brak logo

Zakłady Mechaniczne "Tarnów" S.A.

Tarnów

Opinie o Zakłady Mechaniczne "Tarnów" S.A.

close 2013-09-05 14:12
Wszyscy w tej firmie są podporządkowani zachciankom prezesa, od góry do dołu. Jeśli ktoś ma inne zdanie to jest piętnowany. Prezes nie ma pojęcia o podległej mu produkcji, jest zaściankowy. Płace dla pracowników są głodowe, nawet po 20 latach pracy. Jest tam wiele niezdrowych układów i ogólnie rządzi NEPOTYZM. Zdecydowanie odradzam, jeśli ktoś myśli o rozwoju.
11
Jurczak 2014-09-20 19:21
Praca fajna choć zarząd nie ma pojęcia co wyprawiają pracownicy. Niekompetencja sięga dna. Nie polecam firmy. Kierownicy zatrudniani po linii partii i kumoterstwa.
6
outsider 2014-12-10 16:07
Idealne miejsce na 1 pracę.
Można się dużo nauczyć szczególnie od innych pracowników.
Duża papierologia, duża niekompetencja kadry menadżerskiej, zazwyczaj ludzie bez pojęcia zarówno technicznego jaki i menadżerskiego.
Nie ma wielkiego ciśnienia.
Dla studenta (inżyniera) bez doświadczenie po okresie próbnym można dostać 2,5 - 3 brutto - dla człowieka z ulicy.
Super praca dla ludzi w wieku 50+.
Nie orobisz się i nie zarobisz:)
3
FormerWorker 2015-01-19 18:10
Pracowałem w tej firmie chwilę czasu, ogólnie ogromne OBRowskie układy, kierownictwo nadymane i zastraszające pracowników, mistrz robiący zdjęcia pracownikom jeśli ze sobą rozmawiają, kierownik wydziałowy gnojący wszystkich wokół, a to wszystko za parę złotych, na początek celem zahartowania dobra robota, potem już nie.
5
nx 2015-09-17 09:22
Dokladnie kadra menedzerska bez kompetencji, szukają pracownikow juz ze 2 lata gdzie w tym czasie nawet prywaciarz zatrudnilby byle kogo z ulicy, przeszkolil i mialby pracownika, ale coz sektor publiczny wiec nie ma tu co wymagac od nich jakichkolwiek kompetencji teraz szukaja np informatyka( dokladnie rok) w tarnowie nie brakuje informatykow z kompetencjami ktorych wymagają ale byc moze brakuje doswiadczenia czy jakiejs innej umiejetnosci wiec od razu odpadasz, ale niech sobie szukaja, nawet za 10 lat nie znajdą.
1
janek 2015-10-13 14:24
CIĄGAJĄ PO ROZMOWACH O PRACĘ A PÓŹNIEJ ZERO ODZEWU.. DZIWNE UKŁADY, WYKORZYSTYWANIE MŁODYCH ZA NISKĄ PŁACĘ- NIE DZIW ŻE MAŁO NIE UPADLI !!!
2
Enter 2015-10-27 20:10
Zmt niedługo osiagnie dno totalny chaos
2
Enter 2016-01-01 22:21
@La chyba za dużo czytałeś o ZMT media i propaganda widać działają na ludzi którzy nie znają sytuacji od wewnątrz. Choćbyś miał 20 lat doświadczenia, znał się na robocie to i tak będziesz tylko zwykłym robolem chroniącym tylek swojego nie mającego pojęcia o niczym przełożonego. Oczywiście za marne grosze.
2
ha ha 2016-01-04 09:45
No cóż Zakłady dobre jeżeli nie masz doświadczenia i chcesz się czegoś nauczyć, bo potem jednak brak perspektyw na rozwój, robisz w kółko jedno i to samo. Kierownik rozlicza cię z czasu siedzenia przed kompem a nie z terminów, masz siedzieć i klikać reszta jest dopiero na drugim miejscu. Od dwóch lat zero podwyżki, zero premii. Rotacja duża, ludzie odchodzą po 2 do 4 lat, a niektórzy nawet po 18 latach odeszli bo nie ma się na lepiej. Nie polecam jeżeli ktoś chce się rozwijać
2
z 2016-01-07 15:57
Atmosfery nie ma. Kmiotki do roboty, a jak nie Ty to kolejny. Zero szacunku do pracownika.
4
CNC016 2016-01-12 11:53
Są jakieś przyjęcia???? Poprzez co najlepiej się tam dostać. Bo jakoś maili to oni raczej nie czytają???!!!
4
CNC016 2016-01-18 20:44
