UWAGA!!! JSW SIG to jest niezły wałek do pieniędzy!!! Oni wykorzystują ludzi po przez każdego chęć pracy w JSW! Zaniżają stawki fachowców górników wiedząc że nie ma innej drogi by się dostać do JSW i tylko przez SIG a wręcz dyrektor do spraw pracy śmieje się i mówi że trzeba zapłacić sprycowe i dać się wykorzystać im przez rok a nawet więcej za pół darmo tam pracować pod pretekstem że kiedyś może przejdziesz z SIG-u do JSW proponują na początek w tych czasach drożyzny 3500zł zarobku - jak koszt 1.5 tony węgla.... Twierdzą że musisz im swoje zapłacić by dostać się pod kopalnie!!! Później sobie odbijesz ale nam musisz zapłacić pół darmową pracą na ich korzyść... taka rozmowa na rekrutacji... Tym powinno się zająć jakieś biuro antykorupcyjne!!! Do tego WSZYSTKIE ZWIĄZKI ZAWODOWE W JASTRZĘBSKIEJ SPÓŁCE WĘGLOWEJ WIEDZĄ O TYM PROCEDERZE, PATRZĄ NA TO JEDNOCZEŚNIE PRZYZWALAJĄC NA TO... I DO TEGO NIC Z TYM NIE ROBIĄ!!!! Wstyd by tak ludzi wykorzystywać w ich ciężkiej sytuacji!!!!
Brawo za taką wiedzę. Mi się wydaje że nikt nie tym nie wiedział.
To wszyscy to wiedzą i się dają ruch.ać bez mydła i nic z tym nikt nie robi??? Trzeba by TVN nasłać i nakręcić jak pisiory państwową firmą ludzi wykorzystują w tych czasach dobrobytu..... temat będzie gorący bo kopalnie są na tapecie.... ;)
A przypomnij mi bo nie pamiętam w którym roku powstał SIG kto wtedy był premierem?
SIG powstał za rządów PO-PSL jakby ktoś miał wątpliwości
Co racja to racja ale niestety czasy za chwilę się skończą bo na rozmowy do SIG przychodzi 30 osób a pracy podejmują się 2 osoby po przedstawionych warunkach.Do tego pracując nie wyślą cie na kursy bo musisz przerobić 3 miesiące (łopata) bo przyjęć nie było przez rok i ktoś musi posprzątać.Ogólnie wielka lipa sam pracuje miało być 6 miesięcy a minął już prawie rok.... dlatego rozglądam się nad przejściem pod firmę bo chłopaki są lepiej wypłacani....Bajki z rozmowy rekrutacyjnej to w przedszkolu... bo my w weekendy pracujemy to wie pan trzeba by chodzić niech zachęcą stawką..... Trzeba by wpuścić redaktorów TV żeby trochę pokopali w tej firmie bo to śmiechu warte
Kolego kto sie zatrudniał wie że tam jest jedna droga zapleśniały stray komunistyczny system powiedz ktory dyrektorek tam teraz załatwia robotę na lewo
Cala prawda.. Ludzie robią po 2.5-3 lata i mają problem z przejściem pod Sig wsparcie produkcji, gdzie później znowu czekasz żeby przejść pod kopalnie stawka na początek bez doświadczenia, to niecałe 3 tys netto, Z doświadczeniem bez sobót 3.5-3.8k netto. Wnioski wyciągnijcie sami przy kosztach życia :)
Noooo stary weź nie strasz, takie pieniądze za robote na dole????? to jest jakaś kpina, właśnie zaczynam przygode z górnictwem i jak to czytam to już mi się odechciewa.
chłopaki ta firma niszczy,ludzie powieszę się dla was po barburce dzień po bhp niech mi naskoczy przysięgam pniówek to (usunięte przez administratora) robie to dla was przepraszam wspominajcie mnie za koszty :( pedałów :( TO ROBIĄ
chłopaki ta firma niszczy,ludzie powieszę się dla was po barburce dzień po bhp niech mi naskoczy przysięgam pniówek to (usunięte przez administratora) robie to dla was przepraszam wspominajcie mnie za koszty :( pedałów :( AZIS za 4800 widzi lepiej z sobotą wam pomoże powodzenia panowie
To lepiej niech ci sie już odechce bo po pierwszej wypłacie sznura i na góra
Doskonale cię kolego rozumiem sam miałem okazję dać się w ć.. zrobić na początku wielkie obietnice praca marzeń a w praktyce robota za ochłapy że wstyd się przyznać że się na kopalni pracuje i przeważnie w przynajmniej moim przypadku praca świerzaka w bardzo niebezpiecznych rejonach kopalni po dwuch tyg miałem przyjemność sobie popatrzeć jak kombajn idzie w ruchu być w nadścianowym i podścianowym masakra że mnie tam wpuścili i wyszedłem cały bez żadnego doświadczenia magia sigu robota oczywiścnie załatwiona przez znajomości ale to już tylko wspomnienia wyjechałem za granicę sobie chwalę a na ten skorumpowany komunistyczny system pluję.
