Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Promedica SA

Pracowałeś w firmie Promedica SA i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Johanna108 - 2014-05-09 16:11:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam, Z Firma Promecica24 współpracuję dwa lata, i co moge powiedzieć.
Przede wszystkim Firma jest stabilna i dba o Opiekunki, natomiast zarobki są bardzo słabe.
Firma jest dobra na start, potem raczej szuka się innej która od razu płaci duzo więcej.
Firma Promedica 24 jest wypłacalna ogólnie POLECAM!
zdjecie uzytkownika
Jola07 - 2014-05-10 19:14:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [eku2 - 2014-03-10 09:25:08]:
Planuje wyjazd jako opiekunka ,zostalam zaproszona na rozmowe kwalifikacyjna do PM24 ale po opiniach odwolalam , prosze o namiary na solidna i wmiare uczciwa firme

zdjecie uzytkownika
Jola07 - 2014-05-10 19:17:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Prosze o namiary na sprawdzone firmy
zdjecie uzytkownika
zatrudniona - 2014-05-22 14:06:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ja byłam już na kilku wyjazdach z tej firmy i ogólnie nie jestem zadowolona. Faktem są wypłacalni, ale kontrakty i wynagrodzenia są dosyć słabe. Jestem na etapie szukania innej pracy.
W każdej rodzinie, w której jestem mam prace ogrodowe i jeszcze życzenia o lepszym języku i wymogu prawa jazdy, a stawka wynagrodzenia pozostaje taka sama, pomimo w miarę dobrych referencji od rodzin, jakie się otrzymuje.
Gdyby nie to duże bezrobocie w Polsce, wątpię, czy w ogóle odważyłabym się wyjechać.

zdjecie uzytkownika
adelka - 2014-06-19 20:17:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
wszystko jest ładnie pięknie na rozmowach w firmie jestem pierwszy i OSTATNI raz w pracy od nich -na miejscu zastałam zupełnie co innego ,dzięki temu ze znam dobrze niemiecki to poradziłam sobie z rodziną-nie polecam tej firmy
zdjecie uzytkownika
tango - 2014-06-20 02:41:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a właściwie jest szansa na przyjęcie się do Promedici bez znajomości języka? czy to warunek konieczny?
zdjecie uzytkownika
nieznany - 2014-06-23 11:15:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jest szansa na przyjęcie do promedicy24 z bardzo słabą znajomością języka, ale firma wtedy wylicza bardzo niską stawkę wynagrodzenia albo firmy oferują kurs połączony z opieką i nauką języka, w innej firmy trzeba płacić za taki kurs.
Ogólnie też wszystko zależy na jaką rodzinę się trafi, jak na porządną to można się już szybciej na czasie pracy nauczyć języka.
Ogólnie jestem tymi ofertami pracy od tej firmy zrażona, byłam już w 3 rodzinach, pierwszy pobyt- kiepska rodzina, drugi- bardzo fajna rodzina i podopieczni i sąsiedzi, a teraz mam z tej firmy słabą rodzinę i już jestem na etapie szukania nowego zlecenia. Najgorsze jest to, ze gdziekolwiek się trafi, to i tak taka sama stawka wynagrodzenia wyznaczona od firmy, a jak przeszłam ze znajomości przeciętnej w komunikatywną to przyznali mi tylko premii 2 euro, nie wiadomo co robić z taką firmą???
