*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.
Aplikacja
01.08.2024 13:54
Witam. Aplikowałam na stanowisko kierownicze. Jak wygląda praca i czy warto zawracać sobie głowę. Jakie obowiązki należą do kierownika i zastępcy.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Życzę miłego dnia
Czesio
16.08.2024 22:57
Zostałem zastępca kierownika. Niczego cię nie nauczą. Sama się nauczysz, usłyszysz.
06.07.2024 15:04
Niedawno skończyła się rekrutacja na stanowisko Kasjer prowadzona przez firmę Netto Sp. z o.o.. Ktoś wie, czy w najbliższym czasie będą ponownie potrzebować pracowników?
Odpowiedź
07.07.2024 00:33
Tak. To więcej niż pewne. Rotacja w sklepach Netto jest ogromna. Większość pracowników odchodzi po maksymalnie kilkunastu tygodniach gdy tylko zorientuje się z czym ma do czynienia. W niedługim czasie na pewno pojawią się stamtąd kolejne oferty.
Pracownica
31.07.2024 14:06
Nawet nie czekaj szukaj pracy gdzie nie ma takiego traktowania i poniżania
Gość
28.07.2024 16:15
(usunięte przez administratora) Umowa zlecenie a praca po 8 h dziennie po nadzorem kierownictwa nosi znamiona umowy o pracę. Na kasy czy na wykładanie towaru albo powinna być umowa o pracę albo elastyczny grafik! Umowa zlecenie rządzi się swoimi prawami.
Gdzie składacie wnioski o wczasy pod gruszą? kiedy zapytałem kierownika to twierdził, że nic nie wie w tym temacie.. wiem, że w zeszłym roku dużo osób składało takie wnioski (wyczytałem na my netto) a nasz kierownik zamiast pomóc w tym temacie, to zachowuje się jakby miał wypłacać te pieniądze z własnej kieszeni i wszystkiego musisz dowiadywać się sam ..
Lesn
11.07.2024 00:21
Jestem ciekawy czy e kazdym sklepie netto uroply wakacyjne trwaja tydzien?Bo w sklepie nr 5174 tylko kierownictwo p basia p jola czerwona.zastepcy dostaja po dwa tygonie czy trzeba prosto w (usunięte przez administratora) trzymac palec kierownikowi zeby dostac dwa tygodnie. Ja (usunięte przez administratora) we wrzesniu dwa tygodnie ja chce w okresie wakacyjnym. Tragedia.
D
11.07.2024 11:20
Nie, nie w każdym. W wielu sklepach Netto nie masz urlopu w ogóle. Po prostu każą ci wypisać wniosek i mowią że albo w te dni przychodzisz do pracy i się nie wpisujesz albo się żegnamy. Ew. jak są bardziej łaskawi to po prostu nie pozwalają ci go wziąć nigdy i w ten sposób masz zaległy.
Lesn
20.07.2024 15:47
Pani kierownik barbara w sklepie nr5174 powina wiecej szkolic i powina wiedziedzie ze w kodeksie pracy jest zart. 148¹ § 1 k.p., pracownikowi przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy, w wymiarze 2 dni albo 16 godzin, z powodu działania siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych spowodowanych chorobą lub wypadkiem, jeżeli jest niezbędna natychmiastowa obecność pracownika. A nie twierdzi ze nie ma takiego czegos.
Kilsa
20.02.2024 01:33
Jak wyglądają wypłaty wynagrodzeń za dany miesiąc? Umowa o pracę do 10 czy kadry wysyłają szybciej na konto? Nie mogę znaleść informacji na ten temat
Kilsa
06.03.2024 00:25
A jak wygląda wypłata w sytuacji gdzie pół miesiąca było zlecenie a drugie już umowa o pracę? Dostałam wynagrodzenie za o pracę a za zlecenie brak
Koko
20.07.2024 15:19
Wypłata jest przeważnie 5/6 dnia miesiąca
@byłypracownik
09.07.2024 17:31
Praca w Netto na początku wszystko super latały wokół Mnie milutkie, zero problemów można powiedzieć super praca
Ale za jakiś czas wszystko zaczęło się zmieniać
Przede wszystkim na sklepie kierownik który ma wszystko w (usunięte przez administratora) robi swoje lub siedzi w biurze i gada przez telefon lub non stop wychodzi na fajeczkę. To samo tyczy się pracowników palących Ty nie palącą zapieprzasz problem gdy chciałam pójść do toalety ale palaczki wszystko mogą.
Wiele razy zdarzyło się że na rano byłam sama z dwoma kierowniczkami musiałam zapieprzac z wykładaniem i pieczeniem pieczywa, wykładaniem gazet oraz na kasę zdarzyło się że kazały wykładać towar.
2 zm jedna kasjerka druga Ty która musi zapieprzac ze wszystkim
3 kierowniczka która jak wyżej pisałam ma wszystko gdzieś
Przychodzi też osoba na wykładanie towaru nie wyrabia się z wykładaniem towaru ( wcale się nie dziwię 5 palet czasem w 6h ). Zdecydowanie za mało pracowników a wynagrodzenie absolutnie nie adekwatne do tego zapieprzania.
Wieczna presja, pospieszanie, wjazd na psychikę również zdarzył się (usunięte przez administratora)
Skończyło się że wylądowałam w szpitalu
Jestem młodą osobą która skończyła z dyskopatią kręgosłupa, utrata czucia w rękach, uciskiem na nerw kręgosłupa oraz z przepukliną usłyszałam od specjalisty że mam kręgosłup jak stara baba ciężko pracująca całe życie.
Również skończyłam na regularnych wizytach u terapeuty.
Gdy chciałam się zwolnić zadzwoniłam do kierowniczki była bardzo oburzona powiedziała że wymyślam że Mi nic nie jest ( przebywałam na l4) zawsze słyszałam że to nic takiego inni mają gorzej.
Robiła straszne problemy niestety nie obeszło się bez pomocy radcy prawnego.
Przepraszam za tak chaotyczną wypowiedź ale wziąć targają Mną emocje.
Zdecydowanie nie polecam.
