Fortum

Warszawa

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 66 ocen.

Fortum
466

Opinie o Fortum

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fortum

Skuter

Własnie minął rok, kiedy zostałem zatrudniony. Odbyłem szkolenie wstępne razem z grupą prawie 20-stu osób. Takie, które odbywa się co miesiąc. I co? Ja odszedłem po trzech miesiącach, pół roku wytrzymało kilka osób, dziś wg mojej wiedzy z tej grupy już nikt nie został. Podobnie z innych. I teraz pytanie: Czy te wszystkie osoby nie nadawały się? Jeśli się nie nadawały, to chyba czas najwyższy zmienić sposoby rekrutacji jak również cały dział szkleń wraz z działem HR. A jeśli jednak te osoby lub chociaż część z nich były OK, to dlaczego już nie pracują? Wiem doskonale, że radzą sobie w innych firmach. Ja porządną pracę znalazłem, jak usunąłem Fortum z mojegoCV... Podsumowując - odradzam pracę w tej firmie wszystkim, którzy lubią wrócić do swoich klientów.

xxx234
@xxx 23.05.2018 06:08

no tak... jeśli nie będzie wtopy to tylko ew po referencje możesz próbować bo przecież za przedłużenia nie płacą... :( A swoją drogą słyszałem , że teraz sprzedajecie produkt na EE z oczekiwaną ceną poniżej 200zł/mWh. ? :) :) :) Ciekawe kto się na to nabierze i czy przy dzisiejszym rynku ktoś będzie na tyle odważny i wróci po referencje :) :) jak oczywiście będzie jeszcze pracował bo przy tej rotacji....

ten co widział od środka

ale pokasowali negatywnych opinii :) ale to nic nie zmieni, bo smród się rozchodzi :) a tak swoją drogą to jedna "ekspertka" proponowała żeby każdy handlowiec napisał pozytywa :) no myślałem że padnę ze śmiechu jak to usłyszałem :) i dla zainteresowanych pracą: szkolenie wstępne woła o pomstę do nieba. Pani K. która to prowadzi nie ma najmniejszego pojęcia o rynku energetycznym, umowy albo śmieciowe, albo działalność. Telefony o durnych porach: 6 rano albo 18 a jak nie odbierzesz to trafiasz na czarną listę :) na pytanie a gdzie mam napisane w umowie, że muszę odbierać o paranoicznych godzinach odpowiedzieli, że trzeba być dyspozycyjnym :) Mnie mogli skoczyć bo na działalności to JA SAM decyduję kiedy i jak pracuję, ale te nieboraki na śmieciówkach poddawały się presji. Umowy dla klientów okazały się mocno naciągane. Wprowadzili niby cenę giełdową, ale nie dopowiadają klientowi jaki musi spełnić wymagania :) Co raz więcej klientów zostało naciągniętych. Celowo nie piszę oszukanych bo trzeba czytać umowy :) Ale smrodek się rozchodzi i Fortum jako koncern za chwilę zacznie tracić reputację przez cwaniaków z Duona :) Więc podsumowując: jeśli lubisz być mobbingowany na śmieciówce, nic nie zarabiać, naciągać klientów i babrać się w błocie to polecam :) P.S post pewnie nie powisi zbyt długo, bo jedyną metodą jaką w Duonie znają to kasowanie i udawanie, że tematu nie ma :)

anonim

(usunięte przez administratora)

Anymouse
@Fortum 07.05.2018 09:01

Starałem się rozmawiać z wami. Albo napotkałem na ścianię kłamstwa, albo ścianę ignorancji. Jako, że czuję się inteligentnym gościem - dałem sobie spokój.

Angelika

Fortum jest ok. Zatrudnia bardzo dużo praconików i jest mała rotacja więc to chyba świadczy o tym, że dobrze się tu pracuje. W każdym razie ja jestem zadowolona.

Anymouse
@Angelika 13.10.2017 14:08

Mała rotacja,? Buachaaahhhaaaaa rotacja na poziomie 70%. To mała rotacja!?!? No, no gratuluję umiejętności matematycznych....

MC

Dobrze jest w tej fiiirmie NIE NARZEKAM! Pensja przyjemna, ludzie też, nawet klientów w większości lubię i są dla mnie mili. Dzięki tej firmie i tym jakimi sposobami się tu pracuje polubiłem w sprzedaży. Są możlwiośći rozwoju, ja tu zostaje na dłużej.

