Mettler-Toledo

Dołącz do nas!

Rekrutacja w METTLER TOLEDO

METTLER TOLEDO po godzinach

• Ciechanów

5. Opinie o Mettler-Toledo Sp. z o.o.

Opinie o Mettler-Toledo Warszawa

Nie przegap nowości o Mettler-Toledo Sp. z o.o.!

Taskmaster

20.07.2021 20:08

Firma jak firma; są plusy dodatnie i plusy ujemne ;) fajna atmosfera w teamie, ale jeśli chcecie się jakoś bardziej integrować z resztą pracowników albo w ogóle z górą przez duże G to bywa trochę ciężko, Ogólnie na ten moment ok
    koleżAnka

12.07.2021 11:22

Chciałam napisać, że cieszę się ze zmian, jakie udało się osiągnąć przez ostatni rok. Większa elastyczność w ramach ilości home office jest zdecydowanie na duży plus, chociaż miło też, że można pracować po części z biura, bo brakowało mi (i pewnie nie tylko mi) trochę tego ludzkiego kontaktu.
    Nowa

15.07.2021 23:15

Zanim tu przyszłam kilka miesięcy temu, mega się zastanawiałam po czytaniu wpisów tutaj. Dołączyłam i sprawdziłam. Warto było dołączyć. Komentarze tu są pisane pohejtersku z drwiną. Nie ta firma, nie ci ludzie. Tu słuchają jak chcesz mówić. Chciej!

08.07.2021 22:40

Czy lepiej wylewać żale na forum czy rozmawiać ze swoim przełożonym? Jak mi się coś nie podoba, to wybieram tę drugą opcję. Jam uda mi się coś poprawić, to jest super, a jak nie uda to cóż, nie można mieć wszystkiego (this is not utopia ;). Jak nie można mieć za dużo "wszystkiego", to zmieniam pracodawcę i no hard feelings. Ale na tyle często udaje się rzeczy poprawić, że od dłuższego czasu nie zmieniam; to oczywiście prawdopodobnie zależy od działu. Zachęcam do rozmawiania zamiast narzekania.
    zDołu

16.04.2021 14:23

Czytam i sobie myślę, że jednak napiszę. Tez jestem z tych co chcieliby większej premii. Większej niż rok temu, ale widzę jak jest w u moich znajomych w innych firmach. Są takie w których lepiej i takie w których (usunięte przez administratora) i słabizna. Jestem w MT i chciałbym żeby było lepiej, ale my jesteśmy na górce w porównaniu do rynku. Nie rozumiem tego jadu i hejtu jaki tu się odprawia, bo bonus niższy....I tylko ten bonus najważniejszy? Dla mnie, nie i dla wielu moich kolegów z MT też nie. MT ma wiele innych rzeczy do zaoferowania i przez lata to potwierdzało. Dlatego tu tyle lat ludzie pracują. Nie zgadzam się na ten hejt. I nie zgadzam się na obrażanie mnie i moich kolegów. Piszą dwa trolle a ponad 500 osób tu mamy! Firmo poproś GW o dane skąd te osoby się loguja i używają ściemnionych kont. Boss nie pisz z nimi, bo to foliarze. Nie dotrzesz i nie licz na kulturalne wpisy, gdy się chowają za ukrytymi nickami.
    zDolu2

22.04.2021 15:36

W przeciwieństwie do ciebie bardzo sie ciesze, ze moge przeczytac te rozmowe. To prawda, o czym ludzie piszą. Byc moze kiedys bedzie tak jak w Korei Północnej, ale na razie możemy jeszcze wymieniać się spostrzeżeniami i opiniami. To ty obrażasz ludzi, więc zmień może lepiej retorykę. Firma jak firma, nic dobrego, po prostu zwykła praca. Jak ktoś naiwnie wierzy, że chodzi tutaj o cos wiecej niz o kasę, to się myli albo juz niedlugo bardzo rozczaruje.

08.07.2021 22:28

Dla Ciebie to porównywanie kto ma gorzej, a dla autora zapewne "patrzenie na sytuację na rynku". Ja też dostałem mniejszy bonus i nie płaczę. Kwestia "należy się" jest dość subiektywna. Regulamin nie zakładał sytuacji kryzysowych i możesz pójść do sądu i poprosić o wyrażenie opinii czy "uważam, że to nie mój problem" czy "uważam, że w sytuacji kryzysowej można zmienić regulamin" jest zdaniem sądu poprawnym podejściem.
    SBC-IT

