Fortum Marketing And Sales Polska

• Wiślina
  • Mokry Dwór
  • Radunica
  • Jankowo Gdańskie
Gdańsk - Fortum Energia S.A.
Warszawa - Fortum Sprzedaż Sp. z o.o.
Wrocław - Fortum Power And Heat Polska Sp. z o.o.

3. Opinie o pracodawcach Gdańsk
  5. Opinie o Fortum Marketing And Sales Polska S.A.

Opinie o Fortum Marketing And Sales Polska Gdańsk

Nie przegap nowości o Fortum Marketing And Sales Polska S.A.!

27.04.2023 12:16

Dziękujemy za odwiedzenie naszego profilu! Znajdziesz tu informacje o tym kim jesteśmy, w co wierzymy i jakie są nasze cele. Doceniamy każdy komentarz i cieszymy się że możemy wspólnie zmieniać i budować naszą markę.

Wzajemny szacunek jest dla nas ważny, dlatego zwracamy się z uprzejmą prośbą o zamieszczanie merytorycznych wypowiedzi, zachowujących kulturę języka.

Zapraszamy również do odwiedzenia naszych oficjalnych mediów społecznościowych: LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter i WWW.

Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z nami, nie tylko przez portal GOWORK.PL

Dbajmy o czystą energię również na profilu.

11.11.2022 12:39

Czy Fortum organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje?
    Spark

06.02.2023 21:09

Oczywiście, szkolenia odbywają się regularnie.
    Pati

04.10.2022 12:39

Byłam wczoraj na rozmowie kwalifikacyjnej i do teraz jestem w szoku w jaki sposób przebiegała... Rozmowa odbyła się "grupowo" przy potencjalnych "pracownikach" gdzie przy osobach trzecich trzeba było udostępniać swoje personalia! Nie wspomnę o tym iż o firmie dowiedziałam się tylko tyle iż miałabym wciskać umowy na prąd. Pani o firmie prawie nic nie opowiedziała ponieważ była zbyt bardzo zajęta zadawaniem pytań odnośnie naszego życia, jednym słowem wywiad... Do tego nie wygodne pytania przy innych osobach! Sam przebieg rozmowy świadczy dużo o potencjalnym pracodawcy. Jeżeli tak wygląda podejście do potencjalnych pracowników to nie chce myśleć co by było dalej. W ogłoszeniu całkiem inaczej przedstawione niż w rzeczywistość! Zdecydowanie nie polecam
    Aga

16.11.2022 12:23

Z ciekawości, bo również jestem zaproszona na rozmowę z jakiegoś województwa ?

30.11.2022 15:05

Dzień dobry, bardzo zaniepokoiła nas Pani wiadomość, ponieważ w Fortum dbamy o jakość prowadzonych procesów rekrutacyjnych oraz indywidualne podejście do kandydatów. Nie praktykujemy grupowych spotkań rekrutacyjnych. Opisywana przez Panią sytuacja nie jest standardem naszej organizacji i najpewniej dotyczy partnerów zewnętrznych dlatego też będziemy wdzięczni za wskazanie szczegółów dotyczących ww. sytuacji . Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu [email protected].
    Samochód

19.07.2022 14:17

Czy rzeczywiście płaci się za samochód służbowy ? Kobieta z która rozmawiałem nie wspomniała mi o opłatach za samochód jedynie o ryczałcie paliwowym.
    Ogień

16.11.2022 12:24

Nie, nie płaci się za samochód. Zgadza się obowiązuje ryczałt.

30.11.2022 15:04

Dzień dobry, samochód służbowy jest niezbędnym narzędziem umożliwiającym realizację codziennych zadań naszych Doradców - nie pobieramy za niego opłat.
    Aleksandra

16.11.2022 18:33

Cześć, jest ogłoszenie na przedstawiciela handlowego, które mnie zainteresowało. Ale chciałabym poznać trochę szczegółów, może są tu jacyś pracownicy? Jak działają zarobki, jest jakaś podstawa czy tylko prowizja?

30.11.2022 15:04

Dzień dobry Pani Aleksandro, cieszymy się że zainteresowało Panią nasze ogłoszenie. Wynagrodzenie naszych Doradców składa się z dwóch składników ( podstawy oraz prowizji). Zachęcamy do przesłania CV poprzez formularz https://www.fortum.pl/o-fortum/kariera/oferty-pracy/kariera-w-sieci-sprzedazy/doradca-klienta-biznesowego, chętnie porozmawiamy o możliwościach współpracy i wyjaśnimy system wynagradzania.
    Ag VU

25.11.2021 16:00

Nie polecam. Utrudniony kontakt z "opiekunem", który ma zawsze zbyt wiele pracy żeby odebrać telefon i odpowiedzieć na wątpliwości. Kontaktuje się tylko wtedy, kiedy kończy się umowa. Zawieranie umowy to pośpiech, naciski przez telefon i brak wyjaśnienia klientowi -laikowi o co w niej chodzi. Najważniejsza jest przecież okazja! Najtańszy gaz w mieście! Po czasie klient orientuje się, że został wsadzony na minę jak widzi rachunek i...po samodzielnych próbach wyjaśnienia sprawy (infolinia nie odpowiada, opiekun nie oddzwania) okazuje się, że ma opcję SPOT i właśnie minął termin zamówień na kolejny okres, że nie został poinformowany o zagrożeniach (bo i po co?) i w zasadzie nie ma ratunku. Później, już dobrze zorientowany klient przygląda się bardziej umowie i załącznikom i widzi, że "opiekun" znacznie zawyżył zapotrzebowanie gazu, co w realiach użytkowych przekłada się na kolejne opłaty... NIGDY WIĘCEJ! Prowizja i pogoń za pieniądzem odbierają handlowcom przyzwoitość i wiarygodność.