Anymouse
@MC 17.10.2017 13:44

No to gratuluję.... Tylko zastanów sięczy aby na pewno tak jest

Góral

Firma typu piramida finansowa na stanowiskach ludzie z jednej sitwy kolesiostwo i zakłamani pseudo liderzy większość ma na siebie nawzajem jakiegoś haka co przekładają na traktowanie handlowców jak bydło , w zachodniopomorskim jest tak zaje...... fantastyczna wspaniałość "Pani menager" że mucha nie siada prostaczka i brudaska pełną gębą prosto z salonu plusa , brawo ty !

DB

Cześć, czytam te wpisy i czytam... W KAŻDEJ firmie są różni handlowcy- dobrzy i źli, którzy chcą zarobić milion w kilka miesięcy lub ciężko i rzetelnie pracować na sukces. W KAŻDEJ! Po jakimś czasie następuje selekcja, Ci pierwsi uciekają- zmieniają kolejne firmy, drudzy dalej pracują. Dlaczego? Bo pracują na poleceniach, sprzedają swoim nazwiskiem. I właśnie tu należy się zastanowić co daje Fortum- dostajemy, szkolenia, konkurencyjne produkty, kasę, rozwój, wsparcie. KAŻDY kto pisze o zawyżonych cenach,źle tłumaczonych indeksach, o tym że nie wpisywał cen w umowę klienta wie dlaczego już nie pracuje. I niech nie tłumaczy, że MUSIAŁ tak robić. Przypominam- pracujesz na swoje nazwisko. Ja pracuję w Fortum 2 lata, 2 lata bez umów podpisywanych in blanco, bez zawyżania cen, bez oszukiwania. I wiecie co? Pracuje mi się dobrze, nikt się do mnie nie czepia. Fakt, zdarzają się słabsze miesiące, ale to etapy przejściowe.

D
@Xxx2556 30.03.2018 01:37

Ad 1. Zgadzam się, że jeżeli odejdę to nie otrzymam 15% prowizji, ale wcześniej pracowałam w firmach gdzie były prowizje zwrotne- tu tego nie ma. Niestety zdaję sobie sprawę z tego jaki procent klientów nie wchodzi(zamyka firmy, traci prawo do lokalu, zrywa umowy-tak, da się to zrobić bez płacenia kary umownej). Dużo bardziej bym ucierpiała(tak się działo w poprzednich firmach sprzedażowych) gdybym musiała zwracać już otrzymaną(i wydaną) prowizję niż gdy w przypadku odejścia tracę 15%. Ad 2. Można się dogadać z działem przedłużeń, jeżeli klient przedłuży umowę tylko z Tobą to dzieje się to bez większego problemu. Za przedłużenia z reguły dostaje się grosze, a musisz do klienta jechać, negocjować ...przez co tracisz czas na pozyskiwanie nowych klientów, czyli na to na czym zarabiasz najwięcej.

XXXC

Może ktoś się wypowiedzieć konkretnie o zarobkach ? Jak to wygląda w przypadku Managera zespołu sprzedażowego ( na takie stanowisko aplikowałem i zostałem zaproszony na rozmowę). Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się tylko że umowa zlecenie lub DG do wyboru. Że samemu muszę zbudować strukturę sprzedaży w postaci 2-3 PH. W sumie tyle. Więcej mam się dowiedzieć na rozmowie. Czy to normalna praca czy akwizytor po firmach :)?

GJ
@XXXC 30.03.2018 16:40

Handlowcy to 100% akwizycji, menedżer ma dostęp do spotkań umawianych przez call center. Trudno o dobrego handlowca który się nie zniechęci szybko. Dużo osób rezygnuje.

