Fortum

Warszawa

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 74 ocen.

Fortum
4 74 6 1

Opinie o Fortum

Robson

FORTUM Kraków zatrudnienie jako przedstawiciel handlowy- Tak na prawde praca akwizytora o czym oczywiscie nic nie wspominaja, domokrążcy oferujący prąd. Czułem sie jak swiadek jehowy.... I wcale sie nie dziwie ze połowa osob zamyka drzwi po kilku sekundach rozmowy bądz nie otwiera ich w ogole. Zarobki na pewno sa atrakcyjne ale nie kazdemu moze pasowac taki charakter pracy

MR

Pół roku współpracy z Fortum uważam za okres bardzo rozwojowy. Dzięki wsparciu manago oraz całego teamu szybko zdobyłem wystarczającą wiedzę do samodzielnej pracy. Jeżeli nastawiasz się na "czy się stoi czy się leży 5 tyś. się nalezy" to nie praca dla Ciebie. Jeżeli podjedziesz sumiennie do tematu to wiedz, że zarobki są tutaj NO LIMIT. Jako sprzedawca wiem, że statystyka robi swoje - jeżeli wyjdziesz w teren działać to choćby nie wiem co, będziesz pozyskiwać klientów. W firmie jest możliwość awansu, są szkolenia rozwojowe - dla każdego ambitnego coś się znajdzie. Lubię atmosferę w Fortum za: Swoboda w wykonywaniu obowiązków.

Nic nie znacząca opinia

Tak sobie siedzę i czytam te opinie i ręce opadają. Pracuję jako przedstawiciel Fortum blisko 3 lata, więc uważam się za osobę kompetentną do wypowiedzenia się w temacie pracy tutaj. Ktoś pisze o rotacji. Owszem jest i to ogromna. Z moich obserwacji jest jedna tego przyczyna. Ludzie przychodzący do nas chcą od razu zarabiać tak jak doświadczeni przedstawiciele. Na początku pracy trzeba zapłacić spore frycowe i nauczyć się jak rozmawiać z klientem o energii i gazie dlatego, że rynek jest ultraciężki i zniszczony przez firmy krzaki, które ponaciągały większe, mniejsze firmy jak i ślepe babcie bez nóg mieszkające na 10 piętrze w bloku bez windy ;). Jak zaczynałem pracę przez pierwsze 4-6 miesięcy zarabiałem na prawdę mało. Frustracja była ogromna i chciałem rzucić tą robotę ale potem przychodziła refleksja i wracałem do pracy. Nawet po półtora roku gdzie miałem przez prawie kwartał "dołek wynikowy" chciałem odejść. Była jedna rzecz jaka mnie tu trzymała. KASA. Wzrastało samozaparcie i chciałem tu pracować bo wiedziałem jakie są perspektywy zarobkowe. Większość osób, które odeszły szybko ( i jak się domyślam smarują tutaj po Fortum) były osobami, które nie wytrzymały tempa i ciężaru tej pracy. Nawiązując do tych osób, które były u Nas "krótko" muszę powiedzieć jedno. Zaczynały pracę "po swojemu" nie opierając się na doświadczeniu i wskazówkach menadżerów (których Fortum ma MEGA doświadczonych), potem gdy z małymi klientami nie szło łapały się na ogromne tematy, bo przecież z nich prowizja jest na prawdę duża a potem jak nie udawało się domknąć klienta (którego ofertowało jeszcze 15 innych firm) wszystko zwalali na Fortum - a że cena, a że produkt do bani, a że menadżer nie pomógł, a że mail nie doszedł, a że telefon nie działał, a że auto nie zapaliło itd itd. Wystarczy zapytać te osoby nad jakimi tematami pracowały na końcu pracy ;) Jeśli będą uczciwi to powiedzą jakie rekordy miały padać, i że dzień po zwolnieniu "miały pisać" ;) Praca czasami przypomina rzeźnię ale przelew na konto to BARDZO wynagradza. AHA! Co jest ważne - kasa na koncie jest tylko i wyłącznie odzwierciedleniem tego ile i jak pracujesz. Jeśli chcesz zarobić 5 tys - spokojnie to zrobisz. Jeśli chcesz zarobić 25 tysięcy również to zrobisz natomiast musisz się liczyć z 5x cięższą pracą. Zarobek (na rękę) rzędu 10-15 tysięcy to standard natomiast nie od razu ;) Najpierw nauka, trochę skruchy, odrzucenie nawyków z innych branż, potem pokora, zrozumienie zasad panujących w organizacji potem zrozumienie rynku i mądra praca. Tak widzę ścieżkę do godnych zarobków. P.S Najlepsi są Ci, którzy piszą jak to Fortum naciąga klienta i przedstawicieli, i że teraz są w konkurencji, zarabiają 10 razy tyle i, że piszą setki umów, i że w ogóle cud, miód. Mam jedno pytanie: CZEMU Was nie widać w terenie i również nie widać w tym terenie waszych rewelacyjnych umów z klientami?? :) Kandydacie na stanowisko przedstawiciela Fortum! Sam odpowiedz sobie na to pytanie. Pozdrawiam.

