Stomil

Sanok

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 545 ocen.

Stomil
2 545 6 1

Opinie o Stomil

Edyta

Jakie macie opinie na temat pracy w Stomil Sanok? Forum służy do wyrażania opinii na temat związany z tym pracodawcą. Przy dodawaniu wpisów należy pamiętać o zasadach opisanych w regulaminie forum.

Ewa
@Edyta 14.09.2018 20:27

Nigdy nie sprostasz im wymaganiom obojetnie jakie masz wyksztalcenie nawet z tytulem magistra czy doktora ciekawe jakie wyksztalcenie ma pani ktora przeprowadza rozmowe kwalifikacyjna bo ja sie nie dostalem bo nie sprostam wymog a jestem z wysokim wyksztalceniem co mam watpliwosci do tej pani bo z kultora jest do tylu nie dziwie sie ze ciagle sie oglaszaja ze pracownik poszukiwany bo na wejsciu jest nie milo a co dopiero podjac prace lepiej przemyslec 10 razy nisz zalowac i sie meczyc detki produkuja detki rekrutuja na szkolenie z inteligencji polecam

Adam
@Ewa 19.09.2018 13:22

To jest prawda stomil Nekla niestety nie ma szacunku dla pracownika jedynie wyzysk tam ludzi maja za nic a osoby w biurach wyslac na dodatkowe szkolenia z kultury bo jak sie jest na stanowisku to niestety kultura swiadczy o czlowieku i firmie jaka reprezentuja

jacol

Ile plac na 8 godzin.chodzi mi o produkcje,

Ula

Podpowiedzcie czy firma prowadzi aktualnie rekrutacje? Interesuje mnie na jaką kasę można liczyć na początek?

Maciej

Wiatam Jakie obecnie są zarobki na stanowisku "wtryskarkowy" ?

Edyta

@ta firma to dno układy układ, może rozwiniesz swoją wypowiedź opierając ją o jakieś przykłady? Jakie konkretnie były to sytuacje? Wyczerpujące i prawdziwe wypowiedzi są cenną wskazówką dla osób poszukujących informacji o Stomil w Sanoku.

Słowa kojarzące się z Stomil S

Słowa kojarzące się z Stomil Sanok (np:.solidna, profesjonalna, rozwojowa, stresująca, wyczerpująca): Możliwość rozwoju i szkoleń oceniam jako ... .solidna Atmosfera i ludzie tam pracujący są ... .ok Od jakiej stawki można negocjować pensję?1300 Najbardziej podobało mi się w Stomil Sanok :atmosfera panującą w pracy Najbardziej nie podobało mi się w Stomil Sanok :nic

ta firma to dno układy układ

Przepracowalem w "stomilu" 32 lata.Same dobre wspomnienia ,chociaz trzeba bylo solidnie pracowac.Zaklad dobrze zorganizowany ,profesjonalnie zarzadzany jedyna wada to niskie place pracownikow fizycznych.Jestem od 2 lat mlodym emerytem( 60 )lat (szkodliwe )Do dzisiaj nie moge sie z Sanokiem rozstac.I jeszcze jedno.Nie ma jak to pracowac w solidnym zakladzie---nie bylo zadnych trudnosci z dokumentacja w ZUS.Pozdrawiam elektrykow na Z-1.

ta firma to dno układy układ

ta firma to dno układy układziki kapusie lizusy tylko ich się ceni pracowałem tam 5 lat to wiem dobrze ze odszedłem , familiada po biórach

Ja pracowałem ale jeszcze jak

Ja pracowałem ale jeszcze jak był SZPG STOMIL SANOK w latach 1985 do 1990 na W-4 na stanowisku wytłaczarkowy na 3 zmiany i były zarobki luks na tamte czasy niestety potem były zwolnienia grupowe i dostałem wypowiedzenie jak by nie to to może do dzisiaj bym tam pracował .Teraz 25 lat pracuję w hucie w Krośnie na stanowisku hutnik ale jakby była możliwosc tam gdzie pracowałem w Stomilu na tym samym stanowisku wrócił bym tam z powrotem .

Edyta

Proszę o nieodbieganie od tematu forum. Wątek dotyczy firmy Stomil w Sanoku. Istotne dla niego jest podzielenie się opinią na temat pracodawcy, warunków zatrudnienia i ogólnej atmosfery w firmie. Najnowsze wpisy nie wnoszą niczego do dyskusji. Zapraszam więc pracowników Stomil o podzielenie się swoimi doświadczeniami związanymi z firmą.

