Reco Polska

Kalisz

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 49 ocen.

Reco Polska
3 49 6 1

Opinie o Reco Polska

pracownik

Pracuję tu niestety kilka lat. Moja wypłata na rękę to 1830 zł. W zakładzie obowiązuje system pracy 3-zmianowy (6-14, 14-22, 22-6). Warunki pracy są złe-piszę tu o temperaturze, niesamowitym hałasie i okropnym "kwasowym" smrodzie. Kierownicy przychodzą do pracy posiedzieć. Maszyny przy których pracujemy są w opłakanym stanie i "majstrom" nie widzi się tego zmienić na lepsze, bo "cały czas tak idzie". Co do kierowników, hm... zdegradowałbym 90 procent z nich ze względów zaangażowania w wykonywaną przez nich pracę. Podam przykład-idziesz do kierownika a ten nie ma czasu, bo pasjansa układa (nie będę wymieniał bezpośrednio, bo zweryfikować trzeba wszystkich; a właściwie to każdego z osobna wziąć pod lupę), jeżeli już wda się z Tobą kierownik w dyskusję-usłyszysz: "dwie zmiany robiły i było dobrze". Nowi pracownicy są zażenowani w/w sytuacją i uciekają. RECO ROZPIEŚCIŁO KIEROWNIKÓW I MECHANIKÓW a pracownik musi sobie sam radzić-tak podsumuję. Co do norm... winni wysokich norm na stanowiskach są tylko i wyłącznie sami pracownicy. Sporządzona umowa jest nad wyraz oryginalna, bo składki odprowadzane są od wysokości niższej od minimalnej krajowej! Nie wiem jak to jest możliwe ale tak niestety jest! Krojeni jesteśmy na każdym dniu chorobowego. Gdy dopadnie Cię trzy-dniówka, nie masz po co wracać w tym samym miesiącu do pracy. Za 1 dzień urlopu na żądanie masz pomniejszoną wypłatę o 230 zł brutto. Brakuje ludzi młodych, przychodzą tylko ci którzy chcą dopukać kilka lat do emerytury i nawet tu im się to nie udaje. Odnajdują się tu tzw. "kolekcjonerzy godzin" (czyt. "Ukraińcy"). Brak jakichkolwiek perspektyw. Czemu tu jeszcze jestem? Bo w życiu osobistym i zawodowym odpowiada mi 3-zmianowy grafik pracy. Po prostu zapierdzielam tu, bo muszę. Biorą do pracy z łapanki, zamiatają kaliski rynsztok i zatrudniają to, co naniosą na łopatę.

anonymous
@pracownik 22.07.2018 00:27

Co ty człowieku za bzdury wypisujesz . Jak nie odpowiada ci ta praca to zmien. Nikt cie tu siłą nie trzyma. W systemie 3 zmianowym pełno ofert pracy w Kaliszu nie musisz sie męczyć w RECO. Premie zabierają bo jak sama nazwa wskazuje jest to premia obecnosciowa ,więc jezeli nie ma Cię w pracy nie masz pełnej premii. A co do wyplaty to przyjmując sie do pracy dostajesz umowę w której czarno na białym masz napisane jakie sa tutaj zarobki wiec nie rozumiem skąd to zdziwienie co do wielkosci pensjii??? Co do norm ....to co napisełes/as to naprawde mnie rozbawilo. Krotko i na temat...bzdury...bzdury

Byłypracownik
@anonymous 24.07.2018 23:07

Koleś prawdę napisał i ma prawo napisać co sądzi na temat firmy więc się odwal gościu. A Ty co tak tej firmy bronisz? Z Waldkiem i Areczkiem razem z uszka strzelacie? Jak Ci tam pasuje to siedź i się kiś za grosze w tej saunie.

Niedługo były pracownik
@pracownik 22.07.2018 00:27

Cała prawda !!

Wolny od reco
@anonymous 24.07.2018 23:07

(usunięte przez administratora) podaj swoje dane jak jestes taki kozak. Wloski pacholku. Opierdalasz kolbe tylko dzinowi czy arabowi rowniez?

