3.5/5

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń
Kraków - Traficar Sp. z o.o.
Warszawa - Express S.A.

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Express Car Rental

Opinie o Express Car Rental Kraków

Nie przegap nowości o Express Car Rental!

15.04.2021 16:21

Drodzy Kierowcy,
    dziękujemy Wam za wszystkie uwagi i opinie.
    Nawiązując do poprzednich informacji, staramy się w miarę możliwości zadbać o Wasz komfort pracy, bezpieczeństwo i warunki finansowe.
    Obecnie pracujemy nad rozwiązaniem najważniejszych problemów, które nam zgłaszacie.
    Jeszcze w tej połowie roku rozpoczniemy wymianę tabletów, rozpoczynając od tych najstarszych.
    Pracujemy również nad nowym narzędziem e-learningowym, które usprawni proces szkoleniowy oraz ułatwi komunikację pomiędzy kierowcami a pracownikami oddziału.
    Trzecim obszarem naszej pracy jest aktualizacja cennika używanego do rozliczeń z kierowcami, uwzględniająca realny czas poświęcany na realizację zleceń.
    Szczegóły oczywiście będą przekazywane poprzez wewnętrzny kanał komunikacji – Forum Kierowców.
    Mamy nadzieję, że w tym trudnym dla wszystkich czasie, wykażecie cierpliwość i zrozumienie, a efekty naszych starań podniosą poziom Waszego zadowolenia z wykonywanej pracy.
    Pozdrawiamy Was serdecznie.
    piter

11.06.2021 11:14

Nadal pracujecie czy już temat poszedł w zapomnienie ?
    Adalbert

19.12.2024 21:54

Moje jedyne doświadczenie z firma Express Car Rental, niestety jest przykre, protokól zwrotu podpisywany jest na tablecie bez wiedzy co w tym protokole się znajduje. Zamawiam usługe ochrony dodatkowej za 30zł za jeden dzień. następnego dnia zwracam samochód po przejechaniu ok. 20km dotankowuje 4 l , nie otrzymuje przy odbiorze jakiegokolwiek pokwitowania kto, samochód odbiera, w jakim stanie i ile jest paliwa, a następnie otrzymuję fakturę, a tam? dodatkowa usługa za 30 zł. uzupełnienie paliwa za 30 zł pomimo, że wyraziłem zgodę na taką usługę na kolejny dzień. Zawiadamiam, rano, że samochód jest do odbioru, pracownik jedzie kilka godzin i nie zmojej winy "wpada kolejny dzień". Żądanie zapłaty za brakujące paliwo, które po przejechaniu 21 km uzupełniłem w ilości 4 litrów, nie opiera się na odzcvzycie, bo wskaźnik był taki jak przy odbiorze, nieuprzejmy pracowni podsuwa tablet do podpisu, a później ten podpis jest wklejony do przesyłanego protokołu, który dowolnie jewst modyfikowany. Czuję sie (usunięte przez administratora) i z pełną odpowiedzialnością nie polecam korzystania z usługi tej firmy. Kwota nie jest duża, wić zapłacę ją za cenę spokoju, ale będę przestrzegał znajomych przed korzystaniu z usług firmy Exspress Car Rentail, jak również zwrócę się do Renault z niniejszą opinią.

Kamil

21.05.2026 17:00

Nie polecam firmy Express Car Rental. Chciałem oddać pojazd dzień wcześniej (z powodu wyjazdu) umowiony na godzinę 19, czekam nikt nie zjawił sie po auto. Około godziny 20 zadzwoniłem na infolinię i uzyskałem informacje, że mam umowiony odbiór auta ale na następny dzień i że może podjechac kierowca o godzinie 1 w nocy,odebrać wypożyczony samochód. Zgodziłem się żeby auto odebrali następnego dnia wieczorem tak jak mieli w systemie. Odbiór poszedł szybko i sprawnie (kierowca nie zgłaszał żadnych uwag, dodatkowo auto umyłem i odkurzyłem, chociaż tego nie wymagali) po tygodniu otrzymuje fakture (dopłata za paliwo) pracownik, który odbierał pojazd nic nie wspominał ze jest zbyt mało paliwa a faktycznie bylo go więcej niz jak pojazd przyjechał do mnie. Podpisy na tablecie, bez wglądu w formularz zwrotu pojazdu, brak informacji przy zwrocie o nieprawidłowościach. Nie polecam tej firmy i przestrzegam klientów(najlepiej nie podpisywać protokołów elektronicznie) Poinformowałem również o sytuacji assistance Renault , które to zainicjowało wypożyczenie pojazdu z tej firmy. Opinia o tej wypożyczalni trafi również do renault.

26.05.2026 12:07

Dziękujemy za podzielenie się opinią. Przykro nam z powodu opisanej sytuacji i niedogodności związanych ze zwrotem pojazdu. Chcielibyśmy dokładnie zweryfikować przebieg sprawy, dlatego prosimy o przesłanie numeru rezerwacji na adres [email protected]. Pozwoli nam to odnieść się do zgłoszonych kwestii i wyjaśnić sytuację.

29.06.2026 10:36

Dzień dobry, dziękujemy za opinię. Przykro nam, że przebieg zwrotu pojazdu i późniejsze rozliczenie nie spełniły Pana oczekiwań. Przepraszamy za zaistniałe niedogodności. Będziemy wdzięczni za przesłanie numeru rezerwacji na adres [email protected], abyśmy mogli zweryfikować opisaną sytuację i odnieść się do zgłoszonych uwag. Pozdrawiamy, Zespół Express Car Rental

Przemwk

25.06.2026 20:44

Beznadziejna firma. Wyjazd sluzbowy- 250 km od dom autem wynajetym (wynajem dlugterminoqy, pelwn pakiet ubezpieczenia). Uszkodzona opona. Auto odjechalo na lawecie. Zapotrzebowanie na samochod zastepczy zgloszone o 14.- po kilku godzinach ciszy po kolejnym kontakcie z mojej strony uslyszalem, ze dzia juz nie da sie nic zrobic i rezerwacja nie zostala qystawiona. Mozliwosc podstawienia auta dopiero na dzien nastepny. Kpina. Q domu wyladowalwm o 2 w nocy ... na "okazje". Omijajcie szerokim lukiem.
    Cezary

15.04.2026 15:15

Na początku rekrutacji zadzwonił człowiek z Krakowa i umówił mnie w Szczecinie na rozmowę . Wszystko ok do momentu aż zadałem kilka pytań. Pani kierownik nie umiała udzielić odpowiedzi albo udawała że nie rozumie o co pytam i odpowiadała nie na temat. Zapytała od kiedy mogę zacząć, ucieszyła sie ze za kilka dni . I że jest zdecydowana mnie zatrudnić. Poprosiłem o draft umowy. i słuch zaginął po umowie , kierowniczce i jakimkolwiek kontakcie :-). Mega słabe. Jak na spokojenie się policzy wynagrodzenie i przeliczyć je na stawke godzinową to będą dni gdzie pracujesz 20zł/h. Także proponuję zastanowić sie 2 razy