Niestety to przykra prawda ale nie zgodzę się z wypłatą 3700 miało być na papierze a przelew 2700 śmiech na sali i nędza Ja nie oczekuję milionów ale po opłacie jedzenia i auta na nic sobie nie oszczędzisz i uzbierasz
Tak dla wiadomości wszystkich "mędrców" spod znaku "jestem rylem i należy mi się", SiG powstając, wcale nie miał w swoich złażeniach przejść pod JSW, otóż bohaterski ówczesny zarząd (gdyby ktoś miał wątpliwości powiązany z PO-PSL) miał zamiar zastąpić praktycznie wszystkich pracowników JWS pracownikami SiG-u. Porozumienie alokacyjne po naciskach strony społecznej zostało podpisane dopiero w maju 2017 r., czyli ponad trzy lata po powstaniu SiG-u, a wszyscy do tego czasu zatrudnieni pracownicy nie mieli szans na przejście pod JSW, a pierwsze alokacje odbyły się w czerwcu 2017 r.
Prawda w 100% mój syn po studiach górniczych, pracuje już 3 lata w tym (usunięte przez administratora). Wcześniej pracował kilka lat pod firmą Górnicza, czyli pracownik z doświadczeniem. Są osoby które które przechodzą po kilku miesiącach, bez zawodu i doświadczenia. Proceder kwitnie, czy ktoś mi to wytłumaczy? Gorzej niż za (usunięte przez administratora) pracownik na tym samym stanowisku pod SIG zarabia śmieszne pieniądze w porównaniu z JSW, bez premii, zysków. Czy osoby za to odpowiedzialne mają sumienie? Czy ktoś wreszcie się tym zajmie?
Nie w tych czasach po ostatnich podwyżkach młodziki co przychodzą pod sig bez doświadczenia zarabiają podbnie jak ludzie pod kopalnia wiadomo jest różnica ale główna rolę odgrywa stażowe
Witam, jak.kobieta może dostać się do Sigu, fotowe cv przez stronę wysłane
Czy wy też u was na kopalnia słyszeliście że się mają zlikwidować i wszyscy przejdziemy pod kopalnie bo jak długo mamy pracować za jalmuzne
Faktycznie takie pogłoski chodzą ale w to nie wierzę ,swoje trzeba odbębnić podobno od 9mcy do 24 mc i chodzić do związków się przypominać ,bo inaczej nic z tego
(usunięte przez administratora) ALOKACJI NIE MA I NIE BĘDZIE,LUDZIE W SIGU PRACUJĄ JUŻ PO TRZY,DWA LATA A TERAZ OFICJALNIE ZATRZYMANY PRZENIESIENIA NA STAŁE. ZARABIAMY O 3 TYSIĄCE MNIEJ OD KOLEGÓW Z JSW ZA TĄ SAMĄ PRACĘ. NIE MAMY ŻADNYCH DODATKÓW. Jsw również podpisała z górnikami porozumienie. Wszyscy pod JSW mają 8 procent podwyżki plus DWIE nagrody liczące 4 TYSIĄCE NETTO KAŻDA. Razem dostają 8 tyś zł na rękę. Sigowcy łaskawie DWA:) Piszcie komentarze,niech zakład pracy widzi co się dzieje i usuwa dalej.
(usunięte przez administratora) i nic więcej!!!! Najniższa krajowa za harówkę pod ziemią to jakaś kpina! Obiecują przejścia pod kopalnię po roku a ludzie siedzą po dwa a nawet trzy lata! Wymagania od dozoru większe niż pod kopalnią nazwa SZKOLENIE i górnictwo nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, chcesz zrobić jakieś papiery/ uprawnienia? Nie licz że w Sigu coś ci zrobią, firma służy tylko do wyprowadzania pieniędzy ze spółki przez zarząd aż dziwne że jeszcze jakieś CBŚ albo CBA się tym nie zajęło. Większego złodzieja na rynku pracy w Polsce nie ma. Prawda jest taka że gdyby JSW nie robiło ludzi w wała poprzez SIG to dawno by zdechło!!!!!
Zarobki pod sigiem pod ziemią za 21 dni robocze 4200 brutto to wychodzi 3200 na rękę mniej już chyba nie mogą płacić
Nie wprowadzaj też ludzi w błąd , w SIGu kasa zależy od stażu na dole i od działu i stanowiska , jeden ma 3tys inny 6tys Życie
Dokładnie tak jest. Młody bez doświadczenia na lichych oddziałach zarobi na pewno te minimum. Za to jak ktoś ma doświadczenie i lata roboty to na wydobyciu albo przodku zarobi 5-6.5 tyś na rękę. Wiem po sobie :) oczywiście plus ok. 1300 zł w kartkach
W porównaniu do JSW to licho ale żeby wytrzymać ten okres do przejścia to tragedii nie ma.
