IBM
1 591 6 1

Opinie o IBM

Filtruj opinie po kryteriach:

Yellow
 Opinia

Aż strach coś napisać o firmie, bo zaraz Cię oplują, że IBM'owski PR... Ale takich bzdur dawno nie widziałem...kontrola mailowa? kolejka do czajnika? donosicielwstwo? Korporacja jak korporacja...jest mnóstwo absurdów, niepotrzebnej biurokracji itp...ale gdzie nie ma? Wszędzie dobrze, tam gdzie nas nie ma... Nie wiem jak z zarobkami u innych...może po studiach dostaje się 2k zł...nie mam pojęcia i nie wiem o jakie pozycje chodzi. Jeżeli chodzi o pozycje mniej techniczne (Project, Service, Incident Mgmt) płace nie są najgorsze - osoby z doświadczeniem i wiedzą, mogą liczyć na godziwą pensję. Jak to w Polsce, pełno jest roszczeniowych szczekaczy - krzyżyk na drogę, szukajcie innej pracy...ale po co pisać takie bzdury ?? Wiele zależy od zespołu, klienta, projektu itp.... wiele osób tutaj próbuje wyrzygać swoje żale i zwalić wszystko na firmę...niestety w wielu przypadkach wina leży po stronie pracowników. Ja, po kilku latach pracy jestem zadowolony - zarobki ok, elastyczne godziny, praca z domu, fajna atmosfera w zespole, fajni ludzie...ale wierzę, że można mieć pecha i trafić do zaspołu zarządanego przez zakompleksionego, żądnego władzy idiotę..

Pomocna?
Tak8Nie
Prawdziwa prawda
 Opinia
@Yellow 18.09.2018 15:05

Masz całkowitą rację! To nieprawda, że wprowadzono tuż po przejęciu władzu przez polaków obowiązkowy 90% desk utilization, czyli rzekomo co najmniej 9 na 10 miejsc w biurze ma być w każdym teamie zajętych, nie ważne czy to Wigilia czy wakacje czy dzień w tzw długim weekendzie, łgarze mówią, że niektórzy nadgorliwi team leaderowie ściągają ludzi z HO czy wręcz odmawiają udzielenia urlopu, żeby zapełnić biurka w biurze - a tak naprawdę mogą sobie siedzieć na home office do woli ludzie tak jak to ma miejsce choćby w USA czy cywilizowanej Europie. To nieprawda, że ludzie pracują za 2050 czy 2800 PLN na miesiąc - zarobki są przecież utajnione. To nieprawda, że pracownicy podlegają kontroli mailowej, plikowej oraz historii przeglądarki internetowej - nie ma żadnych security check przecież co 3 miesiące. Nikt nie chodzi ze specjalnymi pendrive'ami z teamu Compliance i nie poluje na Bogu ducha winne ofiary wtykając im w lapropy i robiąc skan komputera. Na firmowych komputerach równiez przecież nie ma żadnych programów śledzących. To nieprawda, że jest jeden czajnik i jedna kuchenka mikrofalowa na piętro - są ich dziesiątki. To nieprawda, że jest tylko kilka kibli na ponad 200 osób na piętrze (w FOC jeszcze mniej). To prawda, że są sami roszczeniowi szczekacze - nawet ponad 500 ich się zmówiło, żeby dawać jedną gwiazdkę i w efekcie firma ma ocenę 1/6 zamiast 6/6. Co za bydlaki. Zmowa jakaś. To prawda, że się ludzie zmówili żeby pisać wyssane z palca opinie i szkalować niewinną i wspaniałą firmę - pewnie konkurencja działa.

Pomocna?
Tak33Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Yellow 18.09.2018 15:05

Rozumiem, że z tych aspektów jesteś bardzo zadowolony. Jak uważasz czy osoby po studiach mogą szukać zatrudnienia w IBM? Jakie umiejętności szczególnie przydadzą się do pracy w tym środowisku? Jakich osób powinna szukać firma IBM i z jakimi wymaganiami dotyczącymi środowiska pracy? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Rasq
 Opinia
@Prawdziwa prawda 19.09.2018 11:33

Pracowałem w IBM w Katowicach 5 lat. Myślę o powrocie, a raczej bardzo chcę wrócić. Większość ludzi która tutaj narzeka i marudzi należy do jednej z 2ch grup: - są zaraz po studiach a IBM to ich pierwsza praca, nie znając reali wyobrażają sobie cuda, - pracowali, ale głównie w małych firmach. To nic złego należeć do jednej z tych grup. Niestety spacza to ogromnie sposób patrzenia na pracę. Ja sam pracowałem w wielu miejscach, obecnie jestem w jednej z tych firm z "owockami" i bez kontroli. I szczerze, jest słabo. Czemu? A dlatego: - w IBM stawia się na pracę zespołową, stara się aby ludzie współpracowali i wręcz wymusza to (tak cześć ludzi tego nie lubi), - postarzałe technologie o których piszecie, to tak naprawdę jedne z nielicznych narzędzi które pozwalają na pracę w środowisku korporacyjnym. Wiele z narzędzi tego typu jest wciąż niedoścignionych. Dzięki temu na 5 lat pracy w IBM mieliśmy tylko jedna awarię infrastruktury. W obecnej "nowoczesnej" pracy jedna awaria na tydzień. - kontrole i compiance... Tak rozumiem że to może być nieprzyjemne, ale dotyczy tylko pewnej grupy pracowników i wynika z wysokich standardów bezpieczeństwa. Dzięki temu nie ma praktycznie żadnych blokad i mimo to infekcji i security breach. - mała kuchnia i jeden czajnik... No prawda, kuchnia nie jest zbyt duża, zasadniczo taka sama jak w innych firmach. Czajników tyle samo. Jedynie bym mógł przyczepić się do braku dawniej kawy. Ale teraz taką mam i wolał bym jej nie mieć bo jest okropna, a w zamian pracownik jest traktowany jak robot. - desk utylization... Tak problem istnieje ale raczej raz na jakiś czas, gdy piętra święcą pustkami bo całe zespoły wciąż są na HO. - no i HO, chciał bym inną firmę gdzie tak łatwo o HO, gdzie jest tak dobrze wszytko działające że da się tak skutecznie pracować.

Pomocna?
Tak5Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
Nazwa działu: IT
 Opinia
@Rasq 09.10.2018 07:35

"Dzięki temu na 5 lat pracy w IBM mieliśmy tylko jedna awarię infrastruktury." Raczysz sobie żartować. IBM to pierwsza firma w której widziałem że cała chmura padła. Cały cloud IBMowy odmówił posłuszeństwa na kilka godzin i za czasów mojej 3,5 letniej kariery w tej firmie widziałem to 2x, nie licząc innych awarii na infrze. Nie rób sobie żartów. Może jak ktoś nie ma żadnych umiejętności i nikt go nie chce zatrudnić to faktycznie IBM to dobre miejsce. Compliance to standardy bezpieczeństwa? Panie... Szkoda mi czasu żeby to opisywać. Standardy bezpieczeństwa to ja mam teraz, bo obsługuję serwery bankowe. W IBM były papierki żeby zadowolić management, a te ich śmieszne reguły powodowały często wywalanie się produkcji u klienta i nie miały nic wspólnego z bezpieczeństwem. Kończyło się na tym, że musieliśmy oszukiwać narzędzia skanujące żeby management widział to co trzeba, a żeby klient nie występował o odszkodowania co 3 miesiące że znowu coś nie działa (bo oczywiście obrywało się nam, tak jakbyśmy to wymyślili ten (usunięte przez administratora) A zabezpieczenia? Nikogo to nie interesuje. Zespół świadczący usługi nie ma prawa głosu w tej kwestii, więc "jest jak jest". Jedyne co robił magement to wysyłał "risk letter" gdy nie było instalowanych poprawek przez dłuższy czas.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
PasierbIBM
 Opinia

Tak wesołej atmosfery nie uświadczy się chyba w żadnej innej firmie.. Po okresie freezu korytarze świecą pustkami, w kuchni i quiet roomach przebywają praktycznie sami członkowie dumnej kasty managementu, popijając kawkę za 2.80. Na open space co 10 miejscie siedzi jakiś nieborak któremu skończyło się akurat HO i musi narażać się na niestosowne pytania ze strony team leadera albo FLM'a dotyczące specyfiki jego pracy (tak management nie wie co się dzieje i na czym polega praca ludzi technicznych). Dodatkowo nasz nieborak musi uważać aby pomimo braku rąk do pracy nie doszło do jakiegoś błędu bo istnieje spora szansa że klient napisze coś do managiera i pół godziny będzie musiał słuchać kolejnych absurdalnych dla niego pytań jak "co możemy zrobić aby takie błędy się nie powtarzały?!" - zatrudnić kogoś kto choć na chwilę pomoże i wykorzystam moją bezpłatną przerwę, której nie miałem od roku bo muszę być ciągle osiągalny (dodatkowe nieodpłatne 16h w miesiącu). Niestety tak jest w całym Katowickim IBM - nie narzekają tylko członkowie managementu oraz "project managierowie", tych ostatnich jest sporo za dużo i właśnie w ich przypadku nikt nie wie do czego służą. Pozycje Entry Level (techniczne czy miękkie) są jednak mało wymagające i ciągle trafiają się chętni aby przebąkować cały dzień i przytulić na koniec miesiąca jakieś drobniaki. Szkolenia? Od 3 lat się staram i jedyne co uzyskałem to krótki kurs zarządzania czasem.. no dzięki IBM..

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
Nazwa działu: IT
 Opinia
@PasierbIBM 10.12.2018 14:19

Ha, dobrze że mi przypomniałeś. W IBM miałem nad sobą 7 "bezpośrednich menadżerów" + jakieś osoby z managmentu które zawsze miały pretensje. Teraz zmieniła pracę na normalną i mam 2. Jeden to menadżer zajmujący się zespołem, a drugi naszym produktem. Koniec. Jak mi się przypomina dawna praca w IBM, to zawsze zastanawialiśmy się ilu menadżerów przypada na 1 pracownika :-P Potem jeszcze każdy myśli że jest najważniejszy i ogólnie rozwala to pracę. Jakby zwolnić 90% menadżerów to ta firma działałaby lepiej.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
abc
 Opinia

Jestem bardzo zadowolony z pracy, w zasadzie pod każdym względem. Chyba dużo zależy gdzie się trafi bo jak czytam niektóre komentarze to wydaje mi się, że albo ktoś zawsze będzie niezadowolony z pracy albo bardzo źle trafił i mówi o zupełnie innej firmie. Rzecz jasna, że warunków idealnych nie ma ale IBM jest bardzo dobrym miejscem pracy.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Paweł
 Opinia
@abc 09.10.2018 14:49

Ale głupoty. Praca to klikanie w tickety w bazach danych. Jedyne IT w IBMie to dział zajmujący się administracją serwerami. Zero inwestycji w szkolenia, rotacja pracowników jak w Biedronce, menadżerowie liniowi bez doświadczenia i często z przypadku. Wieczna bitwa poranna o miejsca parkingowe. Management wyższego stopnia mówi wprost bez ogródek, że człowiek do zasób,który łatwo można zastąpić. Organizacyjnie panuje jeden wielki chaos, brak odpowiedzialności i ciągła zmiana decyzji. Połowa ludzi tam zatrudnionych to ludzie bez wykształcenia branżowego bo takowe nie jest wymagane do tej prostej pracy. Po maksymalnie dwóch latach Ci co mają cokolwiek wspólnego z IT bądź programowaniem odchodzą do innych firm i dostają tam na dzień dobry pensję o 100% wyższą.

