Praca w lodziarni to popularny wybór zatrudnienia w wakacje. Coraz więcej osób widzi w sprzedaży lodów dobry pomysł na biznes. Czy własna lodziarnia się opłaca? Lato i lody idą ze sobą w parze, a upalne dni zwiększają popyt na delektowanie się mrożonym deserem. Sprawdź, jak wygląda praca w lodziarni i poznaj wysokość zarobków w tej branży.

Jak-wygląda-praca-w-lodziarni

W trakcie sezonu, jak również poza nim, nie brakuje wielbicieli lodów i deserów lodowych. W związku z tym lokale oraz mobilne budki wykazują wysokie zapotrzebowanie. Praca sprzedawcy lodów jest więc niezwykle popularna w okresie letnim. Co ciekawe, takie zajęcie nie wymaga specjalnych umiejętności. Będzie ono odpowiednie dla osób, które lubią pracę z ludźmi. Na czym polega takie zajęcie? Czy znalezienie pracy w lodziarni jest trudne? Jak założyć własną lodziarnię?

Praca w lodziarni – specyfika zatrudnienia

Nie tylko łasuchy mają ochotę na lody, zwłaszcza w upalne dni, kiedy wysokie temperatury dopadają nas nawet w cieniu. Nic więc dziwnego, że latem lodziarnie przeżywają rozkwit i notują najlepsze zyski. Sprzedaż lodów to opłacalny interes w wakacje, ale czy da się z niego utrzymać przez cały rok?

Oferty pracy sezonowej na tym stanowisku są liczne, jednak jak wygląda ta branża jesienią, gdy zamiast upalnych dni z rożkiem w ręku spędzamy długie wieczory z kubkiem gorącej herbaty? Wiele zależy od renomy i rozpoznawalności danego biznesu. Dobre lody mają wzięcie przez cały rok, a popularne lodziarnie nie boją się końca sezonu, bowiem mają swoich stałych klientów, którzy odwiedzają ich nawet wtedy, gdy temperatura lodów jest podobna do tej, która panuje na dworze.

Pracodawcy poszukujący pracowników do lodziarni oferują zwykle elastyczny grafik pracy. Jest to główny czynnik, który przyciąga potencjalnych zleceniobiorców chętnych do pracy w tym charakterze. To bowiem idealna forma zatrudnienia dla osób, które chcą sobie dorobić w wakacje.

Czy praca w lodziarni jest trudna?

Im cieplej na dworze, tym więcej ogłoszeń oferujących pracę w lodziarni. Ogłoszenia są głównie skierowane do młodych osób, które chciałyby się podjąć zatrudnienia w okresie wakacji w miejscu pełnym turystów, gdy ruch w budkach z lodami jest największy. To korzystna praca dla nieletnich, nieposiadających wykształcenia osób, które chcą się podjąć pierwszego zatrudniania. Duże sieci lodziarni, które sprawnie funkcjonują w lokalnych punktach przez cały rok, są gotowe zatrudnić na stałe tych, którzy sumiennie przykładają się do swoich obowiązków.

Czy warto ubiegać się o taką posadę? Praca sezonowa w lodziarni nie należy do najcięższych i zapewnia przyzwoite zarobki. Ponadto sam kontakt z ludźmi jest interesujący. Podczas rozmów w trakcie sprzedaży można dowiedzieć się wielu rzeczy i historii o ciekawych klientach. Z drugiej strony sprzedaż lodów wymaga dużej cierpliwości. Zdarzają się bowiem również wiecznie niezadowoleni i roszczeniowi klienci, którzy traktują pracowników jak swoją służbę. Wiąże się to z ogromnym obciążeniem psychicznym szczególnie u młodych ludzi.

Praca-sprzedawcy-w-lodziarni

Praca w lodziarni – obowiązki

Jak wygląda praca w lodziarni? To na pozór proste zajęcie wiąże się z wieloma obowiązkami i odpowiednim przygotowaniem. Kręcenie lodów to technika, która wymaga wprawy. Każdy chce dostać idealnie zakręconego świderka, który nie spadnie z wafelka podczas letniego spaceru. Pierwsze lody mogą odbiegać estetyką od tych, które znamy, jednak kilka dni w pracy wystarczy, aby nauczyć się odpowiednio przyrządzać ten zimny deser.

