brak logo

Rapid Sp. z o.o. P.P.U.H.

Biała Podlaska

Opinie o Rapid Sp. z o.o. P.P.U.H.

Urzędnik 2015-03-19 23:45:41
Mylisz się kolego - terminy na niektórych budowach się skończyły, np. w Parczewie. Nie wierzysz? Podaję link: www.e-wspolnota.com/Parczew/Spoleczenstwo/Co_dalej_z_solarami_-9332/ - termin był nawet przesuwany. W Biłgoraju z tego co widzę umowę rozwiązali też z winy wykonawcy (nieprzestrzegania harmonogramów): bilgoraj.com.pl/informacja-o-odstapieniu-od-umowy-z-wykonawca-robot-budowlanych,,4,11,11,1,13296,n.html. W Zwierzyńcu podobne: www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150312/ZAMOSC/150319916. Zgadzam się, że za wykonane montaże powinni się wszyscy ze sobą rozliczyć. Gminy z Rapidem, a Rapid z monterami. Najlepiej, gdyby takie sytuacje jakie się pojawiły w ogóle nie miały miejsca.
Partaszef 2015-03-22 07:58:47
Prawo daje przyzwolenie takim pseudo firmom jak rapid robic podwykonawcow I wszystkich w kolo w jajo .Sp.z.o.o nikt nie Bierze za nic odpowiedzialnosci .Jakim cudem taka firma wygrywala przetargi ,gdzie te zabezpieczenia ktore sa wymagane przy przystapieniu do przetargi.Kazdy patrzy jak drugie zrobic Na kase.Ten system jest chory ,musi upasc jak rapid .
ana 2015-03-22 10:40:15
Zabezpieczenia to nie problem, bank wystawi gwarancje. Problem jest taki, że firma bierze przetargi z krótkimi terminami realizacji nie mając podwykonawców. Przy minimalnych marżach. Na zasadzie, jakoś to będzie - musimy być liderem solarów. Później szuka podwykonawców nie mogąc zaoferować odpowiedniej stawki. Mało podwykonawców, czas mija, harmonogram się sypie, wpływów nie ma żeby zapłacić za towar, dostawca solarów przestaje dostarczać towar. Naprawdę ciężko zrozumieć w jakim świecie żyli prezesi decydując się na branie przetargów za wszelką cenę. Budowa to nie słupki w excelu. Ale rzeczywiście sp. z o.o. bez majątku i można kombinować bo za nic się nie odpowiada.
Silber 2015-03-23 15:06:41
Ale podwykonawcy to jest jedna grupa. Najwięcej stracili dostawcy materiałów, którzy nie są wpisani do gmin, aby dostać swoje pieniądze. Mamy to rozmontowywać i zabierać swój towar do siebie? Wtedy termin końca robót znacznie się przedłuży jeżeli jakiś dostawca zgodzi się upadłej firmie cokolwiek sprzedać.
ElBandeero 2015-03-23 15:10:20
A tak z ciekawości po co została założona w listopadzie 2014 r firma Grupa Rapid sp. z o.o. ?
Zdziś 2015-03-23 18:42:01
Ciekawe od kiedy urzędnicy martwią się takimi rzeczami? Jak narazie to niecha płacic podwykonawcom a sie martwia czy za wywóz tojtoja faktura bedzie zapłącona. a jak rapid zerwał umowe z parczewem to wtedy ona była ważna.
ParCzew 2015-03-23 21:51:32
Dobrze mówisz, w Parczewie umowa była ważna - tylko pytanie dlaczego Rapid ją zerwał? Może dlatego, że wpłynęło do gminy pismo od komornika, że wszystkie należności mają trafiać na zabezpieczenie długów które narobił wcześniej Rapid i gmina zgodnie z prawem tam skierowała środki? A to naliczanie na pozostałych inwestycjach pewnie trochę potrwa. Jakby Rapid nie nabrał robót ponad siły i wykonał wszystko zgodnie z harmonogramami nie było by tego zamieszania.
Zdziś 2015-03-23 22:11:37