10.03.2026 21:02

Pracowałem jako kierowca w firmie Express i niestety moje doświadczenia z tej pracy są w większości negatywne. Głównym problemem jest sposób rozliczania czasu pracy oraz realny poziom wynagrodzenia w stosunku do czasu, jaki kierowca faktycznie poświęca firmie. W praktyce dzienne zarobki bardzo często wychodzą poniżej płacy minimalnej. Firma zabezpiecza się zapisem w umowie mówiącym o minimalnym wynagrodzeniu w skali miesiąca, które formalnie musi się zgadzać. Problem polega jednak na tym, że sposób liczenia czasu pracy znacząco odbiega od rzeczywistego czasu spędzanego przez kierowcę w pracy. Za czas pracy uznawany jest wyłącznie moment, w którym w systemie widnieje aktywne zlecenie transportowe. Nie są natomiast uwzględniane inne czynności związane z wykonywaniem pracy, takie jak powrót po podstawieniu auta, oczekiwanie w biurze na kolejne zlecenie czy długie oczekiwanie na spóźnionych klientów. W praktyce kierowca pozostaje w dyspozycji firmy przez znacznie dłuższy czas, niż wynika to z rozliczenia w systemie. Po uwzględnieniu całego realnego czasu pracy wynagrodzenie wypada bardzo nisko. Kolejną kwestią jest oczekiwanie, aby kierowcy przebywali w biurze pomiędzy zleceniami. Czas ten nie jest jednak traktowany jako czas pracy i nie jest wynagradzany, mimo że pracownik w tym czasie pozostaje do dyspozycji firmy. Zdarza się również brak profesjonalnego podejścia ze strony części pracowników biurowych. Kierowcy mogą spotkać się z negatywną reakcją w sytuacji, gdy odmawiają wykonywania czynności wykraczających poza ich obowiązki – szczególnie jeśli miałyby być wykonane bez dodatkowego wynagrodzenia. W takich sytuacjach można odnieść wrażenie, że przydział zleceń bywa mniej korzystny logistycznie, co skutkuje dłuższym czasem pracy przy niższych zarobkach. Istotnym problemem jest także brak przejrzystości w kwestii transportów między oddziałami. Kierowcy często nie mają jasnych informacji dotyczących tego, kto realizuje takie kursy, kiedy się odbywają oraz na jakich zasadach są przydzielane i rozliczane. Powoduje to wrażenie braku transparentności w organizacji pracy. Podobne wątpliwości dotyczą tzw. misji zagranicznych. W firmie mówi się o ich istnieniu, jednak bardzo trudno uzyskać konkretne informacje na temat tego, gdzie są realizowane, kto je wykonuje oraz według jakich zasad są przydzielane kierowcom. Brak jasnych informacji powoduje liczne pytania i spekulacje wśród pracowników. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące tego, czy wszystkie takie kursy są realizowane wyłącznie przez kierowców zatrudnionych w systemie. Wśród pracowników krążą informacje sugerujące, że niektóre transporty mogą być wykonywane przez osoby pracujące w biurze, potencjalnie przy wykorzystaniu kont kierowców w systemie. Rodzi to pytania dotyczące sposobu rozliczania takich kursów, zwłaszcza w kontekście obowiązków podatkowych i składkowych, jeśli osoba wykonująca transport nie posiada statusu studenta i przekroczyła 26 rok życia. Ze względu na brak przejrzystości w tym obszarze temat ten pozostaje źródłem wielu wątpliwości wśród kierowców. Podsumowując – największymi problemami w tej pracy są sposób rozliczania czasu pracy, bardzo niski realny poziom wynagrodzenia w stosunku do poświęcanego czasu oraz brak przejrzystości w niektórych aspektach organizacji transportów. W efekcie wielu kierowców ma poczucie, że ich czas i zaangażowanie nie są odpowiednio wynagradzane ani traktowane z należytą powagą.

12.03.2026 11:27

Dziękujemy za zgłoszenie i podzielenie się swoim doświadczeniem. Zapewniamy, że wszystkie podniesione kwestie, takie jak rozliczanie czasu pracy, organizacja między zleceniami czy przejrzystość transportów, zostaną dokładnie zweryfikowane wewnętrznie. Pracujemy nad ciągłymi usprawnieniami, by realne zarobki i warunki były sprawiedliwe i konkurencyjne. Do pełnej weryfikacji części spraw potrzebujemy dodatkowych informacji (np. okresu zatrudnienia czy oddziału). Prosimy o kontakt bezpośredni na [email protected]
    ##

21.03.2026 18:40

To zróbcie kontrole w każdym oddziale, wszędzie coś się znajdzie.

15.03.2026 23:36

Niestety to wszystko co piszą tu moi koledzy to prawda. Najbardziej jednak frustrującą rzeczą jest fakt iż koordynatorzy zabierają najlepsze transporty w dwie strony dla siebie. Firma powinna to w jakiś sposób kontrolować ponieważ śmieszne jest jak kierowcy nie mają zleceń i siedzą w oddziale czekając np na serwis w jedną stronę albo jakieś zlecenie za które nawet nie wyjdzie najniższa krajowa a koordynator sobie organizuje parę razy w tygodniu transport w dwie strony. Stawka za zlecenia liczy się tylko w jedną stronę bo firma czas dojazdu i powrotu ze zlecenia traktuje jak twój czas wolny podczas gdy inne duże wypożyczenie płacą kierowcom chociaż stawkę godzinową…. Jak ktoś chce dorobić sobie dosłownie kilka złotych a przy tym się denerwować to polecam w każdym innym wypadku szkoda waszego, czasu zdrowia i nerwów :-)

09.03.2026 15:53

Gdzie te śmieszne aneksy do umów droga firmo? Zmiany od 1 lutego wprowadzone, mamy marzec a aneksów brak, chyba pora zgłosić to do odpowiednich organów.
    Mobilny Doradca (XD)

04.02.2026 22:44

Jak tam mobilni doradcy wam się pracuje po podwyżkach? Udało się jakiś transport złapać? Czy niestety koordynator sobie pojechał, a wam zostawił serwis za 20 złoty? Martwy okres, a osoby nad nami patrzą tylko w swoje koryto, nic się tu nie zmienia na przestrzeni lat. Niby to nie etat, ale trzeba siedzieć pod telefonem za darmo bo MASZ DYŻUR. Nie poleciłbym nawet wrogowi
    Koordynator

20.01.2026 23:38

Doradcy Mobilni zakończyli walkę. Teraz może czas na koordynatorów ? Pracownicy biurowi jak sie zapatrujecie na podwyżkę która nas czeka w marcu ? Zapewne około 200 zł na rękę 😃 za wszystkie projekty nad którymi pracujemy wypożyczalnia, trc i jakże cudowne NDC ...
    #PracownikBiurowy
    Szybki lopez