zdjecie uzytkownika
D - 2014-06-27 12:28:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ŹLE BARDZO ŹLE JAKO FACET NIE MIAŁEM ŻADNEGO WSPARCIA OD FIRMY I MY ZA WSZYSTKO JESTEŚMY TAM OBWINIANI
zdjecie uzytkownika
zawiedziona - 2014-06-30 13:17:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
JEZELI MÓJ WPIS KOMUŚ POMOZE -TO PRZECZYTAJ ....nigdy z PROMEDICA !!!!!!!!!! OBIECUJĄ WSZYSTKO ŁADNIE PIĘKNIE A NA MIEJSCU JEST ZUPEŁNIE INACZEJ !!!!!!!!POPROSTU NAS OSZUKUJĄ BYLE ZNALEŻĆ NOWYCH DO PRACY [HARÓWKI ]ZA PSIE GROSZE NAJLEPIEJ 24 GODZ NA dobę rodzinka niemiecka by chciała zeby nie było nawet zadnej pauzy bo akurat ich ukochana mamuska lub papa moga cos potrzebowac i w nocy wstawac -poprostu horror-ODRADZAM STANOWCZO I ZDECYDOWANIE PROMEDICA !!!!!!!!!!!!!!!!OMIJAJCIE SZEROKIM ŁUKIEM ICH !!!!!!!!!!!11
zdjecie uzytkownika
tango - 2014-06-30 16:22:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [zawiedziona - 2014-06-30 13:17:40]:
w niemczech traktują polaków tak jak my ludzi ze wschodu, czyli starają się wykorzystać maksymalnie za małe pieniądze
zdjecie uzytkownika
Jaqui - 2014-07-01 14:53:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [nina - 2014-02-16 16:08:21]:
Pani Nino,
chciałabym Pani zadać kilka pytań w sprawie pracy.
Czy możemy się jakoś skontaktować?

Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
gessler - 2014-07-01 19:37:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Jaqui - 2014-07-01 14:53:31]:
nie można tego załatwić od razu tutaj na forum ? może innym również przydadzą się niektóre informacje o które chcesz zapytać
zdjecie uzytkownika
paola - 2014-07-10 00:51:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [evvka14 - 2014-02-11 20:50:51]:
NIE JEDZ Z TEJ FIRMY (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
paola - 2014-07-12 15:02:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [nina - 2014-02-16 16:08:21]:
Odpowiedzialam na tresc zapytania osoby,ktora wachala się co do wyjazdu z firma Promedica.Moja wypowiedz została usunieta przez moderatora pomimo tego,ze nie było w niej zadnych obelg tylko prawda..tak postąpiono ze mna.I teraz pytanie.....dlaczego...bo co...?Inne wpisy były bardziej niekorzystne a ukazaly się na forum.Wiec o czym to swiadczy.A o tym, ze moderator nie ma prawa tego robic..chyba ,ze jest związany z firma.Jedzcie dziewczyny...na wioski...do bardzo ciężkich przypadkow i mowcie później ,ze jest ok...tak wlasnie postepuja wyrachowane polskie opiekunki...bez godności i szacunku.Z desperacji pograzaja inne porządne dziewczyny,ktore naprawdę pracują z sercem i oddaniem.A te inne siedza po pol roku ,bo nie maja gdzie mieszkac...ustawiają wszystko...pija i jest ok.Powodzenia..i przyjmujcie dalej alkoholiczki..i desperatów.
zdjecie uzytkownika
Zimermann I. - 2014-07-14 10:01:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
"... Pojawia się coraz więcej agencji, polskich i niemieckich, które pośredniczą w załatwianiu pracy w charakterze opiekunki. Może to jest jakiś sposób na normalizację w tej branży?

– Problem polega na tym – i o tym się nie mówi – że polsko-niemieckie agencje pośrednictwa pracy często wykorzystują luki prawne między dwoma krajami. Panie są zatrudniane na umowę-zlecenie w Polsce i wysyłane na tzw. delegacje za granicę. Zazwyczaj dostają około 1.000 euro netto za miesiąc. Według niemieckiego prawa pracy osoby, które są wysyłane za granicę (tzw. Entsendung) powinny dostać minimalną stawkę za godzinę. Od 1 stycznia 2010 stawka minimalna w branży opiekuńczej wynosi 8 euro/h w Niemczech Wschodnich i 9 euro/h w Niemczech Zachodnich. Poza tym kobiety często mają w umowach zakaz wypowiedzenia umowy o prace np. przez pierwsze dwa miesiące. Ale jeśli rozwiążą stosunek pracy, to są zmuszane do zapłacenia kary za ten czas. Tymczasem warunki pracy czesto nie są adekwatne do rzeczywistości, o czym wspomniałam wcześniej. Niestety opiekunki rzadko decydują się na podanie agencji do sądu, choć chciałabym je do tego gorąco zmotywować. Poradnictwo i wsparcie w tym kierunku prowadzą związki zawodowe w Niemczech. Niestety, ze strony władz państwa polskiego obserwuję postawę obojętną, a nawet ciche przyzwolenie na tego typu sytuację, gdyż polskie kobiety swoją ciężką pracą ratują budżet państwa polskiego wysylajac rodzinom pozostajacym w domu pieniadze.