A co ma urząd do długów firmy. Zerwał umowe bo ich pieniądze wsadzili w depozyt bez żadnych podstaw. A zerwał umowe w styczniu jakoś na początku a komornik zajoł konto w połowie lutego. Więc czasowo to się nie zgadza, chyba że Parczew wiedział w styczniu że w lutym wpłynie takie pismo od komornika. Urzedniki wiedzoł więcej niż my zwykli ludzie. Ja nie wiem, ale ta sprawa jest dziwna jak tak pomyśleć.
leszczek 2015-04-02 10:55:14
Jak to po co założyli Grupę Raid. Zrobili problemy wielu gminom i padli. Zostaną ogłoszone nowe przetargi na dokończenie robót. Grupa Rapid znowu je wygra i zabawa od początku.
zenuś spadochroniarz&dresler matematyk 2015-04-06 10:15:48
Zrobiliśmy skok na kasę, obliczony i przemyślany, jesteśmy w tym dobrzy, nie wiemy tylko czy wszystko wyjdzie tak jak trzeba.
dedektyw spółeczek 2015-04-06 15:02:49
AMJ Centrum, CRG, Spart, Impart, Thezaurus, Grupa Rapid, Rapid, Sagitar, ma tych samych właścicieli/udziałowców, po co to wszystko?
leszczek 2015-04-06 17:59:28
Impart ma nieruchomości wszystkich spółek więc tam są pieniądze. Może jeszcze CRG i Spart coś ma. Wszystko inne to wydmuszki. Z tego co wiem nie był to skok na kasę bo takie rzeczy inaczej się organizuje. Upadek Rapidu wynika z bezmyślności i krótkowzroczności.
Nick 2015-04-08 10:42:42
"A może warto byłoby przyjrzeć się dlaczego to tak wójtowie bardzo dbają o Hewalex czyli dostawcę kolektorów skoro nie wiąże ich z nim żadna umowa?"
pewnie hewalexowi płacą za te pseudo kolektory...
Partaszeff 2015-04-08 13:04:55
Czy moze jest ktos zorientowany czy te obzdzidragi z parczewa zaczeli wyplaty bezposrednie dla podwykonawcow ,bo ja dzwonie I nikt nie jest zorientowany .Totalna olewka , nie jest wiadomo czy zaplaca czy nie.Urzedas odpowiada ze najsmieszniesze jest to że my te pieniadze mamy Na koncie(ale mi to nie jest do smiechu).Ciekawe czy jakby to on czekal and pieniadze czy by mu bylo do smiechu.Moze ktos wie cos w tej sprawie?
Hmm 2015-04-08 20:06:13
Ja myślę, że tym wszystkim przetargom, dostawcy materiałów i nadzorującym inwestycje urzędnikom powinien zająć się ktoś jeszcze. Firmy prawie nie ma, podwykonawcy swoich pieniędzy na oczy nie zobaczą, tylko Hewaleks rozkwita. Poza tym ta nagonka na Rapid i wszystko co z tym związane. Ale to tylko taka luźna uwaga i nic nie sugeruję.
chude pośladki 2015-04-08 20:30:33
"Nick i Hmm" to ktoś ważniejszy z Rapidu bo piszą o sprawach o których mało kto wie, wyskakują z kwestiami o których na forum dawno nie było pisane i najeżdżają na dostawcę materiałów, niech napiszą czy zapłacili dostawcy za dostarczony materiał za który już wzieli pieniądze od Gmin? Wzieli pieniądze a dostawcy nie zapłacili a teraz próbują brednie wypisywać, jeszcze nazwę dostawcy piszą z błędem, żeby nie było na nich jakby co, głupkowate cwaniaczki szukający taniej sensacji.
Hmm 2015-04-08 21:18:42
A pudło. Nie z Rapidu, ale dzięki za naświetlenie błędu. Jeszcze raz napiszę: "Hewalex rozkwita." Lepiej napisz kiedy podwykonawcy swoją kasę dostaną. Ty pewnie wiesz.
anna 2015-04-09 13:57:05
Gminy muszą pamiętać o Hewalexie bo jeżeli zapłaciliby Rapidowi to pieniądze wtopione. Musieliby drugi raz wypłacać kasę Hewalexowi jako podwykonawcy[dostawcy].
Antyhewale 2015-04-09 18:29:29