Na początku wielu pracodawców oferuje szkolenie wstępne, które znacznie pomaga nabrać wprawy, a sprzedaż lodów na plaży, w budce czy w cukierni wiąże się z aktywną obsługą klienta, dlatego warto być pozytywnie nastawionym i miłym w stosunku do ludzi. Ważna jest w tym przypadku znajomość języka obcego, ponieważ podczas sprzedaży lodów mamy kontakt z wieloma obcokrajowcami.

Praca w lodziarni – opis stanowiska

Na czym polega praca w lodziarni? Główne obowiązki na tym stanowisku oprócz otwarcia lokalu polegają przede wszystkim na obsłudze kasy fiskalnej, przygotowywaniu lodów, aktywnej obsłudze klienta, sporządzaniu codziennych raportów sprzedaży, a także mycie maszyn i zmywanie naczyń po zakończeniu pracy.

W większości przypadków jest to praca stojąca, a w budkach często brak klimatyzacji. Niewątpliwym plusem jest natomiast to, że wielu pracodawców oferuje zatrudnionym darmowe lody i gwarantuje elastyczne godziny pracy. Ponadto możliwa jest tu praca na zmiany (poranna, wieczorna) w zależności od godzin otwarcia lokalu.

Rozmowa o pracę w lodziarni – CV i list motywacyjny

Jeżeli zastanawiasz się, jak znaleźć pracę na wakacje i sądzisz, że poradzisz sobie z wymienionymi wyżej obowiązkami, to śmiało aplikuj na ogłoszenia oferujące takie zatrudnienie. Jak dobrze wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej o pracę w lodziarni? Większość pracodawców nie wymaga doświadczenia na tym stanowisku. Umiejętności miękkie, które warto wpisać w CV i podkreślić w liście motywacyjnym to: łatwość w nawiązywaniu kontaktów, pracowitość, sumienność oraz miłe usposobienie. W obsłudze klienta pomagają dobrze rozwinięte umiejętności komunikacyjne, pozytywne nastawienie i… serdeczny uśmiech. Jeśli posiadasz takie cechy charakteru i udowodnisz je na rozmowie kwalifikacyjnej, to najprawdopodobniej dostaniesz tę pracę.

Co więcej, jeśli myślimy o pracy w lodziarni, niezbędną rzeczą jest książeczka zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Jeśli taką nie dysponujemy, kandydat musi zadeklarować chęć jej szybkiego wyrobienia.

Praca-sprzedawca-lodów

Praca w lodziarni – zarobki

Na wysokość wynagrodzenia wpływ ma rodzaj zawartej umowy i miejsce, w którym znajduje się lokal. Ile zarabia się w lodziarni? W nadmorskich kurortach i popularnych miejscowościach turystycznych stawki są wyższe, ze względu na konkurencyjny rynek pracy i większe zapotrzebowanie na pracowników. Sprzedając lody, można otrzymać przyzwoite zarobki. Stawki oferowane przez pracodawców wahają się między 19 zł brutto a 23 zł brutto za godzinę.

Praca w lodziarni – jaka umowa?

W nawiązywaniu współpracy między stronami główną formą zatrudnienia jest podstawa jako umowa zlecenia. To korzystna opcja zwłaszcza dla młodych pracowników, którzy do ukończenia 26. roku życia mają zerowy podatek PIT.  W związku z tym ich pensja „na rękę” na umowie zlecenie jest wyższa. Taki rodzaj zatrudnienia gwarantuje również elastyczny grafik, bowiem wysokość wynagrodzenia jest ustalana na podstawie liczby przepracowanych godzin w danym okresie rozliczeniowym.

Czy sprzedaż lodów to dobry biznes?