21.01.2026 20:54

Przecież sobie niższą podwyżkę odbijecie z wyższej kwoty wolnej od podatku...nie widzę problemu. A najlepiej jak zagłosujecie nogami...im więcej was odejdzie tym więcej zarobią ci co zostaną
    Hall

21.01.2026 05:11

Firma która niema ochoty płacić pracownikom za wykonane zlecenia. Współpraca z firmą została zakończona na podstawie niby mojej winy bo robiłem za mało zleceń i niby dużo skarg było ale ludzi przewija się tam bardzo dużo. Podpisałem umowę zlecenie z nimi i twierdzą że za siedzenie w domu nie można płacić pracownikowi mimo że jestem wpisany w grafik, więc kierownictwo stwierdziło że nie mam racji więc jak chce mogę iść z nimi do sądu mimo że miałem w umowie wpisane że płaca za czas oczekiwania na zlecenie i wykonanie zlecenia. Nikomu nie polecam pracować w tej firmie. Żebyś dobrze zarabiał w tej firmie musiałbyś autem jechać codziennie od południa do północy Polski. Jeżeli chcecie w tej firmie pracować zastanowić się 3 razy czy warto bo szkoda nerwów z nimi na walkę, mimo że jest w umowie wpisane oni i tak wiedzą lepiej.
    Sensei

16.01.2026 18:01

Pracuje już w tej firmie jakiś czas. Warunki płacowe z roku na rok coraz gorsze, nie wiem czy to już nie czas, aby założyć związek zawodowy doradców mobilnych Express i zacząć strajk, głodowy, bo z takimi wynagrodzeniami za pracę to już .... woła o pomstę do PIPu. A może faktycznie czas aby zgłosić do PIPu całą sytuację, niech prześwietla struktury zatrudnienia i płac. Do zarządu i prezesów teraz piszę. Pamiętajcie, wasze wynagrodzenia uzależnione są w 100% od pracy pracowników najniższego szczebla - mobilnych doradców. To, że czasami zarabiamy więcej niż wy nie świadczy o tym, aby obniżać stawki. Raczej powinniśmy dostać dodatki motywacyjne za wyniki wykręcone dla firmy, bo razem w niej jesteśmy, razem dla niej pracujemy, razem przynosimy jej dochód. Podwyżka 2pln jest jakby ktoś napluł nam w twarz, a to my jesteśmy na pierwszej linii frontu w kontakcie z klientem, to my min. kształtujemy opinie o niej, taka nas za to nagroda czeka. To, że to jeszcze się kręci to jakiś fenomen oparty na skali przedsięwzięcia. Liczę na opamiętanie i rozsądne podwyżki, bo klientom dajemy auta za darmo, to nie znaczy, że za darmo mamy pracować.
    Driver

15.01.2026 11:33

Piszę tę opinię jako kierowca, który przepracował w tej firmie już kilka lat — i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że sposób, w jaki traktuje się tu pracowników, to czysta kpina. To, co dzieje się w tej firmie, nie ma nic wspólnego z szacunkiem do ludzi. Stawki obowiązujące kierowców od lat stoją w miejscu, a realnie – spadły. Przy obecnych kosztach życia obecne wynagrodzenie to żart, a nie zapłata za pracę pełną odpowiedzialności, stresu i ryzyka. Co gorsza, wielokrotnie jesteśmy zmuszani do siedzenia po kilka godzin na biurze, czekając na kurs – za darmo, jakby nasz czas nie miał żadnej wartości. Ale prawdziwy absurd zaczyna się przy zleceniach z asystą. To temat, o którym wszyscy kierowcy mówią między sobą, ale nikt z góry nie chce słuchać. Coraz częściej asysty są organizowane w taki sposób, że realnie dokładamy do interesu. Firma uparcie ogranicza wysyłanie drugiego kierowcy, więc kończy się na tym, że po wydaniu auta trzeba prosić klienta o podwózkę na przystanek albo włóczyć się po mieście i kombinować, jak wrócić. Czasem to 15–20 minut w jedną stronę, często w śniegu, deszczu, albo późnym wieczorem – i wszystko oczywiście bez żadnego wynagrodzenia. To nie tylko strata czasu, ale czyste wykorzystywanie ludzi. W praktyce nasza stawka godzinowa w takich sytuacjach spada poniżej minimalnej krajowej. A kierowca, który robi kilka takich kursów dziennie, po prostu pracuje za grosze, poświęcając swój czas, paliwo i nerwy. W dodatku często trzeba jeszcze tłumaczyć się klientowi, dlaczego firma nie zapewniła asysty, jakby to był nasz obowiązek tłumaczyć cudze zaniedbania. To jest skandaliczne. Do tego dochodzą tygodniowe dyżury telefoniczne, które uniemożliwiają normalne życie. Nie można zaplanować weekendu, wyjazdu, niczego – bo o każdej porze dnia i nocy może zadzwonić telefon. A kiedy już zadzwoni, nierzadko o pierwszej w nocy w niedzielę, trzeba wstać i jechać. Bez żadnej rekompensaty, bez dodatków, bez szacunku do naszego prywatnego czasu. Nie wspomnę już o wszystkich „drobnych” obowiązkach, które wykonujemy za darmo – odśnieżanie samochodów, podwożenie innych kierowców po mieście, długie oczekiwanie na zwroty aut. To wszystko zabiera czas i energię, których nikt nie liczy, ale każdy od nas wymaga. Firma wypełnia ankiety satysfakcji, udaje zainteresowanie opiniami pracowników, a w praktyce – nic się nie zmienia. Kierowcy odchodzą, bo mają dość bycia traktowanymi jak tania siła robocza. I wcale się im nie dziwię. Jeśli w tej firmie naprawdę komuś zależy na stabilności i jakości, to pora przestać udawać, że wszystko jest w porządku. Bez realnych zmian w systemie asyst, uczciwego wynagradzania czasu pracy i podniesienia stawek, nie zostanie tu nikt z doświadczeniem. Bo żadna lojalność nie przetrwa, gdy pracownika regularnie się wykorzystuje.
    Gal Anonim

15.01.2026 07:47

Nie polecam pracy, ta praca jest gorsza niż bycie kurierem czy praca w bolcie. Odpowiadasz za samochody warte 100k, jednocześnie zarabiająć śmieszne pieniądze, na dodatek musisz wracać smierdzącymi autobusami. Sami klienci nie wierzą w to jak firma traktuje pracowników, widząc. Dodatkowo mała ilość kursów, firma nie płaci za siedzenie w biurze i czekanie na kursy. Dodatkowo jeśli MUSISZ skorzystać z asysty firma postanowiła ukarać Cie poprzez obniżenie wynagrodzenia za taki kurs
    Mobilny Doradca Klienta