Warunki to mają jak wszędzie, czyli min. no w porywach do ~~1950 brutto.
To akurat wiem od znajomego który tam pracował i sam odszedł bo się podwyżki nie mógł doprosić. A ja chciałbym się gdzieś zaczepić i czegoś nauczyć.
1
@CBR 2016-02-01 19:29
Witam. Niedawno ukończyłem staż w Centrum Badawczo Rozwojowym w ZM Tarnów. Muszę się wypowiedzieć w samych superlatywach. Masa młodych konstruktorów pracujących w wyremontowanych pomieszczeniach na nowym sprzęcie i najnowszym oprogramowaniu. Byłem bardzo zadowolony gdy w pierwszy dzień przypisano do mnie konstruktora i dostałem ciekawe zadanie, które pod jego okiem realizowałem przez 6 tyg. Atmosfera bardzo przyjazna, bardzo ciekawe zarządzanie. Pracownicy są zadowoleni z pracy, nie ma problemu z dofinansowaniem szkoleń. Kolega który tam pracuje zarabia 5500 br ale jest tam jednym z lepszych. Polecam CBr szczególnie na początku swojej kariery.
Wiem że w części produkcyjnej nie jest już tak całkiem różowo, nie wiem jak zarobki bardziej chodzi o atmosferę i zarządzanie ludźmi.
4
Bomba 2016-03-02 20:55
Muszę się zgodzić z większością powyższych tez.
Niekompetencja zarządu w sprawach produkcji jest wielka. Jedyny plus prezesa to umiejętność ściągania funduszy na remonty i maszyny. Rzeczywiście przeprowadzono remont biur i hal produkcyjnych (nie koniecznie dobrze),ale jest ładniej. Zakupiono nowe maszyny niekoniecznie dopasowane do produkcji. Jest się czym pochwalić na zewnątrz z czego korzysta zarząd by pokazać jak wspaniale wydał pieniądze których nie zarobił . Co do pracy to atmosfera jest jak powyżej pisaliście ,ale to zasługa pracowników niskiego szczebla.Wypłaty wypłacane regularnie oscylujące przy najniższej krajowej. Wyjątkiem CBR gdzie duża grupa młodych po studiach zaczęła się zwalniać hurtem wymuszając na zarządzie uznanie ich za ,,specjalistów" i podniesienie płac. Inne zdanie o ich zdolnościach ma dział produkcji gdzie starsi pracownicy szydzą z większości dokumentacji jaka dociera z CBR oraz niektórych konstruktorów uważających się za bóstwa o niepodważalnych kompetencjach. Zakład idealny na pierwszą pracę -nauczą za darmo,poniosą koszty wadliwej i zepsutej produkcji,zepsutych maszyn itd.
Mało ważne jakie masz wiadomości, zdolności jak wypadniesz dobrze na dzień dobry to masz prawie pewne przyjęcie.
2
Krzys 2016-03-19 23:22
Praca w ZMT to totalna porażka pomimo wspaniałem hisorii, jaką posiada ten zakład. Zarząd w obecym składzie jest przedłużeniem prezesa. Jeśli chodzi o niższe stanowiska to jak wszędzie, jeśli chcesz się wybić to jak nie jesteś z 'rodziny' to nie masz szans.
7
Wiarus 2016-04-24 23:45
Jakbyś nie zauważył wojna w europie już jest .Ukraina leżu na tym kontynencie.Dlatego też minister kombinuje jak zwiększyć armię nie ponosząc wielkich kosztów. Pomysły z OT i tym podobne.A zakład którego prezes dąży do upadłości nie ma przyszłości.Wszyscy nominowani dotąd przez niego zarządcy z poza zakładu przyczyniali się do kłopotów i likwidacji działów produkcji i miejsc pracy dla polaków.
Dlatego cytując poprzedników miejsce na pierwszą pracę idealne puki jeszcze istnieje.
2
Pracownik 2016-06-02 18:26
