Altkom Akademia SA

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 116 ocen.

Altkom Akademia SA
2 116 6 1

Opinie o Altkom Akademia SA

TOR

hej, czy możecie napisać jak wygląda drugi etap rekrutacji?Babka z HR mówiła o testach psychologicznych i AC i -właśnie to najbardziej mnie zastanawia.Czy ktoś Was w tym uczestniczył?Czego można sie spodziewac

AC
@TOR 22.08.2018 09:43

Tak byłem uczestnikiem. Spodziewaj sie testów psychologicznych, zadań w grupach, wyścigu szczurów, rozmowy indywidualnej. W AC brał udział m.in. prezes. Nawet się nie przywitał z nami. Moze to zasada AC, ale wypadałoby podać rękę.

ROT
@TOR 22.08.2018 09:43

AC trwa cały dzień - zapraszani są kandydaci na dane stanowisko. Na początku są testy IQ i EQ oraz jakieś inne. Potem jest gra; wszyscy kandydaci tworzą jeden zespół, która ma 1 h na rozwiązanie jakiegoś problemu biznesowego. W ostatnim etapie dostaje się kartkę z "symulacją" - masz takie a takie stanowisko i Twoja sytuacja na dziś wygląda tak a tak - co robisz, w jakiej kolejności i i dlaczego. Klasyczny test jak sobie radzisz w natłoku informacji i problemów. The end.

anonymous

Nie polecam Altkomu w Rzeszowie. Sprzedaż na bardzo niskim poziomie. Osoby niekompetentne, chodzi o jednego Pana ktory już długo jest w Rzeszowie. Brak kontaktu z jego strony. Mówi dużo ale nic konkretnego. Bardzo ciężki kontakt. Ogólnie szkolenia są ok, organizacja dobra.

Yah
@anonymous 08.08.2018 13:08

To może się lepiej postaraj i wywinduj ją do góry zamiast narzekać na jakiegoś "pana".

Igor

Podpowiedzcie czy warto aplikować? jaka macie atmosferę?

Monika
@Igor 21.06.2018 16:55

Zależy na jakie stanowisko.?Ja tu pracuję parę miesięcy jako KAM, jest dużo do robienia, więc to nie jest praca do obijania się, ale ludzie fajni, można się dużo nauczyć.

Wawek
@Monika 26.06.2018 12:13

Na jaką wysokość podstawy można liczyć?

Monika
@Wawek 21.08.2018 09:20

4k netto na start

Iza

@Nieznajomy, moja aktywność na wątku nie jest związana z firmą Altkom Akademia. Jestem moderatorem forum Gowork.pl. Moim zadaniem jest zachęcenie osób znających firmę do wypowiedzi. Ponad to informuję Was o aktualnych informacjach z firmy i ofertach pracy. A także dbam o przestrzeganie regulaminu.

Nieznajomy

@IZA Może zamiast ciągle koloryzowac firmę to wartoby spojrzeć z perspektywy osób które piszą tutaj. Widać że jesteś osobą od dobrego wizerunku firmy no to ale litości. Tak naprawdę altkom ma jedne z gorszych opini na gowork wśród firm, o których się tutaj pisze i może warto spojrzeć na to z tej strony. Widać że wymagają dużo i mają obstawione wszystkie wysokie stanowiska i nie ma co lac wody ze jest możliwość rozwoju. Poza tym nie jest to jedna opinia tylko setki ludzi którzy się stąd zwalniają. Rozumiem że nie zawsze pracownik robi co trzeba i potem się obraża i odchodzi ale tutaj wręcz jest tego przesyt więc może warto spojrzeć realnie na problem i zacząć działać wewnątrz firmy by PR NA TYM ZYSKAŁO. problem zawsze jest u źródła.

Iza

@cała prawda, "mobbing charakteryzuje się stałymi, negatywnymi uwagami lub krytyką, społecznym izolowaniem danej osoby, plotkowaniem lub rozprzestrzenianiem fałszywych informacji". Czy takie sytuacje mają rzeczywiście miejsce w Altkom Akademia? Pamiętajmy, że wypowiadamy się na forum publicznym, a mobbing to poważny zarzut.

