NGK Ceramics
3 656 6 1

Opinie o NGK Ceramics

Antek

Witam ile mozna zarobic na start i czy mozna przychodzic na nadgodziny?

Kobieta
@Antek 21.02.2019 17:15

Witam a ja mam pytanie co do pracy ale od strony kobiet ?czy jest to ciężka praca?jakie warunki sanitarne że tak powiem?domniemam że te 3200 jest i dla Panow jak również dla Pań?

Xx
@Antek 21.02.2019 17:15

2600 zarobisz, nadgodzin nie ma.

Pracownik
@Kobieta 21.02.2019 18:08

Tak jest to ciężka praca w trudnych warunkach , warunki sanitarne hmmm tzn?? Toalety prysznice są no ale czas na prysznic jest po pracy ... Po 12 h pracy ... 3200 jest dla Pań i Panów

Kobieta
@Pracownik 21.02.2019 19:48

Dzięki,a pyły?I czynniki szkodliwe?

Volton
@Kobieta 21.02.2019 21:03

Zdrowa to praca nie jest stad dziwię sie czemu nie ma dodatku za prace w warunkach szkodliwych. Raktotworczy pył jest na każdym dziale, najwięcej go masz na mixingu i machiningu oprócz tego dochodzi hałas, w lato temperatura(?) największa w tym wypadku na piecach . Jestes kobieta to napewno dostaniesz sie napewno dostaniesz sie na p4 lub p6

Pracownik
@Kobieta 21.02.2019 21:03

A pyły ... Są wszędzie i jest ich mnóstwo . Przypuszczam że propozycja działu to p5 więc zapylenie jest ogromne

Kobieta
@Volton 21.02.2019 21:09

P4?P6?mógłbyś rozwinąć?

Pracownik
@Volton 21.02.2019 21:09

A ja myślę że dostała propozycję na p5 czyli ogrom syfu, upał i zapiernicz ... Delikatnie mówiąc .

Kobieta
@Pracownik 21.02.2019 21:31

Mowa o tym? Coting lub Asembling???? Tam dostałam propozycję...

Hmmm
@Xx 21.02.2019 19:29

A forming ma limity

Czternastka
@Kobieta 21.02.2019 21:30

P4 assembling -segmenty ,P5 coating bloki,powlekanie cementem -tu kobiety nie pracują. Repairing - praca dla kobiet-szlifowanie,oczyszczanie,poprawa ,P6 inspekcja końcowa. Praca dla kobiet jest jeszcze na dziale P1 Peeling.Niestety praca na działach P1 i P5 Repairing w dużym zapaleniu, wysokie temperatury w okresie letnim.P4 i P6 pomieszczenia klimatyzowane i nie zapylone.

GPF
@Kobieta 21.02.2019 21:43

Młode przyjmują a stare na GPF przerzucają. Na GPF narazie jest czysto warunki sanitarne ok. Cały rok temp na hali 21-22 stopnie

Kobieta
@Czternastka 21.02.2019 22:53

Szczerze, polecacie?

Czternastka
@Xx 21.02.2019 19:29

Sa nadgodziny,przychodzisz w swój wolny dzien.Najczedciej jest to 8h-100%+4h-50%

Czternastka
@Kobieta 21.02.2019 23:37

Szczerze to nie wiem,ja pracuje tu już 14 lat,więc do wszystkiego się już przyzwyczaiłam.Zaczynajac pracę od peelingu( jaki tam był wtedy (usunięte przez administratora) miałyśmy stawkę 1.000,00-TYSIĄC ZŁ BTUTTO.Mało kto o tym pamięta. Praca jak praca,da się wytrzymać .Te dodatkowe 4h pracy dają się we znaki,ale zakladam że z czasem znowu przywykniemy.Ludziom z maluchami lub w wieku szkolnym mocno komplikuje życie.My tzw.,,stare,, przechodzimy na inne biznesy, bo mamy umowy na stałe,więc muszą nas gdzieś ulokować. Nas zastąpią wami,tylko szkoda że te umowy macie takie krótkie.Ale wiadomo dlaczego...W sumie to przyjdź i spróbuj.

Niewidoczny
@Antek 21.02.2019 17:15

Człowieku, oferowane tu pieniądze są nieadekwatne to wykonywanej pracy. 3200 brutto plus do 10% premi

Kobieta
@Czternastka 22.02.2019 08:07

Dziękuję,bardzo miło że odpisujesz. Pracuje na produkcji ale zarobki u nas marne... Myślisz że faktycznie będzie max 18 mc i do widzenia?

Kobieta
@Czternastka 22.02.2019 08:07

I właśnie,u mnie mam umowę na stałe...A nie chciałabym szukać za półtorej roku nowej pracy..czyli faktycznie jak to na każdej z rozmów mówili jest to praca TYMCZASOWA?!

Alek90
@Kobieta 22.02.2019 08:56

Może być 18 i dowidzenia. Jak będziesz pracowac ok, to przedłużą ;)

Kurt
@Kobieta 22.02.2019 09:00

Nie sluchaj ich. Przedluza Ci na pewno, tak jak mi po poltora roku pracy. To nie jest praca tymczasowa, smialo próbuj, nie przejmuj się opiniami, sama sobie ja wyrobisz. Bedzie dobrze.

anonim

Witam czy pracownicy Work express dostali juz swoje pity?

Pitupitu
@anonim 21.02.2019 15:57

Ja jeszcze nie dostałem a jest 21 i się trochę obawiam

ja
@anonim 21.02.2019 15:57

Wszedł e-pit gdzie masz wszystkie zarobki, więc nie musisz czekać. Pracodawca ma czas na dostarczenie PIT'u do końca lutego. Do końca miał stycznia miał przekazać do urzędu skarbowego, żeby ten mógł przygotować e-pit. Jak chcesz się rozliczyć to zajrzyj na e-pit.

DziobDziob

Witam was. Mam problem ,bo nie rozumiem waszego płaczu że jest tak źle i tragicznie. Nie rozumiem też tego że piszecie o masowych zwolnieniach ? Ja jakoś tego nie widzę. Na przerwach wszyscy uśmiechnięci i zadowoleni. Jakoś na produkcji nie słychać jakiegoś złego słowa na 12h i narzekania na zarząd i przełożonych. U mnie na dziale mam dobre życie z przełożonymi i to wystarcza, czasem tylko trzeba umieć się ustawić w robocie, a przywileje same przychodzą :) Mi 12h całkowicie pasuje ,czuję że to są uczciwie zarobione pieniądze , a nie tak jak było na 8h, połowa mojego działu przychodziła na nadgodziny i nic nie robiła , teraz wygląda wszystko inaczej :) Strasznie się cieszę z 12h, bo jest dużo czasu wolnego i myślę czy nie pójść do jakieś drugiej pracy np. na dowóz jedzenia w jakiejś restauracji :) A ci co piszą że jest ciężko to chyba nie są stworzeni do pracy , ja jakoś daję radę i żyję ... Pozdrawiam :)

Zbulwersowany
@DziobDziob 21.02.2019 08:51

Na przerwach wszyscy uśmiechnięci i zadowoleni. Po czym rozpoznajesz, ze sa zadowoleni? To, ze usmiechnieci to rozumiem, bo co maja chodzic smutasy caly czas? U mnie na dziale mam dobre życie z przełożonymi i to wystarcza, czasem tylko trzeba umieć się ustawić w robocie, a przywileje same przychodzą :) Tutaj sam ziomus podsumowales swoja prace. Nawet ksywke masz odpowiednia :) Strasznie się cieszę z 12h, bo jest dużo czasu wolnego i myślę czy nie pójść do jakieś drugiej pracy np. na dowóz jedzenia w jakiejś restauracji :) Po tym juz wiem, ze sobie jaj robisz :)

Fainal-P6B

Witam. Wiele osób pisze tu, że odchodzą do lepszych firm. Czy mógłby ktoś podać choć jedną nazwę firmy gdzie jest lepsza stawka?