Zakład o ogromnych możliwościach marnowanych przez kadrę zarządzającą, dużo pracy wypuszczone w kooperacje podczas gdy wielu pracowników chowa się po kontach nie mając nic do roboty. Doświadczeni pracownicy o ile nie są w bliskich relacjach z kimś wyżej zarabiają marnie, czasami nawet tyle samo co ci bez doświadczenia co powoduje totalny brak motywacji do pracy. Konstruktorzy w CBR nie mają pojęcia o broni, która może jest dobrej jakości ale pod względem ergonomii i wygody użytkowania to istna tragedia. Ten zakład jest w stanie uzdrowić jedynie wprowadzenie motywacji finansowej dla kadry dyrektorskiej i kierowniczej: nie ma zysku to dziesiątego minimum na wypłacie.
2
BvB 2016-06-04 00:26
Podobno zakłady utraciły płynność finansową czy to prawda?
3
Bomba 2016-06-15 07:57
TAK.
Standardowe działanie prezesa. Doprowadzić kolejne przedsiębiorstwa na granicę bankructwa. Ogłosić że tylko prywatyzacja jest jedynym wyjściem by uratować miejsca pracy. Założyć spółkę pracowniczą .Przejąć pakiet większościowy akcji.I cieszyć się kolejnym zakładem ( ewentualnie szpitalem)przejętym za pieniądze kolejnego zgnojonego zakładu.Działania wielokrotnie przerobione przez prezesa na innych zakładach pracy.
11
Anonim 2016-06-22 19:46
Dlatego dni prezesa obecnego sa policzone, zaklad musi wejsc na wyzszy bieg, zmiana prezesa bedzie pierwszym krokiem. Ja jestem pozytywnie nastawiony. Pracuje niedługo ale praca jest ok, idzie sie rozwinac. Pieniadze na etapoe rozwoju nie sa tak istotne.
1
Do Bomba 2016-06-26 15:20
Człowieku ty nawet nie wiesz co to płynność finansowa, a się wypowiadasz. W dodatku piszesz nieprawdę i wprowadzasz zamęt, a ten portal służy do całkiem innych rzeczy. Poczytaj regulamin.
1
bry 2016-07-21 18:03
kiedy zmiany ???? kto będzie nowym przywódcą ??
Konkurencja 2016-09-20 23:58
Tak ,nie macie kłopotów z finansami . To zapłaćcie za faktury w terminie .
2
miaeer 2016-10-04 13:59
Mistrzowie na WUP od spawania to totalni idioci którzy nie mają pojęcia o spawaniu ani ogólnie o niczym. Przyjęci pewnie po znajomościach jak większość kadr kierowniczych. Kierownictwo nie ma pojęcia co się dzieje na produkcji ponieważ żyją w innej rzeczywistości. Kadra kierownicza nie potrafi zorganizować pracy a później mają pretensje o to że ktoś siedzi i nic nie robi. Ludzie za takie pieniądze nie będą sobie sami organizowali pracy! Od tego są mistrzowie i za to mają płacone. Prace wysyłane w kooperacje zamiast wykonywać je na zakładzie. Dziwie się że jeszcze tan zakład funkcjonuje. Nie polecam nikomu kto posiada jakiekolwiek doświadczenie w spawaniu bądź w montowaniu. A poza tym nie szanuje się w ogóle pracowników którzy pracują tam od x lat. Po prostu szkoda słów !
12
Janas 2016-10-07 13:30
Czyli nie polecacie pracy dla kogoś z 3 letnim doświadczeniem na cnc?
perspektywy 2016-10-10 12:36
To co napisał @miaeer to jest niestety prawda...teraz doszedł jeszcze nepotyzm i zatrudnianie na wielką skalę rodzin i kolesi. Starsza kadra jest podirytowana tym faktem, że młodzi zieloni pracownicy dostają znacznie większe pieniądze niż oni sami. Dodatkowo dochodzi ten kompletny brak organizacji, no ale czego się spodziewać patrząc na obsadę zarządu, nowej Dyrekcji oraz Kierowników i mistrzów...
brak słów...
1
perspektywy 2016-10-10 12:36
To co napisał @miaeer to jest niestety prawda...teraz doszedł jeszcze nepotyzm i zatrudnianie na wielką skalę rodzin i kolesi. Starsza kadra jest podirytowana tym faktem, że młodzi zieloni pracownicy dostają znacznie większe pieniądze niż oni sami. Dodatkowo dochodzi ten kompletny brak organizacji, no ale czego się spodziewać patrząc na obsadę zarządu, nowej Dyrekcji oraz Kierowników i mistrzów...