Rapidowi to chyba gmina nie zaplaci szybciej komornik przejmie kase.Pani Ania dobra rada Ciekawe dlaczego tak sie troszczy o finance hewalexa ,kròl solaròw nie da sobie w kasze napluć.Co maja zrobic podwykonawcy ktorzy kasy przez kilka miesiecy nie ogladaja(to sa zwykli ludzie ktorzy ledwo koniec z koncem wiażo).
Sprawiedliwy 2015-04-09 19:07:45
Wszyscy podwykonawcy tak jak Hewalex są na tej samej pozycji. Z tym, że ten drugi wygrał sprawę w sądzie o zwrot należności. Nie rozumiem skąd pomysły faworyzowania jednych, kosztem drugich. Zapłacić należy wszystkim bez wyjątku. W Hewalexie pracuje wiele osób i pieniądze dla nich uzależnione są przede wszystkim od kondycji spółki. Ciekawe jakby żona jednego lub drugiego tam pracowała i nagle zostałaby zwolniona bo firma nie mogłaby odzyskać należności za wyprodukowane zestawy. Winnym jest firma z Białej, która nie wypłaciła nikomu należności i to tam należy kierować swoje żale.
adwokacina podwykonawcina 2015-04-09 21:10:58
Podwykonawca, który jest zgłoszony i wykonywał robotę zgodnie z umowa jest na dobrej drodze do odzyskania pieniedzy, to jest Wasza wina, że do tej pory nadstawiacie ucha tu i tam i czekacie, że ktoś za was zrobi wszystko i pieniążki spłyną same na konto. Typowe działanie podwykonawców, którzy zawsze liczą, że sprawy formalne ktoś za was załatwi(znam to z autopsji), ludzie idźcie do dobrych prawników i załatwiajcie swoje sprawy a nie na forach mądrości wypisujecie, którymi można sobie tyłek wytrzeć, w tych kwestiach jesteście sobie winni nie pilnujecie spraw formalno papierkowych, , gorzkie ale prawdziwe, wiem wiem zaraz odezwa się pokrzywdzeni ale ja wam odpisze spokojnie,
Partaszeff 2015-04-12 23:01:10
Jezeli chodzi o sprawy formalne to juz dawno jest wszystko zalatwione,tylko gmina ciagle odwleka wyplaty.Bo co taki podwykonawczyna moze im zaoferowac tylko zwykle dziekuje,co innego producent materialu on ma duzo utopionej kasy .Cala sprawa smierdzi .Urzad marszalkowski twierdzi że nie potrzebuje tylu kopi tych samych dokumentow I że juz dawno gmina powina wyplacic kase podwykonawcom .Wiec dlaczego tego nie robia?Jaki jest cel ciaglego odwlekania wyplat przez gmine.
3
Podwykonawca 2015-04-28 17:23:30
Czy ktos juz otrzymal wyplate za podwykonastwo?
seszele 2015-04-30 12:53:11
na razie tylko prezesi...
laszuck dreser pajace 2015-05-05 22:00:41
Przedsiębiorcy z ppuh rapid budują siedzibę kolejnej firmy. Szukają podwykonawców do rypania także zgłaszanie się. Kontakt amj centrum.
Łasy na pieniązki 2015-05-06 00:35:44
Podobno solary na dachu mają sobie postawić:D Ciekawe czy Hewalexa wybiorą?:D
khjk 2015-05-06 21:49:19
Ja tu widzę, że najwięcej do napisania mają podwykonawcy i jakiś wichrzyciel. Czemu pracownicy nic nie piszą?
2
Pracownik 2015-05-06 21:57:21
Pracownicy są zbyt zajęci wypełnianiem kwitów w pośredniaku:)
1
poinformowany 2015-05-10 10:08:02
hewalexowi sie nic nie nalezy a sprawy w sadzie nie wygrali. podwykonawcy byli zgloszeni, hewalex nie wiec tylko podwykonawcom gminy musza placic. jezeli gminy twierdza inaczej to ciekawe ze bardziej dbaja o hewalex niz o mieszkancow gmin ktozy wtopili swoja kase. pewnie hewalex lepiej wojtom potrafi sie odwdzieczyc...
3
zdezorientowany 2015-05-11 11:42:16
Czyli samorządy i Hewalex rozwaliły Rapid i jeszcze chcą doprowadzić do bankructwa podwykonawców?
2
zorientowany 2015-05-12 00:03:04
