PMiW Łukosz sp. z o.o.

2.1 Dodaj merytoryczną opinię
Przepisy

 

Wszyscy w PMiW Łukosz lubimy dobre jedzenie i odkrywanie kuchennych nowości. Chcemy, byście odkrywali z nami nowinki ze świata kulinariów, poznawali ciekawostki na temat mięsa z indyka a także inspiracje kuchenne z wykorzystaniem mięsa z indyka. W Strefie Indyka, korzystając z prawie 30 - o letniego doświadczenia, dzielimy się pomysłami  jak  prowadząc zdrowy tryb życia wykorzystać liczne zalety indyka i innych produktów wysokiej jakości.

 

CZYTAJ WIĘCEJ →

 

Corn dog z frankfurterkami z indyka

 

Corn dog z frankfurterkami z indyka ze Strefy Indyka to znakomita propozycja przekąski na rodzinne spotkania. Zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.

Składniki:

  • olej do smażenia
  • frankfurterki z indyka ze Strefy Indyka 10 sztuk,

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej + dodatkowa ilość do obtoczenia,
  • mleko- 1/2 szklanki,
  • bułka tarta- 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka,
  • jajko- 1 sztuka,
  • sól- płaska łyżeczka,
  • wykałaczki do szaszłyków,
  • sos barbecue.

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce, dodać jajko i lekko wymieszać, by uzyskać gęstą masę. Frankfurterki z indyka przekroić  na połowę, nabić na wykałaczki. Każdą nabitą frankfurterkę z indyka najpierw obtoczyć w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście.
2. W małym i wysokim garnku ( tak by można było zanurzyć szaszłyki) rozgrzać olej i smażyć do momentu zarumienienia ciasta.
3. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Wianuszki z parówkami z fileta z indyka

 

Wokół parówek powstało wiele mitów na temat ich jakości. Jednak niezmiennie lubią je dorośli i dzieci. Tym bardziej, że można je spożywać na różne sposoby. Ważne jest jednak, by zwracać uwagę na to z jakiego mięsa są produkowane.

Parówki z fileta z indyka ze Strefy Indyka to idealny produkt dla całej rodziny. Ich delikatny, subtelny smak zachęci do zjedzenia nawet największych niejadków. Dodatkowo produkowane są z mięsa z indyka, które jest cennym źródłem białka, oraz wielu witamin i składników mineralnych. Często polecane jest również  przez dietetyków. Tym bardziej warto zadbać, by na stale zagościło w diecie.

 

Poniżej propozycja naszego przepisu 

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 szt.
  •  Strefa Indykaparówki z fileta z indyka 10szt.
  • 1 jajko
  • sezam
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 1800C. Ciasto francuskie należy rozwinąć. Każdą z parówek ze Strefy Indyka ułożyć na cieście, zawinąć, naciąć ostrym nożem co 8-10 mm ( nie do końca) i zwinąć w kółko. Końce skleić razem. Każde gotowe kółko układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką.
  • Pieczemy w temperaturze 1800C około 20-25 minut.
  • Gotowe wianuszki podajemy z ulubionym sosem.

 

Wielkanocny żurek

 

Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.

Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.

 

Poniżej propozycja naszego przepisu 

Składniki:

  • 2 l maślanki,
  • 400 g obranych ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy z indyka z bazylią i majerankiem Strefa Indyka,
  • 200 gramów śmietany, min. 30% tłuszczu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe, suszone,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 4 g suszonego majeranku,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku,
  • 40g masła,
  • 40g mąka pszenna.

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
  2. Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
  3. Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
  4. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
  5. Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
  6. Z mąki i masła robimy zasmażkę.
  7. Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
  8. Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
  9. Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.

 


www.strefaindyka.pl | www.lukosz.pl

 
PMiW Łukosz sp. z o.o.