Famur

• Bytom

3. Opinie o pracodawcach Katowice
  5. Opinie o Famur

Opinie o Famur Katowice

Nie przegap nowości o Famur!

Zenek

12.05.2018 07:14

Wie ktos jak sie pracuje w bulk transport systems?

09.05.2018 20:05

Miałem "przyjemność" udziału w procesie rekrutacji w tej firmie jakiś czas temu. Spodziewałem się rozmowy na poziomie i z należytą kulturą. Zamiast tego jasno pokazano mi miejsce w szeregu, a osoby rekrutujące (szef produkcji oraz kierownik jakości) z niebywałą przyjemnością okazywały fakt, że wiedzą coś, czego nie wiem ja. Było to niezwykle poniżające. Firma również nie wywiązała się z jednej kwestii, na której mi zależało, a o którą wielokrotnie się upominałem. Do dnia dzisiejszego bezskutecznie. W ocenie potencjalnego kandydata do pracy całość przedstawiła się niezwykle zniechęcająco, a przecież na stronie firma jest opisana w samych superlatywach. Widać niesłusznie. Niestety tą firmę wykreśliłem z miejsc, w których chciałbym kiedyś podjąć zatrudnienie.
    ktos

10.05.2018 08:17

szkoda ze znikla (mam nadzieje ze chwilowo) strona www.pracadokitu.com gdyz tam byla cala prawda o tej firmie. niejeden kandydat moglby wowczas uniknac rozczarowania. pieknie to opisuja firme tylko na zewnatrz (internet, gazetki, reklamy etc) wiem co mowie bo tam pracowalem. o osobach wymienionych na rozmowie tez tam bylo wszystko opisane
    Bryczka

04.04.2018 07:01

Szukam ludzi do pracy na terenie śląska: CAD+programowanie laserów Kontakt poprzez formularz https://goo.gl/forms/yUDW1hzhmix40QXY2
    malarz

05.04.2018 08:14

no napewno jakis nieudacznik sie znajdzie buahahahahahaha
    Zainteresowany praca

20.03.2018 21:55

Witam jak tam wygląda z praca oraz płacą na produkcji do przuczenia .albo na magazynie ??
    malarz

05.03.2018 06:14

ciekawe bo jak sie przyjmujesz podpisujesz min papier ze nie bedzie sie umieszczac w internecie zadnych wpisow na temat tej pseudo-firmy a tu jest ich juz prawie 1000. raczej nie umiescili ich ludzie ktorzy tam nie pracuja
    Viesio

02.03.2018 10:17

A jak jest opłacana praca w soboty
    Jo

03.03.2018 09:41

Trza zapytać gadułe z brudką i kurdupla oni są co sobota. Czyżby tak zapracowani.
    Antos

23.02.2018 00:20

Robota typu pożar w Bordelu wszyscy latają a nic nie zrobione
    fantomas

28.02.2018 07:34

dokladnie tak jak majstry wszystko pod publiczke powinno byc jak w jednym programie kulinarnym "zostaw fartucha"
    Pietrk

12.02.2018 17:56

Jak wygląda praca technologa? Robi się konkretną robotę czy jednoosobowa armia 5 stanowisk w jednej osobie i wszytsko w międzyczasie? Na jakich programach pracują? Solid? Inventor?

31.10.2017 08:36

25zł brutto za godzinę to raczej stawka poniżej średniej. Zważając tym bardziej na fakt stawki godzinnej to rozumie się samo przez się prawda?? Stawka średnia w Famurze jest około 48zł brutto na godzinę, ale tak jak mówię - tyle by było gdyby była stawka godzinna.

05.02.2018 18:32

"A ty słuchasz i zanim skończę już przeczysz, bo w tym co mówię widzisz tylko nóż w plecy [...]. [...]Widzisz świat doskonale. Nikt ci nie wmówi, że czarne jest czarne a białe jest białe, bo rozróżnianie barw jest jedną z zalet licznych, gdy świat, który widzisz jest monochromatyczny."