Pomocna?
Tak13Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
abc
 Opinia
@Paweł 19.10.2018 10:08

Tak się składa, że w każdej normalnej firmie, praca polega na obsłudze zgłoszeń w systemie - dzięki temu można jakoś zapanować nad ilością i jakością pracy - nie widzę w tym nic złego. Nie mam problemu z parkowaniem - wystarczy wyjechać 20 min wcześniej i można wybierać w wolnych miejscach. Przy możliwości pracy z domu i tak nie ma częstej konieczności pojawiania się w biurze. Szkolenia? Otrzymałem vouncher na zewnętrzne szkolenia certyfikujące - bez proszenia. W ciągu tego roku miałem kilka szkoleń wewnętrznych na które sam się zapisałem (zarówno umiejetności miękkie jak i twarde). Nie widzę tego chaosu o którym piszesz - wszystko opiera się na procedurach. Tak, na mniej wymagających stanowiskach pracują osoby bez wykształcenia branżowego bo bez niego są w stanie poradzić sobie w ramach swoich obowiązków. Dostęp do serwerów i aplikacji na poziomie administratora jest normalnością jeśli stanowisko tego wymaga. Osobiście jako zasób, który łatwo jest zastąpić czułem się bardziej w firmie,w której pracuje 200 osób aniżeli w tej złowrogiej korporacji IBM ;) To chyba dobrze, że ktoś może dostać 100% więcej w innej firmie? Wolny rynek i pracownik może wybierać w ofertach np. po zdobyciu doświadczenia w IBM. Mam nadzieję Paweł, że zwolniłeś się i teraz masz znacznie lepiej ;)

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Karolina
 Opinia
@abc 07.11.2018 19:57

Czyli sugerujesz, żeby dziecko zostawić 20 minut wcześniej przed zamkniętym jeszcze przedszkolem, tak aby móc wybierać w wolnych miejscach parkingowych ? Dziękuję za radę, z pewnością jej użyję.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
abc
 Opinia
@Karolina 08.11.2018 09:02

Moje dziecko chodzi do przedszkola, które otwarte jest od 6. Rozumiem, że odległość do pracy uniemożliwia wyrobienie się na 8?

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@abc 14.11.2018 13:49

Proszę byśmy poruszali na forum tematy odnośnie pracy w firmie. Indywidualne sytuacje życiowe, choć niekiedy trudne nie mają związku z warunkami pracy w danym miejscu. Skupmy się na zatrudnieniu, atmosferze, czy benefitach pozapłacowych w firmie. Dzięki temu dowiemy się istotnych rzeczy na temat pracy i unikniemy wzajemnych uszczypliwości.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cheapgun

Zweryfikowany użytkownik

 Opinia
@Karolina 08.11.2018 09:02

Ale chwila.. Pracodawca ma sie dostosowac do Ciebie czy Ty do pracodawcy? Niektorzy ludzie grubo przesadzaja z postawa roszczeniowa.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Basia
 Opinia
@abc 09.10.2018 14:49

do Cheapgun Musisz być polskym managerem ze słomą z butów wstających takie tezy. Więc owszem, w dzisiejszych czasach skończyły się te zwyczaje. Dodatkowo w cywilizowanych krajach to firma ma się prawny obowiązek dostosować do np. młodych matek a nie jakiś dupek jak ty będzie żądał dyspozycyności i gotowości na każde wezwanie. Powinien być zakaz zajmowania przez polaków stanowisk managerskich, inaczej się zagryzą. Nawet Ukaińcy spieprzą do Niemiec byle z polakmai nie mieć w pracy do czynienia - od marca 2019 podpisano im wstęp na rynek pracy niemiecki...

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cheapgun
 Opinia
@Basia 14.01.2019 19:29

Dupka prosze sobie szukac we wlasnym domu. Mieszkalem 6 lat w Irlandii i to co wypisujesz to kompletne bzdury. A tak offtopowo to to co aktualnie wlasnie te mlode matki wyprawiaja to jest dramat. Zatrudniacie sie w 1 czy 2 miesiacu ciazy a potem doicie firmy przez kilka lat nie wykonujac zadnej pracy siedzac na macierzynskim na zmiane z wychowawczym. Wlasnie tacy ludzie jak Ty definiuja kim jest aktualnie szeregowy pracownik, nie tylko w korporacjach. Nastepnym razem, przed napisaniem czegokolwiek, radze wziac kilka oddechow i pomyslec.. Choc najwyrazniej myslenie nie jest Twoja najmocniejsza strona. EoT

Pomocna?
Tak1Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
Nazwa działu: IT
 Opinia
@Paweł 19.10.2018 10:08

W administracji serwerami też jest przerost formy nad treścią. W normalnej firmie można pracować na maszynach czy wdrażać automatyzację która kosztuje kilka dolarów miesięcznie a oszczędza kilkaset godzin miesięcznie. W IBM jest inaczej, bo "my mamy swoje". Tylko automatyzacja w IBM działa zupełnie odwrotnie. Po jej wdrożeniu jest jeszcze więcej pracy niż wcześniej. A rozwiązania open source stosowane przez lata z powodzeniem przez większe firmy? Nikogo to nie interesuje. Nikt nie wyda 20$ i nie uprości procesu. Lepiej nabudować więcej procesów i dowalić więcej zadań ludziom i zatrudnić kilka osób do wypisywania papierów. W IBM pobożnym życzeniem jest 200 serwerów na 1 pracownika, gdzie normą w każdej większej firmie jest ok. 1000. Budowa serwera wirtualnego w IBM to co najmniej tydzień (a czasami i 2 miesiące), podczas gdy w normalnej firmie fizyka budowuje się w 30 minut, a wirtualkę w 5 i to bez wypełniania arkusza w excelu na 20 kolumn które i tak są nikomu niepotrzebne, bo potem ciągle ktoś z managmentu wraca z pytaniami ile zasobów ma dana maszyna itd. (usunięte przez administratora) i to wszystko. Propozycje zmian od pracowników są odrzucane, bo zdanie jakiejś laski ze środka EU która nie zna ani specyfiki pracy na infrze ani klienta jest ważniejsze. W normalnych firmach zatrudnia się specjalistów po to, żeby mogli zaproponować i rozwiązać problem bazując na własnym doświadczeniu. W IBM to losowe osoby podejmują losowe decyzje, więc w sumie nie ma znaczenia czy wezmą kogoś po budowlance czy kogokolwiek innego. Fajnie że dają ludziom szansę na zatrudnienie, to jest plus. Za to zatrudniając specjalistę i usilnie uświadamiając mu że jest śmieciem to daleko się nie zajedzie.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Realia
 Opinia

Widzę, że wszyscy tu piszą głównie o pieniądzach, marnych niesłychanie - to niestety prawda. Ale ja chciałbym jeszcze dodać coś jak to wygląda w innych codziennych kwestiach. Mam ponad 40 lat, długie i siwe już włosy... do tego wyższe studia i wieloletnią praktykę. Mam prawdziwy dyplom dziennej 5 letniej państwowej wyższej uczelni z tytułem magistra a nie jakiś papierek w stylu z fabryki licencjatów turystyki w Pcimiu Dolnym. Przez swoje życie zawodowe pracowałem w kilku firmach IT, po 2 - 7 lat więc nie może być mowy o mnie jako o tzw "skoczku". Znajoma zwabiła mnie do IBM Katowice, obiecując doskonała pracę - teraz już wiem, że najzwyczajniej w świecie otrzymała za to jakieś pieniądze a praca od doskonałej jest bardzo daleka :/ IBM w wydaniu katowickim jest jedyną firmą, w której czułem się aż tak niesmacznie, tu jesteś specjalnie traktowany niesłychanie przedmiotowo wręcz jak śmieć chyba głównie po to żeby nie wychylać się z jakimikolwiek oczekiwaniami czy żądaniami. Na co dzień panuje atmosfera wszechobecnej kontroli a'la Stasi w DDR łącznie z grzebaniem ludziom po mailach, plikach na dysku i historii przeglądarki internetowej. Paranoja kontroli wszystkiego jest tak dalece posunięta że pracownicy otrzymują mapki którymi ulicami mogą a którymi nie mogą wjeżdżać na firmowy parking choć wszystkie ulice są miejskie a nie IBMa. Wszystko pod karą otrzymania bana na parking co w efekcie grozi uszkodzeniem samochodu przez nienawidzących obcych mieszkańców pobliskiego blokowiska im. Paderewskiego. Firma, w której 22 grudnia zamiast życzeń pewien wysoko postawiony pajac wysyła maila o zakazie przyjmowania w ramach pracy jakichkolwiek prezentów a w szczególności grawerowanych długopisów (sic !!!) oraz odgraża się jakie konsekwencje za to mogą spotkać. Miałem nieodpartą ochotę odpisać że również mu życzę Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku ale się powstrzymałem - pewnie by mnie wywalili za to. Tak więc nie tylko życzeń ale i żadnego spotkania wigilijnego dla pracowników ani poczęstunku też nie ma. Równocześnie pierwsza firma w mojej karierze gdzie w Tłusty Czwartek pracownicy otrzymują zamiast pączków maila z pogróżkami co grozi za śmiecenie własnymi bezprawnie przyniesionymi i spożytymi pączkami. Jeżeli chodzi o same warunki pracy to w biurze na piętrze jest co najmniej 250 osób - ma im wystarczyć jedna niewielka kuchnia, jedna kuchenka mikrofalowa, jeden czajnik elektryczny - trudno się dopchać a jest zakaz przynoszenia i używania własnych. Kilka wiecznie zajętych toalet - chyba w ramach wszechobecnej kontroli to są toalety z przegródkami jak w szkole, takie że widać nogi jak ktoś zasiada. Słychać też. Totalny brak prywatności. Na biurkach zakaz umieszczania jakichkolwiek prywatnych przedmiotów, nawet zdjęcia żony / dziewczyny / chłopaka czy dziecka mieć nie wolno. Brakuje krzeseł albo są połamane bądź uszkodzone. Nikt tego nie wymienia czy nie naprawia bo koszty. Każde wejście i wyjście do / z biura jest rejestrowane, niby nikt z tym nic nie robi ale dane są zbierane. Do tego freeze na dosłownie wszystko, nawet długopisy i karteczki musisz sobie przynieść z domu jak chcesz mieć czym i na czym pisać... Podobnie z torbą na laptopa. Firma nie zapewnia równocześnie żądając mobilności - niektórzy więc noszą laptopy w reklamówkach z Biedronki. Pełen profesjonalizm - zabawnie musi to wyglądać na jakimś biznesowym spotkaniu. Ale że ludziom jest normalnie wstyd za firmę to większość kupuje torby za własne pieniądze. Najgorsze jest w tym to, że to sami Polacy sobie zgotowali ten los, jakoś trudno mi uwierzyć, żeby to ze Stanów przyszedł nakaz robienia takich rzeczy. W życiu się z takimi rzeczami które opisałem nie spotkałem naprawdę. Stanowczo odradzam pracę w fimie IBM Katowice, ja też już zresztą niebawem się zawijam.