23.04.2021 20:06

Pozwolę sobie na podsumowanie tego co się działo w 2020/2021 w MT z mojej perspektywy - pracownika w SBC (IT). Słowniczek: TL - team leadzi; LST - Leadership Team 1. W marcu 2020 były przygotowane informacje o corocznych podwyżkach "inflacyjnych". TL zostali poproszeni o wstrzymanie się z ich komunikacją. Została ogłoszona informacja o zawieszeniu tematu podwyżek na najbliższe 3 miesiące w związku z dużą niepewnością związaną z epidemią. Oczywiście po 3 miesiącach nie było żadnej informacji, że podwyżki zostają odwołane. Chyba dopiero w marcu 2021 otrzymaliśmy informację, że podwyżek nie było, choć w sumie 130 osób dostało podwyżki (według wyjaśnień były one związane z awansami/przesunięciami oraz jakieś inne indywidualne sytuacje). 2. W okolicach maja 2020 ogłoszono, że wstrzymana zostaje MultiKafeteria, by zaoszczędzone w ten sposób środki przeznaczyć na pomoc najbardziej potrzebującym pracownikom MT. Czy tak się rzeczywiście stało? Mam wątpliwości, gdyż nigdy więcej nie było żadnej informacji w tej kwestii. 3. Lato i jesień 2020 - brak jakiejkolwiek komunikacji ze strony LST. Zamiast tego zmuszanie TL do przekazywania swoim zespołom różnych "fantastycznych" pomysłów, typu niezgodne z prawem rozliczanie pracy w weekendy i w godzinach nadliczbowych. Generalnie tchórzostwo LST i chowanie się za TL, brak jaj by zakomunikować zmiany. 4. Jesień i zima 2020 - komunikacja w sprawie nowych zasad naliczania bonusów rocznych, głównie dotyczących roku 2021 (wypłata w 2022), ale też np. pozbawienie premii za 2020 r. osób, które postanowiły nie zostawać w MT do kwietnia 2021. Mało elegancka zmiana zasad w trakcie gry. 5. Grudzień 2020 - piątek po południu, tydzień przed Wigilią - email, że LST ma w bardzo głębokim poważaniu komunikowane wcześniej zasady ustalenia premii rocznych za 2020 (tabelki z kwietnia 2020, identyczne jak w poprzednim roku) i wprowadza nowe (gorsze) przeliczniki ocen pracowniczych na wysokość bonusu. Komunikacja ma oczywiście miejsce już po terminie samooceny pracowniczej, tak by pracownicy nie podnieśli sobie ocen. 6. Styczeń - luty 2021 - LST przelicza, że nawet przy nowych przelicznikach mogą być problemy ze zmieszczeniem się w budżecie, więc TL dostają zadanie ocenienia swoich podwładnych tak, by starczyło pieniędzy. Ktoś pracował super, ale nie ma już budżetu - to dajemy mu słabą ocenę. 7. Marzec 2021 - w końcu jest spotkanie z LST i dostajemy jakieś wyjaśnienia i wyliczenia. Wtedy dowiadujemy się, że nie było podwyżek, ale sporo osób dostało podwyżki. Jeśli chodzi o bonus za 2020 to wszystko jest w porządku - firma poradziła się prawników i na wszystkie cięcia jest kryta. Zobaczyliśmy tabelki z porównaniem bonusów za kolejne lata dla całego SBC. Szkoda, że nie było podobnej tabelki, ale dotyczącej tylko i wyłącznie LST. Poza tym firma nie ma żadnego problemu z odejściami pracowników, wyniki są porównywalne z innymi centrami usług wspólnych. 8. Pierwsza połowa kwietnia 2021 - LST nadal musi tłumaczyć TL, że nie ma żadnych zwiększonych odejść pracowników i wszystko jest w normie. 9. Druga połowa kwietnia 2021 - LST organizuje spotkanie z TL, ponieważ ogromnym problemem są odejścia pracowników.

08.07.2021 22:21

Opowiem jak to wyglądało z mojej strony i w moim dziale. Tak się składa, że nie mam co wieczorem robić i pomyślałem, że zmarnowanie czasu na goworku jest atrakcyjne, a co. Ad.1. Wstrzymanie podwyżek inflacyjnych w MT, kiedy cały świat tnie premie, zwalnia kontraktorów i zamyka rekrutacje celem cięcia kosztów, lol ???? zgodzę się, że komunikacja mogła być lepsza, ale wydaje mi się, że można też być wyrozumiałym w sytuacji, kiedy wchodzi zarządzanie kryzysowe i wszyscy mają ręce pełne dodatkowej roboty. Nie wiem czemu wstrzymanie podwyżek inflacyjnych miałoby implikować wstrzymanie podwyżek związanych ze zmianą stanowiska. Ad.2. Mnie to dotknęło, bo nie wykorzystuję takich benefitów na bieżąco, ale umówmy się - to są grosze, chyba że ktoś pracuje za bardzo małe pieniądze. Też nic mi nie wiadomo, żeby te środki były jakoś redystrybuowane. Ad.3. W moim dziale takich akcji nie było. Zostaliśmy poproszeni o zużycie połowy urlopu do końca czerwca czy lipca i zaplanowanie reszty oraz dostaliśmy informację, że nadgo można tylko odbierać i nie będzie możliwości wypłaty - fair enough. Zresztą u nas nadgo i tak robi się raczej rzadko. Ad.4. Wydaje mi się, że to było jedynie rozpoczęcie egzekwowania tego, co już i tak wcześniej było w regulaminie. Co uważam za fair w stosunku do pracowników, którzy zdecydowali się zostać w firmie. Ad.5, 6, 7. No ok, premia była mniejsza, bo był obcięty budżet. Znowu - czy to zaskakuje w dobie covida? Też mi szkoda, ale potrafię to zrozumieć. Nie dziwi mnie, że firma konsultowała się prawników. Nowy regulamin na kolejne lata? Tak, jest, ale każdy mógł podjąć decyzję czy podpisuje czy nie; w świetle prawa chyba nie było obowiązku podpisania. Ciekawi mnie czy ktoś taką decyzję podjął, czy tylko narzeka a podpisać podpisał. Ad. reszta. W temacie trendu odejść pracowników w SBC się nie wypowiem. Naszego działu poruszony problem nie dotyczył.

03.06.2021 10:17

Czy w Mettler-Toledo Sp. z o.o. są szkolenia zewnętrzne?
    PracownikBoscha

15.06.2021 19:38

Wszystko zależy od menadżera. Mimo wszystko bardzo często zasłaniają się budżetem.
    John

06.07.2021 11:24

Są szkolenia. Po pandemii ruszyły
    Karo

28.06.2021 08:28

Zawsze się znajdzie ktoś komu nie pasuje.. To norma. Firma się stara, w ostatnim czasie różne akcje organizowane dla pracowników.Ja jestem zadowolona i polecam.
    Zadowolona

24.06.2021 15:41

Praca w firmie jest dla mnie satysfakcjonująca. Ale też ja mam pozytywne podejście i jestem otwarta na rozmowy. :-)
    dział

25.06.2021 08:51

dasz znać w jakim dziale pracujesz ? :)
    J.A.

24.06.2021 15:39

Mi się podoba.