Tak jak pisałem.. Jak jest się swierzakiem to może i ma się minimum na wydobyciu. Jak ma się trochę lat to inaczej wyglądają wypłaty nawet w Sigu. Widzę po paskach co miesiąc :)
Absolutnie nie idź do sig na Budryku, tam jest największy (usunięte przez administratora), ludzie z biura z sig są oderwani od pługa , (usunięte przez administratora) Od dawna się słyszy ze sig odstawa na bydryku będzie do likwidacji
Tak zaniżają stawki pracowników fizycznych pod ziemią w ciężkich warunkach w hałasie w zapyleniu że jeszcze muszą dopłacać do tego minimum te 4200 brutto żeby wyszło na pasku
Czy ktoś może coś już wie na temat przejść ? Bo już słyszałem dzisiaj trzy wersje .
Mi dziś mówił nadsztygar że działy ed i md też przejdą, jeśli chodzi o to kto ma przejść zależy to tylko od kierownika i opinii na twój temat, a nie ile kto ma jaki staż
Też słyszałem że mają być przejścia na górniczym, gadali też że nie tylko staż pod SIG ale ogólnie staż w górnictwie plus kursy a wierzcie że jest sporo osób co przyjęło się na górnicze i mają lekko 10 lat roboty i doświadczenie. Więc teraz takie pytanie kogo dyrekcja i kierownicy wytypuja, odpowiedzcie sobie sami.
I co z tego że są osoby, które mają staż poza sig w górnictwie? Do tej pory przechodziły osoby, które miały minimum rok albo nawet wcześniej pół roku… ja akurat mam 19 miesięcy i nie przejdę? Liczy się wykwalifikowany, opinia kierownika i staż! Minimum rok więc proszę nie siać propagandy.
Tak , dokładnie - minimum rok w sigu, brak l4, i ukończona szkoła Górnicza. Te trzy warunki są konieczne bo w przypadku np. nie ukończenia szkoły i stażu 3 lat w sigu to nic Ci nie da i tak nie przejdziesz ! ( Przynajmniej tą alokcja)
Nie wiem skąd takie bzdury bierzesz, musisz być pracownikiem wykwalifikowanym mieć staż minimum rok i mieć dobrą opinię kierownika.
Ale czy Wy wiecie że wykwalifikowany to znaczy , że szkoda ukończona czy nie wiecie ?
Wystarczy zalogować się na portal pracownika i tam jest napisane czy jest się niewykwalifikowanym czy górnikiem pod ziemią . Ot to cała historia
Jestem wykwalifikowanym pracownikiem na zakładzie przerobczym także proszę nie pisać bredni, że liczy się tylko szkoła górnicza tyle w temacie
Żeby przejść trzeba szarpać weekendy i to konktetnie. Przykładowo robisz co tydzień sobota i niedziela a tylko raz w miesiącu tylko sama sobota. To jedyna i najpewniejsza droga do alokacji. Wiem bo tak robię i jestem na liście do przejścia. Kierownik nie miał wątpliwości kogo wpisac. Ja zostałem wpisany na listę jako jeden z pierwszych. Pozdrawiam i życzę stosunkowo szybkich alokacji
Który kierownik Cię wpisał? Mój nawet nie wie nic o liście i alokacjach, ponoć decyzję podejmuje dyrekcja a nie kierownik więc już nie wiem kto mówi prawdę
Wykwalifikowamy pracownik to taki, który ma świdectwo potwierdzające nabyte uprawnienia lub upoważnienia do wykonywania jakiejś czynnosći. Szkoła nie daje Ci kwalifikacji. Nie wiesz nie pyerdol tępy rylu (:
‼️ Pragniemy z przyjemnością poinformować iż, w dniu dzisiejszym podpisaliśmy porozumienie płacowe z Zarządem JSW SiG. Porozumienie dotyczy: ???? Od 01.07.2024r. wynagrodzenie zasadnicze dla pracowników wykonujących pracę na stanowiskach objętych regulaminem wynagradzania wzrośnie o 8%, ponadto dla pracowników zarabiających poniżej kwoty minimalnej zostaje wprowadzone wyrównanie do kwoty minimalnej tj. 4300zł brutto zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 14 Września 2023r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokości minimalnej stawki godzinowej w 2024r.(Dz.U. 2023 poz.1893) ????Od 01.07.2024r. zwiększa się wartość posiłków profilaktycznych do wysokości: - 64zł/dzień przepracowany dla pracowników uprawnionych -54 zł/dzień przepracowany dla pracowników nieuprawnionych. ????Ponadto we Wrześniu 2024r. dla pracowników zatrudnionych w spółce na dzień 31.03.2024r. i pozostających w stanie zatrudnienia w dniu wypłaty, wypłacona zostanie nagroda pieniężna w wysokości: -3000zł brutto dla pracowników pracujących pod ziemią, -2800zł brutto dla pracowników pracujących na zakładzie przeróbczym, -2600zł brutto dla pozostałych pracowników.