666
@Edyta 22.05.2018 22:28

Te wątki co byłe wczesniej to dotyczyły ze Stomil z Nekli obecnie Alligator i niewiem jakim cudem sie tu wzięły wpisy dla Sanoka, od poczatku tak było a tera cholera wie co sie porobilo ze sie przeniosło

No tak pamiętam jak Natalia bę

No tak pamiętam jak Natalia będąc na mankowie u babci jeździła składakiem wigry 3, po ul Szczecińskiej. Też ona bywały tutaj. Kukulski pochodzi z Wrześni. Lecz z Wrześni pochodzi również śp. Walentyna Wyrwas. Ród Porajów czyli pierwsi właściciele miasta i od nich pochodzi nasz herb. Następnie Doliwa, Szaszorów-Bardzkich wymieniać można długo, historię mamy bogata. Lecz nie mianujmy ulic nazwiskami ludzi o których nikt za 20-50 lat nie będzie pamiętał

Może zostawcie tak jak jest. Z
@No tak pamiętam jak Natalia bę 14.05.2018 09:57

Może zostawcie tak jak jest. Zmieni sie ustrój i co znów zmiana nazw ulic??? Czyli może ulice im Lecha lub Jarosława Kaczyńskiego? może ulica z nazwą jakiegoś księdza??? Już przerobiliśmy nazwy ulic pod egidą komuchów to może nie przerabiajmy nazwy ulic na dupolizanie ustrojowe

Zenon, daj se spokój. Jest jak

Zenon, daj se spokój. Jest jak jest

Ogarnijcie ten syf zwany zalew

Ogarnijcie ten (usunięte przez administratora) zwany zalewem. Zalewa to mnie krew jak niego patrzę. Niegdyś miejsce gdzie łódkami plywano, organizowano zawody na które zjeżdżali wędkarze z całego kraju a teraz? Żal patrzeć. Okolica zrobiona a najważniejsze czyli jezioro to (usunięte przez administratora) Te pieniądze przeznaczyć na doprowadzenie do ładu zalewu. Zobaczcie na środę wlkp. Jak wygląda ich jezioro. Tutaj tylko smutek i płacz. Wszędzie zielsko, smród wody od gnijacej roślinności, poziom wody obniżony o metr. Władze, zróbcie coś z tym. Nie wystarczy dziadek z golarka który popierdzi przy brzegu i zetnie trochę trawy. Chodzi o oczyszczenie jeziora, montowanie pomostowe na wzór środy. Dziś na psarach nie ma gdzie kija zamoczyc bo tylko trzcina

Ucałować kacze łapki, ucałować

Obywatelu RP ile masz ha ziemi z komuszego Dekretu o reformie rolnej ? Ładnie to tak łapska po cudzą własność wyciągać ?

AA

co za idiota spamuje ...

Nie, nie jesteś ani Ruskiem, a
@AA 14.05.2018 08:44

Nie, nie jesteś ani Ruskiem, ani Niemcem, lewakiem... Jesteś wyborcą PO. Twój wybór, twoje prawo. Dlaczego wyzywasz tych, którzy myślą inaczej niż ty?. Bo to na pewno ty masz rację? Weź wyluzuj trochę, bo ci żyłka pęknie;)

wracaj na pustynię
@AA 14.05.2018 08:44

wracaj na pustynię

Obywatelu RP ile masz ha ziemi
@AA 14.05.2018 08:44

Obywatelu RP ile masz ha ziemi z komuszego Dekretu o reformie rolnej ? Ładnie to tak łapska po cudzą własność wyciągać ?