10.06.2021 09:20

Cold Turkey

12.06.2021 20:39

Oni chwalą się tym, co jest częścią Platan Parku: parking i busik. Marketing MT jest bardzo rozkoszny. Niebawem będą chwalić się jedzeniem w Po Prostu. Boss i tak zaraz napisze, że on bym nam nieba uchylił, ale wiecie jak jest. Najważniejsze, że zespół jest młody i dynamiczny. [W sumie od niego też mało zależy. Inne czarty są bardziej aktywne w MT]. Moja opinia: Firma taka sobie, bo trąci latami 90 i zarządzaniem w starym stylu. Kasa się liczy, z projektem trzeba dojechać, a jak nie dajesz rady, to spadaj. A jak Ci dobrze idzie, to też uważaj, bo będziesz miał więcej obowiązków. Nie wychylać się, biernym być, szeroki uśmiech, jak najmniej o sobie, rodzinie, bo jeszcze ci docisną, jak uznają, że będziesz biec w tym wyścigu z jeszcze innych powodów. Nie tylko bonusy za 2020 ludzi drażnią, ale wiele innych rzeczy, pamiętamy co zrobiono w IT w 2017, 2019. Sami teamowie to tylko wygenerowana blokada, aby zbudować opór w dostępie do wyższych poziomów. Możesz pogadać z każdym z szefostwa (wyższego, średniego i malusiego - teamami), ale odbijesz się od ściany, a każdy nad tobą i tak podrepcze do swojego szefa i zrobi co mu każą, bo sam się chce wykazać, no i wie, że sam uderzy głową w mur. Nikomu i tak nie zależy. I jakoś to działa siłą rozpędu. Dlatego jest to taka firemka z lat 90. (usunięte przez administratora)

23.04.2021 16:56

W związku z pojawiającymi się poniżej komentarzami dotyczącymi zmiany zasad nagrody rocznej chcielibyśmy poinformować, że zorganizowaliśmy wewnętrzne spotkanie, aby odpowiedzieć na wszystkie pytania związane z wprowadzoną zmianą.
    Przed spotkaniem udostępniliśmy ankietę umożliwiającą wszystkim pracownikom zadanie anonimowych pytań. W trakcie spotkania Head SBC udzielił odpowiedzi na wszystkie zadane 42 pytania. W spotkaniu wzięło udział 402 osoby.

Dodatkowo chcielibyśmy przypomnieć, że utworzyliśmy 2 dodatkowe kanały komunikacji (również anonimowe) umożliwiające zadawanie pytań, na które na bieżąco odpowiadamy na forum wszystkich pracowników.
    W związku z tym zachęcamy do przekazywania konstruktywnej informacji zwrotnej wykorzystując te 2 kanały.

Biorąc pod uwagę, że dyskusję na tym forum prowadzi 7 anonimowych nicków i ich komentarze dotyczą głównie nagród rocznych w roku 2020, pozostawiamy ten temat bez dalszych wyjaśnień na tym forum z uwagi na to, że obecnie zatrudnieni pracownicy mają możliwość zadawania anonimowych pytań lub zamieszczania komentarzy, co do których odnosi się na forum wewnętrznym Head SBC.
    Dodatkowo patrząc na jakość toczącej się tutaj dyskusji oraz wątpliwość co do prawdziwych intencji osób piszących oraz prawdziwych chęci obiektywnej oceny sytuacji, a tym samym nie mając pewności co do tożsamości nadawców tych treści oraz bardzo rozmijającymi się opiniami nie będziemy się odnosić do zamieszczonych do tej pory pojedynczych wpisów.

Osobom, które zamieściły konstruktywny feedback dziękujemy. Jako organizacja możemy zapewnić, że dalej będziemy się starali zmieniać tak, aby stawać się jeszcze lepszym pracodawcą dla osób, które nam zaufały i z którymi mamy przyjemność współpracować.

Z pozdrowieniami,
    Zespół Mettler-Toledo
    Bim Bam

03.06.2021 16:14

Nie wiem skąd się bierze taka krytyka. Ludzie są tacy roszczeniwi. Jedni mają umowy na zlecenia, drudzy umowę pracy. Mają pracować, wykonywać, a nie myśleć jak zarządzać. Jak się wam nie podoba, to swoją firmę zróbcie. No a jak się nie zgadzacie na takie warunki, to sami sobie jesteście winni. Nie umiecie czytać umów? Zmusza was ktoś do podpisywania aneksów? To nie jest żaden WOŚP Owsiaka, tu się pracuje. A jak nie umiecie liczyć, to wy zasługujecie wogle na coś lepszego? (usunięte przez administratora)
    Artur Pentzel

03.06.2021 16:19

Oni swoje, a wy swoje. Czego ty oczekujesz, że przyznają rację, że was(usunięte przez administratora) bez wazeliny? Rozejrzyj się lepiej, kto lata na skargę z twojego zespołu.
    Aaanka

21.02.2021 12:59

Hej, słyszeliście o tym, że wymagano "dobrowolnej" rezygnacji z części wynagrodzenia? To prawda? W którym dziale?
    Hugo

20.04.2021 10:24

Czy sądzisz, że ostatnia wypowiedź dobrze świadczy o taktykach i metodach stosowanych w MT? To bicie się w pierś, jeśli i tak sądzisz, że wszystko jest dobrze? Nie sądzisz, że to dosyć fałszywe? Doceniamy, że postanowiłeś się z nami komunikować, ale do niczego to nie doprowadzi, jeśli nie zostanie zmieniona polityka MT wobec spraw, o których tutaj tak dużo napisaliśmy.
    Lorenzo Llamas

21.04.2021 12:23

"A nie było wszystko wyjaśnione kilka razy? Krok po kroku, lepiej się nie dało. Bardziej się nie da tego wytłumaczyć. Kto chce rozumie (a rozumie wielu), a kto nie chce to nawet jak rozumie, to będzie szedł w zaparte. Był rok pandemii i pewne zmiany były konieczne. Można jeszcze raz to wysłuchać na dostępnym webcaście. Nie chcesz to możesz wątpić i narzekać dalej, zakładająć, że tak samo myśli 500 osób... A jak dasz nam szanse to zobaczysz co będzie za rok." Panie kochany, przecież to jest jawna manipulacja. Kiedy było wyjaśnione? W marcu już po wypłacie premii. Zmiany co do premii w kolejnym roku były i owszem zakomunikowane na początku grudnia. Ale tydzień później ni z gruchy ni z pietruchy pojawiły się zmiany odnośnie do premii za bieżący rok. I tu już bez słowa wyjaśnień. Dopiero po trzech miesiącach, kiedy namnożyło się nieprzychylnych komentarzy (między innymi tutaj) raczyliście się wreszcie ustosunkować do tematu. Tylko po co? Kogo już po wypłacie premii wasze tłumaczenia mogą jeszcze tak naprawdę interesować?
    NoWay

