AIC S.A.

Gdynia

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 387 ocen.

AIC S.A.
2 387 6 1

Opinie o AIC S.A.

wiewiorkolot

Szkoda gadac zarobki to zenada.Dla firmy liczy sie tylko uraina !!! Polacy won Moje sugestie dla AIC S.A.: Wiecej szacunku dla pracownikow z polski. Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Brak komentarza.szkoda pradu ...

Spawacz Tuchomista

Pracuje w firmie rok.Niestety zaluje tej decyzji pracownik jest traktowany jak smiec zero szacunku dla pracownika .Zadnej mozliwosci rozwoju caly czas robi sie to samo non toper sa jakies problemy i czepianie sie brygadzistow pracownikow .Jesli myslisz ze nauczysz sie spawac w szkolce to grubo sie mylisz ta szkolka to jakis zart hehe :-) masz sobie blaszki i spawaj .W firmie jest masa pracownikow z ukrainy spawy jak wegiel czarne to norma , niewiem jakim cudem kontrola to puszcza dalej to zenata zero jakosci produktu.Zero szacunku do pracownika ta praca to ciagly stres .Oby jaknajszybciej lojaka sie skonczyla odrazu spadam z tej firmy . Zarobki to smiech na sali. Moje sugestie dla AIC S.A.: Hmmm Aic nie obchodza pracownicy z polski .Chcialbym tylko szacunku i wynagrodzenia za prace nalezytego .Pogadac sobie mozna.koniec lojalki i uciekam

zx spec

Nie jest aż tak źle jestem elektronikiem pracuje nie cały rok ale fakt trzeba tu robić wszystko to co w innych firmach wykonują 3 osoby w AIC wykonuje jedna nie każdy się do tego nadaje. A kerownicy różni jak wszędzie jedni bardziej inni mniej kulturalni. Podobno w Pruszczu jest lepiej niż w Gdyni (którą znam tylko z niechlubnych opowieści)

Frajer

Szkoda gadac o tej firmie zarobki slabe brak mozliwosci podwyzki .Czlowiek chodzi zdolowany pracujac tam i jeszcze nie mozna sie zwolnic bo jest lojalka na 7 tysiecy dla spawacza . Niestety wkopalem sie i pracuje w aic. Moje sugestie dla AIC S.A.: Szanowac ludzi i godnie placic za dobrze wykonana prace. Lubię atmosferę w AIC S.A. za: Nie cieszy mnie .czlowiek jest zdolowany pracujac i slyszac ze kazdy dookola znajomy zarabia wiecej za lzejsza prace

Wojtas

Dostałem ofertę pracy jako magazynier w aic na krzemowej. Dobra tam jest atmosfera z brygadzistami? Dużo ludzi w ciągu 2 lat się zmieniło?

Kromka chleba
@Wojtas 17.10.2018 10:37

Bardzo dużo.

Finowo mi

Całe szczęście , że się zwolniłem z tej firmy. W nowej pracy robię wszystko na spokojnie bo musi to być dobrze zrobione , a nie ilość jak tutaj. Zwolnilem się z powodu przełożonego który miał cię za zwykłego śmiecia. Tak o tobie mowa bójka. Ty i te twoje teksty. Jeden z nich zapamiętam do końca życia -,,jak nie masz co robić to każe ci trawę na zielono malowac". Jak dla mnie podchodzi to pod mobbing. I cały czas się zastanawiam czy przypadkiem tego do PIPu nie zgłosić. Świadków mam. Muszę z prawnikiem pogadać.

Finowiej Mi
@Finowo mi 10.10.2018 00:42

Potwierdzam, świadek. Niszczą psychikę, jak będę miał czas to opiszę również parę sytuacji w nowej opinii.

Spawacz Michał

Najgorsze miejsce w jakim miałem "nie"przyjemność pracować Moje sugestie dla AIC S.A.: Zamknijcie w końcu ten (usunięte przez administratora)

Eugeniusz

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: dać pensje tyle co brutto to na rękę :)

Jakub

Najgorsza firma w jakiej pracowałem. Ludzie się dosłownie każdego dnia zwalniają nie tylko z produkcji ale także konstruktorzy i projektanci. Nikomu ale to dosłownie nikomu nie polecam tej firmy, pracuje tu juz 3 lata. Zatrudniając się jako elektronik konstruktor musisz liczyć się z tym że będziesz pracował na 4 - 5 etatów będziesz zmuszony do przejmowania obowiązków ludzi którzy codziennie odchodzą z tego cyrku. Będziesz zajmował się projektowaniem uzgadnianiem zleceń, rysowaniem w 2d i 3d modelowaniem i pracą na montażu która będzie zajmował ci 7 godzin każdego dnia pracy. Ze wszystkiego będziesz rozliczany! Nigdy nie zgadzaj się na umowe dzieloną 40% pensja zasadnicza reszta to premia którą zabierają dosłownie za wszystko. Jak tylko wyczują że chcesz odejść to wysyłają na szkolenia przy których żądają podpisania lojalki na 20000. Jeśli nie podpiszesz to zwalniają z winy pracownika że nie chce się szkolić. Niczego ale to doslownie niczego nie będziesz mógl dokończyć. Aby pracować w kadrze kierowniczej musisz być wyzbyty sumienia i jakichkolwiek uczuć wyższych np jak Smentek. Człowiek który 1 w miesiącu dostaje po ryju od kogoś , człowiek który w sytuacji wypadku )facetowi prawie rękę urwał robot biegnie z alkomatem i drze ryja czy robot nie jest uszkodzony. Nikomu tej firmy nie polecam. W tej firmie nikt normalny nie zostanie nadzorcą - kierownikiem trzeba być wyjątkowym (usunięte przez administratora) O oddziale w Pruszczu nie wspomnę kierownicy to (usunięte przez administratora)

j lotos
@Jakub 07.10.2018 10:49

Oczywiście to wszystko co napisałem to nie prawda a rodzaj hyde parku i moich wyobrażeń...... jak każdego pracownika aic

Olaf
@j lotos 07.10.2018 11:05

Tak a smentek to anioł! który co rusz dostaje po ryju za niewinność i życzliwość.