Pomocna?
Tak138Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
40latek
 Opinia
@Realia 16.05.2018 15:45

WOW. Rozwiałeś wątpliwości aplikowania.

Pomocna?
Tak38Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maciek-SQLDBA
 Opinia
@Realia 16.05.2018 15:45

Potwierdzam co do joty. Dodalbym ze do czajnika stoi sie w kolece srednio 30 minut a by skorzystac z WC szybciej nieraz z FOC isc do budynku A4 gdzie zyja ponad stan. Sniadania musze jesc na biurku przy laptopie bo nie chce w kolejce stac nad kims kto konczy posilek. 1 miejsce na 30 osob. Scenna ze zmiennikow w Barze mlecznym wypisz wymaluj.

Pomocna?
Tak48Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonymous
 Opinia
@Maciek-SQLDBA 28.05.2018 23:21

do Realia: Kolego nie obrażaj tych co kończyli uczelnie w mniejszych miejscowościach bo program studiów ten sam, poza tym sam z doświadczenia wiem, że nie dyplom ma znaczenie i w swojej firmie wolałbym dobrego absolwenta prywatnej uczelni niż słabego z państwowej, który ledwo się prześlizgnął.

Pomocna?
Tak15Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Bmers
 Opinia
@anonymous 17.08.2018 10:53

@autor A czego Ty sie spodziewales? Robaki same sie zagryza , selekcja naturalna. Chociaz ja o samym IBM zlego slowa nie powiem

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Endrju
 Opinia
@Realia 16.05.2018 15:45

Marudzisz chłopie i tyle, a na dodatek mijasz się z prawdą w większości kwestii. - wiele osób ma tutaj >40 lat, ale nie są takie marudne i zachowujące się jak 100-letni tetryk, któremu przeszkadza 3/4 populacji - nie wierzę, że nie miałeś świadomości, że znajoma dostanie kasę za polecenie :-) Jest to mechanizm funkcjonujący praktycznie w każdym dużym korpo - ogólnie znany i nie ma w nim nic złego. Może trzeba wykazać więcej ograniczonego zaufania do znajomych na przyszłość? :-) - skąd info o grzebaniu w mailach, plikach itd.? piszesz okresowym security scanie? Przecież to normalna procedura, której celem jest ochrona firmy przed niefrasobliwymi zachowaniami wielu ludzi. Ludzie pracują w IT, a często ich poziom świadomości co do zagrożeń jest karygodnie niski. Historia przeglądarki? Hmm... to chyba oczywiste, że firma chce mieć pewność, że na służbowym sprzęcie i wpięty do firmowej sieci nie odwiedzasz stronek XXX albo nie piszesz na portalach randkowych :-) Poza tym nikt nie zabrania ci zainstalowania drugiej przeglądarki i regularnego czyszczenia jej historii - czasami odrobina sprytu wystarczy i nie trzeba płakać :-) - pączki w Tłusty Czwartek? Oczywiście, że można i oczywiście, że jedliśmy. Część przynieśliśmy sami, a kilka pudełek zafundował management. Jedliśmy na open space tak dla ścisłości. Nikt nikogo z tego powodu nie represjonował. Przejmujesz się mass mailingami od top managementu - większość ludzi ma na to filtr kierujący do folderu SPAM. Taki life hack na poprawę humoru :-) - maile o przyjmowaniu długopisów? (patrzy porada powyżej) Po co pracujesz? Żeby dostawać wypłatę, czy żeby dostawać prezenty? Jeśli nie jesteś ordynatorem w państwowym szpitalu, to raczej pracujesz dla pieniążków. Każdy prezent rodzi zobowiązania i nie ma znaczenia czy to jest długopis czy wczasy na Maderze. Firma ma prawo się zabezpieczać przed takimi akcjami - wolą narazić się na wylewaniu szamba przez pracowników niż na potencjalne konsekwencje związane z łapówkarstwem (wszyscy wiemy, że w IBM we wcześniejszych latach były mało ciekawe przypadki... w HP w sumie też). - tłok w kuchni? Nie stwierdziłem :-) Może nasze piętro jest jakieś wyjątkowe :-) - co do parkingu, to pierwszy raz słyszę  o jakichś mapkach. Ban za dojazd do parkingu inną ulicą niż Sowińskiego? A niby jak? :-) Być może chodziło o kwestię parkowania na "Paderewie" i ostrzeżenie o możliwym przypale i blokadzie na kółko (wielu się na to załapało). Pracuję tu już trochę i w moim zespole jak do tej pory jedna osoba zaliczył ban na 3 miesiące za zostawienie samochodu na weekend (poszedł chłopina chlać z ekipą w piątek po pracy :-) ). - zarobki? Wszystko zależy od pozycji i od tego co sobie wynegocjowałeś na starcie. Oczywiście pensje asystentów czy juniorów nie są zbyt motywujące - tutaj pełna zgoda. Ale na wyższych pozycjach (od advisory w górę) pieniądze mogą być (jeśli ktoś się postara i ma jaja na rozmowie kwalifikacyjnej) naprawdę dobre (i nie ma tu jakiejś przepaści w stosunku do konkurencji). 5 cyfrowe netto jest na porządku dziennym - freeze? Tak, to jest ból w (usunięte przez administratora) i jest to mega słabe. Ostatnie zmiany polityki przyznawania awansów dodatkowo pogłębiają kiepski obraz w tym zakresie. - faktem jest, że po zmianie top managementu na naszych rodaków (starsi stażem na pewno pamiętają Malcolma Ridge) jakość zarządzania poleciała na pysk. Jestem przekonany, że wiele bezsensownych zarządzeń wypłynęło od naszych krajowych managerów i w USA nikt by nawet o czymś takim nie pomyślał.

Pomocna?
Tak21Nie3

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mateusz
 Opinia
@Endrju 26.08.2018 17:10

Znamienitym jest, że raz na jakiś czas w opiniach firmy mającej jedną gwiazdkę w ocenie pracowników pojawia się nagle jakaś opinia meteoryt o achach i ochach, negująca wcześniejszych wypowiadających się. Że to nieprawda i zmowa bo jest (usunięte przez administratora) przecież. Dlaczego mamy 1 gwiazdkę z 6 skoro jest tak wspaniale ? Znowu działanie public relations ?

Pomocna?
Tak20Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Endrju
 Opinia
@Mateusz 28.08.2018 22:19

Mylisz się kolego - po prostu czasami trzeba być obiektywnym i nie dać się ponieść fali :-) Ja nie twierdzę, że IBM jest pracodawcą stulecia i że wszystko jest OK - wręcz przeciwnie, uważam że wiele spraw jest tutaj poniżej krytyki (niektórzy managerowie, polityka podwyżek i awansów, itd.). Ale to nie jest tak, że IBM jest do kitu a cała reszta jest cacy - mam znajomych w praktycznie każdym znaczącym korpo IT i uwierz mi, że nie tylko IBM denerwuje swoich pracowników. Mogę śmiało powiedzieć, że 2/3 osób, które się zwolniły z mojego teamu, nie nadawało się kompletnie do tej pracy, a poziom roszczeń mieli co najmniej seniorski :-) A co do działów PR, to pamiętaj że to może działać w dwie strony - te słabe "gwiazdki" to może być efekt mrówczej pracy troli, którzy klecą oczerniające wpisy z faktami wyssanymi z brudnego palca (coś ten motyw kolejek do czajnika i kibla za często się pojawia - czyżby templatka jakaś? :-) )

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Endrju 29.08.2018 15:27

Przypominam, że to jest forum IBM Katowice więc piszemy tu o IBM Katowice a nie o tym, że gdzieśtam jest może lepiej a może gorzej.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Emilia
 Opinia
@Endrju 26.08.2018 17:10

Chłopie, robisz ogólnie znany co bardziej rozgarniętym ludziom instruktaż jak ominąć debilizmy w stylu czyszczenie ostatniej sesji przeglądarki albo instalacja innej (notabene zakazana wg compliance & security) a nie dozwolona. Wysyłasz maile od ważniaków do spamu i udajesz że jest fajnie. Pomyliłeś chyba skutek z przyczyną. Tu nie chodzi o to, by omijać traktowanie jak śmieć przez kierownictwo a o to żeby nie być tak traktowanym. To tak jakby ci ktoś splunął w twarz a będziesz udawać, że właśnie deszcz pada. Żałosne. Puknij się w łeb a nie cwaniacz. Całe twoje życie inaczej będzie na niby.

Pomocna?
Tak21Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maciek-DBASQL
 Opinia
@Endrju 29.08.2018 15:27

Negujesz to ze jest kolejka do czajnika i do kibla w FOC ? Jak pracowales jak hrabia na 5 pietrze A4 no to jak mozesz wiedziec jak zyje plebs. Bys „torllu” sie chociaz pofatygowal do FOC i zobaczyl. Ale co tam ty pewnie nawet tu nie pracujesz to skad mozesz wiedziec.

Pomocna?
Tak20Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ahaaa
 Opinia
@Maciek-SQLDBA 28.05.2018 23:21

Ja bym się cieszył, ze firma pozwala CI stać przy czajniku 30 min i nic nie robić przez ten czas a płacone się ma. W każdej innej firmie za nic nie robienie przez 30 minut byś poleciał wiec doceniaj co masz. Pozdrawiam.

Pomocna?
Tak2Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@ahaaa 24.11.2018 22:12

Niekiedy resursy stojąc przy czajniku 30 min myślą o rozwiązaniu jakiegoś problemu. Myślenie to też praca, radzę choć raz spróbować.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cheapgun
 Opinia
@Emilia 03.10.2018 16:28

Nie wiem skad wzielas to, ze druga przegladarka jest zabroniona jak nawet w IBM apps masz do sciagniecia wersje FF xD xD. A co do tych maili i spamu.. Mam doswiadczenie rowniez z innej korporacji i takie rzeczy sa NORMA. I owszem, oznaka inteligencji jest umiejetnosc filtrowania informacji, ktore do Ciebie splywaja. Czujesz sie obrazony/obrazona tym, ze ktos cos widzi inaczej lub Ci zabrania? Polecam powrot do zlobka (w przedszkolu juz zaczynaja sie wymagania) bo zupelnie zapominasz o jednej, istotnej rzeczy: to firma placi Tobie, nie odwrotnie. Ciekaw jestem jaka bylaby reakcja na fakt, ze np zatrudniona sprzataczka regularnie kradnie Ci np talerze (kubki, ksiazki - whatever). Rozumiem, ze jak zatrudnisz nowa to Twoj poziom zabezpieczen swojej wlasnosci pozostanie bez zmian? Powodzenia w zyciu na niby xD Co do parkingow, popytajcie ludzi np z Capcia z SBP albo Granicznej jak to u nich wyglada, bedziecie migiem chwalic jak to bylo super w IBM.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cheapgun
 Opinia
@Maciek-DBASQL 10.10.2018 09:40

No ja neguje.. Pracuje w FOC i na oczy nie widzialem kolejki, ani do WC ani do czajnika...