Poprostu handlowiec

Wszystko o pracy w Fortum w dziale handlowym : Ciężka praca z klientem przynosząca wymierne korzyści finansowe Pracuje ponad trzy lata Do 10tego każdego miesiąca dostaję niemałą podstawę Do 30tego każdego miesiąca jeszcze większą prowizję Ale ja jestem świetnym handlowcem więc pewnie przeciętniaki mogą być niezadowoleni . No cóż- nie dla psa kiełbasa Hmmm Lubię atmosferę w Fortum za: Bardzo dobry i prosty kontakt ze wszystkimi działami firmy

Zniesmaczona

Fortum Katowice Całkiem niedawno byłam na rozmowie o pracę do Fortum w Katowicach przy ulicy Mariackiej 7/3 . Z opisu oferty wynikało że będę pracować jako przedstawiciel handlowy stacjonarny. Pierwszy etap rekrutacji to rozmowa z bardzo miła Panią typowe pytania dlaczego chce Pani zmienić pracę Oczekiwania finansowe itd. Odpowiedziała mi również jak wygląda praca u nich w firmie telefony do klientów umawianie spotkań itd miała być umowa próbną o pracę na 3 mce lub miesiąc ( zależne to miało być ode mnie) potem umowa na rok i na koniec stała. Przeszłam pierwszy etap po czym zaproszono mnie na kilka godzin próbnych aby zobaczyć jak wygląda taki dzień pracy i stwierdzić czy chce tam pracować Co się okazało jak przyszłam wyszedł po mnie jakiś gość zaprosił do sali konferencyjnej puścił prezentację i zaczął wypytywać różnych rzeczy niczym egzamin na studiach. Okazało się że miałabym pracować na UMOWĘ O DZIELO nawet nie wiadomo jaki okres czasu do tego pierwsze dwa tygodnie za darmo. Wkurzyło mnie to bardzo . Po tej interesującej prezentacji z przepytywaniem powzlam z jakas babka zobaczyć jak wygląda umawianie klientów A to się okazało coś Ala call Center na koniec miałam jechać z tym gościem do innego miasta do klienta. Nie polecam strata czasu Moje sugestie dla Fortum: Nie robić ludzi A (usunięte przez administratora) Lubię atmosferę w Fortum za: Nie mogę powiedzieć czy jest super czy jesy źle Pani która mnie wprowadzała była uprzejma . Ludzie między sobą rozmawiali usmiechali się do.siebie

Maryś

Pracuje w Fortum od 3 lat, nie będę ukrywał iż pierwsze miesiące pracy naprawdę trzeba zasuwać, wtedy też większość doradców rezygnuje z pracy, jednak jak się chce to się pracuje. Zarobki to około 10 tyś miesięcznie, czasem więcej . Największym plusem jest to, iż jest bardzo dobry system szkoleń, zaczynając od wdrożeniowego kończąc na managerskim. ( Tutaj ukłon dla Karoliny) . Polecam

Energetyczny
@Maryś 25.10.2018 19:21

Maryś, mało kto rezygnuje, tu się dziękuje jak klamek nie strzelasz. 10 tyś, to w konkurencji 25 tyś - każdy wie ile Mwh na rynku. Fortum to istny wyzysk a iść można na ściemę. Ściemę albo klientów jak złapiesz albo firmę, że tyrasz..... Ale ten największy plus za szkolenia? Większa przesada to tylko ten ukłon w stronę wieloryba.....tak,tak, wiem jest na diecie ale jakoś nie może.

Fortum-ówka ze stażem

Przepis na sukces handlowca w Fortum: - 2 garści samodyscypliny - 2 garści konsekwencji - 3 szczypty pokory i cierpliwości - 4 krople optymizmu - wyciąg z ambicji i determinacji - gałązka doświadczenia - korzeń uczciwości biznesowej Jeżeli uważasz, że masz wszystkie składniki i interesuje Cię długoterminowa współpraca w roli handlowca/eksperta w mocno rozwijającej się branży - aplikuj, spotkaj się z managerem i sam oceń warunki współpracy. Jeżeli uważasz, że Fortum nie spełniło Twoich oczekiwań dot. możliwości osiągania ponadprzeciętnych dochodów - rozstrzygnij w swoim sumieniu co tak na prawdę zawiodło i idź dalej. Po prostu znajdź nowe, lepsze dla siebie wyzwanie zawodowe. Szkoda czasu na "hejtowanie" w sieci. Mam komfort możliwości oceny zarówno z perspektywy pracownika jak i klienta. Fortum to solidny partner biznesowy Pozdrawiam, Zadowolona ze współpracy Fortum-ówka

Justyna

NIE POLECAM !!! W ostatnim czasie moich dziadków mieszkających w Toruniu odwiedził akwizytor legitymujący się legitymacją z Fortum które rzekomo zmienia się z Orange. Pan Kaczmarek przedstawił warunki ustnie inne niż zapisane w umowie. Moi dziadkowie niestety ją podpisali. Następnie pochwalili się że będą mieli innego operatora. Jak się okazało wszystko to jeden wielki pic na wodę!!! Na szczęście wszystko przeszło jeszcze weryfikację telefoniczną podczas której odmówiliśmy i zrezygnowaliśmy telefonicznie z umowy. Pan akwizytor zaczął nękać nas telefonami abyśmy ją podpisali w bardzo nieładny sposób. Omijać szerokim łukiem. Nam się na szczęście udało w ostatniej chwili.