Majzel
@Fainal-P6B 20.02.2019 18:40

Chorzów Alstom.

neck
@Fainal-P6B 20.02.2019 18:40

np. Kirchhoff oferuje na start 3700 brutto

Anonymous (fan 8h)

Musze sie z Wami podzielic super informacja. Dzis jeden z kierownikow pod "presja" pytan co z 12 godzinnym systemem, pracy powiedzial nam, ze zarzad planuje po wakacjach wprowadzenie spowrotem 8 godzinnego systemu pracy. Ze wzgledu na to iz wielu z Was (tak zarzad czyta to forum) mecza 12 godzinne zmiany, potem musicie odpoczywac jeden dzien postanowili, ze zmienia ten niewolniczy system pracy. Ze wzgledu na to iz sa juz 4 brygady to zostajemy przy systemie czterobrygadowym ale 8 godziny system pracy. Glownie nie ma co zrobic z czerwonymi - dabrowa ich nie chce a nie chca fachowcow degradowac. JA osobiscie ciesze sie ze zmiany, wygralismy. Widac, ze mozna ze zarzadem wygrac. Wygrana, wygrana, wygrana !!!!!

Lex
@Anonymous (fan 8h) 20.02.2019 16:51

Kompletna bzdura i kłamstwo, nie ma takich planów. Napisałeś to wiedząc, że 4 brygadówka 8 godzinna jest okropna i żeby było, że ci którzy narzekają ,, mają za swoje". Pajac ;)

LSH
@Anonymous (fan 8h) 20.02.2019 16:51

Ty nie wiesz co to za system 8h na 4 brygady. Już wolę system 12h ale niech go dopracują. Niech będą dodatki kiedy wypada praca w święta. Od 24 do 2 stycznia wolne. Konkurencyjna stawka.

Sambo bambo
@Anonymous (fan 8h) 20.02.2019 16:51

Człowieku czterobrygadówka na ósemkach to jest jeszcze gorszy system pracy niż ten obecny! 1 weekend wolny na 2/3 miesiace. 8 godzin to tylko na 3 zmiany. Tylko...

Yo
@LSH 20.02.2019 17:51

Jakie wolne w święta ? Teraz się tym przejmujesz ? A jak ludzie na piecach musieli przez was dupić w Boże Narodzenie, Sylwestera bo się połasiliście na dodatkową kasę jak przyjdzie między świętami to Ci to nie przeszkadzało. Bardzo dobrze że wam zmienili grafik. Nadgodziny w sobotę robiliście 5 godzin w tym 4 godziny na stołówce przesiadywali i Hamburgery wd*piali. Sety leciały. Wstydź się.

LSH
@Yo 21.02.2019 00:16

To chyba coś Ci się poje..ło. Święta mieliśmy z góry narzucone bo tak wypadało z grafiku. A święta były wolne bo 70 % załogi zadeklarowało że bierze urlop na żądanie. A co do hamburgera to my jemy a nie wpierdala.y. może u Ciebie w domu się wpierd. I nie 5h tylko 12h

Saint NGK
@LSH 21.02.2019 04:36

Co do hamburgera to wpierdalają. I wpierdalając tego zasranego hamburgera potrafią wręczyć ci kartę obiegową. Za taką bezczelność powinno się ich zwolnic.

Pracownik

Piszecie że tylko Dpfy dostały po (usunięte przez administratora) 12 h ,a na gpfach też były 8 i zmienili to nie pytając o to czy komuś to pasuje . Na dpfach bynajmniej jest na czym usiąść a w nowej firmie nie ma tej możliwości do tego na gpfach atmosfera jest beznadziejna ... Ogólnie to kanał się zrobił z tej firmy . 12 zabiły ngk. Nikomu nie polecam pracy

Trelek

Do pracowników DPF Gliwice, jest prawdą ta plotka o 4brygady na 8h? Niedajcie sobie tego dziadostwa wcisnąć.

Nick
@Trelek 20.02.2019 20:07

To nie jest prawda, jeszcze więcej osób by się zwolniło.

anonim

(usunięte przez administratora)

Mietek

Przyjdę w poniedziałek to zobaczymy czy jesteś taka dobra jak się oferujesz! Pewnie od razu cię ściągną z emisji!

LSH

Rozumiem pracowników pracujących na stawkach po 3,5 tys. albo mniej, że są rozgoryczeni wprowadzeniem systemu 12 godzinnego, 50% nadgodzin, urywaniu po 2% premii przy jednoczesnym podnoszeniu targetów, ale jak słyszę gościa który pracuje tutaj kilkanaście lat, ma wyrobioną stawkę i płacze jak mu źle to mnie szlag trafia. Jak jesteś kolego pracownikiem fizycznym to nie będziesz zarabiał jak chirurg, a co do ciężkiej pracy to chyba widzieliście ją w telewizji. Fajnie się słucha na linii opowieści jak to wszędzie jest fajnie i lekko - tylko u nas taka katorga. Inna sprawa dlaczego korporacje jak NGK tak różnicują stawki w krajach, w których mają swoje fabryki. Belgowie pracują za niecałe 1000 euro brutto? Czy my robimy gorsze produkty?

Grubylolo
@LSH 19.02.2019 14:36

Najpierw się dowiedz jakie jest minimalne wynagrodzenia w Belgii a potem zacznij pisać głupoty. Kolejny wielce wyuczony :D

Gomez
@Grubylolo 19.02.2019 16:06

Najpierw zacznij czytać ze zrozumieniem. LSH zadał pytanie a nie stwierdził.

Gomez
@LSH 19.02.2019 14:36

Tu nie chodzi tylko o zarobki. Na nadgodziny jeden chce chodzić a drugi nie. Kwestia wyboru. Tutaj chodzi o system pracy który wielu przewrócił życie do góry nogami. I nie chodzi o jakiś wolny czas itd. Chodzi np o opiekę nad dziecmi. Niektórym skomplikowało to sprawę na tyle ze musieliby zatrudnić opiekunkę. A to tanie nie jest l. W kwestii zmiany systemu nikt wyboru nie miał wiec pewnie dlatego ten, jak to nazwałeś płacz. I wcale się nie dziwie.

LSH
@Grubylolo 19.02.2019 16:06

Ponad 1,5 tys. euro wynosi minimalna stawka w Belgii czyli ok. 6,5 tys. złotych i nie sądzę że NGK płaci minimum bo u nas też nie dają minimalnej krajowej. I w którym miejscu "napisałem głupoty"? Przykro mi że jesteś już z pokolenia, które z rozumieniem tekstu ma problemy - dla takich jak ty mamy w NGK instrukcje obrazkowe.

Andrzej
@LSH 19.02.2019 14:36

1000 euro netto zarabia najgorszy robol na mięsie. Chopie cymu piszesz takie głupoty skoro oni mają minimalna krajowa kajs 1800 tys euro brutto. Tak dla informacji w a Chinach pracownik ngk zarabia 600 euro netto na wstępie po przeliczeniu możecie sami se porównać zarobki w Polsce i Chinach.

LSH
@Andrzej 19.02.2019 18:20

Wy umiecie czytać ludzie? Napisałem "czy Belg zarabia 1000 euro?" z dupnym pytajnikiem na końcu!!!

gostek
@LSH 19.02.2019 18:26

Rozne sa opinie i chyba najlepiej samemu isc i sie przekonac. Znajomi co pracujacy od kilu lat w NGK polecaja mi wyslac CV do agencji, mowia ze fajna robota. A tu na forum opinie sa rozne, tylko mam wrazenie ze ludzie narzekaja glownie na 4-brygadowke, a ja tam w weekendy moge pracowac, wiecej wolnego w tygodniu bedzie. A wiecie jak to jest z ta opieka medyczna? Mozna cos skorzystac?

bolojank
@Andrzej 19.02.2019 18:20

Ile milion osiemset tysiecy euro? Fajnie się mają w tej Belgii. I to minimalna krajowa.

