Cukiernik: Kraków - opis stanowiska
Cukiernik zajmuje się wyrobem ciast i ciasteczek oraz innych słodyczy i deserów. To pracownik fizyczny, który musi cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Najczęściej pracuje zmianowo, jednak może przy tym liczyć na stabilne zatrudnienie, czyli pełny etat i umowę o pracę. Część zadań wykonuje samodzielnie, niemniej musi też być przygotowany na pracę w zespole. Jego praca zazwyczaj odbywa się od poniedziałku do piątku i ma charakter jednozmianowy. To ciekawe i kreatywne zajęcie, które pozwala rozwinąć swój talent i zmysł estetyczny.
Obowiązki cukiernika
Do najważniejszych obowiązków cukiernika należą:
- produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek i lodów;
- przygotowywanie maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych;
- zapoznawanie się z zamówieniami i przygotowywanie surowców;
- odmierzanie składników zgodnie z recepturą;
- obieranie, odpestkowywanie i dzielenie owoców;
- wyrabianie, wałkowanie i dzielenie ciasta;
- udokumentowywanie produkcji;
- utrzymywanie czystości stanowiska pracy;
- bieżące rozliczanie zamówień oraz liczby przyjętych produktów spożywczych;
- dbanie o odpowiednią jakość surowców wykorzystywanych przy produkcji wypieków;
- organizowanie stanowiska pracy.
Jak znaleźć pracę w Krakowie jako cukiernik?
Aby móc pracować jako cukiernik w Krakowie, trzeba zdobyć odpowiednie wykształcenie kierunkowe. W tym celu należy ukończyć: szkołę branżową, technikum o odpowiednim profilu, kurs kwalifikacyjny. W trakcie edukacji kandydaci na cukierników uzyskują gruntowne przeszkolenie z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych, obsługi maszyn, metod wypiekania ciast i deserów oraz podstaw technologii żywności. Mają także zajęcia praktyczne, przygotowujące do pracy na stanowisku.
Cechy dobrego cukiernika
Dobry cukiernik to osoba, która:
- ma doskonały smak i wyczulony węch,
- ma wiedzę i umiejętności oraz jest kreatywna,
- zna aktualne trendy i potrafi odtwarzać wizję klientów,
- jest obowiązkowa i potrafi dotrzymywać terminów,
- umie współpracować z zespołem i jest elastyczna,
- ma dobrą kondycję i potrafi pracować pod presją czasu.
Gdzie w Krakowie może pracować cukiernik?
Cukiernik może prowadzić własną działalność gospodarczą lub pracować w lokalnych cukierniach, punktach cukierniczych i pracowniach oraz w hotelach i marketach. Do najpopularniejszych firm w Krakowie, które regularnie prowadzą rekrutacje na stanowisko cukiernika, należą:
- Słodki Kazimierz,
- Ciastkarnia Vanilla,
- Cukiernia Michałek,
- Cukiernia Starowicz,
- Cukiernia Jagiellońska,
- Cukiernia Pod Arkadami,
- Cukiernia Czarodziej,
- Cukiernia Wadowice,
- Krakowskie Wypieki.
Wymagania krakowskich pracodawców
Krakowscy pracodawcy wymagają od kandydatów na cukierników:
- doświadczenia i/lub odbytych praktyk zawodowych,
- wykształcenia kierunkowego (nie jest to jednak warunek konieczny),
- talentu i doskonałego zmysłu powonienia;
- kreatywności i znajomości aktualnych trendów;
- aktualnej książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych;
- umiejętności pracy w zespole.
Ile zarabia cukiernik w Krakowie?
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków cukierników w Polsce wynosi 4 050 zł brutto miesięcznie, co w przeliczeniu na kwotę netto (czyli “na rękę”) daje 3 053 zł. Jednak 25% respondentów deklaruje, że zarabia mniej, bo poniżej 2 639 zł netto miesięcznie i tyle samo ankietowanych przyznaje, że otrzymuje pensje wyższe - 3 724 zł netto i więcej. A jak to wygląda w Krakowie?
Otóż okazuje się, że krakowscy cukiernicy zarabiają średnio 2 970 zł netto na miesiąc. Poza wynagrodzeniem mogą liczyć również na benefity pozapłacowe, takie jak: elastyczny czas pracy, zniżki na firmowe produkty i usługi oraz ubezpieczenie na życie i NNW (od następstw nieszczęśliwych wypadków) na preferencyjnych warunkach. Co ciekawe, w Krakowie cukiernikami częściej (choć nieznacznie) zostają kobiety. Panowie stanowią 47%, a panie 53% wszystkich osób zatrudnionych na tym stanowisku.
Oferty pracy dla krakowskich cukierników na GoWork.pl
Poszukiwanie pracy dla cukiernika w Krakowie najlepiej rozpocząć od odwiedzenia strony GoWork.pl. Z serwisem współpracuje bowiem wielu pracodawców z Polski - w tym z województwa stolicy Małopolski. Co ważne, oferty, które znajdują się na portalu, można zawęzić, korzystając z dostępnych filtrów.
Do wyboru są:
- stanowisko (w tym przypadku: cukiernik),
- region (miasto: Kraków lub województwo małopolskie),
- rodzaj umowy (umowa o pracę, umowa zlecenie, umowa o dzieło, inne),
- forma zatrudnienia (pełny etat lub część).
Zawężając w ten sposób wyniki wyszukiwania, strona pokazuje wyłącznie interesujące kandydata oferty, co pozwala znacząco zaoszczędzić czas przeznaczany na poszukiwanie zatrudnienia. Dodatkowo, zapisując się do newslettera, strona GoWork.pl wysyła także powiadomienia o nowych ogłoszeniach w danym regionie. W ten sposób najnowsze oferty pracy nie umkną niczyjej uwadze.
Grodzki Urząd Pracy w Krakowie - kontakt
Grodzki Urząd Pracy w Krakowie to kolejna opcja na znalezienie pracy jako cukiernik w stolicy Małopolski. Instytucja znajduje się przy ul. Wąwozowej 34 i jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 7:45-14:45. Poza tym, w Krakowie działa również Wojewódzki Urząd Pracy przy placu Na Stawach 1, który również jest otwarty od poniedziałku do piątku, z tym że w godzinach 8:00-16:00.
Pracy można poszukać także, wchodząc na strony internetowe urzędów. Znajdziemy tam oferty pracy oraz wiele przydatnych informacji dla osób bezrobotnych, a także dane kontaktowe placówek, m.in.:
- numer telefonu: 12 686 80 00 - Grodzki Urząd Pracy; 12 424 07 01 - Wojewódzki Urząd Pracy;
- e-mail: grodzki@gupkrakow.pl - Grodzki Urząd Pracy; kancelaria@wup-krakow.pl - Wojewódzki Urząd Pracy.
Czy praca w Krakowie jako cukiernik się opłaca?
Praca cukiernika w Krakowie gwarantuje: atrakcyjne wynagrodzenie i benefity pozapłacowe, możliwość pracy na etacie lub założenie własnej działalności, ciekawą, pełną wyzwań pracę, wielość potencjalnych miejsc zatrudnienia. Z tego wynika, iż warto pracować w Krakowie jako cukiernik. Oczywiście, jak każdy zawód, tak i stanowisko cukiernika ma swoje “blaski i cienie”. Jest to praca, która zakłada kontakt z ludźmi, a ci - jak wiadomo - bywają różni. Niemniej, nie ma pracy idealnej. Na szczęście odpowiednia determinacja pozwala przezwyciężyć różne trudności.