Majster
@Justyna 29.08.2018 17:26

jakby na przykład "czarnej owcy" patrzeć , to sytem działa .... weryfikacja telefoniczna pozwoliła zweryfikować nierzetelność handlowca!!! Brawo procedury

OtoJestPytanie

Cześć, Z ciekawości zapytam: Jak konkurencja miała cenniki po 230 to Duon/Fortum miał 300+, dzisiaj konkurencja ma 320-340, jakie wyjściówki ma Fortum dla handlowców? 400?

Majster
@OtoJestPytanie 04.09.2018 19:05

sprzedaż na cenie "gwarantownej " jest słaba bo jak poczytasz to te firmy które miały 220 już ich nie ma , a nawet spółki skarbu państwa maja zapisy o możliwości "podniesienia ceny zw względu na sytuację rynkową" ... więc piszesz o cenie minimalnej ... ale ok. cena Fortum to ok. 310-320

Angelika

Fortum jest ok. Zatrudnia bardzo dużo praconików i jest mała rotacja więc to chyba świadczy o tym, że dobrze się tu pracuje. W każdym razie ja jestem zadowolona.

Bolek
@Angelika 13.10.2017 14:08

Mała rotacja? 9-ciu na 10-ciu nie doczekuje 7-ego miesiąca pracy. Ale faktycznie, mogłoby być gorzej. Mógłby nikt nie doczekać:)

men
@Bolek 30.10.2017 20:58

Hej pracowałeś w tej firmie ? zostałem zaproszony na rozmowe kwalifikacyjną i zastanawiam się czy warto

davemaybe
@men 10.11.2017 14:31

nie warto. produkty firmy są niekonkurencyjne a zarządzanie pracownikami jak bydłem. nie polecam. pracowałem 3 miesiące i klienci biznesowi nie chcieli ryzykować swojego biznesu czytaja mnóstwo negarywnych opinnii o Fortum/Duon

N
@men 10.11.2017 14:31

Tylko szkoda że fortum a duon to są dwie różne firmy

xxx234
@N 03.03.2018 07:58

A czym się różni fortum od duon? czy osoby zarządzające/managerowie / dyrekcja się zmieniły ? (chyba że sami się zwolnili i odeszli do konkurencji), szkolenia ? poziom wynagrodzeń ? podejście do osób współpracujących, narzuty, marże ? a może biuro jest gdzie indziej ??? . Ok logo na autach się zmieniło :) :).... Jeśli jednak coś pominąłem.....???

stringer
@N 03.03.2018 07:58

fortum kupilo duon wiec te samo dno

Anymouse
@Angelika 13.10.2017 14:08

Mała rotacja,? Buachaaahhhaaaaa rotacja na poziomie 70%. To mała rotacja!?!? No, no gratuluję umiejętności matematycznych....

vvv
@men 10.11.2017 14:31

Ja pracuję narazie dopiero 3 m-ce, ale jestem bardzo zadowolona

Fenne
@vvv 29.05.2018 20:37

Pracuje prawie rok. Rotacja w firmie występuje tylko wtedy gdy ktoś odchodzi na emeryturę. Skandynawska kultura pracy, dużo szkoleń wiek life balance, dopłaty do posiłków, Multisport, home office, języki w godzinach pracy, fundusz socjalny i pod gruszą, dobre zarobki, miejsca pracy ergonomiczne.Jeśli chodzi o kulture -wysoki poziom. Duon to osobna firma, była polska i Finowie próbują ją zreformować na ich modłę ale idzie powoli. Polecam fajnie się pracuje.

x2345
@Fenne 15.06.2018 19:53

Chyba mówisz o zupełnie innej firmie...Wczasy pod gruszą ? Miejsca pracy ergonomiczne? dopłaty do posiłków? zmień proszę swojego dealera :) :) :) :)

Były
@Angelika 13.10.2017 14:08

Nie wiem, co bierzesz, ale zmniejsz dawkę..:)

Skuter
@Angelika 13.10.2017 14:08

W firmie, w ktorej teraz pracuję pojawił się ostatnio handlowiec z Fortum. I od roku nic się nie zmieniło. Nadal umowy "in blanco". Z miejscem na zmianę ceny po podpisaniu. Ci, ktorzy pracują dłużej w tej firmie mają często do czynienia z prokuratorem. Ale dla nich to chleb powszedni. Dla kasy zrobią wszystko. Mi i 18-stu innym osobom z grupy, z którą zaczynałem, to nie pasowało. Niestety, przeraża mnie to, że wciąż są klienci i to przedsiębiorcy, którzy dają się "robić w balona" przez taką firmę jak Fortum. Firma dla ludzi bez sumienia.