cała prawda
@Iza 17.07.2018 17:00

takie sytuacje MIAŁY miejsce. Ani oprawca ani ofiara już nie pracują (i bynajmniej to nie firma tak zdecydowała), co nie zmienia faktu że wszystko trwało kilka lat na oczach wielu osób. Firma nie ma polityki w tym zakresie dla układu: manager/podwładny. Jeśli sytuacja miałaby miejsce dla równoległych stanowisk - otrzymasz pomoc (tak sądzę). Zresztą nie ma czegoś takiego jak oceny okresowe pracowników/szefów, gdzie można wskazać na niepożądane zjawiska. Altkom w ogóle nie zajmuje się relacjami między współpracownikami - ten obszar nie podlega weryfikacji. Dla klarowności - taka przemoc psychiczna wobec podwładnego to incydentalne wypadki i mogą mieć miejsce w każdej firmie, bo ludzie bywają różni. Absolutnie nie twierdzę, że to cecha tego pracodawcy, ale ostrzegam że można źle trafić i wtedy znikąd pomocy. Co do plotek to te w Altkomie są na porządku dziennym i trzeba przywyknąć (nie zawsze mają na celu wyrządzenie komuś krzywdy), ot - ludzie gadają. Czasem nawet dowiesz się czegoś na swój temat i zazwyczaj są to zaskakujące informacje. Czasem jest śmiesznie a czasem przykro.

cała prawda

Po kilku latach pracy w Altkomie mam ambiwalentne uczucia. Na plus: - elastyczność czasu pracy (możliwe ruchome godziny rozpoczęcia/zakończenia) - możliwość pracy zdalnej (niestety nie w każdym dziale) - możliwość równoległej zmiany stanowiska (dla wybrańców) - bardzo miła atmosfera, wiele osób utrzytmuje kontakty poza pracą, dość dobra komunikacja - /dla kobiet/ ciąża nikogo nie przeraża, ten pracodawca nie obraża się na kobiety w ciąży ale... (reszta w minusach) - poza prezesem, wszyscy są na "Ty", można bez problemu kontaktować się z managerami, dyrektorami - to ułatwia pracę - jak trafisz na dobrego szefa to możesz się dogadać w różnych kwestiach (potrzebujesz tydzień popracować 6h a potem kolejne 2 tygodnie odpracować po 9h - nie ma sprawy) - wynagrodzenie na czas - możliwość korzystania ze szkoleń (po podpisaniu lojalki) - benefity (dofinansowanie do Multisport, angielskiego, te "owoce" to po prostu skrzynka jabłek raz w tygodniu) Na minus: - brak profesjonalnego onboardingu (nowy pracownik zostaje rzucony w wir zadań, nie zostaje zapoznany ze strukturą organizacyjną, brak szkoleń na wewnętrznych systemach. Wszystkiego dowiadujesz się od kolegów z działu i najlepiej jeśli masz pytania i sam pogłębiasz wiedzę w temacie) - pensja dzielona. Podstawa to minimalna krajowa, reszta na umowę cywilnoprawną (i tu z płaceniem bywa tak, że jak 15-sty przypada w sobotę a jest to powiedzmy Wielkanocna Sobota to na kasę przed świętami nie masz co liczyć). Dzielenie pensji daje także możliwość, aby nie wypłacać ci części z UCP jeśli np. będziesz przebywać na długim zwolnieniu lekarskim (zwłaszcza uderza to w nowych pracowników, których firma jeszcze nie zna, ale i ci z długim stażem mogą się przejechać - nigdy nie wiesz). - /dla kobiet/ jeśli więc planujesz załapać się do firmy, żeby zajść w ciążę i pójść na zwolnienie to pamiętaj, że pewna jest tylko stawka z UoP - nie licz na podwyżkę. Dostaniesz ją (może) raz po okresie próbnym, potem będziesz zwodzony na wszelkie sposoby. Nawet jeśli masz dobrego przełożonego, niestety ma on niewielką moc sprawczą - brak możliwości rozwoju. Po latach dopada cię rutyna, nuda i jeśli ten stan ci pasuje możesz się zestarzeć z Altkomem. W firmie nie funkcjonuje żaden program rozwojowy i choćbyś znakomicie rokował, wykazywał się i angażował to porzuć nadzieję, że ktoś cię zauważy. Owszem będziesz uznany za solidnego pracownika, ale skoro sprawdzasz się w tym co robisz to zmiany nie są konieczne. Jeśli już bardzo nie możesz wytrzymać na danym stanowisku to przy dobrych "plecach" zmienisz grupę/dział ale niekoniecznie wiąże się to z rozwojem dla ciebie (bardziej firma zapewni sobie płynność w danym obszarze) - firma jest ślepa na mobbing. Czasem trafi się jakiś sfrustrowany manager (bywa), ale nie masz się komu poskarżyć. Wiele osób słyszy/widzi niedopuszczalne zachowania (krzyki, poniżanie, oskarżenia). Zresztą skarga na szefa może co najwyżej poskutkować spotkaniem trójstronnym z udziałem HR, wylaniem żółci a potem wraca się do biurka a oprawca uderzy ze zdwojoną siłą, żeby ci się odechciało utyskiwać. Wymiana managera jest droższa i obciążona większym ryzykiem, więc firma nie tak szybko się go pozbędzie. Łatwiej wymienić/zastąpić ofiarę - nie jesteś ważny jako człowiek. Można cię przesunąć do innego działu nawet jeśli tego nie chcesz. Firma potrafi zagrać nie do końca fair i w porozumieniu z działem prawnym przymusić cię do określonego postępowania (znaj swoje miejsce w szeregu) - duża rotacja wysokiej kadry menadżerskiej. Tak - szeregowego pracownika to dotyka. Co nowy szef to nowe pomysły, nowe raporty, nowe wymagania. To dezorganizuje pracę i wiesz, że potrwa 1 - 1,5 roku i od nowa. Brak pomysłu na zarządzanie i brak perspektyw dla rozwoju Firmy

