Siemka ;)
W go sport pracuje 2 lata. Rok jako sprzedawca i rok jako kierownik.
Czy poleciłbym tą pracę komuś innemu?
Tak, ale tylko takiej osobie, która by mi wstydu nie przyniosła :P
Czy komuś obcemu?
Powiedziałbym, że ja jestem zadowolony w 100%, ale to nie oznacza, że Ty będziesz.
Dlaczego?
Obecnie w Polsce jest prawie 40 sklepów GO + siedziba, w każdym z nich trafisz na innych kierowników, dyrektora, sprzedawców i klientów ;)
Nie będę tutaj konkretnie wskazywał sklepu, w którym zaczynałem, ale tam trafiłem na dobrą, pomocną ekipę na każdym poziomie, od samego początku byłem szkolony w wielu aspektach, dużo sam też zdobywałem wiedzy, bo miałem zajawkę, udzielałem się tam, gdzie inni sprzedawcy już mieli wszystko w nosie(Dzwonienie do managerów jakiegoś rynku żeby zamówić dla klienta towar spoza asortymentu itp.) i po roku zostałem polecony przez naszego Dyrektora do innego sklepu na stanowisko kierownicze.
Praca po 12h, wyzysk, ciśnięcie na wyniki?
Zdarzały się 12h, najwięcej 3 pod rząd jako jeszcze sprzedawca, ale zawsze za moją zgodą, a sam grafik pisany również pod moje potrzeby(studia zaoczne), poza tym im więcej 10 i 12 tym więcej dni wolnych. Zdarzało mi się mieć nawet po 6-8dni wolnego z rzędu na 3/4 etatu. Ciśnięcie na wyniki, karty stałego klienta, sprzedaż itp. występuje w każdym sklepie, taka prawda ;) Ale ja jakoś nie odczułem się wyzyskiwany, może dlatego, że działy na których sprzedawałem "robiły" robotę :P poza tym większe obroty - większa szansa na premię, która mi się dość często zdarzała
Zarobki?
Od razu, nawet na okres próbny dostaje się umowę o pracę, a na niej najniższą krajową. Po okresie próbnym dostałem umowę na 2 lata z wyższą stawką(podniesiono najniższą krajową), a później stałą podwyżkę już taką zasłużoną, nie pamiętam ile dokładnie, ale fakt jest taki, że na tamten moment, pracowały ze mną osoby o dłuższym stażu(nawet kilka lat) i niższej stawce, także nie mogę się zgodzić z tym, że podwyżek się nie dostaje :P
Premie?
Są i to w kilku formach.
Po 1 za obrotu sklepu jako całości. Z tym że tutaj uczulam, ze przez 3 pierwsze miesiące się ich nie dostaje i pamiętajcie, że każdy sklep ma swoje własne progi do zrealizowania - większe sklepy(WWA, KAT) mogą mieć ciężej pod tym względem. P
o 2 za pracownika miesiąca, na zasadzie głosowania - tutaj ponownie w większych sklepach jest mniejsza szansa z powodu większej ilości pracowników, ale jest to faktyczna premia, ale w formie bonu Go Sport(łatwo go spieniężyć tak czy siak)
Po 3 premie okresowe - na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc zawsze była dodatkowa premia w formie przedpłaconej karty płatniczej, którą można wykorzystać w każdy dowolny sposób, poza wypłaceniem gotówki(ja np. wydałem tą kasę na doładowanie na Steam i jakieś zakupy z AliExpress).
Po 4 Indywidualne premie sprzedażowe - co roku jest akcja premiowa na rowery oraz sprzęt fitness, gdzie po spełnieniu odpowiednich warunków 1% wartości paragonu był dodawany do premii danego pracownika. Z tym, że nie każdy ma okazje sprzedawać te produkty ;)
Po 5 Gifty, szkolenia - Co roku odbywa się kilka większych szkoleń wyjazdowych, gdzie nie dość, że na koszt firmy masz okazję nocować(i to nie w pensjonacie u bożeny), jeść, szkolić się i testować produkty to jeszcze liczy się to jako czas pracy, a także dostajesz tam często jakieś produkty już dla siebie na zawsze do testowania(obuwie, ubrania itp.). Z jednego takiego szkolenia przywiozłem produkty o łącznej wartości ponad 1000zł(po cenach sprzedaży w GO Sport)
Po 6 Dodatki - jest możliwość taniego założenia karty multisport, a także wykupienia opieki medycznej. Firma też działa mocno z prawem, co w moim przypadki poskutkowało zwrotem 50% kosztów okularów ze względu na czynnik niebezpieczny w pracy jakim jest praca przy monitorze.
Jestem na prawdę zadowolony, że zdecydowałem się zacząć pracę w Go Sport(w Środę wysłałem CV, w Czwartek do mnie zatelefonował kierownik, w Piątek byłem na rozmowie i kilka h później miałem info zwrotne, że dostałem pracę) i szedłem tam z pewnymi obawami, bo sam przejrzałem opinie tutaj zawarte, jednak teraz wiem, że nie były one uzasadnione ;)
P.S.
Teraz zauważyłem, że chodzi o Warszawę, jednak ze względu na to, że w google po samym "go sport praca opinie" wyskakuje ta stronka to zostawiam mój post ;)