Rapid sam się do ruiny doprowadził przez swoją politykę. Nie istnieje żaden układ miedzy hewalexem a samorządami. Jakiś nawiedzony człowiek wypisuje paszkwile (pewnie ktoś powiązany z Rapidem). Ludzie nie możecie kasy odzyskać to idźcie do prawnika i poradźcie się a nie czekacie aż manna z nieba spadnie. Trzeba dbać o swoje. Nikt inny tego nie zrobi. Tutaj podaję link dotyczący sytuacji w Radzyniu Podlaskim (jest wyjaśnienie dlaczego umowa zerwana).(usunięte przez administratora)
Trrrr 2015-05-27 20:55:49
Pracownicy jeśli są bezrobotni to tylko z własnej woli. Większość nawet nie zdążyła powypełniać kwitów w Up. w sumie każdy kto się orientuje wie o co chodzi
1
leszczu 2015-05-29 10:08:26
Przeszli do kolejnej spółeczki Grupy Rapid :->
Zenon Laszuk 2015-05-29 14:40:19
Każdy może mieć swoje zdanie, opinie i wyobrażenia. Można snuć różnorakie domysły co, kto i w jakim celu zrobił. Wszystkich zainteresowanych suchymi faktami jakie się wydarzyły, a których efektem jest upadłość RAPID-u, zapraszam na stronę firmy. - założyciel spółki Zenon Laszuk.
alla 2015-05-29 17:55:30
Fakty faktami ok poza jednym zwrotem - [realizowała z powodzeniem] co nie miało miejsca, natomiast wielu sytuacjom można było zapobiec więc trochę nie rozumiem niektórych decyzji w firmie.
1
Xx 2015-05-31 12:59:35
A czemu Ciebie tak to interesuje? Skąd i dlaczego takie duże zainteresowanie nieswoimi sprawami?
fenix 2015-09-02 13:17:27
Ktoś wie co z Rapidem, bo znowu szukają inżynierów do pracy?
1
XxX 2015-09-06 14:53:26
I bardzo dobrze, że wznawiają działalność. Oby nie trafili więcej na takich "partnerów" jak ostatnio.
1
Ojajebie 2015-09-07 19:14:16
Niech lepiej zaległe pieniądze oddadzą podwykonawcom. Partnerów mieli normalnych, tylko z realizowaniem kontraktów krucho...
ta 2015-09-08 12:39:50
Przecież jak nie robisz roboty lub wykonujesz ją źle to jak możesz spodziewać się zapłaty. Cały harmonogram się wtedy sypie.
2
Ida 2015-09-20 14:10:01
Nawet jak wypłata na czas nie wpływa to i tak trzeba się wywiązać z umowy. Potem wchodzi się na drogę sądową i odzyskuje należności, zwłaszcza że większość inwestycji była inwestycjami publicznymi - więc nie było by problemu ze ściągnięciem zapłaty. A tak ani skończonych robót ani pieniędzy.
bUuu 2015-09-20 20:40:41
Dokładnie. Tym bardziej, że Rapid zawsze podpisywał umowy i zgłaszał je do gmin, żeby w razie upadłości podwykonawcy mogli dostać pieniądze za pracę. A że podwykonawcy głównie myśleli jak zarobić i się nie narobić to inna sprawa. Jedni robili jedną instalację soilarną w ciągu dnia i zarobili, inni robili w ciągu tygodnia i narzekali wkoło, że rapid tak źle płaci. To w sumie nie była zla firma
ja11 2015-09-22 22:53:35
Czy komuś gmina zapłaciła za wykonane prace ?
Jan 2015-10-04 20:37:42
Zapłacą jak z syndykiem się dogadają. Coś więcej będzie wiadomo po rozprawie sądowej. Pieniądze na wypłaty dla podwykonawców są zabezpieczone.
ja 2015-10-06 09:28:00
Jest podwykonawca któremu gmina wypłaciła pieniądze nie czekając na dogadanie się z syndykiem już jakiś czas temu
1
d19 2015-10-22 08:25:38
syndyk sprzeda co będzie mógł.
Nikt nic z Rapidu ni dostanie -tylko zus i urząd skarbowy.
2
qqry 2015-10-23 20:09:36
Pracowałem kiedyś w RAPID, sporo przed tą upadłością.

