IBM

Katowice

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 303 ocen.

IBM
2 303

Opinie o IBM

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM

Patrycja

Czy ktoś z Was mógłby wypowiedzieć się na temat możliwości rozwoju oraz poznania najnowszych technologii pracując w firmie IBM? Czy aplikując na stanowisko oferowane przez pracodawcę, przyszły pracownik może liczyć, że w tej firmie pozna wiele ciekawych zagadnień, które pomogą mu w rozwoju w tej branży oraz na atrakcyjne wynagrodzenie ?

   
Patrycja
@WyruchamPati 24.06.2018 16:36

rozumiem że z tego aspektu jesteś najmniej zadowolony. Czy pomimo to są jakieś pozytywy poprzez które mógłbyś polecić pracę w IBM potencjalnym kandydatom ? Jak wygląda rekrutacja i na jakie benefity moga liczyć osoby zatrudniające się w IBM ?

   
Patrycja

@POTWIERDZAM - KIBALJAKICH MAŁO, według Ciebie problem to atmosfera, warunki pracy i zarządzanie w firmie IBM? A czy firma oferuje szkolenia do swoich pracowników, prywatną opiekę medyczną, lekcje języków obcych, zniżki w punktach kulturalnych, czy kartę Multisport? Firma rozlicza z czasu pracy, czy z wykonanych zadań?

   
Patrycja
@Do Skrypt Patrycja 15.06.2018 08:56

Co konkretnie się zmieniło? Uargumentuj swoją wypowiedź. Dlaczego tak uważasz? Jak obecnie wygląda sytuacja, jeśli chodzi o aktualne oferty pracy pracy? Jak przebiega rekrutacja?

   
LGBT Pride Month

Witam, jestem pracownikiem katowickiego IBM i zarazem aktywnym, prężnym i wyróżniającym się członkiem ;) lokalnych struktur LGBT. Firma IBM zawsze promowała diversity, co roku były hucznie obchodzone LBGT Pride Month w firmie. Plakaty, balony na korytarzach wisiały, mogliśmy chodzić trzymając się za ręce po biurze itd. Było super. Celebrowaliśmy również ten wzniosły temat w dyskretnych toaletach na parterze A4 :D :D :D. Niestety od przejęcia władzy przez polskich managerów celebracja LBGT Pride Month jest obchodzona w sposób wysoce niesatysfakcjonujący. Na tzw. "odpierdolsię" są wysyłane ze dwa maile o tym doniosłym wydarzeniu - dostają przykaz celebracji z góry z USA i na tym się kończy. Tak jakby oni to robili na siłę bo muszą potem klepnąć w excelu "LGBT Pride Month Celebrated". Nie ma już żadnych plakatów, maili promujących LGBT, miejsc parkingowych zarezerwowanych dla przedstawicieli LGBT. Żadnych wizyt w klubach LGBT, naprawdę nic !!! Jest mi wstyd za firmę. Co polacy zrobili z tą piękną tradycją. Dno dna normalnie. Przykro.

   
PysznaKawa

Za fatalny stan IBM w katowicach odpowiqda tylko i wylacznie kolesiostwo polityczne powiazane z platfoma obywatelska PO i Buzkiem. Kierownik kiosku Ruchu w FOC opowiedzial mi cala historie.

   
WreszcieNaWypowiedzeniu
@Patrycja 04.06.2018 20:08

Pati, nie kompromituj się. Powiesz szefowi, że szeptany marketing wygląda inaczej. Zostawcie promocję specom z USA, bo oni wiedzą jak to robić.

   
POTWIERDZAM - KIBALJAKICH MAŁO

Problem zasadniczy jest nie w tym, że firmy nie stać na torbę za $8 przy korporacyjnym zakupie od lenovo bo to żaden koszt, firma ma kupę kasy, problem jest w śmieciowym traktowaniu pracowników jako koszt konieczny. Dlatego IBM woli uprawiać politykę dorabiania pseudoproblemów w stylu grawerowanych długopisów jako prezent. Co ma jakiś chłopek X albo Y siedzący na monitoringu dostać i od kogo ten długopis. Bardzo proszę Patrycję o wyjaśnienie. A dupek ten który tego gniota 22 Grudnia napisał sie nazywa Ales Bartunek, wielki pożal się Boże manager na biedakraje - zobaczcie jego osiągnięcia na linkedin choćby.