brak słów...
7
cśśśś 2016-10-10 16:24
No ale skoro nie pojawiają się żadne oferty pracy, to atmosfera jaka aktualnie panuje jak i relacje z zarządem sprawiają, że lepiej się wypełnia obowiązki pracownicze. A benefity socjalne są? Dziękuję
Prac. 2016-10-25 21:22
starsza kadra to tylko fucy i nazeka i zle i niedobrze i oni tylko dobrze .a sami bledy robia i dobrze jest kazdy zly tylko oni cacy
6
XXX 2016-11-13 23:41
nie chodzi o błędy bo błędy każdy popełnia tylko chodzi o wysługę lat i zarobki. Jeśli ktoś pracuje bardzo długo w zakładzie to powinien zarobić w miarę a nie mieć mniejszą stawkę niż młodzi co są nowo przyjęci.
do "Janas" absolutnie nie wybieraj się tam pracować . Będziesz pracował za marnotę a na koniec cię zwolnią. Potraktują cię jak szmatę do podłogi. Zarząd kierownicy i mistrzowie nie mają Honoru Niestety. Są tylko po to żeby statystyki podnieś. Gdyby nie państwo dotowało ten zakład to by już dawno wszystko pierdolnęło.
4
Kjhg 2016-11-18 19:18
Panowie ale teraz jest i tak lepiej niz naprzyklad rok temu .mistrzowie i kierownicy nowi i dużo lepdi i madrzejsi jak byli wczesniej ..
asdfuafkk 2016-11-20 00:07
Jeszcze więcej przyjętych po znajomościach. Popieram to co napisał ktoś wcześniej nie ma sense praca w takiej firmie. Nawet bezrobocie powinno zamknąć możliwość aby ZMT mogło szukać tam pracowników.
Do "Kjhg" Kogo przyjęli lepszego ? Chyba są ale jeszcze gorsi... A zarobki to takie że wstyd się przyznawać ...
3
Ej Borzenko 2016-11-25 18:02
Widzie ze ktos bardzo zazdrosny ze przyjmuja..jehehe.ludzie roboty wystarczy dla wszystkich niebujcie sie ......dlaczego maja zabronic przyjmowac????jak kros chce sie przyjac to jego sprawa .jak mu tylko pasuje.
kxdtdxtd 2016-11-26 00:01
do "Ej Borzenko" nikt nie jest zazdrosny o to że przyjmują, źle zrozumiałeś. Chodzi o to że zwalniają innych żeby przyjąć swoich. Goście po znajomościach zarabiają dużo więcej niż inni. Uważasz że to jest sprawiedliwe ? że ktoś, kto zna się na pracy zostaje zwolniony bo coś tam ? a inni zostają przyjęci a nawet nie umieją młotka w ręce trzymać ? Uważasz że 2350 Brutto czyli 1650 Netto to jest godna wypłata ? W jakim ty człowieku [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wiecie żyjesz ? Chcesz być wykorzystywany ?
Napierdalacie na prywatne firmy, ale jak właściciel Was zauważy, że umiecie cokolwiek dobrze zrobić to was doceni, a na ZMT co się dzieje ? Wszystkich traktuje się na sztukę , czyli jest albo przyjdzie ktoś z bezrobocia. A ludzi z doświadczeniem traktuje się jak ostatnie ścierwo. Myślisz że wymyśliłem to wszystko?
Z takim podejściem ta firma nigdy nie wejdzie na głęboką wodę. Następna sprawa po co przyjmować kilku mistrzów na wydział, którzy są od plątania się i wkurwiania ludzi ? pytam się po co ? Marnowanie etatu wartego pewnie z 4500 Brutto, ale oczywiście trzeba stworzyć puste stanowisko dla znajomego żeby zarabiał KURWA MAĆ. W Większości ci mistrzowie są debilami i tępakami, którzy wychowali się gdzieś w latach komunizmu albo zwolnili ich z innych firm. Zbieranina chamstwa i prostactwa! Oczywiście nie wszyscy bo są i tacy co i trzeba z nich przykład brać.
Gdzie są czasy świetności ZMT ?
Hańbicie Honor Dawnego ZMT !!! Czy nie jest Wam wstyd ? Na ostatnie pytanie nigdy nie dostanę odpowiedzi.
Dziękuję to wszystko!!!
3
zainteresowany 2016-11-26 14:17