Pomocna?
Tak3Nie2

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Esubane
 Opinia
@Cheapgun 15.01.2019 19:46

Ja jestem z CapG w Atrium właśnie i też nie ma dramatu z parkowaniem. Zresztą mieszkam blisko, jak jest w miarę pogoda (tj. temp powyżej zera i nie pada) to śmigam na rowerze a zimą się dogaduję z managementem żeby se robić na popołudniówki i mam darmowe taxi z pracy do domu. Autem to sobie jeżdzę jak mam na 6-8 rano albo na nockę, bardzo trudno zaparkować jest od 9 do mniej więcej 14-15. Jak jesteś na projekcie wspierającym USA albo inne państwa z dużą różnicą czasu to nie będziesz miał problemów raczej, tam się albo chodzi na wcześnie rano albo na popołudniówki. Nie trzeba wszędzie jeździć samochodem, zwłaszcza jak mieszkasz w Katowicach. Potem się dziwicie że wszystko zaj**** autami w których prawie zawsze jedzie tylko jedna osoba. Na rowerze przez las (Muchowiec) jestem szybciej niż bym się toczył autem o tej 17:00.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Maciek-SQLDBA
 Opinia
@Cheapgun 15.01.2019 19:46

To spotkajmy sie w poniedzialek w kantynie o 9 cwaniaku !

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Brakdanych
 Opinia
@Maciek-SQLDBA 22.03.2019 22:46

Ja nie zauważam aż takich niedogodności. Muszę jednak przyznać że pracownik jest tu traktowany jak przedmiot. Wogóle nie doceniany. Najzabawniejsze są jednak różnice w wypłatach które wynoszą nawet 1000zł brutto wśród pracowników z jednego stanowiska. Dosłownie - twoja strata ze pracujesz tu dłużej - wiadomo ze rynek idzie na przód trzeba czymś przyciągnąć pracownika, ale by dochodziło do takich różnic w wypłatach i to wśród zatrudnionych z jednego roku.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
Nazwa działu: IT
 Opinia
@Maciek-SQLDBA 28.05.2018 23:21

Teraz już ten problem się rozwiązał. Tak wiele osób zwolniło się z IBM w Kato, że na dwa piętra w FOC zlikwidowano. Teraz wszyscy są w A4, cieszcie się :-P

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Wacława
 Opinia

Jestem lesbijką pracującą w IBM. Naprawdę nie rozumiem skąd takie złe opinie o tej firmie - jako pracownik LGBT czuję się doceniona i wyróżniona. Na ocenie końcowej pod koniec roku zawsze mam 20% lepszą opinię niż reszta członków mojej drużyny. Dodatkowo mogę korzystać z LGBT Lounge znajdującego się w jednym z pokojów tzw. maintenance roomów. W pokojach tych w przeciwieństwie do kuchni znajdują się 2 czajniki, do których dostęp jest swobodny i ułatwiony. Dodatkowo w ciągu dnia mam prawo do dodatkowej przerwy w przeciwieństwie do moich heteronormatywnych koleżanek i kolegów. W czasie LGBT Month - miesiąca czerwca - także mamy swoje miejsca parkingowe i nie wiem skąd kolega gej wymyślił, że zostały zlikwidowane. Po prostu żeby nie wywoływać kontrowersji przeniesiono je na 10 piętro, gdzie właściwie nikt nie chodzi. Są one wówczas oznaczone tęczowymi flagami z napisem IBM. Naprawdę nie rozumiem o co chodzi wam wszystkim.

Pomocna?
Tak18Nie4

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
010101
 Opinia
@Wacława 13.12.2018 18:42

Czyli nie za kompetencje, wiedze, doświadczenie i zaangażowanie zostałaś doceniona tylko za to ze jesteś LGB coś tam. Żałosne...

Pomocna?
Tak24Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Hns
 Opinia
@Wacława 13.12.2018 18:42

Czy to nie dyskryminacja, żeby dzielić ludzi i na lgbtrtvagd i na resztę? I dawać tym lepszym przywileje.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
NICK
Nazwa działu: IT
 Opinia
@Wacława 13.12.2018 18:42

Ta opinia jest nieprawdą i na pewno nie jest napisana przez pracownika IBM Zacznę i skończe na tym że IBM nie wynajmuje w PL budynków wyższych niż 7 pietro więc ktoś kto to napisał nigdy nie był w IBM.

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
aaa
Nazwa działu: IT
 Opinia
@NICK 22.02.2019 14:30

Parking ma 10 pięter

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Beka
 Opinia
@Wacława 13.12.2018 18:42

Ekstra, a po owocnym dniu w pracy idziemy do Zary na zakupki wydać te 2,5 k na homoseksulane patałaszki.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Przemo
Nazwa działu: IT
 Opinia

System przyjmowania ludzi do IBM to jakaś niewiadoma. Przyjmowane są osoby bez doświadczenia w IT nie rozróżniające napisanego 0 a O, nie znające języka angielskiego, żeby odebrać telefon z Indii bądź Niemiec. Zarobki na start to teraz ok. 3000 zł (grudzień 2019) w zależności od doświadczenia z innych firm. Podwyżki na rok to może max 200 zł albo nic. Tak jak wspomnieli poprzednicy o malutkiej kuchni i kolejkach, żeby zjeść obiad to norma. Podobnie z różnymi dodatkowymi "atrakcjami" jak darmowa kawa czy owoce to można zapomnieć. Bardzo duża rotacja przynajmniej +/- 2-5 osób na miesiąc przychodzi z ciastem na pożegnanie :). Można także usłyszeć wieczne narzekanie, że jest źle i konkurencja płaci więcej - Ps. każdy to wie ale i tak nikt nic nie zmienia. Tak jak wspomniałem większość prac wykonują ludzie bez doświadczenia a dlatego, że nie jest im potrzebne! Obowiązkiem tych osób jest robienie codziennie tego samego przez całą zmianę, jestem ciekaw kiedy nastąpi tzw. automatyzacja. Wspominając o benefitach to dostęp do Multisport i Medicover (współczuję osobom które sa często chore bo znaleźć tam wolny termin to dramat). Szkolenia przeprowadzane raz na kwartał oczywiście niewidzialna ręka wysyła dana osobę na dane szkolenie, współczuję szkoleń dla osób które pracują zmianowo w IBM bo nie mają szans uczestniczyć we wszystkich. Plusem pracy w IBM to na pewno doświadczenie i wpisanie, że pracowało się w korporacji, które jest w pewnym sensie trampoliną do innych firm tego typu.

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Aaabro
 Opinia

Byłem, pracowałem, mogę ocenić. Na chwilę obecną IBM stracił masę pracowników. Wszyscy uciekają z tonącego statku. Głównie przez kasę niestety, cała reszta jest do przeżycia. Ogólnie po za miesięczną wypłatą nie ma kompletnie żadnych benefitów. Bieda z nędzą przez IBM pędzą. Pracy jest bardzo dużo. Szkolenia czasami są jak jest budżet ale nie za często się to zdarza . Management w większości jest kiepski. Niestety ale Polak nie nadaje się na managera - takie jest moje spostrzeżenie. Pracowałem w FOC. W ciągu 3 miesięcy z 25 osobowego teamu zrobił się 8 osobowy. Nikt nie reagował, IBM miał mocno wyrypane na nas :) można łatwo zrozumieć jak dbają o pracownika. Brak kawy/herbaty w ogóle wszystko płatne. Najbardziej może zdenerwować filmik od Gini, że jest super a w ibm Polska wszystko się sypie. Ogólnie jeśli ktoś chce tam pracować to polecam rządać dużej wypłaty na otarcie łez bo wszystko inne to duża klapa ;)

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Aaabro
 Opinia
@Aaabro 07.12.2018 17:20

Jeszcze dodam, że jest ogólny bałagan, w sumie ze wszystkim i nic nie działa tak jak powinno. Ogólnie jest zabawnie. Z plusów prócz dobrej kasy - jeśli ktoś sobie odpowiednio wynegocjowal - to HO (ja siedziałem w domu ile chciałem) i ogólny luz. Nikt mi nie patrzył ile tiketow robię itp. Jeśli ktoś lubi nic nie robić to też jest dobre miejsce dla niego. Znam wiele osób które kompletnie nic w pracy nie robią tylko siedzą na HO :D nikt ich nie rusza :) Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać.

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Aaabro 07.12.2018 17:20

Skoro 8 osób da radę pracować za początkowe 25 to tylko oznacza to tylko i wyłącznie zły workload zaaplikowany na resursach co w nieuzasadniony sposób zmniejsza zyskowność firmy. Bardzo dobrze, że tak się stało. Polacy to najlepsi managerowie, uzyskający co najmniej 130% obciążenie resursów zamiast nieświadomych cudzoziemców, którzy idą na nieuzasadnione uprzejmości któe w efekcie zmniejszają wydajność pracy teamów. Przerwy dwugodzinne na obiad czy kawy to są owszem ale we Francji dla przykładu a nie w Polsce. Tu resurs ma zapier... a nie obijać się tak jak tam.

Pomocna?
Tak1Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Aaabro
 Opinia
@Patrycja 13.12.2018 16:29

No właśnie niestety ale w chwili obecnej wszyscy którzy pozostali w firmie są mocno przemęczeni. Eskalację, liczba tiketów, pracy, projektów jest nie do ogarnięcia. Szukają ludzi gdzie się da ale chętnych brak :) A co do managerów to gratuluję podejścia :D

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Cheapgun
 Opinia
@Aaabro 11.01.2019 16:42

Hmm, jesli myslimy o tym samym projekcie w FOC to mam zle informacje dla Ciebie, wszystko hula jak nalezy. Najwyrazniej, jak ktos wyzej napisal, nie bylo sensu trzymac tylu ludzi skoro mniejszy team robi ta sama robote i wcale na przemeczonych nie wygladaja..

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Katarzyna K Gliwice
 Opinia

Wbrew wszystkim złym opiniom, wyssanym z palca i nieprawdziwym, pragnę życzyć wam wszystkim w imieniu IBM GDSC Katowice Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku!!!! Niech firma IBM ma się jak najlepiej !

Pomocna?
TakNie2

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
arnoldoSKierwsyn
 Opinia
@Katarzyna K Gliwice 25.12.2018 02:28

chwała korporacji!