16.04.2021 20:23

Pierwsza praca dla juniora ktory chce złapac trochę doświadczenia w miarę ok ale na rok, max 2. Dłużej ciężko wytrzymać, atmosfera słaba, struktury skostniałe. Układy, ukladziki. Ciężko się w tym odnaleźć na dłuższą metę. Osoby doświadczone, mające sprecyzowane oczekiwania wobec pracodawcy i jakieś standardy radzę omojac to miejsce omijać szerokim łukiem. Tutaj tego nie znajdziecie.
    Zniesmaczona

25.12.2020 22:28

W tym roku firma przekroczyła już chyba wszystkie granice dobrych obyczajów. Na początku roku, wszyscy pracownicy podpisali "Local Bonus Agreement" na określonych (publicznie dostępnych) zasadach. W grudniu, na drugi dzień po zrobieniu "self evaluation" (ni z gruchy, ni z pietruchy) przyszedł mail, że zmieniają się wagi rozliczenia bonusa - oczywiście na gorsze. Sposób, forma i czas publikacji tej informacji (tuż przed Świętami) nie były przypadkowe i świadczą tylko o wyjątkowym wyrachowaniu. Ludzie ciężko pracowali na ten bonus, dając z siebie często 200% - co zostało nawet docenione przez CEO. Taki tani lokalny trik, świadczy o wyjątkowej krótkowzroczności. Stracone zaufanie będziecie musieli odzyskiwać latami. Bocian uchodzi za symbol opiekuńczości, błogosławieństwa - niestety nie w tej firmie :(
    M

10.04.2021 17:53

Tak, faktycznie. Można sobie wziąć i przestać płacić za biuro bo się okazało, że w tej chwili nie potrzebujemy aż tyle miejsca... Brawo! Myślę, że powinieneś otworzyć własny biznes bo się marnujesz w korpo z taki zdolnościami....
    Sputnik

10.04.2021 19:12

Też nigdy nie osiągnąłęm 100% premii, ale to bez znaczenia, bo nawet w maksymalnym wariancie daleko jej do chociaż jednej wypłaty (gorzej niż w budżetówce). Miałem za to ewaluację na 100%, ale jak się okazało nie ma to przełożenia ani na awans ani na podwyżkę. Także ocena roczna działa pod warunkiem, że można jej użyć przeciwko pracownikowi. :)

16.03.2021 21:27

X

10.04.2021 17:56

Nie dostałemś bo jesteś najwyraźniej lamerem i się tobie nie należy. Albo już odszedłeś/odchodzisz. Setki ludzi dostały i wielu nawet więcej niż w poprzednich latach. Good luck w swoich lamentach frustracie....

30.03.2021 11:46

To, że Mettler Toledo nie jest dla ludzi, którzy chcą osiągnąć coś więcej oraz którzy chcą rozwijać się w nowoczesnym biznesie każdy ambitny pracownik wie po roku / dwóch. Taki pracownik również wie, że każdy dodatkowy rok w firmie to regres względem rynku. Taki pracownik wie też, że po 5-10 latach, będą już tak w tyle, że ciężko będzie znaleźć coś innego za lepsze pieniądze. Niestety pracownik często świadomie wybiera to ciepłe miejsce, gdzie wypłata jest na czas i wszystko płynie wolno. Po co się wychylać? Więc zakopują swoją ambicje i zostają na lata godząc się z tym. Niestety pracując tam słyszałem to kilkukrotnie z ust naprawdę ogarniętych ludzi. Czy to wina firmy? W dużej mierze tak, bo MT jest gilotyną dla talentów, które chce zamknąć w ramach i ograniczyć. (usunięte przez administratora) czy niekompetentne osoby na wysokich stanowiskach, które są tam ze względu na staż w pracy oraz nie sprzeciwianie się to tylko wisienka na torcie. Oczywiście są wyjątki, w Szwajcarii menedżerowie często są profesjonalni i kompetentni - natomiast to zupełnie inna specyfika pracy. My w Warszawie mamy (usunięte przez administratora)bez pytań i sprzeciwów, a mityczną nagrodą jest transfer na zachód, który notabene zdarza się tylko i wyłącznie jak na całym świecie nie ma osoby na dane stanowisko. Wtedy zerka się na Polskę - UWAGA... zaraz przed Indiami! :) Menedżerowie, którzy w głębi duszy chcą myśleć, że są kimś ważnym sprowadzają się do akceptowania urlopów i parafrazowania maili z Zurychu. Im jesteś bardziej cichy, tym lepiej. Każdy menedżer wie o wszystkim co wymieniłem, ale z drugiej strony kto zapłaci tyle za akceptowanie urlopów? Jeszcze będą wymagać kompetencji czy wiedzy, może sobie nie poradzę... (usunięte przez administratora) Reasumując: Byli pracownicy - gratulacje Obecni pracownicy - uciekajcie. Nawet w przypadku pójścia w górę, wasze (w najlepszym przypadku po kilku latach) menedżerowanie w Polsce będzie się miało do poważnej firmy. Będziecie w tyle z wiedzą specjalistyczną czy biznesową, a Wasz rozwój będzie nadal nijaki Rozważający przyjście - omijać szerokim łukiem
    Fafarafa

20.01.2021 23:17

- Duża rotacja. Przykręcanie śruby. Przyzwolenie na konflikty. Kolesiostwo. Podejście: "jak się nie podoba, to tam są drzwi". + Konsola na 2 piętrze.
    Nicka

03.03.2021 19:28

Dodajmy jeszcze wewnętrzną rywalizację i brak kultury osobistej u niektórych osób. W (usunięte przez administratora) się poprzewracało agresywnym kmiotkom.

05.02.2021 13:05

Drodzy Państwo,

Z uwagi na to, że forum na gowork nie jest naszym kanałem komunikacyjnym z Pracownikami, naszą podsumowującą odpowiedź adresujemy do wszystkich Państwa, którzy w ostatnim czasie próbują przekazywać wybiórcze i nieprecyzyjne informacje, nie przedstawiające pełnego obrazu. Zdecydowaliśmy się nie ustosunkowywać do pojedynczych, anonimowych komentarzy na tym forum.

Multikafeteria- była zawieszona w drugiej połowie roku, a środki, które mogły być na nią przeznaczone zostały przeznaczone na wsparcie Pracowników, których sytuacja materialna pogorszyła się w trakcie pandemii. Zasady i szczegóły były uzgodnione z przedstawicielami pracowników i opublikowane do wiadomości wszystkich Pracowników.
    Od 1.2021 zarówno Multikafeteria, kursy języków obcych, jak i programy szkoleniowe zostały ponownie uruchomione.

