym czasie spokojnie zaoferuja Wam 2-3 krotnosc wynagrodzenia za ta sama prace oraz bardziej ambitne rzeczy do roboty.

   
M

Poziom rekrutacji jest dla mnie żenujące jak taką firmę. Odbyłam jedną rozmowę telefoniczną gdzie na samym początku dostałam pytanie: Jakie są Pani oczekiwania finansowe? (nigdy nie zrozumiem tego fenomenu, jak można bez konkretu, rozmów itd powiedzieć o swoich oczekiwaniach). Po rozmowie która trwała może z 10 minut, cisza i jeszcze raz cisza. Uważam, że należałoby wysłać chociażby maila z informacją. Jestem rozczarowana rekrutacją.

   
Feo

Witam. Od razu proszę nie odsyłać mnie do poprzednich wiadomości bo przeczytałem. Chciałbym na świeżo zadać kilka pytań do osób pracujących tam/którzy pracowali . (aplikuje na IT specialist - entry level "oddział Wrocłąw) 1. Jeśli jestem Technikiem Informatykiem i studiuje (1 rok informatyki) jakie oczekiwane zarobki mogę im powiedzieć by były fajne ale zarazem nie za duże? 2. Jakie konkretnie pytania mogą paść na rozmowie o to stanowisko? 3. Co powinienem wiedzieć na tą rozmowę? 4. Co mówić a czego nie mówić.

   
Windołsowiec
@Rekrutujacyprzyszly 21.04.2016 13:42

zalezy do jakiego działu aplikujesz, ja pracuje w windowsach konsola, poszerzanie filesystemów, nadawanie uprawnien, różne rzeczy - sieci w stopniu podstawowym poniewaz sa osobne teamy do tego, Ty skup się na OS - isntalowanie pakietow, patchowanie różnego rodzaju rzeczy, instalowanie vm'ek - jeśli chodzi o linux jeśli windows to pewnie active directory, usługi katalogowe, coś pewnie z aplikcją, IIS .

   
Pracownik

Pracowałem w ibm 2 lata na IT ASSISTANT. Miałem 3000 brutto. Czy teraz po rocznej pracy w IT w innej firmie jak wróćę to mogą dać mi więcej? Ktoś tak próbował? Z 6000 brutto by dali ?

   
Orion
@Pracownik 11.04.2016 12:37

Przemyśl jeszcze raz dokładnie swoją decyzję.

   
dork

@Dorka Umyj się ;)

   
Dorka

Witajcie, wysłałam CV do IBM we Wro, zaprosili mnie na rozmowę na przyszłą środę, trochę się boję. To moja pierwsza rozmowa w tak dużej firmie. Stanowisko Customer Service Representative (IT Support Level 1) with German. Jakoś specjalnie mam się przygotować?

   
Orion
@Dorka 31.03.2016 14:46

Wystarczy przyjść i być w stanie się odezwać. To jest jedno z najniższych stanowisk i każdy o IQ >80 się dostanie.

   
WBP123

Witam! Z gory przepraszam za brak polskich znakow. Z perspektywy ponad 3 lat pracy w DC, pozniej IC we Wroclawiu, moge stwierdzic ze to byla swietna przygoda i mega doswiadczenie. Smutno mi bedzie sie niedlugo rozstac sie z ta firma :( - wiadomo chodzi o pieniadze. Tak szczerze mowiac nie wiem czy jeszcze znajde tak pozytywne miejsce pracy jezeli chodzi o pro-pracownicze podejscie, mam tutaj wszystko: HO na skinienie reki, urlop na drugi dzien jak tylko zechce, platne nadgodziny i te inne pakiety socjalne. Generalnie tylko zazdroszcze tym co sa na bandzie 5 i wyzej, z nadgodzinami i oncallem ktory wyrabiam to bym to nigdzie bym sie nie ruszal. Druga sprawa ze osiagnalem juz taki poziom ze jednak juz sie tutaj nie rozwijam, a hajs ten sam, wiec trzeba zmykac. No ale coz moze kiedys, zwlaszcza ze atmosfera jest na duzy plus. Ode mnie 5/6 gwiazdek!

   
anonim

w moim przypadku sprawa miala nastepujaco. Znalazlem ogloszenie na portalu IBM -> zaaplikowalem na stanowisko -> 2-3 m-ce po mojej aplikacji dostalem telefon z prosba o przyjscie na rozmowe kwalifikacyjna -> rozmowa kwalifikacyjna (w miedzy czasie mialem obrone prazy inz.) -> 1-1,5 m-c byla cisza -> obronilem sie -> 2 tyg. telefon ze przeszedlem rozmowe kwalifikacyjna i wysylaja list intencyjny. (kwota jaka zaproponowali mi na start to 4-4,5 k brutto), nie skorzystalem dostalem lepsza oferte pracy. z tego co mi wiadomo (od kolegi) na chwile obecna znowu jest "freeze" na zatrudnienia, pytanie na jak dlugo.