   
Tomek
@POTWIERDZAM - KIBALJAKICH MAŁO 05.06.2018 12:21

Firma dostaje pieniądze od klientów za każdą nadgodzinę, każdego change'a poza godzinami pracy. A nam każą odbierać sobie w formie wolnego. Płacić już nie chcą.

   
leon

A ja mam inne pytanie. Od jakiegoś czasu próbuje się bezskutecznie umówić chociażby na rozmowę kwalifikacyjną w IBM bez skutku. Jestem mocno zmotywowany na pracę w IBM. Wiem, że warto. Konkretna firma z perspektywą na przyszłość. Jeśli ktoś twierdzi, że jest źle to niech zmieni pracę i zwolni miejsce osobom zmotywowanym na pracę w IBM. Tym którzy chcą być częścią tej międzynarodowej kultury. Może są tutaj osoby, które zajmują się rekrutacją, lub mogą pomóc w organizacji rozmowy kwalifikacyjnej, zatrudnienia. Może chociaż jakieś wskazówki. Za wszelką pomoc na pewno się odwdzięczę. podaje maila do kontaktu: [email protected] z góry dzięki za kontakt i zainteresowanie. Pozdrawiam serdecznie

   
Headhunter
@leon 05.09.2017 19:44

Widac ze jestes w desperacji czyli chcesz isc do najgorszej firmy IT to znaczy ze nigdzie indziej sie nie nadajesz bo jestes kiepskim informatykiem. Zaden porzadny spec od IT nie pracuje w delivery center.

   
Ramm94

Jakie jest wynagrodzenie w SOC? I czy IBM oferuje pakiet relokacyjny lub pomoc z mieszkaniem?

   
KlientBiedronki
@Kasia 26.05.2018 14:50

Zejdz na ziemie z paczkami za 50 grosze. Bardziej przyziemne problemy sa. Firmy nie stac by na welcome days dac ci poza laptopem zwykla reklamowke z biedronki za 20 gr (po podwyzce) zebys mial jak laptopa zabrac. W ramach protestu ludzie chodza miedzy FOC a A4 z reklamowkami z biedronek ale widac na nikim to nie robi wrazenia. Gdyby Niemcy i US widzialy co Buzek i Uszok zrobili z ta firma to by przestali wspierac te (usunięte przez administratora) z platformy.

   
Realia

Widzę, że wszyscy tu piszą głównie o pieniądzach, marnych niesłychanie - to niestety prawda. Ale ja chciałbym jeszcze dodać coś jak to wygląda w innych codziennych kwestiach. Mam ponad 40 lat, długie i siwe już włosy... do tego wyższe studia i wieloletnią praktykę. Mam prawdziwy dyplom dziennej 5 letniej państwowej wyższej uczelni z tytułem magistra a nie jakiś papierek w stylu z fabryki licencjatów turystyki w Pcimiu Dolnym. Przez swoje życie zawodowe pracowałem w kilku firmach IT, po 2 - 7 lat więc nie może być mowy o mnie jako o tzw "skoczku". Znajoma zwabiła mnie do IBM Katowice, obiecując doskonała pracę - teraz już wiem, że najzwyczajniej w świecie otrzymała za to jakieś pieniądze a praca od doskonałej jest bardzo daleka :/ IBM w wydaniu katowickim jest jedyną firmą, w której czułem się aż tak niesmacznie, tu jesteś specjalnie traktowany niesłychanie przedmiotowo wręcz jak śmieć chyba głównie po to żeby nie wychylać się z jakimikolwiek oczekiwaniami czy żądaniami. Na co dzień panuje atmosfera wszechobecnej kontroli a'la Stasi w DDR łącznie z grzebaniem ludziom po mailach, plikach na dysku i historii przeglądarki internetowej. Paranoja kontroli wszystkiego jest tak dalece posunięta że pracownicy otrzymują mapki którymi ulicami mogą a którymi nie mogą wjeżdżać na firmowy parking choć wszystkie ulice są miejskie a nie IBMa. Wszystko pod karą otrzymania bana na parking co w efekcie grozi uszkodzeniem samochodu przez nienawidzących obcych mieszkańców pobliskiego blokowiska im. Paderewskiego. Firma, w której 22 grudnia zamiast życzeń pewien wysoko postawiony pajac wysyła maila o zakazie przyjmowania w ramach pracy jakichkolwiek prezentów a w szczególności grawerowanych długopisów (sic !!!) oraz odgraża się jakie konsekwencje za to mogą spotkać. Miałem nieodpartą ochotę odpisać że również mu życzę Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku ale się powstrzymałem - pewnie by mnie wywalili za to. Tak więc nie tylko życzeń ale i żadnego spotkania wigilijnego dla pracowników ani poczęstunku też nie ma. Równocześnie pierwsza firma w mojej karierze gdzie w Tłusty Czwartek pracownicy otrzymują zamiast pączków maila z pogróżkami co grozi za śmiecenie własnymi bezprawnie przyniesionymi i spożytymi pączkami. Jeżeli chodzi o same warunki pracy to w biurze na piętrze jest co najmniej 250 osób - ma im wystarczyć jedna niewielka kuchnia, jedna kuchenka mikrofalowa, jeden czajnik elektryczny - trudno się dopchać a jest zakaz przynoszenia i używania własnych. Kilka wiecznie zajętych toalet - chyba w ramach wszechobecnej kontroli to są toalety z przegródkami jak w szkole, takie że widać nogi jak ktoś zasiada. Słychać też. Totalny brak prywatności. Na biurkach zakaz umieszczania jakichkolwiek prywatnych przedmiotów, nawet zdjęcia żony / dziewczyny / chłopaka czy dziecka mieć nie wolno. Brakuje krzeseł albo są połamane bądź uszkodzone. Nikt tego nie wymienia czy nie naprawia bo koszty. Każde wejście i wyjście do / z biura jest rejestrowane, niby nikt z tym nic nie robi ale dane są zbierane. Do tego freeze na dosłownie wszystko, nawet długopisy i karteczki musisz sobie przynieść z domu jak chcesz mieć czym i na czym pisać... Podobnie z torbą na laptopa. Firma nie zapewnia równocześnie żądając mobilności - niektórzy więc noszą laptopy w reklamówkach z Biedronki. Pełen profesjonalizm - zabawnie musi to wyglądać na jakimś biznesowym spotkaniu. Ale że ludziom jest normalnie wstyd za firmę to większość kupuje torby za własne pieniądze. Najgorsze jest w tym to, że to sami Polacy sobie zgotowali ten los, jakoś trudno mi uwierzyć, żeby to ze Stanów przyszedł nakaz robienia takich rzeczy. W życiu się z takimi rzeczami które opisałem nie spotkałem naprawdę. Stanowczo odradzam pracę w fimie IBM Katowice, ja też już zresztą niebawem się zawijam.