A ja sie dowiedziałem ,że jest teraz duzo przyjęc do pracy w Zakładach Mechanicznych na rózne stanowiska po kilka czy nawet kilkanaście osób na dane stanowisko.Na stronie internetowej Urzędu pracy ogłoszenia widnieją nawet.W sumie to chyba z kilkadziesiat osób chcą przyjąć.Jedynie swoich ludzi,po znajomości,z polecenia,tak jak tu piszecie i w dodatku kosztem innych pracowników których się zwolni a na ich miejsce przyjmie nowych???Nie wiem czy jest sens sobie zawracać głowę w ogóle jak nie mam tych 'pleców"...?
Pracujący w Polskiej firmie ptywatnej 2016-11-26 15:03
Piszecie , że zarabia się mało w ZM.
W firmach prywatnych jest to samo. Wrócilem po latach z kraju w europie, gdzoe zdobywasz kwalifikacje i jak umiesz coś zrobic , wykonać w terminie dostrzegają cie. Masz co roku pare......
więcej. A tuasz w kaźdej prywatnej podstawową i jak cos umiesz i robisz dobrze, to ci to każą robić szybciej. Poniewaz firma ma na to np. Tydzień ale ty to możesz zrobić w dwa dni. Dostajesz te same pieniądze.
Wiec o czym tu mowa.....!!!!!
Czy panstwowa instytucja czy firma prywatna .
Nic tu się nie zmieniło.
1
Marek 2016-11-28 13:15
Czy wie ktoś jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko konstruktora?
4
Nx 2017-01-13 17:48
Może ktoś dać znać ile zarabia ustawiasz/operator na numerycznych maszynach. 6 lat doświadczenia w zawodzie.
mlody 2017-01-14 16:50
Dno chaaos marne zarobki, dobre zarobki tylko po lini kumoterstwa, układy.
Jeśli jesteś przyjęty normalnie a nie po znajomościach to tyrasz jak wół za marne grosze. Zero perspektyw dla ludzi młodych i zero jakichkolwiek podwyżek.
Młodym ludziom nie polecam lepiej jechać zagranicę, albo znaleść sobie pracę w prywatnej firmie która dobrze prosperuje to zarobicie więcej niż tutaj.
Nie polecam rekrutacji w zmt na stanowisko operatora maszyn, elektromontera, spawacza, konstruktora, ślusarza ponieważ w tych zawodach już w polskich prywatnych firmach zarobicie więcej jeśli się dobrze znacie na fachu!!!
3
Ej Borzenko 2017-01-22 17:15
Ale ty tam pracujesz .ale innym odradzasz?
mlody 2017-01-23 17:08
Ej Borzenko obecnie już tam nie pracuje, i niczego nikomu nie odradzam, ponieważ każdy ma wolny wybór gdzie i za ile chce pracować !!!
miaeer 2017-01-25 21:54
do "mlody"
Popieram to co mówisz, tylko dodam że na ZMT jest jeszcze gorzej niż w prywatnej firmie. Nie ma szacunku do ludzi żadnego. Czy fachowiec czy nowicjusz jest jednakowo traktowany. Minister Obrony nie miał pojęcia jaki gnój panuje na zakładzie. Zarobki takie marne że normalnie WSTYD!!! Jeszcze do tego mistrzowie i kierownicy to są ludzie pozwalniani z innych zakładów w których się nie sprawdzili !!! heheheheheheh . Pracowałem w różnych zakładach ale nigdy nie widziałem takiego gnoju !!!
A ty Ej Borzenko coś za dużo dopierdalasz się do ludzi ! Czytałem całe forum i masz zawsze coś do powiedzenia . Może jesteś jednym z kumotrów ? Może powiesz ile zarabiasz na miesiąc co ? Może [usunięte przez admina słowo niecenzuralne [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ludzi ? No napisz prawdę !!!
Młody dobrze napisał nikt nikomu nie odradza pracy w takim zakładzie. My mamy taką opinie i nikt nam nie zabroni pisać PRAWDY.
I jeszcze jedno, też już nie pracuję na ZMT. Jedyne czego szkoda to czasu zmarnowanego w ZMT !!!!!!!
2
pracownik_zmt 2017-01-26 14:48
Dziwne rzeczy piszecie. Pracuję w ZMT i nie jestem zatrudniony z kumoterstwa.