Kurs zarządzanie najmem 24h Ku

Kurs zarządzanie najmem 24h Kurs Zarządzanie najmem organizujemy w kilkunastu polskich miastach. Zajęcia odbywają się w kameralnych grupach, liczba miejsc jest ograniczona. O wysokiej jakości naszych szkoleń świadczy certyfikat ISO 9001:2015 Do czego przygotuje mnie ten kurs? Kurs jest doskonałym przygotowaniem do samodzielnego zarządzania najmem. Odbycie kursu umożliwia kompleksowe zarządzanie lokalem bez konieczności korzystania z usług firmy zewnętrznej. Absolwent kursu zdobędzie niezbędną wiedzę wspierającą proces administrowania lokalem i narzędzia ułatwiające współpracę z najemcami. Do kogo adresowany jest ten kurs? Kurs adresowany jest do właścicieli nieruchomości, którzy nie posiadają doświadczenia w pracy przy najmie nieruchomości, ale stanowi także usystematyzowanie wiedzy dla specjalistów profesjonalnie zajmujących się tematyką najmu. Do udziału w szkoleniu szczególnie zapraszamy osoby, które doświadczyły trudności w zarządzaniu najmem i chcą dowiedzieć się, jak przeciwdziałać im w przyszłości. Jakie umiejętności nabędę po odbyciu tego kursu? Przekazanie mieszkania na wynajem wiąże się z szeregiem czynności przygotowawczych, od optymalnego przystosowania lokalu, zredagowania atrakcyjnej ofert najmu, po znalezienie odpowiedniego najemcy i weryfikację jego wierzytelności, do prawidłowej konstrukcji umowy najmu – te wszystkie umiejętności będą doskonalone w ramach kursu Zarządzanie najmem. Ponadto uczestnicy szkolenia nauczą jak skutecznie maksymalizować zysk z wynajmu komercyjnego, a także jak zabezpieczyć się przed potencjalnymi stratami na skutek zadłużenia czy dewastacji lokalu. Gdzie mogę pracować po ukończeniu kursu Zarządzanie najmem? Usługa zarządzania najmem jest w Polsce stosunkowo nowa i cieszy się wśród właścicieli mieszkań coraz większą popularnością. W związku z prężnie rozwijającą się działalnością firm zajmujących się profesjonalnym zarządzaniem najmem po odbyciu szkolenia uczestnik zwiększy swoje szanse na zatrudnienie w charakterze specjalisty ds. najmu. Absolwenci szkolenia mogą także podjąć pracę w agencjach nieruchomości czy w spółdzielniach mieszkaniowych. Program kursu I Prawo najmu/ umowa najmu -ustawy dotyczące najmu nieruchomości -co powinieneś wiedzieć o umowie najmu? -kluczowe elementy umowy najmu nieruchomości -umowa na czas określony i nieokreślony- wady i zalety -w jakich sytuacjach można rozwiązać umowę najmu bez zachowania okresu wypowiedzenia? -czego unikać przy zawieraniu umowy? na co zwracać uwagę? jak zabezpieczyć swoje interesy? -ubezpieczenie nieruchomości i mienia najemcy -rozliczenia po zakończeniu najmu II. Kiedy najemca nie wywiązuje się z umowy -co możemy w tej sytuacji zrobić? -windykacja przedsądowa należności -kiedy możemy zgłosić sprawę do sądu i co dalej? III Obowiązki zarządcy nieruchomości. IV Zarządzanie najmem 1. Renegocjacja warunków umowy w trakcie trwania najmu. - warunki, które mogą ulec zmianie - zasady dotyczące ustanawiania wyższej kwoty czynszu 2. Monitorowanie stanu lokalu. - określenie zasad nadzoru lokalu przez właściciela 3. Zdanie mieszkanie przez wynajmującego - wyznaczenie terminu opuszczenia lokalu - rozliczenia końcowe z najemcą - były wynajmujący jako baza potencjalnych najemców 4. Pustostan. - zapobieganie sytuacji "pustostanu". V STAN PRAWNY I WYBÓR OPODATKOWANIA 1. Podstawowe regulacje prawne dotyczące wynajmu. - ustawa lokatorska: ważne zagadnienia - fiskus: działalność gospodarcza a najem prywatny 2. Wybór formy opodatkowania przychodu z tytułu wynajmu. - najem prywatny: skala podatkowa 18% i 32% - najem prywatny: ryczałt 8,5% - najem działalność gospodarcza: 18% i 32% - najem działalność gospodarcza: podatek liniowy 19% 3. Kiedy wydatek staje się kosztem - rozróżnienie kosztów w najmie prywatnym, a w działalności gospodarczej - zbieranie dokumentacji i archiwizacja - moc narzędzia amortyzacji - rozliczenie kredytu VI. Podsumowanie szkolenia, dyskusja. Organizacja zajęć Nasz kurs składa się z części teoretycznej i praktycznej. Będą Państwo naprzemiennie uczyć się teorii i podejścia praktycznego w trakcie kursu. Kurs zarządzanie najmem trwa 24 godziny Grupy Ilość osób w grupie dostosowana jest tak, aby każdy z uczestników miał możliwość efektywnego udziału w zajęciach. Dzięki temu nasi instruktorzy mają możliwość indywidualnej pomocy kursantom. Nasi wykładowcy służą również pomocą w ramach konsultacji po zajęciach (przez okres trwania kursu). Materiały szkoleniowe Materiały tradycyjne - cena zawiera standardowe materiały wydawane w postaci książek papierowych czy drukowanych skryptów lub innej w zależności od ustaleń. Materiały elektroniczne - dopłata za tablet 350 zł Zapisy przyjmujemy tylko od grup zorganizowanych. Prosimy o wypełnienie karty zgłoszeniowej i odesłanie jej na adres koordynatora: anna.grzeszczak@gowork.pl cena: grupa do 5 osób w siedzibie firmy GoWork- 3900 zł Grupa od 5 do 10 osób w siedzibie firmy GoWork- 5500 zł *przy szkoleniu organizowanym w Państwa s