Iza

@aaannnaaa, czy Altkom Akademia dba o rozwój swoich pracowników? Mam tu na myśli udział w szkoleniach i kursach podnoszących kwalifikacje? Jak pod tym względem oceniasz pracodawcę? Zachęcam Ciebie do odpowiedzi na te pytania, gdyż będzie to pomocne dla osób poszukujących rozwojowej pracy.

aaannnaaa

Podchodzilem do rekrutacji na stanowisko KAM: dluga 3 etapowa rekrutacja, 3 spotkania:assesment centrer, cuda na kiju, szukaja sprzedazowego guru, cyborga i idealu w jednym. Wymagania niebotyczne, a co oferuja ? 3 tysie netto, z czego najnizsza krajowa na etacie u nich a reszta na zleceniu na innej umowie. Litosci ! Do tego brak auta sluzbowego a praca to jak zwykle taki lepszy telemarketing bo szkolenia teraz sprzedaja prawie wszyscy. Szkoda zachodu. Widze ciagle szukaja pracownikow do dzialu handlowego: telemarketerow i KAM. Az taka rotacja ;) ?

Iza

@Lolek, nie wiemy, z jakich powodów prowadzona jest ponowna rekrutacja i myślę, że zdecydowanie nie nam to oceniać. Pracujesz lub aplikowałeś do pracy w Altkom Akademia? @Monika, rozumiem, że pracujesz w tej firmie, tak? Co możesz powiedzieć o warunkach oferowanych przez tego pracodawcę?

Lolek

Znowu szukają Dyrektora Handlowego Regionu na Warszawę. A w styczniu było ogłoszenie. Długo się nie ostał. W Lublinie tez jakaś rotacja na tym stanowisku. .A proces rekrutacyjny w Altkom jest dosyć złożony i uwzględnia także AC. Więc chyba problem jest bardziej w rekrutujących niż w rekrutowanych. Chociaż Ci pierwsi zapewne z uporem będą twierdzić, że jest odwrotnie ... .

Monika
@Lolek 21.06.2018 14:41

Dyrektor odchodzi, bo sobie nie radzi- tu trzeba pracować, a nie udawać, że się pracuje ;)

Tolek
@Lolek 21.06.2018 14:41

i na Rzeszów szukają takiego samego dyrektora ale tu przez agencję zewnętrzną :)

Lolek
@Monika 26.06.2018 12:14

AA widać już wrzuca w umowę obowiązek pisanie pozytywów na gowork :)

Monika
@Lolek 26.06.2018 23:24

a konkurencja wrzuca w umowę obowiązek pisania negatywów? ;)

Iza

@rav, nie jesteś zadowolony z pracy w Altkom Akademia. Możesz napisać coś w kwestii warunków zatrudnienia konkretnie? Czy pracodawca mówił Ci coś o ewentualnym systemie premiowym? Twoja opinia będzie interesująca dla tych osób, które poszukują aktualnie pracy.