Odp
09.07.2024 23:45
Podręcznikowa historia z Netto jakich wiele w Polsce. To niesamowite że taka firma funkcjonuje na tak szeroką skalę w całym kraju i nie wybuchła jeszcze z tego żadna afera medialna.
@Karola
10.07.2024 10:09
Moja koleżanka pracuje w cukierni do której przyszły pracować dwie dziewczyny które pracowały z netto tragedia.
Jedna z dziewczyn mówi że Netto idzie pracowniką na rękę ponieważ boją się spraw w sądzie które podobno nie jedno krotnie przegrali ale nie wiem czy to prawda.
Moja kierowniczka robi ogromne problemy odnośnie wypowiedzenia nie chce podpisać za porozumieniem stron nie ukrywam zależy Mi na takim ponieważ mogła bym zacząć nową pracę cóż szkoda tylko naszego zdrowia fizycznego i psychicznego
Zniszczony!
08.07.2024 15:59
Ludzie omijajcie tą firmę z daleka na mnie już za późno ale to co się tam dzieje na magazynach i jak są traktowani polscy pracownicy to się nadaje do Uwagi w TVN. Wyzysk do tego stopnia że jesteś okradany miesiąc w miesiąc z wykonanej przez ciebie pracy bo taki jest zapis w regulaminie który nie uległ zmianie od ponad dwudziestu lat bo oczywiście jest korzystny tylko dla jednej ze stron oczywiście firmy. Każda podwyżka wiąże się z tym że ucinane są wszystkie dodatki premiowe, więc zamiast zarabiać więcej zarabiasz mniej, paradoks prawda? Polak jest tam gnębiony finansowo na rzecz pracowników z Ukrainy zatrudnionych przez agencje. Czujesz się jak niepotrzebny śmieć z którego się wyśmiewają. Zero wsparcia od kogokolwiek. Wchodzisz i radź sobie sam. Ukraina bez żadnego przeszkolenia porusza się wózkami i zarabia twoje dwie pensje bo ma stawkę 3 razy większą. Taki to szacunek ma się tam do pracowników. Albo pracujesz i patrzysz na to jak Ukraina się bogaci albo wypad.
03.07.2024 20:58
Witam mam pytanie czy w netto jest dodatek za letni urlop?
Szukam pracy
22.06.2024 02:12
Jedni mają grafik rano, popołudnie i tak na zmianę, większość 2 zmian a inni mają tydzień na tydzień. Jak są lepsi i gorsi to niech później się nie dziwią że ludzie odchodzą.
Jola Netto Bydgoszcz
07.06.2024 12:22
Pani J.z 5539 poniża pracowników jak by niewiem kim była .My pracownicy mamy po 15 minut przerwy a Pani zastępca robi sobie zakupy kiedy chce i je sobie kiedy chce i na papierosa wychodzi kiedy chce .
19.06.2024 07:47
Netto INDYGO w Karpaczu to samo są równi i rowniejsi, palenie co 15 minut i posiedzenia przy tym po10 min, a robota stoi, (usunięte przez administratora) na sklepie i wiecznie pomocy potrzeba to jakiś dramat. Robienie zakupów przez ZKS w godzinach pracy to Standard.
Siostra pracownika
13.06.2024 05:52
Pani Kierownik przy ul.Lubczyńskie 30, lubi zapominać poinformować pracowników o zmianach w grafiku, na przestrzeni ostatnich 2 miesięcy zdarzyło się to już Pani 4 razy, nie wspominając o tym że dzień przed zmianą osobiście i telefonicznie rozmawiała z pracownikiem i słówkiem o tym nie wspomniała. Tylko wydzwania od 4 rano do pracownika. Ile trzeba zgłoszeń do Instytucji wyższych aby zajęli się normalizacja prawa pracy w zakresie grafiku i zmiany go bez wiedzy pracownika, nie wspominając już o tym że go nawet nie poinformowali. Kodeks prawa pracy ustala te zasady i są wyszczególnione, ale najwyraźniej są równi i równiejsi. Jasno jest określone że przynajmniej na 1 dzień przed zmianą pracodawca ma obowiązek poinformować pracownika o zmianach, które nie wymagają jego zgody. Najwyraźniej duńskiemu koncernowi oraz osoba zarządzającym jest to na rękę, i celowym działaniem na szkodę pracownika, tylko niech później nie narzekają że ludzi do pracy nie ma i nie chcą tam pracować.
Kotek20
12.05.2024 13:43
Nie polecam pracy w netto. Zdzierstwo, (usunięte przez administratora) i wykorzystywanie pracowników. Przede wszystkim łamanie prawa. Nie dość ze trzeba przychodzić wcześniej żeby policzyć kasetke to jeszcze trzeba zostawać społecznie po pracy i roznieść towar zostawiony przez niezdecydowanych klientów. (usunięte przez administratora) juz się dawno skończyło!!!!! Tam gdzie pracowalam kierownik sam dysponował UW, nikogo nie pytając o zdanie. Tak samo z zachodzacymi zmianami w grafiku. Nikogo nie informował o zmianie no chyba ze sie przypadkowo zobaczyło ze w Twojej rubryce jest pokreslona zmiana. Nadwyżka która sie robi po tym ze klienci nie chca reszty oczywiście musi trafic do utargu????ciekawa jestem czemu nie w ręce pracownika jako napiwek. Co do niedziel handlowych, w umowie jest napisane ze nalezy sie dodatek. Wzielam pasek poborowy i takowego nie ma. Na kazde moje pytanie poparte prawem pracy albo po prostu logiką fukcjonowania, słyszałam odpowiedź ,,bo w netto jest inaczej", ,,netto sie rządzi innymi prawami". No ale żyjemy w Polsce i sklep jest w Polsce to jak inaczej? Dodam jeszcze ze kasjerki musza same łapać (usunięte przez administratora) Reasumując, lepiej byc bezrobotnym bez zasiłku niz pracować w takim badziewiu.
Pogoda
02.06.2024 15:39
Wszystko zależy od tego jak do tego podchodzisz jako kierownik czy zastępca i jak na to patrzysz.