JaToJa
@pracownik 22.07.2018 00:27

100% prawda, pracowałem tam kilka lat, teraz mając porównanie z innymi firmami trochę żałuje, że wcześniej nie zmieniłem pracy.

raepów

Z metra ciętę (usunięte przez administratora)odreagowujące frustracje z dzieciństwa jak ich rodzeństwo do mamy kablowało że ćpają :) Odradzam szczerze pracę w tym zakładzie.

Henry

Jak ktoś zaczyna pracę to ma małą pensję!!

gbur
@Henry 11.04.2018 10:08

to tak jest wszedzie

anonymous
@Henry 11.04.2018 10:08

TO JEST TAK...CHCIALOBY SIE PRACOWAC OD PON.DO PT.I ZAROBIC ZE 3 TYS.

Wolny od reco
@anonymous 24.07.2018 23:17

Ja tak zarabiam i co? Wczesniej marnowalem zycie w reco. I za to was (usunięte przez administratora) nienawidze

Ktostam

Witam,może i nie było do tej pory najlepiej w Reco lecz teraz będzie jeszcze gorzej z nowym dyrektorem! Człowiek wprowadza zmiany.. nie wolno nic ,wiatraki pozabierał chyba chce nas wykończyć tu w tej saunie! Jest co raz to gorzej ludzie uciekają zostanie sama Ukraina !!!!

pracownik

Dzisiaj zobaczyłem, że do pracy na maszynach TSR dopuszczają kobiety. OBŁĘD! Mówi się, że na tym dziale boscha obsługują trzej Ukraińcy. bravo

anonymous
@pracownik 23.07.2018 22:49

GDZIE TY MASZ TAM DZIAŁ BOSCHA?

Armagedon
@pracownik 23.07.2018 22:49

Jakie kobiety?

Zainteresowany

Czy firma potrzebuje pracowników?

anonymous
@Zainteresowany 17.07.2018 21:57

Tak,potrzebuje ;)

Byłypracownik
@anonymous 24.07.2018 23:08

Anonymous, dostałeś podwyżkę za poprawianie opinii zakładu w internetach? Nic to nie zmieni :D wystarczy że ktoś przyjdzie do pracy, zobaczy jaki tam jest (usunięte przez administratora) i nawet godzinę nie zostanie :D

ZADOWOLONY

Dawno nie było tu opini do jakich jest ten portal stworzony, a więc w RECO spodziewaj się i czeka Cię co następuje: 1. Praca 3 zmianowa - Za pracę w nocy ustawowy dodatek 2. Umowa pracę wszystkie składki odprowadzane w/g umowy 3. Dużo pracy w weekendy, nadgodziny wypłacane zgodnie z regulaminem zakładowym oraz Twoją umową. 4. Kasa zawsze na czas i zawsze się zgadza 5. Program stażowy gwarantujący wzrost Twojego zatrudnienia 6. Brak socjalu z wyjątkiem niedużej świątecznej premii raz w roku i włoskiej "babki 7.Dozo zatrudnionych Ukraińców i Ukrainek 8. Mnóstwo nierobów i maruderów podpisanych poniżej. 9. Po pierwsze nie kradnij a potem hulaj dusza bo tu jest luz. 10.Umiarkowane ale są szanse na awans i rozwój 11. Pracuję tu jakiś czas, na codzień nie konieczne mam wiele okazji do zadowolenia jednak pracuję bo znam gorsze miejsca których nie polecam a to mogę.

anonymous
@ZADOWOLONY 18.02.2018 00:22

Podpinam sie pod wyzej napisany komentarz i potwierdzam co jest napisane ;). Pracuje tam nadal i rowniez polecam

Fan

Krol mydla pan Mar.... Z kolek robi w zapachach...