07.03.2022 14:37

Szanowni Państwo, przedstawiciele handlowi Fortum działają według ściśle określonych standardów jakościowych. Podczas prezentacji oferty mają obowiązek rzetelnie przedstawić jej warunki, oraz odpowiedzieć na każde zadane przez Odbiorcę pytanie. Warunki umowy zostają ustalone podczas spotkania przedstawiciela handlowego z Odbiorcą. Odbiorca ma czas na zapoznanie się z umową. Pozdrawiamy, Zespół Fortum.
    Piotr

10.10.2022 23:23

to niestety tylko piękne słowa rzeczywistość wyglada inaczej i wszyscy o tym wiedza liczy sie zdobyty klient ( jeleń )
    TaD

30.06.2021 18:29

Niektórzy zastanawiają się dlaczego negatywnych opinii o Fortum. Przez 2 lata byłem klientem tej firmy podam niektóre moje zarzty dotyczące energii elektrycznej.  W umowie nazywaną ^ kompleksową^  podaję się jedynie  cenę za samą ^czystą^ energię elektryczną. Do podanych stawek należy doliczyć jeszcze koszty przesyłu energii, wówczas się okażę czy klient będzie miał korzyść z przejścia do Fortum. Przykładowo w  ostatniej umowie zawieranej /uwaga na 4 lata! /podano cenę za jedną kilowatogodzinę 0,44zł . Dodając do tego cene za przesył np. w firmie Innoge 0.32 zł/KWh. Otrzymamy, że każda kilowatogodzina kosztuje klienta 0,76 zł. Dla mnie takie warunki były nie do przyjęcia i dlatego odrzuciłem ofertę Fortum. Aktualne płacę 0,65 zł za  KWh  razem z dystrybucją.
    Elektryk

20.07.2022 17:02

Jeśli w umowie długoterminowej, którą zapewnia fortum bez żadnej ściemy, uwazasz ze 76gr za kWh jest dużą ceną to Ci wspolczuję myslenia. Podzwon po firmach które sie nie zabezpieczyły i zobacz ile płacą :) Podpowiem -> nawet 1,50 NETTO za samą energię i dodatki za przesył :) Wiem bo mam firmy. Może w skali miesiąca oszczędziles ale długoterminowo miałeś szansę mieć spokój na 4 lata :)
    BR

06.10.2022 12:45

A jak dzisiaj wyglądają Twoje rachunki?
    Jacek z podlasia

09.07.2022 13:34

Jestem bardzo zadowolony z firmy mam mniejsze rachunki

11.07.2022 06:18

Dziękujemy za pozostawienie swojej opinii. Pozdrawiamy, Zespół Fortum.
    Włodek

01.07.2022 09:27

Firma ma wiele negatywnych opinii które w pełni popieram.Nie polecam jej innym klientom.
    Rekrutacja to jakaś tragedia

27.06.2022 20:15

Dają Ci masę niełatwych zadań do rozwiązania, poświęcasz na to cały dzień, a nawet nie poinformują Cię o wynikach rekrutacji. Na rekrutacji to chyba bieżące taski, jakie mają w firmie się im rozwiązuje. Nie polecam.
    Ewa

28.06.2022 10:40

Witam, przykro mi to słyszeć. Jako pracownik funkcji People biorę ten feedback do siebie. Zwrócę uwagę na ten element procesu rekrutacji. Dziękuję za feedback i przykro mi, że tak się stało. Jeśli mogę prosić o kontakt na adres firmowy, to postaram się uzyskać więcej informacji dla Pana. Pozdrawiam, Ewa Niemela
    Ma.

18.05.2022 21:52

Kiedyś miałem okazję współpracować z tą Firmą. Szkolenie z managerem polega na siedzeniu w aucie w wklepywaniu spotkań które się nie odbyły. Potem należało obdzwaniać tych klientów licząc że któryś się zlituje i zechce spotkać Każde takie fikcyjne spotkanie musiało trwać przynajmniej 20minut więc siedzenia w aucie było sporo. Kierowniczka Pani M. prywatnie narzeczona dyrektora regionu wykorzystywała swoją pozycję wiedząc że jej podwładni nie mają się do kogo zwrócić o pomoc. Bardzo częstym było dzielenie się szczegółami z życia z dyrektorem na grupie i wypisywanie do pracowników późnym wieczorem. Wiadomości oprócz oczywiście pracy dotyczyły chociażby tego co robił jej syn. Obowiązkowo trzeba było odpowiedzieć na te głupoty samymi ochami i achami.Jesli nie - to foch i obraża majestatu. Pełen profesjonalizm. Na porządku dziennym było również zawyżanie zużycia klientów, nieuświadamiane o ryzyku związanym z transakcjami typu SPOT, okłamywanie klientów. W razie problemów lub niewygodnych pytań - blokowanie numeru klienta. Wielokrotnie byłem tego świadkiem. Jawne oszystwo- bez żadnych skrupułów i refleksji o konsekwencjach dla klientów. Przykład zawsze idzie z góry. Jeśli zatrudniają Państwo takich kierowników to trudno się dziwić,że handlowcy robią to samo. Z czystym sumieniem wszystkim odradzam firmę Fortum. Wartości firmy którymi się chwali nie maja żadnego przełożenia na rzeczywistość. Odradzam jako pracodawcę i partnera biznesowego.