   
Maciek-SQLDBA
@Realia 16.05.2018 15:45

Potwierdzam co do joty. Dodalbym ze do czajnika stoi sie w kolece srednio 30 minut a by skorzystac z WC szybciej nieraz z FOC isc do budynku A4 gdzie zyja ponad stan. Sniadania musze jesc na biurku przy laptopie bo nie chce w kolejce stac nad kims kto konczy posilek. 1 miejsce na 30 osob. Scenna ze zmiennikow w Barze mlecznym wypisz wymaluj.

   
Anonimowy pracownik

Potwierdzam opnie 40 latka i innych: stare technologie, klient decyduje, nie chcą zatrudniać na czas nieokreślony, brak osób z wykształceniem są z wyższym np ekonomicznym, a już z informatycznym to już ze świecą szukać. Naszędzia działają średnio a w niektórych projektach ludzie nic po prostu nie robią, walka o miejsce do parkowania, przez Paderew nie przejedziesz i nienormalne zasady przydzielania HO - desktop utilisation, o szkoleniach zapomnij.

   
Patrycja

@Realia, piszesz, że znajoma obiecała dobrą pracę. Możesz napisać co spowodowało że ją przyjąłeś, co wtedy to dla Ciebie znaczyło? Wynagrodzenie, możliwości rozwoju, warunki socjalne, atmosfera? Bo głównie z Twojej wypowiedzi można wnioskować, że firmie brak odpowiedniego zarządzania i atmosfery, a mapki do poruszania się ulicami może wynikają z tego, że było wiele skarg od mieszkańców?