Hans Olo 6 2018-05-12 13:15 T

Hans Olo 6 2018-05-12 13:15 Tajemnicą poliszynela jest to, że większość ludzi to ameby, więc analogicznie większość odtworzeń przypada na muzykę dla ameb. Czekam na minusy. Pisałem słuchając Dave'a Brubecka. Skomentuj Adrian Waleczny 1 2018-05-12 13:29 Take Five Hans :D Albumu Time Out słuchałem chyba tylko raz, bardzo dobra płyta, może nie jakaś genialna, ale bardzo dobra na pewno. Skomentuj Historia edycji czorcik696 -1 2018-05-12 18:07 Większość obrażonych właśnie szuka w guglach co to jest "tajemnica poliszynela" i "ameba", żeby wiedzieć o co się obraża... Aaaaa potem Cię dojadą xP Skomentuj Adrian Waleczny 0 2018-05-12 13:36 Jest tyle dobrej, wartościowej muzyki, a mnóstwo ludzi wciąż słucha tego co najpopularniejsze, chyba samemu nie wiedząc, czy im się to podoba, czy nie. Słuchają, bo chcą być trendy, na czasie ? Kiedyś w pracy słuchając utworu Skaldów - Dwadzieścia minut po północy mój szef zapytał się, co to jest za zespół, odpowiedziałem mu, na co zrobił dziwny wyraz twarzy, jakby chciał powiedzieć, co to k.... jest za dziwny staroć, on natomiast słucha niejakiego Popka... ,,ale chcą pozostawać na czasie, by móc wypowiadać się na te tematy w towarzystwie'' - bez komentarza. Skomentuj Historia edycji Wojciech Kulik 5 2018-05-12 14:58 (W odniesieniu do tego i wcześniejszych komentarzy) Ale wiesz, że to, że coś jest popularne nie oznacza z góry, że jest złe? Mało tego – muzyka „radiowa” równie dobrze może być „wartościowa” (i na odwrót). Co więcej, słuchanie tego, czego słucha większość wcale nie musi równać się z „łykaniem wszystkiego jak młody pelikan”. Pozostawanie na bieżąco z tym, co „trendy” też nie jest niczym złym – dobrze jest też wiedzieć, za co nie lubi się tego, czego się nie lubi (i lubi się to, co się lubi). ;) Skomentuj Adrian Waleczny 1 2018-05-12 15:26 Kiedyś słuchałem muzyki praktycznie tylko i wyłącznie w pracy, z radia - popularne stacje radiowe, a raczej ,,słyszałem'' muzykę, nie przywiązywałem zbytnio uwagi, jaki utwór ,,leci''. Czy Pitbull, czy Rihanna, czy inne cudo XXI wieku. Jakiś czas temu, może z 6 lat do tyłu, poszukałem ,,swojej'' muzyki, z czego jestem ogromnie szczęśliwy. Polecam wszystkim szukać, poszukiwać, a nie patrzeć tylko na to, co najpopularniejsze, i to, co się sprzedaje, i jest puszczane w radiu. ''Ale wiesz, że to, że coś jest popularne nie oznacza z góry, że jest złe?'' - pewnie, że może tak być, ale w ilu przypadkach tak jest ? Wielu osobom wystarczy pitu pitu, umca umca, półnaga panienka w teledysku, mi już na szczęście nie. Nawet gdyby mieli mi płacić za słuchanie współczesnych ,,hitów'' to bym się nie zgodził. ,,Pozostawanie na bieżąco z tym, co „trendy” też nie jest niczym złym – dobrze jest też wiedzieć, za co nie lubi się tego, czego się nie lubi'' - ale w sensie, że co ? Mam słuchać, i obserwować listy przebojów, i utwierdzać się w przekonaniu, że ta ,,muzyka'' mi się nie podoba, bo to jest w niej słabe, tamto żenujące itp, itd ? To co modne, ogólnie moda jest dla ludzi słabych, którzy nie wiedzą, czego chcą. A tak w ogóle, wystarczy zobaczyć, jak muzyka popularna stoczyła się w przeciągu kilkudziesięciu lat, np. w Polsce. Kiedyś np. Skaldowie, Grechuta, Niemen, Breakout, i wiele innych. Dziś Popek, Hyży, Grzeszczak. Nie twierdzę, że nie ma ciekawych współczesnych artystów, zespołów, ale do nich trzeba się dokopać, i to głęboko. Kiedyś mięsko pływało na samej powierzchni :) Skomentuj Wojciech Kulik 5 2018-05-12 15:46 Ja ogólnie mam metalową duszę, ale od czasu do czasu lubię posłuchać innych gatunków - tak jazzu, jak i rapu. Zdarza mi się też posłuchać popu (nawet mocno radiowego) i też mogę czerpać z tego przyjemność (potem i tak wracam do "swojego" metalu, ale mimo wszystko tak jest). Nie chodzi mi o to, że trzeba słuchać "na siłę" tego, co modne, ale myślę, że czasem warto spojrzeć na to, czego słuchają inni, choćby dla poszerzenia horyzontów (i orientowaniu się, mniej więcej, w jakim kierunku to zmierza). Jasne, można się zatrzymać na "starociach" i twierdzić, że wszystko, co nowe (czy też: co leci w radiu) jest złe, ale może wiedza, co się lubi (i dlaczego) nie oznacza, że musisz się ograniczać. Myślę, że to jest jak z jedzeniem - to, że wcześniej nie smakowała Ci wątróbka, nie znaczy, że i teraz nie będzie (a może odkryjesz w niej coś ciekawego albo też będzie dobrą odskocznią, po której jeszcze przyjemniej będzie Ci się wracać do tego "najpyszniejszego dania"). :) Skomentuj Adrian Waleczny -3 2018-05-12 16:24 ,,Jasne, można się zatrzymać na "starociach" i twierdzić, że wszystko, co nowe (czy też: co leci w radiu) jest złe, ale może wiedza, co się lubi (i dlaczego) nie oznacza, że musisz się ograniczać.'' Panie Wojciechu, Pan chyba nie zdaje sobie sprawy, ile jest albumów ,,staroci'' powiedzmy w samym rocku progresywnym, i np. jazz - rocku/fusion. Ocean płyt, na razie nie opuszczam końcówki lat 60- tych i całej dekady lat 70- tych, bo mam jeszcze ogromne braki w tych latach, i tej muzyce. Zresztą, posłuchałem trochę ,