rav

Mówię tutaj o Altkom ASC. Bardzo nie polecam. Obiecują 3 miesięczny kurs + 3 miesięczny mentoring już w projekcie (przez co odejście z pracy przed upływem 1 roku wiązało się z karą umowną). Jest to po prostu oszustwo, nie można tego inaczej nazwać, po miesiącu ludzie zazwyczaj lądują w projekcie. Sama pracę też oceniam bardzo nisko, stresująca, firma fatalnie zarządzana, po przejściu do kolejnej pracy (i wszystkich następnych) nie mogłem uwierzyć, że w pracy nie musi być tak okropnie

Iza

@anonymous, uzasadniłbyś swoje zdanie na temat Altkom Akademia SA jako pracodawcy? Mógłbyś również opisać swoje całe doświadczenie wynikające ze współpracy z tą firmą? Za jakie obowiązki byłeś w niej odpowiedzialny?

anonymous

unikać tej firmy jak ognia...

Iza

@Praca a nie leserstwo :), może mógłbyś opisać, odnosząc się do swojego doświadczenia, swoją pracę w Altkom Akademia SA? Jak oceniasz poziom trudności zdobywania premii w tej firmie? Każda uwaga będzie ważna dla osób, które myślą nad złożeniem swojego CV do tego pracodawcy.

zawiedziony

Przykro mi mówić o tej firmie i zmarnowanym czasie. Dyrektor w Lublinie bardzo butna i przemądrzała. Zarobki śmiesznie niskie, a praca jako KAM to właściwie telemarketer.

Praca a nie leserstwo :)
@zawiedziony 05.12.2017 13:57

Raczej firma zmarnowała czas, środki i energię na @Zawiedzionego. Praca na niżej wymionom stanowisku jest premiowana, jednak jak wiadomo w tej branży, aby otrzymać premię trzeba również dać coś od siebie, czyt. pracować.

Iza

@zawiedziony, rozumiem, że praca w Altkom Akademia SA nie spełniła Twoich oczekiwań. Jak długo trwała Twoja współpraca z tą firmą? Wspomniałeś o wynagrodzeniu, które również Cię nie satysfakcjonowały. Czy pracodawca oferował Ci jakiś system premiowy?

Marik

wszyscy którzy mówia ze w Altkom zatrudnia sie studentów to albo nie pracowali tam albo mają coś nie tak z głową. Ja pracuję tam już kilka lat i nigdy żadnego studenta na oczy nie widziałem, a ślepy nie jestem. Praca jest trudna , wymagająca, dla tych co rozumieją technologie i mają jaja. Albo jesteś dobry albo wylecisz . Ale jest w porządku , jak masz wyniki to zarobisz całkiem nie żle. Ci co tak krytykują to widać ze to nieudacznicy i z podkulonym ogonem uciekają.

violka
@Marik 04.11.2017 22:23

Sam chyba też szkół nie kończyłeś. Słownik ortograficzny to coś obcego... Jeżeli firma nie zatrudnia studentów, to też dobrze o niej nie świadczy. Ogarnijcie się!

klient

Kiedyś dostałem fakturę pro forme ale dla innego klienta. Innym razem , nie bylo recepcjonistki. Jak przyszła to najpierw zalatw8ala swoje prywatne sprawy dyskutując o nich z innym pracownikiem , zupełnie ignorując trzech interesantow. W zyciu czegoś takiego nie widziałem , nawet za komuny na poczcie. Co do szkoleń to sie nie wypowiem , bo to zalezy od trenera.

naiwny

Aplikowałem na stanowisko Dyrektora Handlowego w Rzeszowie, proces rekrutacji prowadzony w siedzibie Altkom w Warszawie to jakiś absurd. Panie prowadzące rozmowy są mało kompetentne i nie mają pojęcia o przeprowadzaniu naboru. Rozmowy trwają cały dzień, większość pytań przygotowana na bardzo niskim poziomie. Nie dajcie się nabrać w trakcie godzinnej wstępnej rozmowy telefonicznej poprzedzającej zaproszenie na spotkanie w Warszawie. To jakieś nieporozumienie, odradzam, dzień stracony.

naiwny2
@naiwny 27.10.2017 22:37

Na co nie dać się nabrać?

Iza

Zazwyczaj w większości firm , początkowo pracownicy zatrudnieni są na najniższej krajowej, to taki początek, czy ktoś z Was w ogóle pytał o podwyższki? Podejrzewam, że jeżli dobrze uargumentujesz chęć podwyżki to szef to przemyśli. Moim zdaniem to kwestia dogadania się.