fenne
@x2345 16.06.2018 07:55

Bo misiaczku nie ogarnołeś, że na rynku są dwie firmy funkcjonujące pod nazwą Fortum. Jedna ma siedzibę we Wrocławiu i obsługuje ciepło (stary MEPC Wrocławski) a druga Fortum to stary Duon, który ma siedzibe w Gdańsku i sprzedaje energię elektryczną i gaz. Dwie różne firmy, zrozumiałeś? Ja pisalam o tej we Wrocławiu (czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka) Więc to raczej ty zmień dragi, bo to co teraz sprzedają wystrzeliło Cie w kosmos :)

Majster
@Bolek 30.10.2017 20:58

w moim zespole staż pracy 3, 5 roku 3 lata 2, 5 lata 2,5 lata i 6 mc i nowi adepci ,,,,, prawda paraca dla "cieniasów" to nie jest

Majster
@men 10.11.2017 14:31

roamawiać zawsze warto , nie rozmawiając nie dajesz sobie szansy, już przegrałeś na starcie

Majster
@stringer 29.04.2018 20:11

ciekawe... to za to "dno" zapłacili 500 mln zł ... ?

Majster
@x2345 16.06.2018 07:55

pamiętajcie że Fortum tak jak Energa ma sporo spółek celowych i każda ma inaczej ułożony stataus pzrcowniczy

Annonymous

FORTUM ŁÓDŹ. Na rozmowie żadnych konkretów, dowiaduje się tylko, że wysoka podstawa. Pierwszego dnia okazuje się, że wysoka podstawa nie jest wcale tak wysoka a składa się jeszcze z premii frekwencyjnej. 10 a nawet 11 godzin pracy w ciągu dnia, 5 dni w tygodniu plus dwie soboty w miesiącu. Do tego bieganie po schodach. Po tyle godzin... Ratuje sytuację świetna atmosfera między pracownikami. I chyba tyle...

Majster
@Annonymous 24.10.2018 19:24

to chyba sprzedaż dla Kowalskiego czyli dom u partnera?

Ryb

Powiedzcie w jakich godziach pracuja pracownicy?

Majster
@Ryb 18.10.2018 09:35

Sprzedaż ... to chyba trudno ustalić godziny ,,, bo to klient ustawia Nasz kalendarz

Majster

Parcuję tutaj od kilku lat . Ja mam sporo klientów i praktycznie nie mam reklamacji. Zarabiam fajne pieniądze . Fajny zespół zaj... ludzi. Fakt to nie jest praca dla przeciętniaków. Lubię atmosferę w Fortum za: szkolenia , imprezy integracyjne, szkolenia motywacyjne, i cały czas nowe rozwiązania dla klientów

Krisk

W porównaniu do PGE za 120kWh muszę zapłacić 11 zł wiecej . Moje sugestie dla Fortum: Podawać prawdziwe dane

wkurzony klient

NIE POLECAM!!!! Podpisaliśmy z firmą FORTUM umowę która miała obowiązywać od września (umowa podpisana w czerwcu) w lipcu otrzymaliśmy pierwszą fakturę od ENERGA OPERATOR bo okazało się że zostaliśmy od razu w czerwcu zgłoszenia na pobor energi w miejsce gdzie zakład ma powstać i działać od września . Zostało to natychmiast zgłoszone przedstawicielowi FORTUM który podpisywał z nami umowę i miał to "załatwić" od tamtej pory kontakt z przedstawicielem się urwał Pan Grzegorz nie odbiera od nas telefonów (bo najwidoczniej on swój cel w postaci podpisania umowy i pewnie otrzymania z tego tytułu prowizji osiągnął!) W związku z brakiem kontaktu zgłosiliśmy oficjalnie to do firmy FORTUM w dniu 6.08.2018 która została przyjęta i został jej nadany nr . Od tamtego czasu ani odpowiedzi ani jakiejkolwiek reakcji z ich strony, pomimo dzwonienia i dopytywania się co się dzieje uzyskujemy tylko informację że reklamacja jest w trakcie rozpatrywania, nie wiadomo do kiedy bo nikt nie jest w stanie na to odpowiedzieć (czyli może do usranej śmierci to trwać), nie rozumiem jak nie można wyjaśnić sprawy przez ponad miesią z jednym zas.... pracownikiem ich firmy. Na dzień dzisiejszy sprawa nie została nadal załatwona w żaden sposób, mają klienta w (usunięte przez administratora) i nie możemy do tego rozwiązać umowy!!!!! MASAKRA, ODRADZAM!!!!!!

Krzysiek

Witam, Czy Fortum to ta sama firma co syenergy? Bo pierw Pani przez telefon zapraszając mnie na rozmowę powiedziała cicho że z fortum a później kiedy się dopytam o nazwę firmy to usłyszałem syenergy więc już zdebialem gdzie ja idę :)

Fortum
@Krzysiek 27.08.2018 17:49

Absolutnie nie. Fortum to Fortum i nie ma nic wspólnego z syenergy cokolwiek to jest.