Jako były pracownik mogę powiedzieć wiele "jak to wyglądało od środka" - ale nie na tym się tutaj skupiamy. Chodzi jaki był względem podwykonawców - a był, moim zdaniem, naprawdę w porządku co potwierdziło też wielu podwykonawców.

Zdarzało się, że podwykonawca nie zrobił odpowiedniej liczby instalacji do odbioru a nie miał już kasy - płaciło mu się za część robót (dawało swego rodzaju zaliczkę) choć nie było żadnego obowiązku. Były nawet akcje gdy szefo firmy podwykonawczej miał długi/nie dzielił się kasą ze swoją brygadą to wtedy braliśmy go do biura i przy nas miał się rozliczać z pracownikami. Nawet potem jeden z jego ludzi założył firmę i dostał kontrakt. Byli też ludzie po mega wpadkach, którzy jednak dostali "warunkowe szanse" i których się pilnowało. N

Akcji było sporo i naprawdę RAPID nigdy nie chciał wydymać podwykonawców (mówię z mojego doświadczenia) a wielokrotnie, wielokrotnie, wielokrotnie szedł im na rękę.

Pamiętajcie, że RAPID dostawał kasę często po pół roku albo roku od początku inwestycji a podwykonawcy, praktycznie, po kilkunastu dniach (często wręcz wymuszano wcześniejszą płatność!).

Z drugiej strony mogę wiele opowiadać o podwykonawcach - nie tym z tych konkretów miejsc instalacji a wcześniejszych.

Podzieliłbym ich 25%/50%/25%

Pierwsze 25% - totalni kombinatorzy. Chcą oddawać do odbioru mega źle zrobione instalacje/montują coś więcej u mieszkańców i każą sobie płacić/podbierają rzeczy z magazynu

50% - taka średnia, nie ma tragedii ani szału, w sumie jest ok

Drugie 25% - ludzie, którym powierzyłbym pod opiekę swoje dziecko. Rzetelni, kulturalni, idealnie wykonujący swoją robotę. Tych się słało najczęściej do sołtysów/wójtów i ich znajomych (a przy okazji okoliczne domki).

Cena za tę samą instalację (2/3 głównie) wahała się nawet myślę +/- 200zł zależnie kto jaki był.

Reasumując - nie rozumiem do końca tego psioczenia. Firma (przynajmniej za "moich czasów") była mega w porządku względem podwykonawców. Ciekawsze opowieści miałbym z "wnętrza" :). Wyszło jak wyszło, cóż, mam nadzieję kto powinien odzyska swoje pieniądze.
5
yhym 2016-04-16 21:58:55
Co ty opowiadasz? Przeciez oni sa w upadłosci likwidacyjnej? Jak moga zatrudniac pracownikow?
qqry 2016-04-19 21:51:21
czytaj jakiś shit ze spambota, pewnie losowo jadą po firmach z branży, a że lista stara...
AJ 2016-05-10 14:01:02
Ale kto jedzie losowo po firmach, o co w ogóle chodzi, bo nie rozumiem jak to jest rozwiązane teraz.
Zostaw swoją opinię o Rapid Sp. z o.o. P.P.U.H. - Biała Podlaska
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Rapid Sp. z o.o. P.P.U.H.