U nas dziewczyny idą liczyć kasetki tak jak zaczynają pracę o danej godzinie nikt nikomu nie zabiera wolnego czasu na przeliczanie jej.
02.06.2024 16:41
Takie rozwiązanie wymaga więcej niż jednej kasjerki na zmianie co jest nieosiągalne dla wielu sklepów Netto.
sklep nr 4659 we Włodawie
22.05.2024 20:26
Przepraszam ale musze zamieścić moje spostrzeżenia z zakupów w dniu dzisiejszym w/w sklepie we Włodawie. Pani kasjer nr z paragonu 019 w trakcie wbijania towaru na kasie cały czas prowadziła rozmowę z osobą trzecią przez telefon , nie była zbyt zainteresowana klientem, na pytanie moje czy może mi sprzedać torbę na zakupy odpowiedziała ,że tak jak jej podam. Od wielu lat robię zakupy w różnych sklepach ale nie pamiętam takiego podejścia sprzedawcy do klienta , chyba że wracamy do czasów komuny. Rachunek zakupów nie był mały wydałem w sklepie ponad 400 zł.
Tomek
15.01.2024 19:20
Nie ma nic gorszego od tej firmy. Nie polecam nawet najgorszemu wrogowi. Ogromna rotacja, ludzie wytrzymują góra kilka tygodni. Głodowe pensje.
Mala
16.05.2024 10:36
No tak tyrania na zlecenie 200godzin trzy dni wolnego odpadka
Kasjerka
14.05.2024 09:03
Myślicie że jest sens iść i pytać w tym kwartale o podwyżkę?
Minimalna
03.05.2024 17:04
Jak oni sobie radzą pod względem prawnym z tym ich wypłacaniem poniżej minimalnej krajowej? Minimalna stawka godzinowa na rękę teraz to 21,75zł. W Netto na stanowisku kasjera zarobisz tak maksymalnie 16,50zł. I co nikt tego nie zgłasza?! Nie ma przypadkiem w tym kraju żadnych organów które powinny się tym zainteresować?!
Wiem jak to robią od strony technicznej żeby w papierach się wszystko zgadzało ale to już nawet nie jest szara strefa. Jak mówisz pracownikowi że urlop ma tylko na papierze i normalnie ma chodzić do pracy albo się żegnamy lub kiedy każesz mu pracować 12h i wpisać 8h to na to też są paragrafy. I to dosyć proste!! A takie historie mają miejsce w Netto w całej Polsce. Jakoś nie chce mi się wierzyć że nikt nigdy tego nie zgłaszał do PIPu choćby.
Mysia
25.04.2024 07:34
Rządzący tą firmą nie mają pojęcia kto siedzi na stanowisku kierownika...osoba która nie ma pojęcia co robi...jak się podlizujesz i nie masz swojego zdania i nie chcesz wolnego i chodzić na przerwy to możesz pracować.ale spróbuj się upomnieć o swoje to zabierze ci premię lub zrobi ci piekło na sklepie.tak jest na Wisełki w Radości..masz pracować na akord.same 2zmiany bo kruella musi mieć wiecznie wolne lub rano.. atmosfera straszna .normalny (usunięte przez administratora).omijajcie szerokim łukiem.trzeba uciekać jak najdalej
kick
04.04.2024 23:13
Hitem w tej firmie to jest nie przestrzeganie RODO. Hasła do aplikacja wiszą sobie w biurze i każdy może się zalogować na twoje konto. Na to są paragrafy. Musze to zgłosić. Braku kluczy do szafek to nawet nie ma co komentować. Byle do urlopu i adios.
Goru
08.04.2024 00:35
Pikuś? Nie zdziw się jak kredyt będziesz spłacać bo jakaś kierowniczka podejrzy twój pesel, wszystkie dane a w chwilówkach dostanie spokojnie. Przecież to co się dzieje to jest kryminał.
Zenon
24.04.2024 23:12
Dziwię się, że mimo takiego bałaganu pracujesz. Chyba tylko z litości
daro
02.04.2024 14:32
napisze szczerze jak wygląda prawda z którą się spotkałem z tym ( nie wiem jak to nazwać) kariera w netto! nr.tel podają do no właśnie do ? ale znalazłem jakiś taki co ktoś odebrał! więc dowiedziałem :rekrutacja po przez aplikacje netto. Ale pomyślałem ze podjadę do tego sklepu co szukają pracownika i: panie! szukamy faje ze pan tu przyjechał bo bo z biura to nie mamy żadnego wsparcia. to przedstawiłem informacje ze aplikowałem na stronie Netto- oni tego nie czytają bo są zapracowani ,nie maja czasu! AHA tz? te wszystkie obiecane przez nich wsparcia ? taa chyba zaparcia a do tego Polacy (usunięte przez administratora) tą wielka firmę (kamery patrzą nam na ręce- nagrywają nasze rozmowy sklepowe dlatego mamy słuchawki z mikrofonem pan zobaczy na mail-a-a zarobki -rożne kwestia jak sklep wychodzi a ze nasz podobno jest najgorszy to trzeba jak sobie radzić .czyli panie już w lidlu jest lepiej koleżanka tam pracuje ,tez chyba się tam wybiorę ( podziękowałem i wyszedłem modląc się jak dobrze ze nie podjąłem tej pracy..ale korciło mnie spr. KRS ! Olsen? ten z gangu olsena? co w tv leci? to może dlatego taki bałagan w tej firmie!!
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Netto?
Kilksa
20.03.2024 16:41
Zostałam zatrudniona 21.02 czy otrzymam jeszcze bony na święta czy nie? Umowa na 3 miesiące o prace
Szyszunia
16.03.2024 01:09
Nie polecam pracy w sklepie 438 Zabrze.Kierownictwo ma cię za zero.Czlowiek się stara a i tak obrywa za nic.Pani kierowniczka myśli że jest najlepsza i może kierować ludźmi jak marionetkami zamiast pomóc innym.Za mało pracowników na jedną zmianę :(.I jeśli chodzi o ochronę to zależy od dnia kiedy jest na sklepie.Ochrona powinna być od otwarcia do zamknięcia sklepu.