Karo

Trzeba pamiętać, że FORTUM ma dwie grupy sprzedaży - jedna dla klientów indywidualnych a druga dla biznesowych. Ja pracowałam w sprzedaży dla biznesu na własnej działalności. Miałam okazję poznać kilkoro "managerów" z różnych regionów i ich handlowców to co mogę powiedzieć to: - mimo, że jesteś na działalności to cisną po tobie jakbyś była na umowie o pracę, telefony z rana, w weekendy, kontrola co robiłaś, GPS w samochodzie, narzucanie gdzie i co robić, nagonka na wynik, - sprzedaż do klienta polega na tym aby mu jak najmniej powiedzieć, wcale nie po to aby mniej płacił, tylko aby sprzedać i jak najszybciej zniknąć z oczu klienta z umową, - podpisywanie umów bez wpisanej daty obowiązywania cen jest dość częste, przez co z klientem rozmawia się o umowie na 2 lata a później wpisuje na 4 lata, albo daje mu się dobrą cenę tylko na 2 a pozostałe 2 to z cennika max bo tak jest w umowie ale jest zakaz mówienia tego klientowi, - umowy na tzw. "indeksy" to często wielki przekręt, bo zamiast klientowi tłumaczyć na czym polegają kusi się go najniższą ceną, która nie jest osiągalna a umowa jest tak skonstruowana, że daje takie możliwości bez konsekwencji dla FORTUM - rotacja w firmie na stanowiskach sprzedażowych jest duża, jak poczyta się w systemie ile osób przedtem odwiedzało klienta, to wychodzi, że czasem 2-3-4 osoby już były tam, - klienci którzy już mieli umowę z FORTUM lub DUON są niemili i nie mam im tego za złe jak posłucha się co mówią o umowie i rzekomej obsłudze VIP na infolinii, - jak mnie rekrutowali to starałam się o stanowisko managera a okazało się, że mogę zostać najwyżej specjalistą bo do managera droga daleka - nie płaci się za przedłużenie umowy z klientem, ale to i tak chyba niemożliwe aby ktoś chciał przedłużyć

Karo
@D 27.03.2018 13:29

Po spotkaniu z ludźmi z makro w drugim miesiącu zrezygnowałam dlatego bo nie chciałam dalej robić tego co chcieli ode mnie, to znaczy sprzedawać w taki sposób. Ja mam wstyd a nie tak jak ci co zostali w moim regionie. Chciałam nawet powiedzieć w firmie wyżej o tym jak się działa u mnie w grupie ale nie było sensu bo wszyscy klaskali jak dobrze idzie na regionie i mieli w nosie jaką drogą tego się dochodzi. Ciekawe ile z tych umów wejdzie w przedłużenie za kilka lat ??? Wątpię czy chociaż jedna od mojego "opiekuna" i jego wiernych "piesków".

anonim

(usunięte przez administratora)

ciekawski

Dlaczego "oszukana" ?

Lublin/ po rozmowie rek.

Ta praca jest dla ludzi, którzy: 1.Są młodzi, naiwni i niewiele wiedzą o specyfice tej firmy. Dlatego chętnie przyjmowane są osoby w wieku 18-26 lat: https://www.olx.pl/oferta/projekt-energetyczny-lublin-mlodych-do-przeszkolenia-2000-netto-CID4-IDrOnQp.html#814db52003 2. Służbowy samochód, laptop itd. Owszem ale dla tych którzy okażą się po tych 3 miesiącach na tyle zdeterminowani, ze zostaną w tej formie i będą naciągać ludzi, po prostu dla takich co mają gadane i nie przejmują się ludźmi, ważne żeby coś ugryźć dla siebie ;-) 3. Na rozmowie rekrutacyjnej Pan nic nie wspomniał o zarobkach 2000 netto, a była mowa o 1800 ;-) 4. Dziwne pytania podczas rozmowy, jakby chcieli od ciebie wyciągnać to, że najważniejsza jest dla Ciebie - kasa, a nie samorozwój i chęć zdobycia stabilnej pracy. Ty masz być 100% handlowcem który widzi zamiast człowieka - kasę i wciśnie każdy kit byle zrobić - plan ;-) 5. Idziesz na rozmowę i na siłę wciska Ci się stanowisko - doradcy klienta, a każdy Twój punkt widzenia jest wyśmiewany, musisz śpiewać tak jak oni ci zagrają.

Karo
@xxx 03.02.2018 12:48

Jest coś takiego jak ETYKA w sprzedaży. W każdej liczącej się firmie, bez względu na branżę w jakiej działa kładzie się nacisk na to, że KLIENT to PARTNER a nie "dojna krowa".

