LIP
11

Kucharz – fachowiec poszukiwany w Toruniu

Toruń to stolica województwa kujawsko-pomorskiego i jednocześnie ośrodek gospodarczy, kulturalny, naukowy oraz akademicki. Z uwagi na niezwykle bogate dziedzictwo historyczne oraz kulturowe jest to również ważny punkt na turystycznej mapie Polski, co znajduje przełożenie na rozwój infrastruktury gastronomicznej. Nie bez powodu zatem kucharz to jedna z najbardziej poszukiwanych profesji w mieście.

W Toruniu brakuje wykwalifikowanych kucharzy

Badanie Barometr zawodów przeprowadzone na przełomie III i IV kwartału 2016 r. pozwoliło określić, na jakich specjalistów w 2017 r. będzie największe zapotrzebowanie na toruńskim rynku pracy. Kucharz znalazł się wśród zawodów deficytowych, co da się w bardzo prosty sposób uzasadnić. Chodzi oczywiście o pieniądze. Przeciętne zarobki toruńskich kucharzy mieszczą się w przedziale od 1900 zł do 2500 zł brutto – tylko niewielka część osób pracujących w tym zawodzie może liczyć na uposażenie powyżej 3000 zł. Oczywiście ostateczna wysokość pensji jest zdeterminowana wieloma czynnikami takimi jak m.in. doświadczenie pracownika czy możliwości finansowe zatrudniającego go pracodawcy.

Jakie obowiązki ma kucharz?

Oferty pracy w Toruniu dla kucharzy są, jednakże kandydaci często podkreślą, że wymagania stawiane przez poszczególne firmy nie są adekwatne do proponowanych warunków płacowych. Zwłaszcza że wykonywanie omawianego zawodu wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Zakres obowiązków kucharza jest bardzo szeroki. Składają się na niego czynności takie jak m.in.:

  • przygotowywanie potraw,
  • ustalanie menu lokalu gastronomicznego bądź innego zakładu zbiorowego żywienia, np. stołówki w szpitalu czy w zakładzie pracy,
  • wybór naczyń i sprzętów do podawania dań,
  • nadzorowanie pracy pozostałych osób zatrudnionych w kuchni,
  • racjonalne zarządzanie składnikami w oparciu o przeznaczony na ich zakup budżet,
  • ustalanie wzorca doprawiania i czasu przygotowywania poszczególnych potraw,
  • udzielanie klientom informacji gościom składników używanych w potrawach.

Jak zostać kucharzem?

Należy ponadto pamiętać o tym, że droga do zostania kucharzem nie jest łatwa. Podstawowym warunkiem jest zdobycie odpowiedniego wykształcenia. W Toruniu umożliwiają to m.in.:

  • Centrum Kształcenia Gastronomicznego,
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa Rzemiosła i Przedsiębiorczości przy Zakładzie Doskonalenia Zawodowego.

Poza tym zawód kucharza wymaga nieustannego szlifowania umiejętności i podnoszenia kwalifikacji. Trzeba być na bieżąco, ponieważ trendy w branży gastronomicznej nieustannie się zmieniają. Niezbędna jest zatem gruntowna wiedza o najnowszych kierunkach kulinarnych i potrawach z różnych stron świata.

Tags:


Dodaj komentarz

Nie będzie opublikowany na stronie.