Byłypracownik

Pracowałem w Reco przez 4 lata i dość niedawno zrezygnowałem z tego miejsca z wielu powodów. Po pierwsze, jak każdy człowiek chciałbym zarabiać przyzwoicie, a niestety w tej firmie się nie da. Oszukują, kantują ludzi na każdy możliwy sposób. Jestem pewien, że zostałem okradziony nie jeden raz i nie tylko ja, bo dość się już nasłuchałem. Mając pełny miesiąc przepracowany + 14 nadgodzin (sobota, niedziela) chciałem sprawdzić czy moja wypłata będzie mniej więcej równa z wypłata kolegi, który miał tą samą liczbę nadgodzin i przepracowany cały miesiąc. Odliczyliśmy różnice jeśli chodzi o stażowe i okazało się, że nasze wypłaty różniły się o kwotę ok 100 zł. Jak to jest możliwe? Nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem. Wypłata bez nadgodzin jest bardzo niska jeśli chodzi o pracę 3 zmianową na produkcji - około 1700 zł. Z wszystkimi możliwymi nadgodzinami w miesiącu moje wynagrodzenie wynosiło około 2300 zł (śmiech na sali). Pieniądze zabierane są przy wykorzystaniu urlopu na żądanie. Nie jestem pewien jaka to kwota dokładnie, ale chyba mniej więcej 100 zł. Jeśli pracownik zachoruje i otrzyma zwolnienie L4, automatycznie zabierana jest część wypłaty (1/3) ponieważ opiera się ona na premiach takich jak obecnościowa. Jesteś chory - wpierdzielasz kamienie na koniec miesiąca. Niestety to nie wszystko, ale przejdźmy do dalszej części mojej wypowiedzi. Jeśli chodzi o warunki na hali, to są równie żałosne jak wypłata. Latem temperatura jest nie do zniesienia! Ludzie mdleją i nikt sobie z tego nic nie robi. Tak, tak panie Grzegorzu... BHPowiec oznajmił, że jeśli jest komuś zbyt gorąco, to niech szybciej pracuje, wtedy narobi sobie więcej wiatru i będzie mu chłodniej. Dla ochłody można napić się ochydnej wody z dystrybutora i poprosić kierownika o wentylatorek jeśli jest jeszcze jakiś cały. I tak nie przynosi to żadnego rezultatu, ponieważ gorące powietrze nie jest w stanie schłodzić mały wentylator, chyba że pracownik będzie go nosił na plecach przez 8 godzin. Dalej... kolejną sprawą są maszyny które nie są zabezpieczone. Niekiedy bywało tak, że było trzeba wkładać dłoń, calą rękę poza bramkę bezpieczeństwa i to też pan BHPowiec udaje, że nie widzi i raczej ma gdzieś, a czepia się każdego o buty ochronne jeśli ich ktoś nie ma na nogach. Jakość tych butów jest okropna. Można nabawić się odparzeń, bolących odcisków itp. O kierownikach nie chce mi się nawet wypowiadać. Większość z nich to palanci o wysokim mniemaniu i alkoholicy, ale jest też kilka osób, które sprawdzają się na swoim stanowisku np. jako lider zmiany. Mechanicy śpią na nocnych zmianach i nie można się nigdy doprosić o pomoc. Pana dyrektora Arigoniego pominę, ponieważ nie mam zamiaru znów się denerwować przez tego człowieka. Pracownicy wielokrotnie prosili o podwyżki, ale przeważnie za każdym razem sprawa została olana ciepłym moczem. Najważniejsze, że robota jest zrobiona, a pracownik traktowany jest jak (usunięte przez administratora) Jeśli doszło już do podwyższenia wypłaty, to były to śmieszne pieniądze. Nie wiem czy wystarczyłoby na obiad w barze mlecznym. Jeśli chodzi o tempo pracy to wygląda to tak, że pracownicy są ciągle obserwowani przez włoskich koordynatorów. Sprawdzają i podwyższają normy jakie trzeba osiągać na maszynach, co jest nierealne z tego względu iż maszyny te są za przeproszeniem - (usunięte przez administratora) Po zakończonej pracy czasami nie ma się jak umyć. Mydło w płynie jak i papierowe ręczniki są oszczędzane maksymalnie jak tylko się da. Jeśli ktoś poprosi o pastę bhp, to niestety może zapomnieć. Jeśli chodzi o Ukraińców, to jest ich pełno na każdym dziale. Niektórzy pracują, niektórzy przyjechali pościemniać. Jeśli ktoś zdecyduje się tam pracować to sugeruje żeby nie mówić za dużo innym o sobie, bo jest tam pełno osób które bardziej zainteresują się właśnie Twoim życiem niż swoim. Plotkar i donosicieli nie brakuje. Waldki, Areczki i inne parówy lubią lizać (usunięte przez administratora) włochom i strzelać z uszka. Nic tylko podpalić i później zaorać te bude. Mógłbym pisać i pisać w nieskończoność. (usunięte przez administratora) w tym zakładzie to temat rzeka. Ogólnie nie polecam tego miejsca.