Newhope
@Olaf 07.10.2018 11:09

W Pruszczu jest tylko jeden kierownik , co do reszty ok.

Ja
@Newhope 09.10.2018 17:01

W Pruszczu jest na pewno ze dwóch. Gwiazda Etoh, wycinający na gitarce wywrotka i marianek dymajacy pracowników. Opis pasuje do obu. Brawo za kadrę kierownicza.

Trololololo
@Ja 10.10.2018 14:37

Ani zarządzająca ani kierownicza, ale zawsze jakaś kadra jak w PZPN

TuchomCity
@Olaf 07.10.2018 11:09

Dariusz dostał? Kiedy co jak :D bo ja nic nie wiem.

szaza

Firma jak firma wszędzie tak samo ale firma aic jest specyficzna firmą pod względem szanowania ludzi :) pracuje tu 4 lata ale to dość abym mógł zauważyć kilka śliskich osób takich jak mateusz .wi michal .wo . no i nasza świeża gwiazda ryba rybicki .tak zwani dwulicowcy :)ten trzeci to za to w jaki sposób sie u nas w biurze do ludzi odzywa to kwestiom czasu jest jak mordę mu obijać będą jak smetkowi . burdel był tu zawsze z tego co wiem ,wiec niema co ryczeć , ale trudno sie nie zgodzić z przedmówcami

jeż

Ludzie broń Boze nie zatrudniajcie sie w tej firmie!! ta firma idze ku upadkowi.sami ukraincy zostaną.ludzi maja za zero a potrzebuja teraz ludzi od sprzataczki na brygadzistach,i kierownikach kończąc!!wszyscy stąd uciekaja.to co pisza poprzednicy to wszystko prawda niestety...

Tuchom1
@jeż 20.09.2018 19:40

Ja słyszał że hindusi będą za ukraincow

Szatan z nowego jorku
@jeż 20.09.2018 19:40

jeżu co ty gadasz dostałem w piątek 200 zł brutto podwyżki :) aic jest ok ,dają podwyżki ,,,,kupili nas wszystkich, teraz nikt się nie zwolni ,wszyscy przedłużą umowy :) ja zostaje :) za 4 lata następne 200zl :)

anonymous
@Szatan z nowego jorku 30.09.2018 18:19

Podkreślę to że wszyscy nie dostali????

pracownik
@anonymous 01.10.2018 15:26

Pewnie ze nie np cala Krzemowa :P

Heniekdrewnianaelektroda
@Szatan z nowego jorku 30.09.2018 18:19

200 złotych monet brutto. Toć to idzie zwariować od takiej ilości pieniądza.

Newhope
@jeż 20.09.2018 19:40

Podwyżki są tylko w obietnicach na rozmowach kwalifikacyjnych

anonymous
@pracownik 02.10.2018 11:07

Fakt! Na Krzemowej zrobiło się bardzo niefajnie! Tam najwięcej osób odeszło przez ostatni rok.

Newhope

Jutro wielka i wyczekiwana impreza/spotkanie firmowe. Plakat informacyjny bardzo tajemniczy. Czy będą jakieś wieści z centrali pełne nadzieji na lepsze? Czy po prostu feta dla pracowników z UA?

Qwerty
@Newhope 04.10.2018 17:47

Nadzieja na lepsze, dobre xD W (usunięte przez administratora) ludzi zwilnic sie mialo w pazdzierniku, ale owieczki daly sie przekabacic za 200zl i dalej beda plakac jak jest niedobrze. Daliscie sie zrobic jak dzieci :)

Qwerty
@Qwerty 04.10.2018 19:21

Poza tym ta kasa to ledwie inflacyjne zalegle za kilka lat

Zakochany w wymiennikach

200 zł brutto podwyżki. Panie ciesz się. 100 zł brutto dostaliśmy w Tuchomiu. Na (usunięte przez administratora)waciki nie starczy. Wstyd!

RDEST

AIC upada, zostali tylko Ci co mają wypracowaną kasę prędzej i Ci co wchodzą w (usunięte przez administratora) tak głęboko że widzą przełyk. Kolesiostwo to mało powiedziane. Pracownikami rządzą ludzie ( brygadziści) bez wykształcenia albo z rocznym doświadczeniem bez pojęcia o pracy. Są też dobrzy ludzie i jako pracownicy i jako społeczność ale nawet oni chcą uciekać, szukają innej pracy. Szkoda ale upadek widać gołym okiem.

...

Słyszałem takie info , że cały tuchom dostał w czerwcu po 500zł dodatkowej premii , a reszta lokalizacji nie. Czy ktoś coś wie więcej na ten temat? Bo to już by było przegięcie pały. Jedni dostają , a inni nie.