   
WreszcieNaWypowiedzeniu
@Patrycja 21.05.2018 14:41

Cześć Pati. Nie wiem co Realia widział w ich ofercie, ale powiem Ci co ja widziałem 3 lata temu. Widziałem szansę na pracę w branży IT, liczyłem na to, że firma z profesjonalnym wizerunkiem pracuje na ciekawym zestawie technologii i ma dobre podejście do klienta. Znałem IBM z ich materiałów marketingowych, które momentami zapierają dech w piersach. Przez te 3 lata moje oczekiwania zderzyły się bardzo boleśnie z rzeczywistością. Praca na przestarzałych technologiach, gdzie osoby techniczne są traktowane jak śmieci bez prawa głosu. Krysia z gazowni ma więcej uprawnień do infrastruktury klienta niż zespół techniczny. Każda możliwość realnego usprawnienia pracy jest wgniatana pod ziemię, bo przecież mamy własne IBMowe technologie i procedury. To nic że nasze narzędzia szkodzą klientowi, to nic że po wdrożeniu naszych procedur coś przestaje działać, to nic że klient ma po raz kolejny pretensje, przecież najważniejsze jest zdanie Krysi z gazowni gdzieś w innej części Europy, bo to ona nie znając realiów pracy podejmuje decyzje. Klient ma tylko płacić. Zmiana nazwy z GSDC na CIC to tylko zabieg marketingowy. To co napisał Realia o otoczce pracy wygląda tak samo zarówno w A4 jak i FOC. W FOC ludzie mają do dyspozycji mniej toalet, ale czasami ktoś przyniósł czajnik "na lewo", bo jednak kontrole były rzadsze niż w A4. Obecnie rynek IT bardzo się zmienił. Poza wyższymi płacami, pracowników technicznych traktuje się priorytetowo. Podstawianie świeżych owoców każdego dnia pod nos staje się standardem. Pojawiają się firmy, w których to pracownicy sami wybierają technologie i narzędzia które będą używane, bazując na własnym doświadczeniu i obecnych trendach. IBM podąża jednak własną wizją (niedo)rozwoju. Zarząd nie wie jak funkcjonuje obecny rynek IT. Jeśli ktoś wybiera się do IBM, to odradzam pracę w zespołach technicznych. Mimo wszystko, będę dobrze wspominać swój okres pracy. Miałem przyjemność pracować z bardzo rozsądnymi osobami. Obecnie resztka z nas jest na okresia wypowiedzenia. Nikt już nie wierzy w bajki o zmianach i naprawie sytuacji.

   
Wiktor

Mam wrażenie, że niektórzy potrafią jedynie narzekać.

   
Viacheslav
@Wiktor 07.05.2018 18:51

Leonie, czy w Lidlu tez Ciebie ne chceli ?

   
Pracownik

Oczywiście: każda praca posiada swoje plusy i minusy. Nie zgadzam się jednak z większością opinii na tym profilu. Z pracy jestem bardzo zadowolony. Rzecz jasna dużo zależy od zespołu do którego się trafi ale to, że IBM jest świetnym miejscem pracy należy otwarcie przyznać. Dolne widełki płacowe, które są tu podawane są faktem ale jeśli komuś to odpowiada i godzi się na to - to w czym jest problem? Najlepsza firma IT w której pracowałem.

   
Lord
@JeszczePracownik 28.04.2018 18:57

To ewidentnie działanie katowickiej pseudofranczyzy IBM - PR działa - coś tym nieszczęśnikom pracującym w HR kazali na zebraniu wymyślić w celu poprawy image'u stąd takie wywody w odpowiednim do ich płacy i kompetencji poziomie - dno dna i taka (usunięte przez administratora) niestety. Wizerunek firmy jest żałosny. Dzieci w przedszkolu pilnują się w 2018 roku nawzajem teraz wołając "Ogarnij się". To by się przydało dyrekcji polskiego pseudo IBM Katowice niesłychanie. A mój wpis był tylko kontrakcją dla trolla "Pracownik". Byle by się ktoś nie naciął na te głupoty. Unikać tej murzyniarni.

   
Ciekawy999

Witam Chciałem się zapytać jak wygląda w rzeczywistości praca na stanowisku Młodszy Administrator Systemów IT w IBM? Chodzi mi o konkrety i bez ściemy, mam nadzieję, że ktoś udzieli mi szczerej odpowiedzi w tym temacie, z góry dzięki :)

   
JeszczePracownik
@Ciekawy999 24.01.2018 17:35

Większość czasu poświęcasz na procedury wewnętrzne i wypełnianie dokumentacji. Procedur jest dużo, zmieniają się co roku. Jeśli trafisz do zespołu w którym źle się dzieje, to będziesz robił to samo co twoi koledzy na wyższych stanowiskach i jeszcze dodatkowo wypełniał tony papierów, tyle że za trzy lub cztery razy niższą stawkę.

   
Biedny i głupi

Kiedy widzisz ze koleżanki i koledzy się starają i nic za to nie dostaną, to czy warto się samemu starać i dawać z siebie max? Ktoś sobie zrobił murzyniarnię w środku Europy. Choć przepraszam za powyższe, bo za takie pieniądze jakie firma proponuje przy tym poziomie wiedzy, kompetencji i umiejętności jakie oferują jej w zamian pracownicy, nie jeden murzyn by się nie zhańbił! Na śląskim rynku pracy jest znacznie więcej lepszych ofert, mówię to już jako były pracownik i-bi-ema. A laptopa Lenovo kupicie sobie za różnicę w wypłacie, wcześniej niż po 4 latach pracy, nie jak to ma miejsce w ibm ;) jedyne co fajne to narty i wycieczki latem. Imprezy firmowe sztuczne i słabe. Atmosfera: taki kontrolowany korpo-luz :(((