Ważne dokumenty: • dowód os

Ważne dokumenty: • dowód osobisty • prawo jazdy (jeżeli posiadamy) • nr polisy ubezpieczeniowej • dokumenty które otrzymują Państwo od GoWork.pl - umowa, polecenie wyjazdu, bilet lub nr rezerwacji Rzeczy osobiste: • środki do higieny osobistej, kosmetyki • leki, jeśli przyjmują Państwo na stałe • ręczniki • wygodne i stosowne do pory roku ubrania oraz obuwie Rzeczy dodatkowe: • sprawny, naładowany telefon z włączoną usługą roamingu oraz ładowarkę • ok 100 euro na niespodziewane wydatki • zapisane imię oraz nazwisko opiekuna kontraktu • spis numerów telefonów do GoWork.pl, do opiekuna kontraktu oraz rodziny, do której jedziemy i numeru alarmowego • warto zabrać ze sobą polskie czekoladki, na przywitanie z niemiecką rodziną :) Dodatkowe porady: • osoba wyjeżdżająca powinna być na dworcu/stacji godzinę przed planowanym odjazdem pociągu/autokaru • Opiekunka powinna przed wyjazdem zapoznać się ze schorzeniami podopiecznego, aby wiedzieć z czym będzie miała styczność • powtórzyć słówka/zwroty w języku niemieckim, szczególnie choroby oraz czynności związane z opieką • powyższą listę przygotowaliśmy w trosce o naszych pracowników, ponieważ zależy nam na Państwa bezpieczeństwie i wygodzie. • jeżeli będą Państwo przygotowywali się do wyjazdu zgodnie z naszymi wskazówkami, nic nie powinno Państwa zaskoczyć ani na wyjeździe, ani w podróży. Życzymy powodzenia oraz dużo zadowolenia z pracy! Jak przygotować się do pracy Opiekunki Kilka wskazówek dotyczących przygotowania się do pracy w Niemczech Społeczeństwo niemieckie, to społeczeństwo starzejące się, które potrzebuje opieki. Osoby decydujące się na pracę z osobami starszymi muszą liczyć się z tym, że jest praca trudna i wymagająca poświęcania, ale jeżeli zaangażujemy się w pełni, możemy odczuć też wiele satysfakcji. Ze względu na trudny charakter pracy bardzo ważna jest dobra organizacja, działanie zgodnie z planem i profesjonalnie podejście do opieki. Prócz kwestii zadaniowych, bardzo ważne jest odpowiednie nastawienie. Praca ta wymaga wiele empatii, cierpliwości oraz umiejętności radzenie sobie ze stresem, jednak stosując się do kilku poniższych wskazówek nasza praca może stać się przyjemna, zarówno nasz czas jak i podopiecznego będzie upływał w miłej atmosferze. Jak opiekować się osobą w podeszłym wieku? Poczucie odpowiedzialności za stan osoby podopiecznej, która w związku z wiekiem potrzebuje pomocy w codziennych czynnościach, może być przytłaczające. Jeśli sprawujesz opiekę nad seniorem, pamiętaj o następujących wskazówkach, które pomogą ci podołać licznym obowiązkom: • Planuj każdy dzień – ustalony harmonogram czynności sprawi, że poczujesz kontrolę nad swoimi działaniami. Zapisz, które czynności wykonujesz sama, a które z pomocą swojego podopiecznego. • Staraj się wspierać starszą osobę, nie wyręczając jej. Jeśli stan zdrowia seniora pozwala na wykonywanie drobnych prac domowych, nie zniechęcaj go do tego. Zachowanie sprawności fizycznej jest bardzo ważne dla samopoczucia osób w starszym wieku. • Zachęcaj seniora do ruchu – w podeszłym wieku intensywny trening jest niewskazany, ale spacery - jak najbardziej. Jeśli twój podopieczny unika aktywności ruchowej z powodu jakiś dolegliwości znajdź sposób, aby go przekonać. • Pomóż swojemu podopiecznemu zachować sprawność umysłu – wzmacniaj jego umysł rozmową, grą w szachy lub inne gry planszowe, krzyżówkami. • Nie lekceważ u siebie oznak przemęczenia. Jeżeli obowiązki opiekuńcze spoczywają przede wszystkim na tobie, w pewnym momencie będziesz potrzebowała odpoczynku. Więc staraj się tak zorganizować plan dnia, żeby wygospodarować, choć chwilkę czasu na odpoczynek. • Jeżeli uda ci się znaleźć trochę czasu na relaks, zrób coś dla siebie, poczytaj książkę, gazetę, posłuchaj muzyki lub idź na spacer. • Przygotuj się i dowiedz jak najwięcej o schorzeniach, na jakie cierpi podopieczny, dzięki temu opieka będzie łatwiejsza. Opieka nad osobą w starszym wieku wiąże się z szeregiem obowiązków, którym trzeba podołać. Świadomość bycia potrzebnym jest wspaniałą nagrodą za trud włożony w codzienną troskę o seniora. Ubezpieczenie Opiekunki Współpracując z nami Opiekun ma możliwość wyboru pracy w oparciu o warunki polskie lub niemieckie. Nie zapominajmy również, że jako członkowie Unii Europejskiej, mamy prawo do niektórych podstawowych świadczeń i nie musimy za nie dodatkowo płacić. Wystarczy wyrobić sobie kartę Narodowego Funduszu Zdrowia i nie zapomnieć zabrać jej ze sobą na wyjazd. Czym jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ)? EKUZ jest traktowana, jako dowód na to, że jej posiadacz uprawniony jest do niezbędnych świadczeń medycznych w czasie pobytu poza krajem ojczystym. Dzięki takiej możliwości nie musimy skracać pobytu ze względów zdrowotnych. Podkreślić należy, iż refundowana jest jedynie niezbędna interwencja medyczna, która umożliwia pacjentowi swobodne funkcjonowanie do końca pobytu. Zakres i rodzaj takich świadczeń za

