Jako że mój wpis się nie pojawił lub zniknął popełnię go ponownie i mam nadzieję że w takiej samej formie lub rozszerzonej. Jeśli był usunięty z jakiś powodów … informuję pracowników GOWork że informacje zawarte w moich wpisach są jawne i dostęp do nich mają wszyscy posiadacze komputera z łączem oraz karty kredytowej tak więc nie łamię regulaminu strony.
Wally wyraziłeś …opinię .. której ( tak uważam ) nie jesteś w stanie poprzeć sensownymi argumentami. Rozumiem że może nie podobać się Tobie kto i jak został wybrany na podwykonawcę UPC, ale przecież te informacje jeszcze nie zostały ogłoszone. Domyślam się też że możesz sam być lub być związanym z jednym z oferentów który został odrzucony. Możesz być także pracownikiem UPC któremu wybory się nie podobają. Itd. To naprawdę nie ma znaczenia….
Ferujesz wyroki ale najprawdopodobniej nie wiesz jak to się odbywa albo wiesz, tylko jesteś ”skrzywdzony”
Wspomniałeś o firmie NPLAY.
Tak, firma ta na pewno będąc już po słowie z UPC Polska ( nie wiem tego, to moja opinia - rozmowy rozpoczęły się przed wrześniem 2013roku ) dnia 5.03.2014 w trybie art. ART. 529 § 1 PKT. 4 KSH ( kodeks spółek handlowych) podzieliła się na TELCO i NPLAY- wszystko zgodnie z prawem.
I TELCO zostało sprzedane do UPC wnosząc niespełna 20tyś HP. Kwota odstępnego nie powinna nikogo interesować, ale jeśli są osoby które uważają że była za dużą to najprawdopodobniej nie zastanowiły się nad realiami. UPC nie kupiło technologii, nie kupiło obszaru, nie kupiło bazy danych klientów. UPC kupiło „ALTERNATYWY tych KLIENTÓW” i może dlatego wydawać się że przepłaciło. Mogę się założyć że żaden klient TELCO nie będzie miał przedłużonej umowy na warunkach obecnych a ceny usług zrównają się z cenami UPC.
Jeśli ktoś uważa że jest to złe to także się myli. Każdy właściciel chce zarabiać pieniądze i do tego dąży. Jeśli potrafi zrobić to w zgodzie z obowiązującym prawem to chwała mu za to.
Wspomniałeś Wally że pan G. wałki trzepie nadal w UPC. Proste myślenie. Ja osobiście wolał bym sprzedać firmę za mniej ale zagwarantować sobie na mocy umowy gwarancję pracy na jakiś czas. Miałbym nadzieję że jak najdłuższy. Jak posłucha się opinii, komentarzy, doda dwa do dwóch to się okazuje że technik dostaje nie mniej niż 4000zł netto, a jest ich w Polsce kilkuset. Do tego technik dostaje jakąś część tego co wypłaca UPC. Myślę że nie więcej niż 60%.... Prosto licząc UPC wydaje miesięcznie kilka milionów na działalność związaną z utrzymaniem i podłączaniem swoich klientów.
Reasumując ten wątek, Pan G więcej zarobi na gwarancjach niż na sprzedaży firmy Telco. I to jest właśnie prawidłowe prowadzenie biznesu. Umiejętność podejmowania prawidłowych decyzji, znalezienia się w odpowiednim miejscu i czasie, i co najważniejsze perspektywiczne spojrzenie pozwoliło osiągnąć cel który założył pewnie kilka lat temu.
Można zazdrościć, nienawidzić, opluwać. Tylko po co ? Nie lepiej wyciągnąć wnioski?
Wracając do tematu podziału spółek i ich zarządzania… dziwię się że jeszcze nikt nie próbował wspomnieć żę „NPLAY to krzak na kajmanach”.
Ale to prawie prawda… 100% udziałowcem NPLAY jest firma ROCPARK HOLDING LIMITED zarejestrowana na Cyprze. Czy to grzech? Jak najbardziej nie… to kolejny dowód na to Ze Pan G. ma wiedzę i myśli. Po co ma płacić w Polsce podatki jak może zgodnie z interpretacją indywidualną IPPB2/415-391/11-2/MS z dnia 20 czerwca 2011 r mieć nieoprocentowane dywidendy na Cyprze. A to że ma kartę płatniczą/kredytową jakiegoś tam banku to go chyba to nie obchodzi. A wszystko zgodnie z prawem na mocy umów o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Czy oni są źli? Ja twierdzę że nie! Dbają tylko o swoje.
Najłatwiej twierdzić że my jesteśmy cacy a oni nas gnębią. Ale spójrzmy na tych ciemiężonych. Nie słyszałem żeby jakaś obecna firma podwykonawcza nie stosowała kar finansowych dla swoich pracowników, kar które na mocy umów ramowych dostaje od UPC. Czy to jest zgodne z prawem ? Absolutnie nie, ale Ci właściciele nawet o tym nie wiedzą pewnie… Zaraz się wspomni że to nie pracownicy tylko podwykonawcy. To odpowiem tylko że bez odpowiednich umów o współpracy także nie można ukarać, a z odpowiednimi umowami określającymi cały zakres działalności okazuje się że to już nosi znamiona pracy etatowej i także jest karalne.
Tak wyliczać można bardzo dużo przywar obecnych firm podwykonawczych i okazuje się że taki NPLAY to kryształowy jest.
Proszę więc o odrobinę wysiłku, zdobycie informacji i wyciągnięcie rzetelnych wniosków a okaże się że głowa powie coś innego niż podpowiada serce.