   
SzefSzefow
@Biedny i głupi 17.04.2018 00:00

Polacy nalozyli na siebie takie ograniczenia, ze powinien to byc przedmiot miedzynarodowych badan psychologicznych. Nawet - i to pamietam pracujac z Republika Poludniowej Afryki - ci slynni "murzyni" po 8h pracy byli nieosiagalni i gdzies mieli maile-asapy 10 minut przed wyjsciem z pracy. A tutaj? Oncalle, prace po nocach, telefony o 16:55 z rzeczami na juz i pieniadze obecnie nizsze niz w RPA.

   
StarszyPracownik

IBM CIC Katowice nie ma nic wspólnego z prawdziwym IBM. Niech nikt nie ma złudzeń, to jest tylko zapożyczona nazwa, taka franczyza -> centrum kosztowe. Plusy: wypłata zawsze na czas, HO, koledzy z zespołu( zalezy, gdzie się trafi) Minusy: wynagrodzenia bardzo odbiegające od propozycji konkurencji, oderwani od rzeczywistości FLM, niekompetentny IncidentMgmt, ... i.t.d, i..t.p. Podsumowując: będąc absolwentem studiów zastanówcie się, czy to jest naprawdę to czego szukacie, dla większości osób po kierunkach niezwiązanych z IT, praca w IBM może okazać się przekleństwem na przyszłość, nie dość, że nic się nie nauczycie, to jeszcze będziecie mieć pracę niezwiązaną z zawodem. Rozwój osoby świeżo po studiach zależy od zespołu do jakiego zespołu się trafi, czy ktoś poświęci jej czas. Podwyżki, kaskady - są na papierze, FLMowie mówią o tym z dumą, czego się nie dostanie, ale prawda jest taka, że po 1,5 roku pracy max 2 lata ludzie uciekają za ponad 1,5 razy tyle co oferuje ibm minimum. Firma maksymalnie proceduralna, czasami odnoszę wrażenie ,ze na urzędzie jest mniej papierkologii, niż w ibm. Jeżeli ktoś spodziewa się pracy z nowoczesnymi technologiami, to nic bardziej mylnego, ibm nie wychodzi poza to co żąda klient, a wbrew pozorom np. niemcy, belgowie są bardzo zacofani technologicznie, co okazuje się dla większości prawdziwym szokiem, ale jest już za późno, bo umowa o pracę jest podpisana ;)... IBM CIC Katowice, to nic innego jak wypozyczalnia pracowników za granice, bo liczy się koszt, czym taniej, tym lepiej, czym mniej ludzi, tym wieksza efektywnosc FLM... Szkolenia wewnetrzne to przeszlosc, nie dosc, ze tych technicznych jest bardzo mało, to jeszcze bardzo trudno sie na nie dostać. wiekszosc dnia pracy w wiekoszosci zespolow BAU, to nic innego jak przebijanie sie tiketami. Jakość, Odpowiedzialność -> te 2 słowa nie mają z Katowickim CIC nic ws;polnego, miedzy innymi dlatego, że kadra menadzerska w części przypadków to osoby nietechniczne, lub w przeszłości technicznie bardzo słabe, a co za tym idzie nie maja bladego pojecia o pracy w danej technologii. Jeżeli ktoś już pracował w innych firmach, to moze go spotkać srogi(nawet bardzo) zawód, bo te 3 literki: ibm, to tylko nazwa, jak wspomniałem na początku. Jeżeli absolwent studiów informatycznych, lub pokrewnych, ma propozycję z ibm, oraz innej firmy, dla własnego dobra, niech wybierze inną firme. Dla osób niezwiązanych z IT: jeżeli szukacie pracy na siłę, to ok, dostać się do ibm na niższe stanowiska bardzo łatwo, trzeba mieć tylko świadomość, ze może to być okres zawodowo stracony.