14.01.2026 23:11

Pisze tę opinię jako kierowca pracujący w tej firmie już kilka lat. Musze powiedzieć, że to jakie firma ma podejście do swoich pracowników jest nieśmiesznym żartem. Stawki obowiązujące kierowców od kilku lat nie tylko nie wzrosły, ale w praktyce uległy obniżeniu. Przy rosnących kosztach życia obecne wynagrodzenie staje się coraz mniej adekwatne do wykonywanej pracy, odpowiedzialności i stresu. Wielokrotnie jesteśmy zobowiązani do siedzenia na biurze i czekania na kursy bez wynagrodzenia, tracąc swój czas, który w żaden sposób nie jest rekompensowany. Jest to realna dyspozycyjność pracownika, o której nawet nie wspominam żeby była wynagradzana bo wiem że to na pewno nie wejdzie w życie, ale warto to wziąć pod uwagę przy podwyżkach za kursy. Nastepna sprawa to dostępność telefoniczna.Tygodniowe dyżury i konieczność ciągłego bycia pod telefonem uniemożliwiają normalne planowanie życia prywatnego. Pracownik de facto pozostaje w gotowości przez wiele dni, bez jakiejkolwiek pensji za tę dyspozycyjność. Niekiedy nikt nie dzwoni przez cały tydzień przez który trzeba było sobie plany poprzekładać i nagle dostaje się telefon w niedzielę o 1:00 żeby pojechać wydać auto na mieście…Wykonujemy szereg dodatkowych obowiązków bez wynagrodzenia, takich jak odśnieżanie samochodu, czy podwożenie innych kierowców na zwrot auta na terenie miasta. Są to rzeczy, za które nie powinny być traktowane jako rutyna wykonywana za darmo. W zimie mógłby być doliczany jakiś dodatek zimowy a na mieście przynajmniej częstsza możliwość zamawiania boltów w momencie gdy klient nie da rady odwieść kierowcę z powrotem na biuro.. szczególnie nie dziwię się klientowi gdy jest to drugi koniec miasta - godzina 15:00 albo ma dziecko do opieki - to nie powinno być jego obowiązkiem tylko dobrą wolą. Kilkukrotne rekrutacje w ciągu roku jasno pokazują skalę problemu – pracownicy odchodzą, ponieważ warunki nie są konkurencyjne. Zastanawiające jest, że środki na ciągłe rekrutacje się znajdują, natomiast na podwyżki dla doświadczonych kierowców już nie. Również zlecenia wymagające dojazdu busem, długiego oczekiwania oraz proszenia klienta o podwiezienie do przystanku czy stacji (niekiedy nawet 20 minut) ponieważ firma stara sie ograniczać kursy z asystą maksymalnie powodują, że realna stawka godzinowa spada poniżej minimalnego wynagrodzenia, często wypełniamy ankiety satysfakcji, które w praktyce nie przekładają się na żadne realne zmiany. Bez tych zmian trudno będzie zatrzymać doświadczonych kierowców i zapewnić stabilne funkcjonowanie firmy.
    DoradcaMobilny

14.01.2026 22:18

Pracuję jako kierowca w Express od kilku lat i niestety muszę stwierdzić, że sposób traktowania kierowców oraz polityka wynagrodzeń z roku na rok stają się coraz gorsze. Najnowsze "PODWYŻKI" idealnie pokazują jak bardzo firma mija się z rzeczywistością i realnym wkładem pracy swoich pracowników. Od kilku lat czekamy na realne podniesienie stawek. W końcu się doczekaliśmy - ale tylko na papierze. Podniesiono minimalnie stawkę km przy wydaniach i zwrotach, jednocześnie obniżając stawki przy kursach z asystą. Asystą, która bardzo często nie jest wyborem, ale koniecznością - bo z wielu miejsc po prostu nie da się wrócić sensownie komunikacją, albo zajmuje to nawet 1.5/2h. W praktyce wygląda to tak, że jedziesz np. ponad 100km do klienta, zarabiasz ok 90zł za cały kurs, a trasa tam i z powrotem z miejsca, z którego nie masz jak wrócić zajmuje nawet 4h. Jaki jest tego efekt? Wynagrodzenie grubo poniżej aktualnej stawki minimalnej, która już dawno przekroczyła 30zł/h. Dla porównania: za wydanie auta na mieście kierowca dostaje 25zł, mimo że czasami takie zadanie pochłania z powrotem do biura ponad 1/2h. Stawki w tej pracy praktycznie stoją w miejscu, od kiedy zacząłem tu pracować, mimo że minęło już kilka lat, a koszty życia wzrosły drastycznie. Najnowsze "podwyżki" są tego najlepszym przykładem, zamiast realnego wzrostu wynagrodzeń mamy korekty które w praktyce oznaczają krok wstecz. W tej pracy da się owszem zarobić sensowne pieniądze, ale tylko wtedy, gdy się pracuje 6-7 dni w tygodniu po 12h. Przy normalnym trybie życia zarabiamy ochłapy. Do tego dochodzą dyżury nocne i weekendowe pod telefonem. Owszem - po określonej godzinie obowiązuje podwójna stawka, ale to absolutnie nie rekompensuje całego czasu oczekiwania. Przez cały tydzień nocą, człowiek żyje ze świadomością, że w każdej chwili mogą do Ciebie zadzwonić. Nie można sobie nic zaplanować, odpocząć ani normalnie funkcjonować. Co gorsza, bardzo często nikt nie zadzwoni, ale tydzien i tak jest rozwalony, bo pozostajesz w pełnej gotowości. Firma korzysta z dyspozycyjności pracownika, ale nie płaci za samą gotowość, tylko ewentualnie za faktycznie zlecenie. Trudno uznać to za uczciwe podejście. Szczególną ironią są ankiety satysfakcji, które regularnie wypełniamy. Szczerze zastanawiam się po co one tak właściwie są, skoro od lat nie przekładają się one na żadne realne zmiany, trudno więc nie odnieść wrażenia, że ich jedyną rolą jest stworzenie pozorów wysłuchania pracownika, w rzeczywistości jest to kpina, złudna nadzieja pracownika na lepsze zmiany, bo te ankiety najwidoczniej trafiają do kosza. Stosunek zarobków do realnego wkładu pracy, poświęconego czasu, dużej odpowiedzialności oraz kosztów poniesionych przez kierowców jest nie do obrony. To, co zostało nazwane podwyżkami, jest w rzeczywistości kolejnym sposobem na oszczędzanie kosztem pracowników. Jako kierowcy oczekujemy jasnych wyjaśnień, nie jakichś odwołań do mailów, oraz realnych podwyżek, adekwatnych do wzrostu kosztów życia - i to najlepiej z uwzględnieniem ostatnich trzech lat, a nie symbolicznych zmian, które w praktyce niewiele zmieniają albo wręcz pogarszają sytuację. Bez tego trudno mówić tu o jakimkolwiek szacunku wobec ludzi - swoich pracowników, na których firma faktycznie opiera swoją działalność. Zastanówcie się nad tym i wykonajcie odpowiednie działania, bo tylko od nas tak naprawdę zależy, czy klienci zostaną obsłużeni, bo przy takiej polityce wynagrodzeń i traktowaniu pracowników jako zwykłych pachołków i tanią siłę roboczą, firma w każdej chwili może na tym realnie stracić, jeśli dalej będziecie ignorować ten problem i nie wprowadzicie realnych zmian.

