Suszone warzywa i zioła
Brokuł
Burak
Cukinia
Dynia
Groszek zielony
Jarmuż
Kalafior
Kapusta
Koperek
Marchew
Natka pietruszki
Natka selera
Pasternak
Pietruszka
Por
Seler
Seler łodygowy
Szpinak liść
Zielona fasolka
Ziemniak
Cebula smażona i prażona
Naszym innowacyjnym produktem jest niskotłuszczowa cebula smażona (8% tłuszczu), która ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, przede wszystkim jako dodatek do mięs, ryb, hot-dogów, hamburgerów, sałatek a także ziemniaków. Dzięki unikalnej technologii mamy możliwość kontrolowania zawartości tłuszczu. Do naszego produktu nie dodajemy mąki pszennej (gluten-free) ani soli. Żaden ze składników nie jest modyfikowany genetycznie (non-GMO).
Cebula przez nas smażona charakteryzuje się złocistą barwą, chrupką konsystencją i słodkawym smakiem
Cebula smażona (8% tłuszczu)- Płatek
Cebula smażona (8% tłuszczu) - Grys
Cebula smażona (8% tłuszczu) - Puder
Cebula prażona (0% tłuszczu)
Proces prażenia cebuli jest prowadzony bez użycia tłuszczu i innych dodatków. Prażenie pozwala wydobyć z produktu wyjątkowy, intensywny zapach i głębię smakowych możliwości a także pozytywnie wpłynąć na konsystencję i wygląd produktu. Dobrze przeprowadzone prażenie, pozwala cieszyć się aromatycznym produktem bez nadmiernych strat wartości odżywczej. Proces prażenia nie powoduje degradacji minerałów zawartych w cebuli. Temperatura procesu jest utrzymana na poziomie pozwalającym na uzyskanie cennych walorów organoleptycznych bez negatywnego wpływu na jakość zdrowotną produktu.
Prażona cebula jest delikatnie chrupka, aromatyczna, charakteryzuje się specyficznym, przyjemnym zapachem oraz posiada piękną, złotą barwę. Cebula prażona jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju potraw i przekąsek. Może być stosowana w formie posypek do dań obiadowych i sałatek, dodatek do farszów mięsnych i warzywnych, rybnych. Może być także ciekawym dopełnieniem smakowym w dla produktów przemysłu piekarniczego oraz w gastronomii.
Cebula prażona (0% tłuszczu) - Płatek
Cebula prażona (0% tłuszczu) - Puder
Surowce importowane
Obok produktów wytwarzanych „od pola do stołu”, w naszej ofercie znajdują się surowce, które nabywamy w postaci wysuszonych warzyw, ziół oraz przypraw, a następnie uszlachetniamy w naszym zakładzie produkcyjnym. Suszone surowce pozyskiwane są głównie w miejscach ich naturalnego pochodzenia, w innych krajach i na innych kontynentach. Surowce importowane są cenione ze względu na specyficzny smak i aromat, które gwarantują wysokie walory smakowe oraz różnorodność produktów i dań z ich udziałem. Poprzez bezpośrednie relacje z producentami możemy wpływać na ulepszanie procesów w oparciu o wiedzę, zaufanie i zrozumienie dla ciągłego doskonalenia. Współpracujemy wyłącznie z zatwierdzonymi przez nas dostawcami. Kładziemy silny nacisk na weryfikację zarówno warunków pozyskiwania surowców, jak i produkcji. Sprawdzamy i oceniamy stosowane przez naszych dostawców systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Potwierdzamy jakość przyjmowanych surowców poprzez badania laboratoryjne wykonywane w akredytowanych jednostkach, w odniesieniu do parametrów określonych w specyfikacjach i regulacjach prawnych.
Cebula
Cebula sterylizowana
Czosnek
Pieprz
Suszone owoce
Suszone jabłko
Zastosowanie
Suszone warzywa są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Łagodna obróbka termiczna w odpowiedniej dla danego produktu temperaturze oraz czasie, pozwala na zachowanie walorów organoleptycznych warzyw suszonych a często nawet podnosi je poprzez ukształtowanie charakterystycznego smaku i aromatu.
Warzywa suszone mają wszechstronne zastosowanie jako surowiec przetwórczy dla przemysłu spożywczego. Szczególnie w ostatnich latach obserwuje się trendy żywieniowe oparte o niskoprzetworzone, naturalne produkty żywnościowe, bogate w składniki odżywcze i takie które można łatwo i szybko przygotować. Innowacyjne produkty typu: „ready to eat” oraz „ready to use” a także inne, dedykowane dla określonych grup konsumentów (np. wegetarian), których receptury są tworzone przez światowych producentów żywności zgodnie z duchem czasu i oczekiwaniem konsumentów, nie mogą powstać bez naturalnych niskoprzetworzonych komponentów, jakimi bez wątpienia są produkty z naszej oferty.
Różnorodność oferty w zakresie zarówno produktów jak i form warzyw suszonych stwarza nieograniczone możliwości wykorzystania ich jako surowiec w wielu dziadzinach przemysłu spożywczego, a szczególnie w koncepcjach zorientowanych na produkty komplementarne, zarówno tradycyjne jak i innowacyjne, przeznaczone dla wszystkich grup konsumentów.
Warzywa suszone znajdują zastosowanie w wielu przemysłowych koncepcjach produktowych, a w szczególności:
- gotowych produktach obiadowych (dania w proszku, kasze/ryż z warzywami, zupy, bazy do zup – zarówno mokrych jak i suchych)
- gotowych produktach śniadaniowych (musli), a także w przekąskach (batony, ciastka)
- jako profil smakowy dla produktów mięsnych (pasztety, farsze , wędliny i inne przetwory mięsne)
- stanowiących bazę smakową dla produktów rybnych (sałatki, pasty oraz inne przetwory i produkty rybne z dodatkiem warzyw)
- jako dodatek do produktów mleczarskich (sery, serki, pasty twarogowe)
- aplikacjach przemysłu piekarniczego (pieczywo smakowe, ciastka, przekąski)
- przyprawach i mieszankach przyprawowych, dresingach oraz sosach do szerokiego zastosowania
- naturalnej „kolorowej żywności”, gdzie warzywa suszone pełnią funkcję barwników
- żywności prozdrowotnej, niskoprzetworzonej
- suplementach diety
- karmach suchych i mokrych dla zwierząt domowych
- dodatkach paszowych dla zwierząt hodowlanych