Jak wygląda praca kelnera w Warszawie? Stare Miasto i inne lokalizacje
Warszawa to miasto, w którym znajduje się mnóstwo restauracji, hoteli serwujących potrawy i innych punktów gastronomicznych, w których zatrudnienie może znaleźć poszukujący pracy kelner. Pracownicy ci potrzebni są zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy otwierają się restauracyjne ogródki wymagające większej liczby rąk do pracy.
Kelner pracuje przy obsłudze zamówień, ma zapewnić bieżącą obsługę gości zgodnie ze standardami danego miejsca pracy. Dokładny zakres jego obowiązków różni się m.in. w zależności od rodzaju restauracji, w której pracuje. Nieco inaczej wygląda bowiem np. obsługa kelnerska a'la carte, a inaczej w punktach gastronomicznych hotelu.
Wypełnianie swoich obowiązków zależne jest także od rodzaju zajmowanego stanowiska, czy stażu pracy. Jeden pracownik może zajmować się nieco innymi zadaniami, niż osoba zatrudniona na podobnym stanowisku.
Niemniej główne zadania kelnera to zazwyczaj m.in.:
- sprawna obsługa gości,
- przygotowanie restauracji na otwarcie, zamknięcie,
- budowanie pozytywnych relacji z klientami,
- przestrzeganie obowiązujących norm bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowisku,
- obsługa kasy fiskalnej,
- przygotowywanie napojów w tym kawy i podstawowych drinków oraz nalewanie wina,
- przyjmowanie zamówień od gości,
- pakowanie zamówień na wynos,
- wydawanie zamówień do stolików.
Jako kelner musisz być stale przyjazny dla obsługujących gości. Twoja praca polega także na budowaniu relacji i nawiązywaniu kontaktów z klientami. Goście wracają m.in. za sprawą pozytywnej energii dookoła Ciebie i innych pracowników. Nie lekceważ tego. Codziennie działaj tak, jakbyś obsługiwał samego supervisora restauracji.
Kelner to pracownik fizyczny, którego zajmuje nie tylko wydawanie posiłków i przygotowanie napojów. Konieczna jest odpowiednia znajomość menu oraz składników potraw. Przygotuj się na to, że jako osoba zatrudniona przy pracy z żywnością, będziesz dbać o to, żeby żaden z klientów nie ucierpiał z powodu zjedzenia alergenu. Kluczem jest odpowiednia komunikacja z gośćmi restauracji.
Praca kelner — catering Warszawa
Świadczenie usług kelnerskich może odbywać się także na zasadzie cateringu. W Warszawie działają różne grupy konferencyjne, które organizują bankiety i właśnie catering wydarzeń okolicznościowych, a także usługi z zakresu odpowiedniego przygotowania sali do danego spotkania.
Przy takim wykonywaniu pracy, częstsza jest raczej umowa zlecenie, stawka godzinowa oraz praca popołudniami i w weekendy. Kelner pracujący przy cateringu traktuje swoje zajęcie zwykle bardziej jako pracę dorywczą niż stałe zatrudnienie.
Kto może pracować jako kelner w Warszawie?
Jeśli jesteś osobą lubiącą kontakt z drugim człowiekiem i nie przerażają Cię wizje dynamicznej pracy w hałasie, to z powodzeniem możesz aplikować na stanowisko kelnera w Warszawie.
Doświadczenie zawodowe nie jest aż tak ważne w tej profesji, wielu pracodawców jest skłonnych przyuczyć do codziennych obowiązków. Potrzebna Ci będzie jednak umiejętność sprawnej organizacji pracy własnej, aby nie utonąć w restauracyjnym chaosie oraz możliwość porozumiewania się językiem angielskim.
Także aktualne zaświadczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych to absolutna konieczność w pracy z żywnością. Większość pracodawców wysyła kandydatów na badania, dzięki którym zdobędą oni wymagany dokument, tuż po podjęciu decyzji o przyjęciu do pracy i refundują koszta związane z wizytą w przychodni. Niektórzy jednak poszukują osób, które wykonały badania już wcześniej na własną rękę.