luft

Na p2 jest nowy kierownik - lata jak meserszmit ! :P

666
@luft 10.05.2018 18:26

ciekawe ile wytrzyma i czy podzieli los ostatniego kierasa he he ,ale wiele zależy też od tego jak pokieruje Blondi jak zawsze :D

lycyfer
@666 11.05.2018 07:08

Chłop był odpowiedni...ale z babą żaden nie wygra.

Messerschmitt logo Messerschm
@luft 10.05.2018 18:26

Messerschmitt logo Messerschmitt – wytwórnia lotnicza założona przez niemieckiego konstruktora lotniczego, późniejszego profesora, Willy'ego Messerschmitta w marcu 1926 roku jako Messerschmitt Flugzeugbau GmbH. Poszukując wsparcia ze strony rządu Bawarii, Messerschmitt połączył swoją firmę z Bayerische Flugzeugwerke. 11 lipca 1938 roku Messerschmitt założył nową firmę pod własnym nazwiskiem (Messerschmitt AG), która przejęła całe zakłady Bayerische Flugzeugwerke. Główna fabryka samolotów znajdowała się w Augsburgu, mniejsze zakłady powstały w Ratyzbonie i Obertraubling. Messerschmitt AG zaprojektowała podczas II wojny światowej wiele pionierskich konstrukcji, takich jak pierwsze seryjnie budowane samoloty z napędem odrzutowym (Messerschmitt Me 262) i rakietowym (Messerschmitt Me 163 Komet). Po wojnie firma Messerschmitt AG, po przejęciu zakładów Bölkow GmbH (1968) i połączeniu w 1969 roku z Hamburger Flugzeugbau GmbH (spółką należącą do Blohm und Voss) utworzyła największy niemiecki koncern lotniczy Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB). W 1989 roku MBB zostało przejęte przez DaimlerChrysler Aerospace AG. Wybrane typy samolotów: Messerschmitt Bf 108 Taifun - samolot sportowy / pasażerski samolot kurierski Messerschmitt Bf 109 - myśliwiec Messerschmitt Bf 110 - ciężki myśliwiec / samolot szturmowy Messerschmitt Bf 162 Messerschmitt Bf 163 Messerschmitt Me 163 Komet - rakietowy myśliwiec przechwytujący Messerschmitt Me 209 - samolot sportowy Messerschmitt Me 209-II - prototyp myśliwca Messerschmitt Me 210 - prototyp myśliwca / samolotu szturmowego Messerschmitt Me 261 Adolfine - samolot rozpoznawczy dalekiego zasięgu Messerschmitt Me 262 Schwalbe - myśliwiec odrzutowy Messerschmitt Me 263 - myśliwiec rakietowy Messerschmitt Me 264 - ciężki bombowiec dalekiego zasięgu Messerschmitt Me 309 - prototyp myśliwca Messerschmitt Me 321 - ciężki szybowiec transportowy Messerschmitt Me 323 Gigant - ciężki samolot transportowy Messerschmitt Me 409 Messerschmitt Me 410 - myśliwiec / samolot szturmowy Messerschmitt Me 509 Messerschmitt Me 609 - prototyp ciężkiego myśliwca Messerschmitt P.1101 - prototyp myśliwca odrzutowego

