Fortum

Warszawa

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 59 ocen.

Opinie o Fortum

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fortum

anonymous

firma lipna i wykorzystuje pracownikow i ucina kase za wszystko!!! rotacja ludzi 97%!!!! omijajcie ją szerokim łukiem!

Kajak
@Dana 08.02.2018 11:56

Zgadzam sie pracownikow i klientów traktuje się jak (usunięte przez administratora) Marketing wypracowany na maxa, atmosfera pseudo przyjaźni czy dobrych ofert wszystko (usunięte przez administratora) warte.

xxx234
@Dana 08.02.2018 11:56

Ja mam od nielicznych którzy zostali ... Danuto :)

Bogdan

oszuści nie polecam, nie płacą za kontrakty prowizji i zrywają umowy trzeba się sądzić z nimi.

anonymous
@piotr 20.09.2017 15:22

Słabo umiesz walić w ch... Piotr, bo w tej firmie każdy pracownik jest na wagę złota także jakbyś zmieniał miasto zamieszkania to dostalbys propozycje w innym miescie. No bo skoro na nic tam nie narzekales to zakladam ze musiałeś być dobrym pracownikiem. ;)

xxx234
@piotr 20.09.2017 15:22

Wyprowadziłeś się i co z tego ? jeśli tam Ci byłeś zadowolony to w czym przeprowadzka przeszkadzała? Przecież rejon , miasto, województwo nie ma żadnego znaczenia. Nie mają swoich regionalnych biur a praca jest zdalna. Coś mi tu ściemą pachnie..... No chyba że za granicę się wyprowadziłeś...

anonymous

Wpisy negatywne to ludzie oszukani! Wpisy pozytywne to ludzie firmy! Taka jest prawda.

anonymous
@Xxy 16.02.2018 15:22

O co Ci chodzi? Przecież napisałem, że mam stosunek negatywny to czemu niby bronię? Przemyśl to co chcesz napisać xxy ;)

Matheus
@anonymous 16.02.2018 10:13

Dokładnie,przed podpisaniem czegokolwiek czytajcie 2 RAZY!!! Obiecują góry, po miesiącu nie macie nic a bo a bo tamto... czytajcie umowy bo później się dziwisz tyle obiecywali,a w umowach są haczyki!

Greg

Witam jestem z Elbląga i dostałem propozycję pracy w tej firmie polecacie czy sobie odpuścić? Pozdrawiam

xxx
@Greg 01.02.2018 12:26

Spróbuj - najważniejsze to sobie samemu wyrobić pogląd a nie bazować na opiniach jakiś trolli. Jasne czytelne zasady gry - wszystko masz czarno na białym - sam uznasz czy się w tym odnajdujesz czy nie . Dodatkowy plus zawsze się czegoś nowego nauczysz :)

anonymous
@xxx 01.02.2018 17:57

Ewelina to TY

Lublin/ po rozmowie rek.

Ta praca jest dla ludzi, którzy: 1.Są młodzi, naiwni i niewiele wiedzą o specyfice tej firmy. Dlatego chętnie przyjmowane są osoby w wieku 18-26 lat: https://www.olx.pl/oferta/projekt-energetyczny-lublin-mlodych-do-przeszkolenia-2000-netto-CID4-IDrOnQp.html#814db52003 2. Służbowy samochód, laptop itd. Owszem ale dla tych którzy okażą się po tych 3 miesiącach na tyle zdeterminowani, ze zostaną w tej formie i będą naciągać ludzi, po prostu dla takich co mają gadane i nie przejmują się ludźmi, ważne żeby coś ugryźć dla siebie ;-) 3. Na rozmowie rekrutacyjnej Pan nic nie wspomniał o zarobkach 2000 netto, a była mowa o 1800 ;-) 4. Dziwne pytania podczas rozmowy, jakby chcieli od ciebie wyciągnać to, że najważniejsza jest dla Ciebie - kasa, a nie samorozwój i chęć zdobycia stabilnej pracy. Ty masz być 100% handlowcem który widzi zamiast człowieka - kasę i wciśnie każdy kit byle zrobić - plan ;-) 5. Idziesz na rozmowę i na siłę wciska Ci się stanowisko - doradcy klienta, a każdy Twój punkt widzenia jest wyśmiewany, musisz śpiewać tak jak oni ci zagrają.