Nicola
29.02.2024 18:58
Dziś się dowiedziałam że nie przedłuża mi umowy o pracę po 33mies.pracy umowa kończy mi się 14..marca ,pytanie czy przysługuje mi jeszcze dodatek świąteczny na kartę sodexo?
Jojo.
01.03.2024 05:18
Tak. Należy się. otrzymają świadczenie wszyscy pracownicy zatrudnieni na dzień 27 luty 2024 r
Aaa
01.03.2024 09:21
Moja umowa skończyła się 29 lutego
Co w takim przypadku
Praca w biurze
22.01.2024 20:46
O co chodzi tymi samymi z ogłoszeniami na te same stanowiska biurowe które pojawiają się co miesiąc?
Lnd
20.02.2024 19:37
Z tego co wiem po prostu przeciętny okres pracy tam to kilka miesięcy. Tyle czasu większość tam wytrzymuje albo do tego czasu starcza im L4. W efekcie co ok miesiąc trzeba szukać nowego pracownika.
Były pracownik netto
21.02.2024 11:48
Niestety okres próbny i na 5 dni przed końcem informują że umowa jest nie przedłużana bo zmniejszają etaty
Atmosfera katastrofa
Zack
27.06.2023 10:17
Słuchajcie jak jestem zatrudniony na zlecenie a mam termin do 20 każdego miesiąca to oni jak przeważnie przelewają kiedy mogę spodziewać się przelewu jak to było w waszym wypadku Pomocną i formacja dla mnie pozdrawiam wszystkich
Kilks
20.02.2024 01:39
Czy coś wiadomo na ten temat może? Miałam najpierw zlecenie na tydzień i w umowie do 20 a dostałam teraz o pracę i jest do 10. Jak wyglądają te przelewy tak naprawdę?
Błagam nie idźcie tam
29.08.2023 08:15
Netto Poznań - jesteś sprzątaczek, musisz pilnować czy kradną, rozkładzie towar, mówią że masz pół godziny na paletę, gdzie to jest ciężkie, spoko, butelki, makarony. Kradną pieniądze z sejfu i wypisują ci dyferencje. (usunięte przez administratora) pełną gębą, stary pracownik pójdzie do domu 2-3h przed końcem zmiany, a wypixe się na liście normalnie a ty gnijesz do ostatniej minuty. Jak bierzesz zwolnienie to zabierają ci premie 400zl pamiętajcie omijac
27.01.2024 14:09
Czy ciężko jest dostać pracę w netto? Można od razu dostać zatrudnienie po złożeniu CV w sklepie?
31.01.2024 18:02
Pół godziny? To paleta z chrupkami chyba, gdzie połowa idzie na magazyn????Niech pokażą jak normalną paletę, na której jest mix zatowarować w 30 minut. Plus odpiek, kasa. Haha
29.01.2024 19:03
Pracuję w tym motłochu o wielu lat na magazynie w Motańcu do wszystkiego można się przyzwyczaić,praca jest naprawdę ciężka i trzeba mieć samozaparcie aby tam wytrzymać ,wiele widziałem przez tyle lat . Jeśli zapieprzaleś jak beduin to pieniądze nie były najgorsze jeśli chodzi o konkurencję na tym samym stanowisku.Ale od ponad dwóch lat wszystko przewróciło się do góry nogami,to jak zaczęli być traktowani ludzie którzy poświęcili wiele lat swojego życia ,zdrowia i czasu dla tej firmy to jest poprostu chore.A wszystko to za sprawą wprowadzenia agencji z pracownikami z Ukrainy co oczywiście poskutkowało obcięciem dotychczasowych premi a co się z tym wiąże mniejszych pensji.To o co człowiek walczył tyle lat zostało zabrane bez mrugnięcia okiem i najwidoczniej nikt z zarządu się do dziś nie zastanawiał jak to poskutkowało no motywację ludzi do pracy a być może takie było założenie , bo oczywiście pracownicy z agencji na tym wszystkim skorzystali ale żeby zarabiać podwójną pensję za wykonywanie tej samej pracy to chyba przegięcie tym bardziej że nikt z władz nie wpadł na pomysł od ponad 20 lat aby zmienić system premiowania dla pracowników,a tylko dlatego że jest korzystny tylko dla nich.Staliśmy się pośmiewiskiem , wchodząc tam wysysa z ciebie całą energię, jesteś strzępkiem nerwów.Dziekujemy bardzo za taki szacunek.
Hit
11.11.2023 23:21
Hitem w netto to ze na jednego kierownika(zastępcy)przypada 1,5 pracownika. Po 3 tygodniach drugich zmian pod rząd wiem ze to moja pierwsza i ostatnia umowa w tej firmie. Dobrze ze dali tylko na 3 miesiące i za 2 tygodnie zaczynam nowa prace(kierownik cos mówi juz o nowej umówie, ale bez konkretów, ciężko będzie przęd świetami bo brakuje ludzi i jak się zwolnię to juz 2 etaty będę, ale każdy musi myśleć o sobie). Lepiej dojeżdżać i mieć własne życie, ja nie mam dzieci, ale kobietki z dziećmi tam pracują i współczuje im, bo w ogóle dzieci nie widują a to już coś nie tak.
14.11.2023 17:31
Grafik układany pod swoich ulubieńców jeden kasjer 15 popo drugi 4 bo musi wozić zastępcę, który nie ma jak dojechać (żart jakiś), druga sytuacja przyjęli dziewczynę, która chce zmiany od 8 do 16 bo ma dziecko tj chore co się dzieje w tej firmie. Ja wszystko rozumiem, ale kierowniku bądź sprawiedliwy.
05.12.2023 19:33
Pracownik który zwróci na to uwagę jest traktowany jako roszczeniowy, to nawet śmieszne nie jest.