13.06.2022 10:28

Szanowny Panie, Szkolenia terenowe nowej osoby są kwestią indywidualną i zależą nie tylko od jego dotychczasowego doświadczenia sprzedażowego, ale również zaangażowania. Zdajemy sobie sprawę, że stanowisko Doradcy Klienta Biznesowego jest wymagające, szczególnie w pierwszych dniach współpracy i niestety nie każdy jest w stanie odnaleźć się w nowej roli. Choć różnimy się pod wieloma względami, nasz zespół tworzą ludzie, którzy oprócz wzorowej współpracy biznesowej cenią sobie również relacje i czas spędzony wspólnie. Jako Sieć Sprzedaży Fortum zależy nam na dobrej atmosferze w strukturach Zespołu. Nigdy jednak nie obligowaliśmy naszych Doradców do określonych zachowani, reakcji czy też spędzania czasu wspólnego poza godzinami pracy. Jeżeli rzekome sytuacje, które Pan opisuje wprowadziły dyskomfort lub zakłócały Pana czas wolny, powinny zostać zgłoszone do odpowiedniej komórki w organizacji. Takich zgłoszeń nigdy nie otrzymaliśmy. Tożsamy jest również sposób postępowania w sytuacjach, kiedy praktyki stosowane przez Doradców są poddane jakiejkolwiek wątpliwości. Każdą sytuację, która mogłaby przejawiać nieuczciwe zachowania należy bezzwłocznie zgłosić do odpowiednikach działów. Takich zgłoszeń również nie otrzymaliśmy, w związku z tym nie możemy odnieść się do opisanych zarzutów. Nieustannie dokładamy wszelkich starań, aby nasi Doradcy rzetelnie i profesjonalnie prowadzili rozmowy handlowe, co również na bieżąco weryfikujemy. Zależy nam na jasnej i rzetelnej współpracy dlatego jeżeli zechce Pan wskazać konkretne przykłady takich zachowań, prosimy o kontakt. Z należytą uwagą zajmiemy się zgłoszoną sprawą.
    1986

18.01.2022 18:06

Witam niedawno byłem pracownikiem w waszej firmie, konkreynie jakp doradca biznesowy. Zostałem zatrudniony za pośrednictwem ampółka sp.z.o.o. Pracodawcy nakłaniali podwładnych do oszukiwania, oraz naciągania klientów. Beznadziejne warunki pracy, wstyd mi było dzwoniąc do klientów i obiecywać im "tańszy" prąd.
    Piotr

11.02.2022 11:52

Tak to wyglada z punktu widzenia klienta
    Handlowiec 333

23.12.2021 21:36

Porażka Pierwsza sprawa: obiecywano 20 dniowe szkolenie, po trzecim dniu szkolenia dostałam teren gdzie już miałam sama działać w taki sposób ze na Google Maps wyszukiwano firmy, dzwonisz i umawiasz spotkania bez jakiejkolwiek wiedzy mówiąc ze mamy klienta w swojej bazie danych, No i jak się potem okazało ze maja stały pich gdzie wkręcają klientom ze koniecznie muszą podjechać i sprawdzić parametry na fakturze kiedy klient nawet się nie zorientuje o co chodzi i się zgadza. Druga sprawa: musza podpisać umowę w tym samym dniu w którym jest to samo spotkanie z klientem, dostałam o***dol od szefa za to ze zostawiłam umowę u klienta czym dałam mu czas na zastanowienie się. I trzecia sprawa: musiałam w ciągu tygodnia podpisać umowę z kimś inaczej zostałabym „zwolniona”, przy tym ze to był 4 dzień i to jeszcze byl dzień szkoleniowy ale już pracowałam jak inni którzy odbyli to szkolenie, po czym stwierdziłam ze to są (usunięte przez administratora) i nie chce więcej współpracować z ta firmą. A No i jeszcze przed tym podpisałam umowę o dzieło, gdzie na samym początku bylo obiecywane wynagrodzenie, (wyliczone ile dni przepracowałam) nawet jakby z tego wyszło jakieś pare stów (przepracowałam tydzień) to i tak tego nie dostanę tłumacząc to tym ze miałam okres szkoleniowy????