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
poważny_jak_zawał_serca
 Opinia

Do maruderów: wszędzie jest tak samo. Zmiana pracy to zmiana Pana w tym systemie niewolniczym. Bo niewolnictwo nie zostało zniesione a zmieniło formę. Kiedyś to Pan sprzedawał niewolnika. Dziś niewolnik musi sprzedać się sam i nazywa się to rozmowa o pracę :-)

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
tt
 Opinia
@poważny_jak_zawał_serca 09.12.2018 08:07

prawda

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Nick
 Opinia

Na czym ta praca polega jako osoba początkującą? Czy może ktoś prostymi słowami opisać jakieś stanowisko?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Nick 21.10.2018 02:58

Jak rozumiem, pytałeś o to, bo planujesz podjąć prace w firmie? A może zainteresowała Cię oferta na konkretne stanowisko? Powiedz nam, w jakim charakterze chciałbyś podjąć pracę w IBM? Czekamy na Twoją odpowiedź.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia

@Realia, piszesz, że znajoma obiecała dobrą pracę. Możesz napisać co spowodowało że ją przyjąłeś, co wtedy to dla Ciebie znaczyło? Wynagrodzenie, możliwości rozwoju, warunki socjalne, atmosfera? Bo głównie z Twojej wypowiedzi można wnioskować, że firmie brak odpowiedniego zarządzania i atmosfery, a mapki do poruszania się ulicami może wynikają z tego, że było wiele skarg od mieszkańców?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WreszcieNaWypowiedzeniu
 Opinia
@Patrycja 21.05.2018 14:41

Cześć Pati. Nie wiem co Realia widział w ich ofercie, ale powiem Ci co ja widziałem 3 lata temu. Widziałem szansę na pracę w branży IT, liczyłem na to, że firma z profesjonalnym wizerunkiem pracuje na ciekawym zestawie technologii i ma dobre podejście do klienta. Znałem IBM z ich materiałów marketingowych, które momentami zapierają dech w piersach. Przez te 3 lata moje oczekiwania zderzyły się bardzo boleśnie z rzeczywistością. Praca na przestarzałych technologiach, gdzie osoby techniczne są traktowane jak śmieci bez prawa głosu. Krysia z gazowni ma więcej uprawnień do infrastruktury klienta niż zespół techniczny. Każda możliwość realnego usprawnienia pracy jest wgniatana pod ziemię, bo przecież mamy własne IBMowe technologie i procedury. To nic że nasze narzędzia szkodzą klientowi, to nic że po wdrożeniu naszych procedur coś przestaje działać, to nic że klient ma po raz kolejny pretensje, przecież najważniejsze jest zdanie Krysi z gazowni gdzieś w innej części Europy, bo to ona nie znając realiów pracy podejmuje decyzje. Klient ma tylko płacić. Zmiana nazwy z GSDC na CIC to tylko zabieg marketingowy. To co napisał Realia o otoczce pracy wygląda tak samo zarówno w A4 jak i FOC. W FOC ludzie mają do dyspozycji mniej toalet, ale czasami ktoś przyniósł czajnik "na lewo", bo jednak kontrole były rzadsze niż w A4. Obecnie rynek IT bardzo się zmienił. Poza wyższymi płacami, pracowników technicznych traktuje się priorytetowo. Podstawianie świeżych owoców każdego dnia pod nos staje się standardem. Pojawiają się firmy, w których to pracownicy sami wybierają technologie i narzędzia które będą używane, bazując na własnym doświadczeniu i obecnych trendach. IBM podąża jednak własną wizją (niedo)rozwoju. Zarząd nie wie jak funkcjonuje obecny rynek IT. Jeśli ktoś wybiera się do IBM, to odradzam pracę w zespołach technicznych. Mimo wszystko, będę dobrze wspominać swój okres pracy. Miałem przyjemność pracować z bardzo rozsądnymi osobami. Obecnie resztka z nas jest na okresia wypowiedzenia. Nikt już nie wierzy w bajki o zmianach i naprawie sytuacji.

Pomocna?
Tak27Nie
Emilia
 Opinia
@Patrycja 21.05.2018 14:41

Nie pojmuje jak jakakolwiek firma mieszcząca się gdziekolwiek w okolicy może brać pod uwage frustratów ze śmierdzącego azbestowego blokowiska Paderewskiego w kwestii dojazdu jej pracowników czy kontrahentów. To towarzystwo powinno być izolowane od współczesnego życia. Gdybyśmy my na naszym nowoczesnym osiedlu domów jednorodzinnych (ceny powyżej 800 tysięy za najmniejszy) zarządzili takie coś to ci frustraci odrazu by nas do sądu podali bo oni akurat tamtędy niby muszą przechodzić... Jakie skargi ? Kogo to obchodzi - niech (usunięte przez administratora) do lasu a teren po tym blokowisku się zutylizuje dla strefy biurowo - biznesowej.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
5 lat pracy w IBM
 Opinia

Bardzo dużo nauczyłem się w firmie IBM. Przechodząc przez różne stanowiska techniczne miałem możliwość pracować z najnowszymi technologiami. Dobra firma do pracy. Polecam szczególnie ze względu na potencjalny rozwój techniczny. nn

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Dociekliwy
 Opinia
@5 lat pracy w IBM 09.08.2018 18:35

To było pomiędzy 1965 a 1970 rokiem w Armonk ?

Pomocna?
Tak42Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@5 lat pracy w IBM 09.08.2018 18:35

Rozumiem, że z aspektu pracy z zaawansowanymi technologiami jesteś najbardziej zadowolony. Jak znajomość zaawansowanych technologii wpływa na możliwości rozwoju w firmie? Z jakimi zaawansowanymi technologiami pracujesz? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
PysznaKawa
 Opinia

Za fatalny stan IBM w katowicach odpowiqda tylko i wylacznie kolesiostwo polityczne powiazane z platfoma obywatelska PO i Buzkiem. Kierownik kiosku Ruchu w FOC opowiedzial mi cala historie.

Pomocna?
Tak20Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@PysznaKawa 03.06.2018 00:17

Mówisz, że kolesiostwo polityczne powiązane z rządzącą w latach 2007-2015 Platformą Obywatelską rządzi firmą. Czy według Ciebie są jakieś pozytywy wynikające z tej sytuacji? Jak mogło to wpłynąć na możliwości rozwoju w firmie? W jakich obszarach firmy ten rozwój jest jak najbardziej widoczny? Czy może to wpływać na atrakcyjność dla przyszłych pracowników?

Pomocna?
Tak4Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WreszcieNaWypowiedzeniu
 Opinia
@Patrycja 04.06.2018 20:08

Pati, nie kompromituj się. Powiesz szefowi, że szeptany marketing wygląda inaczej. Zostawcie promocję specom z USA, bo oni wiedzą jak to robić.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Sylwek
 Opinia
@Patrycja 04.06.2018 20:08

Przecież ten kolo z kiosku za francuskiej ma nierówno pod deklem. To jak rozmawia, jak obsługuje klientów pozostawia bardzo do życzenia. Teorie spiskowe Pana z kiosku ruchu bu cha cha

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Sylwek 04.07.2018 15:41

Czy uważasz, że w najbliższym czasie będzie rekrutacja na to stanowisko? Jak decyzja o potencjalnej rekrutacji wpłynie na możliwości rozwoju i poznania nowych technologii? Czy zmiana stanowiska będzie wiązała się z różnymi benefitami takimi jak na przykład darmowe owoce w danym dniu tygodnia czy też karta sportowa?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Sylwek
 Opinia
@Patrycja 07.07.2018 23:18

Chodzi Ci o to czy zwolnia tego kierownika z kiosku Ruchu czy tez pytasz czy ten Pan gdzies awansuje ? Masz racje to skandal ze musimy mi placic taka kase za kawe. Kawa powinna byc dla nas za darmo w tym cholernym przekletym kiosku ruchu ktory jest bardzie miejscem spotkan konspiracyjnych niz punktem obslugi klienta. Ten kolo serio to jakis kosmita.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Sylwek 17.07.2018 11:07

Czy uważasz, że obecność szefa kiosku Ruchu może wpłynąć pozytywnie na rozwój kariery w IBM? Jakie benefity może zagwarantować właśnie to stanowisko? Czy międzynarodowe środowisko będące częścią kultury firmy może odnieść sukces dzięki obecności tej osoby? Jak kształtuje się ścieżka kariery na tym stanowisku? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
MISTRZ
 Opinia
@Sylwek 04.07.2018 15:41

DOKŁADNIE. JEŚLI KTOŚ GO SŁUCHA, ALBO CO GORSZA POPIERA JEGO DZIWNE POGLĄDY, TO SZCZERZE WSPÓŁCZUJĘ. PRZECIEŻ TO SAME BZDURY ....

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Junior
 Opinia
@MISTRZ 01.08.2018 14:24

Ja go slucham i co ??? Pan koerownik sklepu ruchu w FOC jest mistrzem polski w szachach ma inteligencje wyzsza niz wszyscy managerowie z FOC razem wzieci. Gdyby on zostal szefem IBM wkoncu powstal by z kolan a ludzie mieli managera

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Junior 30.08.2018 17:47

Rozumiem, że to stanowisko jest jednym z najczęściej pojawiających się w dyskusji na stronie. Jak sądzisz, czy umiejętność pracy pod presją czasu będzie skutkować w zwiększonej produktywności wśród stanowisk podlegających kierownikowi? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Adam
 Opinia

IBM nawet nie wie jaki bajzel panuje w Kato :DDDDDD

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Adam 14.09.2018 07:07

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
qa
 Opinia

Czy ze słabym angielskim A2 można się tam dostać? Czy to dyskwalifikuje?

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Julita
 Opinia
@qa 30.08.2018 20:47

Osoby nie posiadające umiejętności językowych jak i informatycznych są bardzo mile widziane w IBM. W czasach tzw. shared knowledge przenoszenie umiejętności pomiędzy jednostkami doświadczonymi a początkującymi jest ważnym elementem budującym jedność w wielopoziomowej strukturze organizacyjnej.

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Endrju
 Opinia
@Julita 31.08.2018 22:19

I to jest właśnie wielki problem IBM - przyjmowanie do pracy stricte technicznej osób, które mają skill językowy (inny niż angielski), ale jednocześnie kompletnie nic nie kumają z tematów IT. Niestety bilans takiej transakcji jest najczęściej na minus dla zespołu, bo teoretycznie komunikacja z klientem jest istotna (są accounty, gdzie klient się uprze, że ma być komunikacja w jego języku i jest pozamiatane. Technicy najczęściej mówią po angielsku i trochę francuski ogarniają ludzie, którzy przyszli ze Sterii), ale taka osoba nie jest w stanie pomóc zespołowi w technicznej nawalance. 1 na 10 załapie klimat i zacznie się czegoś uczyć. Reszta albo odchodzi z firmy albo przechodzi do czegoś mało technicznego typu project management, gdzie trzeba ogarniać Excela :-)

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonim
 Opinia
@Endrju 04.09.2018 14:16

ja pi..lę. skill językowy, accounty, project management. Choć tutaj po polsku korporacyjny szczurze pisz. W Polsce żyjesz !!!!!

Pomocna?
Tak3Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Endrju
 Opinia
@anonim 06.09.2018 23:20

Dyskusja dotyczy amerykańskiego korpo w którym podstawowym językiem jest angielski i gdzie pracują ludzie rożnych narodowości, więc nie wiem o co ci chłopie żyłka wyskoczyła na czoło :-) Pewnych nazw nigdzie się nie tłumaczy, bo można sobie zafundować komunikacyjny chaos. W fabryce będzie dział obróbki skrawaniem, a tutaj masz Project Management i każdy wie o co chodzi i nie robi z tego afery. Mniej napinki sugeruję :-)

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonim
 Opinia
@Endrju 07.09.2018 22:34

W korpo to sobie pisz jak chcesz i gdzie chesz. huk mmie to interesuje. Natomiast tutaj to nie jest strona Twojej ukochanej firmy i językiem obowiązującym jest uwaga!!! język polski. A nie żadne skills czy inne projecty. Dotarło czy (usunięte przez administratora) dalej piecze???