Marcel
29.11.2023 10:49
W wielu marketach Netto brak ogrzewania na sklepie ,dziewczyny tam pracujące aż dygoczą z zimna, wiele z nich już chore przychodzą do pracy...,klienci też nażekają na zimno w sklepie,wchodząc tylko na chwilę, a co mają powiedzieć pracownicy którzy siedzą q pracy po 8h lub więcej.Żal się robi tych dziewczyn że muszą pracować w takich warunkach. Ktoś powinien się tym zająć
BET
10.11.2023 16:30
Jestem pracownikiem na umowie zlecenie. Ponoć jedyny plus tej umowy to wyższy zarobek, nic bardziej mylnego ;D z 23,50zl brutto na godzinę, wyszło 16,97 zl netto, na smieciowej bylejakiej umowie, nie wliczającej się do niczego, bez platnego urlopu i chorobowego. Śmiech na sali! Roboty dużo,nie ważne ile jest pracownikow na sklepie, i czy masz 4 czy 6 palet towaru do wylozenia, zleceniowi sa wykorzystywani przez starych pracownikow, robisz wiecej niz oni i zrabiasz mniej niz oni. Nie warto, serio.
Kobieta
25.10.2023 16:03
Sklep , który poszedł na łatwiznę i swoje parkingi dla swoich klientów wydzierżawił firmie APCOA - która bezkarnie wystawia wezwania za brak bilettu na BEZPŁATNYM parkingu w wysokości 95 złotych - paragon ze zrobionych zakupów - jest niczym dla sklepu - masz zapłacić i już - Powinniście się wstydzić - zamiast dać zatrudnienie parkingowemu wy wynajmujecie amerykańskiego (usunięte przez administratora) , który (usunięte przez administratora) za waszą zgodą waszych klientów !!!!!
Wywiadu udzielił/aDa
25.09.2023 15:45
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałbym podzielić się moją historią pracy w firmie Netto sp. z o.o.
Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało?
Oficjalna nazwa mojego stanowiska brzmiała: "Zastępca kierownika sklepu" (dalej skrótowo będę pisał ZKS). Nie miała ona jednak zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Tak naprawdę wykonywałem obowiązki zarówno kierownika, jak i kasjera, pracownika HR, sprzątacza, informatyka, mechanika, dostawcy, merchandisera i księgowego.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?
Było dużo powodów mojego zakończenia współpracy z firmą. Między innymi były to: złe warunki pracy, brak przestrzegania podstawowych norm BHP (praca powyżej 12 godzin na dobę, często na zepsutym sprzęcie, stwarzającym realne zagrożenie dla życia, albo w remontowanym właśnie budynku). Do tego dochodziła zbyt niska pensja w stosunku do zakresu odpowiedzialności i obowiązków.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
Około roku.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
Oficjalnie pensja na tym stanowisku wynosi około 3200 złotych netto. Na początku pracodawca ukrywa koszty, które trzeba ponieść, pracując w tym sklepie (np. należy z pensji zapłacić za odzież pracowniczą). W rzeczywistości moje wynagrodzenie wynosiło około 2700-3000 złotych netto miesięcznie.
Jakie dodatkowe koszty muszą ponosić pracownicy?
W Netto obowiązuje tzw. odpowiedzialność kasjerska. To znaczy, że za ewentualne niedopatrzenia i braki w kasetce, finansowo odpowiada sam kasjer. I może nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie konieczność obsługiwania trzech kas na raz. Działa to tak, że kasjer obsługuje klientów na zwykłej kasie, za którą ponosi odpowiedzialność finansową oraz na dwóch kasach "hybrydowych". Do tego pracownicy obsługujący kasy, są zobligowani do jednoczesnego rozkładania palet, patrzenia, czy nikt nie kradnie nic ze sklepu, pieczenia bułek i przyjmowania dostaw. Nie miałem jeszcze kasjera/kasjerki, który by nie pomylił się chociaż raz w tygodniu. Czasem były to kwoty wykraczające nieco ponad tolerowany limit (dwa złote dziennie), a czasem było to paręset złotych. Wszystkie kwoty zawsze były odpisywane z wypłaty. Sam na szczęście pracowałem, jako ZKS, więc stosunkowo rzadko pracowałem na kasie, dzięki czemu takie traktowanie nie dotykało mnie tak mocno, jak osób z mojego zespołu. Dosyć dużym kosztem natomiast były dla mnie ciągłe delegacje oraz zmieniający się grafik. Na zmianach pracuje bardzo mało osób. Co chwilę trzeba było jeździć do innego sklepu, aby, cytując jedną z moich przełożonych: "mógł on jakkolwiek funkcjonować". Często dostawałem też telefony z informacją o tym, że ktoś się zwolnił/zaniemógł i nie ma kto otworzyć zmiany w danym sklepie. Dowiadywałem się nagle, że mój grafik zmienia się i na następny dzień mam być w sklepie o 4:30, a nie 13:30. Często musiałem przenosić się do sklepów po drugiej stronie miasta. W Netto zdarza się tak, że mandaty z Sanepidu są nakładane na osoby aktualnie prowadzące zmianę. Zdarzało się, że pracownicy musieli płacić mandaty na przykład za pył osadzający się na produktach spożywczych, podczas prowadzonego na sklepie remontu. Mimo tego, że firma miała zwracać pracownikom za to pieniądze, to tak się nie działo. Mnie osobiście na szczęście ominęła taka sytuacja, ale byłem jej świadkiem.
Czy było coś jeszcze, co według Ciebie przeszkadzało w codziennej pracy?
Mogę jeszcze wspomnieć o: braku ogrzewania na hali sprzedaży w środku zimy (z tego co wiem, jest to problem wielu sklepów Netto w całej Polsce), prowadzeniu sprzedaży podczas remontu, kilku mandatach od sanepidu, groźbach zwolnienia, jeśli weźmie się urlop na żądanie, zmuszaniu pracowników do nieoficjalnych nadgodzin, czy przymusie przychodzenia pół godziny wcześniej "żeby się wdrożyć w pracę" - jak to określił mój były kierownik regionalny. Zdaje sobie sprawę, że te wszystkie rewelacje brzmią raczej mało wiarygodnie w środku Europy w 2023 roku. Mój region sklepów nie był jednak jakimś niechlubnym wyjątkiem w tych kwestiach. Na potwierdzenie tego można znaleźć podobne historie z całej Polski.
Jak oceniasz zaplecze techniczne sklepu, w którym pracowałeś?