byly niewolnik reco
@Byłypracownik 06.07.2018 13:58

Jak znasz waldka i areczka. To pewnie pracowalismy na jednym dziale. Ja ucieklem po 6latach. Pozdro

Gutek

Może są szanse na podwyżki?

Witek

Zastanawiająca jest ta cisza. Dobrze się pracuje ?

Zenek

Może ktoś wie czy firma ma jakieś nowe oferty pracy?

Prawdomowny

Przepracowalem w tej firmie 2 lata,jest to typowy kolchoz,w ktorym jezeli chcesz zarobic troche wiecej niz srednia krajowa to musisz pracowac w weekend.Pracujac w normalnych godzinach nigdy nie otrzymalem takiej samej pensji kazdego miesiaca.Njadziwniejsze jest to ,ze gdy w jednym miesiacu przepracowalem jedna sobote,otrzymalem 100 zl wiecej.gdy w nastepnym miesiacu przepracowalem 2 soboty,otrzymalem 108 zl.wiecej.Kolega o tej samej stawce mial wyplate o400 zl.wyzsza.Po prostu sa rowni i rowniejsi.Przez trzy miesiace wykonywalem prace za dwoch pracownikow/kolega sie zwolnil/ gdy zapytalem kierownika /Dariusz P./odpowiedzial mi ze sam doskonale daje sobie rade.Czyli ktos ta nadwyzka przydziela sobie niezle premie.Jednym slowem balagan i wyzysk,promowanie swoich kapusi i wykorzystywanie pracy sumiennych ludzi.Awans tylko za donoszenie panu kierownikowi.Byl przypadek,ze jeden z lizusow pana kierownika bal sie po nocnej zmianie wyjsc z pracy,poniewaz wdzieczni koledzy na niego czekali.Zadzwonil po policje i dopiero bezpiecznie dotarl do domu.Oby tak dalej.Pozdrawiam bylego kolege Kamila.Wiecej takich.

Kazimierz5563
@Prawdomowny 14.07.2017 23:34

Srednia krajowa 2017 roku to 3270netto. Zarobisz tyle na produkcji bez nadgodzin i sobót? Czy Bo to wynika z treści.

anonymous

Co ja moge powiedziec, ejest ok

Wiesniaczka

Potrzebuje pomocy.ktoś pracuję z okolic Goszczanowa.Nie mam dojazdu do Reko.a bardzo potrzebuje pracy

KomisjaRoman
@Wiesniaczka 05.04.2018 12:40

Nadal zainteresowana ?

Edyta

@mistrzuniu czemu nie polecasz pracy w Reco Polska? Kwestia warunków, atmosfery czy może czegoś innego? Uzasadnij proszę swój wpis. Jeśli macie coś do zarzucenia temu pracodawcy, to piszcie w sposób jasny i merytoryczny, z poszanowaniem innych użytkowników tego forum, oraz jej pracowników. Pamiętajcie o regulaminie serwisu https://www.gowork.pl/regulamin

Edyta

@Saba wypowiedzi takie jak Twoja poniżej są usuwane, ponieważ łamią regulamin forum. Zawierają wulgaryzmy oraz obrażają innych. Komentuj pamiętając o zasadach serwisu https://www.gowork.pl/regulamin

mistrzuniu

pracowałem w reco kilka lat........ i to byl najwiekszy bład mojego zycia.........

anonim

(usunięte przez administratora)

anonymous

Krzysiu podwyżkę dostałeś i tak brzydko mówisz o swoim chlebodawcy?