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Endrju
 Opinia
@anonim 07.09.2018 23:46

Jeśli kogoś tutaj piecze zakończenie pleców, to raczej ciebie kolego/koleżanko :-) IT jest branżą w której wiele słów z języka angielskiego przeniknęło do codziennego użytku i szukanie na siłę ich polskich zamienników prowadzi do językowej karykatury. Skoro piszesz tutaj, to znaczy że używasz komputera i zapewne także myszki - czy przyciskami tej myszki klikasz, czy może zachowując językowy puryzm, tupiesz albo mlaskasz itp.? (tak, tak... kiedyś ktoś próbował wprowadzać takie słowa. Dwumlask lewym przyciskiem myszy... cudowne). Zamiast wnieść coś merytorycznego do dyskusji, to ty się czepiasz użycia słówek, które najwyraźniej gwałcą twoją patriotyczną duszę...

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
NoweMiejsce
 Opinia
@qa 30.08.2018 20:47

Można, tylko jest freez na zatrudnianie. Jak lubisz wypełniać papiery i arkusze kalkulacyjne, a dodatkowo powiesz, że chcesz umowę B2B za jakąś mega śmieszną stawkę, to dostaniesz pracę. Także jak lubisz stawiać się w pozycji gorszego, to będziesz zadowolony. Normalnej płacy i pracy to tam nie ma. Jak odchodziłem w sierpniu, to korytarze były dość opustoszałe (wygląda na to, że już pół budynku się zwolniła), więc problem ze "znikającymi krzesłami" powinienem się rozwiązać. Znajomek z okolicznego sklepu zapytał mnie czy IBM się zwija z Katowic. Powiedziałem że nic o tym nie słyszałem na razie, ale tak to wygląda z wierzchu. Generalnie obecnie brak jest tam perspektyw i stabilności. Może za pół roku czy rok się coś zmieni (pod względem stabilności, a nie perspektyw). Teraz jestem w innym, lepszym miejscu i widzę różnicę w podejściu do pracownika już po kilku dniach. Nie tylko pod względem pensji, ale samej atmosfery w pracy, drobnych dodatków umilających pracę i braku presji na zespół. Widać że ludziom się chce, a nie że "muszą".

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kulson
 Opinia

Póki w polskim IBM nie będzie prawdziwych związków zawodowych, nie będzie normalności dla pracowników. Wciska się ludziom durnotę że powinni się cieszyć że firma chce inwestować w Polsce. Ciemna masa nie wie że inwestycja to żadna, bo IBM dostaje około 2000 zł do każdego zatrudnionego pracownika z wyższym wykształceniem, a że tych bez wyższego można policzyć na palcach jednej ręki to wystarczy dodać że podatków nie płacą żadnych- a więc białych murzynów mają prawie za darmo. Kiedyś w firmie był taki Mariusz który niby miał stać frontem do pracowników, tyle tylko że gość ładnie wyglądał, ładnie mówił i był obcykany w przepisach po to aby móc każdego trochę bardziej wymagającego pracownika zbyć słodkim, lakonicznym popierdywaniem :). To co -znajdą się chętni czy są tam tylko tacy którzy trzesą portkami bo zaszantażowali ich że za założenie związków stracą pracę? :) Pozdrowienia dla bezdzietnych singli z bandu 3. Obyście doczekali w tej firmie momentu gdy za 2800 czy tam 3000 cebulionów polskich trzeba będzie utrzymać rodzinę. :)

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Kulson 22.07.2018 15:03

Niestety każdy projekt dysponuje ściśle określonym budżetem. Jeżeli firma zatrudni w projekcie kilku specjalistów z Indii płacąc im po 12 - 17 kPLN (za mniej po prostu oni nie przyjdą) to niestety pozostali muszą się podzielić tym co z przyznanego budżetu zostanie. Stąd płace dla pozostałych pracowników we wspomnianych widełkach 2 - 4 k PLN wynikają. Większych nie ma i nigdy nie będzie bo z próżnego to i Salomon nie naleje :) Nie nalezy jednak rozpatrywać tego w kategoriach problemu, jest to olbrzymia wartość dodana dla fimy przy docelowej migracji projektów do Indii. W tym momencie bowiem firma dysponuje doświadczonymi pracownikami już na miejscu. Nikogo z Polski nie trzeba wysyłać na miejsce ani też ponosić olbrzymich kosztów delegacji, przelotów lotniczych czy hoteli. Transition przebiega więc praktycznie bezkosztowo i płynnie co jest niewątpliwą korzyścią równiez dla klientów.

Pomocna?
TakNie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
kkk
 Opinia
@Kulson 22.07.2018 15:03

hahahha, super, no tak jak w każdej korpo

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Obłęd
 Opinia

Ludzie - to jest jakiś obłęd co piszecie ! Moj 23 letni, mocno nierozgarniety kuzyn, absolwent z trudem technikum skonczonego zarabial 4000 zl netto w zwyklej firmie w Olkuszu. Pracowal na linii produkcyjnej. Firma zajmuje sie hydraulika przemyslowa i wykonuje na zamowienia rozne instalacje cisnieniowe. Pracowal po 8h, zadnych innych obowiazkow, weekendy wolne, swieta wolne, zadnych celow czy innych wymogow kwartalnych czy rocznych nie mial. Pracowal - bo uznal, ze taka placa jest ponizej jego godnosci, wyjechal do Niemiec i za to samo zarabia obecnie po odliczeniu kosztow 10000 zl. A tu ludzie pisza o placach po 2100 zl... KOSMOS.

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Obłęd 12.07.2018 07:08

Niestety każdy projekt dysponuje ściśle określonym budżetem. Jeżeli firma zatrudni w projekcie kilku specjalistów z Indii płacąc im po 12 - 17 kPLN (za mniej po prostu oni nie przyjdą) to niestety pozostali muszą się podzielić tym co z przyznanego budżetu zostanie. Stąd płace dla pozostałych pracowników we wspomnianych widełkach 2 - 4 k PLN wynikają. Większych nie ma i nigdy nie będzie bo z próżnego to i Salomon nie naleje :) Nie nalezy jednak rozpatrywać tego w kategoriach problemu, jest to olbrzymia wartość dodana dla fimy przy docelowej migracji projektów do Indii. W tym momencie bowiem firma dysponuje doświadczonymi pracownikami już na miejscu. Nikogo z Polski nie trzeba wysyłać na miejsce ani też ponosić olbrzymich kosztów delegacji, przelotów lotniczych czy hoteli. Transition przebiega więc praktycznie bezkosztowo i płynnie co jest niewątpliwą korzyścią równiez dla klientów.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ziemek
 Opinia
@Patrycja 14.07.2018 11:09

@patrycja wkoncu cos madrze napisalas

Pomocna?
Tak3Nie
1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Katarzyna K...
 Opinia
@Obłęd 12.07.2018 07:08

Jestem teamleaderem w FOC. Uświadomcie sobie wreszcie, że praca w IBM Katowice nie jest dla pieniędzy a dla prestiżu. Można się w to bawić jak ktoś ma mieszkanie po babci i samochód po wujku. Inaczej to egzystencja.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Budowlaniec
 Opinia
@Obłęd 12.07.2018 07:08

Na budowie lepiej płacą. 4 -5 na rękę jest standartem obecnie.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Firma budowlana
 Opinia
@Budowlaniec 06.08.2018 06:18

Ludzie, szanujcie się. Pijanym menelom przy odgruzowaniu czy kopaniu pod kanalizacje płacą minimum 3000 na rękę.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia

Kierownik kiosku Ruchu w FOC jest kontrowersyjną postacią często pojawiającą się w dyskusji na tej stronie. Czy uważacie, że są jakieś pozytywy wynikające z jego obecności? Jak jego opinie mogą wpłynąć na możliwości rozwoju w firmie? Czy dzięki temu można poznać ciekawe zagadnienia w firmie, które pomogą w rozwoju i planowaniu przyszłej kariery? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak9Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Chindus
 Opinia
@Patrycja 05.07.2018 18:15

Jak jego opinie moga wplynac ma rozwoj w firmie ? Zdecydowanie ! Kierownik kiosku ruchu w FOC to bardzo inteligentna osoba ktora nie da sobie w kasze dmuchac i lewacy z IbM co przychodza tam i cwaniacza sa przez goscia sprowadzane na ziemie. Mysle ze kierownik kiosku ruchu w FOC wielu ludziom w IBM otworzyl oczy i ludzie odeszli z firmy bo zrozumieli jak to wszystko naprawde wyglada. W firmie nie wolno rozmawiac o prawdzie ale tam w tym ruchu jest azyl gdzie ludzie duzo moga sie dowiedziec o ukladach i patologi jaka sie wokolo ( nie tylko w IBM ) rozgrywa. Jak dla mnie ten facet ma inteligencje wieksza niz 90% lemingow z IBMa ktorzy tu cwaniacza. Ps. Pozatym kawa u kierownika kiosku rychu w FOC jest stokroc lepsza niz ten (usunięte przez administratora) kawopodobny ktorym nas poja w automatach w IBM

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Chindus 13.07.2018 23:25

Czy Twoim zdaniem z wywołanej przez Kierownika kiosku Ruch rotacji pracowników poza optymalizacją kosztów zatrudnienia (nowo zatrudniane osoby są za niższe stawki niż kiedyś) wynikaja jeszcze jakies korzysci dla firmy ? Jak wpływa to na możliwości rozwoju dla pozostałych ? Czy ten fakt powoduje większe zdyscyplinowanie reszty pracowników ? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
LGBT man
 Opinia
@Patrycja 14.07.2018 11:29

Ja chciałbym się wypowiedzieć w tej kwestii. Moim zdaniem niezbędne jest jak najszybsze przeprowadzenie rekrutacji na to stanowisko. Nie tak dawno gdy chciałem nabyć najnowszy numer naszego miesięcznika "Gejzer" zostałem nieomal przez kierownika kiosku Ruch wyrzucony za drzwi... Również kwartalnik "Gejzer Film" z płytą DVD nie był dostępny pomimo, że Ruch SA jest oficjalnym dystrybutorem tego tytułu. To ewidentna dyskryminacja.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja ssie
 Opinia
@Patrycja 14.07.2018 11:29

Ale ten algorytm jest denny. To w ogóle legalne?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zza sciany
 Opinia
@Chindus 13.07.2018 23:25

Pan powinien się swoją pracą zająć. A nie wypisywanie głupot podczas godzin pracy. Ten tani tablecik to w domu używać a nie przy klientach. Zliczanie gazety, poczynić coś. A nie plotkami się zajmować... Ciekawe czy Prawdziwy kierownik wie co jego pracownik robi w kiosku w czasu pracy. Kawa dno! Popluczyny! Obsługa tragiczna. Wiocha.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zza sciany
 Opinia
@Patrycja 14.07.2018 11:29

Sam o sobie pisze hehehe Narcyz

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
LGBT Pride Month
 Opinia

Witam, jestem pracownikiem katowickiego IBM i zarazem aktywnym, prężnym i wyróżniającym się członkiem ;) lokalnych struktur LGBT. Firma IBM zawsze promowała diversity, co roku były hucznie obchodzone LBGT Pride Month w firmie. Plakaty, balony na korytarzach wisiały, mogliśmy chodzić trzymając się za ręce po biurze itd. Było super. Celebrowaliśmy również ten wzniosły temat w dyskretnych toaletach na parterze A4 :D :D :D. Niestety od przejęcia władzy przez polskich managerów celebracja LBGT Pride Month jest obchodzona w sposób wysoce niesatysfakcjonujący. Na tzw. "odpierdolsię" są wysyłane ze dwa maile o tym doniosłym wydarzeniu - dostają przykaz celebracji z góry z USA i na tym się kończy. Tak jakby oni to robili na siłę bo muszą potem klepnąć w excelu "LGBT Pride Month Celebrated". Nie ma już żadnych plakatów, maili promujących LGBT, miejsc parkingowych zarezerwowanych dla przedstawicieli LGBT. Żadnych wizyt w klubach LGBT, naprawdę nic !!! Jest mi wstyd za firmę. Co polacy zrobili z tą piękną tradycją. Dno dna normalnie. Przykro.