I pewnie te 3tys zł do wypłaty dostaniemy Więc w sierpniu najlepiej nie robić weekendów żeby nie ociulali zaś
Wspaniały donos. Podwyżka plus nagroda to jest to na co czekałem. Teraz tylko ciągnąć weekendy ile wlezie
To znaczy jak zatrudniłem sie 20 kwietnia to już nie dostane we wrześniu ani grosza? Szkoda że panowie nie powalczyli chociaż o 50 procent dla nas
8% to jeszcze Ci mało?? Robisz 2 miesiące z dojazdami i jeszcze chcesz premie? To już zakrawa o bezczelność
Chłopie od 3 lat inflacja łączna 35% i mam się cieszyć z 8% podwyżki? Łep
Jakoś nie mam wyrównania do minimalnej nie mówiąc już o 8 % podwyżki
Jak najniższa szychtę możesz dostać 266zl, co się równa 4750 brutto, najniższa to 4300. To jesteś jedyny w tej firmie
Panowie Jest nas ponad 2 tysiące albo i lepiej i nie umiemy postawić się ? Pokazać w Jastrzębiu ? Długo nad mają ruchać ? Barbórka przy dobrych wiatrach 5 tys a pod kopalnia ponad dwa razy tyle . Co jest z nami ? Zróbmy jakas grupę na innym portalu i pokażmy że jesteśmy tu i chcemy godnego traktowania .
Jestem za, związki mają nas w (usunięte przez administratora) zarząd jeszcze bardziej. Może pora przyjechać pod zarząd....
Proponuje zrobić grupę zamkniętą na Facebooku. Pozapraszać do grupy kolegów z SIGu z różnych kopalń, weryfikować konta żeby nikt kto nie jest pod Sigiem nie należał do grupy i tam możemy ustalać już pewne kwestie.
Witam i popieram inicjatywę. Tylko jak zweryfikować ludzi, by nie było wtyki? Tak czy inaczej, wchodzę w to...!! Zbyt długo to już trwa. A konkretów brak.... Jedye hasło które można usłyszeć, jak pytam kogoś o SIG. To słyszę... Proszę uzbroić się w cierpliwość. Ile można być pukanym w tyły... !!
Ludzie (usunięte przez administratora) z tego (usunięte przez administratora) Sigu robiąc na ścianie zarobiłem 7400 za goły miesiąc z 3 weekendami a teraz za miesiąc z karpiowym i wczasami pod gruszą uwaga 7450 do tego jeden weekend. I gwarancja przejścia pod kopalnie żadna, proszę was nie popełniajcie tego samego błędu co ja w Tesco na kasie zarobicie podobnie
Podaj Tesco w którym zarobię 7500 z kartkami czyli około 9 tysięcy, chętnie tam pójdę
No właśnie... Uwielbiam to narzekanie na zarobki, nie kwestionuje różnicy miedzy SIG a JSW ale jak komuś te 5/6k przelewu i 1200 kartek mało to zawsze można iść do prywaciarza za 3800. Trzeba wziąć pod uwagę że po roku stażu masz 30% do wypłaty. U którego prywaciarza po roku pracy dostaniesz ponad 1000zł więcej na każdej wypłacie? Nie ma obecnie innego miejsca pracy gdzie za tyle samo spędzonych godzin w pracy dostaniesz takie pieniądze. U prywaciarza żeby tyle zarobić to 250h+ w miesiącu i wykorzysta cię na maksa, a na dole wiemy jak jest, raz sie narobisz raz nie. W dodatku jednak jakieś te premie przez rok są. Prywaciarz poda Ci rękę i powie super, trzymaj tak dalej albo dostaniesz 100zł brutto. Także ja uważam że nie jest super i sprawiedliwie ale nie jest też najgorzej.
A to oczywiste, mi tylko chodzi o porównywanie do pracy u prywaciarza. Ogólnie Sig to czyste (usunięte przez administratora) i chamstwo i walą nas na kase :)
Musisz żyć w alternatywnej rzeczywistości, jeśli myślisz że ludzie za 3800 pracują u prywaciarza :) Mam kolegów w sigu. To oni mają 3800 plus kartki. I to za pracę pod ziemią. Wątpię żeby ludzie pracujacy u prywaciarza się za to zamienili
Ktoś posiada info kiedy alokacje ?
Nigdy. Związki tylko mydlą oczy kolejnymi terminami. Nikt tego nie powie wprost bo ludzie by się pozwalniali.
Jakie są szychty na odstawie 1.5 ?
Po 8 latach dołu z kursami i uprawnieniami stwierdzono że jestem nie wykwalifikowany
Jaka to nazwa "szkolenie i górnictwo " najlepiej potrzeba inżyniera na taśmę
Poziom rozmowy:
- Rezultat: Dostałem pracę
Ponoć nam przysługuje urlop zdrowotny w Sigu ???? 5 dni - 5 lat pracy 8 dni - 10 lat pracy Wynika to z ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 1981 r. w sprawie szczególnych przywilejów dla pracowników górnictwa - Karta górnika
Czy ktoś coś wie czy będą jakieś przyjęcia do SIGU na K.W.K KNURÓW lub BUDRYK z góry dzięki za odpowiedz? I c
Cześć. 10 lat stażu na w pgg . Jest możliwość przyjęcia do sigu? I na jakich zasadach finansowych. Czy to też będzie najniższa krajowa ? Kursy rewidenta szybowego itp
Pewnie że jest możliwość , ale w sigu do stażu wliczy Ci się tylko 2 lata w przypadku jedynie jeśli nie miałeś większej przerwy między zatrudnieniem większej niż miesiąc między firmami , zarobkowo dostaniesz 226zl brutto dniówki plus 30% stażowego plus bon żywnościowy 64zl
Złożyłem cv na stronie. Nie wiem jak wyglada rekrutacja. I czy zdarzę w miesiac z załatwieniem wszelkich papierów. Dzięki za info
Skąd masz informacje o tym żeby otrzymać Barbórkę nie może być przerwy dłuższej niż 30 dni ? Nie mogę nigdzie znaleźć regulaminu sig jsw.