04.02.2022 10:20

Szanowna Pani, żadna sieć partnerska Fortum nie oferuje 20 dniowego szkolenia. Samodzielna praca w terenie jest możliwa wyłącznie po ukończeniu pełnego wdrożenia. Nieuczciwe praktyki, które Pani opisuje nie są naszymi metodami pracy, a ich przejawy powinny być zgłaszane na bieżąco. Jeżeli według Pani kwestie związane z rozliczaniem nie zostały rozwiązane w sposób właściwy prosimy o bezpośredni kontakt z Partnerem Fortum w celu wyjaśnienia tej sytuacji.
    Justa byly handlowiec

03.01.2022 21:36

Szkoda czasu i zdrowia na pracy w tej firmie zaczynając od szkolenia,trenerka miala być super w rzeczywistości 5dni szkolenia na nic bo to było masło maślane niby taka mega babka a nikt nic nie wyniósł ze szkolenia potem tylko gorzej ciągle tele konferencje spotkania na zoomach po 16.30 gdzie każdy chce juz wracać do rodziny ale nie musi do 18 uczestniczyć w konferencjach.Zeby otrzymać podstawę wynagrodzenia trzeba odbyć 40 spotkań miesięcznie śmiech na sali i za auto placi się 1000zl mc

04.02.2022 10:19

Szanowna Justa, szkolenie wstępne przygotowane przez Fortum zostało skonstruowane w taki sposób, aby przygotować do pracy nie tylko osoby posiadające doświadczenie w branży energetycznej, ale również osoby rozpoczynające swoją przygodę ze sprzedażą. Nasi trenerzy są otwarci na zgłaszanie wszelkich uwag, ze względu na to że szkolenie służy przede wszystkim opanowaniu wymagającego materiału. Opisywane przez Panią telekonferencje cykliczne nie są szkoleniami obowiązkowymi. Elastyczny czas pracy doradcy pozwala na dostosowanie godzin swojej pracy do ewentualnego udziału w telekonferencji. Zapoznając się z proponowanymi warunkami współpracy, każdy przedstawiciel zobowiązuje się do zachowania poufności, a opisywane przez Panią warunki nie są spójne z aktualnie funkcjonującym systemem wynagradzania.
    Gaz od Fortum

21.01.2022 13:17

Polecam produkty Fortum. Płaciłem prawie 80gr za kwh a teraz udało się zbić koszty do 50gr.
    Ag VU

17.01.2022 16:08

m, czy macie tu swoich trolli, którzy wychwalają Was pod niebiosa?
    Stary

11.01.2022 14:05

Jestem Klientem Biznesowym, od lat współpracowałem z PGE któregoś dnia zapukali do mnie przedstawiciele Firmy Fortum, zbiegło się to dziwnym trafem akurat 2 miesiące przed wygaśnięciem mojej umowy na dostawę energii. Piękna prezentacja same superlatywy, ale stwierdziłem niema sensu gdyż zbyt to wszystko pięknie brzmi. Odprawiłem Pana przedstawiciela z kwitkiem. Ale Pan przedstawiciel nie dał za wygraną, telefon za telefonem przypadkowe wizyty że, niby przypadkiem wpadał przy okazji odwiedzin swoich stałych klientów powoływał się, na swoją sumienność oraz pełną dyspozycyjność. W trakcie prowadzenia rozmów powoływał się na informację jakie uzyskał od wysokiego szczebla pracownika PGE iż, w ciągu kilku miesięcy mój stały dostawca będzie wypowiadał umowy i nowe warunki będą całkowicie odbiegające od moich obecnych wynegocjowanych że, będzie to kwota czterokrotnie wyższa niż ta obecna. W końcu po wizycie trzech Panów (usunięte przez administratora)podpisałem umowę :(. Od podpisania umowy minęło około 2 tygodni, naszły mnie wątpliwości zadzwoniłem do swojego opiekuna (usunięte przez administratora) iż, jednak się nie decyduje gdyż mam zbyt wiele wątpliwości. Opiekun stwierdził iż, przygotuje odpowiednia aneksy które, zagwarantują mi najlepsze warunki. Aneksów brak a czas wypowiedzenia umowy minął, od tego momentu kontaktu z opiekunem nie mam, telefon milczy jedynie sms zwrotny że, jest bardzo zajęty i wkrótce się skontaktuje i tak od roku. W krótce będę bankrutem gdyż energia elektryczna to dzisiaj dla mnie główny czynnik cenotwórczy moich produktów. Będąc w PGE miesięcznie za prąd z przesyłem płaciłem w granicach 130000 zł miesięcznie faktura za grudzień 2021 od fortum plus przesył to już 240000 zł/m, a za styczeń 2022 strach pomyśleć. To tyle szukam podmiotów które, są w podobnej sytuacji w celu wiadomym.

23.12.2021 10:10

Coś nam podpowiada, że te święta będą absolutnie wyjątkowe :) Jeśli z Waszej kuchni dochodzą już przyjemne zapachy, a choinka mieni się kolorami to znak, że czas pożegnać wszystkie troski i cieszyć się chwilą. Tego właśnie Wam życzymy - spokoju, uśmiechu i świątecznego ciepła. Wykorzystajcie ten czas na refleksję i podsumowania, aby w Nowym Roku z nadzieją sięgać po wszystko co najlepsze.
    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
    Sieć Sprzedaży Fortum
    News image
    Soho

20.12.2021 21:17

Wystrzegać się jak ognia. Nie dajmy zarabiać cwaniakom.
    Juda Mahabeusz

20.12.2021 21:06

Niestety kontakt z firmą - dramat. Łatwo podpisać umowę. Załatwić cokolwiek - nagle nie ma z kim rozmawiać. Zero pomocy. Typowe korpo-zakute głowy.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Fortum Marketing And Sales Polska?

Kontakt - Fortum Marketing And Sales Polska S.A.