14.01.2026 15:54

Drodzy kierowcy. Z pewnością wielu z was nie podoba sie nowa polityka wymagrodzen. Na forum kierowców kierowcy.express.pl macie wątek w tej sprawie. Jesli także jesteście przeciwni nowej polityce firmie zostawcie po sobie tam ślad
    ##

14.01.2026 22:02

Według mnie lepiej publicznie o tym pisać, niech każdy potencjalny kandydat wie z czym może mieć do czynienia.
    Gal Anonim

14.01.2026 21:06

Szanowni czytacze, drodzy administratorzy. Dzień 13.01.2025 na pewno zapiszę się w historii Expresu jako kolejny dzień, w którym firma przeszła samych siebie. Bywały już różne głupoty, które na pewno znajdą się w poniższych opiniach goworku. Zapewne część z nas liczyła, że w związku z podniesieniem płacy minimalnej, brakiem podwyżek w zeszłym roku, być nawet z kolejnym roku stażem... wróc.. kolejnym rokiem na umowie zlecenie otrzyma stosowną podwyżkę, ale niestety nie. Tym razem express postanowił zasilić swoją dziurę budżetową kosztem wynagrodzeń kierowców poprzez ZMNIEJSZENIE stawek przy realizacji asysty, czyli pomocy drugiego kierowcy. Dziwnym również przypadkiem 12.01 zakończyła się ankieta dotycząca satysfakcji z pracy kierowcy, zakładam że jakby ogłoszenie stawek nastąpiło przed końcem ankiety, to wyniki były dla expressu niesatysfakcjonujące Zapewne express już szykuje kontrargument, 'hola hola, ale przecież podwyższyliśmy stawki na realizację bez asysty' To teraz faktów odnośnie czasu wykonania zlecenia: Zlecenie na mieście: jest 25 zł / ma być 27 zł. Średni czas wykonania takiego zlecenia licząc od wyjazdu z bazy ( czasem dotankowania, czasem uzupełnienia płynów, odśnieżenia ) dojazdu do klienta, przekazania auta klientowi i powrót na bazę to około 1h. Poniżej minimalnej. Kursy 25 km. Dojazd 30 min, wydanie ok 15 minut, dostanie się na przystanek + czekanie na transport, powrót do miasta + powrót na baze - kolejne 30 minut, Razem nawet ok 1.5h. Stawki: było 35, ma być 36 ( wzrost o 2,86% ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) Nadal poniżej minimalnej Teraz robi się ciekawiej. Kursy 50 km Dojazd 1h, przekazanie auta + czekanie na trasnport 30 min, powrót 1 - 1,5h - razem ok 3h Było: 57 Ma być: 64 Poniżej minimalnej. Taki kurs przy użyciu asysty robiło się w ok 2h było 57 zł ma być 54 zł tak czy siak poniżej minimalnej. Im dalej od miasta, tym kurs robi się bardziej nieopłacalny, zarabia się może ok 25 zł/h Pozwoliłem sobie podsumować wszystkie swoje tabele kursów, wyszło mi że ok 36% kursów są to zlecenia na mieście, 31% do 25 km, 13%, do 50 km, 13% do 75 km, pozostałe to transporty międzyoddziałowe i pojedyncze dalekie wydania. Przy założeniu jak dotychczas: -zlecenia na mieście realizowałem bez asyst (z których i tak nie można było korzystać) -poza miasto do 25 km, 50% bez asyst, 50% z asystami, -reszta z asystami, pojedyncze kursy powrót komunikacją Dlaczego z asystami? Bo większość wydań do małe wioski z autobusem PKS o 8 i 16. Bo klient ma swoje życie i nie ma obowiązku poświęcać swojego czasu na odwożenie kierowy, zwłaszcza że zapłacił za podstawienie lub zrobiła to firma assistance lub oc. Firma kładzie nacisk, aby prosić klientów o podwiezienie, jednak w więszkości przypadkach jest konieczna asyta. Wracając do wypłat, wyszło mi, że moja wypłata będzie niższa o około 4% :D :D :D Kilka lat pracy, podwyżki minimalnej krajowej, inflacja, brak podwyżek na przestrzeli kilku lat, a moja wypłata będzie niższa. Czuje się jakby firma napluła w ryj. Tak się czują wszyscy kierowcy, z którymi już rozmawiałem. Nie mam zamiaru pisać maili, nie mam zamiaru wchodzić w dyskusje. Jeśli stawki za asysty nie ulegną zmianie do 1 lutego to z mojej strony leci wypowiedzenie oraz pismo do inspekcji pracy, z pełnym opisem jak w tej firmie wygląda 'czas pracy' w tej firmie oraz moją korespondencją firmy (maile, telegram, sms ), gdzie naruszane są pewne kwestie zawarte w umowie, a z tego co wiem Inspekcja Pracy jest w tym roku wyjątkowo cięta na umowy cywilnoprawne. Może nawet wykop efekt by się przydał. Aha i jeszcze na koniec " Jednocześnie chcemy podkreślić, że oprócz nowo zaktualizowanych stawek za zlecenia realizowane bez asysty, dodatkowym elementem wpływającym na wzrost Państwa realnych korzyści jest uruchomiona w grudniu kafeteria benefitowa. " 'Może obniżyliśmy wam wypłaty, ale za to możecie sobie wybrać voucher do decathlona'
    #DoradcaKlienta
    Gregory

04.11.2025 12:40

Absolutnie odradzam pracę w Rzeszowskim oddziale tej pożal się boże wypożyczalni! Panowie koordynatorzy są tak zapracowani że w trakcie pracy chodzą na zakupy, myją swoje auta czy załatwiają sprawy na mieście a co najlepsze przychodzą do pracy na którą im się podoba bo zawsze jeden drugiego zaloguje i wyloguje wtedy kiedy trzeba . Stawki frajerskie bo express liczy tylko czas dojazdu do klienta jako czas pracy a powrót busem który czasem przyjedzie czasem nie przyjedzie a czasem nie ma miejsc jest traktowany jako Twój czas wolny w którym przecież nie pracujesz tylko siedzisz na (usunięte przez administratora) na telefonie więc po co za to płacić?? Szkoda czasu i zdrowia na ta pseudo prace i juz lepiej iść do zabki bo moze i(usunięte przez administratora) ale w stalych godzinach za stala wyplate
    #DoradcaKlienta
    Paulina