...... – Większość kobiet porównuje swoje zarobki z zarobkami w Polsce odnosząc się do ich ciężkiej sytuacji materialnej sprzed migracji. To porównanie pomaga im zredukować cierpienie z powodu wykonywania ciężkiej, ważnej, ale właśnie często niedocenianej pracy.Doskonale widać to na przykladzie umów, jakie zawierają one z pracodawcami. Wraz z podjęciem pracy polskie opiekunki przejmują samodzielnie odpowiedzialność za obcą osobę będącą w ciężkim stanie zdrowotnym. Poprzez wspólne zamieszkiwanie z klientami i brak uregulowań prawnych stosunku pracy, ani czas pracy ani zakres obowiązków nie jest określony. Polskie pracownice przebywają wiec z klientami miesiącami czy nawet latami: poznając ich potrzeby i potrafiąc je zaspokoić stają się poprzez to idealnymi opiekunkami. Taki „full-service” nie jest oferowany nigdzie na rynku pracy. Nawet, jeśli układy z pracodawcą mają charakter rodzinny i panie czują się akceptowane, nie można zapominać o tym, że w dalszym ciągu są w pracy. To narzucanie układów rodzinnych ze strony pracodawców prowadzi do stopniowego poszerzania zakresu obowiazkow w ramach „przyslug dla rodziny”. W ten sposob kobiety te są zmuszane do wykonawania dodatkowych zadań, które nie mają nic wspólnego z ich pracą opiekuńczą, co jest jeszcze większym wykorzystaniem kobiet w ramach tego nieformalnego stosunku pracy. Niepewność, brak wystarczającej znajomości języka, potrzeby materialne, powodują, że panie boją się często być asertywne i bronić swoich praw. Poza tym, bycie do dyspozycji 24 h na dobę dla obcej osoby powoduje, że kobiety te zwyczajnie nie mają czasu, aby skoncentrować się na własnych potrzebach. Często postrzegane są przez pryzmat ich funkcji zawodowej: są opiekunkami, a nie osobami, które mają swoje potrzeby, słabości, czy zachcianki. W konsekwencji panie ponoszą szkody psychiczne i emocjonalne, pojawiają się uczucia złości, duszności, ciasnoty emocjonalnej oraz poczucie straconego czasu – czasu przeznaczonego dla innych – , w którym nie mogły być realizowane ich własne projekty życiowe. ....
.... pracują tygodniami czy miesiącami jako opiekunki osób starszych, mieszkają z nimi w jednym mieszkaniu lub domu i są do dyspozycji swoich pracodawców przez 24 godziny na dobę. Nie mają żadnych umów pisemnych, tylko ustne. Zarówno zadania, jak i czas pracy opiekunek nie są wyraznie określone, nie ma więc wyznaczonej granicy między czasem pracy a czasem wolnym. Zarobki wynoszą najczęściej do 1.200 euro miesięcznie, co biorąc pod uwagę czas gotowości do pracy, wychodzi około 3 euro na godzinę..... "
zdjecie uzytkownika
tango - 2014-07-14 13:12:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Zimermann I. - 2014-07-14 10:01:00]:
rzeczywiście jeśli chodzi o luki w prawie to są one bardzo widoczne, ale póki co nie wydaje mi się, aby ktoś się tym skutecznie zajął. A na Zachodzie Polki są bardzo cenione za to, że to naprawdę dobre pracownice, a płacić wcale im dużo nie trzeba...
zdjecie uzytkownika
adelka - 2014-07-14 19:52:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mam pytanie czy ktoś pracował w firmie Abona 24
zdjecie uzytkownika
zawiedziona - 2014-07-14 19:56:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Zarówno ja jak i moje znajome stanowczo odradzają firmę Promedica !!!!NIGDY NIGDY WIĘCEJ -JEDEN RAZ MI WYSTARCZYŁ ABY ZAKOŃCZYĆ Z NIMI WSPÓŁPRACĘ !!!