Używany sprzęt był stary i ulegał częstym awariom. Chyba najlepszym tego przykładem były kasy hybrydowe, których samoobsługowość kończyła się właściwie na tym, że co 5 minut trzeba było je resetować, przepraszać klienta i odsyłać go do tradycyjnej kasy. Wszystkie sklepy są obsługiwane przez pochodzący z lat 90. CMR "Viking. Ze względu na swój wiek, nie posiada on interfejsu graficznego (na pewno nie takiego, jaki kojarzymy z czasów obecnych). Przypomina on wiersz poleceń w Windowsie/Linuxie, do którego wpisuje się krótkie komendy i uzyskuje tekstowe wiadomości. Nie ma w nim polskich znaków i połowa tekstu pojawia się w obcym języku. Za to opcja "zgraj dane na dyskietkę" jest po polsku, jakby ktoś w dzisiejszych czasach używał jeszcze dyskietek. To, co opisałem, mogłoby wydawać się nawet śmieszne, gdyby nie fakt, iż prośba o jakąkolwiek naprawę/serwis przechodzi bez echa, nawet przez kilka tygodni. Często przy zgłaszaniu problemów, chodziło o urządzenia niezbędne do pracy w sklepie jak np. elektryczny wózek do przewożenia ciężkich palet, bez którego zgodnie z zasadami BHP w ogóle nie powinniśmy przenosić większości towaru na europaletach. Na naszym sklepie zepsuł się on pod koniec marca. Serwis, który był wzywany co najmniej raz w tygodniu, przyjechał dopiero pod koniec czerwca. Do tego czasu wszystkie europalety kazano nam wozić ręcznymi paleciakami pod groźbą zwolnienia.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź
Absolutnie nie. Gdybym osobiście miał podsumować swój bilans zysków i kosztów z pracy w Netto, to powiedziałbym, że zarobiłem mniej, niż w sytuacji, kiedy nie pracowałem i pobierałem zasiłek dla bezrobotnych. Przede wszystkim chodzi mi o dodatkowe koszty dojazdu w inne miejsca w mieście, a czasem nawet do innych miast. Do tego dochodzi odpowiedzialność kasjerska, a także na przykład konieczność kupowania własnego obuwia roboczego.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Praca ta nie oferuje żadnych możliwości rozwoju. Nawet pracodawca zakłada, że większość pracowników nie będzie pełniła stanowiska Zastępcy kierownika sklepu, dłużej niż rok lub dwa lata. Nie ma tu więc mowy o żadnych dodatkowych szkoleniach, czy awansach. Generalnie rotacja na większości stanowisk w sklepach oraz w centrali jest ogromna. Większość osób zaraz po rozpoczęciu pracy orientuje się, z jakim miejscem ma do czynienia i ucieka. Wiele osób nie nie wytrzymuje psychicznie lub fizycznie. Zdarzało mi się pracować z ludźmi przez tydzień, dwa, trzy. Rekordzista złożył wypowiedzenie po dwóch dniach. Mocno rzutuje to na ogólny poziom organizacji w sklepach.
Jak wyglądały szkolenia w Twojej firmie? Czy były zaplanowane i jak często się odbywały? Jakich obszarów/ tematyki dotyczyły? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
Teoretycznie szkolenie w Netto trwa kilka tygodni. Moje szkolenie w rzeczywistości trwało 2 dni. Pracowałem od razu ze względu na braki kadrowe. Po kilkunastu dniach zabrano mnie do biura i zaczęto pokazywać, bez żadnego powtarzania, czy praktyki jak wygląda praca ZKS. Szkolił mnie głównie Kierownik sklepu lub jego zastępcy. Materiału do opanowania było dosyć sporo, ponieważ już sam system Viking wymaga znajomości minimum kilkunastu komend. Do tego musiałem opanować systemy SAP, PDA oraz system robienia obniżek. Musiałem nauczyć się: obiegu dokumentów, zasad odbioru dostaw i obsługi tradycyjnej kasy (kas hybrydowych wtedy jeszcze nie było). Dowiedziałem się, jak zamawiać dostawy, jak zgłaszać awarie, jak obsługiwać MyNetto, jak postępować w przypadku awarii prądu, jak rozliczać godziny pracy. Dużą część szkolenia pochłonęły sprawy kadrowe, które załatwiają kierownicy/zastępcy np. wczasy pod gruszą, planowanie urlopów, wnioski o zapomogi itd.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynikało?
Fatalna. Tak jak już wspomniałem wcześniej, większość pracowników pracuje tam maksymalnie 2 lata. Przez bardzo niską pensję i złe warunki pracy w porównaniu do innych sklepów, to miejsce niejako "filtruje" osoby, które nie dostały się do innych miejsc z różnych powodów (są mało kompetentne, niechętne do pracy, nieobowiązkowe). To także miejsce, w którym pracują osoby małodoświadczone, dla których jest to pierwsza praca.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.
Praktycznie nic z tego, co słyszy się na rozmowie kwalifikacyjnej, później nie okazuje się prawdą. Mowa tu zarówno o wartościach, którymi teoretycznie kieruje się firma, jak i o wysokości pensji. Często nie zgadza się także zakres wykonywanych obowiązków oraz plan rozwoju, który na początku przedstawia firma. Ustalenia dotyczące planowania urlopu nie mają żadnego przełożenia na rzeczywistość. Podobnie ma się kwestia ośmiogodzinnego dnia pracy (w rzeczywistości dla Zastępcy kierownika sklepu i kierownika sklepu dzień pracy trwa zwykle około 12 godzin). Salling Group przy każdej możliwej okazji podkreśla swoje wartości. Jednak w mojej opinii nie mają one absolutnie żadnego związku z rzeczywistością. Sklepy Netto są miejscem, w których łamie się przepisy BHP, podstawowe prawa pracownika i jakąkolwiek etykę pracy, co potwierdzają przytoczone przeze mnie wcześniej sytuacje. Nigdy wcześniej, ani nigdy później nie pracowałem w tak toksycznym środowisku. Nie miałem też do czynienia z taką ilością nadużyć ze strony pracodawcy i pracowników. Cieszę się, że zarówno ja, jak i większość moich znajomych zostawiliśmy to miejsce za sobą. Dzisiaj kiedy patrzę na to z dystansem, to wydaje mi się wręcz niewiarygodne, że niektórzy z nas spędzili tam ponad rok.