A
@Iza 20.07.2017 18:37

Podwyżki w AA to jak abstrakcja. Trzeba się prosić,a i tak z reguły nie ma możliwości i budżetu. Odpowiednia argumentacja nie koniecznie jest aprobowanym argumentem. Poza tym wszyscy są zatrudniani na najniższą krajowa, reszta wynagrodzenie jest na zleceniu. W kwestii awansu czy możliwości rozwoju - no way.

Tomasz

Witam na jaka pensje podstawowa netto może liczyć junior account manager?

Altkom Wrocław

Altkom Wrocław Byłem na rekrutacji we Wrocławiu, w jej trakcie miałem wrażenie że osoba która ją prowadziła (chyba dyrektorka sprzedaży) jest znudzona, i od samego początku przeprowadza rozmowę na odwal, dążąc do jak najszybszego zakończenia. Nawet jeśli nie byłem idealnym kandydatem nie powinienem mieć takiego poczucia w trakcie spotkania. Rozmowa rekrutacyjna jest także dla przyszłego pracownika nie tylko dla pracodawcy.

robol

Odbyłem proces rekrutacji, to jakiś absurd, tego się nie da opowiedzieć, trzymajcie się z daleka od tej "firmy"

nikt

SYF KIŁA MOGIŁA-nie polecam!!!!!!!

ella

Pracuję od dwóch lat jako KAM i powiem tak-praca ciężka, wymagająca znacznie więcej niż w innych branżach; częste rotacje są nie dlatego, że jest źle, ale dlatego, że jest trudno. Naprawdę mało kto daje radę, bo trzeba być świetnie zorganizowanym i szybko się uczyć. Konstrukcja umów rzeczywiście mizerna- umowa o pracę na najniższą krajową, pozostała część podstawy na zlecenie (podstawa od 3,5 do 5tys. netto, w Warszawie wiecej); reszta to prowizja. Na rekrutacji assessment, potem miesięczne szkolenie (wcześniej zaledwie kilkudniowe) produktowe, częściowo w Warszawie. 3 miesiące bez planu sprzedaży na wdrożenie, po tym czasie niskie plany, dopiero po ok. roku firma naprawdę wymaga. Plusem są ludzie. No i trudno o rutynę. Polecam, chociaż to praca nie dla każdego i w pełni rozumiem powyższe opinie osób rozczarowanych Altkomem. Musi się Wam chcieć żeby było dobrze.

kg

śledzę pracuj.pl już od roku. Ogłoszenia i firmy się rotują ale Altkom jest zawsze (KAM). Biorąc pod uwagę co nawypisywane jest na gowork, nie zamierzam tam aplikować. Dobrze że działają takie portale. Można już wcześniej nieco dowiedzieć się o danym pracodawcy

zadowolony

pracuję niecały rok w Altkom Software&Consulting i nie planuje zmiany. Atmosfera lepiej niż bardzo dobra, zarobki również powyżej średniej na danym stanowisku, szkolenia kiedy i jakie chcę to robię, łącznie z otrzymaniem certyfikatu. Jeśli chociaż część opinii powyżej byłaby prawdziwa, to czy stać byłoby firmę na wynajmowanie kolejnych pięter w WTT, o którym inne firmy nawet pomarzyć nie mogą? :)

worker
@zadowolony 28.03.2017 14:02

oj "zadowolony" co Ty z ASC na Vp możesz wiedzieć o wynajmowaniu kolejnych pięter. Tak - Altkom wynajmuje raz do roku dodatkowe jedno piętro na tzw. wysoki sezon (jakieś 3 m-ce). Aktualnie wynajęte piętro stoi puste, bo sezon idzie w tym roku wyjątkowo źle :) Nie mniej jednak cieszy, że jesteś taki "zadowolony" - życzę powodzenia.

bolek

Potwierdzam. Pracowałem w AA. Problem jest w tym, że prezes A. ma jakąś bliżej nieokreśloną wizję ale już strategii brak. Poza tym otoczył się średnio ogarniętymi ludźmi a procesy rekrutacyjne prowadzone są wg bliżej nieokreslonych zasad. AA dobre czasy ma juz za sobą. Panie A. - słabi ludzie, brak kultury org., niska merytoryka.

Zostaw opinię o Altkom Akademia SA - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Altkom Akademia SA