Adi

Ta czarnulka jeszcze pracuje , bo słyszałem że dostała się do Pratta

Administrator

Opinie pracowników dotyczące warunków zatrudnienia w Reco Polska okazują się być cennymi wskazówkami podczas podejmowania decyzji związanych z zatrudnieniem w przedsiębiorstwie. Wiesz jak wygląda poziom wynagrodzenia w firmie? Dysponujesz informacjami na temat benefitów pozapłacowych? Napisz o tym!

Igor

Obrażając innych współpracowników nie poprawimy atmosfery w pracy!!!

emenems

paskudne miejsce i paskudni ludzie szczegolnie prowadzacy zmiany.no i najwiekszy wloski slugus im donosiciel pawelek od frydlewiczow.

Kuba
@emenems 14.05.2017 14:51

Zgadza sie pawelek z piecow...nygos kapus kretyn...kierownik ?jaki z niego kierownik glab i ci jego przydupasy..kierownicy zmian hehe mlynarze krystianki pijaki itp...jeszcze co ludzki to bogdan ...

Gabriel

pracowalem w wielu miejscach ale takiego syfu przez moj miesiac pracy jak jest w reko to nie ma nigdzie.a ci co sa kierownikami zmian to dno totalne.donoszą,klamia,oszukują.szczegolnie (usunięte przez administratora)

Edyta

@MC, wiesz pensja dla każdego to subiektywna rzecz, jednemu będzie odpowiadać drugiemu nie. Piszesz, że żeby dostać podwyżkę trzeba się "polizywać", czy masz jakieś konkretne sytuacje na myśli? Często jak ktoś dostaje awans to mnożą się teorie na temat słuszności, ale może warto czasem zwyczajnie się postarać i wykazać?

MC

Jak słyszę, że ktoś jest zadowolony z tej pracy bo płacą na czas to mnie krew zalewa. To jest obowiązkiem pracodawcy a nie jakimś uhonorowaniem dla pracownika. Ogólnie żadnych perspektyw w tym zakładzie nie ma. Pensje głodowe. Ludzie ledwo 2tyś sięgają a w d*** włażą po sam łokieć. Zbiorowisko konfidentów. 95% pracowników to ludzie o znikomej kulturze osobistej. Widać to chociażby po tym, że w toaletach wszędzie nasrane tylko nie w sedesie. Rotacja pracowników jest olbrzymia. Ponadto ani ja ani żaden z moich znajomych pracujących tam nie wyraża się pochlebnie o tej firmie. Warto dodać, że z moich znajomych wytrzymałem tam najdłużej bo aż 4tyg :D Podsumowując: słaba pensja, żadnego rozwoju, dużo patologii w zakładzie i dziwie się, że ktoś tam jeszcze pracuje. Chyba, że ktoś lubi być dymany...

Edyta

@reko ale kto wykorzystuje i wyśmiewa pracowników? Możesz opisać trochę więcej szczegółów - w jakich dokładnie sytuacjach się znalazłeś, czy zgłaszałeś to komuś wyżej?

reko

Nie warto tam pracować wykorzystują i wyśmiewają się z ludzi. Szkoda zdrowia, ludzie nienormalni obgadują i donoszą kierownikom.

Edyta

Praca na pewno odbywa się w systemie 3 zmianowym @andrezj, bo tak też wynika z ofert pracy zamieszczanych przez Reco Polska. Dobrze byłoby jednak gdyby ktoś z pracowników to potwierdził i napisał obowiązujące godziny - to zawsze rzetelniejsze informacje, na których inni mogą się oprzeć.

Edyta

@andrezj a dlaczego to akurat druga zmiana była twoim zdaniem najlepsza? Czy praca na niej różni się czymś w praktyce od pracy na zmianie pierwszej i nocnej? W jakich dokładnie godzinach odbywają się te zmiany?

andrezj
@Edyta 17.08.2017 06:44

Hej, ja dopiero zastanawiam się czy tam iść pracować. Pierwsza też jest OK, nocki mnie trochę zniechęcają, stąd pytanie. Nocka pewnie 22-6 jak wszędzie gdzie sa trzy zmiany.

Zostaw opinię o Reco Polska - Kalisz

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Reco Polska