Jak wyglądała kwestia Twojego urlopu?
Jeśli chodzi o mnie, to po prostu nie doczekałem się swojego urlopu. Pierwotny termin, który mi narzucono z góry, w ogóle mi nie odpowiadał, dlatego nawet ucieszyłem się na dwa pierwsze przesunięcia. O wiele mniej ucieszyłem się, kiedy po raz trzeci przesunięto mi termin urlopu. Skończyło się na tym, że firma po prostu nie zdążyła mi wydać urlopu, ponieważ złożyłem wypowiedzenie, a podczas jego okresu brakowało personelu i musiałem pracować. Dostałem ekwiwalent pieniężny pod koniec okresu wypowiedzenia zatem i tak mogę uważać się za szczęściarza. Mój kolega z sąsiedniego sklepu poszedł na urlop, po czym po dwóch dniach został z niego przymusowo ściągnięty, ze względu na braki kadrowe. Przynajmniej w praktyce, ponieważ na papierze kadry "jakoś zapomniały" uwzględnić tego wydarzenia (przypuszczam, że ciężko wytłumaczyć w ogóle coś takiego w papierach, więc liczyli na to, że nikt się nie wychyli z pretensjami). Zwolnił się on stamtąd kilka miesięcy temu. Nie jestem pewien czy wywalczył swój urlop lub chociaż pieniądze.
Co według Ciebie w największym stopniu wpływa na złe warunki pracy w firmie i co powinno zostać zmienione?
Uważam, że największą bolączką związaną z pracą w sieci Netto są braki kadrowe. Często ja i koledzy z mojej byłej pracy robiliśmy tzw. "solówki" lub "tandemy". "Solówka" to potoczna nazwa na sytuację, w której zmiana na całym sklepie (hala sprzedaży, kasa, kasy hybrydowe, magazyn, biuro, ochrona na wejściu) jest obsadzona przez jedną osobę. Zgodnie z zasadami sklepu taką osobą musi być co najmniej Zastępca kierownika sklepu lub sam Kierownik. A co gorsze w "celach bezpieczeństwa" istnieje zasada niezamykania sklepu samodzielnie. Oznacza to, że jedna dodatkowa osoba przychodzi do pracy na godzinę 21:00/21:30 i pomaga doprowadzić halę sprzedaży do porządku. Nieco lepszą sytuacją jest "tandem", czyli zmiana ZKS i jednego kasjera. Wtedy pracą dzieli się po połowie. Kasjer jednocześnie obsługuje: kasę, kasy hybrydowe, rozkłada palety przy kasie, zatrzymuje złodziei i sprząta sklep. ZKS wtedy: rozkłada resztę palet, warzywniak, mrożonki, robi odpisy, inwentaryzację, ceny, odpowiada na pocztę, odbiera dostawy, składa zamówienia, wynosi śmieci, naprawia awarie sprzętu, zajmuje się wypiekiem pieczywa i robi obniżki. Często bywało tak, że braki w kadrach były na tyle duże, że nawet nie było dostępnych dwóch pracowników na "tandem", więc delegowano jedną osobę z obcego sklepu. Takie delegacje były codziennością. Nigdy nie było wiadomo, gdzie będzie się pracować w następnym tygodniu.
Klient
25.08.2023 19:13
Obsługa jest porażką.
Pani kierownik na którą czekaliśmy przy kasie nie była w stanie podejść do kasy ponieważ miała poważną rozmowę na Messengerze ze swoim mężem..i to się nazywa P.Kierownik???
Słabo jest .
Proszę o zwrócenie uwagi i zgodnie wykonywać swoje obowiązki.
Dziękuję.
Jojo
30.08.2023 12:27
Na pewno jesteś jej mężęm, skoro wiesz, z kim pisała na messengerze. Proszę zachowywać się jak klient i nie wchodzić na grupę pracowniczą . Przy kasie jest kasjer. Jeśli klient wie, co kupuje, kierownik nie jest do niczego potrzebny. Dziękuję za wizytę.
Ala
23.08.2023 13:02
O.kradają wszystkich pracowników z 15 minut. Jak nazwać liczenie kasetki przed pracą. Wykonywanie czynności na rzecz pracodawcy to już świadczenie pracy. Ale to Polak wymyślił a nie właściciel. Totalny (usunięte przez administratora) to netto. Nie polecam nikomu tam pracy. (usunięte przez administratora). Adres najgorszego badziewi. a to Maratońska w Lodzi
15.08.2023 21:31
Witam .Jakie są wymagania aby zostać przyjętym na stanowisko Z-ca Kierownika Sklepu ? Trzeba mieć jakieś doświadczenie w zarządzaniu zespołem ? I jak wygląda szkolenie i ile trwa .Z góry dziękuję za odpowiedź
hej
16.08.2023 14:37
Teoria mocno rozmija się tu z praktyką. Generalnie nie ma żadnych wymagań żeby zostać ZKS-em bo i mało kto chce się porwać na to stanowisko. Masz absurdalną ilość obowiązków i stajesz się odpowiedzualny za dosłownie wszystko za 300pln więcej wypłaty. Teraz porównaj to z opcją w której na kilka dni w miesiącu idziesz do jakiejś pracy dorywczej w żabce czy innym markecie. Wybór jest raczej oczywisty...
Szkolenie oficjalnie trwa kilka tygodni ale w sumie czas jego trwania na papierze nie jest ważny. W praktyce po prostu wysyłają cię do jakiegoś sklepu gdzie z różnych powodów nie ma ludzi. Przez 90% czasu szkolenia rozkładasz tam towar i siedzisz na kasie. Dla przykładu moje w rzeczywistości trwało niecałe 2 dni już na koniec pobytu.
28.07.2023 10:52
Jakie narzędzia pracy zapewnia Netto Sp. z o.o.? Można liczyć na telefon? Czy można z niego korzystać również poza godzinami pracy?