   
Patrycja

@BUc_1, co masz na myśli pisząc swoją wypowiedź? Jakie masz doświadczenia, jeśli chodzi o pracę w IBM? @ nowy11, rozszerz swoją wypowiedź. O jakie procedury chodzi i dlaczego wymagają akceptacji tylu osób? @Prawda, sprecyzuj bardziej swoją wypowiedź. Dlaczego, jak piszesz trzeba uważać? @potwierdzam, co konkretnie się zmieniło? Uargumentuj swoją wypowiedź. Dlaczego tak uważasz? Jest dużo wpisów odnośnie warunków pracy w IBM z tego co widzę. Natomiast jak obecnie wygląda sytuacja, jeśli chodzi o aktualne oferty pracy pracy? Jak przebiega rekrutacja? Nie zauważyłam, albo przeoczyłam jakieś wypowiedzi odnośnie możliwości rozwoju zawodowego oraz szkoleń, zarówno wdrożeniowych dla nowych pracowników, jak i tych podnoszących kwalifikacje. Czy takie są?

   
nowy11

Bardzo dużo procedur zanim zrobisz 1 rzecz musisz miec potwierdzenie od 40 ludzi złota zasada : wśród wron kracz jak one : )

   
proceduryprocedury
@nowy11 01.04.2018 17:10

Zgadzam sie w 100 %

   
Ostatni

Bylem na poczatku i jestem teraz. Na wypowiedzeniu. Z super firmy o poukladanym ladzie korporacyjnym zrobiono polskie piekielko ukladowiczow. Zastanawialem sie co sie stalo az dotarlo do mnie ze Polacy nie nadaja sie do rzadzenia. Zbyt duzo ludzi bez komprtencji ale skrzywionych w urzedach panstwowych przyszla do IBMa powodjac masowa ucieczke ludzi. Ok 90% ludzi ktorzy pracowali w 2015 roku uciekla stac doslownie. Z tymi ludzmi mamagerami nie da sie pracowac.

   
45latekiamen
@Ostatni 31.03.2018 00:14

o jest straszne, że ludzie tak pozwalają sobą pomiatać!

   
plusy i minusy

Dla osob po studiach, zastanawiajacych sie czy warto wyslac cv do IBM: plusy: - praca z domu - tzw HO, standardowo 2 razy w tygodniu, w roznych teamach moze byc nieco inaczej, ale jest to raczej norma - luz - teraz po freezie trwajacym 3/4 2017 roku jest z tym torche gorzej, ale jeszcze do niedawna norma bylo ze ludzie pol dnia spedzali klikajac na telefonach, teraz jak teamy zmniejszyly sie o polowe jest duzo wiecej pracy, ale nadal 0 nadgodzin (przynajmniej w moim zespole), a ze teraz intensywnie zatrudniaja to sytuacja pewnie wroci co normy. - pracuje juz ponad rok i nie slyszalam zeby ktos narzekal ze musi robic nadgodziny, byc moze to znowu specyfika zespolow z ktorymi mam do czynienia, ale nawet jesli jakies sporadyczne nadgodziny sie pojawia to nie ma problemu z odbiorem ich innego dnia; - nikt nie wisi Ci nad glowa, nie liczy ile czasu spedzasz na przerwie, co w niektorych korpo jest niestety norma - do zespolow pierwszoliniowych (a czasami tez na druga linie) przyjmuja osoby bez doswidczenia i wyksztalcenia w IT, wiec jest to dobra opcja dla osob ktore dopiero zaczynaja. - Jest duzo stanowisk nietechnicznych w service managemencie, wlasciwie wystarczy znajomosc angielskiego i dyplom ukonczenia studiow na stanowiska na poziomie entry level; nie dajcie sie zmylic ogloszeniom o prace - sa pisane na wyrost, jesli macie komunikatywny angielski i skonczyliscie jakiekolwiek studia macie szanse dostac sie na 1 linie albo stanowiska nietechniczne na entry level minusy: -kasa - na poczatku, osoby bez doswiadczeni dostaja zazwyczaj okolo 2300 na reke, dla jednych to malo dla innych duzo, wszystko zalezy od punktu widzenia, z tego co wiem konkurencja daje wiecej, ale konkurencja niechetnie przyjmuje osoby zaraz po studiach, bez wiedzy i umiejetnosci, wola podbierac pracownikow nam. - umowa na czas okreslony - firma standardowo daje pierwsza umowe na 3 miesiace, a kolejna na rok, czesto zdarza sie ze i 3 umowe dstaje sie na rok (bo ta pierwsza to umowa na okres probny wiec sie podobno nie liczy) wiec zdarza sie ze ludzie dopiero po 2 latach i 3 miesiacach dostaja umowe na czas nieokreslony, w porownaniu do konkurencji to bardzo dlugo, wiec jesli ktos rozwaza wziac kredyt np to warto sie zastanowic czy jestescie gotowi czekac tyle czasu na umowe na czas nieokreslony. Kiedys ludzie dostawali umowe na czas nieokreslony juz po 3 miesiacach ale te czasy sie skonczyly i teraz w najlepszym wypadku dostaje sie umowe na czas nieokreslony po roku i 3 miesiacach - chaos - w tej firmie panuje ogromy chaos, jesli ma sie ogarnietego managera to az tak sie tego nie odoczowa, ale po jakims czasie okazuje sie ze wiele kwestii jest zagadka, nie wiadomo jaka jest sciezka awansu, co trzeba zrobic zeby awansowac na wyzszy band albo dostac podwyzke, sa osoby ktore pracuje np jako Team Leader a nie maja tego wogole w umowie i nie dostaly za to awansu ani podwyzki, albo nagle okazuje sie ze zamiast 1 roli masz 3 (a dostajesz jedna wyplate); wiem ze sa osoby, ktore dostaly awans i podwyzke do 2 lat, ale znam tez osoby ktore pracuja 2 lata, zmienily zespol, robia trudnejsze rzeczy a podwyzki ani awansu nie dostaly; IBM na entry level i 1 linie to fajna opcja dla osob, ktore dopiero zaczynaja w IT, ale trzeba sie liczyc z powyzszymi minusami; dla osob ktore szukaja juz pracy na wyzszych stanowiskach to ciezko mi sie wypowiedziec, slyszalam rozne opinie.