Bonusy- zasady zostały jasno sprecyzowane oraz udostępnione dla wszystkich pracowników. Tak jak w latach poprzednich oparte są o wyniki ocen rocznych i niezmiennie podlegają procesowi kalibracji,  w celu zapewnienia sprawiedliwej i merytorycznej oceny. Wyniki zaproponowane przez Team Leaderów są i będą rewidowane przez HR Biznes Partnerów i Leadership Team.

Z przyjemnością podzielimy się informacją, że w przeprowadzonych w okresie październik- styczeń, anonimowych ankietach wśród Pracowników, działania firmy w czasie pandemii zostały ocenione wysoko.

Przypominamy również, że udostępniamy możliwość zgłaszania swoich uwag imiennie do Head SBC, Head HR, Team Leaderów, HR Business Partnerów (HR Biznes Partnerów) lub anonimowo poprzez skrzynkę pocztową zlokalizowaną w biurze, poprzez anonimowy kwestionariusz na  sharepoint, a także w trakcie przeprowadzanych anonimowych ankiet online.

Pozdrawiamy,
    Zespół Mettler-Toledo
    Larasu

22.02.2021 18:12

Próbujecie to wy, tajemniczy Zespole, przedstawić siebie w jak najlepszych barwach. Każdy dobrze wie, że taka wasza rola. HR jest dla zarządu i podległych mu pokornych "prawych rączek", a nie dla pracowników. Bonusy - Tak wysoko kalibrujecie "jasne i udostępnione pracownikom" zasady, że mało kto sprosta wyzwaniom. Goń króliczka, goń. "Sprawiedliwa i mertyoryczna" ocena? Dobrze, że napisaliście - "w celu". Ale czy ten cel osiągnęliście? Myślicie, że ktokolwiek będzie się wam stawiać? Narzucacie wyniki i oczekujecie ich przyjęcia bez żadnej dyskusji. Ankiety - Jakie działania podjęliście? Sprezentowaliście po maseczce i rozsadziliście ludzi. Dostarczyliście płyny. I to jest Wasz obowiązek. A nie dobra wola. Czy w takim razie jak jadę samochodem zgodnie z przepisami, to mogę sobie rościć "pozytywną ocenę" - bo jeżdżę zgodnie z przepisami?
    Larasu

22.02.2021 19:07

Dyskusja z wami jest jednokierunkowa. Kasujecie odpowiedzi. Cenzury już nie ma? Macie ją we krwi. Dlatego nikt nie ufa waszym gładkim słówkom. Larasu SBC

24.12.2020 09:35

Mógłbyś napisać czy poza podstawowym wynagrodzeniem obowiązują jeszcze ewentualne świadczenia dodatkowe?
    rozśmieszony

29.12.2020 17:39

@Justyna, jesteś byłym pracownikiem ( jak się nazwałaś), to nie masz pojęcia, jak proces jest właśnie prowadzony, aby było transparentnie i przez kilka osób sprawdzane. Żeby o czymś mówić, trzeba to znać. Jesteś hejterem? Czy to tylko słaba wiedza z zapisów firmowych? do tej pory też była to nagroda i mogli zrobić co chcieli, a nie robili.
    Kasia

23.01.2021 10:03

Ja nie wiem skąd wy macie takie informacje. Może lider pracy domowej o komunikacji nie odrobił, ale w moim zespole było wyjaśnione, ze lider i żaden kierownik nie może sobie nagrody przyznać i jak w tym roku tak i w kolejnym przy podziale będzie HR i potem ci najwyżej jeszcze musza zatwierdzić.
    Merry

22.12.2020 12:50

Premie na swieta to zart. Zmiany w bonusie rocznym tez na gorsze. Od marca 2020 nie ma tez multikafeterii i owocow. Ta firma to jedna wielka zenada.
    Fajfjag

04.01.2021 19:09

Polecam pracę w Mettler Toledo. Można nauczyć się lizusostwa, wystawiania brzuszka do drapania oraz sapania z radości na widok przełożonych.
    Nikt

22.01.2021 07:02

I co środki są. Zdziwko? To jeszcze przeczytaj zasady nagrody, co byś intryg nie pisała.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Mettler-Toledo?

Kontakt - Mettler-Toledo Sp. z o.o.

Poleczki 21 02-822 Warszawa

Branża główna: Automatyka i pomiary

03.07.2020 18:30

Mnie się podoba przyjazna atmosfera i międzynarodowe środowisko.
    Antoni

20.01.2021 23:19

Bardzo przyjazna. Bardzo.
    Katarzyna

12.07.2020 11:43

Nie polecałabym tej firmy nikomu, punkty poniżej; -3 lata w firmie, zero podwyżki, targety podwójne - a co najciekawsze osoby nowe, na to samo stanowisko, przychodzą za wyższa pensje, a człowiek siedzi tam już 3 lata i jest tak zwanym specjalista, i ma mniej, a nizeli pierwsza nowa osoba, która nic nie umie i która trzeba wdrożyć w ta robotę - masakra atmosfera, każdy narzeka (usunięte przez administratora) - nikt nikomu nie mówi cześć na korytarzy - ludzie narzekają - nie ma motywacji

16.07.2020 13:19

Dziękujemy za Twój wpis. Cenimy konstruktywną krytykę, jednak nie możemy biernie przyglądać się nieprawdziwym informacjom, które pojawiają się na nasz temat. Zgodnie z procesem w firmie, co roku dokonujemy przeglądu stanowisk i wynagrodzeń. Na kwestię awansu, podwyżek, czy wynagrodzenia podstawowego ma wpływ wiele czynników. Nie tylko staż pracy, ale także doświadczenie, kwalifikacje, a przede wszystkim ocena wyników i zaangażowanie w wykonywanie obowiązków. Każdą osobę traktujemy indywidualnie, dlatego każdy z naszych pracowników może np. spotkać się z nami bezpośrednio lub skontaktować mailowo za pośrednictwem adresu [email protected] . Tylko wtedy będziemy mogli dokładnie przeanalizować sprawę i wrócić z odpowiedzią. Pozdrawiamy, Zespół Mettler-Toledo
    Torbiel