Szukam pracy dla kelnera w Warszawie — czego się spodziewać?
Prezentujemy przykładowe ogłoszenie o pracę dla kelnera w jednym z warszawskich lokali gastronomicznych. Podobne oferty pracy można spotkać w wielu serwisach pracy funkcjonujących na rynku, takich jak np. GoWork.pl.
"Pracodawcą jest restauracja azjatycka, mieszcząca się w centrum Warszawy - "Jinn" - oraz podobna jadłodajnia na warszawskim Ursusie.
Poszukuję osoby do donoszenia potraw do stolików i przyjmowania zamówień. W zakres obowiązków wchodzi też przygotowywanie produktów Frankie's. Obsługujemy gości indywidualnych, jak i grupy zorganizowane po wcześniejszej rezerwacji. Poszukujemy młodych, energicznych kandydatów. Oprócz doświadczenia cenimy pozytywne nastawienie do pracy. Czerpiemy radość z pozytywnej energii, której codziennie dodają nam ogromne, słoneczne witryny naszych lokali :). Szukamy kelnera z pozytywnym podejściem do życia".
Kelner — oferty pracy w Warszawie i zarobki w stolicy
Na wysokość wynagrodzenia kelnera z Warszawy wpływa wiele czynników. M.in. jest to znajomość fachu, czyli doświadczenie i staż oraz to, w jakim miejscu pracy kelner jest zatrudniony. Niektóre restauracje płacą bowiem lepiej niż inne.
Niemniej według portalu wynagrodzenia.pl i Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń kelner w Polsce zarabia średnio 3,4 tys. zł brutto, co w przeliczeniu na kwotę netto, daje około 2,6 tys. zł "na rękę".
To średnia wyznaczona dla całego kraju. Można spodziewać się, że zarobki w samej Warszawie będą wyższe. Stolica od lat przoduje w rankingach dotyczących wysokości wynagrodzeń. Dane GUS-u, sprawdzające wypłaty wyłącznie warszawskich pracowników, mówią, że przedstawiciele branży HoReCa pobierają miesięcznie średnio 4,2 tys. zł brutto, a więc prawie o tysiąc złotych więcej, niż wskazuje na to ogólnokrajowa statystyka.
Praca: kelner Warszawa na GoWork.pl
Zainteresowanych pracą kelnera w Warszawie kierujemy na portal GoWork.pl, który zawiera wiele ofert pracy dostępnych zarówno w stolicy, jak i w pozostałych miejscowościach kraju. Strona ta grupuje także propozycje zagranicznej współpracy.
Wyniki wyszukiwania można zawęzić do spełniających cztery następujące kryteria:
- Stanowisko: kelner/kelnerka,
- Lokalizacja: Warszawa/województwo mazowieckie,
- Typ umowy: umowa o pracę/umowa zlecenie/umowa o dzieło/kontrakt B2B/inne,
- Rodzaj etatu: pełny etat/część etatu.
W dostępnych filtrach znajduje się także wskaźnik widełek oczekiwanego wynagrodzenia.
GoWork.pl to nie tylko platforma grupująca oferty pracy, ale również przestrzeń do wymiany opinii o konkretnych pracodawcach. Na forum stworzonym w tym celu, byli i obecni pracownicy danych firm, przekazują swoje doświadczenia chętnym do podjęcia zatrudnienia. Jest to cenne źródło wiedzy na temat warunków pracy panujących w danej restauracji lub innym lokalu.
Zwróć się do urzędu pracy
Jeśli brakuje Ci doświadczenia, aby pracować jako kelner w Warszawie, polecamy zwrócenie się do jednej z kilku filii powiatowego urzędu pracy. Są one rozmieszczone w różnych punktach miasta.
Warto przyjąć ofertę nawet bezpłatnego, trzymiesięcznego stażu w danym zawodzie, który pomoże Ci wybrać pracownik urzędu, aby zyskać cenny wpis do CV i móc pochwalić się nim podczas przyszłych rekrutacji.