Nieznajomy
@... 16.07.2018 14:20

Też to słyszałem że były to wybrane osoby kilka osób z redestowej również dostała

Tuchomiak
@Nieznajomy 17.07.2018 14:51

Nie po 500 tylko 300 a to była premia za poprzedni rok za ogół pracy bo dopiero w czerwcu budżet zamknęli... Więc w Gdyni albo lesery jesteście i nikt nie zasłużył albo się nikt nie przyznaje że dostał

Nieznany
@Tuchomiak 20.07.2018 17:54

Ty chyba pierwszy wchodzisz w pupę lub tobie

Marek
@Nieznany 20.07.2018 19:03

Mu pewnie chodziło o 500 brutto , gdyż u nas tylko tak się podaje stawki przecież....Po drugie oni prawie 7 miesięcy budżet zamykali?? Śmiechu warte.

T
@Nieznany 20.07.2018 19:03

No chyba nie łosiu. 500 lub 309 brutto dostało sporo osób, ale takich które na prawdę zasłużyli. Jak (usunięte przez administratora) jesteś i nierób to nie oczekuj nagród.

Prypeć
@T 19.09.2018 15:51

Gdynia też dostała nie tylko Tuchom

Tuchomiak

Niestety, ale czytając ostatnie wpisy tylko mogę potwierdzić to co się tutaj wyrabia. Do Ukraińców nic nie mam, w Tuchomiu gdzie pracuje jest kilku spoko. Jak się zatrudniałem był ich dosłownie kilku. Teraz jest spokojnie połowa i to nie tylko na spawaniu, ale dają gdzie się da. Najgorsze właśnie jest że oni nieponimaju. Ogólnie atmosfera jest co raz gorsza, wielu pracowników odeszło, w tym wykwalifikowanych, ale tragedia będzie w październiku. Ponad 70 osobom kończą się umowy i wiele z nich ich nie przedłuży. A wśród nich jest wielu dobrych brygadzistów, operatorów czy spawaczy, więc ciekawe czy firma jest świadoma tego co ją czeka. Szkoda tego co tu się dzieje, ludzie wyżej postawieni to banda kolesiostwa, która zwala wszystko na innych. Prezes o wielu rzeczach nie wie, liczy się ilość, a nie jakość. Tuchom wie co się dzieje, każdy to potwierdzi. Na prawdę szkoda...

anonymous

Zaobserwowałem 2 dziwne zjawiska na Krzemowej. Moje spostrzeżenia proszę potraktować bardziej jako pytania. Nie mam nic do Ukraińców ale te 2 sprawy bardzo mnie zaciekawiły. Pierwsza: Czy Ukraińcy na LVT i 2-SP mają jakieś ciche przyzwolenie na oglądanie filmów na telefonach w czasie pracy? Wkładają telefony do etui na suwmiarki albo szuflady i w czasie 16:00 - 8:00 rano się w nie gapią. Druga sprawa: Czy to jakaś norma że Ukraińcy po skończeniu pracy idą się przebierać do szatni po czym wracają na produkcję i dopiero wtedy wybijają się ze leceń i wychodzą? Mają na sobie osobistą odzież/obuwie i plecaki! Podobno w firmie zdarzają się kradzieże a do tych plecaków (przez przypadek) może coś trafić w czasie takiej przechadzki po produkcji. Szczególnie martwi mnie ta druga sytuacja bo z pewnością nikt z nas nie chciał by usłyszeć na kolejnym zebraniu że w firmie dochodzi do kradzieży! Jak już pisałem na wstępie to moje obserwacje, które troszkę mijają się z tym co usłyszałem na rozmowie wstępnej. Może to jakaś norma do której powinienem się dostosować?

anonymous
@anonymous 10.09.2018 13:06

Mało widziałeś... Ukraincy robią po 12h dziennie. Mają po 300 i więcej godzin w miesiącu. Ktoś kto nie zna realiów powiedział by że to strasznie pracowici ludzie. Tymczasem wystarczy poprzyglądać się im jeden dzień. Z tych 12h może 6 mają faktyczne przepracowane. Ciągle gdzieś chodzą, robią sobie po kilka przerw, łażą do kolegów na inne maszyny i gadają tam przez 15 minut. Siedzą na stołówce po kilka razy na zmianie. Na myjkach godzinę przed końcem pracy nic nie robią. Tak samo na kolejnej zmianie dopiero po godzinie w stają do roboty. AIC "pali pieniądze". Pewnego dnia będą już tylko Ukraincy w AIC i szefostwo połamie sobie na nich zęby bo oni zaczynają się stawiać. Głośno dyskutują że nie będą robić tego czy tamtego. Zaczyna robić się nieprzyjemnie. Faktem na ich korzyść jest cwaniactwo. Np: Jest taki jeden "przywódca" na Tokarkach o których wspominałeś. LVT i 2SP. On od 2 tygodni wbija się tylko na szkolenie i uczy nowych ukraińców. On już zupełnie nic nie robi. A jeśli już musi to siada na automacie 2SP. Powinien im tłumaczyć i szkolić ich na maszynach, ale on im ustawia zlecenia i siedzi z boku cały dzień oglądając coś na telefonie. Sam nie robi postępów bo nie potrafi pisać/czytać po Polsku. Brygadziści są zapracowani więc nie mogą za ukraińcami chodzić cały dzień i patrzeć co robią. Faktycznie w godzinach 8-16 ukraińcy bardzo się pilnują. AIC to świetny przykład jak z dobrej i przyjaznej dla pracowników firmy zrobić Ukraińską kolonię która z dnia na dzień jest coraz mniej przyjazna Polakom. Chore czasy.