09.01.2021 07:47

Pracownicy również zgodnie z procesem dokonują przeglądu zasad, którym podlegają. I nie mogą biernie przyglądać się zarzutom, że jest inaczej niż napisał nasz poprzednik. Dziękujemy za podpowiedź, że możemy spotkać się z naszym przełożonym. Jest to cenna porada. Przede wszystkim w kontekście postępowania pracodawcy z osobami zgłaszającymi wątpliwości.
    Kylie Minogue

05.01.2021 06:30

Jeśli masz ambicje, to szybko zrezygnujesz. Dobra praca na 3 lata. Jeśli w tym czasie się zasiedzisz, to przepadłeś. Środowisko pracy przypomina "House of Cards", "M jak miłość", a czasami turecką telenowelę o sułtanie i dworskich intrygach. Ale w naszym przaśnym sosie, gdzie wykonawca uważa się za twórcę, chociaż jest tylko samochodem, którym kieruje Kożuchowska. Większość pracowników spełnia rolę kartonów.
    Cleo

24.12.2020 22:02

Smutno się rozmawia z rodziną i znajomymi, których pracodawcy nie zasłaniali się koronawirusem żeby poobcinać wszystko co się da. Gdybym wiedziała o tej firmie to co wiem teraz nigdy bym się tu nie zatrudniła. Bardzo żałuję mojej decyzji i jestem wściekła na siebie z powodu własnej naiwności. Z resztą jeśli firma nie ma pozytywnych opinii poza tymi które sama sobie wyprodukuje to już daje do myślenia, że coś jest mocno nie tak.
    Merry

29.12.2020 12:29

Niestety kilka osob zostalo zwolnionych, innym zmniejszono etat.
    Ropucha

04.01.2021 19:17

Ten kto broni takiej decyzji musi być albo krótkowzroczny, albo być z jednym ze żmijowiska. W sumie nic dziwnego. Byznesmeny bronią swoich interesów. Wodzirej płaci przecież HR właśnie za budowanie wizerunku. "Dostaniesz mniej, ale to w Twoim interesie". Ok, boomer.
    Re afa

21.12.2020 22:42

To jest wspaniałe miejsce dla ludzi, którzy lubią się uczyć nowych rzeczy. Nawet jeśli ludzie bywają tutaj różni, to jest nas ponad 600 osób z podziałem na różne podgrupy. W tych trudnych czasach niektórzy z nas nawet potrafili awansować!

03.09.2020 14:12

Czy rozmowa kwalifikacyjna odbywa się w siedzibie firmy Mettler-Toledo Sp. z o.o.?

03.12.2020 13:06

Dzień dobry, Obecnie wszystkie rozmowy kwalifikacyjne odbywają się zdalnie :) Zapraszamy do aplikowania i rozmowy z nami, wszystkie obecnie otwarte procesy rekrutacji znajdują się na stronie: www.careers.mt.com Z pozdrowieniami, Zespół Mettler-Toledo Sp. z o.o.
    #PIEKŁOPRACOWNIKÓW

27.10.2020 21:29

Nie warto. Ta firma to strata czasu. Szukaj czegoś innego. Nie licz na sensowne zajęcie. Będziesz klepać ten sam nudny powtarzalny proces. Liczy się tylko dowiezienie. Potem będzie nowy projekt poprawek do czegoś co od początku nie miało żadnej logiki i tak w kółko. Jeśli będziesz dobrze sobie radzić będą dokładać ci obowiązków aż do zajechania. Wtedy pojawią się pretensje. Biuro jest czyste i schludne. Na wyposażeniu nowe meble dobrej jakości ale sam budynek to blaszak o najniższym możliwym standardzie który w zimę nie izoluje a w lato nagrzewa się jak piekarnik. Lokalizacja jaka jest każdy widzi. (usunięte przez administratora) Polski oddział idzie w kierunku czegoś pomiędzy call center a masową fakturownią. (usunięte przez administratora) Team leaderzy kombinują jak zostać menadżerami. Menadżerowie kombinują jak zostać headami.(usunięte przez administratora) Wiele by opowiadać. (usunięte przez administratora) Z pensją którą dostaniesz na początku zostajesz już na stałe. Po dwóch latach przychodzi na równorzędne stanowisko nowa osoba bez doświadczenia i dostaje o wiele wyższe wynagrodzenie. Żadnych wyrównań płacowych nie ma. Dodatkowo od nowych osób wymaga się mniej bo przecież są nowe więc kończy się tym że nie masz czasu nawet na własną pracę bo wdrażasz. Firma oczekuje od pracownika bardzo dużo ale sama daje minimum jakie wymaga rynek i nic więcej. Szumnie ogłaszany bogaty pakiet benefitów to Medicover i Multikafeteria /która obecnie jest już zlikwidowana/ czyli standard. Chyba że dla kogoś atrakcją jest playstation czy kilka owoców raz w tygodniu po które trzeba się ścigać. Ogólnie z biegiem lat widać coraz większe oszczędności na pracownikach. Fatalny system podróży służbowych. Brak możliwości rezerwacji tańszych i lepszych noclegów spoza systemu, tanie linie lotnicze, głodowe diety.
    Sfinks

24.11.2020 00:07

Pracowałeś w SC? Chcesz tu wrócić? Po xxx czytasz o Mettlerze? W Comarchu też jest coraz gorzej, więc zajmij się swoją robotą.
    Bill

02.12.2020 08:28

Firma robi różne ruchy, jak każda. Nie zawsze się one kończą dobrze dla wszystkich. Nie wiem o jakim piszesz zespole, ale mojego zespołu odeszła akurat osoba, której wgl na pracy nie zależało i całemu zespołowi się przez to nie chciało. Teraz zespół odżył. Czasami takie ruchu są potrzebne, chyba, że ktoś woli w syfie pracować.
    Justyna

07.11.2020 21:39

Sposób zarządzania w (usunięte przez administratora)przez kadrę kierowniczą w ostatnim czasie powoduje bardzo duży odpływ pracowników. Może warto zastanowić się nad prawidłowością i metodami działań kierownictwa? J.
    Gośk

17.11.2020 13:52

Oj, widzę, że nic się u Was na Poleczki nie zmieniło. Zarząd gra na siebie. I to jest normalne. To pracownicy nie potrafią się jednoczyć w obronie swoich praw. I to jest przykre. Jak pamiętam, rzucaliście się na owoce zamiast ze sobą współpracować. Woleliście rzucać sobie kłody pod nogi, bo wmówiliście sobie jakieś dyrdymały o karierze w SBC. A sufit jest z betonu i nikt z Was nie skoczy wyżej niż na team lidera. A teraz zarząd i przełożeni niższego szczebla będą Was rozgywać jeszcze skuteczniej, bo już nie muszą się z Wami liczyć. Policzą jedynie jak wiele nowych osób zgłosi się do pracy, a będą Wam oferować jeszcze gorsze warunki niż przed 2020 rokiem.