05.10.2025 23:59

Pracowałam jako picker na Zakopiance, nie polecam, częste zwolnienia do domu jeśli nie ma roboty, w tygodniu usuwane wam są dwa dni jeśli wyślecie grafik na 5 dni, ta niby szefowa Wiktoria brak słów… Uciekajcie

26.08.2025 22:08

Przypominam, że nikt się nie wypowiedział 😊 Czy ktoś się odniesie do postu "Czy ktoś się zainteresuje w końcu pracownikami „biurowymi”, którzy wykonują podczas swojej pracy 8h inne zlecenia typu serwisy, wymiany opon, a kierowcy siedzą i nie mają co robić, tylko dostają ochłapy, nie mówiąc już o transportach międzymiastowych" Proszę nie pisac o wysłanie na maila, swoich pracowników biurowych znacie z imienia i nazwiska :)

01.09.2025 09:45

Szanowni Państwo, dopuszczamy możliwość realizacji zleceń przez pracowników biurowych w ramach swojego czasu pracy. Takie zlecenia nie są jednak dodatkowo wynagradzane. Jeśli w tym obszarze pojawiają się jakieś wątpliwości, prosimy o kontakt bezpośrednio z Menadżerem podległego regionu lub centralą logistyki, kierując pytanie na adres [email protected].

07.09.2025 14:54

Chodzi także o zlecenia poza godzinami pracy, nie oszukujmy się, że mają wgląd i pełen dostęp w pierwszej kolejności do najlepszych zleceń, transportów w dwie strony oraz serwisów itp. A o tak zwanych ochłapach powiadamiani są dopiero kierowcy
    Anet

03.09.2025 08:34

Nie polecam wypożyczalnia przez ubezpieczenie pierwszy raz mialam z tej firmy samochód wszystkie informacje ktore dostałam nie byly zgodne zero faktury na meila straszenie .Pani nawet nie wie gdzie jakie miasto rozmawiając tel samochód był odebrany i odawany osobiście za które nie powinna być opłaty naliczanej tak przekazal pracownik wypożyczalni przed wydaniem samochodu a zostało naliczone i straszenie windykacja. Pierwszy raz i ostatni z tej wypożyczalni

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Express Car Rental?

Kontakt - Express Car Rental

Rzemieślnicza 26 30-403 Kraków

Branża główna: Wynajem pojazdów

30.07.2025 21:22

Czy ktoś się odniesie do postu "Czy ktoś się zainteresuje w końcu pracownikami „biurowymi”, którzy wykonują podczas swojej pracy 8h inne zlecenia typu serwisy, wymiany opon, a kierowcy siedzą i nie mają co robić, tylko dostają ochłapy, nie mówiąc już o transportach międzymiastowych" Proszę nie pisac o wysłanie na maila, swoich pracowników biurowych znacie z imienia i nazwiska :) "
    Inia

27.07.2025 21:06

Najgorsza z możliwych wypożyczalni . Najgorszy kontakt jaki kiedykolwiek miałam . Kłamią i oszukują klienta !

28.07.2025 10:58

Szanowna Pani, Dziękujemy za przesłanie opinii. Bardzo nam przykro, że miała Pani negatywne doświadczenia z naszą wypożyczalnią. Chcielibyśmy bliżej przyjrzeć się tej sprawie i wyjaśnić wszystkie nieporozumienia. Bylibyśmy wdzięczni, gdyby mogła Pani podać numer rezerwacji oraz więcej szczegółów dotyczących sytuacji na [email protected], abyśmy mogli dokładnie zweryfikować i odnieść się do Pani uwag. Zależy nam na satysfakcji naszych klientów i dołożymy wszelkich starań, by rozwiązać tę sprawę. Z poważaniem, Zespół Express

10.07.2025 20:45

11.07.2025 12:45

Dziękujemy bardzo za podzielenie się swoją opinią. Abyśmy mogli dokładnie zweryfikować zgłoszoną sytuację i podjąć odpowiednie kroki, prosimy o bezpośredni kontakt z nami na adres e-mail: [email protected]. Każde zgłoszenie traktujemy poważnie i zależy nam na rzetelnym wyjaśnieniu sprawy.
    Xxx

18.07.2025 12:09

Oni z tym nic nie zrobią lub będą to bardziej ukrywać i dalej udawać, że nie problemu nie ma. Teoretycznie był kiedyś zakaz wykonywania zleceń transportowych przez pracowników biurowych, ale pracownicy biurowi załatwili sobie umowy zlecenie na swoich znajomych i dalej to robią.
    Piotr

14.07.2025 22:44

Niestety nie polecam firmy. Przekazują klientom auta uszkodzone które nie sa w 100% sprawne. Mimo przyznania racji przez kierownictwo oddziału w Warszawie reklamacje została odrzucane. Stanowczo nie polecam, bezczelna i lekceważącą obsluga.
    TOmasz

29.05.2025 10:36

Ostrzegam i odradzam! Nie podstawili auta o umówionej godzinie. Brak kontaktu ze strony wypożyczalni. Zniszczony cały dzień przez nich i dodatkowe poniesione koszta..

05.06.2025 09:28

Panie Tomaszu, aby móc zweryfikować Pana zgłoszenie i odnieść się do opisanego problemu, musimy znać numer rezerwacji. Prosimy uprzejmie o jego podanie na adres [email protected]
    Pracownik Express

16.05.2025 14:07

Jest to jedna z najgorszych prac jakie widzialem w zyciu sprawa powinna zajac sie panstwowa inspekcja pracy oczywiscie zgloszenie wysle i zachecam kazdego do tego samego o szczegółach niema nawet co pisac bo i tak normalni ludzie nie uwierzą

19.05.2025 10:44

Dziękujemy uprzejmie za pozostawienie opinii, choć jej treść budzi nasze szczere zaniepokojenie. Dużą wagę przykładamy do zapewnienia naszym pracownikom bezpiecznych i godnych warunków pracy, a wszelkie sygnały — również anonimowe — traktujemy z pełną powagą. W związku z tym bardzo zależy nam na możliwości bezpośredniego kontaktu w celu wyjaśnienia sprawy. Jeśli to możliwe, prosimy o wiadomość na adres: [email protected], abyśmy mogli dokładnie ustalić, czego dotyczą zastrzeżenia i odnieść się do nich w sposób rzetelny i konstruktywny. Szanujemy prawo każdego do wyrażenia swojej opinii, jednak równie ważne jest dla nas zachowanie uczciwego dialogu. Zależy nam na ciągłym doskonaleniu naszych standardów pracy i atmosfery wewnątrz organizacji — także dzięki głosom naszych byłych i obecnych pracowników.