ECOnomiczny

Pracuje kilka lat i muszę stwierdzić, że ta firma skończyła się 2 lata temu. (usunięte przez administratora) dno i Ukraina. Ze spawalnikow to zostało może 2 którzy coś ogarniają, reszta to tragedia, umiejętności kopiuj/wklej ze starych instrukcji i dokumentacji. Technolodzy przychodzą z jakimś problem z wymiennikiem po 3-4 razy w tydzień, później znikają a problem nie zostaje rozwiązany. Przyrządy ułatwiające montaż są tylko przy nowych projektach i to tylko do określonego budżetu bo później zaczyna się kombinowanie i proszenie produkcji o ich zaprojektowanie i wykonanie. Najważniejszy problem to Ukraińcy, którzy są wszędzie oprócz biur( swoją drogą jeśli ściągają "fachowców" na produkcję to mogą też takich do biur wrzucić, różnicy nie będzie). Część z nich nie potrafi spawać, część nie rozumie po polsku i tylko tępo kiwa głową, często myślą, że dużo potrafią ale szybko zostaje to zweryfikowane. Generalnie Ukraińców wciskają wszędzie, magazyn, stacja prób, spawanie, pakowanie. Nadgodziny są tylko dla wybranych Polaków, dla tych ktorzy są chyba zasłużeni! Ostatnio widziałem ogłoszenia, że AIC szuka spawaczy (tak jak każdy w tej firmie szukam pracy). Jeśli ktoś chętny to czyta radzę, żeby sobie odpuścił i poszukał pracy w Biedronce. W AIC nie nauczysz się spawać, tu się gnoi wszystko wysokim prądem. Czarna spoina pozbawiona chromu i niklu, ale nikt nie zwraca uwagi bo i tak do "pasywacji pojedzie". Większość wymienników spawanych na "przetop" to właśnie duży prąd i grzanie aż można że spoiny (usunięte przez administratora) zdmuchnąć i pochwalić się, że blachy 2,5mm spaliłem w 240 amperach. Podwyżek w firmie nie ma. Są dwie opcje: firma chce zrezygnować z Polaków ( bo te cebulaki to tylko chcą pieniendzy i majo zondania) i żeby uniknąć zwolnień grupowych czekają aż sami się zwolnią ( w tym pomagają brygadziści i liderzy, którzy kiedyś pomocni a teraz to potrafią sprzedać każdego za to, że źle spojrzy). Druga opcja faktycznie brak pieniędzy dla pracownikow- z drugiej strony chyba już teraz jest postawiony kolejny piec do lutowania, hale i biurowiec powoli zaczynają wyglądać więc kasa jest ale w innym miejscu. Podsumowując jeśli nic się w tej firmie nie zmieni to sama się zniszczy nową kadrą zarzadzajacą, brakami pracowników i materiału. Mamy wolny rynek pracownika jeśli w jednej firmie Cię nie szanują szukaj drugiej pracy

Majsterro
@ECOnomiczny 13.08.2018 16:25

Kolego podwyżek nie ma i nie będzie do końca 2019 roku ! Chodzi o te planowane. Jeden z brygadzistów nam to mówił. Powód jest taki , że od groma kasy wrzucili w rozbudowę. Ale teraz pytanie , co mnie to obchodzi? Jeśli powiedzmy pracuje półtorej roku ijestem dobrym pracownikiem , brygadzista zadowolony i każdy , a kiedy chce podwyżkę to lipa. I wiecznie gadają , że brakuje "punktów". A co to do cholery jasnej jest ? Ekstraklasa , żużel czy koszykówka , że punkty się zbiera? Żenada , dno i kilka metrów mułu.

Jdmdks
@Majsterro 14.08.2018 02:57

Brygadzista z której hali tak mówił? Gdynia?

Majsterro
@Jdmdks 21.08.2018 10:14

Myślisz psie z biura , że ci powiem który to mówił? Nawet sobie nie żartuj :D

sdfgh
@Majsterro 26.08.2018 14:49

NIE CHODZI mi o nazwisko dzbanie. sam pracuje w tuchomiu na produkcji. od psów to swoich kolegów wyzywaj.

NickT

Panie P. Proszę przemyśleć sądy kapturowe i skupić na rozwiązaniach bo firmę tworzą ludzie, tylko budynki można postawić od nowa. A jeśli wpuści się nowe „ogary” to nie będzie komu „zamiatać „

TigMan

Trzymam kciuki za to, żeby zarząd firmy obudził się zanim odejdzie ostatni Polak który potrafi spawać. Narazie wygląda na to, że ta chwila zbliża się nieubłaganie :( Bez Polaków ta firma pójdzie na dno jak titanic, a zadowolonych pracowników na jednej ręce można policzyć. W tuchomiu 70% pracowników produkcji "niepanimaju" co się do nich mówi. Jak takiemu wytłumaczyć co robi źle?

liczący
@TigMan 18.08.2018 23:41

tak precyzyjnie policzyles, ze akurat 70% jest UA w Tuchomiu? tak se mysle, że nawet nie wiesz ile w sumie jest pracowników, wiec jak mozesz tak liczyc

anonymous
@TigMan 18.08.2018 23:41

Niestety wszystko wskazuje na to że AIC pogodziło się już z faktem że firma robi się w 100% ukraińska :( Jak Krzemowa będzie się przenosić do Tuchomia to pewnie nastąpi największe tąpnięcie. Szkoda bo jeszcze 2-3 lata temu było całkiem fajnie. Bardzo lubię swoją pracę ale Ukraińcy i perspektywa z Tuchomiem chyba przesądzą by po wielu latach zmienić pracę :(

TigMan
@liczący 19.08.2018 20:44

Jest ich na pewno więcej niż Polaków. Podając liczbe 70% dokładnie to chciałem pokazać. Co to w ogóle za spina w moim kierunku? Ktoś się boi prawdy?