Anonim

Boże ludzie nie da się was już słuchać o tych 12-nastkach narzekacie jakby niewiadomo co to było nie pasuje to wypad z zakładu a nie tylko straszycie że odchodzicie a tak naprawdę większość tylko tak pierd..oli... Cioty i tyle. Idźcie do innych zakładów jak tyle dają z tego co wiem to te informacje o zarobkach w innych zakładach mijają się z prawdą Pracuje 5 lat na 12 h i nie ma źle a jak ktoś nie wytrzymuje to porostu nie nadaje się do pracy fizycznej to jest produkcja a nie budowa gdzie można stawiać warunki na jakie ma się ochotę i zachcianki

Kukuryku
@Anonim 19.02.2019 08:43

No to nie widzisz ile jest wpisów osób, które deklarują ze złożyly wypowiedzenie? Osoby te najczęściej nie straszą ,ale podzieliły się swoimi spostrzezeniami, patrząc już chłodno na to, co dzieje się w NGK. Ludzie zwalniają się w dużej ilości i to jest fakt. Nic na to nie poradzisz. A ze znajdziesz kilka wpisów, z których nic nie wynika tylko płacz - życie. Tak jest na forum każdej firmy

anonim
@Kukuryku 19.02.2019 13:19

Wiekszośc placzacych to ci co długo pracuja i maja fajne stawki a placza i strasza bo chca jeszcze wiecej, a na co dzien to wchodza w tylek komu wlezie i dziobia. na 12 im niby tak cieżko ale na nadgodziny sie pierwsi pisza. jak sie zwalniaja to dziwny ten ich placz na forum jak sie zwalniam to sie zwalniam i nie placze.

Wojciech

Firma spada na psy. Stracili zaufanie zwolnieniami. Dobre imię i resztki renomy zmiana systemu pracy po 15 latach. To ogłoszenie 4200 to ściema - to nie stawka startowa - w nawiasie wyraźnie jest napisane, ze z uwzględnieniem dodatków (czyli premia i nadgodziny i moze jeszcze inne rzeczy - dalej jest 3200). Nikogo nie ma chętnego do pracy i faktem stało się zatrudnianie Ukraińców. Ludzie zwalniają się masowo, wakaty nie uzupełnione od dwóch miesięcy. Brakuje im tyle ludzi, ze sami nie wiedza jak to polatać. Ktoś rzeczywiście bardzo „mądry” doprowadził do takiej sytuacji. Jego pierwszego powinno się teraz zwolnić za podjęcie tak nie trafionej decyzji. A ludzie, zamiast teraz postawić ich pod ściana, w sytuacji kiedy Zarzad nie ma wyjścia i napewno kapnalby trochę grosza więcej - łażą na nadgodziny itd. Firmy za płotem już dawno zorientowały się w sytuacji i podbierają pracowników do siebie za wyższa stawkę, nawet porzucających prace. Inne firmy w przeciwieństwie do NGK widza, ze sytuacja jest nieciekawa, wola podnieść stawki i zwerbować ludzi do siebie. Ale nie NGK. Wola czarować w ogłoszeniach a potem i tak upatrywać rozwiązania w postaci pracownikowi z Ukrainy, liczę na to, ze firma dostanie jakieś duże zamówienie ale przez własna głupotę nie będzie w stanie go zrealizować. Liczę na to, ze w kwietniu podwyżki będą tak „zacne”, ze odejdzie wam jeszcze więcej cennej załogi. Zwalniają się nie tylko młodzi i z niewielkim stażem pracownicy,. Zaczynaja zwalniać się ludzie starsi, ze stażem wynoszącym nawet kilkanaście lat. Ale oczywiście firma ich ignoruje, ma ich za nic i liczy, ze nigdzie nie znajda takiej stawki i umowy jak maja obecnie. Oj, jak bardzo się mylą. Jest wiele firm na strefie które płaca więcej. Niektóre o wiele więcej. Za to posunięcie ktoś w NGK powinien beknąć. Dlatego z całego serca namawiam - odchodźcie, bo to najlepszy moment aby negocjować dobre warunki u innego pracodawcy. Teraz jest rynek pracownika - nie ma osób do pracy z na rynku i to pracownik jest proszony, żeby pracował w danej firmie. Ludzi z DPF’ow mających ogromne doświadczenie wszędzie wezmą za lepsze pieniądze. Odchodźcie, póki jest dobra okazja. Ja jestem na 3-miesięcznym wypowiedzeniu (jestem po rekrutacji) ale jeśli przyszły pracodawca się odezwie, ze już mnie potrzebuje, od razu pieprzne robotę w NGK. Czego i Wam życzę serdecznie!

Czternastka
@Wojciech 18.02.2019 18:55

Związki zawodowe napisały list do prezesa Hijikaty z prośbą o spotkanie bez obecności przedstawicieli zarządu polskiego.Związki Zawodowe, zarząd japoński i tłumacz.

Wojciech
@Czternastka 18.02.2019 19:24

To nic nie da. Jest za późno. Tutaj trzeba by było podziałał wstrząsem. Jakiekolwiek rozmowy już nie maja sensu. Ale wstrząsem to się da wtedy, kiedy większość pracowników byłaby zrzeszona w związku. Silnym związku z poważaniem. A nie jakaś namiastka związku, jakaś zabawą w związek. Teraz to mogą się do (usunięte przez administratora)co najwyżej iść wypłakać w rękaw. A ludzie i tak zrobią swoje. Do czego namawiam starych wyjadaczy. Wiecie co zrobić! NGK to teraz tylko namiastka tego, czym była kiedyś. Nie ma sensu w tej chwili ratować tego wraku. Nie ma związku wiec nic z tego nie wyjdzie. Zarząd nie chce zmian, ma w nosie starych pracowników, wiec co trzeba zrobić? Trzeba się po prostu pożegnać. Niech sobie zatrudniają na umowach śmieciowych oraz Ukraińców. Zniszczy ich brak wykwalifikowanej kadry oraz duża rotacja. Zobaczymy jak wtedy będą pięknie śpiewały tęgie mózgi z HR, które wymyślają coś takiego.

Donald
@Wojciech 18.02.2019 18:55

Dokładnie tak jak piszesz. Pozatrudniali sobie w HR’ach specjalistów z bożej łaski, co to systemy wynagrodzeniowe wdrażali w firmach kilkudziesiecio- osobowych, raczkujących. U nas przy obsadzie 3 tys pracowników i 15-tu latach funkcjonowania chcą zrobić rewolucje. Bokiem im wyjdzie. Czy zarząd japoński naprawdę jest taki ślepy, ze wierzy tym pseudo specjalistom? Wydaje mi się, ze Japończycy są ciągani i prowadzeni za rączkę i wierzą we wszystko co im się zaproponuje. Gdzie jest ten szacunek dla pracownika? Gdzie ten japoński synonim jakości? Gdzie honor? Ja tak samo jak Wojciech złożyłem wypowiedzenie. Nie chce pracować tam, gdzie mnie nie chcą. Mam za sobą 10 lat oddania tej firmie. Zawsze wierzyłem w promowane przez nich wartości. Przepraszam, wierzyłem w promowane przez Japończyków wartości. Od kiedy do koryta dorwało się Polaczkow, w firmie jest tylko gorzej. W tej chwili na tyle złe, ze postanowiłem ewakuować się tak szybko, jak tylko możliwe. W firmie stworzyłem wiele standardów, wyszkoliłem wielu fajnych ludzi, dawałem z siebie wszystko, po to, aby po 10 latach ktoś zaproponował mi coś takiego. Zarabiam 4700 brutto. Moim zdaniem to kpina po tylu latach. Słyszałem, ze stawki takie jak moja maja się zatrzymać i zgodnie z nowa polityka płacowa nie będzie podwyżek dla takich jak ja, wg pewnych osób z HR, zarabiających na stanowisku operatora zbyt wiele. Do tego słyszałem, ze tacy jak ja, niechętnie będą się zwalniać mając taka stawkę. Hahahahaha, bynajmniej. A co? Kokosy mi płaca? Pozdrawiam wszystkich rzucających papierami. Walczcie o swoje ale w innej firmie. Zarządy innych firm maja swój rozum. Wiedząc, ze w Gliwicach i okolicach nie ma ludzi do pracy, oferują wyższe stawki żeby skusić ludzi do zmiany pracodawcy. Ja skorzystam bardzo chętnie.