Marynarki Polskiej 197 80-868 Gdańsk

Branża główna: Usługi wspomagające rolnictwo

FacebookIconXIconInstagramIconLinkedinIconYoutubeIcon

16.12.2021 08:17

Stale poszukujemy możliwości, aby kreować zmiany w kierunku czystszego jutra. Od niedawna na polskich drogach możecie spotkać naszych Doradców w całkiem nowych, hybrydowych samochodach, przyjaznych środowisku :)
    Do zobaczenia!
    Sieć Sprzedaży Fortum
    News image
    Janusz

01.12.2021 21:38

Dzień dobry. Niestety nie mam dobrego jak na początek zdania o tej firmie. Jestem klientem, umowa zacznie obowiązywać od 2023 roku. Pozyskiwanie nowego klienta dokonuje się poprzez kłamstwa (tak było w moim przypadku). Pani, która u mnie się zjawiła jako przedstawiciel firmy przedstawiała wizje co zostanie zmienione w moich rachunkach za prąd, ile to ja dzięki temu będę mniej płacił. Okazuje się, że to co pani obiecywała jest nie do zmiany, a więc wszystko zaczęło się w współpracy z tą firmą od kłamstw. Do tego nie ma kompletnie z panią przedstawicielką firmy kontaktu - nie odbiera telefonów, nie odpisuje na żadne wiadomości. A nazywał siebie "opiekunem klienta". Za taką opiekę to ja dziękuję. Jedyny kontakt jest bezpośrednio z firmą, ale oczywiście nie odpowiadają rzeczowo na zadane pytania. Jedynie co to: "Umowa jest ważna" i tyle. Co do rachunków nie mogę się na razie wypowiedzieć, bo ich jeszcze nie mam, ale i tak obawiam się, że będą proporcjonalnie wyższe. Okaże się.
    Handlowiec13

26.10.2021 17:19

Hej, chciałam napisać swoją opinie na temat firmy fortum, a konkretnie mpr grup. Po wielu miesiącach ciężkej pracy na szczęście już tam nie pracuje od kilku dni. Pracowałam w mieście Kraków u pana Jakuba. Podstawa w tej firmie nie istnieje, kłamia od sameo początku ze trzeba zdobywav faktury żeby dostać podstawe a zaden klient nie chce dac faktur, tym bardziej 60 w miesiącu. Bez kłamania nie da się podpisywać umów. Nawet administator tej firmy podrabia podpisy u innych i nazywa to krakowskim sposobem na naprawę. Bardzo nie polecam pracy tutaj, potraktowali mnie bardzo źle. Zero wsparcia dla pracowników, jakiejkolwiek pomocy. Dziwie sie ze jeszcze ich nie zamkneli, jakby ktos zadzwonil do klientow jestem pewna ze 90% nie wiedziala by z kim zawarla umowe, kiedy sie zaczyna umowa, jakie bedzie miec ceny itp. mowia do klientow ze beda mieli cene 18 gr nie mowiac o tym ze do tego jeszcze kolejne 40 gr z gieldy. Tragedia. Nie idźcie tam pracować! Zmarnowali mi kilka miesięcy życia tam

27.10.2021 13:39

Szanowna HANDLOWIEC13 Dziękujemy za dodaną opinie. Dołożymy wszelkich starań, aby wyjaśnić tę kwestię z partnerem, ponieważ Fortum dba o odpowiednie warunki współpracy i nie godzi się na działania opisane przez Panią w opinii.
    rolnik

22.05.2021 08:14

Niestety nie polecam, trudny kontakt z przedstawicielem po podpisaniu umowy, zawiłe zapisy w umowie. Suma sumarum zawsze zapłacicie więcej.
    Ambro

17.05.2021 14:59

Jak czytam te kłamstwa, to aż mi niedobrze się robi. Otóż miałem przyjemność pracować u takiej Pani z Łódzkiego w Fortum. Więc podzielę się z tym jak wyglądają zarobki realnie. (usunięte przez administratora) Warunki spartanskie, (usunięte przez administratora) Wsparcie od managera? Zapomnijcie, przynajmniej ja tak miałem.(usunięte przez administratora) Zachęcanie do nieuczciwych praktyk sprzedażowych, normalka w przeciwnym razie nie sprzedaż nic. Ogólnie koszmar. Nie polecam!!! Niby wielka firma, a płaca najniższa krajową, biedowa pensja. W Lidlu na łapę dostajesz z premia 4tys na łapę. A te bajki o tym ile to można nie zarobić, nie dajcie się nabrać, jak rozmawiałem z ludźmi,to może kiedyś były takie zarobki. Nawet jak na ranking się patrzy to garstka osób realizuje plany. Więc proszę was, za takie podstawy to (usunięte przez administratora)wam będzie sprzedawała. Polecam fotowoltaike miedzy 5 a 6 tysięcy na łapę + prowizja i ludzie chętnie rozmawiają. Z daleka od tej firmy, pozdrawiam ????

19.05.2021 08:50

Szanowny Panie, szanujemy każdą subiektywną opinię związaną z pracą w Sieci Sprzedaży Fortum. Szczególnie ważna jest dla nas jej merytoryczna zawartość, poparta faktami. Jednocześnie pragniemy przypomnieć, że wszystkie osoby współpracujące z Fortum oraz te, z którymi ta współpraca się już zakończyła zobowiązane są do zachowania tajemnicy przedsiębiorstwa, o czym stanowią zapisy umowy. Odnosząc się do Pana komentarza, nie ukrywamy, że praca w Sieci Sprzedaży Fortum jest wymagająca, nie mniej jednak stwarza ogromne możliwości rozwoju dla osób, które wykazują zaangażowanie, determinację oraz rzetelność w realizacji codziennych zadań. Składowymi wynagrodzenia handlowca jest zarówno część podstawowa jak i prowizyjna, nie mniej jednak nieograniczony potencjał zarobkowy przeniesiony jest na część prowizyjną. Zawsze dokładamy wszelkich starań, aby kandydat miał pełną świadomość wyzwań, które na niego czekają oraz warunków i zasad na jakich współpracujemy, dlatego kwestia warunków współpracy omawiana jest szczegółowo podczas procesu rekrutacji. Czasami jednak to zderzenie z praktyczną formą pracy w sprzedaży jest ostatecznym egzaminem dla handlowca oraz pokazuje, czy dana osoba ma predyspozycje do zostania częścią tej elitarnej grupy. Jedną z podstawowych zasad Fortum jest działanie oparte o szeroko rozumianą etykę. Szczegółowy system zasad w zakresie prowadzenia rozmów handlowych z Klientami nie pozostawia miejsca na zachęcanie do nieuczciwych praktyk sprzedażowych, o których Pan pisze. Wsparcie handlowców, szczególnie w okresie pierwszych tygodni współpracy jest kluczowym elementem pracy naszej Kardy Managerskiej. Dodatkowo, komórki odpowiedzialne za szkolenia i wdrożenia oraz HR zawsze służą pomocą oraz utrzymują stały kontakt ze wszystkimi handlowcami Fortum, aby jak najlepiej wprowadzić nowe osoby do organizacji, zatem wszelkie kwestie komunikacji wewnętrznej oraz ewentualne problemy mają szanse być rozwiązane bardzo sprawnie, o ile oczywiście zostaną zgłoszone przez handlowca, niestety takich zgłoszeń nie otrzymaliśmy. Cieszy nas jednak fakt, że odnalazł Pan zawodową satysfakcję w branży pokrewnej. Życzymy sukcesów zawodowych.
    WIARYGODNY

18.05.2021 11:37

NIE PODPISUJCIE UMÓW Z FIRMĄ FORTUM , HANDLOWIEC POKAZUJE CENĘ GAZU NA GIEŁDZIE W MIESIĄCU MAJ,CZERWIEC,LIPIEC GDZIE CENA GAZU JEST NISKA Z RACJI MNIEJSZEGO ZAPOTRZEBOWANIA OGÓLNIE ,PRZEZ WARUNKI ATMOSFERYCZNE,,,LUDZIE MNIEJ ZUŻYWAJĄ. NATOMIAST CENY ROSNĄ W SEZONIE GRZEWCZYM DO TAKICH KWOT ŻE JEST DUŻO ,,,,,,DROŻEJ NIŻ W PGNiG. ONI SIĘ TŁUMACZĄ ŻE TO NIE ICH WINA,,,TYLKO SĄ TAKIE CENY.NA GIEŁDZIE PLUS ICH ZYSK WYCHODZI DROGOIIIIIIIIIII,,,,,,,,,,,,ZŁODZIEJE,,,,,PRZESTRZEGAM

18.05.2021 14:25

Dzień dobry, wyjaśniamy, iż przedstawiciel handlowy ma obowiązek informowania ich o wszelkich aspektach dotyczących zarówno procesu zmiany sprzedawcy na Fortum, jak i realizacji samej umowy, które mogą mieć wpływ na podjęcie decyzji o nawiązaniu współpracy z Fortum. Z poważaniem, Zespół Fortum.

10.05.2021 21:26

Nie dajcie się nabrać na piękną ,aksamitną mowę telemarketera.Po podpisaniy umowy nie macie szans z niej zrezygnować.Będziecie przepłacać za prąd aż do zakończenia umowy.Przekręt w białych rękawiczkach.

11.05.2021 15:13

Dzień dobry, przypominamy, iż każdy Odbiorca ma 14 dni na dokładne zapoznanie się z warunkami Umowy i ewentualne złożenie oświadczenia o odstąpieniu od Umowy bez podawania przyczyny. Dla Odbiorców którzy w chwili podpisywania Umowy mają ukończone 60 lat czas na dokładne zapoznanie się z Umową został wydłużony do 30 dni. Wszystkie najważniejsze warunki są opisane w Załączniku nr 2 do Umowy. Pozdrawiamy, Zespół Fortum.

16.04.2021 08:34

Ktoś mógłby się wypowiedzieć o pracy w oddziale w Częstochowie? Czy trudno jest się dostać tam do pracy? Na czym ogólnie polega praca na stanowisku specjalisty ds. opieki i rozwoju obsługi klienta ? Czy jest to trudne w pracy stanowisko czy raczej optymalne?
    Piotr Gdańsk

12.04.2021 16:06

Jestem właścicielem 2 zakładów produkcyjnych w 3Miescie. Mam do obsługi zarząd, który firmy prowadzi i myślę, że rozwijamy się.. Od 3 lat kupuję prad w Fortum. Mam 3 punkty odbioru, po ok. 70 - 80 MWh. Wcześniej miałem innego sprzedawcę. Nie pierwszy raz zmieniłem na nowego. Zarząd przedstawił mi propozycje Fortum i zdecydowałem się na współpracę z nimi. Kupuję prąd z ich modelem zakupowym,. Jest taniej. Wszystko w porządku z obsługą. Ich przedstawiciel bardzo czytelnie wyjaśnił zasadę kupna prądu i jest tak, jak mi przedstawiano. W mojej ocenie są rzetelni i bardzo profesjonalni. Polecam Fortum jako sprzedawcę prądu.