Pomocna?
Tak30Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@LGBT Pride Month 13.06.2018 01:05

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Patrycja 22.07.2018 22:19

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
XYZ
 Opinia
@LGBT Pride Month 13.06.2018 01:05

Super... Człowiek idzie do WC się załatwić a jeszcze musi uważać na czyjeś płyny ustrojowe. Praca to praca a nie (usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Gay-party
 Opinia
@XYZ 28.07.2018 12:01

Niestety kibel w A4 na parterze jest miejsce zchadzek lokalnych gayow. Odbywaja sie tam gay party i nic z tym nie zrobisz bo nie wolno donosic ani dyskryminowac bo ci przykleja naklejke naziola. Nara to nie dla mnie spieprzam z tego (usunięte przez administratora) ! Co to za firma w ktorej nie moge sie na sex z kolezanka z pracy umowic za to gay party w kiblu sa pod ochrona w imie idiotycznie pojetej wolnosci rownosci i tolerancji

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pocahooytaz
 Opinia
@LGBT Pride Month 13.06.2018 01:05

To nie chodzi o to kto kogo i gdzie puka ,a o fatalne warunki płacowe na ponad połowie stanowisk, daremny poziom zarządzania ludźmi i przestarzałe technologie które są nierozwojowe. Co lepsze i ciekawsze, to ląduje na zachodzie, a w szczególności w stanach. Często ludzie narzekają też na brak odpowiedzialności w stosunku do posiadanych kompetencji na danym stanowisku pracy. Do Polski przenosi się tylko te rzeczy gdzie można upchnąć 2/3 etaty z zachodu za 1/4 stawki europejskiej. No chyba że zatrudnia się obcokrajowca, np hindusa za którego w procesie rekrutacyjnym startował podobny do niego kolega, a który po przyjeździe do Polski okazuje się... Nie znać ani niuansów technicznych pracy, ani języka angielskiego !!!!!! Tak jak w przypadku rynku AGD RTV przenosi się do nas montownie zamiast centrów technologicznych, tak w branży IT ten IBM to wspomniana już tu kilka razy murzyniarnia dla Polaków ... Oczywiście nie jest tak że wszyscy mają kiepską pracę i słabo zarabiają. Jakieś 10-15% ludzi robi to na co się umawiała i za co jest godnie opłacana. Dobre na start, rok lub półtorej, ci co siedzą dłużej za śmieszną stawkę są zwyczajnie albo leniwi albo ubodzy intelektualnie.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Pocahooytaz 31.07.2018 08:15

Czy nie uważasz, że prestiż pracy w korporacji w międzynarodowej atmosferze nie powinien być dla polskich pracowników bardziej istotnym argumentem niż płaca czy też preferencje seksualne współpracowników? Jeżeli chodzi natomiast o zatrudnienie jeszcze większej liczby obcokrajowców za kilkukrotnie wyższe stawki to może długoplanowo spowodować wzrost innowacyjności w teamie. Z jakimi wyzwaniami poza trudnościami z porozumieniem się ze słabo mówiącymi po angielsku kolegami musi się team zmierzyć? Czy otwierają się nowe możliwości rozwoju prowadzące do sukcesu w wielopoziomowej strukturze korporacyjnej? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ThanksGodOutsideOfPathology
 Opinia
@Patrycja 31.07.2018 10:25

Patrycjo, Jako były pracownik IBM na wysokim bandzie powiem tak: - nie uważam, że praca w IBM to był prestiż. Patrząc w garnek po powrocie z pracy chcę się widzieć np. dobry obiad, a nie logo IBM... - nie patrzę innym do łóżka, więc niech sobie robiąco chcą z zachowaniem norm społecznych. - przeczytaj sobie dokładnie moją pierwszą wypowiedź na temat zatrudniania "Seniorów" z Indii, Brazylii, lub innych państw z krajów "III świata" nie tylko pod kątem IT... - jako osoba z kilkunastoletnim doświadczeniem w IT z czystym sumieniem stwierdzam, że IBM NIE ZAGWARANTOWAŁ MI żadnego rozwoju. IBM Wrocław & Katowice nie jest firmą innowacyjną, ponieważ tylko dostarcza pracowników dla zagranicy. Poczytaj sobie dokładnie wszystkie wypowiedzi na forum, znajdziesz np., że FOC to są pracownicy dla niemieckiego Allianz. A4 to są pracownicy dla np. Belgii, Irlandii... Co do wezwań, to team techniczny mierzy się z całą korporacyjną biurokracją, oraz brakiem kompetencji przełożonych zaczynając od TL, poprzez FM, FLM, SIL, ULM... Jeżeli faktycznie Patrycjo jesteś moderatorem - informację tą znalazłem kilka stron wstecz, i chcesz poznać prawdę o IBM, to czytaj dokładnie co ludzie piszą. Niestety, ale w ponad 90% to jest prawda. Co gorsza dla pracowników IBM, pracodawcy coraz bardziej nieprzychylnym okiem patrzą na wpis IBM w CV. Masz pytania, zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Jebać pedałów
 Opinia
@LGBT Pride Month 13.06.2018 01:05

Cóż, nie wszyscy muszą tolerować pedałów

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
asd457
 Opinia
@LGBT Pride Month 13.06.2018 01:05

Przykre :(

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
LGBT man
 Opinia
@Jebać pedałów 02.08.2018 15:33

Owszem muszą. Przynajmniej ci zatrudnieni w IBM. Podpisałeś umowę o pracę opartą o Regulamin Pracy w firmie a w nim jak byk stoi tolerancja wyznania i preferencji seksualnych wpisana. Co kwartał odbywasz elearning, który mówi to samo. A teraz bądź chojrak i podaj swoje dane to zgłosimy to na odpowiedni mail u naszego pracodawcy. (usunięte przez administratora) i hańba. Wstyd pracować z takimi typami.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zonaty
 Opinia
@LGBT man 02.08.2018 23:01

Dlatego ludzie ktorzy nie sa pedalami masowo odchodza. Ilez mozna tej pedlaskiej propagnady sluchac ? To jest POLSKA !!! Polska za ktora nasi dziadkowie umierali w powstaniu warszawskim na obchodach rocznicy ktorej jestem co roku. Ta sa wartosci za ktore oni umierali a ja w imie takich wartosci moge pracowac. Na pewno nie poddam sie tej chorej lewackiej ideologii NewYorkTimes - jerzy buzek - obywatele PRL - PO ktore jak jakas zaraza proboja z normalnych ludzi zrobic pedalow wmawiajac im ze to jest norma i jedyna orientacja z ktora wolna ci soe obnoscic. To chore ze z kibla nie mozna korzystac bo innym wydaje sie ze to miejsce gayowskich randek.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Hitman number one
 Opinia
@Zonaty 04.08.2018 17:38

Co ty powiesz! Szukam właśnie pracy bo te lewusy i pedały (usunięte przez administratora) mnie wywaliły z ING ostatnio za poglądy. Ja jestem przeciw tym k...om z PO jeb...nienażartym. I pedalstwo zwalczymy. Dajcie mi broń to rozstrzelam ich wszystkich na miejscu. Czy oni się faktycznie tak zasiedlili w kierownictwie IBMa? Nie da się tam naprawde iść odlać bez strachu, ze ktoś cie zapakuje od tyłu ? Jak tak to skandal naprawdę. Dalej z sądem macie problem tym obok FOC? Ja działam w Młodzieży Wszechpolskiej, my możemy zrobić porządek tam jak trzeba.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Gay Gay forever !
 Opinia

I bardzo dobrze, że chociaż resztki zachodniej kultury funkcjonują jeszcze, pomimo, że brak już praktycznie obchodów LGBT Pride Month jak dawniej co jest skandalem ! Umawianie się na seks z koleżanką z pracy to czysty harassment ! To podlega zgłoszeniu na odpowiedni firmowy email. Praca to nie miejsce na jakieś dziwne takie związki. Natomiast pomawianie czy też malkontenctwo na to co czasem gdzieś się być może zdarza w toaletach na parterze A4 - nikt przecież nikogo za nic nie złapał - to obrzydliwy wręcz brak tolerancji. My też możemy takie rzeczy zgłaszać. Firma IBM posiada sexual diversity wpisane w swój status. Nic wam do tego. Wara od nas !

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Tosemja
 Opinia

Po prawie 3 latach pracy w IBM nadal nie mam szans na podwyzke, a co dopiero na awans! Slowo "freez" jest stosowane wszedzie, zarowno na podwyzki, jak i na szkolenia. W A4 panuje sztuczna atmosfera, ciagle jest sie obserwowanym przez gore i ich team leaderow. W FOCu jest luzniej, ale co z tego skoro jest na wszystko freez? Nie polecam, najgorsza korpo.

Pomocna?
Tak16Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Tosemja
 Opinia
@Tosemja 14.07.2018 15:12

*Oczywiscie mialo byc freeze ;-)

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Tosemja 14.07.2018 15:12

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Patrycja 22.07.2018 22:18

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia

Czy ktoś z Was mógłby wypowiedzieć się na temat możliwości rozwoju oraz poznania najnowszych technologii pracując w firmie IBM? Czy aplikując na stanowisko oferowane przez pracodawcę, przyszły pracownik może liczyć, że w tej firmie pozna wiele ciekawych zagadnień, które pomogą mu w rozwoju w tej branży oraz na atrakcyjne wynagrodzenie ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WreszcieNaWypowiedzeniu
 Opinia
@Patrycja 15.06.2018 07:40

Pati, a ty dalej walczysz o pozytywny wizerunek firmy? W większości działów technicznych nie korzysta się z technologii zgodnych z obecnie panującymi standardami, nie mówiąc już o "najnowszych". W tym zakresie nic się nie zmieni. Podstawowe wynagrodzenie znacznie poniżej średniej w regionie na podobnym stanowisku.