Takich obelg nawet w rozmowach z pracownikami nie słyszałem jakie tutaj wypisujecie.

Popieram wypowiedź że każdy ma swoje zdanie. Ale czy nie jesteśmy ludźmi dorosłymi - nie uważacie że pewna kultura wypowiedzi obowiązuje.

Takimi wypowiedziami pokazujecie jakimi jesteście ludźmi i bardziej to źle świadczy o Was a nie o Firmie.

Co do zarobków jak w każdej firmie są zróżnicowane ale tutaj z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć bo rozmawiam z pracownikami że za starania w Firmie są doceniani. A zarobki dużo się zmieniły w porównaniu do ubiegłych lat. A nowy Prezes jest bardziej otwarty do ludzi i nie słychać nigdy - idź bo nie mam czasu. Zawsze do każdego się uśmiechnie i poda rękę na przywitanie.

Czytając Wasze wypowiedzi to tak jakbym czytał jakiegoś brukowca gdzie wypisują informacje nie poparte żadnymi dowodami.

Wiadome jest również że są osoby, którym coś może nie odpowiadać - że spodziewał się więcej wynagrodzenia a mniej pracy. Jeden z przełożonych może być bardziej wymagający od drugiego - ale czy nie jesteśmy ludźmi i jeśli kierownik czy brygadzista widzi że pracownicy olewają jego polecenia to nie ma prawa wyrazić swojego zdania?

Pracuję tutaj już od dobrych kilku lat - miałem jeszcze wcześniej inne zatrudnienia ale nigdzie nie miałem dobrze jak tutaj - i nie chodzi mi wcale o finanse ale o atmosferę panującą.

Wiadome że czasem są jakieś starcia słowne ale jeśli z pełną kulturą odpowiada się a przede wszystkim szczerze to i ludzie wtedy mają szacunek do takiego człowieka
Operator 2017-01-26 15:41
Dokładnie to co napisal kolega wyzej. Tez pracuje tu kilka lat. Jest mi bardzo dobrze. Oczywiscie od przejecia wladzy przez nowego prezesa zaczelo sie robic jeszcze lepiej. Wreszcie ktos nas traktuje jak ludzi i z nami rozmawia i pyta o zdanie. Zarabiam o wiele lepiej i uwazam ze jest to godziwe wynagrodzenie. Docenia sie tu takze wyrozniajacych sie pracownikow. Jak najbardziej na plus. Oczywoscie pisze jak jest na moim wydziale, nie wiem jak jest gdzie indziej. Nie spotkalem sie tez zeby kogokolwiek zwolnili bez powodu (pomijam ludzi olewajacych prace i pijacych alkohol w pracy). I prosze zeby wypowiadali sie tu ludzie ktorzy znaja sprawe na biezaco a nie sprzed nastu lat....

Pozdrawiam
2
ukm 2017-01-31 22:23
Do kolegów wyżej
Tak na pewno ! Tylko myślicie że ludzie sobie z głowy wzięli to co napisali ? Widocznie mieli złe doświadczenie z ZMT . Na pewno nie napisali kłamstw. Owszem wszędzie dziś zwalniają za olewanie pracy czy za picie alkoholu , lecz niestety spotkałem się że w ZMT ludzie dostawali wypowiedzenie za nic o tak od ręki. Jeśli nie ma się umowy na czas nieokreślony to pracodawca nie musi podawać przyczyny zwolnienia, więc w takim przypadku przyczyna jest jedna - niezgoda pomiędzy kierownikami i mistrzami a pracownikami. A skoro taka atmosfera panuje to znaczy że kierownictwo jest nieodpowiednie!!! Może wam jest dobrze na waszych stanowiskach, nie mnie to oceniać. Nikt tu nie pisze opinie sprzed nastu lat tylko co najwyżej z przełomu kiedy była zmiana Prezesów.
1
pracownik_zmt 2017-02-01 08:05
do ukm

Każdy ma swoje zdanie jednak w tych komentarz widać jednoznacznie że jest to celowane do wszystkich i że wszyscy w Firmie mają źle.