Wiemy już, jak wygląda perspektywa pracownika, a czy własna lodziarnia to dobry pomysł na biznes? Wiele zależy od… pogody i lokalizacji. W miejscowościach turystycznych, do których latem tłumnie przybywają urlopowicze złaknieni przepysznych lodów, dzienne utargi będą zapewne wyższe niż w lokalu znajdującym się w małym i nieatrakcyjnym pod względem położenia geograficznego mieście. Jakie czynniki wpływają na dobrą sprzedaż lodów? Biznes kręci się najlepiej w upalne dni pełne słońca, natomiast podczas deszczu czy letniej burzy utargi z danego dnia mogą być nawet zerowe.

Jak założyć lodziarnię?

Coraz więcej Polaków ceni sobie zimne desery i wykwintne smaki. Aby lody były chętnie kupowane bez względu na warunki lokalizacyjne i atmosferyczne, należy postawić na ich jakość i zadbać o dobrą reklamę. Popularne lodziarnie z tradycjami, które proponują autorskie lody rzemieślnicze, cieszą się popularnością nie tylko w wakacje. Oryginalne smaki i nietuzinkowe połączenia są coraz chętniej wybierane przez klientów, dlatego zakładając własną lodziarnię, warto wykazać się kreatywnością i wejść na rynek z niebanalnym pomysłem. Dobry biznesplan to nie wszystko. Zakładając lodziarnie, należy pamiętać o obowiązujących zasadach sanitarnych oraz podatkowych.

Sprzedaż lodów – jaki VAT?

Lody spożywane na miejscu oraz wydawane na wynos są opodatkowane 8% stawką VAT. Mimo że może budzić to różne wątpliwości, taka działalność traktowana jest jako dostawa towarów, a według organów charakter usługowy tutaj nie przeważa.

Sprzedaż lodów – sanepid

Decydując się na założenie własnej lodziarni, trzeba przygotować lokal odpowiednio do wymogów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Obowiązujące przepisy są następujące:

  • powierzchnia podłóg ścian oraz blatów powinna być gładka, dobrze zmywalna;
  • w lokalu powinny znajdować się odpowiednie punkty wodne: zlew i umywalka;
  • lokal powinien być wentylowany i wyposażony w toaletę;
  • wafelki i naczynia jednorazowe powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach;
  • maszyny do lodów i chłodziarki powinny być wyposażone w termometry.

Może Cię zainteresować: Jednoosobowa działalność gospodarcza – jak ją założyć? Formalności i wymagania


Sprzedawanie-lodów-praca

Sprzedaż lodów a kasa fiskalna

Czy zakładając własną lodziarnię, należy zaopatrzyć się w kasę fiskalną? Wszystko zależy od charakteru lokalu. Jeżeli jesteśmy właścicielami tradycyjnej lodziarni, to tak jak każdy inny lokal gastronomiczny, musi ona posiadać własną kasę fiskalną. Natomiast przy zakładaniu budki z lodami, której dochód netto nie przekracza 20 tys. złotych, możemy ubiegać się o zwolnienie z kasy fiskalnej.

Własna lodziarnia – zarobki

Jaki dochód może przynieść własna lodziarnia? Zarobki są uzależnione od liczby sprzedanych lodów, a ta z kolei zależy od warunków atmosferycznych. Branżowe portale wskazują, że wysokość dziennego dochodu może się wahać od 800 do nawet 3000 złotych. Trudno więc określić stałe zarobki ze sprzedaży lodów. W 2021 roku właściciele własnej lodziarni zarabiali średnio od 4000 zł do nawet 16000 zł netto miesięcznie. Wiele zależy jednak od lokalizacji, a nawet czasu prowadzenia sprzedaży.

Pamiętaj jednak, że determinacja i pasja do tworzenia tych zimnych deserów może sprawić, że Twoja autorska lodziarnia stanie się najczęściej odwiedzanym miejscem w okolicy. W końcu potężne sieci, które mają swoje lokale w całej Polsce, też kiedyś zaczynały od tej pierwszej, przydrożnej budki z lodami.

Oceń artykuł
3.4/5 (18)