Ex TL
@Krzysiek 27.08.2018 17:49

SyEnergy (wcześniej Learn and Earn) jest spółką, która sprzedaje dla Fortum. Ale jako były pracownik radzę naprawdę omijać to dziadostwo szerokim łukiem. Zaoszczędzicie swój czas.

Łukasz

Cześć , a co sądzicie na temat pracy i oddziału fortum we Wrocławiu . Jaka jest tam specyfika pracy w jaki sposób sprzedaje się ich produkty ? jakie zarobki ?

anonim

(usunięte przez administratora)

lll

Myślę,że to jakieś stare czasy... pracuję w fortum o 3 m-cy. Jestem mega zadowolona, zarobki bardzo dobre i umowa normalna. Praca handlowca - jednak przyznaję trzeba mieć predyspozycje. Ja pracuję w innym dziale.

Bandzior

Większych BZDUR nie widziałem, a jestem Ekspertem w Fortum

xdr21
@Bandzior 20.07.2018 17:37

Ksywka adekwatna do firmy ;)

anonim

(usunięte przez administratora)

xxx

Ręce opadają jak się czyta takie bzdury. Pewnie , że w każdej firmie zdarzają się czarne owce ale firma szybka się z nimi żegna. BTW może z Tobą też się pożegnano i dlatego wylewasz tutaj łzy bez żadnych merytorycznych podstaw ?

Przezprzestworza

Podpisuję się pod resztą. Nie chciala bym, żeby ktoś uczciwy się w to wplątał. W całej strukturze znajdzie się kilka osób uczciwych, ale to rzadkość. Ekipa z Fortum, która buja się od AMB do dziś dzień oszukuje ludzi i wprowadza w błąd. Ponad pół roku nie pracuję w tej firmie, a dalej w branży napotykam takie tematy. Praca dla mlodych, jeśli chcą się nauczyć jak nie pracować w tej i innych branżach - najlepsza. Ale tylko dla tych uczciwych co szybko się wycofają. Reszta zagrzeje tam miejsce i będzie oszukiwać klientów.

Magdalena

@fff w jakim dziale pracujesz? Możesz określić jak wyglądało przyjęcie do pracy i cały proces rekrutacji? Czy na rozmowie były sprawdzane Twoje umiejętności, w tym język angielski? @Iguana90 pracujesz dalej w Fortum? Możesz określić jakie benefity proponuje pracodawca i jak kształtuje się atmosfera między pracownikami a przełożonymi? Poleciłabyś pracę także studentom oraz osobom bez doświadczenia, aby mogły zdobyć pierwsze zawodowe szczeble kariery czy jednak to firma dla osób z doświadczeniem?

xxx234
@Magdalena 01.06.2018 13:55

Myślę , że nikt Ci nie odpowie....:(

xxx

Człowieku czy Ty w ogóle jesteś zdrowy psychicznie ? Co to za bzdury wypisujesz? Myślisz że jesteś tutaj anonimowy i możesz bezkarnie wrzucać poważne oskarżenia ?

Olaf
@xxx 18.06.2018 19:41

Skuterku, ja pracuję już ponad 2 lata i z przyjemnością wracam do swoich klientów. Jak chciałeś kogoś oszukiwać to długo miejsca nie zagrzejesz ... :)

anonim

(usunięte przez administratora)

MZ

Wstyd Panie Mieczysławie.... to że nie potrafił Pan sobie poradzić w sprzedaży, był niebywałym leniem, nie przyswajał Pan podstawowej wiedzy, a oczekiwał cudów że wszyscy za Pana to zrobią (bo cyt."Panu się wszystko należy") faktycznie powoduje, że swoje smutne frustracje wylewa Pan "anonimowo" w portalu. Bo tyle Panu zostało.... Jest Pan przykładem jednej z pomyłek rekrutacyjnych. I tak właśnie wyglądają później opinie na portalu - Ci, którym się nie udało, bo nie potrafią wziąć się porządnie do roboty, nauczyć branży i czerpać z tego korzyści wylewają swoje żale .... George Washington mądrze powiedział: "99% wszystkich porażek to porażki tych, którzy mają nawyk szukania wymówek"... jak te słowa pasują do Pana ...

Gość
@MZ 26.06.2018 10:41

Najwłaściwszym było by w rewanżu zacytować Piłsudskiego, lub "pojechać"Tuwimem. Jednak najrozsądniej będzie zignorować ten przypływ radosnej weny twórczej... mimo wszystko życzę Pani MZ powodzenia i szczęścia, bo wcześniej czy później będzie ono Pani potrzebne. Mieczysław.

xxx234
@Gość 27.06.2018 11:10

BRAWO TY!!!!

Skuter

Własnie minął rok, kiedy zostałem zatrudniony. Odbyłem szkolenie wstępne razem z grupą prawie 20-stu osób. Takie, które odbywa się co miesiąc. I co? Ja odszedłem po trzech miesiącach, pół roku wytrzymało kilka osób, dziś wg mojej wiedzy z tej grupy już nikt nie został. Podobnie z innych. I teraz pytanie: Czy te wszystkie osoby nie nadawały się? Jeśli się nie nadawały, to chyba czas najwyższy zmienić sposoby rekrutacji jak również cały dział szkleń wraz z działem HR. A jeśli jednak te osoby lub chociaż część z nich były OK, to dlaczego już nie pracują? Wiem doskonale, że radzą sobie w innych firmach. Ja porządną pracę znalazłem, jak usunąłem Fortum z mojegoCV... Podsumowując - odradzam pracę w tej firmie wszystkim, którzy lubią wrócić do swoich klientów.

xxx
@Skuter 22.05.2018 18:20

To tak ja u mnie ! Tylko , że na odwrót. Z mojej pierwotnej grupy zostały 2 osoby. Odnaleźliśmy się w tym i proszę trolli od razu bez oskarżeń że wciskamy to lub tamto. Nie - tłumaczymy i sprzedajemy. Zawsze wracam po pół roku od moich Klientów - po co ? Po referencje. I je otrzymuje. Fortum to marka , którą warto w swoim CV mieć - a Wam - nowym proponuję spróbować i wyciągnąć wniosek na bazie własnych doświadczeń a nie na podstawie opinii trolli którzy nie dali rady albo po prostu to nie dla nich ale zamiast napisać prawdę plują jadem .

xxx234
@xxx 23.05.2018 06:08

to ile tam pracujesz?

xxx234
@xxx 23.05.2018 06:08

no tak... jeśli nie będzie wtopy to tylko ew po referencje możesz próbować bo przecież za przedłużenia nie płacą... :( A swoją drogą słyszałem , że teraz sprzedajecie produkt na EE z oczekiwaną ceną poniżej 200zł/mWh. ? :) :) :) Ciekawe kto się na to nabierze i czy przy dzisiejszym rynku ktoś będzie na tyle odważny i wróci po referencje :) :) jak oczywiście będzie jeszcze pracował bo przy tej rotacji....

xxx
@Skuter 22.05.2018 18:20

Skuter przecież ciebie chłopie z roboty (usunięte przez administratora) ! Nawet nicka pajacu nie zmieniłeś .

Iguana90

jakiś czas musialem czekac az sie odezwa i w sumie jak juz stracilem nadzieje to zadzwonili, no i udalo sie, co do kasy to jest naprawde spoko, nei moge narzekac bo teraz mam ja na czas na koncie i mozna spokojnie splacac kredyt

Hgdjufnk
@Iguana90 23.10.2017 13:10

Dziewczyno z hr. Po co piszesz ciagle o tej fajnej kasie w każdym komentarzu. Czy Wy myślicie że każdemu zależy jedynie na kasie i tym tylko potraficie zwabić? Zmieńcie trochę argumenty jak już musicie pisać te komentarze bo każdy deb.il się zorientuje że to komentarz pisany na zlecenie

fff
@Hgdjufnk 14.03.2018 00:44

Pracuję w fortum i jestem bardzo zadowolona...ale fakt nie jestem handlowcem. Zupełnie inny dział. Mam czyste sumienie, fajną pracę i dobrą kasę...i firma naprawdę o nas dba. Jednak nie jestem handlowcem.

anonim

(usunięte przez administratora)

Fortum

Przykro mi, że sobie nie poradziłeś wśród najlepszych, nie jest to jednak powód aby kłamać. Naturalnie, anonimowo można napisać wszystko. Jeżeli ktoś chce wiedzieć jak jest w rzeczywistości zapraszam do kontaktu pod numerem telefonu 883 350 210 lub 883 350 199 .

Anymouse
@Fortum 07.05.2018 09:01

Starałem się rozmawiać z wami. Albo napotkałem na ścianię kłamstwa, albo ścianę ignorancji. Jako, że czuję się inteligentnym gościem - dałem sobie spokój.

MC

Dobrze jest w tej fiiirmie NIE NARZEKAM! Pensja przyjemna, ludzie też, nawet klientów w większości lubię i są dla mnie mili. Dzięki tej firmie i tym jakimi sposobami się tu pracuje polubiłem w sprzedaży. Są możlwiośći rozwoju, ja tu zostaje na dłużej.

Skuter
@MC 17.10.2017 13:44

Klienci są mili? A wróciłeś kiedyś do klienta po wejściu umowy w życie?

Anymouse
@MC 17.10.2017 13:44

No to gratuluję.... Tylko zastanów sięczy aby na pewno tak jest

DB

Cześć, czytam te wpisy i czytam... W KAŻDEJ firmie są różni handlowcy- dobrzy i źli, którzy chcą zarobić milion w kilka miesięcy lub ciężko i rzetelnie pracować na sukces. W KAŻDEJ! Po jakimś czasie następuje selekcja, Ci pierwsi uciekają- zmieniają kolejne firmy, drudzy dalej pracują. Dlaczego? Bo pracują na poleceniach, sprzedają swoim nazwiskiem. I właśnie tu należy się zastanowić co daje Fortum- dostajemy, szkolenia, konkurencyjne produkty, kasę, rozwój, wsparcie. KAŻDY kto pisze o zawyżonych cenach,źle tłumaczonych indeksach, o tym że nie wpisywał cen w umowę klienta wie dlaczego już nie pracuje. I niech nie tłumaczy, że MUSIAŁ tak robić. Przypominam- pracujesz na swoje nazwisko. Ja pracuję w Fortum 2 lata, 2 lata bez umów podpisywanych in blanco, bez zawyżania cen, bez oszukiwania. I wiecie co? Pracuje mi się dobrze, nikt się do mnie nie czepia. Fakt, zdarzają się słabsze miesiące, ale to etapy przejściowe.

Xxx2556
@DB 27.03.2018 13:26

Pracujesz .ok. Kazdy ma prawo wyboru, wlasnej oceny itp. W takim razie dwa pytanka tylko: 1. Predzej czy pozniej odejdziesz, zwolnia Cie... Zdarzy sie cos ze odejdziesz z pracy. Czy uwazasz za uczciwe ze czesci prowizji na ktora ciezko pracowales nigdy nie otrzymasz? 2. Jesli jestes w tym rynku napewno zdajesz sobie sprawe ze w duzej liczbie przypadkow trudniej jest utrzymac klienta niz go pozyskac. Jak wyglada uyrzymanie i rozliczanie? Z tego co wiem za utrzymanie nie placa. Twoich relacyjnych klientow , znajomych, kontrahentow z ktorymi podpisywales umowy badz tylko jako spotkania do rozliczania paliwa wprowadziles do crm przejmije bok i bombarduje ich beznadziejnie drogimi ofertami i mega dlugimi umowami.TY DO SWOICH KLIENTOW PO PODPISANIU PIERWSZYCH UMOW NIE MASZ ZADNYCH PRAW!!!!! Czy cos pominalem badz napisalem cokolwiek co nie jest zgodne z prawda? Zeby nie bylo o uczciwosci badz nie to wszystko jest zgodne z regulaminem i umowa ktory swiadomie badz nie naiwniacy podpisuja.

Xxx2556
@DB 27.03.2018 13:26

Jeszcze jeden tylko przyklad. Podpisujesz umowe, duza... 200mm czy rozliczanie jest nadal transzowane bo wiecej niz 10k nie dostaniesz jednorazowo? A jak zmienisz prace w niedalekiej przyszlosci? Reszta kasy powie bye bye. I tylko w centrali zacieraja rece ze kolejny naiwniak sie trafil.... Oczywiscie wszystko zgodnie z umowa. Szkoda tylko ze nikt nie czyta tego co podpisuje. Milej lekturki DB :)

D
@Xxx2556 30.03.2018 01:37

Ad 1. Zgadzam się, że jeżeli odejdę to nie otrzymam 15% prowizji, ale wcześniej pracowałam w firmach gdzie były prowizje zwrotne- tu tego nie ma. Niestety zdaję sobie sprawę z tego jaki procent klientów nie wchodzi(zamyka firmy, traci prawo do lokalu, zrywa umowy-tak, da się to zrobić bez płacenia kary umownej). Dużo bardziej bym ucierpiała(tak się działo w poprzednich firmach sprzedażowych) gdybym musiała zwracać już otrzymaną(i wydaną) prowizję niż gdy w przypadku odejścia tracę 15%. Ad 2. Można się dogadać z działem przedłużeń, jeżeli klient przedłuży umowę tylko z Tobą to dzieje się to bez większego problemu. Za przedłużenia z reguły dostaje się grosze, a musisz do klienta jechać, negocjować ...przez co tracisz czas na pozyskiwanie nowych klientów, czyli na to na czym zarabiasz najwięcej.

XXXC

Może ktoś się wypowiedzieć konkretnie o zarobkach ? Jak to wygląda w przypadku Managera zespołu sprzedażowego ( na takie stanowisko aplikowałem i zostałem zaproszony na rozmowę). Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się tylko że umowa zlecenie lub DG do wyboru. Że samemu muszę zbudować strukturę sprzedaży w postaci 2-3 PH. W sumie tyle. Więcej mam się dowiedzieć na rozmowie. Czy to normalna praca czy akwizytor po firmach :)?

Arti23
@XXXC 30.03.2018 16:40

Zanim jeszcze zostaniesz managerem.....dluga droga. Pozdrawiam

D
@XXXC 30.03.2018 16:40

W jakim regionie?

anonymous
@D 04.04.2018 14:16

mazowieckie, Warszawa i okolice

GJ
@XXXC 30.03.2018 16:40

Handlowcy to 100% akwizycji, menedżer ma dostęp do spotkań umawianych przez call center. Trudno o dobrego handlowca który się nie zniechęci szybko. Dużo osób rezygnuje.

Karo

Trzeba pamiętać, że FORTUM ma dwie grupy sprzedaży - jedna dla klientów indywidualnych a druga dla biznesowych. Ja pracowałam w sprzedaży dla biznesu na własnej działalności. Miałam okazję poznać kilkoro "managerów" z różnych regionów i ich handlowców to co mogę powiedzieć to: - mimo, że jesteś na działalności to cisną po tobie jakbyś była na umowie o pracę, telefony z rana, w weekendy, kontrola co robiłaś, GPS w samochodzie, narzucanie gdzie i co robić, nagonka na wynik, - sprzedaż do klienta polega na tym aby mu jak najmniej powiedzieć, wcale nie po to aby mniej płacił, tylko aby sprzedać i jak najszybciej zniknąć z oczu klienta z umową, - podpisywanie umów bez wpisanej daty obowiązywania cen jest dość częste, przez co z klientem rozmawia się o umowie na 2 lata a później wpisuje na 4 lata, albo daje mu się dobrą cenę tylko na 2 a pozostałe 2 to z cennika max bo tak jest w umowie ale jest zakaz mówienia tego klientowi, - umowy na tzw. "indeksy" to często wielki przekręt, bo zamiast klientowi tłumaczyć na czym polegają kusi się go najniższą ceną, która nie jest osiągalna a umowa jest tak skonstruowana, że daje takie możliwości bez konsekwencji dla FORTUM - rotacja w firmie na stanowiskach sprzedażowych jest duża, jak poczyta się w systemie ile osób przedtem odwiedzało klienta, to wychodzi, że czasem 2-3-4 osoby już były tam, - klienci którzy już mieli umowę z FORTUM lub DUON są niemili i nie mam im tego za złe jak posłucha się co mówią o umowie i rzekomej obsłudze VIP na infolinii, - jak mnie rekrutowali to starałam się o stanowisko managera a okazało się, że mogę zostać najwyżej specjalistą bo do managera droga daleka - nie płaci się za przedłużenie umowy z klientem, ale to i tak chyba niemożliwe aby ktoś chciał przedłużyć

Ciepło systemowe
@Karo 19.03.2018 21:39

Chyba jak by tak było jak piszesz to by mieli kłopoty w sądzie?

D
@Karo 19.03.2018 21:39

@Karo, jak długo pracowałaś w FORTUM?

Karo
@D 27.03.2018 13:29

Po spotkaniu z ludźmi z makro w drugim miesiącu zrezygnowałam dlatego bo nie chciałam dalej robić tego co chcieli ode mnie, to znaczy sprzedawać w taki sposób. Ja mam wstyd a nie tak jak ci co zostali w moim regionie. Chciałam nawet powiedzieć w firmie wyżej o tym jak się działa u mnie w grupie ale nie było sensu bo wszyscy klaskali jak dobrze idzie na regionie i mieli w nosie jaką drogą tego się dochodzi. Ciekawe ile z tych umów wejdzie w przedłużenie za kilka lat ??? Wątpię czy chociaż jedna od mojego "opiekuna" i jego wiernych "piesków".

anonim

(usunięte przez administratora)

Karo

Tak

ciekawski

Dlaczego "oszukana" ?

Lublin/ po rozmowie rek.

Ta praca jest dla ludzi, którzy: 1.Są młodzi, naiwni i niewiele wiedzą o specyfice tej firmy. Dlatego chętnie przyjmowane są osoby w wieku 18-26 lat: https://www.olx.pl/oferta/projekt-energetyczny-lublin-mlodych-do-przeszkolenia-2000-netto-CID4-IDrOnQp.html#814db52003 2. Służbowy samochód, laptop itd. Owszem ale dla tych którzy okażą się po tych 3 miesiącach na tyle zdeterminowani, ze zostaną w tej formie i będą naciągać ludzi, po prostu dla takich co mają gadane i nie przejmują się ludźmi, ważne żeby coś ugryźć dla siebie ;-) 3. Na rozmowie rekrutacyjnej Pan nic nie wspomniał o zarobkach 2000 netto, a była mowa o 1800 ;-) 4. Dziwne pytania podczas rozmowy, jakby chcieli od ciebie wyciągnać to, że najważniejsza jest dla Ciebie - kasa, a nie samorozwój i chęć zdobycia stabilnej pracy. Ty masz być 100% handlowcem który widzi zamiast człowieka - kasę i wciśnie każdy kit byle zrobić - plan ;-) 5. Idziesz na rozmowę i na siłę wciska Ci się stanowisko - doradcy klienta, a każdy Twój punkt widzenia jest wyśmiewany, musisz śpiewać tak jak oni ci zagrają.

xxx
@Lublin/ po rozmowie rek. 02.02.2018 19:12

Bidulek - z tego co piszesz wynika, że do tego zawodu się po prostu nie nadajesz - w każdej branży stanowisko handlowca to nie dla Ciebie. Stąd szukaj dalej ale zdecydowanie w sferze budżetowej.

Zzz
@xxx 03.02.2018 12:48

A kto się nadaje na stanowisko handlowca w Fortum? Ktoś kto nie ma skrupułów nabijać staruszków w butelkę wykorzystując ich naiwność? Podpisuje sie umowy za wszelką cenę im mniej zorientowany klient tym wyższa prowizja. Jeśli ty XXX się nadajesz do tej roboty to żal mi Cię.

Karo
@xxx 03.02.2018 12:48

Jest coś takiego jak ETYKA w sprzedaży. W każdej liczącej się firmie, bez względu na branżę w jakiej działa kładzie się nacisk na to, że KLIENT to PARTNER a nie "dojna krowa".

Zostaw opinię o Fortum - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fortum