Wojtku i tu się zdziwisz, jestem w takiej samej sytuacji jak ty i wielu, ale to nie znaczy że nie wiem jak to działa od podszewki. Nie ma znaczenia czy się z tym zgadzam, ba powiem Tobie że sytuacja związana z tym przetargiem otworzyła mi oczy na wiele spraw które w starym układzie umykały. Ewidentnie widać że UPC zrezygnowało z małych pseudo rodzinnych firemek które nie były w stanie zagwarantować ciągłości pracy w nowej rzeczywistości. To wszystko co było i o czym tu wypisujecie cały czas dotyczy teraźniejszości i przeszłości. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Sam dobrze wiesz jak wyglądało do tej pory zatrudnienie, jedne firmy dawały większy procent technikowi inne mniejszy. Jedne karały tak jak upc inne nie. Oczywiście wśród was techników są osoby na poziomie, które szanują swoją pracę i chcą ją wykonywać jak najlepiej i niezależnie od swojego wykształcenia czy nawet inteligencji. Są także tacy którzy chcą tylko pieniądze i nie myślą ani o miejscu swojej pracy ani o swoich kolegach. Najgorsze ze są również tacy na stanowiskach które wami kierują. Nie macie szkoleń bo waszym "właścicielom" szkoda na nie kasy. Powtarzam, większość z was jest źle wyszkolona nie ma przygotowania do kontaktów z klientem i nie umie się zachować w podbramkowych sytuacjach. Nie będę przytaczał sytuacji, podawał przykładów czy wytykał bo to nie ma sensu. Stawki za pracę dla twojej firmy były/są porównywalne jak w Warszawie. Można się pokusić o sprawdzenie ile zleceń a nawet kodów pracy wykonuje poszczególny technik. Na pewno najlepiej wyjdzie to w dużych miastach z rozległym terenem takich jak Katowice, 3miasto, Warszawa. Może stąd wynikają małe zarobki w takich miastach jak mielec, pabianice, karczew, lublin, września, gniezno i wiele innych. Może wynika to z tego że ktoś z waszych pryncypałów stwierdził że wystarczy wam tylko 2kpln skoro jest to biedny region z dużym bezrobociem. Narzekacie na ten Nplay ale opinie o nim macie z jakiego źródła? Waszych zagrożonych groźbą utraty dochodu pracodawców? Portalu typu Gowork gdzie udziela się kilkadziesiąt osób z których kilku pracowało w "nplay" a tak naprawdę w firmie Consys? Sfrustrowanych tym że nie dostali wypłaty na czas a szef pojechał na wakacje? Czy teraz to się zmieni? Firmy pracujące dla Nplay powinny być zobligowane do płacy minimalnej, czy w umowach z nimi Pan GG zawrze taką klauzulę? Nie wiem. Przecież osoby decyzyjne w UPC musiały mieć rzetelne gwarancje żę Nplay który de facto nie posiada instalatorów da radę bezproblemowo przejąć cały teren. Jak Ci się wydaje jak je zdobył. Jak myślisz jak wrogowie walczący o byt i przetrwanie przez ostatnie kilkadziesiąt miesięcy, którzy najchętniej podstawili by sobie nogę dla tych kilku srebrników więcej stali się wspólnikami? Jak oni połączyli siły z Nplay, i jak myślisz kiedy, w walce z zewnętrznym ( brzydko pisząc - skośnym ) wrogiem? Może ktoś przepychał Nplay i Taurus, może ktoś wziął w łapę ale kto? w liberty ? w UPC polska ? Nie wiesz tego , ja tego nie wiem i są to tylko plotki. Prawdą jest że UPC wie ile potrzeba na nowych warunkach kasy na objęcie całego terenu i wie kogo na to stać. Może gdyby taka ES, Damp, czy ART jako konsorcjum na rozmowach położyli wyciągi z kont na łączną sumę kilkunastu milionów to może oni by przeszli. Ale nie przeszli, przeszedł Nplay. Teraz trzeba się tylko zastanowić dla której z tych 4 firm pracować.( Tak 4 - es,damp,art,consys). Tworzą jedną strukturę i w jednym miejscu, takie wieści z frontu wiatr niesie. Jeśli tak będzie to najprawdopodobniej wypracują jedną stawkę po to żeby nie było rotacji pracowników i niezadowolenia "bo on ma lepiej". Na pewno będą ci zasłużeni z dodatkiem ale będą trzymali to głęboko w tajemnicy. Słyszałem że nabór niezależnie do której firmy ( na który teren ) prowadzi jedna i ta sama osoba. Jeśli tak jest prawdopodobnym jest to co przyniósł wiatr. Czy będzie lepiej ? Nie wiadomo, czas pokaże.
W UPC także wszyscy się boją, boją się że zostaną zredukowani. Koordynatorzy, kierownicy projektów, kontrolerzy jakości, nawet kierownicy. Większe szanse mają ci w centrach. Ale lublin na pewno poleci i pewnie kilka innych biur też. Życie.
do byłypracownikUPC
Wydaje mi się że Polskie czy unijne prawo jest tak restrykcyjne w wielu kwestiach związanych z takim typem działalności że UPC nie chce mieć jakiegokolwiek innego powiązania jak przetargowy wybór i umowa ramowa. Dzięki temu ograniczą wiele kłopotów sobie. Obecne firmy w ogóle się tym nie interesowały albo bagatelizowały wiele spraw, ciekawi mnie to czy Nplay będzie taki sam czy nie. Łatwo się tego technicy dowiedzą bo będą musieli podpisać stos klauzul które wydadzą się im bzdurne. Nawet gdyby chciało się pomóc takiej firmie, to się nie da. Nie uda się dotrzeć np. do Pana GG aby przedstawić alternatywną wizję. Dotrzeć można tylko do tych lekko pod nim, ale oni storpedują poczynania osoby z zewnątrz. Zresztą to zrozumiałe, a nuż taki Pan GG stwierdzi że to lepszy