   
biorakazdego
@plusy i minusy 05.03.2018 11:16

z Kosmetologi tez biorą

   
Antoni K.

W IBM Katowice wszystko bylo fajnie do czasu dorwania sie polactwa do rzadzenia ~2015/2016. Za czasow zachodniego managementu byla to super firma. Po "polonizacji" firmy mie dla pracy miejsce przeistoczylo sie w tzw polskie piekielko. przepraszam za brak polskich znakow, pisze z Berlina jako byly juz pracownik, zarabiajac dokladnie tyle samo ale w euro :)

   
potwierdzam
@Antoni K. 04.03.2018 16:48

Trzeba przyznać ze dużo się zmieniło

   
JatoJa

Zdecydowanie NIE POLECAM tej firmy, mimo że wielu młodym ludziom na początku wydaje się, że może to być prestiżowy wpis w CV, który warto mieć. Pracowałam 2,5 miesiąca i uciekłam, bo nie wytrzymałam atmosfery, ogólnego chamstwa i tej "zabawy" w pracę. Firma zatrudnia kogo się da, tak naprawdę nie wiedząc jeszcze co z daną osobą będzie chciała zrobić. Podczas rozmów kwalifikacyjnych słyszy się jedno, w rzeczywistości - można robić zupełnie coś innego. Kadra menedżerska jest tak wysoce nieprofesjonalna, że aż szkoda się rozpisywać na ten temat. Ale kto jest bliżej firmy ten wie, że nikt nie jest nie do ruszenia i jednej takiej CUDOWNEJ MENEDŻERKI udało się wspólnymi siłami pozbyć z IBMu (a teraz jest proces... bo się menedżerka zdenerwowała, że ją wywalono). Osoby, które mają być przełożonymi nowych pracowników są zachłyśnięte tym, że mogą być menedżerami, że mają taką nazwę na umowie i że mogą przechadzać się po korytarzach z łebkami zadartymi wysoko do góry. Ale niestety z profesjonalnym zarządzaniem i wsparciem dla swoich kolegów, nie mieli nigdy do czynienia. Przez pierwsze dwa tygodnie odbywa się "pranie mózgów", kiedy to IBM przekonuje nowych kandydatów jak im się poszczęściło, że zostali "IBMersami", jaki to niezwykły zaszczyt i powód do dumy, a także przekonuje by znaleźć w sobie pokorę i szacunek do firmy, bo firma od tej pory jest najważniejsza (nie pracownik, nie jego życie, tylko IBM!). Chciałabym całkiem szczerze przestrzec osoby, które myślą o wybraniu się do IBMu, że nie warto. Ja nawet tego wątpliwego "sukcesu", że wytrzymałam tam 2,5 miesiąca nie wpisuję do CV, bo mi po prostu wstyd. Jeśli macie ambicje, chcecie być szanowani, a przy tym robić coś ciekawego, to NIE IDŹCIE DO IBMu. Pozdrawiam.