05.02.2018 20:02

człowieku odstaw te prochy i odwiedź lekarza od stanu umysłu

31.01.2018 07:22

Praca jak już kiedyś podkreślałem dobra na początek, żeby załapać podstawy i nie mając żadnych umiejętności podciągnąć się. A na tym w sumie koniec. Praca na rok-dwa, żeby coś mieć w cv, gdyż bardzo łatwo rozdają stanowiska, ponieważ za oferowane przez ową firmę stawki mało która osoba z doświadczeniem chciałaby pracować :p. Zresztą famur słynie z tego, ze nie nagradza nadmiernie swoich pracowników. Przykład stawki kierownicze w wysokości 4 tys netto, gdzie odpowiednik w innych firmach ma inżynier a specjalista jeszcze plus tysiąc. Skoro kierownicy nie mają tam luksusowo, to czy można się spodziewać, że pracownicy mają? Stąd też taki poziom kierownictwa. Ludzie bez wykształcenia średniego, lub ze studiami typu "przyjdź to zdałeś" i potem jedyne czym kierownik może się popisać to nie umiejętnościami czy wiedzą, a tytułem przed nazwiskiem na kazdym papierze jak Patryk. Ale jak się wiedzy nie ma, która potwierdza posiadany dyplom, to warto wspomnieć, że jest się mgr, bo w polsce to przecież rzadki i elitarny tytuł. Jeśli ktoś chce tutaj pracować a ma doświadczenie to się nie rozwinie ani zawodowo ani finansowo. Polecam tylko na początek. :)

02.02.2018 06:18

Gościu kiedy ty się wreszcie zwolnisz? Tych twoich wypocin już się nie da czytać

29.01.2018 17:06

Witam od bardzo dawna śledzę oferty pracy Grupy Famur jak to jest na stronie firmy brak ogłoszeń co do pewnych stanowisk pracy natomiast na portalach rekrutacyjnych systematycznie co miesiąc pojawiają się te same stanowiska... Według mnie to brak kompetencji Firmy gdyż nawet jeśli nie prowadzi rekrutacji na dane stanowisko to powinna to zastrzec portalom rekrutacyjnym dlaczego? Jest to wprowadzaniem w błąd potencjalnej osoby składającej aplikację na stanowisko.
    Pikk

28.01.2018 11:16

A jak tam kolesiostwo u elektroników pozwalniani czy dalej kreca wałki
    prawie nowo zatrudniony

19.01.2018 19:20

ja tak jestem zadowolony -famur dał mi 56 zl brutto za godz na działe produkcji- teraz konczy mi sie okres probny i ide dalej -mzoe podwyzke? zobaczymy jak najbardziej polecam

21.01.2018 19:31

odstaw te prochy
    Piki

28.01.2018 11:14

Chyba stawką twoja i jeszcze 2 to może tak
    Jasiek

11.01.2018 11:43

FAMUR ma opinię dobrego pracodawcy i zastanawiam się skąd w niektórych tyle złości?
    Elo

18.01.2018 17:08

Bzdura
    Tadek

27.01.2018 18:55

Facet czy ty udajesz , albo spadłeś z obłoków , Famur wywalił na bruk kilka tysięcy ludzi na Śląsku
    robert

20.01.2018 21:15

Ja się staram o miejsce na magazynie, coś możecie na ten temat napisać? warto? jakie zarobki?mam 20 letnie doświadczenie jako specjalista ds magazynu
    robol

15.01.2018 15:39

Dobry jeśli chodzi o pracę nie pytaj o wynagrodzenie i dalszy rozwój. Beda podwyżki dumnie trąbili i jak zwykle nic już od 6 lat
    Wilczek

29.12.2017 13:12

Ciężko polecić zakład. Jeśli ktoś jest ciekaw sprawdzonych opinii o osobach na produkcji, ur itd chętnie pytajcie :p
    hiszpan

02.12.2017 08:13

na pracadokitu sa prawdziwe opinie na temat tej wspanialej firmy
    Robert

17.11.2017 14:25

Czy w exporcie na stanowisku kierowniczym jest samochód służbowy? Jeśli tak to jaki? Czy można używać samochodu do celów prywatnych?