26.05.2025 20:15

Twierdzicie, że "Zależy nam na ciągłym doskonaleniu naszych standardów pracy i atmosfery wewnątrz organizacji — także dzięki głosom naszych byłych i obecnych pracowników." a od wielu lat wszystkie standardy dla pracowników są obniżane. Odnosząc sie do: -Standardy pracy: ciągle zwiększanie liczby obowiązków pracowników biurowych. Zwiększanie wymogów co do premii. Wprowadzenie automatycznego akceptowania zlecen (w tym na absurdalne godziny -co tam, niech sobie kierowca pojedzie na drugi koniec miasta o północy za 25zl bo przecież zlecenie bylo "planowane"). Praca czesto poniżej najniższej krajowej (przykładowo wydanie auta poza miastem + powrót komunikacja zbiorowa często zajmuje łącznie Powyżej 2h a wy za to dajecie jakies smieszne 46zł -Atmosfera w organizacji: wieczne ciśnienie, bitwa między oddziałami o jakies smieszne statystyki wieczny pośpiech oraz stres pracowników. Zerowanie kursów za jakies blachostki bo statystyki sie popsują. Jeśli czyta to ktoś kto chce sie tutaj zatrudnić to zdecydowanie odradzam. Nawet jeśli jesteś studentem i chcesz dorobić prawdopodobnie nie wytrzymasz kilku miesięcy, obecnie w firmie jest bardzo źle.
    Zmęczony pracownik

05.03.2025 21:30

Wyzysk pracowników. Najnowszy kierownik wyraźnie Pan Janusz obniżył premię osobom na zleceniu i oficjalnie za powód daję sprawiedliwość względem osób na umówię o pracę, oczywiście przy tym nie podwyższając jej tym na uop. Wciskają coraz więcej obowiązków, nie można spokojnie wykonać pracy i poświęcić czasu klientom bo wszystko jest "zbyt wolno", gdzie mówimy tu o dokładności co do minuty. Poziom paranoi wychodzi tu ostro za skale, oczywiście i tak już marną premię ucinają za najglupsze, naciągane "przewinienia" za naruszenie procedur zmieniających się jak w kalejdoskopie. Nie polecam komukolwiek chcącemu pokusić się na "hybrydowy" tryb, szczególnie że praca zdalna to może trzy dni ma cały miesiąc, bo przecież nie po to firma wynajmuje biuro ???? Chciałbym by każdy zwolnił się idealnie w środku sezonu i tego też tej firmie życzę za brak szacunku dla swoich pracowników.
    Adalbert

12.02.2025 21:45

Potwierdzam, że firma Express Car Rental zasługuje na negatywną opinię, szkoda, że Renault Polska poleca tę firmę swoim klientom. To dlatego pomimo wcześniej posiadanych kilka samochodów Renault, zmieniłem na inną markę pojazdu.
    Lukasz

12.02.2025 13:00

Na auto zastępcze czeka się godzinami, problem stanowi dla nich nawet dodzwonienie się do serwisu. Masakryczna firma, zdecydowanie nie polecam.

02.01.2025 17:48

Kierowcy dziękują za brak podwyżek za kursy. Kolejny rok i kolejny wyzysk za 25 zł za kurs na mieście. Czas się pożegnać z tą firmą
    Bogdan

22.11.2024 10:37

Firma po zgłoszeniu usterki w aucie wcześniej wypożyczonym podstawiła drugie auto po 6godx od zgłoszenie.Po zdaniu auta zażądano zapłaty za pranie tapicerki zekomo pobrudzone ,gdzie przy zdaniu pracownik tego nie stwierdził.Od początku listopada ,po opisaniu szczegółowo zaistniałych faktów nikt nie wziął pod uwagę moich wyjaśnień i pomimo opłaconej wcześniej polisy (dodatkowej)nikt nie słucha wyjaśnień tylko żądają dalej kasy.Kanyuja jak tylko się da
    Użytkownik

09.08.2024 06:49

Nie polecam, samochód, który dostaliśmy był przesączony dymem papierosowym i smrodem pochodzacym od zapoconych użytkowników, nie da się w nim przebywać bez bólu głowy, zatok i pieczenia oraz łzawienia oczu. Takie warunki są niezgodne z umową gdyż pracownicy zapewniają, że żaden ich samochód nie śmierdzi papierosami. Kontakt z obsługą jest utrudniony, nie da się dodzwonić ani uzyskać pomocy z wymianą samochodu. Serdecznie nie polecam!
    były pracownik

27.07.2024 20:04

w firmie jest olbrzymi chaos, brak komunikacji i ciągłe wtaczanie nowych procedur które nie mają sensu. nie polecam.

28.05.2024 06:46

Cześć Jestem kilkuletnim pracownikiem firmy Express krakowskiego oddziału. Na co dzień nie mam zastrzeżeń do pracy ani koordynatorów ani kierownika oddziału. Nie podoba mi się tylko „kolesiostwo”, które niestety panuje od dłuższego czasu. Transporty międzyoddziałowe są przez krakowskich koordynatorów rozdawane pod stołem. Nie są one nigdzie pisane na żadnych grupach pracowniczych. Czasem są udostępniane przejazdy transportowe na grupach ale tylko wtedy jak zazwyczaj jest w jedną stronę i samochód to najczęściej B klasa lub P klasa, których wtedy osoby dostające akcje pod stołem nie chcą robić takich ochłapów i wtedy są takie akcje publiczne dla innych pracowników. Również koordynator, którego zadaniem jest siedzenie w biurze i rozporządzanie akcjami dla innych kierowców sam sobie takie akcje przydziale najczęściej klasami E i F. Kierowcy o takich akcjach bez znajomości mogą pomarzyć. Kierownik oddziału udaje, że nie widzi tego, bo ktoś jednak te akcje akceptuje i płaci za nie. Bardzo proszę o zainteresowanie się tematem, ponieważ gdy zatrudniałem się w firmie każdy był równy w firmie na danym stanowisku a teraz to samowolka i transporty międzyoddziałami są rozdawane nie pisząc o tym na grupie publicznej pracowniczej tylko na tzw. Priv między konkretnym kierowcą a koordyanotrem. Bardzo proszę Kierownika oddziału oraz osobę wpływowe w firmie express żeby się tym tematem zajęły. Nie patrząc daleko wczoraj miała miejsce akcja jak kierowca o imieniu na O dostał akcje pod stołem a informacja o takim transporcie wgl na grupie pracowniczej nie miała miejca!!! @Pracodawco bardzo proszę o zajęcie się temat i przypilnowanie aby takie transporty zawsze były dla wszystkich a nie wybranych.