Iii.
@TigMan 18.08.2018 23:41

Na 140 w Tuchomiu Ukraina to nawet nie 30%> już nie przesadzaj

Iii.
@TigMan 20.08.2018 13:51

Będę mieć chwilę to ci podam dokładną liczbę k skład procentowy .

Liczacy
@TigMan 20.08.2018 13:51

Tu się nikt nie boi prawdy. UA jest tyle ile jest Natomiast nie rzucaj ot tak liczbami które nie są prawdziwe Niewykluczone ze UA będzie nawet więcej. Na rynku NIE ma Polaków dostępnych do pracy wiec trzeba się ratować UA

TigMan
@Liczacy 23.08.2018 09:56

Dajcie normalne stawki dla spawaczy tig to znajda sie chetni Polacy... Zarobki ponizej 4000 brutto za tak ciezka i trujaca prace to jakies totalne nieporozumienie. Ba nawet jak ktos sie wyszkoli i jest dobrym spawaczem dla aic to i tak nie dostaje podwyzek bo na jego miejsce chetnie zatrudnicie UA.

Gega
@TigMan 18.08.2018 23:41

Ale musisz zrozumiec, wszyscy musimy, ze im zalezy zeby pracowali sami ukraincy. Taka jest polityka firmy. I nic tego nie zmieni.

Andrzej Strzelba

Aż się dziwię, że nikt nie napisał o tym w jaki sposób Bońka zwolnili. Nie darzyłem go sympatią, ale tak samo nic do niego nie mam. Tylko dziwi mnie w jaki sposób potraktowali kierownika, który pracował tu ponad 10lat? Budowa, budową, ale mogliby chociaż dobrym słowem zatrzymać pracowników, aby się wstrzymali, że będzie lepiej czy coś.. a tu Ci powiedzą, że "każdy jest kowalem swojego losu". Prezes ostatnio zaczął się więcej kręcić, mam nadzieję zacznie pytać pracowników o opinię jak kiedyś, wtedy się kadra kierownicza posypie :)

roma
@Andrzej Strzelba 22.07.2018 09:15

Bona byl wlasciwym człowiekiem na wlasciwym miejscu, my na hali mielismy do niego szacunek. Fakt, ze nie mogl sie z nami nawet pozegnac, to szczyt swinstwa i bezczelnosci... To nic nowego, My tez tak jestesmy traktowani. Bez szacunku. Do konca roku zostanie pewnie tylko stara ekipa brygadzistow (z ktorych tylko 2 sie nadaje - jady), a reszta spawaczy bedzie mowic po ukrainsku... Kiedys bylo lepiej, teraz ciagle szczucie, kablowanie, szukanie problemow. Wiekszosc ucieka, ile mozna to znosic.

dawny spawalnik
@Andrzej Strzelba 22.07.2018 09:15

To Boniek już nie robi ? Kiedy go zwolnili ? W sumie trochę go szkoda. A co z jego podwładnym "nie wiem, nic nie umiem" Pawłem B. ?

Taka prawda

Teraz mamy urlop i podczas niego szukam pracy . Mam już dość ciągłych pretensji o to , że niby nic nie robimy. Jak mamy cokolwiek robić jak nie ma materiału???!!! Czyja to jest wina?? Przychodzą czepiają się o byle co bo góra ich musi dusić. Wtedy wpadają na produkcję i się wyżywają na pracownikach. Całe szczęście że ludzie zaczęli myśleć i masowo się zwalniają. Życzę tej firmie już jak najgorzej !!!!

Dawny pracownik
@Taka prawda 07.08.2018 17:54

Tak to jest właśnie. Dobrze, że masz urlop bo na krzemowej został cofnięty gdzie pracownicy z magazynu mieli już coś zaplanowane. Kazali nam czekać do końca lutego czy będzie urlop a w kwietniu stwierdzili, że mamy sobie wybrać urlop kiedy indziej bo będzie przeprowadzka magazynu na tuchom. Teraz jej niema a i tak urlopów w obecnym czasie dla magazynu brak. Tylko nie liczni poszli teraz na wypoczynek bo reszta magazynierów musi robić sprzątać ten bałagan który jest obecnie. Brakuje ludzi a kromka chleba Ukraińców ściąga i ciężko jest się z nimi dogadać. Informacje od kolegów którzy tam jeszcze pracują lecz sami szukają innej pracy. Ludzie z tej firmy uciekają przez te wszystkie sytuacja przez stres, nachalność góry, pretensje do nich jak to nie jest ich wina i ciągłe wyrzucanie pracownika gdzie indziej. Tak mają umowy zrobione, że nic nie można z nimi zrobić nawet PIP nic w tym nie pomoże.

anonymous

uważajcie jaką podpisujecie umowę, raz pracujesz w Gdyni a z dnia na dzień mogą was przerzucić do Tuchomia. Tak zrobili ze mną i kilkoma innymi. Podejście żenada