13.04.2021 13:43

Panie Piotrze, bardzo się cieszymy, że jest Pan zadowolony ze współpracy z naszą Spółką. Cieszymy się, że podzielił się Pan swoją opinią. Mamy nadzieję, że dalsza współpraca będzie bardzo owocna. Pozdrawiamy, Zespół Fortum
    Taki

26.03.2021 00:22

Przechodziłem proces rekrutacyjny niecały rok temu na Doradcę Klienta Biznesowego. Wszystko się zapowiadało pięknie i cudownie. Dostałem propozycję pracy. Wysłano mi umowę do podpisania i teraz: - forma zatrudnienia to zlecenie lub b2b - za auto trzeba płacić. 1000 zł miesięcznie. W przypadku wykonania planu auto staje się bezpłatne ale tutaj haczyk. Zaczyna się szkoleniami przez 2 tygodnie a następnie raczej się nie wyrobi planu (szkolenia nie zaczynają się pierwszego dnia miesiąca) więc już w 1 miesiącu mamy -1000 zł. Wymagane 3 spotkania dziennie. Nieważne czy udane czy nie, po prostu mają być. Czytać dokładnie umowę w której jest mnóstwo kruczków dot. np. niewypłacania podstawy z powodu niezrealizowania planu itp. Może się coś zmieniło ale jednak ciągle szukają nowych. Moja koleżanka przyjęła tam pracę. Wytrzymała chyba 2 albo 3 miesiące. Wpadła w długi bo musiała płacić za auto. Przeszła do innej firmy z normalnymi warunkami i radzi sobie super więc to nie kwestia bycia kiepskim handlowcem. 3 razy radzę się zastanowić.

26.03.2021 11:21

Szanowny Panie, Zależy nam, aby każdy kandydat w pełni świadomie podejmował decyzje o podjęciu współpracy z Fortum, dlatego też warunki współpracy przedstawiane są jasno i czytelnie już na etapie procesu rekrutacyjnego, na co przeznaczamy dodatkowe spotkanie z Managerem, w czasie którego omawiane są wszystkie szczegóły i zasady zapisane w Regulaminie Wynagradzania Handlowców Fortum. Jest to również doskonała okazja na zadawanie pytań oraz rozwiania ewentualnych wątpliwości kandydata. Wiemy, że wynagrodzenie i zasady współpracy są niezwykle istotnym elementem dla wszystkich kandydatów. Współpracę rozpoczynamy szkoleniem wstępnym, podzielonym na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną. Podczas pierwszego tygodnia szkolenia (części teoretycznej) każdy nowy handlowiec otrzymuje pełne wynagrodzenie za czas zainwestowany w szkolenie, część praktyczna natomiast, jest już okazją do spotkań z klientami i potencjalnej sprzedaży. To co należy podkreślić to fakt, że nasz system szkoleń wstępnych w połączeniu z zaangażowaniem wdrażanego, pozwala na rozwinięcie skrzydeł sprzedażowych i swobodną rozmowę z Klientem nawet niedoświadczonym handlowcom. Dzień rozpoczęcia szkolenia nie wyklucza możliwości realizacji planu sprzedażowego – wszystko zależy od inicjatywy nowego handlowca. Dodatkowo, w zależności od liczby dni roboczych w miesiącu sprzedażowym, w którym nowy handlowiec rozpoczyna współpracę – plan sprzedażowy jest naliczany proporcjonalnie. Korzystanie z samochodu służbowego nie jest obligatoryjne, nie mniej jednak możliwe na życzenie nowego handlowca. Każda osoba decydująca się na korzystanie z auta służbowego na początku współpracy z Fortum, otrzymuje pełną informację o kosztach z tym związanych oraz o możliwości zwolnienia z opłaty w przypadku rzetelnego wykonywania zadań określonych w umowie ( tj. odbywania ustalonej liczby spotkań z Klientami oraz realizacji planu sprzedażowego). Nie ukrywamy, co więcej, zawsze podkreślamy to w czasie spotkań z kandydatami, że praca Doradcy w Fortum jest nie dla każdego. Wymaga od nowej osoby dużego zaangażowania w przyswojenie ogromu wiedzy branżowej i produktowej, jak również inicjatywy w działaniu związanym z rozbudową portfela Klientów. Nie mniej jednak, na każdym etapie swojej kariery w Fortum, Doradcy mogą liczyć na pełne wsparcie ze strony kadry szkoleniowo – wdrożeniowej oraz doświadczonych Doradców, co powoduje, że Sieć Sprzedaży Fortum stanowią najlepsi Eksperci w branży i zaufani partnerzy biznesowi dla Klientów. Życzymy Panu satysfakcjonującego rozwoju kariery zawodowej w innej organizacji.
    Anonimka

01.03.2021 15:27

Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa pracuje/pracował jako konsultant ds telesprzedaży, gdzie głównym celem było umawianie na spotkanie z handlowcem? Zastanawiam się nad aplikowaniem na to stanowisko. Pozdrawiam

05.03.2021 13:46

Zachęcamy do aplikowania! Miejsce pracy to kameralne Call Center w nowoczesnym biurze w centrum miasta. Oferujemy przejrzyste warunki wynagradzania (podstawa + miesięczna prowizja za wyniki), stabilną formę zatrudnienia i szeroki wachlarz benefitów. Obowiązki służbowe są jasno sprecyzowane, pracę rozpoczyna około 2-tygodniowe szkolenie gwarantujące pełne przygotowanie do pracy. Przyjazna atmosfera w zespole i stałe wsparcie przełożonego to u nas standard. Jeśli zaistnieje taka konieczność, można skorzystać z opcji pracy w trybie zdalnym. Na wszelkie dodatkowe pytania chętnie odpowiemy podczas rekrutacji.