Nicki
@Wojciech 18.02.2019 18:55

Ten/ci "mądry" to nic/nikt innego jak POLSKA kadra menedżerska,nie mów ze nie wiesz. A nikt tak nie wydyma polaka jak drugi polak. Spekulujac ze za zaistniałą sytuację w ngk jest polak zasiadajacy blisko dyrektora/prezesa/właściciela ktory chciwościa,zgubnym i tepym sprytem wymyslil ze kosztem pracowników nizszego szczebla zwiększy korzyści dla firmy co nie jesr prawdą myślicie że za tak błędna decyzję w jakikolwiek sposób odpowie? Wątpię.

Kukuryku
@Wojciech 18.02.2019 18:55

Wszystko to, co piszesz się zgadza. Firma próbuje teraz ratować sytuacje jak się da. Trochę późno można powiedzieć. Zbyt późno. Teraz nic nie zatrzyma zwolnień. No chyba ze jakaś godziwa podwyżka. Mam na myśli godziwa, dla starych pracowników a nie podnoszenie minimalnej dla nowo przyjętych.

Zbulwersowany

https://infogliwice.pl/duza-firma-z-gliwickiej-strefy-szuka-200-pracownikow/ Jak im nie wstyd? Kłamią w żywe oczy... Jakie 4200, jaki rozwój?

Wściekły pies
@Zbulwersowany 18.02.2019 10:47

No mi zaproponowali 2450 i tygodniowe umowy.

Zbulwersowany
@Zbulwersowany 18.02.2019 10:47

Nie zapomnij o Multisporcie i LuxMedzie! Klekajcie narody :)

Szdło
@Wściekły pies 18.02.2019 13:08

Chyba na stanowisko sprzątaczki! Tak serio to dają 2800 na początek z możliwością awansu jak dłużej się popracuje i stawki 3200. Czy ja wiem czy się opłaca zmieniać pracę? Fakt robią po 8 godzin, ale nie ma nadgodzin.

Ktos

Do Anonim i dziki: skoro pracujecie na 12h i jest Wam dobrze to ok... Anonim piszesz, że 5 lat robisz więc wnioskuję, że sam chciałeś taki system. Niestety pracownicy Gliwickich dpfów zostali zmuszeni do zmiany systemu pracy. Wszyscy, którzy przeszli na inne biznesy byli świadomi zmiany oraz zgodzili się na to. Na dpfach zostali ludzie, którzy chcieli pracować tak jak do tej pory czyli 3 zmiany po 8h. Po co było zmieniać coś co było, aż 15 lat i było dobre?!

Nick

Do tych co twierdzą ze gledzenie i marudzenie jest bez zasadne. Jesli firma jest bez wad,jesli taka fajna ,jesli nie ma na to narzekać itd to czy aby w takiej firmie nie powinno byc zwolnien a za plotem tysiace chetnych? To nie leży problem w tych co sie zwalniają i nie maja klapek na oczach wyrażając swoje zdanie i BŁĘDY firmy to problem w Was co udajecie ze jest zaje.... Ps u mnie najwięcej do powiedzenia maja....gimbusy co mieszkaja z tatusiem i mamusiem często do 30 roku zycia czy dłużej :D Ja sie pytam nie wiecie jak i gdzie sie kupuję mirszkanie?a przecież 3000zl to taki duuuuuuzy zarobek ...HA HA.

Stary Wyjadacz

Ile w tym prawdy, że chcą wrócić na 8h - 4 brygady?

Alek90
@Stary Wyjadacz 17.02.2019 13:54

Bardzo dużo prawdy, jednak to jeszcze gorszy system niż 12h. Oba te systemy Cie wyrolują, tak, że wypłaty będą te same co na 12h teraz. Tylko, że na cztero brygadowym 8h będziesz mieć wolny weekend raz na 2-3 miesiące

Anonymous
@Alek90 18.02.2019 13:19

Ale beda 8 godzinne zmiany nie 12 Zawsze to zwyciestwo Stop 12 godzinom !!!

Czternastka
@Anonymous 18.02.2019 19:51

Ty chyba nie wiesz co mówisz.8h na cztery brygady to koszmar.

Chattts
@Czternastka 18.02.2019 21:12

Dlatego zaklad się nie przejmuje glosami ludu bo 3/4 nie ma pojęcia o czym pisze.

Altusss
@Chattts 18.02.2019 22:45

Gościu, skończ na siłę wciskać swoją propagandę. Powiedz jeszcze jak w tej gazetce, że to tylko 80 osób się zwolniło, a nie kilka setek. Szykują się kolejne zwolnienia, w tym ja jak tylko pochytam pracę jaką chce. Nawet mimo stawki wyrobionej. Ludzie mają dość tempej logiki zarządu. Naprawdę szkoda tak dobrej firmy, ale tam jak kolega niżej napisał: tak to jest jak Polaczki dorwia się do koryta. Czy Ty to gościu serio nie widzisz, czy jesteś tak głupi? Teksty w stylu: zostaną ci co chcą pracować, kuleja, bo np ja jestem z tych co chcą pracować. Na, nawet zmieniłem biznes, po to by się dalej rozwijać. Niestety, po zmianie jest tylko gorzej, robię jak wół na linii, pokaz jak Ci zależy na siłę, (usunięte przez administratora) taką pracę. Ciągle to samo, zero rozwijania się. Tak, wiec jak tylko będę miał okazję uciekam.

Anonymous
@Czternastka 18.02.2019 21:12

Ale 8 godzin nie 12

Dziki

Trafiłem tu przypadkiem. Pracuje w NGK juz kilka lat i śmiać mi sie chce z waszych wypocin. Ludzie ktorzy pisza tu że nie mają czasu na rodzine przez 12h są amebami umyslowymi skoro masz czas żeby płakać na internecie to widocznie masz go zdecydowanie za dużo. Drudzy ktorzy płaczą o zarobkach i szukają tutaj rówieśników aby myśleć ze jak się zwolnią to nie będą sami. Skoro tak wam źle to nie rozumiem po ci pracujecie i do tego piszecie ze jest duzo lepszych firm to dlaczego wwas tam nie ma ? Opowiedzcie sobie na to pytanie

Andriej

Zdrastwuj . czy "cheef" brigady gawariat pa ruskij jazyk ? Spasiba za woprosu :)

Andriej
@Andriej 18.02.2019 11:20

już się uczą .

Pracujacy

Podobno jest nabor maja 200 osob do gliwic przyjac Ale pewnie system 12 godz jest dalej i to mnie jakos przeraza tak to bym sprobowal

Anonimowy
@Pracujacy 15.02.2019 04:27

Jest i będzie, bo nie ma chętnych do pracy. Już jest tak źle, że płacą za artykuły w gazetach i na portalach, tylko żeby ktoś do pracy przyszedł. Zamiast wyeliminować błędy w zarządzaniu, wywalą kasę na wątpliwe reklamy...

Usmiechniety ziomek
@Pracujacy 15.02.2019 04:27

A wiesz dlaczego jest nabor? Bo wszyscy sie zwalniaja. A wiesz dlaczego? Bo wieje czlonkiem.

Gerard
@Pracujacy 15.02.2019 04:27

A ile placom?Bo jo robia jako struż za 4500zl brudto.Soboty placom mi 100% a niedzielo 200% nocki ino 50% ale nie zle bo moga sie wyspac. A czemu cuca zmienić robota bo chca zmienic skoda octawia III na peghuota 508 1.6 Puretech 225KM a w salonie powiedzieli ze trzeba sie spieszyc bo schodza jak cieple bólki.

Rychu
@Gerard 15.02.2019 11:05

A dodają słownik ortograficzny?