A na tej odstawie robią wgl w weekendy czy nie idzie nic dorobić?
Czesc. Czy osoby ze studiami górniczymi mają szanse na zatrudnienie? Jesli tak to czy rowniez jest szansa szybciej „wydostac się” z sigu?
Mają szanse na zatrudnienie, na szybsze przejście nie ma opcji każdy musi przebyć tą ścieżkę.
Każdy musi odbyć sig mówię tu o sig owp … by odrazu pod jsw nie ma opcji ludzie czekają już po 2-3 lata na przejścia … i dalej czekają … niektórzy nie wytrzymują i się zwalniają bo nie chcą robić za najniższą krajową w takich warunkach ….
18 miesiecy w sigu, 3 lata 8 miesiecy w jednej firmie, 18 miesiecy w drugiej, 10 dni przerwy w zatrudnieniu miedzy tymi firmami, 0 dni przerwy między ostatnia firma a sigiem. Drugi rok bez barborki. (usunięte przez administratora) Jest napisane na ich stronie i podczas rozmowy kwalifikacyjnej było powiedziane, że 24 miesiące w firmach górniczych bądź 24 miesiące w sigu uprawniają cię do barborki. Tak (usunięte przez administratora) się ludzi, jutro idę składać reklamację ale i tak będą się trzymać swojego kodeksu z (usunięte przez administratora)
Słyszałem, że Barbórka po 2 latach w sigu i tylko doł bo powierzchnia w ogóle nie ma
trochę się to rozmija z tym co pisze na ich stronie >Pracownicy, którzy byli zatrudnieni pod ziemią w innych firmach górniczych przez okres co najmniej 24 miesięcy nabywają prawo do Barbórki wraz z przyjęciem do pracy w JSW SiG ja mam prawie 5 lat w firmie, 15 miesięcy w sigu i też nie dostałem
Tak samo mówili, że tylko rok w sigu i potem przejście pod kopalnie. Nie pierwszy raz kłamią wiec nie ma co im wierzyć w to co mówią
Pewnie miałeś jakiś dzień przerwy w zatrudnieniu pomiędzy firmami górniczymi i to ich upoważnia do tego, aby nie przyznać Ci barborki, tak jak i mi. Totalne chamstwo i tyle w temacie . Tak jak pisałem, nigdzie o tym nie wspominali, ani podczas rozmowy, ani na ich stronie. A to nie są małe kwoty bo barborki były w tym roku całkiem dobre ...
najlepsze jest to że nie miałem żadnej przerwy skończyłem pracować ostatniego dajmy na to we wrześniu a od 1 października już robiłem w sigu
Miałem tak samo ale ja normalnie dostałem Barbórkę. Nie wiem , idź do kierownika a jak nie to związki atakuj to napewno pomogą , pozdrawiam
To musisz uderzać prosto do kadr, najlepiej z kierownikiem. Ja jutro tak robię, zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie mogą tak ludzi w (usunięte przez administratora) robic ...
Jak miałeś jakąś Nke , to uznają to za przerwanie i nie ma ciągłości . Ja tak miałem w tamtym roku
Będziesz pisał pismo reklamacyjne? To podobno jedyna szansa, teraz pytanie jak takie pismo wystosować i w jaki sposób zaargumentować..
Szczęść Boże. Pomóc elektromontera od roku w firmie(w sumie 3 lata dołu),ex i sep zrobione. Na ile można liczyć w sigu na początek? Wszystkiego dobrego z okazji barbórka!
Witam czy na powierzchni należy się też Barbórka ? Jak tak to kiedy ? Czynpo roku czy po dwóch latach ? I czy powierzchnia ma liczone stażowe 30% tak jak dołowcy ? Jak tak to od kiedy to naliczają ? Zaznaczam że jestem 2 lata w sigu owp
Nic się nie należy oprócz karpiowego.Tak jakby ktoś tu leżał i nic nie robił.Niestety
Panowie mam pytanie mam przepracowane 10 lat w tym1, 5 roku sigu jak przechodziłem do sigu i miałem 10 dni przerwy między zakładami to czy mi się należy barbórka
Tak dostaniesz , ale nie liczył bym na Barbórkę jak w JSW , bardziej okolice 4 tysięcy . Pozdrawiam
Barbórka jest naliczana z średniego wynagrodzenia w okresie od listopada zeszłego roku do listopada br. Więc teoretycznie powinno się dostać podobną kwotę jak wynagrodzenie miesięczne
Do barbórki liczą się dni robocze bez wynagrodzenia za nadgodziny! *stawka płacy zasadniczej *premia motywacyjna *dodatek stażowy Zatem sigowiec, który (usunięte przez administratora) po święta dostanie tyle barbórki co kolega który świąt nie robi.