Dawny pracownik

Nie polecam tej firmy. Pracowałem tam ponad rok czasu. Od 2018 roku masowe zwolnienia pracowników. Zaczynali pierw od pracowników którzy byli na umowę zlecenie, a później na umowę o pracę. Firma ta ma potężne problemy finansowe u zewnętrznych wykonawców którzy dla nich świadczyli usługi. Problemy te wyszły z powodu nie przedłużenia kontraktu z Kanadą która kupowała ten cały złom ich. Brak jakichkolwiek podwyżek, cięte są pensje zabierają premie o byle co. Na magazynie przy ul. Krzemowej totalny (usunięte przez administratora) i mogiła. Kierownik "kromka chleba" nie wie co się dzieje, nie zna stanu faktycznego co jest na magazynie mu podległym. Opr otrzymują tam pracownicy z magazynu i zabiera premie. Nawet niema jak się wytłumaczyć. Największe problemy sprawia cały system komputerowy który nie działa tak jak powinien. Lecz wspomniany kierownik nic z tym nie robi i zwala na pracowników. Brak z jego strony poszanowania, ma za nic ciebie. Obowiązki magazyniera też paranoja. Jesteś non toper przerzucany i robisz wszystko tam. Brak przestrzegania przepisów bhp. Coś się stanie i brak wciągniętych wniosków. W lato pracujesz tam jak w szklarni a w zimie potężna chłodnia. Można zapomnieć o ubiorze czy posiłkach regeneracyjnych

Nick Olas

Ostatnio mieliśmy na Krzemowej spotkanie na którym poruszono problem spadku jakości. Większość z nas ma świadomość czemu tak się dzieje. To co zaczyna mnie niepokoić, to fakt że pojawiła się u nas tak zwana Poprawność Polityczna :) Nie można w prost powiedzieć że problemem są Ukraińcy którzy nic nie rozumieją, tylko przytakują. Jeszcze 2 lata temu AIC wymagało od Agencji ściągającej pracowników z Ukrainy by ta wyszukiwała tylko mówiących po polsku. Nagle mamy falę Ukraińców którzy po polsku potrafią tylko ROZUMIEM i TAK-TAK. Coraz gorzej to wygląda.

Weronika

@... czy informacje, które przekazałeś w swoim ostatnim wpisie są potwierdzonymi? Masz znajomych w firmie AIC, lub sam miałeś okazję w niej pracować? Daj znać, jak wygląda sytuacja, każdy merytoryczny komentarz będzie przydatny.

Nieznajomy
@Weronika 16.07.2018 14:33

Pytasz o sytuację w firmie obiecują podwyżki i na obietnicy się kończy wiele osób ma do października umowy 80 % chce zrezygnować za takie warunki wszędzie można pracować jakie panują w aic zero informacji DT firmy tylko plotki rozsyłane z biura oczekują perfekcji a w zamian nic firma od siebie tylko się przyczepić

Marek
@Nieznajomy 17.07.2018 14:56

Kolega ma racje co do tego , że 80 % pracowników ma umowe do października/listopada. Ale się zdziwią w tych miesiącach przy podpisywaniu nowych umów ;) Oj się zdziwią. Już się doczekać nie mogę. Po drugie warunki pracy są słabe , szczególnie ten (usunięte przez administratora) co leci z laserów ( rdestowa ) to później pół dnia się kaszle i go wypluwa...Jak poprosisz o lepszą maskę to oni muszą to zamówić , a wiadomo co to oznacza - czekanie miesiącami aż kupią. O wynagrodzeniu to lepiej nie wspominać. Darujcie sobie ludzie tutaj pracę i idźcie do lidla , tam dostaniecie o wiele więcej niż tutaj , a mniej się narobicie .

Były spawacz

Witam opisze wam sytuacje jaka miala miesce w Tuchomiu gdzie pracowalem bardzo ale to bardzo krótko bo niecałe 3 tygodnie po "szkółce"a wiec : po pierwsze zlozylem rozwiazanie umowy z winy pracodawcy. Po 2 jesli myslicie ze po " szkółce" nauczycie sie spawac to powodzenia xD. Ale dobra do rzeczy generalnie w raz z kolegą zwolnilismy sie po cyrku ktory odstawil Smentek na lini PG mowiac ze biorac uż'ta lub urlop bedzie kara finansowa. Po rozmowie z niskim łysym dyrektorkiem z Tuchomia nie wiem jak ma na nazwisko doszlismy do wniosku iz : na szkolce nie zrobiono nam kursu 135 tak jak jest na umowie przedwstepnej, lysy dyro stwierdził ze nie powinnismy dostac umowy o prace bo nie wywiazali sie z umowy. Ale spoko cala rozmowe mam nagraną i sie przyda na rozprawie sądowej. Lysy dyrcio twierdzi tez ze nie przyjmie rozwiazania umowy o prace jesli bedzie wpis o tym ze brak jest wentylacji co juz okazalo sie dziwne dla mnie i dla kolegi i zapewniał nas ze spełniaja wszystkie normy jesli chodzi o BHP xD no chyba nie skoro pan z Pipu ktorego poprosilem o kontrole napisal cos calkiem w raporcie ps. Jesli ktos bedzie chcial moge podesłac skan na emaila. Po rozwiazaniu umowy z winy pracodawcy juz bez dopisku o braku wentylacji dostalem list od wspanialej kancelarii prawnej zelazowski & glowinski od pana Pawala z faktem uiszczenia oplaty 8,5 tys zlotych za szkolenie i bezzasadne rozwiazanie umowy xD no tak nie ma wzmianki o wyciagu to juz bezzasadnie ale dobra mialem tydzien na wplate albo inaczej sprawa do sądu co jest smieszne bo list doatałem 12 a 15 juz mialem zaplacic luzik. Sprawa trafiła do sądu 20 czerwca rozprawa :-) teraz tak co mnie najbardziej dziwi ze w dokumentach ktore otrzymałem od sądu widnieje tylko Kwota 1500 ktorej domaga sie AIC gdzie znikneło 7tysiecy nie wiadomo. Po rozmowie z prawnikiem ( nie radcą prawnym) stwierdził ze AIC ta sprawe ma przwgraną a mianowicie z kilku powodow : 1. Brak wentylacji. ( potwierdzone przez pip) 2.niedotrzymanie warunków umowy przedwstepnej ( brak szkolenia mag135) 3.Nagranie glosowe z dyrciem na ktorym sam przyznaje ze AIC dalo (usunięte przez administratora) 4.Kłamstwo Adama R. Ze szkółki ktory nasciemniał iż mam szkolenie w metodzie mag135 co jest nieprawdą sam robiłem za swoje pieniądze szkolenie MAG "136" i to na stal czarną nie nierdzewną co potwierdzi instytut w gliwicach.( Adam był na tyle był glupi ze to napisał dwa ze dodali to do akt sprawy xD) Generalnie czekam sobie na rozprawe pełni optymizmu bo mając takie zaplecze dowodowe jestem spokojny i zachecam innych do tego aby opuscili ten (usunięte przez administratora) Szkoda nerwów i zdrowia Co do AIC nie polecam. Najgorsza firma w jakiej pracowałem lepiej jest na remontówce pozdrowienia dla wszystkich poza Tobą Smentek bo i tak to czytasz na 100% a potem się wyżywasz.