xxx
@Lublin/ po rozmowie rek. 02.02.2018 19:12

Bidulek - z tego co piszesz wynika, że do tego zawodu się po prostu nie nadajesz - w każdej branży stanowisko handlowca to nie dla Ciebie. Stąd szukaj dalej ale zdecydowanie w sferze budżetowej.

anonim

(usunięte przez administratora)

Łukasz z Kujaw
@xxx 24.01.2018 14:27

Jeszcze raz: CZY DORADCA FIRMY FORTUM SPRZEDAŻ MA PRAWO DO PRZEDŁUŻANIA UMÓW Z POZYSKANYMI KLIENTAMI? Być może coś się zmieniło, jak ja miałem z tą firmą coś wspólnego to doradca nie miał prawa do przedłużania umów z własnymi klientami. To jest proste pytanie :D

xxx234
@Łukasz z Kujaw 31.01.2018 21:03

jeszcze nie dawno nie miał, wyjątki się zdarzają ale bardzo rzadko i są ponoć zupełnie inaczej rozliczane. Swoją drogą to mało który handlowiec w ogóle miałby możliwość przedłużania umów z uwagi na ciągłe rotacje...

pomidor96

Jestem przedstawicielem handlowym w Fortum i cenie sobie tą pracę. Wszystko jest mega dobrze zorganizowane, dobrze płacą. Szanują mnie tu też. Podoba mi się i już!

Izydor

Jesteście pewni, że nie można napisać coś pozytywnego o firmie? Ideałów nie ma, może to praca akurat nie dla was?

anonim

(usunięte przez administratora)

xxx

Kolejna merytoryczna wypowiedź, która rzecz jasna powinna skutkować szybkim usunięciem przez moderatora jeżeli taki istnieje. Proszę nie robić chlewu.

arthur

Mi się podoba praca jako przedstawiciel handlowy. To moja pierwsza taka, ale aż ze zdzwieniem stwierdzam, że daje rade. Popracuje tu na pewno jeszcze jakiś czas, bo kasa w porównaniu do innych firm jest mega dobra.

Skuter
@arthur 10.10.2017 10:43

Skąd wiesz jak jest w innych firmach, skoro to twoja pierwsza praca?

oszukana
@arthur 10.10.2017 10:43

Również ze zdziwieniem stwierdzasz, że łatwo ci przychodzi oszukiwać i wyłudzać podpisy pod umowami?

jamojamo

w tej firmie jest podpisywana umowa o pracę czy zlecenie?

śmieszne małe ludziki

Ale żenada, pozytywne komentarze pisane na zlecenie. Spójrzcie na daty i godziny. Śmiech na sali. Chyba się komuś pali grunt pod nogami xD

Były 2 lata

To ja podam jeden tylko przykład dla tych co piszą , że jest tak uczciwie, oka itp... Jestem zresztą przekonany , że osoby co piszą tak pochlebne recenzje nie pracowały tam nawet 1 roku. A więc oprócz tego ze proponuję dokładnie przeczytać regulamin..... Podpisując z klientem umowę np na 4 lata na której zarobimy np 8K. dostajemy część kasy od razu a resztę po roku. W między czasie zmieniamy pracę.. Co dzieję się z pozostałą kwotą którą de facto zarobiliśmy ?? Firma F... zarabia dalej bo umowa trwa kolejne lata, a w związku z tym , że handlowca już nie ma to ..... kasa przepada... Czy to uczciwe ? Oceńcie sami.... Oczywiście żeby nie było w regulaminie wszystko jest napisane.... I na koniec jeszcze... przy tak dużej rotacji ta górka która przepada co roku i nie jest wypłacana bo ludzi już nie ma to myślę , że kilkadziesiąt MM by się uzbierało. U mnie to tylko jakieś 30 K przepadło....

szczwany

Praca w dość dużym tempie, ale ja to uwielbiam. Świetne zarobki.

davemaybe
@szczwany 23.10.2017 13:54

prowizje manjniższe na rynku 23% na wstepie ale zawsze kasują swoje. i czekanie 2-13 miesiące. ale wszystko jak wciśniesz klientowi najdroższą ofertę energetyczną.