czy ktoś z Państwa dysponuje informacjami dotyczącymi zatrudnienia kobiet na kopalni??
przykro nam, ze cie nie przyjeli
Przenosiny nie są wstrzymane, ciagle są przejścia dla osób które miały gwarancję zatrudnienia po szkole a reszta z sig na początku przyszłego roku ( mówię tu o osobach z najwyższym stażem, wykwalifikowaniem i oczywiście zaangażowaniu w pracę)
Po nowym roku będzie gadka „mamy spotkanie dotyczące przejść, przyjdź za tydzień”, następnie zostaniemy poinformowani, ze to początek roku i zarząd ma dużo na głowie, wiec temat przejść bedzie poruszany w maju. Pózniej bedzie gadka, ze zbliża się okres wakacyjny i sporo osób ma wolne, wiec po wakacjach NA PEWNO będą przejścia. Ten schemat jest znany kazdemu kto chodzi i pyta. Myślę, ze wielu ludziom kończy się cierpliwość i Ci którzy cos potrafią, szybko zrezygnują z pracy w takich warunkach za te pieniądze. Pozdrawiam wszystkich sigoli
wiecie jak wygląda zatrudnienie na pomiarowego ? (szkoła geodezyjna, doświadczenie) Jak z kasą ? Ktoś coś wie? Pod SIG a później kopalnia na ile można liczyć ? z góry dzięki za inf.
Najpierw dostajesz się na zasadach ogólnych do SIG. Na Zofiówce teraz szukają na pomiarowego obecnie przenosiny z SIGu są wstrzymane dla wszystkich, ale kolega 10 lat przesadza, rok albo dwa raczej trzeba jednak odbębnić. Kasa pod sigiem minimalna, pod kopalnią dużo lepiej. Podaj maila to pogadamy.
Cześć Pod sigiem najniższa krajowa plus kartki na powierzchni 54pln za dniówkę przepracowaną , może uda ci się jakiś weekend zrobić to wtedy parę stówek więcej , natomiast przenosiny pod kopalnie wstrzymane są na ten rok i kolejny (związki tak mówią) no chyba ,że coś się zmieni ,pozdrawiam
54 za dzień? Chyba w biurowcu :) 64zl jest na stanowisku fizycznym
Panowie, każdy kto miał umowę z szkoła, a jest w sigu, niech solidarność robi listy z każdych kopalń i wyśle do zarządu, budryk już ma swoją listę wysłana. Pozostał Pniówek, Szczygłowice, i reszta. Jak wszyscy dają listy to absolwenci przejdą pod kopalnie.info z solidarności.
Jak ktoś miał gwarancję pracy 8 lat temu z kompanią węglową to się to wlicza czy gwarancja przepadła a dalej pracuje się w sigu
Budryk szychy z pgg przyjmuje bez sigu, zaraz pod kopalnie a związki wam kity o listach cisną, dobre
Czego ty nie rozumiesz że tylko ten rocznik ma tak że pod JSW się od razu przyjmuje wy też mieliście ale pod SIG, to pierwszy teraz taki przypadek, pewnie dlatego że sig to już zwykła firma będzie albo do (usunięte przez administratora)
Witam byłem na rozmowie zaproponowano mi Budryk odstawę 3500 na start. Nie wiem czy to jest warte takich pieniędzy. ?? Można się czegoś spodziewać więcej bo to słabo jak na zjazd na dół. ??
Stary, możesz się spodziewać większych zarobków ale po roku jak ci stażowe wskoczy takie mamy realia w tym sigu
Pniówek 2 - co to za oddział ? Odstawczy ?
Słyszałem za są dwie odstawy: główna i oddziałowa jakie są różnice ?