20.11.2017 11:42

Do celów prywatnych? Możesz korzystać ze służbowych ale nie dostaniesz go na "własność". Tym bardziej kierownik. Co to jest kierownik? Dyrektor mógłby mieć do prywatnych celów przypisany na siebie, nie kierownik.

21.11.2017 11:02

Malarz a ty masz służbówkę ?
    cnc frezer

08.11.2017 12:09

Witam mam pytanie do osób pracujących na stanowisku operator cnc jak wygląda stawka godzinowa na np frezarkach cnc ? Zbieram doświadczenie w innej firmie pracując tam ok 6 miesięcy (uzbrajanie maszyny w odpowiednie narzędzia, mocowanie i ustawianie detalu itp) dlatego chciałbym dowiedzieć sie na ile można liczyc na dzien dobry. Czy praca jest na 3 zmiany czy 4 brygadówka i jak wyglada sytuacja z nadgodzinami 100% platne weekendy a w tygodniu nadgodziny 50% czy jakoś inaczej to wyglada. Pozdrawiam

10.11.2017 06:16

Chyba nie powiem nic zaskakującego, ale famur jest firmą, która nie płaci za dużo. Wręcz przeciwnie w famurze jest podejście takie, że przychodzą młodzi i chętni do pracy, którzy robią tak jak Ty to opisałeś. Zdobywają maksymalnie 1-3 lat doświadczenia i zmieniają pracę, tylko dlatego, że famur jest swego rodzaju polem do nauki dla wielu młodych. W famurze jest tak, że ilość zmian zależy od maszyny na jakiej pracujesz, ponieważ nie jest to jakby uzależnione od samego zakładu a od produkcji.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Famur?

Kontakt - Famur

hrek

19.10.2017 10:31

lipa...

18.10.2017 11:30

Jak sie pracuje w eksporcie?? Warto o tym myslec ?
    Kikut

16.10.2017 20:52

18 -20 brutto to max dla pracowników obróbka - ile wywalczysz to masz - później stoisz z pensja jak słup . Ponegocjowac mozeszz ale na targu
    Norbert

14.10.2017 23:28

Czy oferta pracy dla technologa jest jeszcze aktualna? Podpowiedzcie coś w tym temacie!. Jak się tu pracuje w jakiej atmosferze? Czy rekrutacja jest trudna?
    zainteresowany86

08.10.2017 12:21

Witam Czy w Famurze jest jakieś stanowisko w dziale technicznym dla kogoś kto do tej pory pracował jako : -operator cnc , technolog - maszyny do obróbki aluminium (stolarka aluminiowa ) - technolog - przygotowanie produkcji ( sam przygotowywał ( przyjmowanie i opracowanie zleceń + doradctwo techniczne ) + kierowanie 3 osobowym zespołem ) znajomość autocad + we własnym zakresie solidworks . W obecnej firmie cofam się a chcę iść do przodu :)
    Amor

08.10.2017 10:21

Czy warto aplikować do firmy? Jaka jest atmosfera w pracy? Trochę jestem zaskoczony niektórymi opiniami
    Frajer

06.10.2017 18:38

Hhahhahaahaha 25 zł .........za 25 zł to ja bym kierownikowi stopy lizał hahaha rozbawileś mnie.My tu mamy średnio od 16 do 18 brutto
    Bogdan

07.10.2017 00:10

Co to znaczy "My"? Jesteś pracownikiem fizycznym i zatrudnionym przez agencje czy jak? Przecież nawet oni mają więcej. Pisz więc za siebie. A jak masz pewność, że koledzy też tyle mają, to napiszcie wspólne, oficjalne pismo do przełożonych z prośbą o podwyżkę. Myślę, że jest to do załatwienia.
    Misiek

05.10.2017 16:59

25 zł brutto to mało w famurze czy dużo?
    Bogdan

05.10.2017 22:26

Troszkę za mało. Sądzę, że większość ma ok. 27zł/h brutto. Jak na pierwszą pracę to bym brał.