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
mhm
 Opinia
@Patrycja 15.06.2018 07:40

Jakie technologie?wszystko na przestarzalych jesli chodzi o teamy techniczne. Jakie atrakcyjne wynagordzenie? jak srednia krajowa jest wieksza. Jakie mozliwosci rozwoju?od 2 lat nie ma szkolen. Nie liczac te z DC Academy na ktore sie czeka pol roku

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
NieDamySię
 Opinia
@Patrycja 15.06.2018 07:40

Idź stąd bocie. Ładnie to tak oszukiwać ludzi że rozmawiają z człowiekiem po drugiej stronie?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@NieDamySię 21.06.2018 15:21

@NieDamySię, rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity moga liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WyruchamPati
 Opinia
@Patrycja 24.06.2018 12:33

@Patrycja zrob mi loda najlepiej z polykiem :P Ps. Z niecierpliwoscia oczekuje co na to skrypt odpowie

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@WyruchamPati 24.06.2018 16:36

rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity moga liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WreszcieNaWypowiedzeniu
 Opinia
@Patrycja 24.06.2018 16:41

@Patrycja, rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity moga liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Bebok
 Opinia
@WreszcieNaWypowiedzeniu 24.06.2018 23:39

Pati, wszyscy wiedzą że lubisz w czekoladowe oko, a potem oblizać lancę. To tak samo jako niektóre sprane moozgee które szukają ukojenia w ramionach korporacji z juesej, i wierzą w sprawiedliwość oraz mit o pracowitości i awansie z tego wynikającym. W ibmie awansujesz jak wiesz z kim pić, albo z kim pójść do łóżka (zależy od płci i preferencji). Coraz więcej ludzi choruje i myślę że jeśli nadal będą sprowadzać obcokrajowców-"specjalistów" i płacić im 2/3x tyle co Polakom, to patologia będzie się nakręcać niczym spirala. Tylko jako bonus dodam przypadek hinduski sprzed 3/4 lat gdy zaskarżyła managera o mobbing, tylko dlatego że... Nie dostała najwyższej oceny uprawniającej do podniesienia żądań płacowych.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Bebok 22.07.2018 10:42

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja2
 Opinia
@Patrycja 22.07.2018 22:15

Rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity mogą liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ophrafca
 Opinia

Ludzie, nie idźcie tą drogą! nie warto! w IBM szanse awansu mają tylko cwaniaczki, znajomi znajomych, albo dzieciaki ze spranymi mózgami którym się wydaje że Pana Boga chwyciły za nogi! Jeśli jesteś tukiem który ledwo co umie się wysłowić po angielsku i lubi poświęcić swój czas na zgłębianie tajników związanych z procedurami i procesami które nie przydadzą mu się nigdzie indzie w życiu ... to wymarzona praca dla Ciebie ! za 2800 na rękę :) Pomyślisz: czy to mało? A ja się Ciebie zapytam: czy wiesz ile na równorzędnym stanowisku likwidowanym właśnie w Niemczech, Holandii, Danii czy Francji zarabia tamtejszy odpowiednik? Odpowiem Ci: jakieś 4-6 razy tyle! To teraz zadaj sobie pytanie: czy życie w Polsce jest 4-6 razy tańsze niż tam? Czyli już wiesz dlaczego mówi się o 'murzyńskości' Polaków? :) No to tego... powodzenia w IBM CIC ;) P.S. oczywiście są 'dobrze' płatne stanowiska w działach Service Managementowym czy Projectowym i tam można zarobić bagatela 4, 5 a może nawet prawie 6 tysi netto ... żyjąc w ciągłym stresie, wykonując pracę po godzinach (gratis dla firmy), i uważając żeby nie spaść z konia na którym się jedzie bo za nierealnie przygotowane Transformation & Transition, czy też po prostu nierealne do zrealizowanie obietnice - trzeba przed klientem się wykazać i kogoś poświęcić ... znam firmy które za takie poświęcenie płacą 2 razy tyle... lub za te same pieniądze nie wymagają cudów na kiju ...

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
lin
 Opinia
@ophrafca 16.08.2017 01:19

2800 zł brutto? To widzę, że się pogorszyło :) Za moich czasów chyba najniższą możliwą kwotą było 3000 brutto :)

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
yo
 Opinia
@ophrafca 16.08.2017 01:19

w firmie jest spory rozstrzal płacowy. spora rzesza ludzi zarabia 3000 do 5000 brutto potem mniejsza rzesza ludzi 6000 do 8000 brutto ale też są kwoty powyżej 10 000 brutto do 17 000 brutto. Szczególnie zatrudniani obcokrajowcy z Indii i z Brazyli są w tych najwyższych widelkach.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
MaciekSQL
 Opinia
@yo 05.07.2018 00:12

Renato ?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ThanksGodOutsideOfPathology
 Opinia
@yo 05.07.2018 00:12

A w telewizji ciągle mówią, że nie przyjmujemy uchodźców... 2 sprawa jest taka, że ktoś tych ludzi zza 7 mórz zatrudnił, a wystarczyło dokręcić śrubę na rozmowie, w ten sposób eliminuje się te 10% które coś wiedzą, bo pozostałe 90% nie potrafi odpowiedzieć na podstawowe pytania, więc mająca doświadczenie Osoba która przeprowadza test techniczny jest w stanie tego typu problemy załatwić w przedziale 5 - 30 minut. Odpowiedzcie sobie zatem na pytanie kto w takim razie zatrudnia obcokrajowców za takie pieniądze ? Odpowiedź można znaleźć w wypowiedziach na tym forum, żeby było łatwiej dodam tylko że Osób tych przybywa, a pracujących ubywa...

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@ThanksGodOutsideOfPathology 13.07.2018 15:55

Czy nie uważasz, że zatrudnienie jeszcze większej liczby obcokrajowców za wyższe stawki może długo-planowo spowodować wzrost innowacyjności w teamie? Z jakimi wyzwaniami wówczas musi się team zmierzyć? Czy otwierają się nowe możliwości rozwoju prowadzące do sukcesu w wielopoziomowej strukturze korporacyjnej?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ThanksGodOutsideOfPathology
 Opinia
@Patrycja 13.07.2018 16:46

Patrycjo -> być może jesteś FLM, lub Koleżanką z HR -> dla mnie już byłą... Nie, nie uważam tak. Napiszę więcej, zdecydowana większość obcokrajowców z Indii lub Brazylii nie zasługuje na stanowiska Seniorskie, a już na pewno nie za większe pieniądze niż jego Polski odpowiednik. "Senior" z zagranicy mający maksymalnie wiedzę polskiego IT Specjalisty jest jednym wielkim nieporozumieniem. Jaką innowację ma wprowadzić taki "Senior", skoro on nie może się równać z polskim odpowiednikiem ? -> to jest problem który przerasta HR, FLM, ULM, ... Kadra managerska nic z tym nie robi, bo boi się o swoje stanowiska, gdyby np. taki "Senior" poskarżył się managmentowi z zagranicy o to, że ktoś mu każe pracować ... Między innymi z powodu takich "Seniorów" odchodzą z IBM Osoby, których wartość techniczna była zdecydowanie większa, ale z racji tego, że są z PL, to nie mają szans na awans, a nie będą pracować za pseudo "Seniorów" z zagranicy.

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Igor
 Opinia

Wróżbitów nie potrzeba , firma ma się bardzo dobrze. Ktoś inspiruje ludzi do pisania?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
KumpelGinni
 Opinia
@Igor 17.12.2017 17:17

Zaprzezasz jakoby na allianzie nie bylo sadowych patologii ? Zaprzeczasz ze uciekinierzy z sadowych patologii znajduja schronienje w IBM ? Dodam ze to Buzek - wielki obronca patologii w sadach przecinal wstege IBMa.Przypadek ? Jedna z wartosci IBMa byla apolitycznosc. Ciekawe czy amerykanke wiedza ze taki Buzek zrobil sobie przechowlanie elementow z KOD PO i patologii sadowych w ich firmie. Chcecie poznac prawde odwiedzcie najlepsza kawe w Katowicach czyli kiosk Ruchu przy FOCu sprzedawca wiele widzial i slyszal. Opowie wam kto chodzi na te marsze w obronie patologii sadowych pod pobliski sad okregowy. To powinni w TVN pokazac.

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
AdamS
 Opinia
@KumpelGinni 17.12.2017 21:39

No na przyklad ja chodzę i co mi zrobisz

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
PreczZkomuna
 Opinia
@AdamS 18.02.2018 01:21

Bedziesz taki kozak i powiesz to kierownikowi w sklepie ruchu w FOC przywodcy antykomunistycznego podziemia ktorego patologia sadowa ktorej bronisz oczerniala i skazywala bez podstaw ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Nicko
 Opinia
@PreczZkomuna 04.03.2018 00:28

Pan z kiosku niech się zajmie swoją pracą!

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Joka
 Opinia
@KumpelGinni 17.12.2017 21:39

Kierownik Kiosku? A czym i kim kieruje ? Kasa fiskalna???

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia
@Joka 04.07.2018 15:59

Kierownik kiosku ruchu jest stanowiskiem często pojawiającym się w tym wątku. Jak uważacie, czy w najbliższym czasie będzie otwarta rekrutacja na to stanowisko? Jakie umiejętności szczególnie przydadzą się do wykonywania zadań na tym stanowisku? Czy uważacie, że umiejętność radzenia sobie ze stresem będzie ważna przy wyborze potencjalnych kandydatów? Jak oceniacie - czy dyspozycyjność i praca w międzynarodowym środowisku będzie atrakcyjna dla potencjalnych kandydatów? Zapraszam do dyskusji.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
PreczZkomuna
 Opinia
@Patrycja 07.07.2018 23:05

Skoro zapraszasz do dyskusji to odpowiem. Kierownik sklepu rychu w FOC faktycznie moze byc wolnym stanowiskiem na ktore bedzie prowadzona rekrutacja jesli nadal sadowa patologia bedzie przesladowala obywateli jak bylo za komuny i jak sie to nadal odbywa. Dopoki sady nie zostana oczyszczone z patologii kazdy moze sie spodziewac za zostana sprokurowane i wymyslone dowody przeciwko kazdemu wiec nie tylko to stanowisko kierownika kiosku ruchu moze byc wolne. Polska to nie jest normalny kraj...patologia sadowa wciaz ma sie dobrze bo kilku idiotow z IBM byla widziana na „marszach w obornie patologii sadowych” obok FOC gdzie jest sad okregowy ( zbigniew stonoga ukawnil przestepczy chatakter tej instytucji i zniknal. Jak za komuny ludzie niewygodni znikali. Tego Ci pseudo IBMersi chodzacy na te chore marsze bronia!

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
abc
 Opinia

Mnie w IBM jest bardzo dobrze. Dobrze i wygodnie. Wypłata na dobrym poziomie, nikt nie liczy czasu spędzonego na przerwach prywatnych, możliwość prawie stałej pracy z domu... w sumie poza papierkologią, która zajmuje czas nie widzę minusów i mogę polecić.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
WreszcieNaWypowiedzeniu
 Opinia
@abc 01.07.2018 20:06

Gratuluję. Nam właśnie ucinają pracę z domu, więc ostatnia zaleta firmy upadła.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Patrycja
 Opinia

@POTWIERDZAM - KIBALJAKICH MAŁO, według Ciebie problem to atmosfera, warunki pracy i zarządzanie w firmie IBM? A czy firma oferuje szkolenia do swoich pracowników, prywatną opiekę medyczną, lekcje języków obcych, zniżki w punktach kulturalnych, czy kartę Multisport? Firma rozlicza z czasu pracy, czy z wykonanych zadań?