31.05.2024 18:10

Myślę, że tej sprawie powinni się przyjrzeć każdemu oddziałowi, bo problem nie tylko leży w krk @Pracodawca

24.06.2024 09:29

Dziękujemy bardzo za informację. Bardzo nam zależy na głębszej analizie tej sprawy, dlatego serdecznie prosimy o kontakt z HRBP Grupy Express – Panem Antonim Polakiem [email protected]

19.06.2024 20:49

Czy nadal nie widzicie, że pracownicy biurowi wykonują transporty między oddziałami, zawsze są to transporty w obie strony, nie mówiąc już o robieniu akcji oraz podmian w serwisach w godzinach pracy biura, kto się godzi na takie coś? Kierowca siedzi na biurze bo nie ma akcji, a biurowi sobie podmieniają auta po serwisach. Weźcie się w końcu za pracowników etatowych w biurze, niech się zajmą swoimi obowiązkami, a nie robieniem akcji oraz transportów, kierowca dają tylko w jedną stronę, a transporty nie są kompletnie jawne. Jeżeli pracownicy biurowi chcą robić akcje, to niech zmienia stanowiska. @Pracodawca

24.06.2024 09:27

24.06.2024 09:29

Dziękujemy bardzo za informację. Ponieważ zależy nam na głębszej analizie tej sprawy, dlatego serdecznie prosimy o kontakt z HRBP Grupy Express – Panem Antonim Polakiem [email protected]
    wyzysk

17.06.2024 21:39

Minimalna od lipca 28,10 a tu dalej 25zł za akcje na mieście czyli tyle samo jak gdy stawka była 22zł gdzie samo wydanie i powrót autobusem to zwykle więcej niż godzina a gdzie dojazd autem, nie mówiąc o akcjach na zadupiach za 35zł gdzie robi się je zwykle 2h. Czy pracownicy są mi w stanie wytłumaczyć dlaczego godzą się na takie niewolnicze stawki które nie powinny być nawet legalne? Ja już odpuściłem sobie prace w tym wyzysku ale tu ciągle przychodzą nowi i dają się robić na pięniądzę tak jak ja dawałem się robić przez długi okres więc ta firma nigdy się nie zmieni.
    vdsdf

19.06.2024 21:00

Ponad rok temu stawka na mieście 25zł wtedy minimalna 22zł z groszami, aktualnie dalej stawka 25zł gdy minimalna 5 złotych w góre, ale i tak nie wiem co to ma do rzeczy skoro 75% akcji na mieście trwa dłużej niż godzinę a nawet jak nie trwa to wracasz i siedzisz za darmo na biurze czekając na jakikolwiek temat albo jedziesz na temat który juz trwa tyle że zarobisz z niego mniej niż minimalna godzinówka lub wrzucają ci temat na za 3 godziny i sobie za darmo czekasz albo dzwonisz i błagasz klienta czy możesz być wcześniej. W taki sposób ci się wyrównuje i wychodzi 20 na godzinę czyli tyle ile ukraiński pracownik kopiący rowy za darmo.
    nick

28.05.2024 20:35

Ogólnie to chyba nawet ukraińscy pracownicy produkcji zatrudnieni na czarno są bardziej szanowani niż pracownicy expressu. Nie ważne ile przepracujesz, jak dużo chorych zleceń za 15 na godzinę zrobisz jak tylko zaczniesz się sprzeciwiać wielkim szefom sprzed komputerków którzy nie mają o niczym żadnego pojęcia to powiedzą ci żebyś oddał tablet a w twoje miejsce zatrudnią kolejnego bidulka studenta który popracuje miesiąc aż się zwolni a w jego miejsce przyjdzie kolejny i tak bez końca. Ludzie pracujący w normalnych pracach nie są w stanie mi uwierzyć jak im opowiadam że za 35 złoty potrafiłem w zime o 20 jechać do jakieś wiochy 20km od miasta i czekać tam przy śnieżycy godzinę na ostatni autobus bez pewności czy w ogóle przyjedzie. Jedno jest pewne, jak przeżyjecie express to już żadne warunki pracy was nie zdziwią.

29.05.2024 14:53

Firma Express proponuje możliwość realizacji zleceń w wielu projektach. Jeśli praca przy transporcie pojazdów jest dla Ciebie nieodpowiednia, chętnie zaproponujemy możliwość realizacji zleceń w innych projektach, np. jako kurier, gdzie obszar realizacji zleceń zawężony jest bardzo często do granic miasta, a ilość wykonywanych zleceń przewidywalna.

24.05.2024 23:06

Firma traktuje kierowców jak (usunięte przez administratora) trasa do klienta która zajmie ci 3h za nawet nie 20 na godzinę to standard. Nie polecam nikomu kto szuka pracy a nie jest studentem który chce sobie tylko dorobić parę stówek w miesiącu.
    aplikant

28.05.2024 12:20

właśnie aplikowałem i po otrzymaniu telefonu z firmy zostałem poinformowany że stawka jest 25 brutto za kurs a kwota w zasadzie przy 1 kursie na godzinę jest mniejsza od minimalnej pensji (pracownicy mówią że to niemożliwe aby mieć kurs na godzinę, raczej kurs na 3 godziny). Godząc się na takie warunki w zasadzie nie masz wpływu na zarobki bo możesz mieć jedno zlecenie w ciągu dnia i pretensje jedynie do siebie że zgodziłeś się na tę ofertę.

29.05.2024 09:06

Zleceń, szczególnie w wysokim sezonie, jest bardzo dużo, zatem nie jest prawdą, że w godzinę nie można zrobić kilku zleceń. Faktem jest natomiast, że wpływ na ilość zleceń, co wpływa na wysokość zarobków kierowców, mają nasi klienci, którzy zamawiają samochody. Nie jesteśmy w stanie zagwarantować minimalnych ilości zleceń do wykonania. Jeśli ktoś jest zainteresowany pracą bardziej przewidywalną, co za tym idzie dającą gwarancję przepracowania dużej ilości zleceń, zapraszamy Państwa do aplikowania na stanowisko Kurier w naszej firmie.
    Pytanko

10.11.2023 11:29

Czy w związku z podniesieniem płacy minimalnej od początku 2024 @Pracodawca planuje podnieść kierowcom stawki za kursy ?
    Xxx

25.04.2024 13:50

To się nazywa narzucanie godzin pracy, a to nie jest zgodne z umową zlecenie. Chyba dawno PIP was nie sprawdzał
    Kr

25.05.2024 21:58

Z tym jest bardzo różnie - są miesiące, w których ciężko jest się na chwilę zatrzymać i coś zjeść. Są też i takie, że siedzi się w domu i jest się w ciągłej gotowości przez cały tydzień roboczy, jednocześnie niczego nie dostając.

10.11.2023 19:27

Na ten moment nie widzę żadnych rekrutacji do firmy a najbardziej interesuje mnie kierowca/ doradca mobilny. Patrząc na starsze oferty widzę ze opcja umowy to b2b albo zleceniówka. Czy ktoś kto pracuje dłużej mógłby mi napisać czy po dłuższym stażu i współpracy z firmą można ubiegać się o umowę o prace na czas nieokreślony?
    Ex

04.03.2024 16:23

Nie ubiegniesz się o umowę o pracę, bo kierowcy mają zleceniowki i to się nie zmieni czy będziesz pracować 3 miesiące czy 3 lata
    Kr

04.04.2024 00:31

Dokładnie. Charakter tej pracy nie pozwala nawet na UoP.

Zostaw merytoryczną opinię o Express Car Rental