01.11.2020 13:32

Firma ciekawa, atmosfera w pracy dobra, natomiast jeśli chodzi o Shared Business Centre a zwłaszcza duży dział IT nie ma praktycznie ścieżki awansu, stanowiska kierownicze w przeważającej większości znajdują się poza Polską (w Szwajcarii lub USA) i poza byciem starszym specjalistą w swojej dziedzinie na nic więcej nie można liczyć. Po kilku latach pracy ma się dodatkowo wrażenie, że Polski oddział jest jedynie wsparciem procesów dla siedziby w Szwajcarii, a kluczowe decyzje zapadają gdzie indziej. Dobra praca na 2-3 lata, ale nie dłużej.
    RafiX

23.09.2019 10:39

Trochę daleko, ale na szczęście jest firmowy busik od metra wilanów. Dużo ciekawych wyzwań i po trzech latach dalej się nigdzie nie wybieram ;)
    Karol

02.06.2020 10:02

Zgadzam się. Nie jest to centrum Warszawy wiadomo, ale dojazd nie jest taki zły a firma fajna, więc warto nawet chwilę dłużej w busiku ksiażkę poczytać ;)
    PP

18.10.2020 21:17

To nie jest firmowy busik, tylko autobus Platan Parku, w którym macie swoje biura.
    Justyna

22.07.2020 14:37

Zarządzanie zasobami kadrowymi w Mettler Toledo nie jest ukierunkowane na realizację procesów korporacji a jedynie polega na wzmacnianiu własnej roli przez średni szczebel kierownictwa przy używaniu wiadomo jakich narzędzi. Niestety cele te nie spójne. Justyna

16.07.2020 13:10

Drodzy Państwo,

Wszystkie osoby zainteresowane dołączeniem do naszego zespołu serdecznie zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajdują się publikacje pokazujące życie naszej organizacji od wewnątrz:

Jeżeli masz do nas jakieś pytania, zawsze możesz je zadać podczas procesu rekrutacji (na co zawsze dajemy przestrzeń) lub za pośrednictwem adresu e-mail: [email protected]  :)

Bardzo zależy nam na satysfakcji naszych Pracowników i jesteśmy otwarci na informację zwrotną oraz rozmowę o wszystkich kwestiach, które mogą niepokoić, dlatego nasi Pracownicy mają możliwość skorzystania z różnych form kontaktu z nami, począwszy od rozmowy z bezpośrednim przełożonym czy HR, aż po pozostawienie anonimowej informacji w skrzynce "Idea(L) box".

Wierzymy, że tylko dzięki przekazanym bezpośrednio informacjom będziemy mieli możliwość odniesienia się, realnego działania i pracy nad nieustanną zmianą na lepsze.

Będziemy wdzięczni za zachowanie kultury oraz wzajemnego szacunku w wypowiedziach. "Hejt to nie opinia".

Dziękujemy :)

Z pozdrowieniami,

Zespół Mettler-Toledo Sp. z o.o.
    Timur

20.04.2020 18:52

Na tle warszawskich korporacji MT wyróżnia się na plus. Mam doświadczenie z innych miejsc, więc moja opinia jest obiektywna. Poza tym to tylko praca, choć wiadomo, że lepiej pracuje się w miłej atmosferze. I na taką mogę liczyć w MT. Dział HR prowadził rekrutację bardzo rzetelnie. Perfekcyjnie wdrożono mnie w nowe obowiązki i cały czas mogę liczyć na wsparcie mojego teamu. Jednak jedno pytanie mnie nurtuje, czy planowane są zwolnienia w związku z koronawirusem i jego negatywnym wpływem na gospodarkę?
    Kasia

08.06.2020 09:53

Prację w firmie już kilka miesięcy i zgadzam się z opinią. Jestem bardzo zadowolona:)
    Ola

13.07.2020 14:16

Hej, ja też pracuję w MT już od prawie 1,5 roku. Powiedziałabym, że jak w każdej firmie dużo zależy od percepcji danej osoby. Ja ze współpracy jestem zadowolona. To co mi się podoba to możliwość wypowiedzenia się i tego, że pomysły są brane pod uwagę i można się zaangażować w coś ponad standardowe zadania. Więc jeśli ktoś ma takie aspiracje to fajne miejsce. No i tak jak przedmówcy pisali, atmosfera. Myślę, że fajni ludzi to naprawdę duży plus MT, więc coś w tym jest, że tu tyle osób o tym wspomina. Ja polecam :)
    Marta M.

29.06.2020 09:54

Do Mettler Toledo dołączyłam nieco ponad rok temu do zespołu HR. Widziałam tutaj sporo negatywnych komentarzy również związanych z rotacją w HR i atmosferą, dlatego choć zazwyczaj nie udzielam się w takich miejscach postanowiłam zostawić swoją. Nie anonimowo, ponieważ jestem do niej przekonana i zupełnie się jej nie wstydzę :) Po roku pracy nadal jestem zadowolona ze swojej decyzji o dołączeniu do MT. W zespole pracuje się dobrze, czasem jest bardzo dużo pracy to fakt (ale gdzie nie ma z drugiej strony), natomiast możemy na siebie nawzajem liczyć, poza tym jest otwartość na inicjatywę i zmiany a to motywuje. Sama firma też zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, pracują tu super ludzie, którym w większości się chce, a jak komuś się chce to jest przestrzeń do działania. Oczywiście zawsze jest miejsce na usprawnienia ale myślę, ze idziemy w dobrym kierunku. Cieszę się że przy podejmowaniu decyzji o dołączeniu do MT nie kierowałam się ówczesnymi opiniami na GoWork, bo kto wie jak by się to skończyło. Jeśli jest tu ktoś kto zastanawia się czy warto, ja ze swojej perspektywy mogę śmiało odpowiedzieć, że tak :) Ponieważ bardzo cenię konstruktywną informację zwrotną to jeśli ktoś chciałby przekazać jakieś uwagi czy po prostu porozmawiać wiecie gdzie mnie znaleźć - pierwsze drzwi po prawej w korytarzu przy żółtej kanapie.
    szczere pytanie

