Jako były pracownik firmy chciałbym napisać o pracy w AH.
Jak każda firma AirHelp ma swoje plusy i minusy, chyba nie ma pracodawcy, który by każdemu dogodził, czy to pod względem finansowym, atmosfery, czy też obowiązków.
Tak, tak, trzeba pamiętać, że praca to nie tylko wypłata, urlopy i imprezy integracyjne. To też obowiązki dnia codziennego, z których należy się wywiązywać w miarę możliwości jak najlepiej. Jeśli chodzi o AirHelp to mogę zapewnić, że przy realizowaniu swoich zadań nikt nie robi nikomu problemów, a wręcz cała masa osób dłużej pracujących, z bogatszą wiedzą jest skora do pomocy by sprostać każdemu wyzwaniu.
Atmosfera w firmie jest taka, jaką sobie ludzie wypracują. Miałem to szczęście, że pracowałem w jednym z bardziej zintegrowanych działów firmy. Z jednej strony można było liczyć na pomoc kolegów i koleżanek w pracy, z drugiej potrafiliśmy się sami integrować. Oczywiście zdarzały się kwasy, ale jest to nieuniknione w momencie, kiedy pracuje duża grupa osób. Najważniejsze jest to, że zawsze starano się te sytuacje jak najszybciej rozwiązać. Ogólnie w firmie pracuje spora ilość młodych osób, nierzadko świeżo po studiach, więc raczej jest luźno i sympatycznie.
Pieniądze, no tak. Najważniejszy element każdej pracy, chyba dla każdego pracownika. Otóż otóż o wysokości wynagrodzenia informowani jesteśmy na samym początku, więc to do nas należy decyzja, czy pracę w firmie podejmiemy, czy też nie. Nikt, nikogo do niczego nie zmusza. Nie rozumiem tych żali i roszczeniowego podejścia najczęściej młodych osób, które dopiero co rozpoczęły swoją ścieżkę kariery. Wydaje się Wam, że skoro byliście tak dzieli i ukończyliście studia, to należy Wam się niewiadomo co. Bez doświadczenia w pracy, umiejętności, za to z całą masą żądań i roszczeń, najlepiej 5000zł na rękę telefon komórkowy, auto i 5 godzinny dzień pracy. Trzeba pamiętać, że w AH poza pensją podstawową każdemu pracownikowi przysługuje szereg benefitów, które jakąś wartość też mają. Zacznijmy od najpopularniejszego jakim jest Multisport. W większości firm, pracodawca dofinansowuje tego typu karty, czyli pracownik sam musi z własnej kieszeni wyłożyć nierzadko około 100 PLN na kartkę członkowską. W AirHelp jest to całkowicie za darmo, więc jakby nie patrzeć stówka w kieszeni. Pakiet medyczny, tu chyba niewiele mam do napisania, bo podstawową opiekę medyczną w Medicover ma się w standardzie. Kolejnym plusem na rzecz AH są zajęcia językowe. Kiedy odchodziłem z firmy były 3 rodzaje zajęć: Business English, Niemiecki, Hiszpański. Każdy ma prawo wziąć udział w zajęciach, nie ponosząc za to dodatkowych kosztów. Zatem policzcie sobie ile kosztują prywatne korki z danego języka na rynku lub też w szkołach językowych. Nie ma żadnych targetów, więc możesz być spokojnym człowiekiem o swoją następną wypłatę, bo co miesiąc jest taka sam, no chyba, że zdecydujesz się poświęcić swój wolny czas by zrobić nadgodziny w razie potrzeby to możesz liczyć na to, że wypłata też będzie większa. Oczywiście firma też ma swoje za uszami, np bzdurny zapis w umowie o pracy, o zakazie rozmawiania o wysokości wynagrodzenia. Począwszy od tego, że jest to nielegalne i nikt nam nie może zabronić mówić o tym ile zarabiamy, po drugie w firmie zawiera się wiele nowych znajomości, więc ludzie między sobą i tak rozmawiają i tak, zatem po co robić te cyrki i tajemnice?
Skoro było tak fajnie, to dlaczego zmieniłem pracę? Otóż przestało mi to wystarczać, a że zasady panujące w firmie są jasno określone, to nie waliłem głową w mur, tylko podjąłem decyzję o przejściu gdzieś indziej. I taka jest moja rada dla wszystkich tych, którzy twierdzą, że te 2100 netto to mało, jednak z doświadczenia wiem, że to jest równorzędna wysokość wynagrodzenia na podobnym stanowisku, więc nie róbcie jaj żądając jak tu ktoś wcześniej napisał 5000-6000 brutto, za co? W wielu firmach ludzie na wyższych stanowiskach mają mniej. Jeśli pensja z AH nie odpowiada Biedronka, Lidl, Ikea, też chętnie przyjmą pracowników.
Odnoszę wrażenie, że te wszystkie złośliwe komentarze, które tutaj się pojawiają, to wynik frustracji wynikającej czy to z nie przyjęcia do grona AH, czy też dlatego, że AH podziękowało za współpracę delikwentowi. Owszem zdarzają się takie sytuacje, ale wierzcie mi, trzeba się mocno na to napracować, by zostać zwolnionym z firmy. A propos tego, to AH jako jedna z niewielu firm, po okresie próbnym daje umowę o pracę na czas nieokreślony, a trzeba przyznać, że to spory plus.
Wbrew temu, co tu przeczytałem w strukturach firmy również można się rozwijać. Oczywiście nie liczcie na zmianę stanowiska na wyższe po 1, 2, 3 miesiącach pracy. Trzeba się wykazać.
Jak już pisałem wcześniej, firma ma też swoje za uszami. Niejednokrotnie zastanawiałem się nad tym w jaki sposób co poniektórzy awansowali na stanowisko menadżerskie, skoro umiejętności miękkich, zarządzających czy też lingwistycznych bozia szczerze poskąpiła. Miałem to szczęście, że moją prz