Mówisz też o osobach, które dostały wypowiedzenie za nic - nie ma takiej nawet podstawy prawnej więc jeśli ktoś Ci takie informacje przekazał to powiedział nieprawdę. A jeśli tak było to czemu nie poszli do sądu pracy.

Też piszecie że ludzie tak mówią, z ludźmi tak robią ale nie podaliście ilości.

Ilu jest takich pracowników ? 2,3,5? na zakład, który w chwili obecnej zatrudnia ok 800 osób?

I pytanie może zadane w pustkę i też nie do Was?
Dlaczego po prostu się nie zwolnią jak mają taką krzywdę na ZMT?

Prosta piłka - nie odpowiada mi praca i mam dowody na szkalowanie czy też mobbing zwalniam się i idę do sądu pracy.
ukm 2017-02-03 23:10
Pracodawca przy wypowiedzeniu umowy o pracę na czas OKREŚLONY nie ma obowiązku podania przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie. Potwierdza to brzmienie art. 45 i 30 § 4 k.p. (w oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony powinna być wskazana przyczyna uzasadniająca wypowiedzenie umowy).
Żaden z ww. przepisów nie jest zmieniany ustawą z dnia 25 czerwca 2015 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1220), która weszła w życie 22 lutego 2016 r.
Więc jeśli ktoś posiada umowę na czas określony a taka jest po okresie próbnym i trwa ona 2 lata to może on dostać wypowiedzenie bez podania przyczyny. Aby posiadać dowody trzeba było by nagrywać wszystko oraz każdą rozmowę z przełożonym ? A czy jest to możliwe ?
Czy opłaca się dwóm czy trzem osobom iść do sądu pracy i sądzić się o tak marnie płatną pracę ?
Jest tu mowa o pracownikach produkcji nie o wyższych stanowiskach typu Dyrektor Techniczny czy jeszcze wyższe stanowisko, ponieważ takie są realia. A ludzie się nie chcą zwalniać ponieważ mają rodziny, dzieci na utrzymaniu i co zrobią w sytuacji kiedy nie będzie żadnego dochodu ?
Niestety w większych zakładach pracy robi się tak zwany " [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] quot;
Może i kolega lub ktoś z Zarządu ZMT wyżej podpisany jako "pracownik_zmt" ma rację jeśli ludzie mieliby więcej odwagi i jeśli w Tarnowie byłoby więcej miejsc pracy to może było by inaczej.
korni 2017-02-07 09:45
Co Wy tu wypisujecie przeciez teraz w zMT panuje totalny choas i kumoterstwo, sekretarka z tuchowa nagle zostaje kieorwnikiem...i glownym doradca zarzadu...chyba z przyczyn wiadomych:) ciotki pociotki zatrudniane na potege a zwalniani kompetentni ludzie...ten zaklad dlugo nie pociagnie zwlaszcza z takimi kombinatorami i nierobami jak syn bylego komendanta, ktory tylko na cygarze siedzie i wszytsko robi cudzymi rekami. no ale jak zarzad slepy to trudno.
13
ukm 2017-02-08 21:45
ukm
do korni
To jest święta prawda. Liczą się tylko znajomości. Awansują ludzie po znajomościach a zwalnia się fachowców i ludzi którzy potrafiliby mądrze zarządzać. Jak wyżej napisałem ile ludzi dostało wypowiedzenie za nic ? Ale co my zrobimy? Lepiej wyjechać za granicę niż pracować w takim zakładzie w którym nie szanuje się w ogóle ludzi . Jeszcze się sprzeciwiają że im jest dobrze ! Może i niektórym jest dobrze ale w większości jest źle. Niestety i te marne pieniądze 1500 zł na rękę ! Przecież to jest wyzysk w biały dzień . Jak wam nie wstyd ?
3
kalafior 2017-02-22 10:17
do ukm - a Tobie nie wstyd? jojdasz jak baba a nic z tym nie robisz :) zmień robotę i po sprawie :)

do korni - Ty tam pracujesz że sypiesz takie hejty?
Zostaw swoją opinię o Zakłady Mechaniczne "Tarnów" S.A. - Tarnów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Zakłady Mechaniczne "Tarnów" S.A.