Dana
@davemaybe 29.11.2017 16:32

Jeżeli aby otrzymać prowizje wciskaleś klientowi wyższą cenę to bardzo dobrze, że Cię już nie ma w tej firmie (przez takie osoby jak Ty potencjalni klienci nie wierzą firmom energetycznym). Pracuje w Fortum prawie dwa lata i nie godze się na to aby jakikolwiek doradca, specjalista czy ekspert z mojego regionu sprzedawał produkty, które nie przyniosą klientowi korzyści. Dodatkowo procedura wypłaty prowizji jest szczegółowo opisana w regulaminie wynagrodzeń( proponuje czytać umowę i regulamin przed podpisaniem). Zauważyłam, że najgłośniej krzyczą osoby, które nie zapoznały się z dokumentami.

davemaybe

Powstała grupa Fortum pozew zbiorowy. Prośba o zgłaszanie się poszkodowanych osób. Planujemy organizacje pozwów zbiorowych za bezprawne działania Fortum Sprzedaż. https://www.facebook.com/groups/1987514644593874/

Antek
@davemaybe 29.11.2017 17:08

Dział sprzedaży w Warszawie to oszuści ,podstępem werbują klienta a następnie zawyżają ceny.

alina p.

Przygodę z fortum wspominam bardzo dobrze, sporo się nauczyłam, nowe techniki, podejście do klienta, bardzo dobrze przeszkolona kadra kierownicza. Skończyłam studia więc poszłam dalej, ale uważam pracę w tej firmie za bardzo cenne doświadczenie.

Różyczka_92
@alina p. 10.10.2017 13:02

Ja mam podobne wrażenia po pracy tam. Ogólnie byłam zadowolona. Fajna kasa była.

davemaybe
@alina p. 10.10.2017 13:02

ja i większośc pracowników mamy odmienne zdanie. reszta pozytywów jest pisana na kolanie. omijać tą firmą z daleka.

Więcławski

Praca w fortum to bardzo fajne i przydatne doświadczenie. Dużo się nauczyłem w tej firmie, przydatnych technik sprzedaży, podejścia do klienta, jak radzic sobie ze sterem. Poza tym fortum dobrze wygląda w cv.

Były pracownik
@Więcławski 17.10.2017 11:47

Chyba tylko dlatego że ma log w kolorze zielonym:)

davemaybe
@Więcławski 17.10.2017 11:47

wiekszośc pracowników ma odmienne zdanie. omijać szerokim łukiem

Angelika

Fortum jest ok. Zatrudnia bardzo dużo praconików i jest mała rotacja więc to chyba świadczy o tym, że dobrze się tu pracuje. W każdym razie ja jestem zadowolona.

men
@Bolek 30.10.2017 20:58

Hej pracowałeś w tej firmie ? zostałem zaproszony na rozmowe kwalifikacyjną i zastanawiam się czy warto

davemaybe
@men 10.11.2017 14:31

nie warto. produkty firmy są niekonkurencyjne a zarządzanie pracownikami jak bydłem. nie polecam. pracowałem 3 miesiące i klienci biznesowi nie chcieli ryzykować swojego biznesu czytaja mnóstwo negarywnych opinnii o Fortum/Duon

MikeTyson

Wy chyba zartujecie ta firma to jedna wielka porazka menagerka awansowala dzieki dyrektorowi sa para i odliczaja wszystkim kase za wszystko kiedys grupa wygralismy1000zl na grupe a oni wszystko zabrali i cisza umowy sobie przypisuja zeby miec wieksza prowizje nie polecam.

KIA

Jeśli ktoś chce się nauczyć DOBRZE sprzedawać to polecam popracować w tej firmie. Ja teraz jestem wymiataczem sprzedaży!!! A do tego Fortum to super punkt w cv.

Były pracownik
@KIA 12.10.2017 16:57

Wymiatacz sprzedaży? A wróciłeś kiedyś do swojego klienta?

anonymous
@Były pracownik 30.10.2017 21:08

NIE WRÓCISZ DO KLIENTA,BO ONI OSZUKUJĄ!!!

pan świata

kurcze no, dobrze mi sie tu pracuje. o dziwo jestem zadowolony, a bałem się pracy w sprzedaży. tutaj nie jest źle. dobra atmosfera, nie czuje jakiejs mega presji

x23
@Kawaler 30.10.2017 23:01

Ciekawe kiedy Twój komentarz usuną? jest jak piszesz, moje 2 kom już usunęli...