Idę na plażę
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

Kolego napisz w czerwcu jak poszła sprawa w sądzie oki? Bo na rdestowej też zaczyna się (usunięte przez administratora) robić. Również brak wentylacji jest , mobbing , szkalowanie , to co się dzieje w tej firmie jest po prostu chore . Pozdrawiam

hfg
@Idę na plażę 13.04.2018 11:18

Idę na plażę. Kolegów to sobie poszukaj gdzie indziej,to po pierwsze.Po drugie siedzisz jak mysz pod miotłą i czekasz aż ktoś coś zrobi,a ty oczekujesz,żeby efektami się z Tobą podzielić? Rusz te swoje 4 litery i też coś działaj,bo połowa tu tylko płacze i liże nogi dyrektorowi.Ludzie ogranijcie się i zróbcie pozew zbiorowy.Lojalki które na was nałożyli są niezgodne z prawem.Podam przykład.Idąc na szkolenie prywatnie płacisz ok 8 tys. za szkolenie w 3 modułach + egzamin = certyfikat tylko i wyłącznie dla Ciebie.Co uzyskujesz po takim szkoleniu za 8k? Książeczkę spawacza,certyfikat na 3 lata DNV i najwiękjsze uprawnienia czyli HL-45i jest to Twoje.Co uzyskasz w AIC po szkoleniu za prawie 8 k? NIC,nawet książeczki spawacza nie dostaniecie,wychodząc z firmy nie jesteście już spawaczami bo papiery które za 8k (lojalka) sobie wyrobiliście to są faktycznie papiery firmy,nie wasze.Tym się powinien zająć prokurator i ktoś powinien za to siedzieć.

Blendny
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

poproszę o pismo z pipu, bo sam ciekaw jestem tych warunków bhp, czy rzeczywiście to ściema jan.bledny@op.pl

Były spawacz
@Blendny 13.04.2018 20:43

Poszło :)

Były spawacz
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

Panowie nie ma się czego bać! Firma AIC próbuje tymi lojalkami was zastraszyć to jest chore ! niestety nie udało im się tego ze mną ! nie wiem jakie warunki panują na hali w gdyni ale w Tuchomiu to była porażka nie dajcie sobą pomiatać tylko dla tego że macie lojalki na 2 lata i grożą wam że was obciążą takiego wała wam mogą zrobić nie ma co się martwić ! w razie gdyby ktoś z Tuchomia chciał odejść i doszło do rozprawy nie widzę problemu żebym stawił się w sądzie w roli świadka jeśli chodzi o warunki pracy. Powtarzam jeszcze raz nie dajcie sobą pomiatać ! a zwłaszcza temu dupkowi Smentkowi.

W
@hfg 13.04.2018 16:20

@hfg Kolega zwalniajac sie z aic dostal swoje papiery.... I co sie okazalo? AIC zrobilo mu TYLKO i wylacznie kurs 135. Dostal ksiazeczke spawacza i certyfikat podstawy 135. Dziwne to troche, bo ani na kursie, ani nigdy na produkcji nie spawał ta metoda :) aic tigowcom wzamian za dwuletnie lojalki robi nie te papiery ktore sa wymagane :o

spawac
@Blendny 13.04.2018 20:43

ja poprosze strzelec001@wp.pl

dziwne historie sie dzieja
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

Ludzie ale Wy niepowazni jestescie. Co maja warunki pracy do umowy o prace? To nie jest powod do jednostronnego zerwania umowy o prace a na pewno nie jest to powod do wymigania sie od lojalki. Jedyne co mozesz zrobic to odmowic wykonywania pracy do momentu az beda spelnione warunki BHP przez pracodawce. Sama lojalka jest zgoda z prawem - jezeli sam sie zgodziles na takie warunki to czemu ma byc niezgodna? Jezeli ktos bedzie chcial sprzedac batonik Marsa za 8k i go kupisz to do kogo mozesz miec pretensje? P.S w AICu nie pracuje juz od dawna.