   
Tomasz Tobiasz

Z rozmowy z innymi uczestnikami wynikało, że większość aplikowała na Junior IT specialist, jeśli chodzi o angielski to zależało to od managera na którego sie trafiło, niektórzy zadawali 1-2 pytania żeby sprawdzić poziom a był manager z którym po angielsku prowadzona była większość rozmowy.

   
mich92
@frizz 12.03.2016 02:35

Byłem na Assesment Centre. Rozmowa po angielsku to była najzwyklejsza luźna gadka. Proste pytania o Twój projekt, problem z czymś itd. Techniczna rozmowa była po polsku. :)

   
rjj

hej, ktos sie orientuje czego moge sie spodziewac po zmianie statusu z under recruiter na under manager review?

   
anonim

(usunięte przez administratora)

   
Tomasz Tobiasz

Było na nim około 15 osób. Krótkie 30 minutowe wprowadzenie w proces rekrutacji przez panią z HR i następnie każdy miał rozmowe z managerem. Standardowe pytania, w przyjemnej atmosferze.

   
Tona

Czyli tak jak myślałam, szkoda...

   
Tona

Czy ktoś może wie czy status zgłoszenia 'under recuiter review' jest jednoznaczy z zaproszeniem na rozmowę rekrutacyjną w przyszłości ?

   
Okatek
@last 02.03.2016 12:03

Statusy w IBM mają mało wspólnego z rzeczywistością, sam zostałem zaproszony od razu na rozmowę do konkretnego działu (nie widziałem na oczy nikogo z HR, nie byłem na żadnym AC), a cały czas widniał status Application Received.

   
Ktosław

Nie fantazjuj. W innych firmach po roku czasu masz weryfikację wiedzy i podwyżka. Jakie 5 lat?

   
vlad palovnik

Czy po okresie próbnym można negocjować podwyżkę? Pytam bo jestem umówiony na rozmowę. Napisz coś więcej o benefitach. Co to znaczy że z 3080 płaci się 900 na ZFŚS? Coś pokręciłeś ;)

   
Mateo
@vlad palovnik 24.02.2016 22:48

Nieoficjalny target to awans co 2 lata i 10-20% w zależności od starań managera. Zdarzały kilkuprocentowe podwyżki ale tego nie liczę. Pomyliłem ZFŚS z FP.

   
vlad palovnik

Powiedzcie proszę więcej na temat benefitów. Ktoś pisał że jest dopłata przy dojazdach pow. iluś kilometrów? Czy jest dopłata do wypoczynku (tzw. "gruszka") ? Czy jest trzeci filar? Na czym polega dopłata do MultiSport i MediCover?

   
Mateo
@vlad palovnik 24.02.2016 07:15

Nie słyszałem wcześniej o dopłacie do dojazdów, a pracuję już ładnych parę latek. Są świadczenia socjalne lecz mało osób się łapie. Co roku w zależności od zarobków dostaje się punkty, które możesz wymienić na bony do sklepów. Nie ma 3 filaru. MultiSport i Medicover są tańsze. O konkrety zapytaj na profilu IBM GSDC na fejsie. Pamiętajcie, że składki na fundusz socjalny są odciągane z pensji pracowników. Typowy pracownik zarabiający 3080zł brutto płaci rocznie około 900zł do funduszu. Sprawdźcie payslipa za ostatni miesiąc.

   
robin hood

zdecydowanie najgorsza firma IT, w jakiej pracowałem. Tylko w ostateczności. Filia wrocławska to zero innowacji, mnóstwo klikologii. Są całe działy gdzie nic się nie robi. Management to typowe bankomaty, nic nie kumające z IT. Zero szkoleń, zero możliwości rozwoju. Przynajmniej w dziale w którym byłem. Zarobki bardzo, bardzo dobre za to, co zaskakuje. Ale co z tego jak poziom zadań tragiczny. Nie róbcie tego sobie i nie idźcie do IBM.

   
Tytus
@Bachus 03.10.2016 15:46

Hahahahahaha. Dzieki, poprawiles mi humor. Pozdrawiam dzial sieciowy z ich nieistniejacymi zadaniami. Btw ile tooli do logowania godzin juz macie?

   
ojj

Wersję CV na platformie w języku angielskim czy polskim należy im wysłać?

   

Zostaw opinię o IBM - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM