Tak i podzielam opinię Kolegów którzy niestety byli oszukiwani przez pseudo agentury ep, choć manpower dawał jeszcze lepszy w tym popis. Co do DP rozmawiałem z ludźmi,( jeden z moich redakcyjnych kolegów tam zatrudnionych) i nie narzekali szczególnie w logistyce, miałem się nawet przenieść do logistyki ze względu na uprawnienia na wózki. Ale dzięki ubytowniom czyli tak jak słusznie poprzednicy nazwali to boksami dla zwierząt , oraz kasowaniu za stary niebezpieczny autobus razem z psychicznym kierowcą, oraz oszukiwaniem na wypłatach i kasowaniu za powietrze , nie wiem może oni kasowali za ogrzewanie na lince podziękować zostaje za czeską Skodę pełen niesamowitych doświadczeń.Mnóstwo Polaków teraz pracuje w Niderlandach, gdzie uczciwie (dyktowane prawem) rozliczani są z każdej godziny, mają pełne europejskie ubezpieczenie, w razie czego wiezieni do cywilizowanego lekarza mającego pojęcie o medycynie, a nie tak jak to było w Pardubicach, gdzie za kasę wpuszczał innymi drzwiami cyganów i wystawiał im co chcieli, pisząc na starej maszynie do pisania. Nikt nawet najbardziej szeregowy pracownik mający powyżej tych 23 lat nie dostaje mniej niż 10 euro na rekę za godzinę. Nie mówiac o warunkach bytowo - mieszkalnych. Czesi niby są daleko przed Polską, a jak bardzo post komunistyczny to kraj, rasistowskie zachowania - bo przecież oni są panami u siebie,czują się wręcz nad europejczykami, to kraj dobry dobry do wycieczek jako zjawiskowa depresja kulturowo - obyczajowa, ale niekonieczny do egzystowania. Nie wiem może moje wymagania są wygórowane, jako białego, cywilizowanego człowieka. Nie trzeba wylatywać na wyspy by normalnie pracując po te 8 godzin dziennie z dwiema przerwami 20 i jednej niepłatnej 30 minutowej przerwy zarabiać tyle by odłozyć i zyć GODNIE na miejscu. W czeskiej Skodzie polityka HR przez niektóre agentury jest zatrważająca i powiem tyle, że począwszy od postępowania ukrainskich właścicieli ubytovni po działania pseudo agentur jest sporządzany spory materiał dowodowy, oraz medialny. O tyle o ile Niemcy przejęli Skodę i wprowadzili swoje normy technologiczne, o tyle człowiek jest traktowany po obozowemu. Owszem niektóre agencje (chylic im czoła) jeszcze w miarę traktują człowieka tak że pobierając haracz od wkładu pracy dzielą się z pracownikiem, tak twory typu express p, czy mp kwalifikują się do długoletnich kryminałów! Powiem więcej zostałem docelowo tam wysłany by to zbadać, materiał dowodowo- medialny mamy spory. zostanie wyemitowany przed oczywistym ocenzurowaniem przez prawników, by nie posypały się pozwy, skrzętnie przekręcone pod zarzutem pomówień. Jednocześnie lista świadków jest spora już zaprotokółowanych i zatwierdzonych wstępnie. Około 70 mężczyzn i 15 kobiet. Do tego najciekawszym i najbardziej "nie ciekawym" materiałem audio - wizualnym z hoteli pracowniczych nazywanych mądrze "ubytovniami", jak recepcjonistki, Czeszki, oraz obywatelki Ukrainy postępują i zachowują się w stosunku do Polaków. Owszem incydentalne zachowania Polaków również maja miejsca, nie mówię że nie, ale to jest nieadekwatne. Sama praca nie jest lekka w czeskiej Skodzie, ale dla średnio ogarniętego człowieka i do w miarę sprawnego fizycznie do opanowania. Zarobki w samej Skodzie zbliżone do polskich, więc szału nie ma- tyłka nie urywa. Ale porównując do zakładów i klientów w Holandii, Niemczech , Belgii nie porównywalne. Szwajcaria dla vipów mającego konkretny fach w rękach plus komunikatywny angielski. Francja jest nieco wyłączona, Anglia nie była brana pod uwagę zbierania informacji. Zastanawialiśmy się czy publikować tego posta, ale "Naczelni" wyrazili taką zgodę, gdyż mamy materiału sporo i nic nie jest w stanie go OBALIĆ, to dziś wiemy i wiedzą Ci co się nacięli na agentury slowiańsko - czesko - jakieś tam marnując swój czas i zdrowie. Odpowiadając na pytanie Pani Anety - zdecydowanie odradzamy pracę w Skodzie a już przez niektóre agentury bezapelacyjnie!