Lila

Bardzo mnie to zastanawia. Mialam stycznosc z ta firma 3dni..w sumie 2... umowa zlecenie okay... w umowie jest 13.70 brutto ....niby 2000tys miesiecznie (podstawa +premia za brak nieusprawiedliwionych nieobecnosci)... Aleee... albo ja jestem nienormalna albo oni.... kto normalny podpisuje weksel in blanco...w umowie jest taki punkt ze jesli sie zwolnisz w ciagu pierwszego miesiaca kara wynosi 20.000... to za przeproszeniem po 3dniach uznaje ze to nie dla mnie rozwiazuje umowe i mam za to placic??? »

Iguana90

jakiś czas musialem czekac az sie odezwa i w sumie jak juz stracilem nadzieje to zadzwonili, no i udalo sie, co do kasy to jest naprawde spoko, nei moge narzekac bo teraz mam ja na czas na koncie i mozna spokojnie splacac kredyt

Hgdjufnk
@Iguana90 23.10.2017 13:10

Dziewczyno z hr. Po co piszesz ciagle o tej fajnej kasie w każdym komentarzu. Czy Wy myślicie że każdemu zależy jedynie na kasie i tym tylko potraficie zwabić? Zmieńcie trochę argumenty jak już musicie pisać te komentarze bo każdy deb.il się zorientuje że to komentarz pisany na zlecenie

jamojamo

w tej firmie jest podpisywana umowa o pracę czy zlecenie?

Ja
@jamojamo 10.01.2018 11:14

Zlecenie

KIA

Jeśli ktoś chce się nauczyć DOBRZE sprzedawać to polecam popracować w tej firmie. Ja teraz jestem wymiataczem sprzedaży!!! A do tego Fortum to super punkt w cv.

Niunia
@KIA 12.10.2017 16:57

Chyba wstyd w CV!!!

anonim

(usunięte przez administratora)

anonymous

DORADCA ENERGETYCZNY. Nawiążemy współpracę z osobami działającymi samodzielnie, jak również grupami sprzedażowymi. Zainteresowane osoby proszę o kontakt pod numerem 730867795

anonim

(usunięte przez administratora)

anonymous
@Łukasz z Kujaw 05.01.2018 23:17

Wpisz sW związku z dynamicznym rozwojem i wzrostem sprzedaży, poszukujemy doświadczonych osób do pracy na stanowisku: DORADCA ENERGETYCZNY. Nawiążemy współpracę z osobami działającymi samodzielnie, jak również grupami sprzedażowymi. Miejsce pracy: Cała Polska Zainteresowane osoby proszę o kontakt pod numerem 730867795 woją odpowiedź

anonymous

firma lipna i wykorzystuje pracownikow i ucina kase za wszystko!!! rotacja ludzi 97%!!!! omijajcie ją szerokim łukiem!

xxx234
@Dana 08.02.2018 11:56

Ja mam od nielicznych którzy zostali ... Danuto :)

Bogdan

oszuści nie polecam, nie płacą za kontrakty prowizji i zrywają umowy trzeba się sądzić z nimi.

xxx234
@piotr 20.09.2017 15:22

Wyprowadziłeś się i co z tego ? jeśli tam Ci byłeś zadowolony to w czym przeprowadzka przeszkadzała? Przecież rejon , miasto, województwo nie ma żadnego znaczenia. Nie mają swoich regionalnych biur a praca jest zdalna. Coś mi tu ściemą pachnie..... No chyba że za granicę się wyprowadziłeś...

anonymous

Wpisy negatywne to ludzie oszukani! Wpisy pozytywne to ludzie firmy! Taka jest prawda.

Matheus
@anonymous 16.02.2018 10:13

Dokładnie,przed podpisaniem czegokolwiek czytajcie 2 RAZY!!! Obiecują góry, po miesiącu nie macie nic a bo a bo tamto... czytajcie umowy bo później się dziwisz tyle obiecywali,a w umowach są haczyki!

Greg

Witam jestem z Elbląga i dostałem propozycję pracy w tej firmie polecacie czy sobie odpuścić? Pozdrawiam

pomidor96

Jestem przedstawicielem handlowym w Fortum i cenie sobie tą pracę. Wszystko jest mega dobrze zorganizowane, dobrze płacą. Szanują mnie tu też. Podoba mi się i już!