Jojo
29.07.2023 11:06
Nie wolno na kasie korzystać z telefonu. Tzw pda, inaczej nazywany skanerem, to również telefon, na który można dzwonić w razie m. in. L4 czy innych zdarzeń w domu. Nie ma telefonów służbowych.
03.05.2023 21:29
Nie polecam pracy w firmie netto. Prace wykonujesz nieraz za trzech, atmosfera w pracy toksyczna, pracownicy zachowują się jak dzieci w przedszkolu. Urlopy na długie weekendy przyznawane tylko pupilom kierownika. Gdy jesteś na L4 to po powrocie wielkie fochy ze strony kierownictwa. O urlopie na żądanie można zapomnieć, no chyba że kierownik sklepu musi wydać urlopy to wtedy wciska Ci urlop jak się jemu podoba a nie jak Tobie pasuje. Ogólnie to dno i porażka.
Fhd
09.07.2023 07:55
W pełni podpisuję się pod twoimi słowami. Atmosfera w pracy jest trudna, ludzie są nieuprzejmi, przeklinają, niestety pracując z nimi przejmuje się ich zachowania. Ze względu na sytuację rodzinną (kierowniczka zgodziła się bym zaczynała popołudniową zmianę później) wytrzymałam rok i udało mi się zmienić pracę. Od tego momentu jestem oazą spokoju, a swojego byłego miejsca pracy unikam jak ognia, bo widać, że zmieniło się na jeszcze gorsze.
*Kolejki gigantyczne, może łaskawie przyjdzie ktoś na kasę jak już stoi kilkanaście osób. Na zmianie kierownik i 3-4 osoby (jedyny sklep w mieście wojewódzkim). Może przy podstawowych zadaniach byłoby ok, ale są jeszcze "spoty", czyli dwa razy w tygodniu przesuwa się jeden badziewny towar, by wcisnąć kolejny, przez co jedna osoba spędza na tym całą zmianę, w międzyczasie biega na kasę. Kody przecen się nie zgadzają, ceny inne niż na półce (bo zmieniają się codziennie i pracownikom trudno nadążyć). Co chwilę trzeba za coś przepraszać. Klienci wściekli, obwiniają pracowników, mówią, że pracują oni za karę. To prawda niestety, szkoda zdrowia psychicznego na taką pracę.
*Kierowniczka zazwyczaj nabzdyczona, mówiąca swoim pracownikom, że są "najgorszym zespołem z jakim pracowała". Przy wizytacji popisuje się przed kierownikiem regionalnym i nadaje na pracowników (zdarzało jej się nie wyłączać słuchawki, więc wszystko słyszeli).
(usunięte przez administratora) wynoszą drogie alkohole i nie ponoszą konsekwencji, a pracownikom przetrzepuje się torebki, bo może coś ukradli...
*Przerwa trwa 15 min, ale "są dziewczyny, które nawet tyle nie wykorzystują, by wrócić szybko do pracy" (co za poświęcenie dla firmy). Przy 12 godzinach pracy kierowniczka MOŻE zgodzić się na dodatkową, 10-minutową przerwę.
Podsumowując, w różnych miejscach pracowałam, ale Netto to najgorszy (usunięte przez administratora)
04.01.2023 12:58
Witam ile zarabia zastepca kierownika sklepu I czy łatwo jest się dostać?
@ZASTĘPCA KIEROWNIKA
16.06.2023 05:00
3250 netto
Zastępca kierownika to tylko funkcja
Nie masz ludzi do pracy i nie masz kim tam zarządzać robisz wszystko sam
Począwszy od pracy na kasie kończąc na sprzątaniu
Nie polecam
Kasjerzy zarabiają te same pieniądze
A nie mają takiej odpowiedzialności
...
16.06.2023 10:08
A czy biuro jest trudno ogarnąć na początku?
25.10.2022 16:50
Praca w Netto to praca za 5 przy stawce za śmieszne pieniądze .
Różnica między kasjerem a zastępcą kierownika jest tak śmieszna ze aż żałosna co chwile zmiany decyzji co robić na sklepie a co nie . Codziennie straszenie ze region jeździ czy też inne dyrektory w pracy nie rozmawiaj między pracownikami bo od razu z***a nawet na tematy o pracy .
Urlopy najlepiej jak by ci wszystko dali od razu tak żebyś miał / miała tylko ten wypoczynkowy.
Weź L4 od razu straszą naganami co chwile w pracy telefon od kierownika sklepu do zastępcy czy kasjera co ma robić .
Nadgodziny tylko do odbioru nie ma możliwości wypłacenia .
Jeśli chcesz jakieś zaświadczenie to Amen nie doczekasz się żeby było na czas a procedury leża w cały świat delegacje na inny sklep bo nie ma pracowników co chwile i czasami nawet oddalone o kilkadziesiąt km od zamieszkania szkolenia tak samo w innej miejscowości .
ILOŚĆ PRACOWNIKÓW 3 osoby na Zmianę ŚMIECH PRZEZ PŁACZ PORAŻKA WYZYSK JEDNYM SŁOWEM NIE POLECAM w sklepach o wiele mniejszych jest po 6 osob na zmianie i karta 5% rabatu na zakupy HAHAHA zasady przecen ty nie kupisz bo okradasz firme i traktowanie pracownika jako potencjalnego złodzieja .
@pracownik
16.06.2023 04:28
Witajcie ludzie
Moja opinia na temat pracy w Netto ....
Praca ponad siły zasuwasz 9 - 12 h na zmianie masz do dyspozycji góra 2 osoby na zmianie gdzie np piątek i sobota siedzą na kasie A Ty uwijasz się i musisz robić sam wszystko
Nikt Cię nie doceni wręcz opieprzy jeśli się nie wyrobisz
Kasa za taką pracę nie adekwatna
Nie choruj najlepiej bo to pretekst żeby potem Cię zwolnić z pracy
Jesl myślisz że w Netto szanują Pracownika to żle myślisz
Jesteś tam tylko jako mięso do pracy
Żadnych szkoleń
Ogólnie nie polecam
Proponuję uciekać i szukać innej pracy
Pozdrawiam
Zostaw merytoryczną opinię o Netto Sp. z o.o.