Podpieczna waży 75kg i ma 160c

Podpieczna waży 75kg i ma 160cm wzrostu. Porusza się za pomocą chodzika i potrzebuje wsparcia przy wstawaniu. Ma nadciśnienie tętnicze i trzeba pilnować przyjmowania leków. Obowiązki: Do obowiązków opiekunki/opiekuna należeć będzie przede wszystkim opieka nad podopiecznym: pomoc przy ubieraniu/rozbieraniu oraz przy higienie ciała. Dodatkowo towarzyszenie w wizytach u lekarza oraz prowadzenie domu i przygotowywanie posiłków. Wymagania: Poszukujemy osób, których język niemiecki jest na poziomie dobrym ponieważ Pani Erika jest bardzo kontaktowa i lubi rozmowy. Oferujemy: Pracę w firmie, która działa z powodzeniem od wielu lat na polskim rynku w oparciu o jedną, prostą umowę. Składki do ZUS na poziomie nawet przeciętnej krajowej Wysokie premie za polecenie opiekuna lub klienta Gwarantujemy zakwaterowanie, wyżywienie oraz opłacony i zorganizowany przejazd w obie strony. Stawka: 1150 euro netto/miesięcznie Prosimy o dopisanie następującej klauzuli: "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, ze zm.)" Oferty Pracy w Niemczech Oferty pracy w Niemczech Opiekun osoby starszej w Marburg... Pani Frieda ma 81 lat, waży 62kg i ma 162cm wzrostu. Nie wstaje z łóżka więc konieczne jest dbanie o... Facebook Google Plus kurs doszkalający języka niemieckiego Nasze Oddziały: WARSZAWA ŁODŹ KATOWICE BIAŁYSTOK KRAKÓW BYDGOSZCZ WROCŁAW LUBLIN POZNAŃ Opieka nad seniorami w Polsce: Oferujemy usługi z zakresu opieki nad osobami starszymi również na terenie Polski. Jeśli poszukujecie Państwo sprawdzonej, doświadczonej pomocy dla bliskiej starszej osoby, to zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Realizujemy usługi na terenie całego kraju.

Stary Lucyfera

Stomil Nekla jest na stronie Aligator Nekla

Edyta

W ostatnim czasie pojawiło się kilka ofert pracy w firmie Stomil, oferty dotyczyły stanowisk biurowych oraz produkcyjnych. Co powiecie o warunkach pracy w tej firmie? Kwestia atmosfery również będzie interesująca w tym wątku, zapraszam was do nowych wpisów, proszę także o nieodbieganie od tematu związanego z tym pracodawcą!

Wspaniałe brawa dla Pana Burmi

Wspaniałe brawa dla Pana Burmistrza za to że potrafi zmobilizować tak wielką ilość ludzi do aktywności!

rower

Dyrektor kupił se rower za 25 tys zł i teraz zbiera na pompke do niego :P ???

Zatruli masło chyba

Zatruli masło chyba

MIki

Co to znowy tyle ofert pracy się pojawiło do biura?

gdize
@MIki 30.04.2018 21:42

Gdzie????- nie ma przecież żadnych ?