Ktoś

Gratuluję wszystkim dziobakom, którzy przychodzą na nadgodziny. Dobrze, że zakład Was ma i może na Was polegać! Przyczyniacie się do rozwoju firmy! Jednak pamiętajcie - Jak nie będziecie potrzebni, to nikt na Wasze "poświęcenie" nie będzie patrzył. Dodatkowo dzięki Wam mamy szansę na lepsze czyt. wyższe podwyżki.... No napewno. Ponoć 100 maja się skończyć, bo przez to nie ma zysków... Póki co Przykre jest to, że dla pieniędzy potraficie zrezygnować z tych 15 dni wolnych w miesiącu, ładnej pogody, spotkań ze znajomymi, bliskimi... Zastanówcie się, czy nie warto trochę zacisnąć pasa i odpuścić nadgodziny?! Przecież jesteście na "ich" zawołanie.

Mati
@Ktoś 17.02.2019 20:20

Nie jestem dziobakiem, ale gdyby jeszcze mozna bylo isc na nadgodziny hahaha.

skowronek

NGK upadnie tak jak opel kwestja czasu

sikorka
@skowronek 04.02.2019 23:39

Trzeba uciekać, titanic tonie!!!

Donald T
@skowronek 04.02.2019 23:39

Pisze się kwestia a nie kwestja. Wróć do podstawówki,proszę. Po za tym brak znaków interpunkcyjnych. I wy tępaki chcecie podwyżki reprezentując takie dno?

Przyganiał kocioł garnkowi
@Donald T 06.02.2019 02:01

Grammar nazi się znalazł, co sam nie zna zasad ortografii :D. W ostatnim zdaniu to nawet dwóch przecinków zabrakło. Wróć do podstawówki, (spacja) proszę.

Mati
@skowronek 04.02.2019 23:39

W Oplu takich jaj jednak nie było, Opel ma kryzys, związany min. ze zmianą właściciela, a tu po prostu ktoś wyżej (usunięte przez administratora) sprawę i powinny posypać się głowy. Ponoć nowa fabryka noxów, to również porażka powoli.

Ten co wie

Liczylem na te firme. System 12h to strzał w kolano. Zamiast zaoszcędzic ta firma straci dobrych pracowników. Tak jak pisali wyżej kwiecień to przełomowy miesiac a już brakuje ludzi do pracy. L4 i wypowiedzenia. Myslalem ze NGK jest na czołowej pozycji jeśli chodzi o traktowanie pracowników. Kiedys ten zakład moglem polecić każdemu. Teraz odradzam.w jednej z gazetek ngk pisali ze pracownicy sie przyzwyczają na pytanie/stwierdzenie ze wiekszosc ludzi nie akceptuje takiej decyzji. Takie jest podejscie pracodawcy do pracownika a wczesniej mydlenie oczu jaki to wspanialy system pracy...

:)
@Ten co wie 17.02.2019 08:40

Już koniec narzekań na system 12h:)!!!! Faktycznie czasem boli że w weekend do pracy, ale mi nawet ten system spasował jeśli chodzi o to ile mam wolnego.Jednak niestety jedna rzecz jest nie do zaakceptowania , wyrolowali mnie na kasie 500 zl !!!!!! w 8 godzinnym systemie miałem 29 h nadgodzin 100 % , w nowym 12h systemie miałem 28 h nadgodzin ( 11h-100% i 17h-50%) i dostałem o prawie 500 zł mnie jak wcześniej.!!!!Jeśli ktoś czyta to forum z zarządu lub działu HR to wielkim problemem nie jest fakt że ludzie muszą robić w weekend tylko że ten system okrada ich z kasy!!!!! Dajcie zamiast tych 50 % normalne 100% a większość ludzi będzie zadowolona.No może oki nie do konca zadowolona ale nie będą już tak głośno się sprzeciwiać bo dostali coś za coś ( system pracy który im do końca nie odp ale za to wypłaty na przyzwoitym poziomie) a w tym wypadku maja gówniany system pracy i taka sama kasę z tego !!!!!

Bubla
@:) 17.02.2019 09:12

Ciebie 500 zł brakuje , niektórym wiele więcej...

Czternastka
@Ten co wie 17.02.2019 08:40

Całkowicie się z kolegą zgadzam.Przebolejemy te 12h,ale brak odpowiednio opłacanych nadgodzin i dni czerwonych w kalendarzu bulwersuje.Każdy kto chodził na nadgodziny 100% płatne, nie robił tego dla przyjemności,tylko żeby sobie zarobić na przyjemności właśnie. I nie każdy na ,,setkach,,się obijał.Wielu z nas pracowało normalnie,czyli uczciwie. Jak w tygodniu.

Chattts
@:) 17.02.2019 09:12

Tylko, żeby te 29 h zrobić robileś 25-26 dni w miesiącu. Teraz robisz 16 dni i masz 28 nadgodzin. Nikt Ci nie broni dorobić tych 500 zł. Załatw sobie prace dodatkową. Jeśli ktoś myślał, że zaklad wprowadza 12h aby ludzie mniej pracowali a dostawali tyle samo to gratuluje rozumu.

Jo to dupca
@Ten co wie 17.02.2019 08:40

Prawda jest taka, że faktycznie mniej się zarobi jeśli nie ma zetek w miesiącu, ale czy te 50tki są tak słabo płatne jak wszyscy mówią? Otóż nie. Spieszę z wyjaśnieniem. Wyobraźcie sobie, że za 1h setki dostajecie 100zl. Czyli trochę ponad 100% więcej niż zwykle, czyli zaokrąglając zarabiacie za zwykłą godzinę 50zl. To ile zarabiacie za 1h pięćdziesiątki? Tak. 75zl. Teraz przeliczmy ile zrobicie za dzień w którym macie zetki liczone po 50%. 4*75zl=300zl czyli tak jakbyście zrobili 3 setki. Wszyscy natomiast myślą, że jak za setki było by 400zl to za pięćdziesiątki będzie połowę mniej, czyli 200zl i się (usunięte przez administratora) Nawet jak w miesiącu zrobicie 24h pięćdziesiątek to nie dostaniecie za to połowę mniej niż za 24h setek tylko 3/4 tego. Nie powiem, że nie jest źle bo zawsze mogłoby być lepiej ;-) ale policzcie sobie to dobrze, a nie (usunięte przez administratora)

:)
@Chattts 17.02.2019 16:49

Chatts skończ(usunięte przez administratora) .tyle co mam ci do powiedzenia. Napisałem tylko jak wyglada porównanie systemu 8h a 12h to nie było zaproszenie do dyskusji.napisalem tylko żeby nowi ludzie wiedzieli jak to wygląda.tyle we temacie

:)
@Chattts 17.02.2019 16:49

Po za tym dni owszem byłem mniej w pracy jednak godzin dokladni tyle samo. A o tym nikt nie wspominał jak promowali ten system!!!!

Ktoś
@:) 17.02.2019 18:39

A czy system 12 godzinny wprowadzili po to, by ludzie na 100% chodzili? Nie! Przecież szukali oszczędności i chcieli zwiększyć wydajność.

anonim

(usunięte przez administratora)

Pitej

Do czego sapiesz ze za granicą kolchoz? Wystarczy podstawowa znajomość języka,iq nie mniejsze niz 100 i wykształcenie większe niż podstawowe i nawet za Odrą "sprzątając" w 10 lat osiągnie się tyle co w januszolandi za 40 lat. Kto nie osiągną sukcesu i nie osiągnie za granicą?Ameby i patola ale tacy to w januszolandi skazani sa na porażkę bo to niedojeby zyciowe.

Ktoś

Tylko, że za granicą Zarabiasz w w innej walucie ????