Laser
@Kawaler 30.10.2017 23:01

Nie ma ideału ale gdzie jest ?Jeżeli chcesz zarobić to zarobisz ale trzeba pracować za darmo nic nie ma .Jak będziesz robił swoje to nikt nie będzie Ci zawracał głowy . Zastanów się czy chcesz pracowac czy zbijać bąki .

Pracownik

O matko! ! Same pozytywy. I to same z października! Chyba brakuje ludzi do pracy bo nikt nie chce z Wami pracować. W tej firmie jest okropnie!!! Nie zarabia się tu.

Skuter
@Pracownik 24.10.2017 19:41

I to pisane po 4 dziennie w odstępach 20-o minutowych:)

MC

Dobrze jest w tej fiiirmie NIE NARZEKAM! Pensja przyjemna, ludzie też, nawet klientów w większości lubię i są dla mnie mili. Dzięki tej firmie i tym jakimi sposobami się tu pracuje polubiłem w sprzedaży. Są możlwiośći rozwoju, ja tu zostaje na dłużej.

Skuter
@MC 17.10.2017 13:44

Klienci są mili? A wróciłeś kiedyś do klienta po wejściu umowy w życie?

Skuter

Gołym okiem widać, że wszystkie pozytywne opinie pisze jedna, może dwie osoby:) Bo aż tyle pozytywnych w rzeczywistości na pewno nie ma:) Dowód? mają około 120-130 handlowców, a w każdym miesiącu szkolą około 16-20 nowych. Z grupy 20-stu dłużej jak trzy miesiące wytrzymuje max 5 osób, dłużej jak 6 m-cy może 2-óch... Sami sobie odpowiedzcie. Oczywiście, może ktoś powiedzieć że to ludzie, którzy się nie nadawali. Dlaczego? Bo mieli zdrowy kręgosłup moralny. Bo nie chcieli oszukiwać klientów. Bo nie chcieli podpisywać umów "in blanco". Bo lubią po jakimś czasie wrócić do swoich klientów. Tak, to prawda, nie nadawali się. Na szczęście większość się nie nadaje:) To pozytywny sygnał, że nasze społeczeństwo nie jest tak zepsute jak ta firma:)

zdzwiwiony

Po co dodawać opinie skoro jak są negatywne to ktoś je kasuje.....

kuba

Praca jest spoko, jak ktoś się pospieszy to będzie mógł czasami skończyć wcześniej. Zarobki są ok.

panci9
@kuba 23.10.2017 14:13

Jak ktoś się pospieszy ?? wiesz w ogóle o czym piszesz?? chyba że w sprzedaży nie pracujesz tylko na recepcji może??? tu się nie pracuje na czas!!!! jak się pospieszysz , nie pojedziesz do klienta, nie podpiszesz umowy, nie zarobisz kasy.. Kto takie nieudolne komentarze pisze.... No chyba , że zajmuje się zupełnie czym innym....

Iguana90

jakiś czas musialem czekac az sie odezwa i w sumie jak juz stracilem nadzieje to zadzwonili, no i udalo sie, co do kasy to jest naprawde spoko, nei moge narzekac bo teraz mam ja na czas na koncie i mozna spokojnie splacac kredyt

Natalka

Solidna firma wszystko zgodne z podpisana umowa dobre zarobki tym bardziej jak dla młodych ludzi którzy szukają pracy na wakacje jak i na stałe, tyli od poniedziałku do piątku

pp

Mi się w tej firmie podoba. Z zarobków jestem zadowolony. Z samej pracy ogólnie też. Nie musze się jakoś przemęczać albo stresować. Jest bardzo na czilu.