Kostka

A (usunięte przez administratora)jak łaził tak łazi ????️????️????????️????️????️????️????????????????

sokolski
@Kostka 24.04.2018 20:08

tak - i nie sokółka tylko sokolski !!!!

andriej gazprom

zny Komitet pozyskiwał środki na te uroczystości? – Największą wiedzę w tym zakresie ma Beata Kaniewska ze Stowarzyszenia Miłosław Biega, które to stowarzyszenie pozyskało środki zewnętrzne. Otrzymaliśmy także dofinansowanie ze starostwa powiatowego, gminy Miłosław i od prywatnych sponsorów. Rozmawiał Andrzej Górczyński Zespół Mirami i Mezo będą muzycznymi gwiazdami Dni Miłosławia. Termin imprezy został wyznaczony na 14 i 15 lipca. Miejsce pozostaje bez zmian – to miejski park przed pałacem Kościelskich. Pierwszego dnia na scenie pojawi się ukraińska grupa muzyczna wykonująca muzykę pop, dance, a także house. Powstała w 2010 r., a popularność zyskała dzięki utworom „Sexualna” i „Amour”. Obecnie tworzą ją Andriy Baukan i Oleksandr Duda wraz z nowymi wokalistkami – Mary, Janą i Oksaną. Ich najnowsza propozycja to „Instynktywno”. Drugiego dnia wystąpi polski raper Jacek „Mezo” Mejer. To bardzo popularny artysta młodego pokolenia tworzący piosenki łączące hip-hop z popem. Stworzył takie hity, jak „Ważne”, „Sacrum”, „Aniele”, „Kryzys”, a przede wszystkim „Mezokracja”. Nagrywał m.in. z Kasią Wilk, Liberem, Tabbem oraz Ewą Jach. Karolina Dziurdziewska 1 kwietnia, i to nie jest żart primaaprilisowy, w życie weszła nowelizacja ustawy Prawo Łowieckie. W myśl tej nowelizacji na gminy spadły nowe zadania związane z procedurami szacowania szkód łowieckich. Problem w tym, że nikt w gminach nie ma o tym pojęcia, a Lasy Państwowe nie prowadzą szkoleń, bo nie wiedzą, czy ktokolwiek im za to zapłaci. Do tej pory wysokość odszkodowania za straty wyrządzone przez zwierzęta na terenach rolnych objętych opieką kół łowieckich ustalana była pomiędzy kołami, a poszkodowanymi właścicielami gruntów rolnych. W świetle przepisów, które weszły w życie 1 kwietnia, ustalenia wysokości odszkodowania dokonuje zespół składający się z sołtysa (jako reprezentanta jednostki pomocniczej gminy), zarządcy obwodu łowieckiego oraz właściciela gruntów rolnych. W przypadku braku sołectwa przedstawicielem gminy jest wyznaczony do tego pracownik urzędu. Nowelizacja niesie jak na razie same problemy. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał ustawę 22 marca 2018. Jak dotąd nie ma rozporządzeń wykonawczych określających szczegółowy sposób dokonywania oględzin i szacowania szkód, ustalania wysokości odszkodowań oraz wzorów protokołów. Zarówno pracownicy gmin, jak i sołtysi nie są przygotowani do wykonywania nowych obowiązków, które na nich spadły. By móc realizować nowe prawo, powinni być przeszkoleni. Zgodnie z ustawą tylko Państwowe Gospodarstwo Leśne może takie szkolenia organizować, ale nie organizuje, bo nie wie, czy otrzyma za to jakiekolwiek pieniądze. Niewiadomych jest bardzo dużo. Rząd zlecił zadania gminom, nie określając, kto za wykonanie tych zadań zapłaci – Lasom Państwowym za szkolenia, sołtysom za szacowania itp., a pierwsze wnioski o odszkodowania za zniszczenia gruntów rolnych przez zwierzęta zaczynają już spływać do urzędów gmin. Rolnicy oczekują ich rozpatrzenia i ustalenia kwoty odszkodowania. Gmina Miłosław wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom i by dostosować się do nowych przepisów, organizuje spotkanie z przedstawicielami kół łowieckich, bo to z ich budżetów wypłacane będą odszkodowania. W najbliższym czasie planuje także spotkanie z sołtysami. Problem jest duży, bo liczba szkód na łąkach, na zasiewach czy na uprawach kukurydzy i buraków wyrządzana przez sarny, dziki jest coraz większa. A co o swoich nowych obowiązkach mówią sołtysi? Stanisław Filipiak, sołtys Gorzyc: – Dla mnie to nie jest problem. Jestem emerytem, dysponuję wolnym czasem i mogę w spotkaniach i szkoleniach dotyczących odszkodowań łowieckich uczestniczyć. Małgorzata Bzowa, sołtyska Orzechowa: – Gdzieś o tej nowelizacji już słyszałam, ale nie wiedziałam, że teraz sołtys będzie też szacował straty. Uważam, że od ich szacowania powinni być, tak jak dotychczas, ludzie odpowiedzialni, przeszkoleni, profesjonalni i obiektywni rzeczoznawcy. Sołtysi są w różnym wieku, mają różne wykształcenie, różne predyspozycje. Dziwne to nowe prawo. Nie wyobrażam sobie, by to dobrze działało. Andrzej Górczyński P

praca

2200 netto płacimy

praca

potrzeba w aligatorze: mechaników, elektryków i automatyków

Zostaw opinię o Stomil - Sanok

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Stomil