Gość z NGK

Pracuje w tej firmie 14-ty rok. Zarabiam 4200 brutto. Jestem pracownikiem C+ czasami B. Uważam, ze ta firma to jakaś kpina. Młodym i nowym się pcha na zachętę, za niedługo Ukraińców będą zatrudniać a starzy pracownicy są kopani w 4 litery. Do tego nowy system pracy, który nie każdemu musi pasować. Dlatego już w grudniu złożyłem wypowiedzenie żeby przemęczyć jeszcze te 3 miesiące. Radzę starym wyjadaczom zrobić to samo. Przenoszę się do firmy nieopodal, gdzie taka stawkę jaka mam teraz w NGK dostanę na dzień dobry. Do tego do 15% premii miesięcznej, dwa razy w roku podwyżki (!) i system trzyzmianowy. Gdybym przypadkowo się znojomemu nie wyżalił, nie wiedziałbym, ze na strefie są jeszcze firmy, które płaca trochę więcej i nie maja parcia na czterobrygadowke. Innym polecam zrobić to samo - po prostu zwolnić się.

Tom Hanks
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

Kolejny odważny otwarcie o tym pisze. Ba, zamienia słowa na czyny. Gratuluje i pozdrawiam

ciekawy
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

hej daj znac co to za jesli to nie problem

andy
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

Szacun kolego za odwage. Napisz co to za zaklad.

Paulo
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

Dawaj namiary na tę firmę

Gosc 14 lat pracowal w firmie
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

tez juz pracuje 14 lat,i tak samo mysle o odejsciu z tej firmy.

Św-ce
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

Co to za inna firma,o której piszesz że lepsza niż NGK .może warto pomyslec

Anonim
@Gość z NGK 30.01.2019 21:29

Jaka to firme kolega ma na mysli bo chetnie zajrze ...

Piecuch
@Anonim 15.02.2019 11:12

Z tego co ostatnio chłopaki na linii gadali to chodzi o firmę "Za płotem" ;)

bh
@Piecuch 15.02.2019 15:47

hirschvogel czy sest -luve ?

Stary Wyjadacz

Niestety. Dwunastogodzinny system pracy jest w moim mniemaniu najgorszą decyzją jaką zarząd firmy mógł podjąć. Cięcie kosztów, (usunięte przez administratora) oszczędności, (usunięte przez administratora) brak czasu na własne życie, brak chęci do pracy - tymi hasłami mogli go reklamować. Obecnie praca w NGK na 12h ma się nijak do tego co obiecywali nam w newsletterze. Większość osób ode mnie ze zmiany podziela to zdanie. Na początku stycznia myślałem, że nie będzie tak źle. Zacząłem od pierwszych zmian ( 7 - 19 ). O godzinie 6:05 wychodzę z domu, by w pracy być na 6:35. Następnie dwanaście godzin pracy, która to polega na monotonnym staniu przy linii z licznymi przerwami. Po pierwszych dniach już miałem dość. Z żoną się nie za specjalnie widywałem, bo wracając do domu na 19:50 nie mam za wiele czasu by cokolwiek zrobić. Szybka kąpiel, obiad na następny dzień do pracy i powtórka dnia poprzedniego. No ale, dałem sobie szansę. Nocki na 12h to najgorsze co może być. Człowiek nie dość, że nie ma czasu na odpoczynek / regenerację pomiędzy dniami, tak po trzeciej nocce potrzeba naprawdę sporo czasu by dojść do siebie. Ludzie chodzą jak bezmózgie istoty, które chcą czym by prędzej wykonać swą pracę i uciec do domu. Męczarnia jak cholera! 8h nie było złe, jednak 12h na nocnej zmianie jest czymś niepojętym. Po 10 latach pracy, nigdy nie spodziewałem się, że ten zakład zejdzie tak bardzo na psy. Gdzie ich motto, że jakość zawsze na pierwszym miejscu skoro co rusz szukają możliwości by dokręcić śrubę i dołożyć roboty, tym samym zwiększając target. Wszędzie pył, wszędzie czynniki rakotwórcze, nie mówiąc już o tym, że przestawianie zegara biologicznego również jest szkodliwe! Co do wypłaty, porażka. Trzeba przyznać, że w realizacji swych celów są bardzo dobrzy. Mocno zaoszczędzą. Przeważnie robiłem 13 - 16 godzin 100% płatnych. Teraz dostaje od SL propozycje, czy nie chce przyjść na 12h 50% bo nie ma ludzi na innych zmianach. I wcale mnie to nie dziwi, że ludzie stąd uciekają. Trzeba pamiętać, że praca jest dla człowieka a nie człowiek dla pracy. Widocznie tutaj jest wszystko na odwrót. Temat ludzi z Ukrainy też jest dla mnie absurdem. Zarząd dobrze wie co robi. Dla ukrainca zarobek 3200 zł brutto może i będzie atrakcyjny, ale do czasu. Wiadomo jaka jest sytuacja na Ukrainie, tam zarobki są mniejsze i taki jeden z drugim może i zechce pracować w NGK, jednak po czasie to się skończy. I kto wtedy zostanie, gdy Polaków zostanie raptem garstka?! Nie lepiej docenić polskich pracowników i zaoferować im podwyżki? Ludzie tu nie przychodzą z pasji! Muszą ciężko tyrać przenosząc w swych rękach kilka ton rakotwórczego g*wna na zmianę by utrzymać swe rodziny. Podejrzewam, że nawet podwyżki nie rozwiążą problemu "dwunastek". Skoro ludzie się buntują, logicznym jest że wpakowanie do mordy 180 zł brutto za ocenę C+ być może na chwilę rozwiąże problem. Na chwilę.... Sam fakt, że w zakładzie istnieje takie coś jak system ocen jest już nieporozumieniem. Podwyżki powinny należeć się każdemu takie same. To nie szkoła, że potrzebny jest dzienniczek ucznia. Czas oceniania większość ma już za sobą. Nowy system ocen również jest pomyłką. Pracownicy w "samochwałkach" zawsze mieli co napisać. Teraz wszystko mamy zgłaszać czerwonym, podczas gdy target goni i nie za bardzo jest czas i chęci by się każdego dnia pucować swojemu SL co zrobiłem dziś ekstra. Chcą od nas PU oraz HH, a jak już ktoś przyniesie cokolwiek na kartce to jest odpowiedź: "eee, to już było, nie przejdzie". Oczekiwany standard ponoć też poszybował w górę na magiczne 3,5, gdzie przy nowym systemie ciężko dostać ocenę wyższa niż 3,45. Wiem, że nie działa on jeszcze w pełni ( kolejny absurd! ), ale nawet jak wszystko będzie w pełni śmigać, nie liczę na wysokie oceny. A przy biurku z czerwonym nie zamierzam siedzieć. Ostatni newsletter również pokazał jak pracodawca pluje nam w twarz. Mam na myśli temat podwyżek, bo jak to ładnie napisali " zapewne będą, ale nie rozmawiali jeszcze o tym z Japonią ", oraz to że pracownicy z czasem się przyzwyczają do 12h. Skoro takie to jest świetne, dlaczego biuro nie pracuje po 12h? Absurd na absurdzie. Gdyby nie fakt, że mam porównanie jak pracowało się kiedyś a jak jest teraz, może bym przymknął na parę rzeczy oko. Jak ktoś tu wcześniej napisał, ten statek tonie. Z każdym jednym dniem poziom wody wzrasta wraz z poziomem braku chęci do pracy wśród pracowników. Nie wiem co mogłoby sytuację uratować. Może gdyby Japonia bardziej się zainteresowała co tu się wyprawia coś by się zmieniło na lepsze. Teraz piszę do WSZYSTKICH KTÓRZY MYŚLĄ O PODJĘCIU pracy w NGK. Odradzam. To już nie jest to samo co przed laty. Wyzysk, niewolniczy tryb życia oraz pracy. Za 3200 zł brutto / ~ 2600 - 2700 na rękę się to zwyczajnie nie opłaca. Jeśli macie jakieś inne alternatywy, nawet się nie zastanawiajcie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie! - Stary Wyjadacz

Love 12h
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

Brawo dla tego pana.

Wiesław ze Spychowa
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

Czynniki rakotwórcze są takie same 10 lat temu, wtedy ci to nie przeszkadzało? Jaką miałeś wtedy stawkę? 2000, 2100 zł? Nadgodziny rób tam gdzie w kalendarzu masz WŚ WN dostaniesz 12h za 100%. Inni robią dwunastki dłużej, niż wy na DPFach, kwestia przyzwyczajenia. Wolne w tygodniu, nawet fajnie, na spokojnie zrobisz zakupy, załatwisz sprawy, można skoczyć w góry docenisz puste stoki. Cztery pełne doby weekendu, po tygodniu w którym idziesz dwa razy do roboty. Masz mniej dojazdów. W każdym miesiącu kilka dni z 4 godzinami po 50%. Tak 12 h to zło totalne. Ja osobiście szukam pracy. Na szczęście inne zakłady szukają brygadzistów

Wiesław ze Spychowa
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

P.S. Kto ci broni pracować na kolejny etat? Np. na 1/2.

Ja
@Wiesław ze Spychowa 13.02.2019 17:28

Oczywiście,że 10 lat temu mi to nie przeszkadzało, bo posiadałem zdrowy organizm. Po 10 latach jednakże odczuwam tego skutki, a nie zostało mi to wynagrodzone. Wręcz przeciwnie firma oczekuje ode mnie, że przez 12h będę wdychał ten (usunięte przez administratora) za jeszcze mniejsze pieniądze. Mogliby zrobić czterobrygadówkę z dodatkiem w wysokości 350 zł, zmienić stawę miesięczną na godzinową w wysokości 19zł i z nadgodzinami nie byłoby problemy. Do tego dodatek za prace w szkodliwych warunkach i wtedy uwierzyłbym w tą firmę i nie czułbym się wykorzystywany.

Lex
@Ja 13.02.2019 18:19

Jak mnie bawi ten argument, że można coś załatwić na tygodniu. Na trzech zmianach też można, a niby nie? Poza tym ile razy w roku coś się załatwia? Po tygodniu w którym miałeś tylko dwa dni? Ale poniedziałek to cały przespany po trzech nockach, co? I trzeba znów się przestawić na dzienny tryb życia, super.

Włodek z Wąchocka
@Ja 13.02.2019 18:19

Firma wszystkich poinformowała na co są narażeni, z tymi substancjami, podpisaliśmy informację, więc się godzimy na takie czynniki. Swoją drogą wiesz, że pracownicy biur są narażeni na wdychanie rakotwórczego pyłu wydzielanego z papieru do drukarek? Swoją drogą pamiętam czasy, jak na każdej maszynie był wąż że sprężonym powietrzem i jak wyglądał TPM dzienny/tygodniowy. Wszyscy zdmuchiwali pył, nikt nie używał odkurzaczy. Na hali było aż czarno, a jak któremu zwróciłeś uwagę, ze wdycha (usunięte przez administratora) to się śmiał.

Włodek z Wąchocka
@Lex 13.02.2019 20:20

Ależ można, niejednokrotnie stałem w kolejce do okienka i nerwowo zerkałem na zegarek, bo zmiana się zbliżała, albo nim przejechałem przez miasto to okienko już było zamknięte. Jak ktoś nie ma żadnych zainteresowań i całość jego życia sprowadza się do siedzenia na kanapie i picia piwa, to żaden argument nie trafi do niego. Też mi się nie podoba 12h w robocie, ale cóż począć? Nie jestem dzieckiem, trzeba (usunięte przez administratora) zacisnąć i robić. Robota w NGK naprawdę nie jest trudna, nie potrzeba 5 lat studiów. Przychodzi nowy, godzina nauki i robi pod opieką kogoś bardziej doświadczonego. Po miesiącu robi sam.

Stary Wyjadacz
@Wiesław ze Spychowa 13.02.2019 17:28

Coś mi się wydaje, że mało wiesz o tym jak życie wygląda naprawdę. Zdejmij tę okulary. W tej firmie nie jest tak pięknie jak Ci się wydaje. Co ma moja stawka do rzeczy? Dlaczego akurat o to pytasz?

Chattts
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

Nawet nie potrafisz sobie policzyć jak są płatne nadgodziny a się wypowiadasz. 12h 50 % platnych? Dobrze, że nie darmowe :) :)

Kamil
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

Brawo ! Cała prawda

Kamil
@Love 12h 13.02.2019 14:25

Wypowiada się człowiek z biura

:)
@Włodek z Wąchocka 13.02.2019 22:19

Po miesiącu :)??? ależ pojechałeś. Na moim dziale już po 3-4 dniówkach musi sam (usunięte przez administratora) na maszynie i nie ma że boli :)

Chats_to_ngkowa_dziwka
@Chattts 14.02.2019 03:17

Typek to liniowy z P4 z DG.

Ktoooos
@Wiesław ze Spychowa 13.02.2019 17:28

Pochwal się na jakim dziale robisz? Czy jesteś kolejnym pracownikiem biurowym co tylko wie w teorii jak ta praca tu wygląda

Anonim
@Stary Wyjadacz 10.02.2019 00:45

Zgadzam sie z kolega w 100 %. system 12 godzinny to porazka. Po 3 nockach z rzedu czlowiek wyglada jak zombie. Wynagrodzenie spadlo, bo nie ma setek a swieta i weekendy kazda nam traktowac jak kazdy inny dzien. Przeliczyli sie co do ilosci ludzi ktorzy odeszli, a jest jeszcze spora grupa ktora czeka na kwiecien. Podejrzewam ze jesli nie dadza nic wiecej niz to co za oceny to bedzie kolejna fala odejsc. Czas pokaze.

BVB
@Wiesław ze Spychowa 13.02.2019 17:28

Ha ha ha "Wolne w tygodniu..... można skoczyć w góry docenisz puste stoki" ciekawe z kim skoczyć w te góry jak dzieci w szkole a żona w pracy. No nie ma co super te 12h.

Usmiechniety ziomek

A powie ktos, co to za widelki dowalaja na necie? 3200 ~ 4200? Mlodzi nie dajcie sie nabrac :) Z premia tez jest ciezko, bo uwalaja na czym sie da. Wykonujesz dobrze swoja robote ( wyrzucasz filtry NG, chodzi o dzial Final Inspection) i przez to masz obnizona premie :) No jaja panowie, jaja.

Anonim
@Usmiechniety ziomek 15.02.2019 09:40

Zgadzam sie z kolega... Target rosnie z dnia na dzien ale nie uzwzglednia produktow NG, Paranoja... dodatkowo liniowy nazista i jest wesolo :D

Śmieć, pracownik NGK

DO WSZYSTKICH KTÓRZY MYŚLĄ O PODJĘCIU PRACY W NGK: – 12 godzin na stojąco, plecy i stawy padają. – co drugi weekend cały w pracy bez dodatku do godziny (piątek, sobota, niedziela po 12h, co drugi to nocki) – pracujesz każde święto jakie wypadnie z grafiku bez dodatku ( ja byłem w nowy rok na 12 godzin na rano, w sylwestra też – wróciłem o 20 z pracy i spać ok 22, pozdro) – pensja na start to 3200 brutto, czasem nie ma premii, gdy dział nie wyrobi targetu – co jakiś czas wypada dodatkowy dzień pracy za darmo tj. w dwa tygodnie robisz 94 godziny z czego 48 w weekend, bez dodatku – jeśli chcesz dzień urlopu to zabierają ci półtorej dnia z urlopu. Ja mam 20 dni urlopu czyli w NGK 13 dni w roku. NGK planuje z tego ok. 10 dni czyli dla siebie masz 2-4 dni w roku, które musisz zostawić jako UŻ – większość ludzi nie chce tego systemu, nikt nie pytał o zdanie. Jest bardzo dużo wypowiedzeń – zarząd planuje zatrudniać pracowników z Ukrainy więc raczej nie ma co liczyć na podwyżki Mógłbym wymieniać dalej, ale muszę zrobić sobie obiad na jutro i iść spać, bo wróciłem pół godziny temu z pracy a wstaję o 5 żeby jutro znów stać przy linii 12 godzin. Kiedyś robiłem nadgodziny podwójnie płatne ale teraz już ich nie ma. Ogólnie PRACUJĘ WIĘCEJ GODZIN A ZARABIAM MNIEJ. OMIJAĆ TĘ FIRMĘ SZEROKIM ŁUKIEM