07.07.2020 20:07

cześć marta. mam do ciebie pytanie. co uważasz o opiniach takich je te od nicków Radek Kasia M. które były dodane kilka minut po sobie i innych podobnych zachwytach jakie się tu pojawiają? oczywiście jest możliwe że wchodzi tu kilka osób na raz i spontanicznie wyraża swoje uwielbienie do firmy ale mi to wygląda na tak zwany employer branding bo chyba tak na to w hr mówicie. nawet jeśli ktoś się na to nabierze to jaki to ma sens skoro i tak się po czasie przekona jak jest na prawdę? liczę że odpowiesz.
    Aga

01.07.2020 12:12

Podoba mi się, że zawsze mogę porozmawiać ze swoją Managerką. Jest ona otwarta na dialog i bardzo pomocna, jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów (a wiadomo, że trudne sytuacje się zdarzają). Manager całego SBC też jest otwarty na rozmowę, więc zawsze można do niego przyjść i zgłosić swoje uwagi podczas jego open hours.
    warszafka

16.10.2019 14:06

Witam wszystkich. Praca z MT z początku wydaje się dobra, ale to tylko pozory. Praca w IT to istny koszmar. Ciągle poprawia się niedziałający system i tworzy się oprogramowanie, które nie działa bo jest źle zaprojektowane lub któryś z oddziałów stwierdza, że jednak go nie potrzebuje. Nie ma tu jasnych standardów pracy w IT, a te które starasz się wprowadzić rozbijają się o management i jego niewiedzę. Niestety standardy dotyczące obsługi pracowników są równie niskie. Dział HR funkcjonuje tak samo jak polskie urzędy: powoli i nieprofesjonalnie. Firma nie ma oferuje dużo benefitów w porównaniu z innymi firmami tej wielkości. Podwyżki są tu rzadkością, tak samo jak awanse. Pracownicy prędzej doczekają się niespodziewanej degradacji stanowiska niż obejrzą swój awans. Umiejscowienie firmy może być plusem, ale tylko dla tych, który mieszkają pod Warszawą. Można się tu nauczyć rozwiązań SAP, choć wiele modułów jest mocno customizowanych i nie da się tej wiedzy przenieść bezpośrednio na rozwiązania stosowane w innych firmach. Nie polecam tej firmy jako miejsca pracy na zbyt długo. To raczej firma na przeczekanie, aż pojawi się ciekawsza oferta.
    chineng

06.06.2020 08:51

niestety zgadzam się z opinią. przestarzałe a do tego mocno scustomizowane produkty sapa powodują że nie wyniesiesz z metlera kompetencji na przyszłość. jeśli się zasiedzisz to staniesz się zakładnikiem firmy. reszta aspektów pracy też delikatnie mówiąc bez rewelacji. wiele by pisać. przemęczyć się ten rok żeby się później nie czepiali oglądając cv i uciekać.
    Bradlo

09.06.2020 10:12

@warszafka z tymi starociami to moim zdaniem przesada - landscape nie odstaje od innych firm o podobnym profilu, dodatkowo pojawiają się konkretne inicjatywy do przejścia na nowoczesne rozwiązania i jest możliwość nabrania doświadczenia na nich. Poza tym IT przełączyło się na najnowsze branżowo metodyki działania i tu jest kolejna okazja na unikatowe doświadczenia. To, co ja zauważyłem i mi się podoba to jest, że firma i management jest otwarty na inicjatywy i pomysły. Można przygotować i przekazać kierownictwu case'y na zmiany, usprawnienia, projekty i te najbardziej trafione faktycznie są realizowane. Jeżeli tylko ktoś ma tylko chęci i inicjatywę to można się całkiem spoko realizować.
    Marta K.

12.02.2020 12:33

Pracowałam w Mettler Toledo dość krótko, mimo to była to jedna z moich najlepszych prac jakie miałam, super atmosfera, profesjonalny menager, rozmowa rekrutacyjna również przeprowadzona profesjonalnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń i polecam ! Można się tu dużo nauczyć.
    A123

01.06.2020 09:28

Zgadzam się!
    M.

08.06.2020 09:50

Zgadzam się
    Pati93

23.09.2019 10:31

Od niedawna jestem w mettlerze i jestem zadowolona. Nie miałam doświadczenia w accountingu i sporo się uczę. Koleżanki i szefowa są fajne i myślę, że zostanę tutaj na dłużej :)
    Ines

02.06.2020 10:01

Potwierdzam, nowe osoby bez wcześniejszego doświadczenia w księgowości mogą się dużo naczyć. Atmosfera w dziale jest bardzo dobra, dużo zajęć integracyjnych.
    Alicja

02.06.2020 12:13

ja miałam tak samo, a nie w każdej firmie jest tak samo. Zgadzam się z Tobą w 100%
    Mimi24

24.09.2019 11:21

Z mojej perspektywy nie ma miejsc idealnych, ale odkąd tu jestem firma (ok. rok) firma transformowała się w pozytywnym kierunku, więc myślę, że idzie ku lepszemu. Sądzę, że chodzi o to, żeby miejsce pracy było optymalne dla przyszłego pracownika, dlatego warto pytać podczas rozmowy rekrutacyjnej i elementy, które nas interesują.
    A123

01.06.2020 09:22

Zgadzam się!
    Janek

01.06.2020 09:27

Też tak to widzę. Zgoda.

07.10.2019 14:43

Pierwsze dni za mną i po onboardingu wrażenia super :) Fajna atmosfera i wygląda na to, że jeśli chodzi o zakres obowiązków to też bez ściemy. Zobaczymy jak będzie dalej, ale so far so good ;)
    Nice

01.06.2020 09:26

Dzięki za informację. Dla mnie onboarding też jest ważny. Fajnie, że firma też jest spójna w Twojej roli vs zadania :-) powodzenia!

Zostaw merytoryczną opinię o Mettler-Toledo Sp. z o.o.