08.10.2017 10:42

Chyba to średnia z prezesami włącznie
    Misiek

05.10.2017 16:57

25 zł brutto to mało w famurze czy dużo?
    Amorek

03.10.2017 20:53

Czy wyjaśniła się sprawa alokacji? Mam zamiar aplikować do firmy i uzależniam od miejsca pracy. Może mi ktoś podpowiedzieć coś jeszcze o firmie, atmosferze w pracy?

03.10.2017 06:52

Najprościej zapytać dyrekcji.
    Hogan

01.10.2017 10:16

Może ktoś wie kiedy nastąpi alokacja serwisu z Zabrza do Piotrowic? Baza serwisowa Famuru ma być wzmocniona?
    Tomasz

01.10.2017 19:12

Nie nastąpi. Zabrze do zaorania
    Hogan

01.10.2017 10:16

Anita

30.09.2017 19:01

FAMUR ma opinię dobrego pracodawcy a wiem to z różnych informacji. Czy oferta dla stażystki jest jeszcze aktualna? Możecie mi coś podpowiedzieć? Jaka jest atmosfera w pracy? To dla mnie ważna informacja, lubię pracować z fajnymi ludźmi . Czy poza podstawą coś jest jeszcze?
    Zosia

17.10.2017 16:38

Famur wylał na bruk kila tysięcy osób ! na jakiej podstawie ktoś utworzył opinię ,że jest dobrym pracodawca , ludzie opamiętajcie się !
    Andrzej

25.09.2017 12:46

Witam, Czy ktoś ma informację jak wygląda praca w TDJ Estate ? Chodzi mi dokładnie o biuro sprzedaży. Atmosfera, zarobki? Z góry dzięki za info.
    Stasiu

25.09.2017 06:11

Co to da będę miał więcej pieniędzy jak popatrze twoimi oczami czy kieszena

21.09.2017 08:30

Malarz poeto, weź się wreszcie do roboty bo tych wypocin nie da się czytać

23.09.2017 11:12

A może moim zadaniem jest dbać o pewien rodzaj "public relations" w firmie :)? Zachęcenie ludzi do spojrzenia na problem moimi oczami itd. Pokazanie, że nie wszystko jest monochromatyczne, że wystarczy wiedzieć tylko gdzie należy patrzeć. Dam dobry przykład jaki zebrałem z doświadczeń patrząc na ludzi rekrutowanych. Postawcie się w roli osoby odpowiedzialnej za rekrutacje nowego kierownika. Macie 10 kandydatów i co jest najważniejsze, na co patrzycie? Dajmy przykład, gdzie 9 jest ubranych normalnie, a ostatni jest ubrany jak gość, który odniósł sukces. O czym to świadczy? Że gość bierze nas na poważnie, potrafi się dostosować do samej sytuacji, szanuje siebie jak i Ciebie rekruterze, zależy mu na tym jak zaprezentuje siebie i sprzeda swoją osobę, więc już rodzi się pewna wizja jak będzie reprezentował firmę. Samo ubranie i sposób zachowania mówi milion rzeczy o człowieku i już daje podstawę do wyboru. Umiejętności na każdym stanowisku, nawet kierownika to rzecz nabyta i można go w trakcie pod presją przetestować i sprawdzić, jeśli będziesz mieć pewność, że gość robi wszystko by wypaść jak najlepiej. A teraz masz pracownika jednego z 10, który przyjdzie i w twarz Ci rzuci, że jest świetnym specjalistą i ma dostać te posadę i dużo pieniędzy dlatego, że on jest fundamentem wszystkiego i mu się należy wszystko. Jak jako rekruter (dyrektor) będziesz patrzył na tego specjalistę (pracownika)? Umówmy się jak powiem komuś w twarz, że on ma to co ma dzięki mnie i że jestem świetny i najlepszy, dlatego mi się należy to co ma on lub więcej, bo beze mnie nie miałby tego co w chwili obecnej posiada, to powiedz co taka osoba o mnie pomyśli? Mówię mu w pysk, że jestem ważniejszy, lepszy, wszystko co osiągnął to przez to, że liże komuś "coś", a ktoś taki jak ja - lepszy mądrzejszy, dzięki komu takie nieudaczniki zarabiają ma się gorzej? Na pewno będzie usatysfakcjonowany kiedy takie coś mu rzucę w twarz - każdy by był. Większość ludzi czuje do podskórnie, dlatego nigdy nie powie wprost, że jest najważniejszy w firmie, związku, przyjaźni, spółce itd. W każdej sytuacji warto się postawić na miejscu tej innej osoby i tak podejść by "będąc tą inną osobą" poczuć się zadowolonym to tzw. manipulacja, ale daje najlepsze efekty, a czytając większość osób tego najbardziej oczekuje. Ja nie piszę po to by kogoś wkurzyć coś jest w tym co piszę (trochę się już tym zajmuje), dlatego warto się czasem nad tym zastanowić. Bo w tym jest coś więcej niż tylko tak jak się patrzy :).