Kdmzm
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

Poproszę o.maila z pismem z pip pracownikaic@gmail.com

Argonadict
@Blendny 13.04.2018 20:43

Mógł bym też poprosić pismo z pipu o braku wentylacji, jestem w trakcie pisania wypowiedzenie dużo by mi to pomogło sezamek1994@gmail.com

Spawacz
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

Cześć, mogę również prosić o to pismo, jestem w tej samej sytuacji hermaszewskiwkosmos@gmail.com Dzięki :)

Monaro
@Były spawacz 13.04.2018 09:24

siema wyslesz te pismo z pipu monaro12@wp.pl

Czy to wazne

Byłem do niedawna pracownikiem aic na krzemowej to co się tam dzieje przechodzi ludzkie pojęcie Dareczek tzw Mistrz to gość który (usunięte przez administratora) firmę jak chce przy godziny na godzinę 7:30 wychodzi przed 14 a kierownik Waldek na to pozwala a ciebie ścigają o 5 minut o liczbie nadgodzin mistrza nie wspomnę bo to już gruby wałek że jeszcze go nikt nie udupil za to to szok wieczne pretensje kierownika że za mało robione że za długo na przerwie mógł bym wymieniać to bez końca a sami na przerwie siedzą godzinę PIP musi tam wkroczyć bo mobbing zrobił się tam straszny nie polecam tam pracy nikomu szkoda ludzi i brygadzistow

Bubu
@Czy to wazne 19.04.2018 07:44

Jeśli tam brygadzistą może zostać analfabeta, który nie potrafi po polsku pisać to się nie ma co dziwić jakie tam są układy.

Lizustwo
@Czy to wazne 19.04.2018 07:44

A propo nadgodzin, zaobserwowałem że jak jesteś osobą która liże d**e kierownikowi to masz nadgodziny jak mrOczKa ale inni przychodzić i zarabiać nie mogą, żenada

anonymous
@Czy to wazne 19.04.2018 07:44

Trafiłeś w bardzo czuły punkt tym komentarzem. W firmie teraz kipi. Szok ale twoja opinia na temat 'mistrza" to strzał w 10 :)

Pg
@anonymous 20.04.2018 21:49

Nadgodziny brygadzistow to kpina... przychodzi tu 1 h, tam 0,5 h wczesniej i siedzi...czas leci, hajs sie zgadza... Marcin M., kapus i lizus, nadal robi?

Paweł
@Pg 22.04.2018 22:31

Magazyn Krzemowa,brygadzista SZC i GK przychodza w wekend bo to 100 i wchodza po 2-3 godz nie odbijakac karty wiec nikt nie moze skontrolowac ich pracy albo jezdza z kierowca do tuchomia i na rdestowa,a jak magazynier ma klopot to go nie ma bo jest na wycieczce za ktora firma placi

Weronika

@Ewela a nie wiesz, czy obecnie AIC S.A. szuka pracowników? Miałeś tam możliwość pracować i mógłbyś podzielić się swoimi przemyśleniami na temat warunków jakie zastałeś? Każda wypowiedź zawierająca merytoryczną treść się przyda.

Patryk motorówa
@Weronika 02.07.2018 19:42

Szuka cały czas ale za takie pieniadze nikt nie przyjdzie,zero bonusow,zero socjala w zakladzie gdzie pracuje 1500 osob,zero jakiejs solidarnosci pracowniczej. Nawet glupiej wigilo nie zrobili a obiecywali ze zrobia na wielkanoc,zero zyczen od kierownictwa,przepraszam dali jakies orzechy,banany i mandarynki na swieta ale jak sie ukraincy rzucili to po chwili nic nie bylo a co dopiero na nocnej zmianie tam nic nie zostawalo. Patologia i wyzysk. Przychodzisz do pracy w bojetnie na ktora zmiane to zawsze robis, wszystkie zaleglosci z poprzednich bo wiekszosc przychodzi tylko aby zaliczyc dzien. Biora zwolnienia w tygodniu a przychodza w sob i niedz za lepsze bo nadgodziny a kier Piętka na to pozwala. Generalnie wielki balagan na magazynie wielkie braki ale nikt nic z tym nie robi. Nie polecam pracy tam bo syf,brud i glodowe penske a atmosfera z brygadzistami bardzo ciezka. Własciciel zakladu o wielu rzeczach nie wie a gdyby przeszefł sie po magazynie o porozmawial z pracownikami na kazdej zmianie to.moze otworzył by ovzy na problemy w jego firmie i o pieniadzach jakie bez sensu placi. Najgorszy pracownik na magazynie krzemowa to Krzysztof W,kontroler magazynowy

Przemek

Panowie, dostalem sie jako magazynier na krzemowej. Jak sie robi? Kto jest brygadzista? Zaczynam od lipca i po opiniach troche sie obawiam czy mam isc do pracy

W
@Przemek 29.06.2018 13:19

Idz i zobacz, inaczej sie nie przekonasz.

Ewela
@Przemek 29.06.2018 13:19

Będziesz pracowac z nafajniejszymi chlopakami na swiecie. Brygadzistow jest trzech... niewazne na którego trafisz z kazdym sie dogadasz ;-) polecam ta atmosferę na magazynie bo troche porobisz cos tam pogadasz i osiem godzin minelo.

Łysy Rafał
@Ewela 29.06.2018 18:24

Ewelina Franczeska,jakby tak bylo jak piszesz to bys sie nie zwalniala ze niby pod pretekstem pracy w hotelu jako sprzataczka ani twoj maz by sie nie zwalnial i potem wyjezdzal do Norwegi skad rowniez szybko wrocil bo tam nygusow i leserow nie potrzebuja tak samo jak w AiC. Nie klam ze po sciemniasz i zleci no sama robilas slupki i kolegom pod gorke a co do brygadzistow to wiesz ze nie z kazdym zyje sie dobrze(Kamil)

Zostaw opinię o AIC S.A. - Gdynia

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie AIC S.A.