zdjecie uzytkownika
Gosia - 2014-07-19 10:57:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
FIRMA PROMEDICA24 AKURAT MNIE DALA SZANSE NA PRACE ;CHOC MOJA ZNAJOMOSC NIEMIECKIEGO BYLA NIKLA . Dostalam oferte ,klient mnie zaakceptowal.rodzina polubila i tak zostalam w niej az 4 LATA. jESTEM ZADOWOLONA Z PRACY W PROMEDICE24.WYNAGRODZENIE JEST NA CZAS I ZGODNIE Z UMOWA.
zdjecie uzytkownika
Wolin - 2014-08-04 13:09:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się co konkretnie zapisać w miesięcznym oświadczeniu o przebiegu świadczonych usług w Polsce dla Promedica? To załącznik nr 2 do umowy. Właśnie kończę z nimi współpracę. Uważam, że spokojnie na rynku można znaleźć firmę która pobiera dużo niższą prowizję od należnego nam wynagrodzenia za ciężką pracę.
zdjecie uzytkownika
Kam - 2014-08-09 11:35:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hej, a czy ktoś z Was był w Wielkiej Brytanii z tą firmą?
zdjecie uzytkownika
maka - 2014-08-14 09:46:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Kam - 2014-08-09 11:35:28]:
Hej. Ja też jestem zainteresowana wyjazdem do UK. Boję się trochę tych opinii na forum, ale przecież ostatecznie są umowy, to muszę wiedzieć co podpisuję.
Stawki rzeczywiście mają niskie (1000 funtów na m-c)ale fundują podróż tam i z powrotem, kurs bezpłatny itp.
Odezwij się do mnie na rugby44@op.pl to pogadamy.
zdjecie uzytkownika
lana - 2014-08-14 15:28:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Wolin - 2014-08-04 13:09:31]:
moim zdaniem wręcz przeciwnie - ciężko znaleźć jest lepszą od Promedici obecnie firmę przez którą załatwić sobie można pewną pracę w opiece nad osobami starszymi po za granicami Polski. Jeżeli chodzi o na przykład o rynek niemiecki to już nie wyobrażam sobie pracować przez firmę inną niż Promedica. Tyle się teraz słyszy o ludziach, którzy wyjeżdżają na zachód i zanim się jeszcze rozpakują to już muszą wracać, bo albo pracy brak albo warunki gorsze niż można się było tego spodziewać. Po za tym Promedica bardziej niż opiekunek szuka obecnie ludzi z dobrym językiem obcym (niemieckim czy też angielskim) na stanowiska specjalistów do spraw kontaktu z zagranicznym klientem. Widocznie ludzi do opieki jest cała masa, a nie ma kto się już nimi zajmować po za granicami kraju. Dobrze, że dbają o ten komfort w Promedice
zdjecie uzytkownika
mix - 2014-08-19 23:26:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [lana - 2014-08-14 15:28:38]:
Naprawdę ~ lana~ rozbawiłaś mnie do łez. Czy ty aby napewno pracujesz jako opiekunka? To akurat, że ktoś wraca zanim się rozpakuje zdarza sie w każdej firmie, bo każda firma ma w nosie w jakich warunkach pracujesz, ważna jest tylko prowizja którą otrzymuje. Różnice są tylko w płacy dla opiekunek a tu Pramedica wiedzie prym i płaci najniższe stawki. A że z niewolnika nie ma pracownika jest wiadomo nie od dziś. Dobrze zmotywowany pracownik nigdy źle o chlebodawcy nie mówi.
zdjecie uzytkownika
andzia - 2014-08-21 17:11:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [zawiedziona - 2014-06-30 13:17:40]:
jezdziłam z promedyca24 niewiem czy ktos zauwazył ze oni płaca prawie rzadne składki nawet na chleb na emeryturze niewystarczy
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Promedica SA
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x
Konkurs fryzjerski