Ja takze pracuje w tej firmie pol roku i chetnie powiem jak tam jest. Na wstepie dodam ze pracuje w firma lanua investment poland ktora ma wspolna siedzibe z clar system (ale to ubrania z logo claru nosze). Wiec na wstepie zakres moich obowiazkow to sprzatanie, ale ja pracuje na produkcji, malo tego jestem operatorem maszyny. Na poczatku powiedzieli ze to bedzie praca dwu zmianowa w zakladzie dedora w srodzie wlkp. Praca oczywiscie ponoc 4-brygadowa z tym, ze za miast 4ch dni pracy i jednego dnia wolnego ja mam dwa dni rano, dwa dni popoludniowka, trzy dni nocka. Owy trzeci dzien jest ruchomy, co tydzien mam trzy dni innej zmiany. Prqcuje w sobott, swieta i niedziele za 9,50 brutto (tu jest wliczona premia za niepalenie ktora daje zaklad w wysokosci 100zl, wczesniej mialem 8,90 i 100zl premi, a na samym poczatku 1600zl brutto oczywiscie, poniewaz za duzo nie mozna zarabiac. Skoro panstwo przewidzialo najnizsza sume wynagrodzenia to nalezy ja przyjac), tyle w kwesti wynagrodzenia c jest najwazniejsze. Pierwsza umwe otrzymalem po 3 tygodniach racy (kodeks pracy przewiduje na dostarczenie umowy tydzien czasu). Dlaczego tak dlugo zwlekali? A no dlatego, ze gdybym okazal sie zlym pracownikiem i zaklad pracy nie chcialby ze mna wspolpracowac po 2 tygodniach pracy (okres bez posiadania umowy) nie dostalbym od clar system/ firma lanua investment poland ani grosza, poniewaz nie bylo zawaRtej zadnej umowy miedzy mna a wsppmniana agendja pracy (to jest zaoszczedzenia na gorszych/niechcianych pracownikach). Kolejna rzecza, a raczej faktem o ktorym chcialbym wspomniec jest ich sprawnosc biura ladr, bhp i koordynatorow, a wiec mialem wypadek w pracy (cialem towar na odpad i wjechalem sobie nozem w palec tj. pierwszy opuszek palca drugiego czyli wskazujacy reki lewej). Zajscie bylo dnia 11 sierpnia tego roku, o wyadku wiedzial moj kierownik, posredniczka z clar system i moja koordynatorka lanua investment poland i mial zostac spozadzony protokul powypadkowy (kodeks pracy przewiduje maks 14 dni po jego zgloszeniu). Z racji ze nkt do mnie nie dzwonil w tej sprawie, sam sie o to pofatygowalem. 20 ktoregos sierpnia biuro lanua investment poland dowiedzialo sie ze mialem wypadek (oczywiscie gdybym nie zadzwonil dalej by nie wiedzieli) po czym chcieli mi ewidentnie wcisnac chorobowe zamiast wypadkowego (chorobowe wynosi 80% wynagrodzenia przy czym wypadkowe stanowi 100% wynagrodzenia) poniewaz kadrowa i koordynatorka chcialy bym dostarczyl swiadectwa pracy (w nich jest zawarta ilpsc dni wykorzystanych na chorobe, ilosc ta moze wynosic 30 kilka dni w roku, wiec jesli ktos by to wykorzystal wczesniej w innej pracy nie dostalby nic, badz kwote pomniejszona o ilosc dni przeznaczonych na chorobe/-y). Nie pozwalajac wcisnac sobie wspomnianego blefu sporzadzilem protokol po wypadjowy, ktory zostal zaakceptowany jako faktyczny wypadek (na protokol skladaja sie moje zeznania i zeznania swiadka oraz rozpatrzenie dolegliwosci w szpitalu ktory wydaje stosowny dokument). Dostalem wynagrodzenie 10 pazdziernika tak jak powinienem, ale nie dostarczyli mi orginalu zeznan moich, zeznan swiadka i sporzadzonego na ich podstawie protokolu po wypadkowego (bylo mi to potrzebne do zusu mianowicie do wniosku o jednorazowe odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, w susie sie takze dowiedzialem ze firma powinna zrobic kopie tych dokumentow wypadkowych i przeslqc mi oryginal) wiec znowu sam musialem sie o wszystko troszyc i zadzwonilem z pytaniem dlaczego owe papiery nie zostaly przeslane do zus-u. Skonczylo sie na tym ze zostana wyslane (wraz z papierami L4 ktorych takze nie wyslali zusowi, a powinnie bezzwlocznie to zrobic, a o ktore sam sie uppmnialem, L4 bylo potrzebne mi do chorovowego). Na tym sie skonczyla moja przygoda z ww firmami poniewaz musieli mi placic za siedzwnie w domu nie chciali mnie pobownie zatrudnic