Przyszły pracowniku, Jeśli zastanawiasz się czy warto przyjść do Sigu powiem ci wprost że nie warto ! Jeśli jesteś zatrudniony teraz w pgg albo innej firmie doceń to co masz . W PGG za chwilę uruchomią program urlopów górniczych i będzie możliwość odejść i mieć już święty spokój . Pójdziesz dorobisz gdzieś na spokojnym miejscu a tu co cię czeka ? Brak jakiego kolwiek pakietu osłon, - mydlenie oczu że będzie alokacja gdzie już od maja były dwie i żadna nie doszła do skutku, - jesteś chory? Idziesz na L4 i po prostu dbasz o swoje zdrowie bo tutaj jedynie może uratować cię własny urlop albo zostaniesz na zawsze w Sigu , - wypłaty w sigu 5-6 tys na wydobyciu gdzie pracujesz w katastrofalnych warunkach , tracisz zdrowie i pracujesz sumienie nie jest żadnym pozytywem . - 14, węgiel i inne dodatki o których my w sigu możemy tylko pomarzyć - atmosfera która na kopalniach JSW jest podobna do wiezienia albo cały czas pracujesz albo będziemy ci pisać słabe szychty Docencie tam gdzie pracujecie i daleko od tej spółki córki bo za chwilę marzeniem każdego Sigowca będzie wrócić do Pgg gdzie czeka nas pewna praca i traktowanie nas jak człowieka a nie jak (usunięte przez administratora) byle tylko czarne się sypało ;)
Jakie premie? ???? Pójście na L4 oznacza pożegnanie się z przejściem pod kopalnię przy pierwszej możliwej okazji
Witam Górnicza brać, dostałem zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. Jak teraz wygląda sytuacja w Sigu, czego się spodziewać na rozmowie jakich pytań? Pozdrawiam
Jak ja się zatrudniałem 1,5 roku temu, było kilka szybkich pytań, jakie doświadczenie w zawodzie jaką szkoła i czy są tradycje górnicze w rodzinie. Możliwe że inne osoby bardziej maglowano ale szwagra i siostrę o to samo pytano
Odpowiedz Sygnaliście i załóż darmowe konto Compliance Officera
Skorzystaj z usługi GoWhistle i porozmawiaj z autorem wpisu. Dowiedz się więcej o usłudze GoWhistle tutaj.
Etap 1 - Zgłaszasz nieprawidłowość w firmie
- sygnalista informuje, czy problem został rozwiązany
- dostajesz możliwość upublicznienia sygnału
- dostajesz możliwość podziękowania pracodawcy
Zostań Sygnalistą w JSW Sig - Jastrzębie-Zdrój
Firma nie ma zarejestrowanego Compliance Officera. GoWork oraz GoWhistle nie zobaczą treści Twojego zgłoszenia! Dzięki nam będziesz miał gwarancję, że firma otrzyma Twoją informację o chęci zgłoszenia sygnału.
POTWIERDŹ EMAIL
Dziękujemy za zgłoszenie nieprawidłowości w JSW Sig
Zgłoszenie sygnału wymaga weryfikacji. Prosimy o zapoznanie się z treścią przesłanej wiadomości na Twój adres e-mail i potwierdzenie. Po poprawnej weryfikacji poinformujemy Cię o kolejnych krokach.
Nie otrzymałem e-maila, wyślij ponownieZarejestruj Compliance Officera
i odpowiedz bezpłatnie sygnaliście
POTWIERDŹ EMAIL
Aby zarejestrować darmowe konto Compliance Officera, musisz jeszcze potwierdzić adres e-mail.
Wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym na podany przez Ciebie adres. Po naciśnięciu w niego, poinformujemy Cię o kolejnych krokach.
Skontaktuj się z nami
Pracodawco, skorzystaj z naszych usług
Dzięki nam, Twój sygnał dotrze do Pracodawcy!
Etap 1 - Zgłaszasz nieprawidłowość w firmie
Etap 3 - Pracodawca udziela odpowiedzi
- sygnalista informuje, czy problem został rozwiązany
- dostajesz możliwość upublicznienia sygnału
- dostajesz możliwość podziękowania pracodawcy
Chcesz być na bieżąco z odpowiedziami?
Zapisz się na powiadomienia o nowej opinii już teraz
Psst! To jeszcze nie koniec!
Potwierdź swoją subskrypcję!
Odbierz maila
Na podany adres e-mail wysłaliśmy wiadomość z prośbą o potwierdzenie subskrypcji (RODO)
Potwierdź subskrybcję
Kliknij w link potwierdzający subskrypcję w mailu i bądź na bieżąco!
Dziękujemy za wypełnienie formularza zarobków.
Chcesz być na bieżąco z odpowiedziami?
Zapisz się na powiadomienia o nowej opinii już teraz
Psst! To jeszcze nie koniec!
Potwierdź swoją subskrypcję!
Odbierz maila
Potwierdź subskrybcję
Kliknij w link potwierdzający subskrypcję w mailu i bądź na bieżąco!
Dziękujemy za wypełnienie formularza zarobków.
Znajdź firmę
Zapisz się na powiadomienie o nowej opinii już teraz!
Zapisz się na powiadomienie już teraz
Otrzymuj powiadomienia na temat firmy
Jak się pracuje w JSW Sig?
Zobacz opinie na temat firmy JSW Sig tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 1565.
Jakie są opinie pracowników o pracy w JSW Sig?
Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 985, z czego 233 to opinie pozytywne, 60 to opinie negatywne, a 692 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!
Jak wygląda rekrutacja do firmy JSW Sig?
Kandydaci do pracy w JSW Sig napisali 4 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.
- Górnicza 1
44-330 Jastrzębie-Zdrój - NIP: 6332232554 KRS: 0000498471
Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.
(real users)
- Chorus Mrozek Jarosław
- Cichoń Agnieszka Explozjatanca.Pl
Obowiązek informacyjny przedsiębiorcy
Szanowny Przedsiębiorco!
Poniżej znajdują się informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych przez GoWork.pl Serwis Pracy Sp. z o. o.
- 1. Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
- Administratorem Twoich danych osobowych jest GoWork.pl Serwis Pracy Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Wirażowa 124 A, 02-145 Warszawa.
- 2. Jak skontaktować się z wyznaczonym w GoWork.pl Inspektorem Ochrony Danych?
- Przestrzeganie zasad ochrony danych w GoWork.pl Serwis Pracy Sp. z o. o. nadzoruje wyznaczony Inspektor Ochrony Danych, z którym możesz skontaktować się poprzez adres e-mail: iod@gowork.pl
- 3. W jakim celu oraz w oparciu o jaką podstawę prawną przetwarzamy Twoje dane osobowe? Jak długo przechowujemy Twoje dane?
- W zakresie swojej działalności zajmujemy się pozyskiwaniem informacji na temat sytuacji panującej w przedsiębiorstwach. Umożliwiamy Użytkownikom Serwisu zapoznanie się z opinią oraz dokonanie oceny przedsiębiorcy, w szczególności jego wiarygodności i rzetelności jako pracodawcy lub partnera biznesowego.
Kategorie osób | Cel przetwarzania | Podstawa prawna | Retencja danych |
---|---|---|---|
Osoby fizyczne prowadzące własną działalność gospodarczą | Utworzenie i udostępnienie profili przedsiębiorców w serwisie GoWork.pl, w celu umożliwienia zapoznania się z opinią oraz dokonania oceny przedsiębiorców. | art. 6 ust. 1 lit. f) RODO (prawnie uzasadniony interes administratora - prowadzenie portalu internetowego umożliwiającego jego użytkownikom wyrażanie opinii o przedsiębiorcach) art. 6 ust. 1 lit. f) RODO (prawnie uzasadniony interes osób trzecich - możliwość zdobycia przez przedsiębiorców opinii na swój temat przydatnych do podnoszenia jakości warunków pracy oraz polepszania wizerunku) art. 6 ust. 1 lit. f) RODO (prawnie uzasadniony interes administratora lub osób trzecich – ustalanie, dochodzenie roszczeń, obrona przed roszczeniami związanymi z prowadzoną działalnością gospodarczą) | Dane będą przetwarzane do momentu wniesienia skutecznego sprzeciwu, z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją osoby, której dane dotyczą, a następnie, po wniesieniu sprzeciwu dane będą archiwizowane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń. Po wskazanym wyżej okresie dane osobowe będą usuwane lub anonimizowane. |
- 1. Komu przekazujemy Twoje dane osobowe?
- Odbiorcami Twoich danych osobowych będą podmioty świadczące usługi na rzecz GoWork.pl Serwis Pracy Sp. z o. o. (w szczególności usługi takie, jak obsługa systemów informatycznych) oraz GoWork.pl Andrzej Kosieradzki, a także podmioty upoważnione do odbioru danych na podstawie przepisów prawa.
- 2. Jakie jest źródło pochodzenia Twoich danych?
- Twoje dane pozyskaliśmy ze źródeł publicznie dostępnych, takich jak: Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej (CEIDG), inne publiczne rejestry, strony internetowe.
- 3. Jaki jest zakres danych osobowych, które przetwarzamy?
- Przetwarzamy Twoje dane osobowe w zakresie obejmującym: dane teleadresowe (takie jak: imię, nazwisko, nazwa firmy, adres siedziby firmy), dane kontaktowe (takie jak: adres email, numer telefonu).
- 4. Jakie przysługują Ci prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych?
- Zapewniamy realizację Twoich uprawnień wskazanych poniżej. Możesz realizować swoje prawa przez zgłoszenie żądania na adres e-mail: iod@gowork.pl
Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych | Masz prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, jeżeli przetwarzamy Twoje dane w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes. Jeżeli Twój sprzeciw okaże się zasadny i nie będziemy mieli innej podstawy prawnej do przetwarzania Twoich danych osobowych, usuniemy Twoje dane, wobec wykorzystania których wniosłeś sprzeciw. |
Prawo do usunięcia danych | Masz prawo do żądania usunięcia wszystkich lub niektórych danych osobowych, jeżeli:
Prawo do ograniczenia przetwarzania | Masz prawo do żądania ograniczenia wykorzystania Twoich danych osobowych, gdy:
Prawo dostępu do danych | Masz prawo uzyskać od nas potwierdzenie, czy przetwarzamy Twoje dane osobowe, w związku z tym masz prawo:
Prawo do sprostowania danych | Masz prawo do sprostowania i uzupełnienia podanych przez siebie danych osobowych. Masz prawo żądać od nas sprostowania nieprawidłowych danych oraz uzupełnienia niekompletnych. |
Zgłaszania skarg | Jeżeli uważasz, że Twoje prawo do ochrony danych osobowych lub inne prawa przyznane Ci na mocy RODO zostały naruszone, masz prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (www.uodo.gov.pl). |