Izydor

Jesteście pewni, że nie można napisać coś pozytywnego o firmie? Ideałów nie ma, może to praca akurat nie dla was?

arthur

Mi się podoba praca jako przedstawiciel handlowy. To moja pierwsza taka, ale aż ze zdzwieniem stwierdzam, że daje rade. Popracuje tu na pewno jeszcze jakiś czas, bo kasa w porównaniu do innych firm jest mega dobra.

oszukana
@arthur 10.10.2017 10:43

Również ze zdziwieniem stwierdzasz, że łatwo ci przychodzi oszukiwać i wyłudzać podpisy pod umowami?

śmieszne małe ludziki

Ale żenada, pozytywne komentarze pisane na zlecenie. Spójrzcie na daty i godziny. Śmiech na sali. Chyba się komuś pali grunt pod nogami xD

Były 2 lata

To ja podam jeden tylko przykład dla tych co piszą , że jest tak uczciwie, oka itp... Jestem zresztą przekonany , że osoby co piszą tak pochlebne recenzje nie pracowały tam nawet 1 roku. A więc oprócz tego ze proponuję dokładnie przeczytać regulamin..... Podpisując z klientem umowę np na 4 lata na której zarobimy np 8K. dostajemy część kasy od razu a resztę po roku. W między czasie zmieniamy pracę.. Co dzieję się z pozostałą kwotą którą de facto zarobiliśmy ?? Firma F... zarabia dalej bo umowa trwa kolejne lata, a w związku z tym , że handlowca już nie ma to ..... kasa przepada... Czy to uczciwe ? Oceńcie sami.... Oczywiście żeby nie było w regulaminie wszystko jest napisane.... I na koniec jeszcze... przy tak dużej rotacji ta górka która przepada co roku i nie jest wypłacana bo ludzi już nie ma to myślę , że kilkadziesiąt MM by się uzbierało. U mnie to tylko jakieś 30 K przepadło....

szczwany

Praca w dość dużym tempie, ale ja to uwielbiam. Świetne zarobki.

Dana
@davemaybe 29.11.2017 16:32

Jeżeli aby otrzymać prowizje wciskaleś klientowi wyższą cenę to bardzo dobrze, że Cię już nie ma w tej firmie (przez takie osoby jak Ty potencjalni klienci nie wierzą firmom energetycznym). Pracuje w Fortum prawie dwa lata i nie godze się na to aby jakikolwiek doradca, specjalista czy ekspert z mojego regionu sprzedawał produkty, które nie przyniosą klientowi korzyści. Dodatkowo procedura wypłaty prowizji jest szczegółowo opisana w regulaminie wynagrodzeń( proponuje czytać umowę i regulamin przed podpisaniem). Zauważyłam, że najgłośniej krzyczą osoby, które nie zapoznały się z dokumentami.

davemaybe

Powstała grupa Fortum pozew zbiorowy. Prośba o zgłaszanie się poszkodowanych osób. Planujemy organizacje pozwów zbiorowych za bezprawne działania Fortum Sprzedaż. https://www.facebook.com/groups/1987514644593874/

Antek
@davemaybe 29.11.2017 17:08

Dział sprzedaży w Warszawie to oszuści ,podstępem werbują klienta a następnie zawyżają ceny.

alina p.

Przygodę z fortum wspominam bardzo dobrze, sporo się nauczyłam, nowe techniki, podejście do klienta, bardzo dobrze przeszkolona kadra kierownicza. Skończyłam studia więc poszłam dalej, ale uważam pracę w tej firmie za bardzo cenne doświadczenie.

davemaybe
@alina p. 10.10.2017 13:02

ja i większośc pracowników mamy odmienne zdanie. reszta pozytywów jest pisana na kolanie. omijać tą firmą z daleka.

Więcławski

Praca w fortum to bardzo fajne i przydatne doświadczenie. Dużo się nauczyłem w tej firmie, przydatnych technik sprzedaży, podejścia do klienta, jak radzic sobie ze sterem. Poza tym fortum dobrze wygląda w cv.

davemaybe
@Więcławski 17.10.2017 11:47

wiekszośc pracowników ma odmienne zdanie. omijać szerokim łukiem

Zostaw opinię o Fortum - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fortum