   
Prawda
@Ziku 24.03.2018 09:44

Zgadza sie - duzo osób tam zaczyna karierę wiec trzeba uważać

   
anonim

(usunięte przez administratora)

   
nieidztam
@Biedak 01.04.2018 11:38

moglem napisać toyota yaris albo ford fiesta nie o auto chodzi A do corsy nic nie mam

   
ulga

mówiąc wprost . układy układziki. dużo zakompleksonych ludzi frustratów. menagment który się nie nadaje do pracy funkcyjnej brak znajomości gramatyki angielskiej. jak się trafi normalny manager odchodzi z miejsca. nie polecam na poczatek kariery. szkoda że nie można pisać nazwiskami bo nie które osoby to powinny być zwolnione z pracy z miejsca

   
Seb

Hej, jeżeli ktoś byłby zainteresowany pracą w katowickim IBM na różnych stanowiskach to proszę o kontakt: [email protected] . Z chęcią sprawdzę i polecę na konkretne stanowisko jako obecny pracownik IBM. Obecnie poszukiwani są m.in: Tivoli Specialist DB2 Administrator Webshpere Administrator Middleware DevOps Engineer Licence Manager Major Incident Manager Senior Project Manager with German Security Project Manager Pozdrawiam, Sebastian

   
Ziku
@Seb 30.01.2017 09:50

Tak się dorabia w IBM :P Że ja sam o tym nie pomyślałem...

   
Rozczarowana

Firma porażka. Typowe centrum kosztów, nie szanuje sie tu pracownika, ani nie daje się mu możliwości rozwoju. Freezy na wszystko, zero budżetów na szkolenia czy podwyżyki. Praca nudna, niekreatywna, powtarzalna i często bez sensu. Kadra menadżerska z przypadku i bez kwalifikacji.

   
Nick
@NaWypowiedzeniu 03.03.2018 13:57

Za to od ostatniego roku gdy wielu ludzi się zwolniło wreszcie można "zarezerwować szafkę" : - ) Pomijając to, że nie wolno w nich trzymać kawy, herbaty, kubków... i należy co miesiąc klikać w narzędziu żeby ci tej szafki nie zabrali to jednak jest lepiej. Lapka można tam zostawić.

   
Zainteresowany

Jaka jest atmosfera w pracy? Złożyłem cv i czekam może się uda!!

   
aktualny pracownik

Dla osob ktore chca/ chcialy zatrudnic sie w IBM - od kwietnia 2017 trwal freez na zatrudnienia, dlatego nie bylo ofert. Osoby ktore mialy rozmowe na poczatku zeszlego roku mogly nie zostac zatrudnione nie dlatego ze manager nie chcial, tylko dlatego ze firma zablokowala zupelnie zatrudnienia. Od poczatku tego roku freez sie skonczyl, dlatego managerowie czesto odzywaja sie do osob, ktore mialy rozmowy pol roku temu, bo teraz moga juz was zatrudnic. Nie wiadomo tylko do kiedy to potrwa bo jak narazie jest pozwolenie na zatrudnianie w pierwszym kwartale, czyli do konca marca. Miejmy nadzieje, ze historia z zeszlego roku sie nie powtorzy i bedzie mozna normalnie zatrudniac ludzi przez caly rok. Przeczytalam ponizej opinie, ze skoro nie ma ofert to znaczy ze firma nie potrzebuje ludzi - nic bardziej mylnego, praktycznie w kazdym zespole brakuje ludzie, w czasie freezu odeszlo 2/3 osob na moim projekcie - dotyczy to zarowno zespolow technicznych jak i service managementu, wiec jesli jestescie zainteresowani praca w IBM to teraz jest najlepszy na to moment

   
Igor

Wróżbitów nie potrzeba , firma ma się bardzo dobrze. Ktoś inspiruje ludzi do pisania?

   
PreczZkomuna
@AdamS 18.02.2018 01:21

Bedziesz taki kozak i powiesz to kierownikowi w sklepie ruchu w FOC przywodcy antykomunistycznego podziemia ktorego patologia sadowa ktorej bronisz oczerniala i skazywala bez podstaw ?

   
ehhh

ta firma to jeden wielki freeze ;)

   
Marek
@ehhh 18.02.2018 21:12

Do tego fikcyjne rekrutacje....

   
mechaty_klawisz_esc

Czy fakt, że nie zatrudniają nikogo i a ludzie ubywa to pierwsze oznaki wygaszania IBM-a w Katowicach? Czy tylko poszczególnych projektów?

   
Hindus
@mechaty_klawisz_esc 18.01.2018 16:11

To chyba oczywiste. IBM zwalnial na calym swiecie ( 50 tys ludzi ) przyszedl czas i na Polske. IBM Katowice mial przejac caly A4 business park a na jednym nedznym budynku sie skonczylo. Jakikolwiek rozwoj zostal na zawsze zaprzepaszcozny - zapewne polacza katowice z wroclawiem czyli wroclaw przejmnje kontrakty katowickie i taki bedzie final. Byly wielkie plany, gazety telewizje szmpan... Gdzie sa teraz Ci ludzie ? Pochiwali glowy w piasek ? Uszok, buzek, gazeta wyborcza ? Dlaczego nas oklamaliscie ?!

   

Zostaw opinię o IBM - Katowice

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie IBM