Tosiek
@pp 20.10.2017 09:09

z pewnością nie musisz się przemęczać w końcu płacą ci za pisanie takich komentarzy :)

XxXxXxX

dobrze mi się tu pracuje nie narzekam kasa spoko w terminie ważne że płacą mi więcej nie potrzeba

LokiKoki

Mi się tu pracuje bardzo dobrze, pensja jest ok, ludzie w porządku, nie ma problemu z wzięciem urlopu.

jacek

Mogliby ciutke więcej płacić, ale w sumie w porónaniu do konkurencji i tak jest nieźle. Mi się podoba, praca łątwa i przyjemna. Bardzo lubię tego pracodawcę hahahahaha

hajde

Ja nie narzekam na pracę w tej firmie. Atmosfera bardzo w porządku, przełożeni pomocni. Warunki pracy ogólnie bardzo dobre. Firma robi pozytywne wrażenie.

Igor

Dobry pracodawca, bardzo w porządku, polecam.

All you need is love

Jak dla mnie praca przedstawiciela handlowego w Fortum jest bardzo ok. Zarabia się lepiej niż w podobnych firmach. Do tego są fajne godziny pracy, przejrzysta umowa, jasno określony zakres twoich zadań.

tomek

Pracodawca godny polecenia. Nie ma co narzekać. Praca dosyć prosta i stabilna. Wypłaty jak dla mnie całkiem niezłe i przychodzą w terminie.

bybo

Na początku było dosyć ciężko. Nigdy nie pracowalem w sprzedazy i trudno mi się było odnaleźć. Ale już po miesiący śmigałem super, a teraz sprzedaje już nawet całkiem nieźle, a za tym idzie niezła kasa ;) Poza tym atmosfera jest bardzo w porządku.

Wojtula

Ja pracuję w centrali, póki co polecam. Było dosyć sporo materiału do ogarniecia na początku, ale dla chcącego nic trudnego. Praca biurowa- na razie łatwa i przyjemna. Do tego płacą całkiem nieźle. Podoba mi sie tu.

Sandi_94

Jestem zadowolona z pracy w tej firmie. Wszystko jest zgodne z tym co było mówione na rozmowie kwalifikacyjnej. Dobre godziny pracy, dobra stawka, prowizje całkiem przyzwoite.

paprika

mi sie podobała praca tutaj, przyjemnie, uczciwie jak dla mnie same plusy :] Wypłaty mnie zadawalają a to najważniejsze!!!

Antek97

Solidna, rzetelna firma. Bardzo polecam prace w Fortum. Można zarobic bardzo fajne pieniadze. Nie jest to zwykła sprzedaż, ta praca ma w sobie to coś, że chce się do niej chodzić. Do tego sporo się nauczyłem.

stefan

Mi się tu pracuje dobrze. Nie będę zbędnie słodził, po prostu zwykła praca, wszystko jest ''poprawnie''.

xD

Fortum to zajefajna firma. Takiej atmosfery jak tam nie doświadczysz nigdzie indziej! Bardzo fajne prowizje, bardzo fajni przełożeni. Ten okres w moim życiu był szalony i praca też HEHEHE

Wujek dobra rada

Co tu dużo mówić, wszystko w porządku. Praca, wypłaty, prowizje, atmosfera, ludzie. To dobra firma, moim zdaniem jak się tu pracuje to się wychodzi na plus, pod wieloma względami

Flamingo

Fortum jest spoko. Mi odpowiada taka praca. Nawet nie musze sie w niej jakos specjalnie wysilac, ale to moze dlatego, ze umiem sprzedawac.... Polecam kazdemu kto juz pracowal podobnie. Stawki maja dobre, prowizje tez.

;)

Fortum jest spoko. Dobra praca, dobra kasa. Jest wporzo. ;)

Easy

Dobrze mi sie tu pracuje, co prawda niedawno zaczelam, ale na razie jest w porzadku.... Płacą w terminie, mam spoko kolegów, chętnych do pomocy.... Nie ma co narzekać.

Konik

Fortum to dobry pracodawca. Uczciwy, wyplacalny, traktuje swoich pracownikow bardzo w porządku. Dlatego praca w tej firmie wiele dla mnie znaczy.

xXx...

Podoba mi sie ta praca i firma i tyle. Nic dodać nic ująć.

larc

W fortum dobrze się pracuje. Drugi raz jestem przedstawicielem handlowym i tutaj jest mi lepiej niż w poprzedniej firmie. Są wyższe prowizje i lepsze podejscie do pracownika. Poza tym wszystko zgodne z tym co na umowie.

Zostaw opinię o Fortum - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Fortum