Kucharz to jeden z najstarszych zawodów. Gotuje nasze ulubione potrawy, jednak w sposób niezwykły – mocno doprawiony profesjonalizmem. Prestiż kucharza istniał już wieki temu, chociaż w ostatnich latach za sprawą mediów, coraz więcej mówi się o tym, że jest to połączenie doskonałego fachu ze zmysłem artystycznym. Czy trudno zostać kucharzem? Czy wystarczy talent? A może potrzeba wyłącznie determinacji i wielu eksperymentów? Sprawdź, co wiesz o cieniach i blaskach tej profesji. Czy jest Ci przeznaczona?

Jak wygląda praca kucharza?

Kucharz odpowiada w znacznym stopniu za wizerunek restauracji i nie da się tego uniknąć, ponieważ nawet najlepszy marketing, nie sprawi, że klienci wrócą do miejsca, w którym jedzenie jest niesmaczne, przypalone, nieświeże i bez pomysłu. Osoba pracująca w tym zawodzie musi mieć zacięcie profesjonalisty, otwarty umysł, duże pokłady kreatywności, doskonale rozwinięte kubki smakowe, gotowość do ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji i rozwoju umiejętności. Na tym stanowisku ważne jest nie tylko przygotowywanie potraw doskonałych w smaku, ale też atrakcyjnych wizualnie, ponieważ ludzie kupują Twoje dania oczami, jeszcze zanim ich spróbują. Warto zaznaczyć, że kucharz pracuje bardzo często przez kilkanaście godzin pod presją czasu, dlatego liczy się tempo, zorganizowanie i zwinność. Najczęściej tworzy zespół wraz z innymi pracownikami kuchni, kelnerami i pozostałą obsługą restauracji, więc musi być komunikatywny i bezkonfliktowy.

Jak zostać kucharzem?

Najczęściej wybieraną drogą jest ukończenie szkoły zawodowej i zdanie egzaminu. Możesz też próbować swoich sił po kursach, a nawet bez wykształcenia w tym kierunku, chociaż wówczas trzeba być niezwykle uzdolnionym kulinarnie i intensywnie praktykować swoją pasję. Na szczęście dostęp do różnych szkoleń i instruktaży jest dziś naprawdę duży. Po kilku latach pracy jako zawodowy kucharz masz szansę na awans na szefa kuchni, czyli kuchmistrza.

Gdzie szukać pracy?

Jesteś szczęściarzem, jeśli kuchnia to Twoja profesja, ponieważ obecnie kucharze są pilnie poszukiwani w większości większych i mniejszych miast. Szczególnie zapotrzebowanie i dużo ofert pracy jest w Warszawie, Wrocławiu, Łodzi, Gliwicach czy Tychach. Najczęstszym miejscem zatrudnienia są restauracje, bary, hotele, ośrodki wypoczynkowe, szkoły i prywatne imprezy.

Ile zarabia kucharz?

Wynagrodzenie zależy od miejsca zatrudnienia, miasta, doświadczenia i prestiżu. Możesz liczyć na przedział od 3 tysięcy brutto, a jeśli jesteś szefem kuchni, może być to nawet 7 tysięcy lub 10 tysięcy, w przypadku prowadzenia własnej firmy cateringowej.

Pamiętaj, że jest to branża, w której ogromne znaczenie mają rekomendacje, ponieważ sercem i sekretem sukcesu dobrej restauracji jest kucharz.