Szkoda
@Śmieć, pracownik NGK 12.02.2019 01:20

Co do godzin dodam tylko gdyby ktoś młody nie wiedział Wg. kodeksu pracy w tygodniu pracujesz 40 godzin. 94 godziny to min. 14 godzin nadgodzin. W NGK to się tak nie liczy. Gdy jesteś dużą korporacją możesz więcej. W NGK jest to tak rozpisane że masz kilka godzin 50% (lub brak) i troche wolnego w tygodniu. Świetnie. Tylko ile razy w roku potrzebujesz wolny cały wtorek? Wszyscy znajomi i rodzina są w pracy, dzieci w szkole. Ty albo odsypiasz albo robisz zaległości, super. Nie ma bardziej niecywilizowanego systemu niż ten. Wyłącznie w Korei Płn. Spadam stąd, szkoda że straciłem 5 lat i wyrobiłem sobie stawke. Gdyby nie cenzura to osoby zarządzające nazwałbym na K pozdrawiam

kick009
@Śmieć, pracownik NGK 12.02.2019 01:20

Wróciłeś z pracy przed 1:00, gotujesz obiad o 1:30, a wstajesz o 5:00. Szacunek gościu

Śmiec
@kick009 12.02.2019 05:11

Pisałem ten komentarz na infogliwice. No ale jak to zwykle bywa, mam tak rozregulowany organizm przez te zmiany, że nie umiałem spać w nocy. To wolałem ostrzec jeszcze tutaj biedaków, którzy chcieliby tu zatrudnić.

Love 12h
@Śmiec 12.02.2019 07:40

Potwierdzam, wiele osób o tym mówi, że przy przejściu z nocnych 12h na dzienne 12h ma problem ze spaniem w nocy. Jednym słowem - przerąbany system pracy. Ale ci co uwielbiają spędzać czas w pracy, szczególnie co drugi pełny weekend (PT,SO,NI) i różne święta narodowe i kościelne jak wypadnie z grafiku to polecam szczególnie:)

Piecuch
@Śmieć, pracownik NGK 12.02.2019 01:20

Po tonie wypowiedzi wnioskuje, że przeszedłeś z 8h na 12h. Ja gdy się zatrudniałem, zaczynałem od razu od 12tek i nie ma dla mnie lepszego systemu(mimo, że całe życie pracowałem "po 8h"). To co wymieniasz jako wady jest dla mnie zaletą bo dostaje grafik na cały rok i wiem kiedy robie a kiedy mam wolne(np. to, że mam na pewno co drugi weekend wolny). Co do urlopu to faktycznie lipa ale wynika to z tego, że dniówka 12h = 1,5dnia roboczego a więc i 1,5dnia urlopu prawda? A tak po za tym... 2/3dni x 12h nie da się wytrzymać (mając w perspektywie 2/3dni wolnego po tym...), serio ? Nie mówię, że jest to lekkie ale jak nie dajesz rady to jak mówi mój znajomy "szkoły były otwarte dla wszystkich" ;) Pozdrawiam

Śmiec
@Piecuch 12.02.2019 17:40

Jeśli Ci odpowiada to spoko, tylko mnie nikt nie pytał czy chce zmieniać system Czasem szedłem na setkę w sobotę (na rano) i niedzielę (na nockę) czyli byłem 13 dni z rzędu w pracy a czułem się znacznie mniej zmęczony niż po 2-3 dwunastkach. Na 3 zmianach przecież też miałem grafik na cały rok, dodatkowo wiedziałem, że mam każdy weekend wolny. Wesela, uroczystości rodzinne, zawsze wiedziałem, że mogę przyjść Teraz kasują mnie 3 dni urlopu za wolny weekend jak akurat coś wypadnie. W tym roku mam wesele na drugim końcu Polski i muszę wziąć 4,5 dnia wolnego. Na 3 zmianach nie musiał bym wcale brać urlopu, max jeden dzień

Śmiec
@Śmiec 12.02.2019 21:37

12 dni z rzędu, sorry

Piecuch
@Śmiec 12.02.2019 21:37

I tu jest sedno problemu, nie "zmęczenie" tylko kasa ;) Góra się pokapowała, że robi się nadgodzinki tpmowe i chajs się zgadza :) Więc teraz płacz bo już nie ma tak dobrze ;)

Śmieć
@Piecuch 13.02.2019 11:16

Czytaj ze zrozumieniem, bardziej męczy 12 godzin z rzędu przez mniej dni niż 8 godzin przez więcej dni. Poza tym, o co ci chodzi z tymi setkami? Wybrałem NGK właśnie dlatego że tam była możliwość płatnych podwójnie nadgodzin. Inaczej bym się nie zatrudniał. Czy ja ich niby oszukiwałem? Zdarzało się, że przymuszali żeby przyjść nawet jak ktoś nie chciał więc kolejny argument z pupy

pierot
@Śmieć 13.02.2019 20:32

Sienkiewicza pierwszą strone 10 razy i ni (usunięte przez administratora), więc sobie odpuściłem...

Włodek z Wąchocka
@Śmiec 12.02.2019 21:37

Pierwsze słuchy o 12 dla wszystkich były ze 3 lata temu. Miałeś czas myśleć, trzeba było zmienić pracę. Wolałeś siedzieć, to teraz nie narzekaj.

Włodek z Wąchocka
@Śmieć, pracownik NGK 12.02.2019 01:20

Zowiesz się śmieciem, nie dziw się, że mają cię za śmiecia.

Ruta

Witam. Czy autobus dowożący pracowników do NGK w Gliwicach przejeżdza przez szombierki i czy tam się zatrzymuje?

Gość
@Ruta 05.02.2019 13:31

Jest busik 20 osobowy przejeżdżający przez Szombierki. Trasa Piekary Śląskie, Bytom, Szombierki, Bobrek, Chebzie, Gliwice.

Ruta
@Gość 05.02.2019 17:59

Dzięki bardzo... Pozdrawiam

bezrobotny
@Gość 05.02.2019 17:59

Gdzie ten busik zatrzymuje sie w Piekarach?

gostek
@bezrobotny 12.02.2019 20:49

Ten bus jest tylko chwilowo bo nim jadą oddelegowani z Dąbrowy .Jak oni na Dąbrowę wrócą to go zlikwidują.

gostek
@Ruta 05.02.2019 13:31

Jest tylko chwilowy busik. normalny autobus nie kursuje przez Szombierki tylko przez Michowice ,Karb,Pl .Sobieskiego,Dworzec ,Rozbark i Łagiewniki . Ten bus jest tylko chwilowo bo nim jadą oddelegowani z Dąbrowy .Jak oni na Dąbrowę wrócą to go zlikwidują.

Chattts

Muszę założyć jeszcze kilka anonimowych kont by pisać z nich komentarze przychylne firmie. Kasy z tego nie ma, ale może kierownik poklepie po ramieniu dziękując lakonicznym ,,Dobra robota, czarnuchu''

Loll
@Chattts 12.02.2019 23:26

Kierownik to nawet nie wie o istnieniu takiego liniowego

Tom Chatssss

super firma, super praca, 12stki są super! ja tam lubię jak się mnie (usunięte przez administratora) w kako, wtedy wypinam d...e i proszę o jeszcze, jednocześnie podając czerwonemu tubkę wazeliny.

Kolarz

Moje kąśliwe komentarze w waszym kierunku to efekt frustracji na fakt, że stara od lat przyprawia mi rogi z połową osiedla. W robocie też nie mam lekko - koledzy lubią mnie poniżać w najróżniejszy sposób to też regularnie donoszę moim przełożonym na innych operatorów i noszę za tymi czerwonymi kawę gdy idą raz na 45 minut ,,puścić dymka''. Pozdrawiam Chattts aka ,,Kabel''

Zostaw opinię o NGK Ceramics - Gliwice

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie NGK Ceramics