20.09.2017 12:46

Im nowsza maszyna tym bardziej idioto-odporne. Większość nowych maszyn wyrzuci Ci błąd - nie da się tego wykonać ,bo myślą za operatora. Nie wiem na jakich nowych maszynach robiłeś, ale jeśli uważasz maszyny typu Gleason za nowinki to się mylisz. Famur poszukuje operatorów bo płaci na tyle mało pracownikom, że w konsekwencji młodzi przychodzą zdobyć półroczne doświadczenie i idą dalej. Nikt też nie powiedział, że po tygodniu można robić samemu na takiej maszynie jeśli uczy się od kogoś, wiadomo są jednostki bardziej i mniej wybitne, ale nikt nie oczekuje, że nowa osoba będzie po tygodniu sama robiła. Nawet gdyby mogła to kierownictwo się nie zgodzi, bo boi się o to, że w wypadku opóźnień sami będą mieć problemy, więc nie będę zaprzeczał temu, że nikt nie będzie po tygodniu nawet próbował sam robić. Jakbyś nie zauważył ja tylko próbuję Ci pokazać, że każdy jest ważny i każdy dostaje odpowiednio tyle, ile zysków generuje. Bo z tego co pisałeś i dużo osób pisze wynika, że operator robi w firmie wszystko, od konstruowania bo pisanie programów, naprawę maszyn, całkowitą jakość etc. Ja zauważam tylko jeden fakt, wcale nie jest tak, że osoba robiąca produkt, jest w linii zarobku na nim najważniejsza. To nie lekarze zakładają kliniki, a biznesmeni potrafiący je w odpowiedni sposób "sprzedać" publicznie. Kosztem pracownika dorabia się też państwo, policz sobie jaki koszt pracodawca ponosi za posiadanie pracownika :p. Ale też nie można liczyć na to, że gdyby tego kosztu nie ponosił to pracownik zarabiałby więcej. Wszystko to tylko biznes, najlepiej samemu założyć działalność i zobaczyć jak to jest "prosto" :).
    Rudy

19.09.2017 18:30

Malarz ty masz dalej idealny obraz produkcji wg. Ciebie to im nowsza maszyna tym mniej bananów dla operatora życzę szczescia ale w malowaniu obrazów. Masz może pojęcie o produkcji seryjnej ale nie manufakturze Famur. Gdyby to było takie proste to operatorzy maszyn byli by gotowi do pracy po tygodniu szkolenia, popatrz na ogłoszenia o pracę dla Famur ciągle wiszą. Może coś w tym jest- a tak naprawdę w twoim rozumowaniu to konstruktor tylko rysuje ma zrobić to dobrze i tyle proste. Ja bym dał dotacje ale na 100% rozwoju firmy a nie jak to teraz jest do kieszeni. Firmy na zachodzie dorabialy sie pokoleniami a w Polsce najlepiej to samo zrobić w 10lat ale kosztem pracownika. A monopol kwitnie jak nie ma konkurecji.

Zostaw merytoryczną opinię o Famur