Wszyscy w PMiW Łukosz lubimy dobre jedzenie i odkrywanie kuchennych nowości. Chcemy, byście odkrywali z nami nowinki ze świata kulinariów, poznawali ciekawostki na temat mięsa z indyka a także inspiracje kuchenne z wykorzystaniem mięsa z indyka. W Strefie Indyka, korzystając z prawie 30 - o letniego doświadczenia, dzielimy się pomysłami jak prowadząc zdrowy tryb życia wykorzystać liczne zalety indyka i innych produktów wysokiej jakości.
Corn dog z frankfurterkami z indyka
Corn dog z frankfurterkami z indyka ze Strefy Indyka to znakomita propozycja przekąski na rodzinne spotkania. Zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Składniki:
- olej do smażenia
- frankfurterki z indyka ze Strefy Indyka 10 sztuk,
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej + dodatkowa ilość do obtoczenia,
- mleko- 1/2 szklanki,
- bułka tarta- 3/4 szklanki,
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka,
- jajko- 1 sztuka,
- sól- płaska łyżeczka,
- wykałaczki do szaszłyków,
- sos barbecue.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce, dodać jajko i lekko wymieszać, by uzyskać gęstą masę. Frankfurterki z indyka przekroić na połowę, nabić na wykałaczki. Każdą nabitą frankfurterkę z indyka najpierw obtoczyć w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście.
2. W małym i wysokim garnku ( tak by można było zanurzyć szaszłyki) rozgrzać olej i smażyć do momentu zarumienienia ciasta.
3. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wianuszki z parówkami z fileta z indyka
Wokół parówek powstało wiele mitów na temat ich jakości. Jednak niezmiennie lubią je dorośli i dzieci. Tym bardziej, że można je spożywać na różne sposoby. Ważne jest jednak, by zwracać uwagę na to z jakiego mięsa są produkowane.
Parówki z fileta z indyka ze Strefy Indyka to idealny produkt dla całej rodziny. Ich delikatny, subtelny smak zachęci do zjedzenia nawet największych niejadków. Dodatkowo produkowane są z mięsa z indyka, które jest cennym źródłem białka, oraz wielu witamin i składników mineralnych. Często polecane jest również przez dietetyków. Tym bardziej warto zadbać, by na stale zagościło w diecie.
Poniżej propozycja naszego przepisu
Składniki:
- ciasto francuskie 1 szt.
- Strefa Indykaparówki z fileta z indyka 10szt.
- 1 jajko
- sezam
- czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 1800C. Ciasto francuskie należy rozwinąć. Każdą z parówek ze Strefy Indyka ułożyć na cieście, zawinąć, naciąć ostrym nożem co 8-10 mm ( nie do końca) i zwinąć w kółko. Końce skleić razem. Każde gotowe kółko układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką.
- Pieczemy w temperaturze 1800C około 20-25 minut.
- Gotowe wianuszki podajemy z ulubionym sosem.
Wielkanocny żurek
Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.
Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.
Poniżej propozycja naszego przepisu
Składniki:
- 2 l maślanki,
- 400 g obranych ziemniaków,
- 500 g białej kiełbasy z indyka z bazylią i majerankiem Strefa Indyka,
- 200 gramów śmietany, min. 30% tłuszczu,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe, suszone,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 4 g suszonego majeranku,
- 3 jajka,
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku,
- 40g masła,
- 40g mąka pszenna.
Sposób wykonania:
- Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
- Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
- Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
- Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
- Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
- Z mąki i masła robimy zasmażkę.
- Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
- Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
- Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.
www.strefaindyka.pl | www.lukosz.pl