26.02.2021 11:15

Mam pytanie odnośnie stanowiska doradcy klienta biznesowego. Jaka jest forma zatrudnienia jakie warunki zatrudnienia, benefity itd. Czy praca jest stabilna i plany realne do wykonania? Jakie auto... Oczywiście wszystkie powyższe przy założeniu że wykonuje się pracę rzetelnie.

03.03.2021 10:35

Szanowny Panie, W pracy na stanowisku Doradcy Klienta Biznesowego wymagamy zaangażowania i rzetelności oferując przy tym nieograniczone możliwości zarobku. Zapewniamy wszystkie niezbędne narzędzia do pracy (samochód służbowy, tablet, telefon), a także wysokiej jakości merytoryczne szkolenia. Oczywiście oferujemy również dodatkowe benefity takie jak karta multisport, ubezpieczenie na życie oraz pakiet medyczny na preferencyjnych warunkach. Jeśli jest Pan zainteresowany zapraszamy do aplikowania.
    ciekawy

26.02.2021 08:49

Prosze o informację na temat pracy jako doradca klienta biznesowego. Jakie warunki, czy plany do realizacji, stabilność zatrudnienia, benefity, oczywiście przy założeniach, że wykonuje się sumiennie swoje obowiązki. Zastanawiam sie nad aplikowaniem. Pozdrawiam Wszystkich.

26.02.2021 09:23

Szanowny Panie, Praca na stanowisku Doradcy Kl. Biznesowego jest bardzo wymagająca natomiast, przy pełnym zaangażowaniu Doradcy daje nieograniczone możliwości zarobkowe. Wynagrodzenie składa się z podstawy oraz prowizji. Każdy Doradca zaopatrzony jest w niezbędne narzędzia pracy oraz pakiet merytorycznych szkoleń. Dodatkowo, oferujemy kartę multisport, ubezpieczenie na życie oraz pakiet medyczny na preferencyjnych warunkach. Serdecznie zapraszamy do aplikowania.
    Marek Woliński

18.02.2021 13:01

Fortum-(usunięte przez administratora)Przedstawiciele handlowi składając ofertę na energie elektryczną zapewniają że to jest cena(całkowity koszt )energii. Po zaakceptowaniu oferty, podsuwa umowę do podpisania w której jest przemycony zapis że kwota z oferty to marża fortum. UWAGA!!!!!
    Paweł

11.02.2021 22:11

Jeżeli chodzi o klientów biznesowych spoko rachunki troszkę mniejsze ale przynajmniej wiem już o co chodzi z taryfą itp a w tauronie (usunięte przez administratora) nic nie powiedzieli tylko płać i nie wiadomo za co

12.02.2021 10:17

Dzień dobry, Panie Pawle dziękujemy za opinię. Cieszymy się, że współpraca generuje oszczędności. Pozdrawiamy, Zespół Fortum
    Zlodzieje

16.10.2019 18:27

Uwaga ! Na umowy z fortum. Zgłaszam sprawę do prokuratury i UOKiK. Wychodzi mi 300 zł drożej przez rok
    Mariusz

10.01.2021 11:14

O wyborze dostawcy zdecydowała wspólnota. Jako mieszkaniec otrzymałam informację, że mam z nimi podpisać umowę. Wszystko trwało doslownie kilka minut. Konsultant przedstawił mi taryfę, wyjaśnił wszystkie opłaty. Takiego profesjonalizmu oczekiwałem.
    darek moto

09.02.2021 01:37

Ja płace zawyżone kwoty niz u poprzedniego dostawcy a co 4 miesiace przychodzi mi faktura na 800 zl 1300 zl to wielkie (usunięte przez administratora)
    Love krove

08.02.2021 22:57

Zdziwiły mnie faktura od Tauronu i od Fortum ale oszczedzam 450 zł wiec przezyje. Zdecydowanie Polecam
    klient

19.01.2021 11:53

Unikajcie fortum to (usunięte przez administratora) żerujący na starszych osobach i chodzących po domach.Teraz prąd płace 3 razydrożej niz w Tauronie.Zgłosiłam to do prokuratury.
    Czytelnik

15.01.2021 03:10

Poprawka- 10.01.2021r
    Czytelnik

15.01.2021 03:09

Drodzy "Panowie" piszący komentarze dnia 10.01.2020 opiewające firmę w same superlatywy- mogliście się choć trochę postarać i nie pisać tych 10 pseudo pozytywnych komentarzy jednego dnia. Mało naturalnie to wygląda. Klienci się zdzwonili i postanowili wrzucić hurtem opinie? Wątpię. W ten sposób nie poprawia się wizerunku firmy.

Zostaw merytoryczną opinię o Fortum Marketing And Sales Polska S.A.